Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-05, 15:08   #1681
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

U/P

¶niadanie: budyniowa owsianka (25g p³atków owsianych + 10g otrêbów, ³y¿ka budyniu, 1/3 szklanki mleka 1,5%) z cukini±, ricott± (30g), migda³ami; kawa z mlekiem
II ¶niadanie: grahamka z polêdwic± surow± i plasterkiem sera twarogowego, jab³ko
obiad: makaron pe³noziarnisty (65g) z Danio waniliowym light, pó³ babeczki orkiszowej (taka z bakaliami w ¶rodku posypana sezamem), surówka z kapusty kiszonej, marchewki i pora (do tego trochê oleju rzepakowego); kawa z mlekiem
przek±ska: s³onecznik 30g
kolacja: twaróg chudy z jogurtem naturalnym 200g, p³atki zdrowy b³onnik; ³y¿eczka prawdziwego kakao i z 1/2 szklanki mleka 1,5%

+ woda, herbata zielona/earl grey

Nikt mi nie oceni³ poprzedniego jad³ospisu, mo¿e tym razem siê uda...? proszê siê o to, poniewa¿ sama nie wiem, czy dobrze siê od¿ywiam. Problemy hormonalne zmuszaj± do lekkiego przytycia.
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 18:23   #1682
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Porcje nie s± ogromne, ale ca³o¶æ ma rêce i nogi i jest smakowita. Dawaj na priva przepis na ciasto marchewkowe

Je¶li siê czepiaæ, to jednego - bardzo du¿o nabia³u. Jesz tak na co dzieñ, czy to przypadek, a zazwyczaj jest wiêcej bia³ka z miêsa, ryb itp?[COLOR="Silver"]
Porcje takie ze siê najadam . Nie ma spiny ze raz wiêcej raz mniej, jem wed³ug apetytu
Ciacho marchewkowe wypracowa³am sobie i jest naprawde mega

Taki siê akurat dzieñ trafi³. Nawet siê nie zastanawia³am ze du¿o nabia³u. Czêsto goszcz± u mnie ryby i mieso a jad³am to na co mia³am ochotê :P

To od razu wczorajsze rzuce. Ostatnio notorycznie jem owsianke z tym samym obk³adem - mas³o orzechowe, cynamon i pra¿one jab³ko - wracam do korzeni chyba bo to byla pierwsza owsianka ktor± zjad³am w ¿yciu

I owsianka j.w , czarna kawa

II 2 kromki chleba zytniego z grub± warstwa pasty z grzybów le¶nych, zió³ i ricotty, z papryk± i sa³ata lodow±

III stir fry z kaszy jêczmiennej z karmelizowanym porem, czosnkiem, chud± wo³owin± w sosie sojowym i pra¿onym sezamem

grzane wino

IV du¿e parfait - serek wiejski, pra¿one p³atki orkiszowe, otrêby, czekowi¶nia, orzechy w³oskie

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2013-11-05 o 18:39
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 18:35   #1683
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

olik187, Psotka87, Erena, teczowa dlolinka 21 dziêki za wszystkie rady, postaram siê przynajmniej do czê¶ci spróbowaæ zastosowaæ
Moim problemem jest to, ¿e nie mam czasu ani ochoty zajmowaæ siê jedzeniem a do tego jest sporo rzeczy, który nie jem, bo nie lubiê. Miêso jem tylko je¶li rodzina mnie zmusi, brzydzê siê te¿ mas³a i mleka (ze wzglêdu na zapach, mleko mo¿e byæ tylko w kawie).
Wiêc kolejnymi dwoma dniami tez nie bardzo mogê siê chyba chwaliæ…

Poniedzia³ek
I (9.00): puszka coli-zero
II(10.00): dro¿d¿ówka z jab³kiem
III(12.00): kawa 2w1
IV( 14.00): jogurt owocowy bez cukru 400g
V(18.00): jogurt pitny 0% 250g
VI(21.00): jogurt owocowy bez cukru 400g z ³y¿eczk± kakao (wiem, ¿e nie mo¿na je¶æ tak w nocy, ale tak wróci³am do domu)

Wtorek:
I (8.00): dro¿d¿ówka z jab³kiem
II(12.00): kawa z mlekiem, herbatnik
III(15.00): „owsianka” £owicza (jaki¶ taki jogurt z ziarenkami)
IV( 16.00): ciastko (jakie¶ takie przek³adane kremem, nie by³am g³odna, ale kole¿ance by³oby przykro)
V( 17.00): jab³ko
VI(19.00): jogurt owocowy bez cukru 400g z ³y¿eczk± kakao i 10g otrêbów

Zauwa¿y³am, ¿e jak jestem w stresie to jako¶ tak mi siê zaciska ¿o³±dek, st±d te jogurty, je ³atwiej jest w siebie wmusiæ...
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 21:11   #1684
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
U/P

¶niadanie: budyniowa owsianka (25g p³atków owsianych + 10g otrêbów, ³y¿ka budyniu, 1/3 szklanki mleka 1,5%) z cukini±, ricott± (30g), migda³ami; kawa z mlekiem
II ¶niadanie: grahamka z polêdwic± surow± i plasterkiem sera twarogowego, jab³ko
obiad: makaron pe³noziarnisty (65g) z Danio waniliowym light, pó³ babeczki orkiszowej (taka z bakaliami w ¶rodku posypana sezamem), surówka z kapusty kiszonej, marchewki i pora (do tego trochê oleju rzepakowego); kawa z mlekiem
przek±ska: s³onecznik 30g
kolacja: twaróg chudy z jogurtem naturalnym 200g, p³atki zdrowy b³onnik; ³y¿eczka prawdziwego kakao i z 1/2 szklanki mleka 1,5%

+ woda, herbata zielona/earl grey

Nikt mi nie oceni³ poprzedniego jad³ospisu, mo¿e tym razem siê uda...? proszê siê o to, poniewa¿ sama nie wiem, czy dobrze siê od¿ywiam. Problemy hormonalne zmuszaj± do lekkiego przytycia.
IMO na czym¶ takim na pewno nie przytyjesz... Wiêcej luzu! Za du¿o sobie wyliczasz. Tylko oba ¶niadania maj± jako¶ rêce i nogi (choæ do grahamki doda³abym jeszcze jakie¶ warzywo). W obiedzie brakuje pe³nowarto¶ciowego bia³ka, a kolacja to typowy zapychacz dla osoby boj±cej siê zje¶æ co¶ porz±dnego wieczorem...

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
olik187, Psotka87, Erena, teczowa dlolinka 21 dziêki za wszystkie rady, postaram siê przynajmniej do czê¶ci spróbowaæ zastosowaæ
Moim problemem jest to, ¿e nie mam czasu ani ochoty zajmowaæ siê jedzeniem a do tego jest sporo rzeczy, który nie jem, bo nie lubiê. Miêso jem tylko je¶li rodzina mnie zmusi, brzydzê siê te¿ mas³a i mleka (ze wzglêdu na zapach, mleko mo¿e byæ tylko w kawie).

Poniedzia³ek
VI(21.00): jogurt owocowy bez cukru 400g z ³y¿eczk± kakao (wiem, ¿e nie mo¿na je¶æ tak w nocy, ale tak wróci³am do domu)

Wtorek:
IV( 16.00): ciastko (jakie¶ takie przek³adane kremem, nie by³am g³odna, ale kole¿ance by³oby przykro)

Zauwa¿y³am, ¿e jak jestem w stresie to jako¶ tak mi siê zaciska ¿o³±dek, st±d te jogurty, je ³atwiej jest w siebie wmusiæ...
Wydawa³o mi siê, ¿e powoli zaczynasz kumaæ, ¿e Ty musisz mieæ czas i ochotê by zaj±æ siê jedzeniem - bez tego padniesz jak mucha. Cudownie, ¿e wyrwa³a¶ siê z toksycznego zwi±zku, ale te menu mnie za³ama³y... Totalna tragedia. ZERO warto¶ci od¿ywczych... Niby z czego Twój organizm ma budowaæ tkanki, z czego czerpaæ energiê do podstawowych procesów ¿yciowych? A jedzenie o 21szej to nie jest noc...

A ja wczoraj ponarzeka³am, ¿e czekam na kolejne @ - no i dzi¶ siê doczeka³am . Jednak jest i to nawet regularny . Dziewczyny, warto walczyæ!

Dzisiejsze U

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: granatem, chipsami bananowymi, serkiem ¶mietankowym i mas³em orzechowym crunchy
II Grahamka z jajem na twardo, serkiem pesto-rukola i papryk±; jab³ko
III Kawa³ek schabu sma¿ony bez t³uszczu; ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej; kalafior z koperkiem i mas³em
IV 2 kromki razowca z: serkiem pieprzowo-cytrynowym / szynk± / dojrzewaj±cym serem krowio-owczym / serem z niebiesk± ple¶ni±; pomidor i kiszony ogórek

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 21:18   #1685
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:

Poniedzia³ek

Wtorek:

Po co Ty to wstawiasz?
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 22:11   #1686
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:

Poniedzia³ek

Wtorek:

Jak to czytam to mi siê nasuwa na jêzyk taki gimazyjby zwrot " ja j*bie"

Spoko, ja rozumiem, ze kto¶ nie lubi duzo rzeczy, ze nie lubi gotowaæ, ¿e nie chce mu sie, ze wszystko na nie nie i nie. Ale co¶ je¶æ trzeba.
Tak za przeproszeniem ale jesz sam syf. Nie mysl, ze jak wypijesz cole zero to jestes upsrawiedliwiona, bo napisane jest na niej zero
Masz jakeis zaburzenia odzywiania? bo mi co¶ siê wydaje, ze to nie tylko sama niechêæ do przygotowywania posilkow.

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2013-11-05 o 22:13
Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 22:23   #1687
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

U/p
Sn. Owsianka 50g platkow, 4-5 orzechow wloskich, lyzka jagod goji, lyzka otrab sypkich zytnich, plaster twarogu pó³t³ustego, szklanka mleka 2%.
2sn. Grahamka z 2plastrami wedliny sojowej o smaku drobiowym oliwkami, papryka czerwona, salata i pietruszka ruszka.
Obiad. Porcja spaghetti bolognese, (mieso wolowe,sos pomidorowy z serem ) kieliszek czerwonego wytrawnego wina.
Podwieczorek. Kawa, sernik kajmakowy.
Kolacka. 2 kromki razowca spore z maslem 2 jajkamk na twardo rzodkiewkami i szczypiorem. Ok 22. Jablko 250g giga!

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 22:49   #1688
201803300917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 074

U- oceni³by¶ kto¶?
I jajecznica z 2 jaj z wêdlina, kromka pe³noziarnistego tosta
II 2 nale¶niki ze szpinakiem
III risotto z warzywami (marchewka, seler naciowy, cebula. pomidor) na deser 4 kostki gorzkiej czekolady
IV 3 kromki razowego chleba z salami, li¶æmi ¶wie¿ego szpinaku i pomidorem ( mia³y byæ 2 ale kurczê strasznie g³odna by³am)

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2013-11-05 o 22:52
201803300917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 22:51   #1689
agniusia17
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 881

P:

I. du¿y paluch wieloziarnisty z mas³em, drobiow± wêdlin±, serkiem twarogowym Hochland, plastrem ¿ó³tego sera wêdzonego, pomidorem, bazyli±;serek wiejski ze szczypiorkiem, gar¶æ muesli tropikalnego
herbata z miodem

II. bu³ka ma¶lana z kruszonk±, d¿emem, kubek kakao (1,5% mleko), serek homogenizowany Danio, gruszka

III. zupa jarzynowa zabielana ¶mietan± z groszkiem, fasol±, marchewk±, porem, broku³ami, ziemniakami;
4 du¿e domowe pyzy z miêsem

2 kostki czekolady gorzkiej

IV. gruby kawa³ domowego ciasta dro¿d¿owego z rodzynkami i kruszonk±, kawa³eczek makowca, kiwi, jogurt naturalny mro¿ony

V. ciê¿ka, pszenna bu³ka z mas³em, wêdlin± drobiow±, pasztetem, kilka ³y¿ek serka wiejskiego, musztarda, pomidor

serek wiejski 200g z bananem, kilka "zwierzaków" z Lajkonika, 4 biszkopty

w ci±gu dnia 4 landrynki owocowe i gdzie¶ kubek ma¶lanki, szklanka soku pomarañczowego, herbaty,1 kawa, woda

— Gabriel García Márquez

agniusia17 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 23:02   #1690
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez maconha89 Poka¿ wiadomo¶æ
U- oceni³by¶ kto¶?
I jajecznica z 2 jaj z wêdlina, kromka pe³noziarnistego tosta
II 2 nale¶niki ze szpinakiem
III risotto z warzywami (marchewka, seler naciowy, cebula. pomidor) na deser 4 kostki gorzkiej czekolady
IV 3 kromki razowego chleba z salami, li¶æmi ¶wie¿ego szpinaku i pomidorem ( mia³y byæ 2 ale kurczê strasznie g³odna by³am)
Smakowicie, ALE: poza ¶niadaniem nie widzê ¿adnego bia³ka Przypadek czy zawsze tak jesz?
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 23:05   #1691
201803300917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 074

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Smakowicie, ALE: poza ¶niadaniem nie widzê ¿adnego bia³ka Przypadek czy zawsze tak jesz?
a czy salami jako miêso nie jest jakim¶ tam bia³kiem? choæ wiem, ¿e przetworzonym i nie super warto¶ciowym
zazwyczaj do obiadu jest jakie¶ miêso,dzi¶ tak wysz³o bo zgarnia³am resztki z lodówki je¶li jestem po treningu to te¿ zazwyczaj pilnuje ¿eby by³y jajka/twaróg/ryba.
201803300917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-05, 23:54   #1692
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518

R

I ¶niadanie
2 ³y¿ki musli z ziarnami zbó¿ + 2 ³y¿ki p³atków owsianych + oko³o 200 ml mleka 2%

II ¶niadanie

dwie kromki chleba razowego ze s³onecznikiem + dwa plasterki szynki konserwowej wieprzowej+2 listki sa³aty + pó³ pomidora +rzodkiewka+oko³o ³y¿ka serka kanapkowego ze szczypiorkiem do posmarowania chleba

kawa ze ¶mietank± i jedn± ³y¿eczk± cukru

Obiad
plaster schabu ok 70 g w tymianku, sma¿ony na ³y¿ce oleju rzepakowego + 1 pomidor + 2 ³y¿ki groszu konserwowego + 2 listki sa³aty + trochê mieszanki sa³at, warzywa skropione sokiem z cytryny, posypane z sol± i pieprzem

herbata pomarañczowa z dodatkiem pó³ ³y¿eczki miodu (20 kcal)

Kolacja

jajecznica z dwóch jaj sma¿ona na pó³ ³y¿eczki oleju + pó³ serka wiejskiego+ 1 ma³y pomidor + ma³a kromka chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem

jedno jab³ko
herbata zielona z dodatkiem pó³ ³y¿eczki miodu
Stary 2013-11-06, 07:12   #1693
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:
Napisane przez maconha89 Poka¿ wiadomo¶æ
a czy salami jako miêso nie jest jakim¶ tam bia³kiem? choæ wiem, ¿e przetworzonym i nie super warto¶ciowym
zazwyczaj do obiadu jest jakie¶ miêso,dzi¶ tak wysz³o bo zgarnia³am resztki z lodówki je¶li jestem po treningu to te¿ zazwyczaj pilnuje ¿eby by³y jajka/twaróg/ryba.

salami to g³ównie t³uszcz, a nie bia³ko. a w 3 plasterkach masz ca³e 2g
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 09:34   #1694
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

wiecie co....jestem na diecie reducyjnej ju¿ prawie 1,5 miesi±ca, nie jem praktycznie nic przetworzonego, ale spadku wagi nie widaæ wogóle, cia³o te¿ siê nie zmienia ;/ ostatnio nawet nie mam motywacji wstawiaæ jad³ospisów bo co z tego zê s± ok skoro zero rezultatów? æwiczê i w domu i na si³owni..nie wiem, nie jestem sportowcem i nie mam czasu na codziennie kator¿nicze treningi z obci±¿eniami, czy to znaczy ¿e muszê byæ ohydn± kluch± ca³e ¿ycie? nie wiem co ze mn± jest ;p mam do³a.. moja normalna waga to 62 kg przy 170 wzrostu, du¿y biust (65 I) i sflacza³y w moim odczuciu brzuch, du¿e napakowane bicepsy i tricepsy, du¿o t³uszczu na udach i mikroskopijne ³ydeczki eh ;/ utrzymanie wagi w której czujê siê dobrze, czyli 58-59 kg wymaga ode mnie nieziemskiego wysi³ku... ni mam ju¿ si³y ;p
Stary 2013-11-06, 12:39   #1695
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
wiecie co....jestem na diecie reducyjnej ju¿ prawie 1,5 miesi±ca, nie jem praktycznie nic przetworzonego, ale spadku wagi nie widaæ wogóle, cia³o te¿ siê nie zmienia ;/ ostatnio nawet nie mam motywacji wstawiaæ jad³ospisów bo co z tego zê s± ok skoro zero rezultatów? æwiczê i w domu i na si³owni..nie wiem, nie jestem sportowcem i nie mam czasu na codziennie kator¿nicze treningi z obci±¿eniami, czy to znaczy ¿e muszê byæ ohydn± kluch± ca³e ¿ycie? nie wiem co ze mn± jest ;p mam do³a.. moja normalna waga to 62 kg przy 170 wzrostu, du¿y biust (65 I) i sflacza³y w moim odczuciu brzuch, du¿e napakowane bicepsy i tricepsy, du¿o t³uszczu na udach i mikroskopijne ³ydeczki eh ;/ utrzymanie wagi w której czujê siê dobrze, czyli 58-59 kg wymaga ode mnie nieziemskiego wysi³ku... ni mam ju¿ si³y ;p
Przy 59 czujesz siê dobrze a przy 62 jeste¶ ohydn± kluch±? Chyba przesadzasz

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-06, 12:56   #1696
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

eRka wczorajsza:

¦niadanie: 2 kawa³ki chleba razowego (80g) posmarowane cienko jogomajo, szynka, warzywa, kubek kakao na mleku 2%
II ¶niadanie: pomarañcz, serek homo nat 150g, ³y¿eczka miodu
Obiad: kotleciki (pó³ woreczka kaszy gryczanej, 125g twarogu chudego, jajko, przyprawy), warzywa sma¿one na ³y¿eczce oleju rzepakowego
Podwieczorek: serek wiejski z ³y¿eczk± miodu
Kolacja: sa³atka z kurczakiem i ³yzk± ziaren s³onecznika, ³y¿eczka jogomajo

dzisiejsza eRka:

¦niadanie: 2 kawa³ki chleba razowego posmarowane cienko jogomajo z szynk±, sa³ata i serem feta
II ¶niadanie: serek wiejski z ³y¿eczk± miodu, jab³ko
Obiad: makaron razowy (40g) z kurczakiem (ok. 150g) i warzywami, na ³y¿eczce oleju rzepakowego
Podwieczorek: serek homo nat (100g) z gar¶ci± orzechów w³oskich i ³yzk± nasion dyni
Kolacja: omlet z 2 jaj z cebulk± i pieczarkami, sma¿ony na ³y¿ce oleju

proszê o ocenê

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 12:59   #1697
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Przy 59 czujesz siê dobrze a przy 62 jeste¶ ohydn± kluch±? Chyba przesadzasz

nie przesadzam, 3 kg t³uszczu mo¿e skutecznie zdeformowaæ sylwetkê! ;D poza tym co to za "przesadzasz" ;p to ¿adna konstruktywna opinia, takie to ja s³yszê od mojej babci, ty powinna¶ mi kazaæ mniej ¿reæ albo wiêcej siê spociæ na si³ce heheh

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-11-06 o 13:09
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 14:51   #1698
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez agniusia17 Poka¿ wiadomo¶æ
P:

I. du¿y paluch wieloziarnisty z mas³em, drobiow± wêdlin±, serkiem twarogowym Hochland, plastrem ¿ó³tego sera wêdzonego, pomidorem, bazyli±;serek wiejski ze szczypiorkiem, gar¶æ muesli tropikalnego
herbata z miodem

II. bu³ka ma¶lana z kruszonk±, d¿emem, kubek kakao (1,5% mleko), serek homogenizowany Danio, gruszka

III. zupa jarzynowa zabielana ¶mietan± z groszkiem, fasol±, marchewk±, porem, broku³ami, ziemniakami;
4 du¿e domowe pyzy z miêsem

2 kostki czekolady gorzkiej

IV. gruby kawa³ domowego ciasta dro¿d¿owego z rodzynkami i kruszonk±, kawa³eczek makowca, kiwi, jogurt naturalny mro¿ony

V. ciê¿ka, pszenna bu³ka z mas³em, wêdlin± drobiow±, pasztetem, kilka ³y¿ek serka wiejskiego, musztarda, pomidor

serek wiejski 200g z bananem, kilka "zwierzaków" z Lajkonika, 4 biszkopty

w ci±gu dnia 4 landrynki owocowe i gdzie¶ kubek ma¶lanki, szklanka soku pomarañczowego, herbaty,1 kawa, woda
Moim zdaniem bardzo ³adnie

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Ksylitol jest s³odszy od cukru ?

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 17:18   #1699
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
nie przesadzam, 3 kg t³uszczu mo¿e skutecznie zdeformowaæ sylwetkê! ;D poza tym co to za "przesadzasz" ;p to ¿adna konstruktywna opinia, takie to ja s³yszê od mojej babci, ty powinna¶ mi kazaæ mniej ¿reæ albo wiêcej siê spociæ na si³ce heheh

I tu jest Twoje b³êdne my¶lenie, byæ mo¿e jesz za ma³o i dlatego nie chudniesz...
byæ mo¿e obcie³a¶ zbyt szybko i zbyt du¿o kcal i organizm nie odda swoich zapasów t³uszczyku...

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:03   #1700
neverstopbelieving
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

P

He jestem tu nowa Mam zamiar osi±gn±æ P.
Wychodze z ED wiêc proszê, nie krytykujcie ale dorad¼cie mi co i w jakich ilo¶ciach powinnam je¶æ. PROSZÊ O OCENE, jest to dla mnie wa¿ne. poni¿ej podaje dzisiejszy jad³ospis :

1¶n. Jogurt owocowy z 4 ³y¿kami p³atków miodowych cheerios.

2¶n. Bu³ka z pomidorowym domowym pasztetem oraz ogórkiem,jab³ko

3.obiad. 2 nale¶niki z nadzieniem brzoskwiniowym.

4. 1kostka czekolady

5.jeszcze nie wiem albo bu³ka 1 po³ówka z szynk±,sa³at± ogórkiem a 2.po³ z d¿emem. Albo 3 kromeczki chlebka na zakwasie z podobnymi sk³adnikami.

6.moze wpadnie jab³ko

Proszê pomó¿cie!
neverstopbelieving jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:37   #1701
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
I tu jest Twoje b³êdne my¶lenie, byæ mo¿e jesz za ma³o i dlatego nie chudniesz...
byæ mo¿e obcie³a¶ zbyt szybko i zbyt du¿o kcal i organizm nie odda swoich zapasów t³uszczyku...

kurcze, no ale wydaje mi siê ¿e naprawdê jem porz±dnie kalorii nie du¿o uciête, tylko g³ownie na jako¶ci siê zmieni³o - tak my¶lê, no ale w takim razie nie poddajê siê i dbam dalej o dobr± redukcjê
Stary 2013-11-06, 18:42   #1702
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Cytat:
Napisane przez neverstopbelieving Poka¿ wiadomo¶æ
P

Wychodze z ED wiêc proszê, nie krytykujcie ale dorad¼cie mi co i w jakich ilo¶ciach powinnam je¶æ. PROSZÊ O OCENE, jest to dla mnie wa¿ne. poni¿ej podaje dzisiejszy jad³ospis :

1¶n. Jogurt owocowy z 4 ³y¿kami p³atków miodowych cheerios. / a nie lepiej jogurt naturalny + owoce + p³atki? albo owsianka z wielooma dodatkami; a je¶li ju¿ ten jogurt owocowy, to jak du¿y? dorzuæ jakie¶ suszone owoce, orzechy

3.obiad. 2 nale¶niki z nadzieniem brzoskwiniowym. / do tego mo¿e polej je jogurtem greckim albo dorzuæ twaróg

4. 1kostka czekolady / no chyba prychnê ;p to nawet nie jest przek±ska, a co dopiero posi³ek.. wrzuæ na deser/podwieczorek np. budyñ, do tego walnij ³y¿kê d¿emu; albo kaszê mannê na mleku z owocami..

5.jeszcze nie wiem albo bu³ka 1 po³ówka z szynk±,sa³at± ogórkiem a 2.po³ z d¿emem. Albo 3 kromeczki chlebka na zakwasie z podobnymi sk³adnikami.

6.moze wpadnie jab³ko / jab³ek, bananów, jedz ile chcesz i jeszcze podskubuj orzechy jako przek±skê

Proszê pomó¿cie!
Je¶li chcesz osi±gn±æ P, to proponujê jak najszybciej przestaæ siê ze sob± pie¶ciæ. Bo pie¶ciæ mo¿na siê ze sob± d³ugo, wiem sama po sobie. Ale im szybciej siê prze³amiesz, prze¿yjesz szok, ale szybciej sobie poradzisz.

buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:47   #1703
neverstopbelieving
Przyczajenie

Dziêkuje za ocene i radê! ) Masz racjê muszê siê wzi±c za siebie, chocia¿ nie jest zbyt ³atwo;/
Stary 2013-11-06, 18:58   #1704
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

U/P
¶niadanie: jajeczna owsianka z jab³kiem, mlekiem 1,5% i cynamonem; surówka z marchewki, kapusty i pora z ³y¿eczk± oliwy (obiadowa, nie mog³am siê oprzeæ!); kawa z odrobin± mleka
II ¶niadanie: kajzerka wieloziarnista z serkiem i ogórkiem kiszonym, jab³ko, woda z cytryn±
obiad: makaron pe³noziarnisty (65g suchego) z opakowaniem 150g serka wiejskiego lekkiego; surówka (ta co na ¶niadanie); kawa z odrobin± mleka
przek±ska: s³onecznik, sporo :P
kolacja: twaróg chudy 65g + jogurt naturalny 200g + p³atki zdrowy b³onnik + ³y¿eczka kakao naturalnego i 2/3 szklanki mleka 1,5%
- 70 minut treningu

Ca³y czas ostatnio u mnie na obiad makaron z jogurtem, serkiem itp., ale niestety nie cierpiê mielonych, które aktualnie s± w domu
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 19:25   #1705
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Mój dzisiejszy, którym zdecydowanie mogê siê pochwaliæ!
jeszcze P!

¦ I owsianka - 3-4 ³y¿ki p³atków owsianych + 1 czubata ³ycha kaszy jêczmiennej, na ok. szklance mleka 3,2 % z cynamonem i pestkami s³onecznika

¦ II niedu¿a, ale cudowna bu³eczka dro¿d¿owa pszenno-orkiszowa (selfmade!) z mas³em + jab³ko + Inka

O ok. 1/2 woreczka kaszy jêczmiennej, 2 plastry schabu ze ¶liwk± (znowu selfmade, w domu przyrz±dzi³am sobie mega-wa³ówkê , kapusta kiszona, ok. 200g kefiru (pó³ butelki)

P kanapka: kromka ko³odzieja z mas³em, pomidorem i cebul± dymk±, do tego cappuccino Milki zrobione z po³owy opakowania (bo za s³odkie :P) na wodzie z dodatkiem mleka, 5 orzechów laskowych

K bêd± chyba dzisiaj jajka na miêkko, do tego kanapki z ko³odziejem, mas³em, pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem..

w miêdzyczasie tak zwanym: Inka z dodatkiem mleka x N ; )

Jestem z siebie mega dumna - kolejny zdrowy dzieñ, dodatkowo bez napadu na ¿arcie wszystkiego. Dziewczyny bierzcie siê za siebie, nie b±d¼cie s³abe! Trudno jest stawiaæ pierwsze kroki, ale im mniejsze te kroki stawiacie tym bêdzie Wam tudniej. Mi³ego wieczoru!

Stary 2013-11-06, 20:03   #1706
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Ksylitol jest s³odszy od cukru ?
Powiedzia³bym raczej ¿e tak samo s³odki. I nie niszczy zêbów, ani nie podnosi poziomu glukozy tak gwa³townie. Idealny zamiennik cukru. choæ ja znowu nauczy³em siê piæ nies³odzon± herbatê Kawy nie pos³odzi³bym nigdy, a z herbat± nie wiem czemu mi siê tak przestawia

W koñcu normalny dzieñ, U/R:

Po przebudzeniu: ciep³a woda z sokiem z cytryny i miodem

1: ¿ytnianka na mleku 1,5% z od¿ywk± bia³kow±, bananem, jab³kiem, dyni±, orzechami laskowymi i serkiem Philadelphia o smaku orzechowej Milki

2: 3 kromki ¿ytniego razowca z jajkiem, serkiem zio³owym, wêdzonym ³ososiem i ogórkiem
+ sa³atka ze szpinaku, gruszki i buraka,

3: brukselka z wêdzonym boczkiem (t³uszcz wytopiony i odlany ), pomidorkami koktajlowymi, w³oskimi orzechami, kasz± gryczan± i kozim serem

4: babeczka-murzynek
+ 1/2 sa³atka z marchewki, granatu, dyni i twarogu
+ podwójne espresso

5: burger rybny z dorsza delikatnie gotowanego na parze, w grahamce z domowym coles³awem, pomidorem, ogórkiem ma³osolnym i czerwon± cebulk±,
+ odrobina majonezu z ogórkami konserwowymi, natk± pietruszki, marynowanymi pieczarkami, marynowan± i ¶wie¿± cebulk± (taki domowy sos tatarski )
+ sa³atka rzymska z orzechami w³oskimi, pomidorkami koktajlowymi, dymk±, ¿ó³t± papryk±, cukini±, polana jogurtem naturalnym z koperkiem

Przed snem: od¿ywka bia³kowa

+ do picia: woda, lipa, herbata z cytryn±

Ruch (nie chce mi siê tutaj codziennie wszystkiego wypisywaæ, ale od czasu do czasu postaram siê to robiæ, ze wzglêdu na to ¿e kto¶ mnie ostatnio o to pyta³):
- 2 x 30 minutowy spacer (zakupy)
- 25 minut HIIT (bieg z kijkami NW)
- unoszenie i skrêty nóg w zwisie na dr±¿ku (ka¿de z nich 4 serie po 10 powtórzeñ)

