|
|
#1681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Politechnika Śląska:)
Cytat:
a notatki w 95% trzeba robić samemu bo nie mogą udostępniać swoich wykładow.
|
|
|
|
#1682 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Może i głupie c; Ale z takiego powodu jestem w stanie zdecydować się na dziewięciogodzinny dojazd przyjemnością jaką jest PKP. |
|
|
|
|
|
#1683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
naprawdę, jedno lepsi, inni gorsi. Jedni umieją zainteresować i jest większość roku na auli (nawet jak przedmiot średni), inni nawet jak przedmiot ciekawy a nie umieją prowadzić to prawie nikt nie przyjdzie.. i za pewne na każdym kierunku tak jest. niektórzy prowadzą dla siebie, inni utrzymują aż za duży kontakt ze studentami i wypytują cały czas. są różne typy i nie wiadomo na kogo się trafi
|
|
|
|
#1684 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Część wykładowców, przynajmniej na moim kierunku, udostępnia swoje prezentacje, część nie. Niezależnie od tego mamy podaną literaturę i często musimy sami sobie czegoś doszukać. Rzeczy, których nie ma na slajdach lub zostały tylko wypisane, bez np.definicji,także pojawiają się na zaliczeniu. Kolejna rzecz - notatki od starszych roczników. Zawsze można znalezć osobę, która chce odsprzedać/ pożyczyć jakieś notatki. Z mojego kierunku jest nawet założony chomik, na którym jest wiele notatek, z różnych lat. |
|
|
|
|
|
#1685 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
ale i tak było to trudne do zapamiętania, a tym bardziej że wzorów była cała masaNo i zgadzam sie do notatek, to co zapiszesz - to twoje. na slajdach są same wzory i jakaś szczątkowa teoria
|
|
|
|
#1686 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dzięki za odpowiedź, niestety po moich wrażeniach po wykładowcach z pobliskich uczelni to wiem, że nie mam czego szukać z prostego powodu - jestem płci żeńskiej... (to dotyczy akurat kierunków informatycznych) Do Wrocławia nie chcę iść z innego powodu, a o śląskiej słyszałam tyle, że mniej się patrzy na płeć, a bardziej na umiejętności i chęci. Cytat:
Moje podejście jest spowodowane złymi doświadczeniami z wykładowcami z uniwerków. Nie chcę znowu trafić na wykładowców, którzy za misję sobie stawiają poniżanie i ośmieszanie osób, by co roku obserwować jak zmieniają ofiarę lub samej tego doświadczyć... Edytowane przez Willczyca Czas edycji: 2015-07-19 o 19:14 |
||
|
|
|
|
#1687 |
|
Zakorzenienie
|
no to na moim kierunku (ani Tż - AiR) nie ma takich co w jakikolwiek sposób by się znęcali, ośmieszali czy coś. ogólnie też mam dużo znajomych na różnych kierunkach tu i nigdy nie słyszałam, żeby ktoś mówił o takich sytuacjach
|
|
|
#1688 |
|
Raczkowanie
|
Miał ktoś chemie z dr Krzysztofem Rzymanem? Jakieś wskazówki/opinie
|
|
|
|
|
#1689 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o doktora, bardzo fajny, taktowny starszy pan, dużo materiału ale z zaliczeniem raczej problemów nie było jeśli ktoś z grubsza ogarniał. Większy problem ludzie mieli z laboratoriami i ćwiczeniami, które trzeba było zaliczyć żeby przystąpić do egzaminu. Mam gdzieś tonę notatek
|
|
|
|
|
|
#1690 |
|
Raczkowanie
|
Studiuje ktoś z was inż. biomedyczną ? Albo ma znajomych na tym kierunku i może coś o nim powiedzieć
jacy są wykładowcy itd ![]()
|
|
|
|
|
#1691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiadomo niektóre przedmioty ciekawe, inne mniej. jest kilka dość ciężkich ale wszystko da się przejść bez warunku. na pierwszym semestrze radzę się przyłożyć do matematyki bo najwięcej na tym oblewało i miało warunki.
|
|
|
|
#1692 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a fizyka jest bardzo trudna ? jej sie obawiam najbardziej bo jestem po biol chemie i nie miałam styczności z fizyką |
|
|
|
|
|
#1693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz nie wiem jak wygląda bo rok temu zmienili prowadzących
|
|
|
|
#1694 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1695 |
|
Przyczajenie
|
Hej
![]() Mam do Was pytanie odnośnie planu zajęć, który niestety nie jest dla mnie zrozumiały Mianowicie chodzi mi o logistykę niestacjonarną. Chciałabym zobaczyć jak rozkłada się plan na poszczególnych semestrach, ale mam problem z opisem grup, tzn. nie wiem co znaczą dane oznaczenia. Do sedna, wchodzę tutaj:https://plan.polsl.pl -> Organizacja i Zarządzanie-> Zabrze-> Zaoczne - Niestacjonrane-> (ZN) Logistyka-> (ZN) 1s_Logistyka-> (ZN) 1s_LOG rok 1 do tego momentu wszystko wiem, później już mam lekki mętlik. Do wyboru jest (ZN) 1s_LOG 1/1 i (ZN) 1s_LOG 1/2 (tutaj chyba chodzi o to, że 1/1 = I rok/1 semestr, a 1/2 = I rok/2 semestr). Tak więc idąc dalej, wchodzę w 1/1 i tam znowu jest podział: (ZN) 1s_LOG 1/1 s 1 i (ZN) 1s_LOG 1/1 s 2. No i nie wiem co oznacza "s 1", a co oznacza "s 2". Dodatkowo, przy każdej opcji jest możliwość zaznaczenia planu na semestr ziomy/letni i są to różne plany, więc tym bardziej nie ogarniam... Czy ktoś się w tym orientuje i mógłby mi to wyjaśnić i przedstawić dosłownie jak krowie na rowie o co w tym chodzi? ![]() Który to plan na 1/2/3/4/5/6/7 semestr. Z góry dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałam w czym tkwi problem. Pozdrawiam
Edytowane przez ZaczarowanyOlowek Czas edycji: 2015-07-25 o 16:01 |
|
|
|
|
#1696 |
|
Zakorzenienie
|
no to jest rok 1, semestr 1 i 2, później moim zdaniem to jest po prostu podział na sekcję 1 i 2.
no i na każdym roku masz semestr letni i zimowy i to są inne plany zawsze
|
|
|
#1697 |
|
Raczkowanie
|
teraz zobaczysz i tak tylko plany ktore byly w tym semestrze letnim bo z zimowego już są pousuwane i czekamy na nowe
jeśli chodzi o te oznaczenia ktore pojawiają sie po podziale grup to tym radze sie nie przejmować bo w większości przypadków to nie ma zadnego znaczenia i nic nie wnosi.. plan dla każdej takiej podgrupy powinien wyglądać tak samo, bo wydaje mi sie ze nie ma juz nic mniejszego niz 'grupa'.. są sekcje ale to juz bardziej dotyczy konkretnych zajęć. jeszcze nie słyszałam nic o podziale planu na sekcje
|
|
|
#1698 |
|
Przyczajenie
|
Ok, dziękuje za szybką odpowiedź
![]() Pierwszy raz się spotkałam z takim planem, który ma jakieś niby sekcje, stąd moje zmieszanie. Korzystając z okazji, chciałabym zadać Wam jeszcze ze dwa pytania ![]() Czy na Politechnice Śląskiej jest opcja naboru letniego? Oraz czy na studia zaoczne, konkretnie logistykę, na maturze muszą być koniecznie zdawane przedmioty wymienione w kryteriach przyjęć (matematyka, fizyka z astronomią, chemia, biologia, informatyka). Pytam, bo jestem rocznikiem, który nie miał obowiązkowej matury z matematyki, więc nie wiem sama teraz, czy moja matura to tzw. "stara matura"? I czy np. z WOSem miałabym jakiekolwiek szanse, czy po prostu nie byłabym brana pod uwagę ![]() Słyszałam opinie, że na zaocznych przyjmują każdego jak leci, kto pierwszy ten lepszy itd. Z tym, że nie wiem czy ma to odniesienie również do Politechniki Śląskiej, czy raczej do "Wyższych Szkół Lansu i Bansu" itp. ;P |
|
|
|
|
#1699 |
|
Przyczajenie
|
O, hejka
ja studiuję TI na polsl, wiec w razie jakichkolwiek pytań, możesz pisać do mnie
|
|
|
|
|
#1700 |
|
Rozeznanie
|
A administracje ktos moze tu studiuje
?A i jeszcze mam pytanie ponieważ znalazlam na kilku wydziałach ( w tym moim) rozpiske organizacji roku szkolnego.. i znalazłam coś takiego jak przerwa miedzysemestralna a potem sese, na czym polegaja sesje ( poniewaz zauwazylam ze ich okres to nawet pelen miesiac) i co to sa przerwy miedzysemestralne? czy to sa jakes ferie zimowe czy nie do końca? Edytowane przez blackcherryx94 Czas edycji: 2015-07-29 o 04:46 |
|
|
|
|
#1701 |
|
Raczkowanie
|
przerwa to przerwa, coś takiego jak ferie tylko krótsze, a w sesji piszesz egzaminy 2-3 najczesciej, z tym ze na kazdy egzamin przypadają 3 terminy. sesja zimowa jest krótsza wiec jest trochę trudniejsza.. ale sesja to naprawdę nic strasznego, powiedziałabym ze luz, bo nie ma zajęć (wiec im szybciej zdasz tym dłuższe masz wakacje).. gorzej z tym co sie dzieje przed sesją, zaliczenia, kolokwia, no i jeszcze normalne zajęcia
|
|
|
#1702 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciągle projekty, projekty i jeszcze raz projekty, a oprocz tego trzeba jeszcze egzaminy pozdawać. W sesji zimowej 2015 spałam jakoś po 3h w nocy :P (od razu piszę, że nie zostawiłam sobie wszystkiego na ostatni moment tylko pracowałam przez cały semestr też ostro)
|
|
|
|
#1703 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czy jak to jest, czy te sesje są trudne ?
|
|
|
|
|
|
#1704 |
|
Raczkowanie
|
ferii takich jak w szkole już nie ma ale.. przerwa międzysemestralna = tak jakby ferie
bo ile to trwa kilka dni.. max chyba tydzień. w czasie sesji nie ma zajęć, jeździsz tylko na egzaminy wiec czym predzej wszystko zdasz to zyskujesz kilka dni dodatkowego wolnego.. i to tyle z wolnych dni.. wszystkie inne godziny dziekańskie zależą od wydziału np u mnie jesli chodzi o swieta to byl tylko jeden wolny dzien przed. a jeśli chodzi o egzaminy to ciezko znowu powiedzieć, to zależy z czego ten egzamin, czy sie bylo systematycznym itd. z mojej jeszcze niezbyt doświadczonej perspektywy egzaminy sie niczym nie różnią od kolokwiów.. jedynie strój galowy
|
|
|
#1705 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no pewnie, że wolne no a z wolnym w czasie sesji to tak - im szybciej się zda tym więcej wolnego. jak pyknie w pierwszych terminach to nawet 2.5 wolnego można mieć. a przerwa miedzysemestralna to raczej 'przerwa' jak sie nie zda bo wtedy ostatnie terminy robią zazwyczaj
|
|
|
|
#1707 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A rozpoczęcie roku każdy wydział ma indywidualne, czy trzeba jechać do Gliwic na jakąś główną halę ?
Edytowane przez blackcherryx94 Czas edycji: 2015-07-29 o 23:14 |
|
|
|
|
|
#1708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1709 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1710 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie a jak należy mówić do nauczycieli? Bo wydaje mi się ze tam już obowiązują tytuły a "proszę Pana" mogloby być niegrzeczne
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

a notatki w 95% trzeba robić samemu bo nie mogą udostępniać swoich wykładow.

naprawdę, jedno lepsi, inni gorsi. Jedni umieją zainteresować i jest większość roku na auli (nawet jak przedmiot średni), inni nawet jak przedmiot ciekawy a nie umieją prowadzić to prawie nikt nie przyjdzie.. i za pewne na każdym kierunku tak jest. niektórzy prowadzą dla siebie, inni utrzymują aż za duży kontakt ze studentami i wypytują cały czas. są różne typy i nie wiadomo na kogo się trafi
Część wykładowców, przynajmniej na moim kierunku, udostępnia swoje prezentacje, część nie. Niezależnie od tego mamy podaną literaturę i często musimy sami sobie czegoś doszukać. Rzeczy, których nie ma na slajdach lub zostały tylko wypisane, bez np.definicji,także pojawiają się na zaliczeniu. 

jacy są wykładowcy itd