![]() |
#1681 | ||
po prostu Em :)
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1682 |
Raczkowanie
|
Super. Twoja retencja wygląda jak aparat mojego syna. To takie są teraz retencje? Myślałam, że to takie nakładki przezroczyste? A też masz drucik przyklejony? MineralanaWoda - jaki ty masz aparat retencyjny? No właśnie tak się zastanawiałam, czy będą mogła w końcu swobodnie wyczyścić sobie zęby nitką - a tu mówisz klapa.
#1683 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Drucika przyklejanego nie mam ![]() Przez 3 dni muszę nosić retencję 24h/dobę (zdejmować tylko do jedzenia). Później 16 h dziennie - czekam z utęsknieniem kiedy będę mieć 8 h spokoju ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1684 |
Rozeznanie
|
hej
![]() ![]() bylam dzisiaj na kolejnej wizycie u orto iiiiii 22.11.2016 zakladam aparat samoligaturujacy ![]() przewidywany czas leczenia- 3 lata, dlugo, ale mam nadzieje, ze warto ![]()
#1685 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do czyszczenia zębów nitka to u mnie już minęło 9 dni od zdjęcia aparatu a ja nadal mam odruch wkładania nici pod drut ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1686 |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa
Skąd ja znam te aparatowe przyzwyczajenia ;-) cały czas, w trakcie i po jedzeniu, językiem szukam aparatu żeby ogarnąć go z resztek jedzenia ;-) a czy Wy tez tak miałyście ze po ściągnięciu aparatu czułyście jakby to nie byl Wasz zgryz i Wasze zeby? Ciężko mi się przyzwyczaić do tego wszystkiego ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1687 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1688 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak często usuwałyście kamień w trakcie noszenia aparatu?
Mam aparat sześć tygodni i jestem zrozpaczona, NIGDY nie miałam takiego kamienia. Myję zęby po każdym posiłku, a tu takie coś :/ Od wewnętrznej strony na dole, przy linii dziąseł paskudny kamień, przez całe życie nie miałam tyle jak teraz... |
![]() ![]() |
![]() |
#1689 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj ściągnęłam retencję na 4 h (chociaż mogłam już na 8h) i powoli moja żuchwa przyzwyczaja się do nowego ułożenia (wcześniej miałam lekki tyłozgryz) ![]() Cytat:
![]() Najlepiej podpytaj o to swojego ortodontę, na pewno coś zaradzi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1690 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wizytę mam za trzy tygodnie to spytam... Ale przyznaję, że ostudziło to mój entuzjazm związany z aparatem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1691 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1692 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1693 |
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim, pozwolę sobie do Was dołączyć
![]() W czwartek zakładam górny łuk po raz drugi. Jestem już po ekstrakcji prawej czwórki i założeniu separacji. Wybrałam aparat porcelanowy od 3 do 3, dalej metal. Czemu zdecydowałam się po raz drugi na te wątpliwą przyjemność ? ![]() ![]() Ale się rozpisałam ![]() Pozdrawiam
29.10.2010 ![]() Moje małe nieba to Ty ![]() Edytowane przez nickniewazny Czas edycji: 2016-10-16 o 13:12 Powód: litrówka |
![]() ![]() |
![]() |
#1694 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Rzeczywiście asymetria jest trochę widoczna, ale po wszystkim będziesz mieć piękny uśmiech (bardzo ładne zęby) ![]() Założenie dwóch łuków i usunięcie asymetrii to najlepszy pomysł, więc trzymam kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1695 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hejka. Ale masz ładne zęby - gdyby nie ta asymetria - też by mnie mega wkurzała. Jak tak można spiep....ć komuś ułożenie zębów. Trzymam kciuki aby się ładnie ułożyły i pasowały idealnie z dołem.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1696 |
Zakorzenienie
|
A ja za godzinę mam konsultacje u chirurga (dystraktor) i już sie stresuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#1697 |
Przyczajenie
|
Hej, dołączam się do Was kochane aparatki i aparaciarze
![]() Ja już swój metalowy aparacik noszę od roku i 2 miesięcy, a za 3 tygodnie w końcu mi go zdejmują! Jestem mega zadowolona z tego, jak szybko mojej ortodontce udało się naprawić ten cały bałagan w mojej buzi, najgorsze były wampirze kły i całkowity brak miejsca, nachodzące na siebie ząbki ![]() ![]() ![]() Edytowane przez LukrecjowaPanna Czas edycji: 2016-10-20 o 15:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#1698 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1699 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1700 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Może napisze trochę o swojej "przygodzie" z aparatem,otóż sięga ona wczesnego dzieciństwa. Będąc dzieckiem rodzice już widzieli ,że mam krzywe zęby,zaczęły się wizyty u dentysty a potem u ortodonty,wszystko to bardzo długo trwało,najpierw pamiętam kazano mi wypychać zęby specjalnym patyczkiem i spać w specjalnie uszytej opasce na żuchwę a finalnie miałam mieć założony aparat ,nie był to aparat na stale tylko taki z podniebieniem,który sama wyjmowałam. Skończyło się tak,że nosiłam go tylko przy rodzicach a tak non stop go wyjmowałam,bo nie chciałam nosić,bo mi przeszkadzał,bo się wstydziłam,bo zawsze było sto tysięcy powodów żeby go nie nosić,możecie sobie wyobrazić jak to się dla mnie skończyło. Do dziś mam krzywe zęby i teraz jako osoba dorosła robię drugie podejście w walce o proste zęby. Bardzo żałuje ,że będąc dzieckiem robiłam jak robiłam bo dziś cieszyłabym się pięknymi prostymi zębami a tak powiem szczerze dość sporo mnie czekało zanim znalazłam się w punkcie ,którym jestem dzisiaj. Wydałam dość sporo pieniędzy na doprowadzenie swoich zębów do idealnego porządku gdzie może się nimi teraz zając ortodonta. Miałam wyrwane dwie dość problematyczne ósemki,sporo zębów naprawionych po drodze,dużo by pisać. Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda następująco: godzinę temu założono mi gumki,które mają rozszerzyć mój zgryz,za tydzień 28.10 mam mieć założony długo wyczekiwany aparat.Będą to dwa łuki,góra dół,dodatkowo dziś dowiedziałam się,że oprócz aparatu będę musiała mieć spiłowane zęby (co słyszałam,że boli)+do aparatu dodatkowo będę musiała nosić jakieś gumki,które sama będę zakładać. Powiem szczerze trochę tego dużo jak dla mnie,plus świadomość noszenia aparatu 2/3 lata-ortodontka mówi,że wada jest dość spora,dlatego wybaczcie ale nie pokaże tutaj zdj bo się wstydzę. Wiem,wszystkie tutaj walczymy o proste zęby ale mam nadzieje,że zrozumiecie mój opór. Na chwile obecną dziwnie się czuje z tymi gumkami,jak gdyby coś weszło mi między zęba. Trochę mi głupio bo jak Was czytam to wszystko wiecie o swojej wadzie a ja?U ortodonty wszystko wydaje się takie proste,rach ciach i już jest aparat a kiedy zostaje sama nachodzi mnie tyle myśli. Muszę się z tym oswoić ,że będę go miała i nauczyć się żyć z nim. A co najgorsze pożegnać ze swoimi ukochanymi orzechami... Ps.miałam Was tutaj pytać o higienę z aparatem ale ortodontka powiedziała,że to wszystko omówimy we czwartek zakładając aparat.Czytałam już o tych irygatorach itd.
#1701 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A prawda jest taka, że warto przecierpieć, potem z każdym miesiącem ząbki będą się prostować i będzie coraz lepiej ![]() A ja mam takie pytanie, byłam ostatnio u dentystki i jak zobaczyła, że mam aparat to powiedziała, żeby mi nie przyszło do głowy używać past wybielających, bo po zdjęciu aparatu zostaną mi w miejscach zamków ciemniejsze plamy (nie ukrywam, że własnie ostatnio nad pastami wybielającymi zaczęłam się zastanawiać, bo z dnia na dzień mam coraz większy osad, chociaż wiadomo najpierw wybieram się najpierw na czyszczenie no i chyba trzeba będzie odstawić herbate ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi zawsze moja dentysta powtarzała,że te pasty drogeryjne w żaden sposób nie są w stanie wybielić zębów.
![]() |
#1703 |
Raczkowanie
|
Jejku dziewczyny już mam aparat, powiem szczerze, ze nie pamietam, zeby poprzednim razem aż tak mnie naparzały zęby a dopiero go mam 3 godziny. Boje sie teraz cokolwiek jeść, żeby mi nie zabarwiły gumki. Myślałam, ze będę miała porcelanowy ale jednak podana cena była za szafirowy, także jestem bardzo zadowolona. Moja Orto powiedziała, ze jak będę miała gumki przebarwione a jeszcze jakiś czas do wizyty, to mogę podejść, to mi wymieni bezpłatnie same gumki na nowe
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#1704 |
Zakorzenienie
|
Nickniewazny, a jaki masz kolor gumek? Ja mam 6 gumek (na przednich zębach tylko) i pije bardzo duzo kawy i wino tez czasem!
![]()
#1705 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny miala któraś przesuwane 8 na miejsca 7, a 7 na 6? Nie mam szóstek a chirurg kazal mi usunąć 8... Tyle, ze na zdjęciu byly one w środku, a teraz jednak sie całkiem wyrznela, a druga zaczyna. Na górze same mi sie przesunely, ale na dole podobno gorzej. Jestem ciekawa czy to jest możliwe. Szkoda mi wyrywać 8 a później wstawiać implanty, na które mnie nie będzie stać...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1706 |
Zakorzenienie
|
Quadesha, ja mam przesuwane. Wyrosła mi tylko 1 ósemka po tej stronie gdzie miałam wyrywaną szóstkę. I ta ósemka teraz będzie moją 7, a 7 szótką. Miejsce po szóstce jest coraz mniejsze. Nie miałam usuwanych żadnych zębów (ósemek też nie)
#1707 |
Zakorzenienie
|
Poczekam miesiąc i zapisze się do orto. Jak sie zgodzi to napiszę do chirurga co on na to.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1708 |
Raczkowanie
|
ViLLeMkA, gumki mam przezroczyste
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#1709 |
Zakorzenienie
|
Miałam przezroczyste przez miesiąc i nigdy więcej
![]() ![]()
#1710 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.