Vademecum antykoncepcji! - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-20, 14:34   #1681
saura
Raczkowanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

wdowa dziękuję za odpowiedź .
okazało się, że wszystko ze zdrowiem jest ok. Lekarz powiedział, że mogę spokojnie zażywać dalej tabletki.
saura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 08:43   #1682
Magdalena Ka
Zadomowienie

.

strach jest dobry. dobrze jest się bać. to znaczy, że masz coś jeszcze do stracenia.

co jest sensem życia?
żyć!

"Nawet partnerzy żądający pełnej wolności, siadając za kierownicą nie jadą lewą stroną. Dlaczego? Mają świadomość ograniczenia i konsekwencji łamania praw".

Edytowane przez Magdalena Ka
Czas edycji: 2010-08-24 o 14:03
Magdalena Ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 11:55   #1683
idedodomu
Raczkowanie

hej
zaczelam brac moje 1 opakowanie tabletek wraz z 1 dniem okresu
czy to jest normalne ze moj okres jest teraz juz 2 dnia bardzo skapy?
normalne trwal z 5 dni
idedodomu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 14:26   #1684
Magdalena Ka
Zadomowienie

.

strach jest dobry. dobrze jest się bać. to znaczy, że masz coś jeszcze do stracenia.

co jest sensem życia?
żyć!

"Nawet partnerzy żądający pełnej wolności, siadając za kierownicą nie jadą lewą stroną. Dlaczego? Mają świadomość ograniczenia i konsekwencji łamania praw".

Czas edycji: 2010-08-24 o 14:04
Stary 2010-08-22, 15:52   #1685
idedodomu
Raczkowanie

jednak trzeba zasmiecac forum i zakladac watki bo tu nikt nie wchodzi
Stary 2010-08-22, 16:04   #1686
monius9
Zakorzenienie

idedodomu - tak, to całkowicie normalne. u niektórych okres sie zatrzymuje, u innych wręcz przeciwnie, przedłuża się.

Magdalena Ka - jeżeli zapomniałaś tabletki w trzecim tygodniu to powinnaś skończyć opakowanie wraz z zapomnianą tabletką i po 7 dniach przerwy zacząć nowe opakowanie. jeżeli tego nie zrobiłaś to najlepiej nie rób przerwy wcale, weź całe następne opakowanie od razu po skończeniu tego z zapomnianą tabletką - organizm potraktuje to tak jakbyś skróciła przerwę do jednego dnia. chyba, że już przerwę zrobiłaś :P to wtedy sądzę, że jesteś zabezpieczona od nowego opakowania, ale nie jestem co do tego pewna. [gdybyś postąpiła tak jak pisałam wcześniej to zabezpieczona byłabyś cały czas - tak na przyszłość. ale takie myki to tylko z trzecim tygodniem.]
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 17:14   #1687
Magdalena Ka
Zadomowienie

.

co jest sensem życia?
żyć!

Czas edycji: 2010-08-24 o 14:05
Stary 2010-08-22, 17:52   #1688
idedodomu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
idedodomu - tak, to całkowicie normalne. u niektórych okres sie zatrzymuje, u innych wręcz przeciwnie, przedłuża się.
dzieki
Stary 2010-08-22, 20:40   #1689
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

...

po prostu "Łobuziara na obcasach"

Kocham Cię R

http://www.suwaczek.pl/cache/c57bb5fe5d.png

Edytowane przez Piekielny_Aniolek
Czas edycji: 2010-08-22 o 21:14
Piekielny_Aniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 01:36   #1690
123asia
Rozeznanie

Hej dziewczyny mam pytanie Zamierzam iść do ginekologa żeby przepisał mi tabletki antyk. w czwartek( dziś dostałam okres) Nie mogę przesunąć wizyty bo potem wyjezdzam na miesiac z kraju, a chce zaczac stosować tabletki juz od teraz. Wiec czy przy przepisywaniu tabletek jest konieczne badanie? Myslicie ze moglabym zaczac stosowac je już w ten czwartek(mam nieregularny okres 31-35 dni)?Dzieki za odpowiedzi, jestem zielona w tym temacie
123asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 06:40   #1691
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 123asia Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny mam pytanie Zamierzam iść do ginekologa żeby przepisał mi tabletki antyk. w czwartek( dziś dostałam okres) Nie mogę przesunąć wizyty bo potem wyjezdzam na miesiac z kraju, a chce zaczac stosować tabletki juz od teraz. Wiec czy przy przepisywaniu tabletek jest konieczne badanie? Myslicie ze moglabym zaczac stosowac je już w ten czwartek(mam nieregularny okres 31-35 dni)?Dzieki za odpowiedzi, jestem zielona w tym temacie
Zależy od lekarza, jednak badanie jak najbardziej jest wskazane i bardzo możliwe, że będzie chciał Cię zbadać. Poza tym, tabletki prawidłowo powinno się zacząć przyjmować pierwszego dnia okresu Nie możesz poczekać?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-24, 08:39   #1692
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Zależy od lekarza, jednak badanie jak najbardziej jest wskazane i bardzo możliwe, że będzie chciał Cię zbadać. Poza tym, tabletki prawidłowo powinno się zacząć przyjmować pierwszego dnia okresu Nie możesz poczekać?

Eee do piątego dnia można zacząć brać tabletki antykoncepcyjne Prawidłowo
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 09:23   #1693
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Eee do piątego dnia można zacząć brać tabletki antykoncepcyjne Prawidłowo
Niby tak, ale wtedy dodatkowe zabezpieczenie przez tydzień Pamiętam, że jak zaczynałam brać, to się bałam wziąć później, chciałam być jak najbardziej dokładna
Stary 2010-08-24, 15:04   #1694
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 123asia Pokaż wiadomość
zdecydowanie lekarz musi cię zbadać, zrobić cytologię i zlecić badania krwi i dopiero jak zobaczy dobre wyniki wszystkich powyższych to przepisze ci antyki - a przynajmniej tak zrobić powinien. jak tego nie zrobi, to uciekaj z krzykiem do innego, bo szkoda zdrowia na konowałów. lepiej poczekać jeszcze jeden cykl niż narobić sobie problemów ze zdrowiem.
Stary 2010-08-24, 19:55   #1695
asenka92
Przyczajenie

Po jakich tabletkach powiększył się wam biust? Odpowiadajcie w mojej sondzie. Pozdrawiam
http://sonda.hanzo.eu/sondy,84585,sjmj.html
asenka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 22:44   #1696
monius9
Zakorzenienie

..po tych źle dobranych
Stary 2010-09-03, 14:28   #1697
anna manna
Zadomowienie

nie wiem czy to pytanie padło, chyba nie, bo przeszukując wątek go nie znalazłam.
chodzi o wkładkę domaciczną. zarówno w pierwszym poście na tym forum, jak i na innych stronach napisane jest tylko, że zazwyczaj zakłada się je tylko kobietom, które mają już za sobą poród. jeśli ktoś wie, to proszę mnie poinformować - jaka jest tego przyczyna? i jeśli "zazwyczaj", to czy w takim razie w ogóle istnieje możliwość założenia wkładki dziewczynie, która nie była jeszcze w ciąży i nie przechodziła porodu?
bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=691598

szukam bronzera! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=699395

anna manna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 15:13   #1698
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna manna Pokaż wiadomość
nie wiem czy to pytanie padło, chyba nie, bo przeszukując wątek go nie znalazłam.
chodzi o wkładkę domaciczną. zarówno w pierwszym poście na tym forum, jak i na innych stronach napisane jest tylko, że zazwyczaj zakłada się je tylko kobietom, które mają już za sobą poród. jeśli ktoś wie, to proszę mnie poinformować - jaka jest tego przyczyna? i jeśli "zazwyczaj", to czy w takim razie w ogóle istnieje możliwość założenia wkładki dziewczynie, która nie była jeszcze w ciąży i nie przechodziła porodu?
Wg. wikipedii:
Cytat:
nie zaleca się stosowania wkładki u kobiet, które jeszcze nie rodziły, ze względu na niewielkie rozwarcie szyjki macicy. Młode kobiety są bardziej płodne, a równocześnie trudniej dla nich dobrać odpowiednich rozmiarów i typu wkładkę. Wskaźnik Pearla dla kobiet starszych jest korzystniejszy. Ponadto skuteczność metody rośnie wraz z długością jej stosowania. Najmniejsza jest w pierwszych miesiącach (brak odpowiedniej koncentracji miedzi). W tym czasie niektórzy lekarze zalecają dodatkowe stosowanie pianek lub kremów plemnikobójczych.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 17:15   #1699
8mouse3
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anna manna Pokaż wiadomość
Powiem tak- pracuję w służbie zdrowia i zdarzało się, że kobieta, która miała założoną wkładkę zachodziła w ciąże, ale roniła dziecko- płód był np. z wkładką w główce- także to nie jest 100% metoda na to, by nie zajść w ciąże. Poza tym- jeśli chcesz mieć jeszcze dzieci a wcześniej zdecydujesz się na wkładkę, możesz mieć spore problemy z utrzymaniem ciąży bądź wogóle z zajściem w ciążę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 19:30   #1700
anna manna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 8mouse3 Pokaż wiadomość
Powiem tak- pracuję w służbie zdrowia i zdarzało się, że kobieta, która miała założoną wkładkę zachodziła w ciąże, ale roniła dziecko- płód był np. z wkładką w główce- także to nie jest 100% metoda na to, by nie zajść w ciąże. Poza tym- jeśli chcesz mieć jeszcze dzieci a wcześniej zdecydujesz się na wkładkę, możesz mieć spore problemy z utrzymaniem ciąży bądź wogóle z zajściem w ciążę.
bardzo Ci dziękuję za odpowiedź (koleżance powyżej również, gapa nie wyczytała w wikipedii tego, czego chciała się dowiedzieć ).
pytam, bo szukam najlepszej metody antykoncepcyjnej dla mnie. nie chcę korzystać z metody prezerwatywa + globulka, globulki są dla mnie bardzo nieprzyjemne w użyciu. jeśli chodzi o tabletki antykoncepcyjne, to słyszałam różne wersje - pani ginekolog mówiła mi, że ze względu na cukrzycę nie mogę brać tabletek, natomiast czytałam w internecie wypowiedzi innych ginekologów i wielu z nich twierdzi, że w przypadku niedługiego czasu choroby (choruję niecałe 4 lata - to stosunkowo bardzo krótko) i stosowaniu tabletek przez nie dłużej niż, zdaje się, dwa lata z rzędu nie ma przeciwwskazań do zażywania tabletek antykoncepcyjnych. więc nie do końca wiem jak to jest, a zależałoby to pewnie od lekarza do którego się udam - jeden przepisze, inny nie, a ja nie wiem na ile jest to bezpiecznie. przeczytałam, że wkładka domaciczna może być alternatywą dla kobiet, które z pewnych przyczyn nie mogą stosować tabletek, poza tym jest to stała metoda i myślę, że jeśli udałoby się założyć mi wkładkę, to ona + prezerwatywa byłyby wystarczającym zabezpieczeniem.
staramy się naprawdę bardzo uważać - kupujemy prezerwatywy dobrej jakości, wyłącznie w aptekach, po stosunku przy zawiązywaniu sprawdzamy, czy nie była uszkodzona, proszę też chłopaka, żeby nie dochodził we mnie, ale wiecie drogie panie jak to jest - obawa towarzyszy.
@mouse: to co napisałaś brzmi dość strasznie, jestem jeszcze młoda i w tym wieku nie powinnam decydować o zamknięciu sobie możliwości do posiadania w przyszłości dzieci, jednakże przygotowanie i prowadzenie ciąży przy cukrzycy jest trudne, a sama ciąża, kiedy jest nieplanowana - niebezpieczna, więc wolałabym znaleźć metodę, która będzie dla mnie dobra i dzięki której będę mogła spać spokojnie

Stary 2010-09-03, 20:14   #1701
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 8mouse3 Pokaż wiadomość
pytanie zasadnicze - widziałaś takie przypadki, czy tylko słyszałaś o nich?

autorkę zapraszam do obszernego wątku dot. spirali - więcej informacji o niej chyba nie znajdzie
Stary 2010-09-04, 06:18   #1702
anna manna
Zadomowienie

no dobrze, dziękuję za "pokierowanie" mnie - jeszcze nie do końca potrafię się poruszać po tym forum.

Stary 2010-09-10, 11:38   #1703
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

Witam ponownie

mam kolejne pytanie... kilka dni temu zaczęło mnie strasznie boleć gardło (niestety u mnie nie da się tego tak łatwo wyleczyć kiedy nie zażyję antybiotyków momentalnie siada mi tchawica i nie umiem mówić ) więc przez jeden dzień brałam antybiotyk - moje pytanie brzmi - Kiedy znów spokojnie i bez obaw będę mogła się kochać?
Zaznaczę również, że kiedy wzięłam pierwszą tabletkę antybiotyku kochamy się z użyciem prezerwatywy.

z góry dziękuję

Kocham Cię R

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-10, 11:43   #1704
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piekielny_Aniolek Pokaż wiadomość
Witam ponownie

mam kolejne pytanie... kilka dni temu zaczęło mnie strasznie boleć gardło (niestety u mnie nie da się tego tak łatwo wyleczyć kiedy nie zażyję antybiotyków momentalnie siada mi tchawica i nie umiem mówić ) więc przez jeden dzień brałam antybiotyk - moje pytanie brzmi - Kiedy znów spokojnie i bez obaw będę mogła się kochać?
Zaznaczę również, że kiedy wzięłam pierwszą tabletkę antybiotyku kochamy się z użyciem prezerwatywy.

z góry dziękuję
A co to za antybiotyk? Nie każdy wpływa na tabsy.. Wtedy nie trzeba dodatkowego zabezpieczenia. A jeśli zachodzą interakcje - zawsze zabezpieczamy się w trakcie kuracji antybiotykowej jak i przez 7 dni po jej zakończeniu.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 11:49   #1705
Piekielny_Aniolek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
A co to za antybiotyk? Nie każdy wpływa na tabsy.. Wtedy nie trzeba dodatkowego zabezpieczenia. A jeśli zachodzą interakcje - zawsze zabezpieczamy się w trakcie kuracji antybiotykowej jak i przez 7 dni po jej zakończeniu.
Ten antybiotyk to Duomox, z tego co czytałam to wpływa na antykoncepcję Kurcze dobrze, że zapytałam... bo myślałam że po 3 dniach można bez stresu się kochać... a tu byłby psikus... dziękuję Ci bardzo

Kocham Cię R

Stary 2010-09-10, 11:53   #1706
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piekielny_Aniolek Pokaż wiadomość
Ten antybiotyk to Duomox, z tego co czytałam to wpływa na antykoncepcję Kurcze dobrze, że zapytałam... bo myślałam że po 3 dniach można bez stresu się kochać... a tu byłby psikus... dziękuję Ci bardzo
Ano tak, przy duomoxie trzeba uważać. Był to co prawda jeden dzień 'kuracji' - ale chyba lepiej dmuchać na zimne i pamiętać o tych 7 dniach, nie krócej. Dla własnego spokoju.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 12:19   #1707
wontrubka
Wtajemniczenie

hej założyłam osobny temat, ale widzę, że tylko tutaj siedzą mądrzy ludzi i coś się dzieje

od 3 miesięcy brałam YAZ, zmieniłam na Yasmin. Wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę. Tak się złożyło, ze dzisiaj okazało się że muszę przyjmować zastrzyki z antybiotykiem Zinacef. Wiem, że osłabia on działanie antykoncepcyjne tabletek. Ale czy powinnam na czas przyjmowania zastrzyków (tydzień) zaprzestać przyjmowania antykoncepcji hormonalnej? Pytałam pielęgniarki, twierdzi ona, że nie ma takie potrzeby. Ale może ktoś tutaj miała jakieś doświadczenia z antybiotykiem i tabsem? Czy oprócz osłabionej ochrony anty, tabsy nie wpłyną na skuteczność antybiotyku? nie wejdą w reakcję?

i jeszcze jedno pytanie. Antybiotyk będę przyjmować przez 7 dni. Po jakim czasie jestem znów w pełni chroniona przed ciążą?

oczekuję mądrych rad
wontrubka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 13:58   #1708
monius9
Zakorzenienie

nawet nie powinnaś przestawać przyjmować tabsów - ich działanie będzie osłabione, ale nie rozreguluje ci to gospodarki hormonalnej tak jakbyś odstawiła je na tydzień [jeżeli chcesz odstawić to powinnaś to zrobić na co najmniej na 3 miesiące, inaczej możesz sobie narobić problemów z hormonami!]

tabletki na działanie antybiotyku nie wpływają; to antybiotyk osłabia działanie tabsów.

zabezpieczaj się dodatkowo przez całą kurację + tydzień po jej skończeniu. z resztą, w ulotce powinno być to wyjaśnione.
Stary 2010-09-10, 17:28   #1709
wontrubka
Wtajemniczenie

monius dzięki to że osłabia, to wiem właśnie dzięki dokładnie przestudiowanym ulotkom. Chodziło mi własnie raczej o to, czy nie będę miała jakichś przykrych dolegliwości gdy "zmieszam" tabsa z antybiotykiem oraz czy to pierwsze nie osłabi działania drugiego

Dzięki za radę. Będę grzecznie łykała swój yasminek, chociaż na seks to i tak nie mam ochoty (choooraaa )
wontrubka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 21:50   #1710
Sarcoptes scabiei
Raczkowanie

czy palenie papierosow moze zmiejszyc skutecznosc tabletek anty?

P.S nie trawie tej wizażowej wyszukiwarki nic na to nie poradze ze jest beznadziejna. wujek Google rzadzi
Sarcoptes scabiei jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości