|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1711 | |
cat lady
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 57.
Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88254456]U nas ostatnie 3 rachunki Płatność do: 13/08, 23/09, 23/11 to kwoty rzędu 230, 280, 280zł. To tak zwane miesiące letnie, gdzie TŻ jest w domu w weekendy, ale np. w wakacje była siostra TŻ-a na miesiąc i puszczała 3 pralki dziennie :/ W zimie rachunki będą większe, bo TŻ siedzi w domu i używa dużo elektronarzędzi w garażu no i wiadomo, więcej prania, światła czy więcej jedzenia w lodówce, telefon więcej, zegarek, bla bla bla. No i u nas jak piszę się opłaca. Latem czasem włączaliśmy boiler jak słońce wody nie zagrzało, ale to niewiele, bo w tym roku wyjątkowo dużo słońca było. Ogrzewanie mamy obecnie jako piec na węgiel i drzewo, ale sterownik, pompa, dmuchawa to też prąd idzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No właśnie, licząc te 250 miesięcznie to jest 75k na 25 lat. I w bardzo uproszczonej teorii 5kwh które by kosztowały 25k za fotowoltanike. Licząc 250 na 2 miesiące mamy niecałe 40k i 3kwh za 18k? Bardziej opłacalne im więcej się zużywa, ale przy tej kwocie dalej się zdecydowanie opłaca. Licząc na 25 lat, a panele równie dobrze mogą dalej działać? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1712 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1713 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1714 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Kopnięta ile macie założonych tych paneli i ile kosztują, jeśli możesz napisać? Pytam, bo widzę wokoło ludzie zakładają, a gdzieś usłyszałam, że to wychodzi po kilkanaście albo i więcej tysięcy, jakoś nie chce mi się wierzyć, że tak drogo (a nie interesowało mnie to na tyle by szukać w necie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1715 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeszcze nie mamy założonych. Leżakują w garażu. Muszą swoje odleżakować, bo 2 tygodnie jest na odstąpienie od umowy ![]() Paneli jest 12 albo 16 (nie pamiętam, jak rozłożą to mogę napisać, bo teraz leżą zapakowane na palecie i owinięte czarnym stretchem ![]() No i według mnie to nie jest drogo. Ile zapłacisz za prąd przez te powiedzmy ~25 lat? Na bank nie 25k tylko więcej ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1716 |
cat lady
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88254546]Tak im więcej się zużywa tym bardziej opłacalne, ale równie dobrze można zainstalować mniej paneli, od tego jest właśnie ten doradca/pośrednik, aby dobrał odpowiednią ilość, żeby właśnie nie robić jakichś mega nadwyżek, bo to bez sensu. Ilość paneli dobiera się na podstawie średniego zużycia prądu. I owszem te panele po 25 latach dalej działają, tylko gwarancja na 100% wydajności jest na 25 lat. To tak jak masz gwarancję na pralkę na 3 lata, ale równie dobrze może chodzić i 10 lat. Zawsze przy spadku wydajności można dołożyć panel czy dwa za 800zł/szt na dzień dzisiejszy (a w przyszłości może i taniej jak technologia będzie bardziej powszechna albo drożej, bo inflacja xD).
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No zapominałam doliczyć koszty przesyłu na rachunku za prąd. 200 rocznie, 5 tys. Przegląd instalacji, zakładam że parę razy wypadnie. Z drugiej strony,za panele obowiązuje cena aktualna, stawka za prąd na pewno pójdzie w górę przez te lata, ciekawe tylko czy kosmetycznie czy zauważalnie. Plus energia z paneli powyżej 25 lat? Pomijam inflację, zakładając rozłożenie kosztów inwestycji na raty 0%, (za dużo zmiennych, tak samo zmiany w zasadach podłączenia do sieci dla gosp domowych z panelami). Na ten moment na pewno robię wyjście instalacji elektrycznej pod panele na dachu. Jeśli nie będzie fajnego programu dopłat w gminie w czasie budowy, zostanie tylko wrócić do tematu po paru miesiącach mieszkania znając już zużycie... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez syyyyyylwia Czas edycji: 2020-11-02 o 21:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1717 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na osiedlu jest też troche osób, co mają pozakladane bardziej z powodów ekologicznych, nie oszczednosci, i moze tak do tego trzeba podejść. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1718 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88254156]Szczerze mówiąc to myślałam, że to droższa impreza z tymi panelami
![]() Na balkonie by się nie zmieściły, bo to duże jest ![]() I polecam nie montować "od razu" tylko porozglądać się za dofinansowaniem, bo one teraz cyklicznie się pojawiają i będą pojawiać. Myślę, że im później tym większe dofinansowanie będzie, żeby jak najwięcej ludzi się jednak na to zdecydowało. My już powoli myślimy też nad tym, aby ogrzewanie dorobić elektryczne jak już będą te panele. Może za kolejne 5 lat ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]W kamienicy obok mojego bloku ludzie mają bardzo długie balkony i ktoś w jednym mieszkaniu ma całą balustradę zakrytą panelami. Nie wiem na ile mu to wystarcza, głupio pójść i zapukać do drzwi z pytaniem co sobie tym zasila ![]() Co do dofinansowań to z tego co czytałam ogólnopolski program już skasowano, w budżecie hula wiatr i rząd tnie wydatki gdzie się tylko da. Poza tym jeszcze tyle węgla leży na hałdach... ![]() ![]() A nie trzeba daleko patrzeć jaki był bulwers w związku z ostatnimi podwyżkami za wywóz śmieci.[/QUOTE]Ja już mogę narzekać. Miałam umowę na 3 lata z gwarancją ceny właśnie na poziomie 0,24 gr netto za 1 kWh, do tego abonament pięknie nazywany "opłatą handlową" niecałe 10 zł netto na miesiąc i oczywiście wszystkie opłaty poboczne, akcyzę i VAT. Do końca roku powinnam podpisać nową umowę jeśli chcę mieć nadal gwarancję ceny. Na tą chwilę oferta to 0,29 gr netto za 1 kWh i opłata handlowa 20 zł za miesiąc. Myślałam że to przegięcie, ale widzę że u Was stawki za kWh są takie same więc chyba jednak muszę się pogodzić z podwyżką. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1719 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1720 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1721 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do paneli, to narazie nie mamy ale może za X lat. Póki co mój tata nam odradzal, jest elektrykiem, ja nie wnikalam bo się na tym nie znam i tym nie interesuje, a jemu ufam i wiem, że źle mi nie doradza. A moi sąsiedzi maja i jakos w zimie jednak nie ogrzewają prądem tylko palą gazem i w kominku tez ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1722 |
Konto usunięte
|
A co do obecnej podwyżki z 24 na 29 groszy to jeszcze jeszcze, ale przypominam, że śmieci ostatnio podrożały o ponad 50%, bulwers był wielki nawet tutaj na wizażu, to teraz sobie wyobraźmy taki wzrost w cenach prądu. Szaleństwo.
Według tej grafiki prąd podrożał "tylko" o 11-12%. Dane z sierpnia. Załącznik 7731644 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1723 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
My się zastanawiamy nad elektrycznym, bo mamy piec na węgiel i drzewo. Też mieliśmy robić gaz, ale teraz jak robimy te panele to musimy sobie przeliczyć co bedzie lepsze, czy dokupić paneli i zrobić instalację elektryczną, czy może jednak gaz. A węgiel i drzewo wychodzi dosyć drogo. Kilka dni temu przyjechał do nas węgiel za 2500zł. Rok temu też za tyle, ale zimy nie było to trochę zostało. Do tego drzewo, ale drzewo nie pamiętam ile. Do tego coś na rozpałkę. Sporo to jednak wychodzi. Zależy też od warunków pogodowych, od domu itd. Póki co ogrzewanie zostaje jakie jest. Musimy to przeanalizować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1724 |
Zakorzenienie
|
U nas w zimie szlo węgla i drzewa za 5 tyś W sumie. W tamtym roku zmieniliśmy piec na gazowy. Miesięczny koszt ogrzewania wynosi 1tys razem z rachunkiem za gaz. Licząc od października do marca ciaglego palenia to mniej więcej 5-6 tyś. Dom piętrowy z poddaszem. A bez rąbania drzewa, bez chodzenia i podkladania, pilnowania itp. Wygoda bez porównania
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1725 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś ma konto h&m premium i chce się pozbyć kodu do Philips?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1726 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Cytat:
Ale ten spec co co robi wyliczenia to powinien się znać. Plus, pamiętam, jak u nas było dwóch gości od fotowoltaiki, to oni proponują panele w plusie ( np.z rachunków ci wychodzi, że powinnaś założyć 10 paneli, a ci proponują 12), bo " może pani założy indukcję, a może klimatyzację". No może tak, a może nie. Pewnie z tego tytułu takie rozbieżności.🤷 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1727 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88254785]Na haldach akurat nie ma węgla, tak gwoli ścisłości.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]W sensie że nie ma go na hałdach bo trzymają gdzieś indziej czy nie ma bo nie ma czego trzymać? Pytam serio, bo wszędzie czytam że polskie kopalnie wydobywają to nasze "czarne złoto" a firmy energetyczne kupują tańszy węgiel za granicą i sporej części tego rodzimego nie odbierają. Jestem ciekawa co się z nim dzieje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1728 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to nie trzeba od razu robić na zaś tych paneli. Zawsze można dołożyć panele. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1729 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1730 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88255206]No tak proponują, bo tak mówi doświadczenie życiowe. Z biegiem lat elektroniki w domu przybywa. U mnie w bloku było tak mało gniazdek, że w którymś momencie zaczęliśmy jechać na przedłużaczach, co bezpieczne nie jest, stary blok, czasy się zmieniają, nikt wtedy nie myślał, że będzie takie zapotrzebowanie na prąd, był 1 telefon stacjonarny, 1 ewentualny telewizor, rzadko kiedy kto miał komputer czy komórkę, że już nie wspomnę o jakichś laptopach, smartwatchach, piekarnikach, mikrofalach, bieżni w domu, kuchence elektrycznej, konsoli, milionie sprzętów kuchennych itp.
Ale to nie trzeba od razu robić na zaś tych paneli. Zawsze można dołożyć panele. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Ja zrozumiałam to tak, że nazwa hałda jest niepoprawna ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A, ok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Na przyszłość będę wiedzieć, dzięki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1731 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja mam pytanie ile tak naprawdę kosmetyku zostaje na twarzy, a ile na poduszce? W senie czy coś na tej twarzy zostaje i ma szansę działać czy wszystko się wyciera? Cytat:
Można normalnie. W ogóle teraz niby są te limity, ale nikt tego nigdzie nie sprawdza, a przynajmniej ja nie widziałam. Można, ale wg mnie to gra nie warta świeczki. Tego strasznie mało wychodzić, więc bardziej opłaca się kupić. Co do zdrowych przekąsek to niestety, ale te co są zdrowe niekoniecznie są mało kaloryczne. Owoce, bakalie to wszystko ma mnóstwo kalorii chociaż tak nie wygląda i jest zgubne ![]() ![]() Cytat:
Nie bardzo rozumiem po co wpisywałaś prawo jazdy skoro nie jeździsz. Ja bym od razu powiedziała jak wygląda sytuacja, bo potem mogą być kwasy. Może jest opcja, że nie będziesz musiała jeździć, ale może być tak, że nie będzie miał Cię kto zastąpić. Poza tym ja nie chciałabym na miejscu pracodawcy dawać auto komuś kto tak niepewnie czuję się za kierownicą. No ale polecam wykupienie jazd lub jazdy z kimś znajomym. Cytat:
Na Allegro bym nie kupowała, ale też nie w Douglasie i nie Sephorze, bo oni mają najdrożej. Cytat:
Jak dla mnie spoko, pytanie tylko co chcecie robić. Ja bym dowiedziała się jak wygląda sytuacja z jedzeniem i np. spa, jeśli do takiego hotelu chcecie jechać.
![]() |
![]() |
#1732 |
Konto usunięte
|
Przekierowanie paczek GLS.
Właśnie się zorientowałam, że nie zaktualizowałam adresu dostawy przy zamówieniu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1733 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam do oprawienia dwie książki wielkości a4. Gdzie kupię taka ramkę? W sensie "na grubość" . Myślałam, że te z Ikei ribba, ale one mają po prostu głębokie boki, a szkło (a raczej plastik) jest jak w każdej normalnej ramce. (czyli plecki - zdjęcie - szkielko).
Chodzi o taką ramkę, gdzie między pleckami a szybką będzie miejsce na książkę. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1734 |
hayat güzeldir ₊⋆ ☽
|
Skoczogonki w doniczce
Mam w kuchni dwie mięty w doniczkach. W jednej z nich zadomowiły się skoczogonki. Wiem, że do pewnego momentu to pożyteczne zwierzęta, ale składanie jaj i tempo rozmnażania jest na tyle szybkie, że boję się, że zabraknie im jedzenia i zaczną atakować roślinę i mi po prostu zmarnieje.. co polecacie zrobić? Na pewno nie chcę próbować ,,domowego'' sposobu typu zalanie doniczki wodą i rzekome wypłukanie skoczogonków. Jaka tu pewność, że się człowiek wszystkiego pozbył? dostałam też pewien pomysł: ucięcie mięty, włożenie jej do wody np. do słoika. Wywalenie ziemi z doniczki i porządne umycie. Po wypuszczeniu korzeni przez miętę ponowne włożenie do doniczki z nową ziemią. Ostatni pomysł to zastosowanie jakiegoś środka/pałeczek owadobójczych. Czy ktoś miał problem z tymi owadami i ma skuteczny sposób/preparat do polecenia żeby się ich pozbyć? ![]()
![]() |
#1735 | |
Konto usunięte
|
Polecicie jakiś krem do twarzy, do cery suchej, który zredukuje uczucie ściągania, naciągnięcia, takiego liftingu jakby?
![]() Moje letnie kremy nawilżające są już za slabe, a klasycznych typu Nivea albo Ziaja oliwkowa nie lubię bo są bardzo tłuste i zostawiają film, wolałabym coś co się lepiej wchłania. ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1736 |
hayat güzeldir ₊⋆ ☽
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;88255851]Polecicie jakiś krem do twarzy, do cery suchej, który zredukuje uczucie ściągania, naciągnięcia, takiego liftingu jakby?
![]() Moje letnie kremy nawilżające są już za slabe, a klasycznych typu Nivea albo Ziaja oliwkowa nie lubię bo są bardzo tłuste i zostawiają film, wolałabym coś co się lepiej wchłania.[/QUOTE] Może Dermedic Hydrain3 Hialuro krem-żel do twarzy ultranawilżający? dostępny na przykład w Hebe.
![]() |
#1737 |
Zakorzenienie
|
A która wcierka Banfi jest najlepsza?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1738 |
Zakorzenienie
|
Gdzie kupić zeszyt do bullet journal, taki żeby miał dużo stron, kropki po dwóch stronach, najlepiej był większy niż A5 i nie kosztował miliony monet
![]()
![]() |
#1739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Guglaj pod hasłem zeszyt w kropki, na allegro mi wyskakują opcje a4 60kartek 10zł. Ja miałam w twardej oprawie i teraz bym raczej wzięła brulion na kółkach, jednak wygodniej jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1740 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;88255500]Przekierowanie paczek GLS. Właśnie się zorientowałam, że nie zaktualizowałam adresu dostawy przy zamówieniu. ![]() Kilka razy przekierowywałam z adresu domowego do pracy, jedynym ograniczeniem było to że musi być w obrębie jednego oddziału (czyli np. z adresu w obrębie jednego miasta a nie że paczka trafiła już do Warszawy a ktoś nagle chce Gdańsk). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.