![]() |
#1711 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wystawy kotów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1712 |
Rozeznanie
|
Dot.: Hodowle a Pseudohodowle
Ja bym to do TOZu zgłosiła. Niech sprawdzą w jakich warunkach przebywają zwierzęta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1713 |
Zadomowienie
|
Przez ten wątek na miau to już nie raz popłakałam się ze śmiechu
![]() Najlepsze są historie, gdzie odwiedzający koniecznie chcą zakupić potomstwo po kastratach ![]() ![]() Ja osobiście na pokazie kotów zasłyszałam jak przy klatce z MCO pan z miną i tonem fachowca oznajmił swojej towarzyszce, że tu to "miałkun" jest ... ![]() I teraz czasem na moją roofcatową Helkę też czasem mówię "mój miałkunie rasowy" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1715 |
Przyczajenie
|
Ja jeszcze polecę forum pewnej hodowli brytków, bo to istna skarbnica wiedzy nie tylko o kotach brytyjskich
![]() http://www.forum.agiliscattus.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1716 |
Rozeznanie
|
miałkunów jeszcze nie slyszałam ale na tym wątku na miau.pl wyczytałam ze na ruseczki ludzie mowili "rosyjski niemiecki" albo "radziecki szary" i teraz sama tak mowie do swoich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1717 |
Przyczajenie
|
![]()
POMOCY!!!
Z ciekawości czasem wchodzę na husky na allegro, z powodu moich tymczasowych gości. Oto co znalazłam: http://www.allegro.pl/item877925621_...ckie.htm l ![]() JEŻELI KTOŚ JEST Z TAMTYCH OKOLIC I MA KONTAKTY W ZK LUB INNEJ ORGANIZACJI NIECH ZAREAGUJE. Trzy mioty, bez metryczek. Już wyobrażam sobie w jakich warunkach żyją rodzice!!!!! Nie dzwońcie z pogróżkami, bo facet się wywinie. Tragedia. Niech zajmą się tym służby. Zresztą może poddać go skarbówce. Wziąć imię, nazwisko pod pretekstem chęci zakupu. Umówić się na spotkanko i ma się gościa. P.S. Tę sprawę poruszyłam też w wątku o shih tzu II. Więc pomocy!!! Edytowane przez sharkara Czas edycji: 2010-01-12 o 00:26 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1718 |
Rozeznanie
|
Niestety aukcja na Allegro została usunięta, albo wykasowana przez właściciela. Może skopiowałaś jej treść i zdjęcia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1719 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1720 |
Raczkowanie
|
![]()
Podsumowano akcję "choinkową". Poniżej info ze strony animalia.pl
" Akcja zakończona! Szanowni Państwo, do północy 26 grudnia, wysłano 12117 choinek z życzeniami. Spośród tych choinek odebrano 8128 pocztówek. Zgodnie z przelicznikiem 100 choinek=1kg karmy, przygotowaliśmy 82kg suchej karmy. Karma trafi do schroniska. W najbliższych dniach, poinformujemy o tym, które schronisko otrzymało pomoc oraz być może uda się zamieścić małą relację zdjęciową ![]() Serdecznie wszystkim dziękujemy za pomoc i zapraszamy do kolejnej akcji za rok! " Chyba warto było poubierać choineczki dla 82kg karmy ![]() ![]()
![]() |
#1721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
super wiadomosci
![]()
![]() |
#1722 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1723 |
Rozeznanie
|
musisz byc zalogowana na forum, zeby czytac tamte tematy. Chwilowo nie moge znalezc ale z zabawnych polecam tez najgłupsze teksty do kota: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=8101
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1724 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1725 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Metryka, na której podstawie wyrabia się rodowód nie ma świadczyć o tym, że pies będzie zawsze zdrowy i nigdy nie będzie chorował. Każdy pies choruje i ten z rodowodem i kundelek. Metryka, jest to dokument, zaświadczający o tym, że dane szczenie jest takiej a takiej rasy, że jest po takich a takich rodzicach i że posiada taki a taki tatuaż i jest urodzone tego dnia w takiej hodowli - my ludzie też taki dokument posiadamy. Szczeniąt rodowodowych nie trzeba wystawiać jeśli się nie chce, ale masz pewność, że jest to pies danej rasy i po tych rodzicach. Wpisy do rodowodu: reproduktor i suk hodowlana są w pewnym celu. Jeśli chce się rozmnażać psy, jeździ się na wystawy i uzyskuje ww. tytuł. Po co, ano po to, iż każda rasa, ma swój wzorzec rasy, taki do którego się dąży, aby psy wyglądały najlepiej i aby wyglądały na przedstawicieli danej rasy. Na wystawach psów, psy są oceniane przez doświadczonych sędziów kynologicznych , którzy psy oglądają i sprawdzają czy nie mają one wad w budowie, umaszczeniu czy charakterze. Oglądają ich uzębienie, sprawdzają czy samce mają oba jądra w mosznie. Przy takich intensywnych oględzinach, wychodzi na jaw również charakter psa. Jeśli pies lub suka na co najmniej trzech wystawach uzyska odpowiednio dobre oceny, będzie to oznaczało, że sędziowie dopuszczają je do rozrodu i dostaje taki pies lub suka uprawnienia hodowlane z wpisem do rodowodu: reproduktor/suka hodowlana.Szczenięta od psów z uprawnieniami hodowlanymi, otrzymają właśnie metryki. Ponadto, prawdziwi hodowcy nie dopuszczają swoich suk co cieczkę, bo każdy miot jest rejestrowany i suka ma pewien czas na odpoczynek i regenerację. Bez rejestracji miotów właściciele mogą ja dopuszczać co cieczkę, zrobić z suki maszynkę do rodzenia i trzepać kasę. Także zarówno rodowód psa, jaki i wpisy: reproduktor lub suka hodowlana mają sens. Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-01-25 o 08:36 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1726 |
Zakorzenienie
|
pamietacie Bobika?
![]()
![]() |
#1727 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowa i chciałam opowiedzieć swoją historię. Pięć miesięcy temu, nieświadoma tego jaki popełniam błąd, kupiłam na giełdzie pieska w typie shih tzu. Koszt psiaka wynosił 650 zł. Ponieważ wcześniej nie słyszałam za wiele na temat pseudohodowli, nie do końca zdawałam sbie sprawę z tego, że właśnie z takiej nabywam pieska. Oczywiście zaznaczam, że dziś nie oddałabym mojej suni za żadne skarby świata ![]() Od samego początku zdziwiło mnie że pani miała pieski w różnym wieku, jednakże jako matkę przedstawiała jedną i tą samą suczkę. Mój psiaczek w dniu zakupu miał - o zgrozo! - 6 tygodni. Ledwo stał na nogach... Na moje pytanie czym karmić pieska pani poleciła mi surowe mięso mielone! Oczywiście nie praktykowałam tego na piesku. Na drugi dzień z samego rana udałam się z sunią do weterynarza. Okazało się że jest totalnie zapchlona, śmierdziała gorzej niż psiak z ulicy, miała biegunkę i była niedożywiona... Mało tego, cała była usmarowana we własnych (i pewnie nie tylko!) odchodach, przebarwiona sierść i ogólnie mówiąc tragedia!!! Wyglądało to tak jakby spała i załatwiała się w jednym miejscu. Dziś mój piesek jest zadbany, czyściutki i zdrowy! Karmiony royalem, pod stałą opieką weterynarza, pielęgnowany odpowiednimi kosmetykami, i co najważniejsze rozpieszczany i kochany na masakre ![]() ![]() ![]() Tak więc reasumując... Chciałam ostrzec wszystkich planujących zakup pieska - NIE POPEŁNIAJCIE TEGO BŁĘDU CO JA, NAJPIERW CZYTAJCIE, POTEM KUPUJCIE PIESKA... TYLKO Z PRAWDZIWEJ HODOWLI!!! Pozdrawiam wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1728 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do setera- jak pies może nie miec przełyku? pomyśl co piszesz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1729 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W przypadku pseudohodowli dostrzegam calkowicie inne wady aniżeli pochodne wyzej wymienionych. A ludzie często posiłkują się właśnie tymi argumentami chcąc pokazać, że pseudohodowle są "be". Nawet najlepsza hodowla nie da nam nigdy 100% pewności. Papier to tylko papier. Nie zagwarantuje niczego. Moze co najwyzej cos poswiadczyc. Odbiegajac, przypomina mi to troche naszą polską poczciwą "papieromanie": Chcesz cos potwierdzic, musisz mieć papier. Chcesz mieć papier, musisz wyłożyć grubą kasę. Rodowodowy czy nierodowodowy? Bo ten ma pieska z papierem a ten bez. Bo ten ma takiego a tamten owakiego. Ale gdzie w tym wszystkim jest pies - żywa i na swój sposób kochająca istota?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1730 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zadając to pytanie niejako dajesz kolejny argument za tym właśnie "papierkiem". Gdzie w tym wszystkim co robią pseudo jest pies? W którym momencie pseudo w ogóle myślą o psach, o suce rodzącej co cieczkę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Metryka to niezwykle ważny dokument. Metryka to nie gwarancja zdrowia, ale ze zdrowiem psa ma bardzo wiele wspólnego. Metryka pozwala nam na prześledzenie kilka pokoleń wstecz chorób jakie występowały u przodków - dzięki temu niejako możemy się wyczulić na pewne rzeczy (np. jeśli w linii bywał skręt żołądka możemy domniemywać, że nasz pupil też jest na niego podatny i dzięki temu możemy zapobiegać).
![]() |
![]() |
#1731 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#1732 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1733 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Owszem, niektórzy hodowcy stosują imbred. Jeśli jednak hodowca jest doświadczony to wie co robi - w końcu zajmują się hodowlą. Analizują rodowody w tym celu. A krycie suki psem sąsiada, bez ładu i składu, bez badań, tylko dlatego, że pies nam się podoba, albo stosuje się sławny mit, że suka musi mieć raz w życiu młode to jest super ? Metryka psa daje bardzo dużo. Oczywiście nie ma gwarancji, bo w genetyce nikt takiej nie daje, ale jest większa pewność co do charakteru psa i ewentualnych chorób, niż w pseudo gdzie nie znają przodków swoich psów itp. Uważacie, że kupno psa z pseudo daje większe gwarancje ??? Zresztą, trzeba się znać (a przynajmniej mieć dużą wiedzę) na genetyce, aby zając się hodowlą a pseudo hodowcy takiej wiedzy na pewno nie posiadają. Ja również mam psa bez rodowodu. Jest psem w typie, czyli kundlem ale jest najwspanialszym psem na świecie i nigdy bym go nie zamieniła. Jednak NIGDY nie kupiłam, ani NIGDY nie kupię psa z pseudo hodowli bez papierów. Nie wesprę procederu bezsensownego mnożenia. Byłam w nie jednym schronie i patrzyłam na ból zwierząt, które tylko i wyłącznie cierpią przez głupotę ludzką. Uważam, że kupuje się tylko psy z rodowodem (metryką) a psy bez papierów się przygarnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1734 |
Przyczajenie
|
Już tyle razy było poruszane na tym forum co znaczy pies rasowy ale niektórzy widzę dalej tego nie pojmują. Rasowym jest tylko i wyłącznie pies z rodowodem/metryką. Wiem i rozumiem zakup psa z pseudohodowli ale trzeba wam uświadomić ze psa za taką samą cenę nawet niższą można mieć z rodowodem, wystarczy iśc do związku kynologicznego w swoim mieście lub do schroniska.
Pytanie do osób które uważają że maja psa rodowodowego bo jest po rodowodowych rodzicach... Skąd wiecie że to są na 100% rodzice waszego szczeniaka? Po co kupować psa w typie rasy? Żeby się chwalić że masz psa rasowego i okłamywać wszystkich na około? A co do choroby tchawicy tego setera to jeśli to naprawdę była hodowla taka dobra na pewno oddadzą pieniążki albo dadzą nowego szczeniaka a jak nie to przyjaciółka wcale nie kupiła psiaka z dobrej hodowli. Wydaje mi się że każdy miot w dobrej hodowli przechodzi przegląd gdzie powinien być chyba obecny też weterynarz który bada szczeniaki i on powinien stwierdzić wtedy co jest z nimi nie tak... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1735 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Oczywiście masz rację - wrzucanie do jednego worka jest krzywdzące. Ludzie mający suczke bez hodowlanki (albo sunię bez metryki) i rozmnażający ją są różni. Czasami dzieje się tak, że rozmnażają z nieświadomości (np. bo suczka musi urodzić raz dla zdrowia ![]() ![]() To, że Twoja sunia jest zdrowa to tylko należy się cieszyć. Myślę jednak, że takich "domowych hodowli", o których Ty piszesz jest mniej niż typowych rozmnażalni, gdzie o psie i jego dobrze niestety w ogóle się nie myśli. ![]() Tak, uważam, że miałaś szczęście - a właściwie to Twoja sunia.
" Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamietać." ![]() Edytowane przez dorciaj Czas edycji: 2010-01-26 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1736 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, mam pytanie, bo czytałam ostatnio o tym, że szczeniakom jest podawany alkohol żeby były"miniaturami"
czy to prawda? jeśli nie to jak krzyżuje się psy żeby np. był miniatura bullterier? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1737 |
Przyczajenie
|
tygrysia wszystko pięknie ujęłaś...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1738 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1739 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1740 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.