Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007 - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-02-23, 08:49   #1711
Patrilla
Zakorzenienie

Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

ajanna o jenki trzymam trzymam walcz dzielnie
Patrilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 09:37   #1712
Kancia
Zakorzenienie

ajanna zamknij oczy i nie myśl o tym

patrzcie co ludzie nie wymysla dla maluchów
http://portalwiedzy.onet.pl/4868,111...zasopisma.html

PS. z inej beczki zeby nie nabijac postów. Pytanie intymne
Jak to u Was było i jest z seksem Ja sie strasznie bałam cokolwiek robic bo nawet jak sie pościskałam z TZtem, to mi sie fasolek buntował i zaraz brzuch bolał ale wczoraj nas poniosło bo juz miałam taka ochote, ze szok i co najdziwniejsze nic nie bolało ja się smiałam ze fasolek poszedł spać i go "okantowaliśmy". Chociaz pozniej dla św spokoju wziałam odpowiednik no - spy

a przy okazji dla tych co namiętnie łykają no - spę ja ostatnio odkryłam a własciwie teściowa mnie oswieciła, ze sa tabletki o takim składzie jak no - spa ale tańsze. Nazywają się GALOSPA i u mnie kosztują 20 tabl/6,20 zł
a no - spa 20tabl/9zł. Mozecie zapytac w aptece Ja łykam ta Galospę i jest ok.

Edytowane przez Kancia
Czas edycji: 2007-02-23 o 10:04
Kancia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 10:15   #1713
ajanna
Wtajemniczenie

już po badaniu - dzięki dziewczyny za trzymanie kciuków

Kancia: sprawdzę ten specyfik - dzięki

co do seksu to ciągle mam z tym problem - reaguję zupełnie inaczej (dużo silniej) niż przed ciążą. w czasie orgazmu i po mam silne skurcze pochwy. pytałam o to mojego gina - powiedział "nie można się mocno kochać, bo może Pani poronić", ale tu nie chodzi o mocno tylko o orgazm a jak go nie mam to po ścianach chodzę
ajanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 10:31   #1714
Kancia
Zakorzenienie

chyba Cie lekarz źle zrozumiał No własnie ja juz byłam taka wygłodniała, ze masakra i mózg mi sie wylaczyl ale dzis czuje sie bardzo Ok prócz zgagi

Kropeczka zobacz co znalazłam
Cytat:
Kobiety w ciąży nie mogą być zatrudniane w porze nocnej ani w godzinach nadliczbowych. Jeśli więc pracujesz w systemie zmianowym, a jesteś w ciąży, pracodawca będzie musiał przydzielać Ci pracę tylko w dzień. Jeśli nie ma takiej możliwości, wówczas ma obowiązek przenieść Cię do innej pracy, która nie wymaga pracy nocnej. Jeśli jednak okaże się, że pracodawca nie ma takiej możliwości, wówczas może zwolnić Cię z obowiązku świadczenia pracy w ogóle przy zachowaniu dotychczasowego wynagrodzenia.Nie możesz pracować w nocy czy w godzinach nadliczbowych, nawet wtedy, gdy się na to zgadzasz.
Stary 2007-02-23, 10:47   #1715
Aqniecha
Raczkowanie

Wink Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

Oj dziewczyny dziękuję za wsparcie .Jesteście kochane . Nie mam złych kontaktów z mamą,ale czasem ostro się kłócimy,różnie to bywa (podobno mam trudny charakter hehe)...poprostu wiem ,że obszernie wypowie się na temat mojej nieskończonej szkoły,braku kasy (pracuję ale zarabiam tylko 500-700zł.),ech i w ogóle o odpowiedzialności ble ble...poprostu nie chce mi się tego nawet słuchać,ale będę musiała, nie mogę patrzeć tylko na siebie ,wkońcu będę mamusią .
Dobrze że mój TŻ ma małego (5-cio letniego ) braciszka (hehe wpadka rodziców) ,to jest już przeszkolony w opiece nam maluszkami .
A propos badania krwi to narazie miałam jedno.Pani która wysysała mi krew do chyba 6 takich małych pojemniczków bała się że jej tam padnę skoro jestem w ciąży>Hahaha a ja jej na to ,że lubię wszelkiego rodzaju szczepienia,pobieranie krwi,to ona nie mal nie zemdlała.Powiedziała,że takiej osoby jeszcze nie miała a zwłaszcza w ciązy hihihi.Zdradziła mi ,że na ogół to faceci panicznie się boją,że tacy niby twardziele,a jak już dochodzi co do czego to piskliwym głosikiem proszą o najcieńszą igiełkę , tak żeby nie bolało hihi.Nie mogłabym tam pracować bo bym ze śmiechu z tych "twardzieli " nie wytrzymała.
A właśnie!Czy wiecie dokładnie jak to wszystko wygląda i co się robi w przypadku gdy mam RH- a TŻ RH+ ???? do gina idę dopiero 9.03. a okazało się właśnie że mamy różne RH

Marzenia miej takie , jakbyś miał żyć wiecznie.

Żyj tak,jakbyś miał umrzec jeszcze dziś.
(James Dean )
Aqniecha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 10:59   #1716
minisia
Zakorzenienie

Witajcie
Kurcze jeden dzień mnie nie było, a tu tyle czytania No i 70-te urodzinki babci się bardzo udały Było super. Fajnie pobawiliśmy się i pojedliśmy różne różności Fajnie było się zobaczyć z rodzinką z którą się nie widziało 6 lat. Dziś też się widzimy i jutro też, bo w niedziele już lecą do domu Nic mi sie dziś nie chce mam tatalnego lenia mimio, że przez chwilą wstałam

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 11:04   #1717
Aqniecha
Raczkowanie

Kropeczka!!! Kancia ma rację!!!!.Ja ma taką pracę zmianową.Najwcześniej mam na 8:00 a najpóźniej kończy się grubo po północy.Praca jest od 8 do 12 h ,to różnie.Kobieta w ciąży nie może pracować dłużej niż do 22!!!!!!! W tym max 4h przed kompem,praca ma być lekka, nieuciążliwa i nie może być stresująca!!!Twój pracodawca musi zapewnić Ci takie zajęcie!!!Jak jesteś w ciąży to jesteś chroniona przez prawo!!! Aha i nie możesz pracować dłużej niż 8h !!! Słuchaj najważniejsze jest zdrowie dziecka, więc powinnaś się naprawdę oszczędzać kobito!!!I jeszcze jak szef chce Cię gdzieś wysłać ( np. delegacja czy coś innego ) to możesz mu spokojnie odmówić .A jeśli zgodnie z wszystkimi ograniczeniami jakie są na niego nakładane w związku z Twoją ciążą, np. musi Cię przenieść na inne stanowisko ( mniej płatne) to musi Ci co miesiąc wyrównywać tą różnice tak abyś zarabiała tyle ile dotychczas.
Tk wię jak widzisz prawo jest po naszej stronie i trzeba z niego korzystać

Marzenia miej takie , jakbyś miał żyć wiecznie.

Żyj tak,jakbyś miał umrzec jeszcze dziś.
(James Dean )
Aqniecha jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 11:26   #1718
Kancia
Zakorzenienie

Aqniecha apropos Twojej grupy krwi. Przy pierwszym dziecku po porodzie zrobia Ci zastrzyk na przeciwciała czy jakos tak. Zeby przy 2 dziecku nie było konfliktu serologicznego
wpisz sobie w google konflikt serologiczny i Ci wyskoczy

przy okazji wkleje Wam tez tutaj co pisałam dziewczynom z wątku wrześniowego

dotyczy to L4 w ciązy i zasiłku rehabilitacyjnego

Cytat:
Zasiłek rehabilitacyjny
Co to jest zasiłek rehabilitacyjny w czasie ciąży i co zrobić, aby go uzyskać?

Zasiłek rehabilitacyjny jest to zasiłek, który wypłacany jest ubezpieczonej, która wyczerpała zasiłek chorobowy ( a więc 182 dni) i nadal wymaga leczenia. Będą miały do niego prawo np. te kobiety, które ze względu na zagrożenie ciąży nie będą mogły przez okres dłuższy niż 182 podjąć pracy.Prawo do tego zasiłku przyznawane jest na okres nie dłuższy niż na 12 miesięcy, a zasiłek wypłacany jest za każdy dzień niezdolności do pracy, także dni wolne od pracy. Świadczenie rehabilitacyjne wynosi w czasie ciąży 100% podstawy wymiaru. Do jego uzyskania potrzebne jest zgłoszenie do ZUS na druku ZUS NP7 oraz zaświadczenie od pracodawcy na druku ZUS Z 3a, jak i zaświadczenie od lekarza, wydane na stosownym druku. Zgłoszenie powinno nastąpić nie później niż na 6 tygodni przed upływem zasiłku chorobowego. Jeśli do zasiłku chorobowego pobieranego wcześniej nie było dostarczane zaświadczenie lekarskie o stanie ciąży, to wówczas należy też takie zaświadczenie przedstawić.

Zasiłek rehabilitacyjny może zostać cofnięty jeśli ubezpieczona w czasie jego pobierania będzie wykonywać działalność zarobkową lub wykorzystywać czas w sposób niezgodny z celem na jaki świadczenie rehabilitacyjne zostało przyznane.
jak cos jest niezroumiałe to odpowiem bo naczytałam sie tego dziś
Stary 2007-02-23, 11:50   #1719
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Hej hej!

A u nas dzisiaj dokładnie połówka ciaży i mam 4,5 kilo na plusie, czyli w normie jak najbardziej. Zrobie sobie też sesje zdjęciową żeby uwiecznic ten moment

Och kurka... ale to zleciało!

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 13:52   #1720
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Co do pobierania krwi u facetów to ja jestem świadkiem jak zemdlał mój mąż. Jego starszy i większy kumpel tez podobno reaguje podobnie.
A co do seksu to mój facet omija mnie wielkim łukiem, boi się, że zrobimy coś Bajbusowi (no chyba, że go dopadnę i już nie wytrzyma). Ale jak tyle pości to się wcale nie nacieszę . Dzisiaj w nocy chciałam dopaść go podczas snu, ale już mu odpuściłam. Jutro sobota więc nie dam za wygraną.
Stary 2007-02-23, 15:05   #1721
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

hejka Mamy!! Co do pytania intymnego to ja owszem, ochotę mam i sexik jest, a jak. Z tym, że z jakością z dnia na dzień coraz gorzej bo a to mnie coś gniecie a to uwiera a to naciska za mocno to tu to tam, w połowie musimy przerwac bo muszę iść zrobić siusiu i wogóle. Najwygodniej mi jest na boku, ale wtedy najtrudniej dojść więc i tak źle i tak niedobrze. Im większy mam brzuch tym bardziej niewygodnie

Mnie dziś od rana też męczy zgaga, ale to pewnie dlatego, że czuję ruchy w górnej części brzucha i jest nacisk na żołądek

Zaraz zaczynam się robić na bóstwo bo dziś imprezka!! Ciekawe jak długo tam wytrzymam...

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 16:40   #1722
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Dzisiaj mój kochany TŻ zrobił sobie wolne od pracy i razem wysprzątaliśmy całe mieszkanko. On podłogi, ja kurze z mebli. Cały domek lśni.

Jeśli chodzi o kontakty "damsko-męskie" to narazie bez zmian, ale nie da się ukryć, że powiększający się brzucholek nie ułatwia zadania. Już powoli zaczyna uwierać, albo mnie, albo TŻ.

Shem, wklejaj foty,szybciutko!!
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 17:53   #1723
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

a u nas to tak jak przed ciaza czasem kochamy 2 razy dziennie, czasem jak jestem zmeczona to raz.. tylko ze i ja i moj TZ mamy bardzo duzy temperament i pozatym mamy taka fajna pozycje gdzie jest i wygodnie i w ogole.. tylko tyle teraz to tak delikatniej acha my w ten sposob kolyszemy dzidzie do snu

kancia jestes slodziutka ze poszukalas dla mnie tych informacji.. tylko ze ja nie mam umowy o prace i jej nie dostane.. wiem ze moge isc do sadu pracy z tego powodu.. tylko ze sad bedzie mnie troche kosztowal a moj szef jest bardzo bogaty i jego jest stac na dobrych adwokatow.. poza tym boje sie tego calego stresu z tym zwiazanego.. bo jak ja zyje w stresie to przestaje jesc.. i chce zapalic.. a przeciez juz nie pale od wakacji..

acha dziewuszki moje kochane ustalilam sobie grafik na nast miesiac.. duzo wolnego i same ranki.. pewnie cos sie moze zmienic ale grafik mam piekny i co lepsze nikt sie nie czepia bo mam taka koezanke dobra w pracy ktora jest bardzo wygadana i mowia na nia gestapo ale ona naprawde dba o mnie.. bo ja taka cichutka.. no wiec nikt nie smie nic powiedziec.. nawet pani ania malpa jedna..

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 18:15   #1724
zielonooka20
Raczkowanie

GG do zielonooka20

Witajcie wszystkie przyszłe mamusie

Jako przyszła sierpniowa mamula a teraz szczesliwa ciezarowka juz od 13nastu tygodni i 4 dni postaram sie jakos wtopic w wasze pogaduchy widze ze mam duzo do nadrobienia ale postaram sie jak najlepiej wymienic doswiadczeniami i wielkim szczesciem MY CIEZAROWKI MUSIMY SIE JEDNOCZYC
Ciepłą iskrą męskich wzruszeń...

27 Sierpień ... zostane mama
zielonooka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 18:26   #1725
kropka241
Zakorzenienie

czesc zielonooka witaj u nas.. powiedz nam cos wiecej o sobie i o dzidzi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 18:33   #1726
Kancia
Zakorzenienie

kropka to na jakiej zasadzie pracujesz, jesli mozna spytac ??

czesc zielonooka kocica
Stary 2007-02-23, 18:45   #1727
kropka241
Zakorzenienie

coz to jest dziwne.. mamy grafik.. ksiegowa rozlicza nam wyplaty dostaje nawet premie.. wypelnilam formularz do ZUS ale nikt nigdy nie podpisal ze mna umowy.. oficjalnie jestem zarejestrowana jako bezrobotna czyli w kazdej chwili moga mi podziekoac za prace jak sie zaczne stawiac

Stary 2007-02-23, 18:55   #1728
paslik
Rozeznanie

Kropka! W Twoim przypadku problem jest taki, że zostaniesz brutalnie pozbawiona macierzyńskiego, bo jako bezrobotna nie masz do niego prawa.
Dziewczyny1 Jeżeli chodzi o zgagę to pomaga przegryzania migdałó oraz popijanie małymi łyczkami, I dziewczyn, które męczy zgaga lepiej żeby jadły częściej al mniejszymi porcjami.

Nie pamiętam która z was pisała o drętwiejących nogach. Ja też tak miałąm Lekarz zaopisał mi Cyklo-3-forte. Drogie holerstwo bo ok. 40 zeta, ale po jednnym opakoawaniu przeszło jak ręką odjął.

A i jeżeli kogoś męczą poranne mdłości to wystarczy, że przygotuje sobie przy łózku cioś do zjedzenia: bananka, ciasteczko, cokolwiek i przegryzie zanim wstanie z łóżka. Pomaga!!!!!
Mama dwóch dzieciaczków.
Stary 2007-02-23, 18:58   #1729
kropka241
Zakorzenienie

wiem o tym.. ale zdazylo mi sie juz pracowac i nie dostawac wyplaty w ogole, naszczescie nie jestem w jakiejs strasznej sytuacji finansowej.. mam sporo odlozone na koncie ale wiadomo ze jak dziecko bedzie to kazdy grosz sie przyda.. mamy nadzieje ze uda sie nam utrzymac z wynajmu mieszkania dla studentow

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 22:03   #1730
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez Shemreolin Pokaż wiadomość
Hej hej!

A u nas dzisiaj dokładnie połówka ciaży i mam 4,5 kilo na plusie, czyli w normie jak najbardziej. Zrobie sobie też sesje zdjęciową żeby uwiecznic ten moment

Och kurka... ale to zleciało!

kurczę Shem jak ten czas leci, przeciez jeszcze tak niedawno rozmawiałysmy na "mamie z klasą" o twoim TZ i o dzieciach ,pamietam to, jakby było to wczoraj, a to już połowa ciązy .
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 22:52   #1731
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

No własnie... połowa! Po prostu niesamowite! Jeszcze raz tyle a ja będę już mieć syna po tej stronie brzuszka! Zawsze mi sie wydawało, że te 9 miesiecy to jakaś wieczność, ale tak tydzień za tygodniem leci i proszę...

Niestety zdjecia zrobie jutro, bo chciałam żeby mi Łukasz zrobił, ale niestety musiał wyjechać do Bydgoszczy pilnie i tam zostaje na noc. Będzie dopiero rano o 10. Ja sie walnęłam do łóżka i obejrzałam dwa filmy. Pierwszy to komedia grupy Tenacious D pt. "The pick of destiny", a drugi film to "Gra o życie" z Nicole Kidman i Michaelem Keatonem. Ten drugi film mnie totalnie rozstroił. Płakałam non stop. To historia o mężczyźnie, który ma zostac tata i dowiaduje sie o tym, że jest chory na raka i pewnie nie dożyje narodzin synka. Facet nagrywa wszystko na kamerę, opowiada o swoim życiu i o życiu w ogóle. Odkrywa swoje życie na nowo, oczyszcza sie i zaczyna rozumieć co naprawdę jest ważne. Odbudowuje relacje ze swoim ojcem, uswiadamia sobie jak kocha swoją żonę. Ten film jest niezwykły, niesamowity wręcz. Płakałam jak bóbr cały czas, ale co najdziwniejsze... kiedy on w końcu umarł (to akurat nie żaden spoiler, bo to że umrze wiadomo od samego poczatku) to czułam raczej spokój.

Bardzo wam ten film polecam, bo jest on o wszystkim co jest najważniejsze w życiu. Naprawde!

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 23:53   #1732
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
coz to jest dziwne.. mamy grafik.. ksiegowa rozlicza nam wyplaty dostaje nawet premie.. wypelnilam formularz do ZUS ale nikt nigdy nie podpisal ze mna umowy.. oficjalnie jestem zarejestrowana jako bezrobotna czyli w kazdej chwili moga mi podziekoac za prace jak sie zaczne stawiac
Sorry kropka241, ale jaki Ty formularz do ZUS wypełniałaś??

Jeśli pracujesz na czarno, bo tak jest skoro nie masz umowy to NIC Ci się nie będzie należało po urodzeniu dziecka! A lata pracy (staż), emerytura...

Cześć zielonooka!! Jaki masz termin? Dawaj go tutaj, i wagę też to dopiszę Cię do tabelki!!

No to ide spać, na imprezie było super, najadłam się sałatek różnych, opiłam wodą z cytryną, pośmiałam i w ogóle było przesympatycznie!! No i dotrwałam do północy! Dobranocki!!

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-24, 08:07   #1733
minisia
Zakorzenienie

Zielonooka witaj gorąco Opowiedź coś więcej o sobie i wpiszemy cię na liste szczęśliwych mamusiek

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-24, 09:03   #1734
Kancia
Zakorzenienie

dokładnie kropka jesli jestes zarejestrowana jako bezrobotna to nie mozesz wypełniac zadnych papierow do ZUSU to raz. Chybaze podpisujesz umowe zlecenie lub o dzieło ale wtedy nie mozesz byc zarejestrowana jako bezrobotna, bo to jest niezgodne z prawem. Skoro mowisz, ze jestes zarejestrowana jako bezrobotna to chyba musisz co miesiac czy co 2 stawiac sie w PUP Nic nie trzyma sie kupy. Zreszta tak jak napisała Xantia nie masz w tym momencie zadnych przywilejów ani maciezynskiego ani nawet L4 nie mozesz miec. Dziwna sytuacja.
Stary 2007-02-24, 10:05   #1735
paslik
Rozeznanie

Kropka!!!! Jeżeli Twoje szefostwo wie, że jesteś w ciąży ja bym spróbowała z nimi ponegocjować żeby podpisali z Tobą umowę. To by było z ich strony jak najbardziej uczciwe, tym bardziej, że nie pracujesz tam od tygodnia. Maiłąbyś przynajmniej macierzyński. A takto pracujesz, i z tego co widzę to wcale nie masz lekko, a na przyszłość nic ani emerytury ani macierzyńskiego. Z tym ZUS-em to jest lipa. Oni mają wypełniony przez Ciebie formularz by w razie nalotu z PIP lub ZUS cię zgłosić i nie mieć problemów. Myślą o sobie, a nie o Tobie!!!! Teraz pora na Ciebie. Zawalcz o siebie i małego skrzacika!
Stary 2007-02-24, 10:08   #1736
kropka241
Zakorzenienie

Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

acha.. gadalam z menagerka na temat mojej umowy.. musze z tym pojsc do dziewczyny szefa ktora jest malpa.. tyle tylko ze edyta menago obiecala o tym pogadac na nast zebraniu tak ze byc moze od marca najpozniej kwietnia bym dostala umowe jak dobrze pojdzie.. tylko nie wiem jak mi pojdzie rozmowa z ta malpa mariola..
nie wiecie moze czy firma moze sobie odliczac cos tam za zatrudnianie kobiet w ciazy??

a teraz z innej beczki..
robilm dzis morfologie i mocz wyniki w poniedzialek.. ale strasznie nielubie jak mi krew pobieraja.. :/ i zaraz zmykamy na zakupy.. chce znalezc jakis fajny swterek.. taki rozpinany jakis.. teraz sa takie obnizki.. no a pozniej moj kolega z pracy wpada do TZta na wodke.. czyli ja bede donosila kanapeczki i patrzyla jak graja w karty..

Edytowane przez kropka241
Czas edycji: 2007-05-05 o 09:00 Powód: post pod postem
Stary 2007-02-24, 13:16   #1737
Kancia
Zakorzenienie

kropeczka nie sadze, zeby były ulgi Kropka jakbys teraz dostała umowe to Zus sie jak nic dopieprzy i podejrzewam, ze i tak beda nici
szkoda, ze nie dało sie tego załatwic na poczatku... teraz to marnie to widze. Nawet jesli podpiszesz umowe to ZUs ma pełne prawo jej nie uznać
Stary 2007-02-24, 13:43   #1738
paslik
Rozeznanie

Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

Generalnie tak jest, że ZUS będzie kwestjonował, że zostałaś zatrudniona po to aby wyłudzić zasiłek macierzyński. Z taką sytuacją spotkałam się w swojej pracy. Chociaż jeżeli nie pójdziesz na zwolnienie po upływie miesiąca od dnia zawarcia umowy szanse są nieco większe, że się nie przyczepią. Nie ma żadnych uldg z tytułu zatrudniania kobiet w ciąży. Ale tak w sumie kobieta w ciąży nie jest dla pracodawcy kosztem, bo co prawda za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego płaci pracodawca, ale później wszystkie zwolnienia ZUS. A macierzyński w 100% płaci ZUS.

PS. ZAjmuję się księgowością i sprawami kadrowo - płacowymi

Acha! Kropeczka jeszcze jedno..... Zwylke próbują jeszcze znaleźć jakieś koligacje rodzinne, czy aby po znajomości cię nie zatrudnili..... Ale jeżeli firma udowodni, że faktycznie pracowałaś w tym czasie: jakieś podpisy na dokumentach, itp. to odpuszczają.

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-02-24 o 15:02
paslik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-24, 14:13   #1739
kropka241
Zakorzenienie

wlasnie dzwonila do mnie menagerka.. w pon mam przyjsc pogadac z nimi najpiew a we wtorek maja zebranie (sabat czarownic-my tak mowimy na te zebrania)

hmmm... bylam na zakupach, sliczny sweterek znalazlam w reserved.. zaraz lece go przymierzac.. jeszcze taka piekna bluzka w orsayu ale chyba poczekam az ja troche przecenia... dluzsza jest to nawet na wystajacy brzuszek bedzie ladnie wygladala

Stary 2007-02-24, 15:09   #1740
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Hey kobietki,
tak to w tym naszym kochanym kraju jest, że o prace ciężko, i siłą rzeczy musimy się zgadzać pracowac na czarno.

Kontrole z ZUS-u są na porządku dziennym. Oni doczepią się wszystkiego , byle tylko nie płacić. Szkoda gadać... Ja nie pracuję, tylko mój TŻ (prowadzi własny niewielki biznes). Jestem antomiast ubezpieczona w KRUS-ie od prawie dwóch lat. Z tego co słyszałam, to mogłabym nawet teraz zwolnienie lekarskie w KRUS-ie przedłożyć, i wtedy nie dość , że nie płaciłabym składki, to jeszcze dostawałabym jakieś grosze. Po urodzeniu dziecka KRUS nie wypłaca żadnych comiesięcznych świadczeń, tylko jednorazowo z tytułu urodzenia dziecka około 2019zł.(ta kwota co jakiś czas się troche zmienia). Także nie jest to tak korzystne, jak comiesięczne wychowawcze przez okres dwóch lat (dla kobietek, które pracowały na umowę), ale lepsze to niz nic.
Jeśli któras z wizażanek orientuje się jak to teraz wszystko dokładnie w kRUS-ie wygląda, to piszcie, jestem spragniona tego rodzaju wiedzy.

Od dwóch dni spędzają u mnie ferie moje 6-letnie siostrzenice- bliźniaczki, oraz moja 9-letnie siostra. Powoli wariuje.One non stop gadają, gadają, gadają, jedna przez drugą, już nie wiem, o co której chodzi.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości