|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: odstawienie tabletek anty i brak okresu
Cytat:
Jeśli prezerwatywa się nie zsunęła, nie pękła i była dobrze nałożona przez cały czas - prawdopodobieństwo jest bardzo niskie. Stosunek przerywany nie ma tu nic do rzeczy. |
|
|
|
|
#1682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tabletki działają od pierwszej wziętej więc nie rozumiem tego zdania...A co do przerw to powiem szczerze że co ginekolog to ma inną teorię na ten temat
|
|
#1683 |
|
High Quality Since 2007
|
viki - dużo też zależy od tego, JAKIE bierzesz tabletki. Bo na przykład Diane są z poprzedniej generacji i lepiej przerwę podobno zrobić.
|
|
|
|
#1684 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1685 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
pierwsze słyszę... jak się bierze prawidłowo (czyli od pierwszego dnia okresu po przerwie) to działają od pierwszej(wg. instrukcji tak, jakby to było pierwsze użycie) ... chyba ze ktoś sobie bierze od końca okresu to wtedy fakt, trzeba się przez tydzień zabezpieczać
|
|
#1686 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niemniej nadal uważam, że przerwa stwarza dodatkowe komplikacje, dbanie o odpowiedni czas rozpoczęcia łykania z powrotem, czekanie na miesiączkę nie wiadomo ile po odstawieniu, co przynajmniej dla mnie byłoby megastresem, jeśli nie miałabym w planach posiadania dzidziusia po odstawieniu Już pominięcie jednej tabletki wzbudza we mnie mały niepokój, a co dopiero czekanie paru tygodni na okres
|
|
#1687 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy ma prawo do swojego zdania ja przerwy robiłam , raz dłuższe , raz krótsze (pod koniec tylko dłuższe i rzadziej, bo jednak takie krótsze rozregulowują organizm)Cytat:
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1688 |
|
Przyczajenie
|
Ja ostatnio zagłębiłam się w ten temat antykoncepcji i pzreczytałam w jednej książce że stosunek przerwany to jest zabezpieczenie, oczywiście nie ma on ogromniej skuteczności ale jednak wg skali Pearla jest to 4 kobiety do 19 przy typowym użyciu tej metody a użycie prezerwtaywy to od 3 do 14 na 100 kobiet. Czytałam też informację w książce BILOGIA Villego i tam jest napisane, że stosunek przerywany ma skuteczność od 9 do 22 a prezerwtawa od 2,4 do 14. Wiec połączenie tych dwóch metod powinno być w miarę bezpieczne... Co wy o tym myślicie ?
|
|
|
|
#1689 |
|
Przyczajenie
|
Ja myślę, że nie do końca tak jest, że stosunek przerywany nie jest w ogóle metodą antykoncepcji bo jednak we wskaźnikach Pearla jak i w Bilogii Villego jest napisane, że ta metoda ma jakąś tam skuteczność. A obierając się na Biologii Villego od 9 do 22 kobiet ze 100 badanych stosując tę metodę zachodzi w ciążę. Więć uważam,że połączenie prezerwatywy i stosunku przerywanego może nawet dobry efekt.
|
|
|
|
#1690 |
|
Przyczajenie
|
Oj dziewczyny lubicie duzo pisac od rzeczy
![]() Ja 10 lat stosowałam stosunek przerywany i jakos w ciaze nie zaszłam wiec jakies to zabezpieczenie jest.
|
|
|
|
#1691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A poza tym radziłabym się przebadać.
|
|
#1692 |
|
Przyczajenie
|
Co do okresu to tez mi go "brak" bo wyciagnęłam implant i juz ponad miesiac oczekuje na jego przybycie juz dwa razy robiłam testy ciążowe, nie wiem co jest grane
Lekarz kazał czekac, ale ile
|
|
|
|
#1693 |
|
Przyczajenie
|
Przebadac ale co?hihihih
Po 10 latach postarałam sie o ciaze i zaszłam bez problemu i z tego mam bliźniaki
Edytowane przez sombrero Czas edycji: 2011-11-22 o 15:50 |
|
|
|
#1694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam znam same wpadki z przerywanego.
|
|
#1695 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
odstawilam tabletki po prawie 5 latach brania i 2 tygodnie po odstawieniu pojawila mi sie opryszczka narzadow plciowych...zastanawiam sie czy to ma jakis zwiazek z odstawieniem jak myslicie???nigdy nie mialam opryszczki nawet na twarzy a tu nagle takie cos
mam stalego partnera znaczy męza on tez nigdy nie mial nic takiego...postanowilam ze nie wracam do tabletek ,lepiej bez nich
|
|
|
|
#1696 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
podpinam się pod wątek.jestem na harmonecie, od kilku lat już, dzisiaj ostatnia tabletka z blistra. od półtora tygodnia plamię krwiście, pobolewa brzuch i mam obrzmiałe piersi. test ciążowy robiłam, negatywny, dziś byłam u gina, szyjka ok, jajniki ok. powiedział, że to od tabletek i "nagle" jest taka reakcja organizmu, że najlepiej odstawić na pół roku, a jak nie to chociaż na trzy miesiące. jak się spytałam czy zmiana tabletek na inne zmieni stan rzeczy, to stwierdził "że no pewnie tak, ale potem znowu może być to samo". pan chyba w ogóle był jakimś wielkim przeciwnikiem tabletek, bo trochę popsioczył. chciałabym się spytać - czy któraś z was musiała odstawić tabletki właśnie przez takie objawy ? czy może tabletki zostały zmienione? zastanawiam się czy nie przeczekać jeszcze jednego cyklu, ale czy to cokolwiek da.... nie chcę zrezygnować z tej formy antykoncepcji, gdyż biorę tabletki nie tylko z tego względu. poza tym uważam że odstawienie tabletek tylko na trzy miesiące czy nawet na pól roku, to za krótko trochę jednak...
wrzesień: oleje lniany - pestki winogron - oliwa z oliwek - sezamowy - arachidowy - oliwka BD - rycynowy kokos- olejek himalaya - słodkie migdały - end.oliwka hipp - end.drożdże-tran-seboradin hh 220' |
|
|
|
#1697 |
|
Przyczajenie
|
Ja odstawiłam moje stedirill30 po to by zajśc w ciąże i czekałam aż 6 miesięcy od maja do listopada i udało się
to było 4 lata temu .
|
|
|
|
#1698 |
|
Raczkowanie
|
Podziele sie z wmi moimi doswiadczeniami z odstawiania. Przez ponad rok bylam na Nuvaringu. Po odstawieniu ( spowodowanym przyrostem wagi o ok 7 kg ) dostalam krwawienie z odstawienia, potem kolejne cykle to 45 dni, 60 dni, a nawet 80!!! dni ( po tym dostalam Provere na wywolanie i moja gin przepisala mi Jeanine na wyrownanie cyklu). Niestety chyba po 3 opakowaniu znowu odstawiam, bo waga znowu skoczyla do gory
|
|
|
|
#1699 |
|
BAN stały
|
skutki odstawienia- jak długo?
hej. odstawiłam novynette po 7 miesiacach. Mam nudnosci, chodze napompowana kują mnie jajniki. Jak długo może utrzymywać się ten stan? Przez to mam schize ze to ciąża mimo że kochalam się 4 miesiace temu mam regularne miesiaczki i test wyszedl negatywny.
|
|
|
|
#1700 |
|
BAN stały
|
Ja mam schize mimo ze mam regularne okresy i test wyszedl negatywny ale mam po odstawieniu novynette mdlosci bol brzucha i napompowany brzuch... ;/ Oby to minelo
|
|
|
|
#1701 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: skutki odstawienia- jak długo?
Może masz teraz takie objawy przed miesiączką, myślę że nie masz się co przejmować, ale jeśli stan się będzie utrzymywał musisz iść do lekarza. Jak kochałaś się 4 miesiące temu to w ciąży na pewno nie jesteś, więc przynajmniej to wykluczone.
|
#1702 |
|
Raczkowanie
|
Powiem ci, ze to różnie bywa. ja bralam tabletki i dwa razy je odstawiałam, bralam je przewaznie na uregulowanie okresu i jako srodek przeciwbolowy przy miesiaczce. za pierwszym razem jak odstawiłam okres pojawil sie po 2 miesiacach i pozniej juz normalnie regularnie ale strasznie bolal, wiec zmienilam tabletki ta tansze z yasminelle na kontracept. po pól roku odstawilam kontracept bo okazalo sie ze zle na mnie wplywa. dostalam duphaston ktory mial dzialac tak, jak anty, ale oczywiscie nie chronil przed ciaza. i ten sam schemat okres po 2 miesiacach. z tym, ze po tym okresie zaczelismy sie starac z narzeczonym o dzidziusia i w tym oczekiwaniu w 18 dc cyklu dostałam okres w dni teoretycznie plodne. okres trwal dokladnie 48 godz. nie bylo to plamienie ale okres ttyle, ze mniej obfity nie bolal i bez zadnych skrzepow jak kiedys, innymi slowy obfite plamienie, okres sie skonczyl a ja mam brazowe jasne albo jasnorozowe plamienie. kluje mnie w jajnikach od czasu do czasu jak na dni plodne ale teraz nie wiem kiedy one wypadaja, nie ma reguły na to ile czasu mija od odstawienia tabl az to sie unormuje.
|
|
|
|
#1703 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
myślisz że ten test po 2 miesiacach jest wiarygodny? już te skutki mnie mecżą. Z jednej strony wiem ze to skutki odstawienia mogą być bo mam okres itd ale niepewnosc trochę jest... pozdrawiam! |
|
|
|
|
#1704 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
tak przegladam sobie rozne watki na wizazu.....odstawilam tabletki na poczatku sierpnia tego roku.od tego czasu staramy sie o dzidziusia i nic... zamiast tego przytylam 8kg,mam napuchniety brzuch,czuje sie jakbym wypila 2 litry coli naraz ![]() jednego dnia tylko bym jadla i jadla,a drugiego nie moge nic przelknac,bo zbiera mnie na wymioty.zmuszam sie,zeby zjesc choc miske zupy. nie jestem w ciazy-robilam test juz 3 razy i wyszlo negatywnie.... czy moje objawy to skutki odstawienia anty?bralam yasmin przez ok 3 lat,potem yasminelle przez rok. zaczynam sie juz dolowac,moze nie moge miec dzieci?!
|
#1705 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
?A Tobie radzę trochę odpuścić wiem łatwo mówić... Ale znam parę ktora kupe czasu starala sie o dziecko, a jak wyluzowali, myśleli nawet o adopcji to dziecko pojawiło się ![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
#1706 |
|
Zakorzenienie
|
ja poki co nie mam objawów a pierwszy miesiac bez tabletek. Za tydzien powinnam dostac okres i chyba zaczął mi sie pms, bo sie strasznie na wszystko denerwuje
Tylko piersi nie bola, troche jajniki pobolewaja od czasu do czasu. No i libido wraca
|
#1707 |
|
Rozeznanie
|
Hejka,
Wczoraj wieczorem powinnam przyjąć pierwszą tabletkę anty,jednak postanowiłam,że odstawiam je na zawsze. Może częste bóle głowy były wynikiem ich stosowania. Brałam Cilest ok 6 lat. Naczytałam się już tych wszystkich objawów jakie mogą się pojawić i najbardziej przeraża mnie to że mogą wystąpić mdłości i wymioty. Mam fobię, która polega na strachu przed własnie wymiotowaniem i jestem przerażona na samą mysl ( ale nie chce sie poddawać już na starcie![]() No i te problemy z cerą, które mogą sie pojawić.Nigdy z nią nie mialam większych problemów..ehh..
|
|
|
|
#1708 |
|
Zadomowienie
|
Ja jakiś czas temu postanowiłam, ze odstawiam tabletki. Teraz zbliża się termin przyjęcia ostatniej, a ja mam wątpiwości.
Tabsy brałam przez rok, głównie ze względu na cere, nic mi nie pomagało, a tabletki pomogły, no i miałam mega bóle brzucha teraz ustąpiły. Chcę odstawić, ponieważ nie potrzebuje aktualnie zabezpieczenia przed ciążą, poza tym przytyłam, powiększył się cellulit. Ale boje się że cera się znów pogorszy, a bóle brzucha wrócą. Nie wiem czy nie biec do lekarza po recepte:/ |
|
|
|
#1709 |
|
Wtajemniczenie
|
Figlak odstaw! Przecież nie będziesz brała całe życie tabsów, a skoro zabezpieczenie Ci niepotrzebne to sama masz odpowiedź
Możliwe, że Twoje problemy wrócą, ale nie wiem czy jest sens pakować w siebie bez końca hormony... może warto skonsultować się w tym temacie z lekarzem? lolitka888 wydaje mi się, że skoro nie miałaś problemów z cerą to i nie powinnaś ich mieć. Mi cera po odstawieniu (też cilest) wróciła do stanu sprzedtabletkowego (czyli parę pryszczy przed okresem, poza tym spokoj). Co do wymiotów, to to są jakieś skrajne przypadki, bo przecież odstawienie tabsów służy organizmowi, potrzebuje on trochę czasu, żeby wrócić do siebie, ale to dla niego dobre i mnie po odstawieniu nawet na sekundę nie mdliło, wręcz przeciwnie poczułam się lepiej, bóle głowy ustąpiły bezpowrotnie. TRzymam kciuki
|
#1710 |
|
Rozeznanie
|
Wontrubka,dziekuje Ci bardzo,że odpisałas
Bardzo czekałam na jakikolwiek komentarz.Ja własnie też się zastanawiałam jak to możliwe,że tyle osób co czytałam miało te mdłości..Tak panicznie się tego boje Odstawiłam w czwartek o 21.. jak na razie nic się nie dzieje. Nie dostałam nawet plamienia z odstawienia. Tabletki odstawiłam po całym opakowaniu,przyszedł okres i już po prostu nie rozpoczęłam kolejnego
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.

tabletki działają od pierwszej wziętej więc nie rozumiem tego zdania...
21.06.2014r.

mam stalego partnera znaczy męza
end.
to było 4 lata temu .

Tylko piersi nie bola, troche jajniki pobolewaja od czasu do czasu. No i libido wraca