Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-17, 19:39   #1711
TakaSobieSiwa
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie dziewczyny; mam aparat na jeden łuk i czaję się już na drugi. Z tym, ze moja ortodontka podniosła ceny i chce 2500 za łuk (kryształ, wcześniej kosztował 2000 zł) + co miesiąc 280 pln za wizytę. Ile Wy płacicie?
straaasznie drogoo...
ja zapłaciłam za aparat po 1000 zł czyli 2000 bo mam gore i doł... wizyta po 50 czyli 100 zł... ostatnio było 80)
wiec co do Twojej sumy to faktycznie strasznie dużo , mysle ze gdybym miała tyle płacić raczej wolałabym nie nosić aparatu))
TakaSobieSiwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-17, 19:53   #1712
Natalieeh
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez spioch7 Pokaż wiadomość
a ja zrezygnuje...bo sie "wystrasze" pomozcie
ale czego tak wlasciwie sie masz wystraszyc.. ?
Spiochu, nikt nie podejmie decyzji za ciebie,nikt nie zalozy aparatu za ciebie,nikt go nie bedzie za ciebie nosil...
nie kazda z nas miala olbrzymie przerwy, albo zeby jak u rekina,czasem to byly bardzo male wady i znajomi dziwili sie,ze w ogole zakladamy aparaty..
ale popatrz na to z innej strony: dwa lata szybka mina. mature zdasz z pieknymi zabkami
no i najwazniejsze: jezeli zdarzy sie,ze ktos bedzie sie z ciebie smial,to nie bierz do glowy. zlosliwosc ludzka wynika tylko i wylacznie z zazdrosci kompleksow i niskiej samooceny! nie potrafia ci dorownac,to chociaz dogryza
chociaz to juz chyba nie te czasy,ze aparat byl czyms dziwnym.. z czego mozna sie posmiac..
Natalieeh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-17, 19:54   #1713
smv
Zakorzenienie

Cytat:
o do Twojej sumy to faktycznie strasznie dużo , mysle ze gdybym miała tyle płacić raczej wolałabym nie nosić aparatu
ja wolalabym zmienic ortodonte zanim bym zalozyla aparat.

spiochu i mnietobylo tak ze wpadlma tutaj przez zupelny przypadek na forum i tak czytalam czytalam i zachecilam sie, a ze brat znal moja orto wiec podpytał ile bym placila i zdecydowalam sie w sumie natychmiast. doskonale wiedzialam juz wwieku 14 lat ze musze leczyc sie stalym aparatem ale jakos wtedy to bylo tak: a co ludzie powiedza, a ze to wstyd i tym podobne. Dzis dojrzalam do tego z epikeny usmiech to 1 a to co ludzie mowia to mi dynda...jak sie nie pdoba-nie patrz z reszta jakbym sie tak nie szczerzyla to pewnie by ludzie nie zauwazyli ale NIE szczerzyc po prpstu sie nie da

co do strachu-jak ja sulyszalam diagnoze-4 zeby do wycharatania, plakac mi sie niemilosiernie chcialo, oj kurde jaka bylam zla zla zla..ale zawzielam sie za siebie i od razu zadzownilam umowic sie na wizte do dentyski...i nie ma przepros, zero odwrotu, aczklwiek 30 min przed wejsciem do gabinetu chcialam zadzownic i odwolac ze jednak nie...ale wyrwalam i mam drutki
Stary 2007-09-17, 19:58   #1714
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

spiochu ja np potrzebowalam aparatu dla wlasnego komfortu psychicznego
cala moja rodzinka ma krzywe zeby, wszyscy nosza aparaty i wszyscy maja usmiech jak z reklamy jak porownuje teraz usmiech z mama, ktora ma taka sama wade jak ja mialam, jestem taaaaaaaka zadowolona ze sie zdecydowalam! jej wada wyglada o niebo gorzej niz wygladala moja, wiec wnioskuje, ze one sie jeszcze bardziej pokrzywily z wiekiem ogolnie nie podobal mi sie ksztalt zebow ani ich ulozenie i uz od najmlodszych lat wiedzialam ze chce miec usmiech jak z reklamy i nie spoczne poki tego nie osiagne
a aparatu nie ma sie co bac naprawde! moze przez 2 lata nie bedziesz wygladac jak bogini sexu z druciakiem na zabkach, ale czy wyglada sie tak z krzywymi zebami? (nie wiem jak u Ciebie, mowie ogolnie zato poootem mmmm
Stary 2007-09-17, 20:44   #1715
AppleGirl
Rozeznanie

Zuziku kasa chorych po prostu nie refunduje aparatów dużym dzieciom, więc siłą rzeczy powyżej owego wieku trzeba iść prywatnie.
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-17, 21:26   #1716
Isenia
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny jak to u was bylo z tymi aparatami poprostu stwierdzilyscie ze by sie wam przydal?czy ktos to za sugerowal?Bo mi nikt nic nie mowi (ale ja rzadko nawet detyste odwiedzam\) zdrowe zabki Ale chciala bym miec usmiech jak z reklamy i nie wiem czy taka decyzja sama od siebie jest dobra czy pochopna(widze u was efekty)Ale nie chce dojsc do etapu (nie dlugo ide do dentysty) ze zapisze sie do orto pojde na odciski rtg przedstawi mi plan leczenia a ja zrezygnuje...bo sie "wystrasze" pomozcie
Tak naprawdę nie taki straszny diabeł jak go malują... Każda z nas pewnie zastanawiała się jak to będzie z aparatem i każda miała wątpliwości, ale jak się widzi przesuwające się zębulki, rowniusie i śliczniusie to one mijają, bo już wtedy się wie, że to jest tylko etap przejściowy, a czas szybko zleci, a prostymi ząbkami będziesz się cieszyła długie lata... A jezeli juz zaczęłaś o tym myśleć to jeżeli nie teraz to i tak ten temat do Ciebie wróci za rok za dwa... i wtedy sobie pomyślisz, że gdybyś założyła dwa lata temu to właśnie byś zdejmowała im szybciej tym lepiej...
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-17, 22:49   #1717
klamaja
Rozeznanie

Mnie nigdy nikt tego nie sugerował, z reszta i tak by mi nikt na niego nie dał, od poczatku marzyłam zeby sobie go załozyć i sie bałam ze jestem troche stara, w końcu wzielam sobie aparacik na kredyt - studencki hehe i nawet nie wiedziałam co mnie z nim czeka, ale teraz to uwielbiam mój aparacik,i szczerze sie do ludzi bardziej niz przed załozeniem
Nawet sprawił ze cześciej sie do siebie usmiecham w lusterku zwłaszcza jak załozyłam kolorowe gumaski

Z reszta kazda aparatka mi przyzna, ze nasze aparaciki to super cacka, poprawiaja nam humorek, i piekniejsze w nich jestesmy hehe :P
klamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 05:41   #1718
smv
Zakorzenienie

o zgadzam sie )
Stary 2007-09-18, 06:25   #1719
Isenia
Rozeznanie

Moja orto jeszcze twierdzi, że poprawiaja status materialny i dodaja prestiżu
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 07:04   #1720
ygaa
Raczkowanie

a ja mam pytanie dot. wyciagów.. czy musze nosić je tak jak orto mi pow czy moge sobie 'przesunąć' o jednego zęba? bo musze nosic na 4 górnych i 3 dolnych. strasznie mi przeszkadzaja ledwno moge otworzyc buzie ..i jeszcze powiedzcie mi bo słyszałam ze te rysunki na woreczkach od wyciagów cos oznaczaja. ja mam lwa i co to znaczy?
ygaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 07:11   #1721
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

Cytat:
Napisane przez ygaa Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie dot. wyciagów.. czy musze nosić je tak jak orto mi pow czy moge sobie 'przesunąć' o jednego zęba? bo musze nosic na 4 górnych i 3 dolnych. strasznie mi przeszkadzaja ledwno moge otworzyc buzie ..i jeszcze powiedzcie mi bo słyszałam ze te rysunki na woreczkach od wyciagów cos oznaczaja. ja mam lwa i co to znaczy?

ja tez mam na 3 i 4

noś lepiej tak jak powiedziała orto, bo ma jakiś to w tym cel.
kasiam_a77 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-18, 07:13   #1722
zlosnica85
Raczkowanie

śpioszku nie martw się nic tym aparatem, dziewczyny mają rację pomysl sobie jak będzie fajnie jak przez całe liceum będziesz nosiła aparat a potem na studniówkę zdejmiesz! jaki będzie efekt!
Miałam taką koleżankę w liceum która zawsze miała straszne zęby nie dośc że krzywe to jeszcze strasznie zółte no i założyła aparat. Nosiła całe LO (a to było jeszcze to 4-letnie) i kilka dni przed studniówką zdjęła. Od razu je sobie wybieliła, poszła do fryzjera i do kosmetyczki i mówię ci zrobiła niesamowitą furorę na studniówcę jak ją wszyscy zobaczyli. A dzisiaj? Jest początkującą aktorką, zagrała już nawet w Magdzie M (taka blondyna - grała Kingę . Marciu pozdrowionka
Pokazałabym wam jej wcześniejsze zdjęcia ale byłoby to z mojej strony nieładne więc zachowam je dla siebie
Tymczasem wklejam swoje zdjęcie z wakacji (1 miesiąc po założeniu aparatu) Wybaczcie tą goliznę ale musiałam wybrać zdjęcie gdzie jestem nieco anonimowa (tzn mam okulary na oczach). widzicie aparat?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Clipboard01.jpg (11,8 KB, 80 załadowań)
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 07:15   #1723
zlosnica85
Raczkowanie

dla porównania jeszcze zbliżenie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sas.jpg (94,0 KB, 113 załadowań)
Stary 2007-09-18, 07:21   #1724
Anka08
Przyczajenie

Cześć dziewczyny.

Szukam dobrego ortodonty w Krakowie.

Proszę o propozycje.

Pozdrawiam
Anka08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 07:26   #1725
rutka_86
Raczkowanie

Złosnico a to przezroczysty jest czy metal bo ja nie widze na tym zdjeciu
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 07:28   #1726
rutka_86
Raczkowanie

Anka 08 cos na ten temat wie chyba Katka_krk o ilke sier nie myle ona zakladala w krakowie.. jak cos pokopalam to mnie poprawiac
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 07:49   #1727
zlosnica85
Raczkowanie

dokładnie to aparat kryształowy. wiem że zdjęcia są takie sobie ale nie mam innych z zakrytymi oczami. Jak będę miała chwilę czasu to pobawię się i coś wrzucę bardziej konkretnego. Chodzi mi tylko o to że tak na prawdę przezroczysty aparat nie jest widoczny na zębach. Bo o to chyba śpiochowi chodzilo...
teraz wracam do pracy. Miłego dnia
Stary 2007-09-18, 08:30   #1728
Natalieeh
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Isenia Pokaż wiadomość
Moja orto jeszcze twierdzi, że poprawiaja status materialny i dodaja prestiżu
Prestiżu rzeczywiście dodaje, ale czy poprawia status materialny komukolwiek poza ortodontka.?
Natalieeh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 08:44   #1729
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez zlosnica85 Pokaż wiadomość
dokładnie to aparat kryształowy. wiem że zdjęcia są takie sobie ale nie mam innych z zakrytymi oczami. Jak będę miała chwilę czasu to pobawię się i coś wrzucę bardziej konkretnego. Chodzi mi tylko o to że tak na prawdę przezroczysty aparat nie jest widoczny na zębach. Bo o to chyba śpiochowi chodzilo...
teraz wracam do pracy. Miłego dnia
potwierdzam, też mam kryształowy i prawie w ogóle nie jest widoczny, po za łukiem bo na najblizsze 6 tygodni orto załozyła mi na górę dwa grube łuki ale mimo to i tak jest prawie niewidoczny
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 09:19   #1730
spioch7
BAN stały

