|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1681 |
Zakorzenienie
|
Odp: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Angole nie znoszą emigrantów , ale kto zapieprza i sprząta ich domy? Przecież nie Angielki, a Polki.
Więc trzeba patrzeć OBIEKTYWNIE. Polacy dużo wnieśli tutaj przez to, , że są pracowici. To już tak ogółem napisałam Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#1682 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Kinga obiektywnie patrząc to przecież żaden anglik nie pojechał do polski i za uszy polaków nie wyciągał z polski do anglii żeby mu domy sprzątali i pracowali w uk
![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- ale co racja to racja. jako że mamy wolny rynek i każdy pracownik, podatnik ma takie same prawa i obowiązki, to jeśli ktoś pracował, płacił podatki ma prawo do zasiłków ![]() nie da się ukryć! |
![]() ![]() |
![]() |
#1683 |
Zakorzenienie
|
Odp: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
No nie.. ale jednak po cos te granice otworzyli
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#1684 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Obiektywnie to ilość Polek sprzątających domy Anglików moze nie być wcale taka ogromna. Polacy wiele dobrego przyoszą, podobnie jak inne narody pracujące w UK. ******* domciątko Prawo dotyczące zasiłków nie daje kazdemu kto czegoś chce. Zasiłki są opłacane z podatków dochodowych, równiez osób, które nie mają do nich praw (bo np. są za krótko w kraju itd). Takie wypowiedzi Cytat:
Nie ma opcji przyjezdzasz, dostaesz i zyc ni umierać ![]() A poza tym Anglicy ten system stworzyli dla siebie i bardzo mocno z niego korzystają i czerpią. Podejrzewam, ze w znacznie większym stopniu niz imigranci.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2013-07-19 o 07:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1685 |
Raczkowanie
|
Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
ja znowu mialam straszne koszmary. czy was tez tak méczá? co najgorsze ten sen sie powtarza tylko inna sceneria
![]() ![]() chyba zaczyna mnie meczyc bezsennosc ![]() hanjah ![]() ![]() ja tez nigdy nie pobieralam benefitow ani tu ani jak mieszkalam w irlandii ani w polsce. jak przyznano mi zasilek dla bezrobotnych w pl to zaraz udalo mi sie znalezc prace o i tyle nabralam sie zasilku ![]() ![]() ja dopiero teraz zaczelam sie troszke stresowac jak to bedzie z macierzynskim bo mam malo godzin. wiem, ze jak nie z pracy to od panstwa dostane a potem pojde do pracy nawet na 2 dni w tyg ![]() z tego co wiem to tez tak wcale z tymi benefitami nie jest super no chyba, ze ktos na maxa kombinuje ale takich tez wylapuja. rozne historie slyszalam o kombinatorach. to wszystko na krotka mete ![]() domciátko wspólczujé ![]() ![]() za to dokuczajá mi hemoroidy, skora, straszne koszmary, biegam do toalety czesto (ale to normalne) ![]() ![]() poleccie mi cos na hemoroidy. na swedzaca skore uzywam srodka na egzeme,luszczyce etc takie polkilogramowe pudlo z czyms takim tlustym. pomaga bo nie swedzi. niestety kosmetyki na rozstepy, oliwki, fajne zele do ciala poszly w odstawke ![]() ![]() jeszcze troszké ![]()
Wszystkie JOANNY łączcie się! ![]() Edytowane przez lamia1980 Czas edycji: 2013-07-19 o 06:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1686 |
Rozeznanie
|
Wydaje mi się ze teraz przepisy się zmienily i trzeba pracowac 30 a nie 16h zeby prac benefity, przynajmniej WTC i CTC ma teraz takie zasady
|
![]() ![]() |
![]() |
#1687 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Myślę,że najgorsze (obojętnie Anglik czy Polak czy ktokolwiek inny) jak ktoś jest zdrowy,może pracować a świadomie nie robi tego,bo dostanie benefity. A niestety znam takie osoby. Myślę,że jeżeli ktoś uczciwie pracuje,a zarobki ma niezbyt duże i należy mu się coś dofinansowania to dlaczego nie. My mamy w sumie tylko na dzieci child benefit i ctc.
![]() |
#1688 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#1689 |
Zakorzenienie
|
witam z rana w dwupaku.
czym dłużej ten stan trwa, tym moje myśli kierują si w stronę indukcji i cesarki. poważnie. i tak mi się smutno robi, że szok. taki ranek parszywy mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1690 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Oj kurcze,znam to to też tak wyczekiwałam. Może jeszcze sie ruszy! Trzymam kciuki!
![]() |
#1691 |
Zakorzenienie
|
gosia no staram się pozytywnie myśleć, ale jakoś tak z tyłu głowy mam widmo poważnego przenoszenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1692 | |
Zakorzenienie
|
Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Cytat:
![]()
![]() |
#1693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
powtarzam sobie , ze bedzie ok ale hormony robią swoje niestety, i mi racjonalnego myślenia brak |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1694 |
Raczkowanie
|
domciátko ja mam juz wyznaczone 3 daty porodu czyli mam ruchomy termin: najpierw 22/01; 23/01 a potem 27/01. z tego co wiem to pierwsza ciáza jest przenoszona tak mi mama mówila no i moje kolezanki czésto rodzily po terminie
![]() oj ty biedna. chcialabym ci jakos pomoc ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- nie znam sié na polityce benefitów ![]()
#1695 |
Zakorzenienie
|
Ewi pewnie że tęsknie i to bardzo ale już za dwa tygodnie jedziemy do Pl
![]() Co do benefitów cudownie to wygląda ... dają , pomagają do póki nie potrzebujesz ...jak juz sie zaczynasz starać to sie okazuje ze ci sie nie należą ....
25.07.2009 - Nasz Cudowny Dzień - Ślub ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png 17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek ![]() Edytowane przez Sysunia_d Czas edycji: 2013-07-19 o 11:49 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1696 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
#1697 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja znam takich ludzi ( nie Polaków i nie Anglików ) co przyjechali tutaj ze 3 lata temu w pracy to może byli ze 3 razy np 3 razy koleś robił za ochronę w pubie , jego partnerka urodziła tu dziecko tez nigdy nie pracowała a żyją sobie świetnie bo dostają dofinansowania na mieszkanie , dostaja benefit na dziecko , na rodzine i jeszcze jakieś inne . sami powiedzieli że z tych benefitów jeszcze odkładaja na mieszkanie w swoim kraju i nie narzekają. Moze nie chodzą super ekstra ubrani , ale w kawiarniach siedzą codziennie , palą , na wakacje do swoich krajów jezdza na 3 miesiac bo co tu maja robić , dzieci do przedszkola chodzą bo Państwo płaci żyć nie umierać ![]() ![]() A my pracujemy oboje płacimy podatki a jak byłam po macierzyńskim to rodzinnego dostałam 80 F inne benefity czy zasiłki mi sie już nie nalezały bo za duzo zarabiamy po kilku miesiacach ten benefit też mi zbrali . I jak tu człowieka może szlag jasny nie trafić ![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Cytat:
![]() Albo że jedna osoba pracuje np we Fabryce a druga osoba nie pracuje bo wtedy im się nalezą zasiłki. A ci co pracują i zarabia wiecej to już nie mają szans - no tego nie moge zrozumieć . No ja nie rozumiem dlaczego osoba która pracuje nie dostanie benefitu jak jest w takiej potrzebie tylko dlatego ze za duzo zarabia ... ale jest ten moment ze nie może iść do pracy a z czegoś trzeba zyć przez chwilę tak ... Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi po tych moich przykładach ![]()
25.07.2009 - Nasz Cudowny Dzień - Ślub ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png 17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek ![]() Edytowane przez Sysunia_d Czas edycji: 2013-07-19 o 12:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1698 |
Zakorzenienie
|
Sysunia ja tez znam takie przypadki.
moi znajomi przyjechali. on pracuje w agencji, ona z 3 dzieci (3 nie jego) no i dostali tyle dodatkow do, dofinansowan, ze nic tylko zyc i wydawac. a ja pracuje od 5 lat tutaj, ide na macierzynski co 139 funtow tygodniowo, hahahahha! smiech na sali |
![]() ![]() |
![]() |
#1699 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Teraz chcą wprowadzić i tak łatwo juz nie będzie. Wtedy osoba, która była kilka lat na benefitach będzie musiała iśc do pracy i ? Będzi jej cięzko, bo będzie mieć minimalne doświdczenie, skąd wezmie referencje itd. Nic nie trwa wiecznie. (btw wyjechac na 3 miesiące i zostawić puste mieszkanie HB powinien być od rau ucięty). A wam nie dają, bo ma macie za wysoki dochód. Wg mnie ten systm najgorzj traktuje ludzi, którzy zarabiają tuz powyzej określonej granicy.
![]() |
#1700 |
Raczkowanie
|
Sysunia_d ja pracuje ''we fabryce'' od roku bo sie ucze i tak mi pasuje. niestety tez nie dostaje nic bo za duzo zarabiam. a jak teraz mam malo godzin to tez mi sie nie nalezy bo mam za malo tych godzin. wcale nie leze tylko ciezko pracuje. moj tz tez zapitala i nawet mu zabrali wtc.
ja akurat znam ludzi co wolá pracowac nawet te 2 dni,zeby nie miec zadnych problemow. moja znajoma ma 2 lenia corcie, ona pracuje, jej tz pracuje i ma tylko 20f tygodniowo na mala bo nic wiecej sie nie nalezy. mysle,ze to zalezy od ludzi. ktos kto cale zycie kombinowal to i taki bedzie juz do konca. ja sobie nie wyobrazam lezec i nic nie robic. tak nie pracowalam pol roku w irlandii bo chcialam do pl wrocic. dorabialam sobie na czarno. jeszcze w tamtych latach zwracalabym podatek w pl. te pol roku siedzenia w domu zabilo mnie wewnetrznie. czulam sie wypalona ![]() ![]() znam tez przypadki , gdzie ktos dostal mieszkanie socjalne, podnajmowal pokoje, dzieci byly w pl i takie tam rozne. kiedys ktos do drzwi zapukal i okazalo sie,ze dzieci nie ma tylko jacys obcy ludzie etc. kobieta ma przerábane w tym momencie. duzo jest takich przypadków. mysle, ze to wszystko jest na krótká meté. nie wyobrazam sobie zyc tak cale zycie
Wszystkie JOANNY łączcie się! ![]() Edytowane przez lamia1980 Czas edycji: 2013-07-19 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#1701 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Znam te frustracje. Zdarza się, ze moiklienci bez pracy dostawali więcej niz ja pracując na cały etat ( i mówię tu o budzecie do wydania po opłacniu rachunków). Tez bym mogła sobie pracę odpuścić i siedzieć w domu i dostawać zasiłki, ale mi się to w głowie nie mieści. Mnie najbardziej draznią zwykłe kłamczuchy, które twierdzą, ze nie mają partnera, rozliczają się tylko z jednego dochodu, dostają zasiłek, a faktyczni mieszkają z partnerem. Podobnie nie zgłaszanie sytuacji zyciowej itd.
![]() |
#1702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinny wejść take zmiany że osoba która pracuje bez wzgledu na to jakie ma zarobki a jest w potrzebie to powinna ten zasiłek czy benefot dostać , a osoba która nie pracuje bo jej sie zwyczajnie nie chce powinna takiego zasiłku nie otrzymać ! Bo z jakiej racji ![]() Ja sobie na to powiedzmy zapracowałam a on dostaje ten zasiłek z moich podatków - świetnie ![]() Domaciątko no właśnie
![]() |
#1703 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Benefity to jest pomoc i coś ekstra, a nie bo ja tez bym chciała. I to warto zrozumieć. ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
![]() Tyle, ze do jedngo wora wrzucasz wszystkie zasiłki ![]() To jaki zasiłek dostajesz zalezy od twojego dochodu i innych kryteriów, które sa odrębne dla kazdego rodzju zasiłku. Są prócz tego sytuacje, gdy ktos nie moze pracować, jemu pomoc się zwyczajnie nalezy.
![]() |
#1704 |
Zakorzenienie
|
ale tak jak piszecie, coś niedługo się zmieni w tej kwestii,
juz ostatnio słyszałam, że żeby dostać benefity, trzeba będzie umieć mówić po angielsku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz ile chorobowe wynosi?? tez smiech na sali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1707 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1708 |
Raczkowanie
|
ajah jeszcze jak bylam sama to staralam sie o wtc bo jednak czasami bylo ciezko niestety
![]() ![]() moze cos zle sie wyrazilam. hormony buzujá ![]() teraz chcialabym sie o cos postarac bo jednak mam malo godzin a nie kwalifikuje sie do niczego ![]() ![]() my z tz nie kombinujemy. wszedzie jestesmy zgloszeni jako para. boimy sie oboje kombinowac. jest takie powiedzenie ''biednemu zawsze wiatr w oczy'' to chyba kazda przez chwilké w swoim zyciu poczula na wlasniej skórze ![]() jak chodzilam do collegu to widzialam jak ludzie kombinuja. ja placilam za kurs bo tylko mialam ILA a reszta nie pracowala, kombinowala i jakos zyli. ja biegalam przed praca na zajécia, niewyspana, przeméczona bo to byl kolejny dzien z rzédu na nogach (w weekendy pracowalam) a ludzie usmiechniéci, nowe ciuchy, wycieczki w planach, umawiali sié piwo, weekendy w clubie a ja biedna nie mialam czasu sie po tylku podrapac. mam nadzieje, ze to kiedys zaowocuje bo od sierpnia ide dalej na angielski ![]() mam znajoma, ktora uczy sie full-time angielski juz kilka lat. nie pracuje, bierze benefity skád tylko sié da i codziennie nowe foty wrzuca na fc ![]() ![]() ![]()
Wszystkie JOANNY łączcie się! ![]() Edytowane przez lamia1980 Czas edycji: 2013-07-19 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1709 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Czesc ![]() Bylysmy z mama z Seba w kulkolandzie. Wyszalal sie ![]() Dzis do pracy a jutro jedziemy na plaze ![]()
![]() |
#1710 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Dotyczy to Wtax i CHtax. Zawsze dla spokoju mozesz sobi sama policzyć na kalulatorze na ich stronie ![]() Poza tym powiem, ze w tym kraju umrzeć z głodu się nie da; bo jak ktoś na jedzenie kasy nie ma, a poprosi odpowiednią instytucję to pomoc uzyska. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Zaleznie od dochodów. Wspólny dochód partnrów nie moze przkroczyc 50000 rocznie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.