- wznoszenie tu³owia z obci±¿eniem (4 serie po 10 powtórzeñ)
- skrêty nóg i miednicy w le¿eniu (4 serie po 10 powtórzeñ)
- skrêty tu³owia z nogami w górze (4 serie po 10 powtórzeñ)
- skrêty tu³owia z unoszeniem nóg (4 serie po 10 powtórzeñ)
- sprz±tanie mieszkania (ok. 30-45 minut)

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

I przyznam siê ¿e podczas przeprowadzki zawieruszyli¶my wagê, wiêc póki co nie mogê jej kontrolowaæ, a s±dz±c po luzach w spodniach i braku "daszka nad ptaszkiem" jest nie¼le
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 20:04   #1707
neverstopbelieving
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
Mój dzisiejszy, którym zdecydowanie mogê siê pochwaliæ!
jeszcze P!

¦ I owsianka - 3-4 ³y¿ki p³atków owsianych + 1 czubata ³ycha kaszy jêczmiennej, na ok. szklance mleka 3,2 % z cynamonem i pestkami s³onecznika

¦ II niedu¿a, ale cudowna bu³eczka dro¿d¿owa pszenno-orkiszowa (selfmade!) z mas³em + jab³ko + Inka

O ok. 1/2 woreczka kaszy jêczmiennej, 2 plastry schabu ze ¶liwk± (znowu selfmade, w domu przyrz±dzi³am sobie mega-wa³ówkê , kapusta kiszona, ok. 200g kefiru (pó³ butelki)

P kanapka: kromka ko³odzieja z mas³em, pomidorem i cebul± dymk±, do tego cappuccino Milki zrobione z po³owy opakowania (bo za s³odkie :P) na wodzie z dodatkiem mleka, 5 orzechów laskowych

K bêd± chyba dzisiaj jajka na miêkko, do tego kanapki z ko³odziejem, mas³em, pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem..

w miêdzyczasie tak zwanym: Inka z dodatkiem mleka x N ; )

Jestem z siebie mega dumna - kolejny zdrowy dzieñ, dodatkowo bez napadu na ¿arcie wszystkiego. Dziewczyny bierzcie siê za siebie, nie b±d¼cie s³abe! Trudno jest stawiaæ pierwsze kroki, ale im mniejsze te kroki stawiacie tym bêdzie Wam tudniej. Mi³ego wieczoru!

Gratuluje Ciesz, siê, ¿e jeste¶ z siebie dumna Oby tak dalej!
Mam pytanie jak d³ugo jeste¶ ju¿ na P? I Ile do tej pory przyty³a¶? Ps. Bêde próbowa³a wykorzystaæ twoje rady. Dzisiaj kolacjê troche podnios³am w strone P tzn.zjad³am 2 pod³u¿ne pszenne bu³ki, jedna z d¿emikiem(oczywiscie obie po³ówki porzadnie wysmarowane) a druga z szyneczk±, i sa³at±< Tak wiem bia³e pieczywo> ;( my¶lisz, ¿e moge sobie na nie nieraz pozowliæ?
Stary 2013-11-06, 20:28   #1708
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Cytat:
Gratuluje Ciesz, siê, ¿e jeste¶ z siebie dumna Oby tak dalej!
Mam pytanie jak d³ugo jeste¶ ju¿ na P? I Ile do tej pory przyty³a¶? Ps. Bêde próbowa³a wykorzystaæ twoje rady. Dzisiaj kolacjê troche podnios³am w strone P tzn.zjad³am 2 pod³u¿ne pszenne bu³ki, jedna z d¿emikiem(oczywiscie obie po³ówki porzadnie wysmarowane) a druga z szyneczk±, i sa³at±< Tak wiem bia³e pieczywo> ;( my¶lisz, ¿e moge sobie na nie nieraz pozowliæ?
Oczywi¶cie, ¿e mo¿esz, tym bardziej, ¿e próbujesz przytyæ! Jedz to na co masz ochotê - takie ja dostawa³am rady i zaczê³am z nich korzystaæ. Oczywi¶cie bez przesady, ¿eby nie wpa¶æ w drug± skrajno¶æ . Ja sama ostatnio te¿ jak by³am w domu to pojad³am bia³ego pieczywa i nie umar³am ani nie oblalam siê wstydem Tutaj siê nie bêdê chwali³a kg, jak co¶ to napisz na priv bo tu chyba nie mo¿na wrzucaæ

Stary 2013-11-06, 21:29   #1709
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
P

1¶n. Jogurt owocowy z 4 ³y¿kami p³atków miodowych cheerios.

3.obiad. 2 nale¶niki z nadzieniem brzoskwiniowym.

4. 1kostka czekolady

6.moze wpadnie jab³ko

Proszê pomó¿cie!
Witaj! Na ¶niadanie dobra bêdzie jaka¶ wypasiona owsianka / jaglanka / placuszki - mo¿esz kombinowaæ z dodatkami dostarczaj±c sobie od rana energii i cennych sk³adników od¿ywczych. Owoce, nabia³ i orzechy/pestki w ró¿nych konfiguracjach... Mnóstwo mo¿liwo¶ci!

Co do reszty... Podwieczorek na pewno przyda³by siê o wiele wiêkszy - jedna kostka czekolady to jest nic, nawet na R . Podwieczorkiem mog³yby byæ u Ciebie te nale¶niki (jeszcze z do³o¿onym nabia³em), a na obiad przyda³oby siê miêso/ryba z kasz±/makaronem/ry¿em/ziemniakami i warzywami. Mo¿esz spokojnie pozwoliæ sobie na dwudaniowy obiad - tre¶ciwa zupa bêdzie super! Koniecznie zadbaj o ¼ród³a pe³nowarto¶ciowego bia³ka oraz o zdrowe t³uszcze! U Ciebie tego brakuje, a s± to bardzo istotne elementy, niezale¿nie od tego, czy jeste¶ na R, U czy P.

Na P powinna¶ mieæ bazê z kilku solidnych, pe³nowarto¶ciowych posi³ków w ci±gu dnia (bia³ko, wêglowodany z³o¿one, t³uszcz + warzywa lub owoce) - a do tego jakie¶ przek±ski, których nie musisz siê baæ. ¯yczê powodzenia!

Cytat:
kurcze, no ale wydaje mi siê ¿e naprawdê jem porz±dnie kalorii nie du¿o uciête, tylko g³ownie na jako¶ci siê zmieni³o - tak my¶lê, no ale w takim razie nie poddajê siê i dbam dalej o dobr± redukcjê
Ju¿ parê razy w tym w±tku porusza³am ten temat - mo¿e po prostu Twój organizm ma tak± "swoj±" masê cia³a, która mu najbardziej odpowiada i broni siê przez zjazdem ni¿ej z kilogramami? Je¶li nie masz nadwagi, to mo¿esz siê zastanowiæ nad wysokim prawdopodobieñstwem takiej opcji... Mo¿e to wynikaæ m.in. z typu budowy. Modelowanie newralgicznych czê¶ci cia³a poprzez æwiczenia mo¿e byæ jakim¶ rozwi±zaniem. A zjechanie poni¿ej tej "naszej" masy cia³a niesie ju¿ ze sob± ryzyko problemów zdrowotnych... (i nie jest to wcale jednoznaczne z osi±gniêciem niedowagi!)

buty_na_plaskim
, rzeczywi¶cie jest coraz lepiej, ale to jest U! Dobrze, ¿e siê prze³amujesz, ¿e jesz warto¶ciowo (za to nale¿± siê brawa), ale spokojnie pozwól sobie na wiêcej. Zapoda³abym jeszcze jakim¶ owocem do owsianki, kefir te¿ móg³ wpa¶æ ca³y, bu³eczki dwie, a orzechów gar¶æ itd.

DudiBoy, rewelka jak zawsze. Choæ muszê przyznaæ, ¿e ostatnie jad³ospisy podobaj± mi siê bardziej, ni¿ wcze¶niejsze. Jak sam jaki¶ czas temu zauwa¿y³e¶, mia³e¶ obawy dt. ortoreksji i rzeczywi¶cie, czasem jada³e¶ do¶æ ekstremalnie ale teraz... obra³e¶ znów w³a¶ciwe tory, jest mega! A ¿e widaæ efekty - tym lepiej!

neverstopbelieving - na P mo¿esz sobie pozwoliæ na wszystko. Oczywi¶cie, ¿e najzdrowsze jest pe³noziarniste pieczywo, ale dla urozmaicenia ze spokojem mo¿esz siêgn±æ tak¿e po bia³e - nic siê nie martw!

Dzisiejsze U

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: truskawkami, chipsami bananowymi, serkiem wiejskim i mas³em orzechowym crunchy
II Grahamka z szynk±, serem emmentaler, papryk± i kiszonym ogórkiem; jab³ko
III Miêso mielone z indyka sma¿one bez t³uszczu; kasza kukurydziana z mas³em; cukinia i czerwona cebula w zio³ach
IV 2 kromki razowca z: metk± wieprzow± / serkiem pieprzowo-cytrynowym / serem z niebiesk± ple¶ni± / dojrzewaj±cym serem krowio-owczym; pomidor i rzodkiewki

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: zielona z pomarañcz± i guaran±, zielona z ananasem, lipa z ³y¿eczk± miodu wielokwiatowego, porzeczkowo-¿urawinowa.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-11-06 o 21:33
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-06, 23:04   #1710
neverstopbelieving
Przyczajenie

Poa alpina - Dziêkuje bardzo za cenne radyS± one dla mnie bardzo wa¿ne. Mam nadziejê, ¿e za jaki¶ czas wstawie tutaj moje P godne podziwu AA i mam jeszcze jedno pytanko, czy mój jad³ospis jest chocia¿ troche zbli¿ony do P? czy raczej U? Wiem, ¿e musze zwiêkszyæ warto¶ciowo¶æ i kaloryczno¶æ posi³ków ale chcia³abym wiedzieæ jak wiele mi jeszcze brakuje do pe³nego P DZIÊKUJE
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.