Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-28, 17:30   #1681
Eunice9
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Torbiele na jajnikach? Troszkę dziwne, bo właśnie anty. "leczą" poniekąd torbiele i powodują ich szybsze wchłanianie
Jeszcze zależy jakie torbiele - tabletki anty pomagają chyba na te czynnościowe, powstałe z pęcherzyka owulacyjnego.
Stary 2016-09-28, 20:39   #1682
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eunice9 Pokaż wiadomość
Jeszcze zależy jakie torbiele - tabletki anty pomagają chyba na te czynnościowe, powstałe z pęcherzyka owulacyjnego.
Na czekoladowe też często
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-28, 21:18   #1683
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Na czekoladowe też często
Serio? Myślałam że czekoladowe to tylko się wycina. To krew w końcu przecież
Stary 2016-09-28, 21:52   #1684
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eunice9 Pokaż wiadomość
Serio? Myślałam że czekoladowe to tylko się wycina. To krew w końcu przecież
Antyki bardzo często zapobiegają ich tworzeniu się, dodatkowo lekarze czasem przepisują anty. w celu zmniejszenia torbieli (choć tu skuteczniejsze jest choćby Visanne czy inne preparaty tego typu). Choć wiadomo, że co kobieta to inny przypadek Powyższe wnioski piszę na podstawie śledzenia forum o endometriozie, z którą sama się borykam. Większość kobiet tam stosuje anty. i skutecznie zapobiegają one tworzeniu się nowych torbieli.
Stary 2016-09-29, 10:57   #1685
izka222
Rozeznanie

Mogłybyście polecić jakiś niezapychający krem nawilżający do twarzy? Już nie mogę wytrzymać z tą suchą skórą.
Czym nawilżacie całe ciało? Próbowałam olejem kokosowym, ale mam wrażenie, że po dłuższym stosowaniu przestał tak dobrze działać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
izka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 11:03   #1686
Enigvaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izka222 Pokaż wiadomość
Mogłybyście polecić jakiś niezapychający krem nawilżający do twarzy? Już nie mogę wytrzymać z tą suchą skórą.
Czym nawilżacie całe ciało? Próbowałam olejem kokosowym, ale mam wrażenie, że po dłuższym stosowaniu przestał tak dobrze działać.

Ja używam z ziaji oliwkowego do cery suchej i mieszanej i jest ok.

Enigvaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 12:12   #1687
izka222
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Enigvaa Pokaż wiadomość
Ja używam z ziaji oliwkowego do cery suchej i mieszanej i jest ok.

Niestety ten i ten kakaowy mnie uczulają/zapychają. Chwile po nałożeniu mam całą czerwoną twarz i niedługo potem wyskakują mi liczne krostki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-29, 14:06   #1688
Enigvaa
Zadomowienie

Cytat:
Niestety ten i ten kakaowy mnie uczulają/zapychają. Chwile po nałożeniu mam całą czerwoną twarz i niedługo potem wyskakują mi liczne krostki.

Wcześniej używałam kremu mediderm dla chorych na AZS i też się sprawdzał

Enigvaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 17:15   #1689
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enigvaa Pokaż wiadomość
Wcześniej używałam kremu mediderm dla chorych na AZS i też się sprawdzał

Ja właśnie używam mediderm do całego ciała. Uwielbiałam kosmetyczne masła, m.in. z Ziaji, ale po jakimś czasie mnie uczulały. Mediderm jest łagodny i fajnie nawilża, pomógł mi przetrwać zeszłą zimę A do twarzy stosuję na noc krem Oillan (nawilżający, redukujący reaktywność), a na dzień Bioliq (nawilżający, zmniejszający naczynka).
Stary 2016-09-30, 00:13   #1690
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Antyki bardzo często zapobiegają ich tworzeniu się, dodatkowo lekarze czasem przepisują anty. w celu zmniejszenia torbieli (choć tu skuteczniejsze jest choćby Visanne czy inne preparaty tego typu). Choć wiadomo, że co kobieta to inny przypadek Powyższe wnioski piszę na podstawie śledzenia forum o endometriozie, z którą sama się borykam. Większość kobiet tam stosuje anty. i skutecznie zapobiegają one tworzeniu się nowych torbieli.
Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Moze udaj sie do dobrego ginekologa-endokrynologa?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Ja biorę tabsy ponad 2 lata ale też powinnam je odstawić.. tylko jak się zabezpieczac? gumki odpadają..

Musze poszukać dobrego gin-endo na to wychodzi Teraz patrzę w necie i u mnie w mieście nie ma

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia

Edytowane przez Smerfetka696969
Czas edycji: 2016-09-30 o 00:15
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 07:33   #1691
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Musze poszukać dobrego gin-endo na to wychodzi Teraz patrzę w necie i u mnie w mieście nie ma
O dobrego gina- endo. strasznie ciężko. Ja już byłam u wszystkich polecanych w Krk. i jednak wg mnie lepiej się leczyć u dobrego ginekologa oraz osobno endokrynologa. Ja mam taki zestaw od kilku lat (choć dobrego endo. wciąż szukam) i jest ok.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-01, 15:27   #1692
agateq
goniąca własny ogon..

Przychodzę do Was jako do specjalistek i doświadczonych w kwestii tarczycy

Przyznaję bez ogródek, że chociaż choruję na Hashi od sześciu lat traktowałam swój organizm byle jak i moja wiedza na temat choroby jest zerowa. Łykam lek rano i zapominam o sprawie. Od wielu lat cierpię na anoreksję, teraz - od 2 miesięcy - odżywiam się w miarę prawidłowo, zdecydowałam się na wyzdrowienie z anoreksji, więc styl życia uległ drastycznej zmianie, wciąż pełen jest stresów i psychicznego obciążenia, ale jem wszystko.

Do czego zmierzam.
W lipcu, tuż przed dniem, w którym zdecydowałam się na normalne odżywianie mój poziom TSH wynosił 0,2. Dzisiaj, po dwu miesiącach wynosi 3.95.

Czy da się to wytłumaczyć odżywianiem?

Pytam z ciekawości, do lekarza jestem oczywiście umówiona
Z góry dzięki za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość dla takiego dyletanta jak ja

Instagram
agateq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-04, 07:06   #1693
effcia82
Zakorzenienie

W ciągu kilku tygodni zeszłam do b. niskiej dawki Euthyroxu raz na kilka dni z zamiarem całkowitego odstawienia. Samopoczucie bez zmian, tzn. nie czuję się bardziej penisowo niż zawsze
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-04, 17:40   #1694
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Cześć dziewczyny, przychodzę po poradę, pocieszenie nie wiem sama...
Dopiero niedawno zrobiłam badania, tak po prostu kontrolnie, bez żadnych oczekiwań po czym okazało się, że moje TSH wynosi 8,48, FT3 i FT4 co prawda w normie, no ale wiem już, że nawet te normy są dość mocno zawyżane, więc jakby nie było mam prawie 4x wyższe TSH niż powinnam w moim wieku (23 lata).
Problem jest taki że studiuję dziennie i to co sobie zarobię w wakacje mam na cały rok akademicki plus stypendium (ok 600 zł) więc nie jestem najbardziej zamożną osobą, w związku z tym też nie stać mnie obecnie na prywatne leczenie.
Nie wiem czy to normalne, ale obdzwoniłam całe województwo w poszukiwaniu endokrynologa na NFZ i najwcześniejsze terminy są na czerwiec, lipiec, październik...

Nie mam pojęcia co mam zrobić... Czekać? Iść do lekarki rodzinnej z prośbą o dopisanie PILNE na skierowaniu? Czy mój przypadek w ogóle jest pilny? Tego nie wiem... Jeśli byłyście w podobnej sytuacji to proszę niech ktoś coś doradzi

Dodam, że objawy mam ''książkowe'' stopy mam wręcz sine z zimna, włosy wypadają jak nigdy pomimo wzorowej diety, pomimo tego też przytyłam kilka kilo, do tego zmęczenie, stany depresyjne, problemy z koncentracją...
Niedoczynność jest u mnie rodzinna i też takie wysokie a nawet wyższe wyniki się zdarzały.