Dziekuje wam;* jestescie kochane po takim przedtawieniu sprawy jestem zdecydowana tak na 99% bo musze jeszcze z orto pomowic i jak to bedzie w praktyce u mnie wygladalomam nadzieje ze nie bede nosic aparatu cale LO ale jesli juz to tak z wyprostowanymi zabkami:P rozmawialam z mama i nie ma nic przeciw tylko jej portfel straci na wadze^^ A jak to wyglada z przesowaniem szczek tyl/przod? bo ja mam taka wade i male szparki miedzy zebami .to sa wyciagi czy luki? bede miec chyba tylko na gore (chyba) i jesli juz to wole wydac to wole kosmetyczny tak dla wlasnego konfortu
ps.smv tez tak mialam ze wpadlam tu zupelnie przypadkiem i rozwarzajac +i- jestem za... a czy krysztalow to to samo co kosmetyczny?bo sie pogubilam:P
spioch7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 09:22   #1731
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Dziewczyny jak to u was bylo z tymi aparatami poprostu stwierdzilyscie ze by sie wam przydal?czy ktos to za sugerowal?Bo mi nikt nic nie mowi (ale ja rzadko nawet detyste odwiedzam\) zdrowe zabki Ale chciala bym miec usmiech jak z reklamy i nie wiem czy taka decyzja sama od siebie jest dobra czy pochopna(widze u was efekty)Ale nie chce dojsc do etapu (nie dlugo ide do dentysty) ze zapisze sie do orto pojde na odciski rtg przedstawi mi plan leczenia a ja zrezygnuje...bo sie "wystrasze" pomozcie
mnie zmusila siotra:|
zaluje troche,ze trafilam do takiej orto,ale trudno moja wina eh
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 09:23   #1732
spioch7
BAN stały

czemu zalujesz cos zrobila Ci nie tak?
Stary 2007-09-18, 09:24   #1733
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

spiochu wiekszosc ludzi jak mowi itp to nie widac ich dolnych zebow, wiec na dolne mozna rownie dobrze zalozyc metalowy ja chcialam metalowy, orto z rozpedu zalozyla mi oba porcelanowe no i troche zal mi bylo tych 300zl dodatkowych, ale trudno- ale dolnego nie widac przewaznie
zobacz czy Twoja szczeka jest wg Ciebie waska czy taka ok, jak masz przerwy miedzy zebami to raczej nie beda rozszerzac jej, chyba ze wlasnie jest tez taka waska
a wyciagi to tylko gumeczki sa, one pomagaja ustawic dolna szczeke i zeby tylne zabki sie zgryzaly

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-18, 09:33   #1734
spioch7
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Zuziku Pokaż wiadomość
spiochu wiekszosc ludzi jak mowi itp to nie widac ich dolnych zebow, wiec na dolne mozna rownie dobrze zalozyc metalowy ja chcialam metalowy, orto z rozpedu zalozyla mi oba porcelanowe no i troche zal mi bylo tych 300zl dodatkowych, ale trudno- ale dolnego nie widac przewaznie
zobacz czy Twoja szczeka jest wg Ciebie waska czy taka ok, jak masz przerwy miedzy zebami to raczej nie beda rozszerzac jej, chyba ze wlasnie jest tez taka waska
a wyciagi to tylko gumeczki sa, one pomagaja ustawic dolna szczeke i zeby tylne zabki sie zgryzaly
Tylne zabki u mnie sa ok szczeke tez mam normalna tylko te szparki;/ no i jak robie "zgryz"(nie wiem jak to sie fachowo nazywa) przytykam jedna szczeke do drugiej to przednie zeby do dolnych sie nie dotykaja albo dotykaja ale albo tylko siekacze z siekaczami albo tylko trzonowe z trzonowymi (tak sie chyba nazywaja te zaraz obok siekaczy?)ale w zadnym razie nie stykaja sie wszystkie jednoczesnie jesli chodzi o przednia czesc szczeki
Stary 2007-09-18, 09:41   #1735
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

kochana
z przodu masz po 2 pary siekaczy, potgem masz kly- te od wampirow, a dalej juz sa przedtrzonowce i trzonowce, to sa te duuuze zeby

w zadnym wypadku wszystkie zeby nie moga sei dotykac jak zgryziesz szczeke! przeciez ten przod od razu by sie pokruszyl! zauwaz ze gryziesz 90% tylnymi zabkami, wyobraz sobie ze z kazdym ugryzieniem te cienkie przednie tez by uderzaly o siebie, no w wieku 10 lat pewno kwalifikowalyby sie do wymiany te tylne sa takie szerokie, wlasnie po to zeby mogly cos razem zmiazdzyc miedzy soba i rozgryzc, przednie sa tylko od odgryzania czesci jedzenia
prawidlowo zabki powinny wlasnie tylne chowac sie za przednie, tak ladnie na siebie nachodzic
tu np masz fotki wad zgryzu a zawsze pod nia jest ujz naprawiona
http://library.thinkquest.org/5029/b4photo.htm
wszedzie dolne zabki sa schowane
Stary 2007-09-18, 09:54   #1736
spioch7
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Zuziku Pokaż wiadomość
kochana
z przodu masz po 2 pary siekaczy, potgem masz kly- te od wampirow, a dalej juz sa przedtrzonowce i trzonowce, to sa te duuuze zeby

w zadnym wypadku wszystkie zeby nie moga sei dotykac jak zgryziesz szczeke! przeciez ten przod od razu by sie pokruszyl! zauwaz ze gryziesz 90% tylnymi zabkami, wyobraz sobie ze z kazdym ugryzieniem te cienkie przednie tez by uderzaly o siebie, no w wieku 10 lat pewno kwalifikowalyby sie do wymiany te tylne sa takie szerokie, wlasnie po to zeby mogly cos razem zmiazdzyc miedzy soba i rozgryzc, przednie sa tylko od odgryzania czesci jedzenia
prawidlowo zabki powinny wlasnie tylne chowac sie za przednie, tak ladnie na siebie nachodzic
tu np masz fotki wad zgryzu a zawsze pod nia jest ujz naprawiona
http://library.thinkquest.org/5029/b4photo.htm
wszedzie dolne zabki sa schowane
No to ja mam wedlug obrazka ta trzecia wade tyle ze mam zeby na dole ale ksztalt i wogole uklad mam identyczny tak mi sie zrobilo gdy podciecto mi gorne wiezadlo bo bylo za nisko i mialam duza szpare miedzy siekaczami niby sie zeszla ale nadal jest ;(boje sie ze to duza wada
Stary 2007-09-18, 11:32   #1737
carla_87
Raczkowanie

spioch7 ja tez mam przerwe pomiedzy górnymi siekaczami i bede leczyc ja aparatem. ok 2 miesiecy temu tez miałam podcinane wedzidełko. musisz sie skonsultowac z lekarzem i dopiero on Ci powie cały plan leczenia.
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 11:43   #1738
spioch7
BAN stały

carla_87 a jaki jest u ciebie przewidziany czas leczenia aparatem? tak z ciekawosci pytam
Stary 2007-09-18, 11:45   #1739
carla_87
Raczkowanie

ok 2 lat, a po zdjeciu aparatu retencja oczywiscie...
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 11:49   #1740
spioch7
BAN stały

Cytat:
Napisane przez carla_87 Pokaż wiadomość
ok 2 lat, a po zdjeciu aparatu retencja oczywiscie...
czy to kazdy bez wzgledu na wade nosi tak dlugo?nie da sie krocej?(chodzi mi o sam staly aparat)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości