|
|
#1681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
|
|
|
#1682 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam chyba inne niż ty, ale to nie przeszkadza
|
|
|
|
|
#1683 |
|
Raczkowanie
|
nouvelle90
A jakie przedmioty Ci wiszą? oh Mandy No ładnie dziewczyny.. a ja bym wolała mieć karniaka na wrzesień... niż tydzień na naukę... my mamy tydzień na naukę... a wykładowca sprawdza już 1,5tyg pracę...
|
|
|
#1684 | |
|
Konto usunięte
|
A kto studiuje prawo?
Cytat:
Karne, którego nie zdałam i gospodarcze, które mam w listopadzie (ja mam trochę inaczej niż na studiach, rok "akademicki" u mnie trwa od stycznia do końca listopada). |
|
|
|
|
|
#1685 |
|
Raczkowanie
|
nouvelle90
To studiujesz 5 lat w 3,5 roku? czy jak? Z gospodarczego miałam poprawkę ;P :P - dostałam 3, choć to chyba było na zasadzie - co dalej od biurka upadnie. Karne mam dopiero na 4 roku... Semestr 3 to chyba będzie gorszy niż drugi same nudne przedmioty... Prawo rodzinę i opiekuńcze dopiero na 6 semestrze...
|
|
|
#1686 |
|
Konto usunięte
|
A kto studiuje prawo?
Ja już skończyłam studia, jestem na aplikacji.
|
|
|
|
|
#1687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie na kanwie marzeń o prokuratorskiej się zastanawiam czy zmieniać całkowicie kierunek kariery i stabilizacje finansową i startować tak na wariata w tym albo ew. w przyszłym roku ![]() prawdę mówiąc czekałam na powstanie tego bezpośredniego naboru, bo z tego co słyszę od znajomych ogólna to w sumie taki stan przejściowy pitolenia w bambus nie lubię tracić czasu, zwłaszcza w warunkach jakiegoś quasi szkolnego reżimu
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2016-07-21 o 10:31 |
|
|
|
|
|
#1688 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Najwyżej następny rok pozostaje.
|
|
|
#1689 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w tym roku odpuszczam, szkoda mi kasy.
|
|
#1690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mało czasu zostało, a tysiaczek piechotą nie chodzi
|
|
|
#1691 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ceny za ten egzamin sa kosmiczne.
|
|
#1692 |
|
Konto usunięte
|
Przynajmniej później nie musicie płacić
![]() U nas w tym roku 5700, w przyszłym 6000, jeżeli podniosą minimalną Słabo mi jak o tym myślę, zwłaszcza biorąc pod uwagę wątpliwą jakość szkolenia...
|
|
|
|
|
#1693 |
|
Raczkowanie
|
nouvelle90
Z jednej strony zazdroszczę, że to już za Tobą... a z drugiej współczuję... bo co by nie było trochę to $$$ jest.
|
|
|
#1694 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli ta kasa się zwróci, to pal licho. Gorzej, że z tego co słyszę, to rynek zaczyna być trochę zapchany.
Jeśli ktoś jest zdeterminowany i zdolny, to pewnie w końcu się przebije, ale problem jest głównie w tym, że na korporacyjne idzie w cholerę ludzi, którzy do tych zawodów nawet nie czują mięty, podążają ślepo za tłumem. Mnie co rusz ktoś jeszcze ze studiów pyta, dlaczego nie poszłam na aplikację. No kurczę, wybrałam inną ścieżkę, lubię co robię, mam z tego fajna kasę. Jakieś tam plany na zmianę może mam, ale wszystko po kolei. Jak na razie- nie jestem na/po aplikacji, przegrałam życie
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2016-07-22 o 23:35 |
|
|
|
|
#1695 | |
|
Konto usunięte
|
A kto studiuje prawo?
Cytat:
Na szczęście jest szansa, że w przyszłym roku pracodawca mi zapłaci, ale do tej pory płaciłam sama. Teraz to i zdeterminowani i zdolni mają ciężko, bo warunki pracy dla aplikantów są w 90% bardzo słabe, aż się odechciewa angażować. A frustracja rośnie. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-07-22 o 23:46 |
|
|
|
|
|
#1696 |
|
Raczkowanie
|
nouvelle90
Ja się właśnie tego boję... dlatego nie wiem czy nie skończę prawa tylko po to, aby mieć wyższe. Powiem tak pierwszej młodości nie jestem... pracę jakąś mam. Poszłam na studia, bo spotkałam się z rzeczywistością -> każdy chciał wykształcenie wyższe. W tym momencie mam wypłatę niższą o 500zł właśnie z uwagi na wykształcenie co mnie niezmiernie wkurza. Uważam, że moje koleżanki po studiach mają mniejszą wiedzę na temat tego co robią niż ja. Jednak najważniejszy jest papier. Tego przeskoczyć nie mogę... W zeszłym roku próbowałam zmienić pracę... i w ten sposób wylądowałam na studiach. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie zrobić kroku wstecz i pójść na wynagrodzenie rzędu minimalnej. Suvia Mój obecny szef twierdzi, że każda inwestycja w siebie się zwraca :P :P U mnie na uczelni dużo wykładowców zachęca do doktoryzacji... twierdzą, że to tańsza opcja i jeszcze można dorobić jako wykładowca.... Jaką drogę Ty wybrałaś?
|
|
|
#1697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez ewanka1989 Czas edycji: 2016-12-08 o 19:45 |
|
|
|
|
|
#1698 |
|
Raczkowanie
|
Udało się
Oficjalnie jestem na kolejnym roku
|
|
|
#1699 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1700 |
|
Raczkowanie
|
Ja Ci powiem, że mam tak samo
Jak wczoraj odetchnęłam z ulgą to aż czekam na październik Tylko ze mnie się wszyscy śmieją - bo ja lubię się uczyć, ale jedynie mam taki problem, że lubię się uczyć tego co mnie interesuję... a przedmiotu których nie lubię to katorga... dlatego ustrój administracyjny i prawo gospodarcze to była katorga dla mnie. kolejny semestr cały będzie... mało ciekawy... Prawo europejskie gdzie już UE się rozpada...
|
|
|
#1701 |
|
Zadomowienie
|
Kornellis, ustrój administracyjny? o jaki przedmiot ci chodzi?
jeśli nie lubisz prawa administracyjnego, to ci napisze, że mam tak samo o ile ćwiczenia to jeszcze pół biedy- gościu starał sie jakoś tłumaczyć te zawiłości na różnych przykładach i nauczyć nas jak szukać odpowiednich przykładów aktów w przepisach ustaw , to wykładowca-
|
|
#1702 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś z was podchodziła w tym roku do egzaminu na aplikacje adwokacką/radcowską? Jak oceniacie poziom tegorocznego egzaminu?
|
|
|
|
|
#1703 |
|
Raczkowanie
|
palinnkasia
Przepraszam, że nie odpisałam... ale nawet nie miałam kiedy U mnie te przedmioty przyjęły jakieś dziwne nazwy i Ustrój administracyjny to po prostu taka nazwa przedmiotów. Publiczne prawo gospodarcze to była administracja. Ja powiem szczerzę, że na wykład z tego nie chodziłam byłam chyba dwa razy. Może dlatego miałam problem z zdaniem, ale w zasadzie większość miała. Kobieta nam na wykładach w zasadzie czytała podręcznik - wyszłam z założenia, że jadąc pociągiem do domu godzinę też to ogarnę. Ja na drugim roku mam materialne prawo administracyjne i postępowanie administracyjne... Przynajmniej dobrze, bo ogarnę to na jednych podręcznikach. Jakie przedmioty masz na trzecim roku? charlotte89 Niestety nie ;(
|
|
|
#1704 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Kornellis nic się nie stało, że nie odpisałaś, rozumiem że mogłaś nie mieć czasu...
|
|
|
#1705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z moich znajomych w tym roku nikt nie podchodził, ale z tego co widziałam to zdawalność chyba będzie nieco wyższa niż rok temu i ludzie na forach też piszą, że egzamin był nieco prostszy
|
|
|
|
|
|
#1707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1708 |
|
Rozeznanie
|
Ja w październiku zacznę studiować prawo i jestem lekko przerażona tym co mogę tam zastać. W tym roku podobno mamy "mało prawa w prawie", więc nie wiem do końca czego się spodziewać. Wszędzie krążą legendy o trudności prawa konstytucyjnego i obawiam się tego przedmiotu. W głębi serca jednak tli się nadzieja, że nie będzie tak źle i dam sobie radę.
|
|
|
|
|
#1709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie jestem po egzaminie z konstytucyjnego i zdecydowanie trudniejsze było prawo rzymskie lub historia prawa prywatnego, ale wiele zależy jednak od wykładowcy. Na UAM rzymskie było katorga, której nie zdałam, na SWPS to był banał
|
|
|
#1710 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuje. Takie wynik typu 98-99 pkt są chyba najgorsze ![]() Cytat:
Nie wiem gdzie będziesz studiować, ale pod tym względem podobnie jest chyba na każdej uczelni - I rok to głownie nauka historii prawa, doktryn politycznych i prawnych, logiki, prawa rzymskiego, a to są faktycznie nieco mniej prawnicze przedmioty Prawa konstytucyjnego nie masz się co bać, ten przedmiot uchodzi za zdecydowanie jeden z łatwiejszych, a i materiału do jego opanowania nie jest przesadnie dużo ![]() ---------- Dopisano o 06:40 ---------- Poprzedni post napisano o 06:38 ---------- Cytat:
Studiowałaś na SWPS?
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.

nie lubię tracić czasu, zwłaszcza w warunkach jakiegoś quasi szkolnego reżimu

06.12.2020
23.07.2022

Słabo mi jak o tym myślę, zwłaszcza biorąc pod uwagę wątpliwą jakość szkolenia...

o ile ćwiczenia to jeszcze pół biedy- gościu starał sie jakoś tłumaczyć te zawiłości na różnych przykładach i nauczyć nas jak szukać odpowiednich przykładów aktów w przepisach ustaw
, to wykładowca-