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-04, 17:59   #1695
izka222
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Pokaż wiadomość
Dopiero niedawno zrobiłam badania, tak po prostu kontrolnie, bez żadnych oczekiwań po czym okazało się, że moje TSH wynosi 8,48, FT3 i FT4 co prawda w normie, no ale wiem już, że nawet te normy są dość mocno zawyżane, więc jakby nie było mam prawie 4x wyższe TSH niż powinnam w moim wieku (23 lata).
Problem jest taki że studiuję dziennie i to co sobie zarobię w wakacje mam na cały rok akademicki plus stypendium (ok 600 zł) więc nie jestem najbardziej zamożną osobą, w związku z tym też nie stać mnie obecnie na prywatne leczenie.
Nie wiem czy to normalne, ale obdzwoniłam całe województwo w poszukiwaniu endokrynologa na NFZ i najwcześniejsze terminy są na czerwiec, lipiec, październik...

Nie mam pojęcia co mam zrobić... Czekać? Iść do lekarki rodzinnej z prośbą o dopisanie PILNE na skierowaniu? Czy mój przypadek w ogóle jest pilny? Tego nie wiem... Jeśli byłyście w podobnej sytuacji to proszę niech ktoś coś doradzi

Dodam, że objawy mam ''książkowe'' stopy mam wręcz sine z zimna, włosy wypadają jak nigdy pomimo wzorowej diety, pomimo tego też przytyłam kilka kilo, do tego zmęczenie, stany depresyjne, problemy z koncentracją...
Niedoczynność jest u mnie rodzinna i też takie wysokie a nawet wyższe wyniki się zdarzały.
Myślę, że ot tak rodzinna nie napisze Ci na skierowaniu, że wizyta u endokrynologa jest pilna. Mam praktycznie identyczne wyniki co Ty i internista po ich zobaczeniu (razem z wynikami atg i atpo, które wykonałam płatnie na własną rękę) dał mi skierowanie na usg tarczycy i od razu sam z siebie przepisał Euthyrox 25. Poproś lekarkę o skierowanie na usg, które pewnie i tak będziesz musiała wykonać. Niestety sądzę, że dopiero jak wyjdzie Ci na nim coś niepokojącego, to będzie skłonna dać Ci skierowanie na konsultację z endo w trybie pilnym

Stary 2016-10-04, 18:00   #1696
201704210903
Konto usunięte

Idź do internisty - niech da skierowanie plus receptę na e 25
Przed sama wizyta na nfz zrób znowu badania (niech internista da skierowanie)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-04, 18:13   #1697
cooone
Zakorzenienie

Cytat:

Byłam w takiej sytuacji, tsh powyżej 10. Rodzinny przepisał euthyrox 25, dał skierowanie i tyle. To było w maju, wizyta na NFZ 8 stycznia.
Byłam ostatnio przed wizytą prywatną, nawet na ponowne tsh nie chciał mi dac skierowania.

Cytat:
Myślę, że ot tak rodzinna nie napisze Ci na skierowaniu, że wizyta u endokrynologa jest pilna. Mam praktycznie identyczne wyniki co Ty i internista po ich zobaczeniu (razem z wynikami atg i atpo, które wykonałam płatnie na własną rękę) dał mi skierowanie na usg tarczycy i od razu sam z siebie przepisał Euthyrox 25. Poproś lekarkę o skierowanie na usg, które pewnie i tak będziesz musiała wykonać. Niestety sądzę, że dopiero jak wyjdzie Ci na nim coś niepokojącego, to będzie skłonna dać Ci skierowanie na konsultację z endo w trybie pilnym

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
Idź do internisty - niech da skierowanie plus receptę na e 25
Przed sama wizyta na nfz zrób znowu badania (niech internista da skierowanie)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Dziewczyny, dostajecie od rodzinnego bez problemu skierowania na takie badania? Ja musiałam wszystko prywatnie robić, na tsh nawet nie chciał mi dac, a o usg nawet nie było co marzyć.
Po badaniach wyszło hashi (przeciwciała przekroczone ponad stukrotnie), na usg guz. Wszystko załatwiam prywatnie niestety, jak pojawię się w styczniu na NFZ to pewnie będę już brała 100

prawdziwie i spontanicznie...
Gutek

cooone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-04, 18:29   #1698
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Dziękuję dziewczyny!
W takim razie tak zrobię, spytam o skierowanie na USG i powiem jak wygląda sytuacja z terminami, może coś się jeszcze uda przyspieszyć.
Lekarka raczej nie robi problemu ze skierowaniami na badania itd, sama zresztą zaproponowała od razu zbadanie TSH, FT3 i FT4 kiedy powiedziałam jej jakie mam objawy.
A czy letrox ma podobne dawki? Bo ja euthoryxu nie mogę, nie trawię dobrze laktozy.

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-04, 19:11   #1699
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję dziewczyny!
W takim razie tak zrobię, spytam o skierowanie na USG i powiem jak wygląda sytuacja z terminami, może coś się jeszcze uda przyspieszyć.
Lekarka raczej nie robi problemu ze skierowaniami na badania itd, sama zresztą zaproponowała od razu zbadanie TSH, FT3 i FT4 kiedy powiedziałam jej jakie mam objawy.
A czy letrox ma podobne dawki? Bo ja euthoryxu nie mogę, nie trawię dobrze laktozy.
Z letroxem nie bedzie problemu .

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Jesli mieszkasz w wiekszym miescie, to zorientuj sie, czy nie ma przychodni, gdzie studenci maja znizki.

Ja chodze do scanmedu, gdzie za ginekologa place 50zl. Ostatnio za wizyte u endokrynologa z usg zaplacilam 120zl, lekarz wypisal mi schemat, jak mam postepowac w najblizszych miesiacach i dal kartke, na podstawie ktorej internista moze mi wypisac letrox sam z siebie. Mam do niego wrocic za pol roku.

120zl to nie jest malo, ale jesli dostaniesz takie zaswiadczenie o leczeniu, to mozesz potem chodzic do internisty na nfz i sama kombinowac z dawkami. To da sie ogarnac.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-04, 20:04   #1700
Gayanna
Raczkowanie

Hej Dziewczyny
Od roku choruję na niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Początkowo moje TSH wynosiło ponad 7. Endokrynolog przepisał mi Letrox 50. Po czterech miesiącach TSH spadło do 6, a po kolejnych trzech ani drgnęło. Lekarz zwiększył mi więc dawkę i od kilku miesięcy brałam naprzemiennie Letrox 75 i 100. Czułam się naprawdę nieźle, ospałość ustąpiła, włosy przestały wypadać. Zbadałam kolejny raz TSH i wynik był 0,054. Endokrynolog jak to zobaczył, kazał wrócić mi do Letroxu 50, ale przecież on prawie w ogóle na mnie nie działał, boję się, że TSH znów skoczy mi do 6 Jak myślicie, powinnam skonsultować się jeszcze z innym lekarzem?
Gayanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-04, 20:12   #1701
natalkaa7522
Zakorzenienie

Zmniejszył Ci dawkę, co zrobiłby każdy inny lekarz. Twoje TSH spadło aż trochę za bardzo - jak dalej będziesz brała 100 mg to możesz wpaść w nadczynność - a to jest jeszcze gorsze niż niedoczynność zmniejsz dawkę a przy następnym badaniu zobaczysz czy TSH poszło w góre czy się utrzymuje na stałym poziomie

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

jak pójdzie w górę to pewnie Ci zwiększy dawkę
Stary 2016-10-04, 20:18   #1702
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gayanna Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny
Od roku choruję na niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Początkowo moje TSH wynosiło ponad 7. Endokrynolog przepisał mi Letrox 50. Po czterech miesiącach TSH spadło do 6, a po kolejnych trzech ani drgnęło. Lekarz zwiększył mi więc dawkę i od kilku miesięcy brałam naprzemiennie Letrox 75 i 100. Czułam się naprawdę nieźle, ospałość ustąpiła, włosy przestały wypadać. Zbadałam kolejny raz TSH i wynik był 0,054. Endokrynolog jak to zobaczył, kazał wrócić mi do Letroxu 50, ale przecież on prawie w ogóle na mnie nie działał, boję się, że TSH znów skoczy mi do 6 Jak myślicie, powinnam skonsultować się jeszcze z innym lekarzem?
Masz za niskie TSH na ten moment, wiec zmniejszenie dawki wyjdzie Ci na dobre.

Stary 2016-10-04, 21:01   #1703
blue3
dead & alive

Moim zdaniem powinnaś zmniejszyć dawkę ale do około 75mg, a nie znowu do 50.

Edit: 50mg to widocznie dla Ciebie za mała dawka, a 100 i 75 to za duża, można próbować 75 codziennie albo 50 i 75, na pewno trzeba zmniejszyć, bo nadczynnośc jest groźna dla organizmu. Dawke trzeba ustalic empirycznie, ale moim zdaniem zejscie znow do 50 mg nie ma sensu

Edytowane przez blue3
Czas edycji: 2016-10-04 o 21:04
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-05, 17:42   #1704
martusia199714
Przyczajenie

Witam. Czy przy nie leczonej niedoczynności tarczycy. Mogę mieć objawy takie jak częste oddawanie moczu w normalnych ilościach. (Bezboleśnie). Uczucie jak balon. Cała opuchnieta. Najgorzej brzuch. Wzrost wagi. I to w szybkim tempie. Głównie chodzi o ten mocz. Czy ktoś miał już taki przypadek?
martusia199714 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-05, 19:23   #1705
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia199714 Pokaż wiadomość
Witam. Czy przy nie leczonej niedoczynności tarczycy. Mogę mieć objawy takie jak częste oddawanie moczu w normalnych ilościach. (Bezboleśnie). Uczucie jak balon. Cała opuchnieta. Najgorzej brzuch. Wzrost wagi. I to w szybkim tempie. Głównie chodzi o ten mocz. Czy ktoś miał już taki przypadek?
Tu tez bedziesz spamowac? Odpisalam Ci na to samo pytanie w innym watku.

Stary 2016-10-06, 12:30   #1706
aga99792
Zakorzenienie

Hej

Jutro minie miesiac odkad biore euthrox moge powiedziec ze jest lepiej. Nie idealnke i tak jakbym chciala ale o wiele lepiej niz na poczatku. Pobudka rano nie jest juz meczarnia a nawet czasami i przed budzikiem sie budze. Wieczorem juz tez tak szybko nie zasypiam. Zwykle kolo 21 wczoraj wyjatek i o 22 ale wstalam normalnie. W ciagu dnia mnie lapie sennosc lekko. Wiec jestem dobrej mysli.

I oby tsh spadlo 😁
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-06, 12:53   #1707
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga99792 Pokaż wiadomość
Hej

Jutro minie miesiac odkad biore euthrox moge powiedziec ze jest lepiej. Nie idealnke i tak jakbym chciala ale o wiele lepiej niz na poczatku. Pobudka rano nie jest juz meczarnia a nawet czasami i przed budzikiem sie budze. Wieczorem juz tez tak szybko nie zasypiam. Zwykle kolo 21 wczoraj wyjatek i o 22 ale wstalam normalnie. W ciagu dnia mnie lapie sennosc lekko. Wiec jestem dobrej mysli.

I oby tsh spadlo 😁
Na pewno sobie spada . Powodzenia!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-10-06, 15:18   #1708
aga99792
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Na pewno sobie spada . Powodzenia!

Dziekuje. za dwa miesiace wizyta
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-06, 18:48   #1709
Gayanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem powinnaś zmniejszyć dawkę ale do około 75mg, a nie znowu do 50.

Edit: 50mg to widocznie dla Ciebie za mała dawka, a 100 i 75 to za duża, można próbować 75 codziennie albo 50 i 75, na pewno trzeba zmniejszyć, bo nadczynnośc jest groźna dla organizmu. Dawke trzeba ustalic empirycznie, ale moim zdaniem zejscie znow do 50 mg nie ma sensu
Też tak myślę. Albo chociaż naprzemiennie 50 i 75. Chyba zrobię kolejne badanie za miesiąc, a nie za dwa jak zalecał lekarz i jak TSH mocno podskoczy, to skonsultuję się z innym endokrynologiem. Ostatnio naprawdę dobrze się czuję i nie chciałabym wracać do stanu sprzed kilku miesięcy.
Gayanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-08, 08:09   #1710
gwiazdka93
Zakorzenienie

Hej Byłam przedwczoraj na wizycie u nowej endo. w Krk., jestem zadowolona z dr i na razie u niej zostaję (sukces , bo już myślałam, że dobrego lek. nie znajdę). Jednak przychodzę z takim pytaniem... Mianowicie dr powiedziała, że jeśli chodzi o same recepty, mogę chodzić po nie do lekarza rodzinnego jeśli mam taką możliwość. Jednak ja wtedy nie pomyślałam o tym, żeby poprosić o jakieś zaświadczenie od niej. Myślicie, że wypisy ze szpitala i krótka historia choroby wydrukowana przez endo. w gabinecie wystarczą, aby lek. rodzinny przepisywał mi leki?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości