Rasowy=Rodowodowy - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-10, 21:36   #1711
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: Wystawy kotów

Cytat:
Napisane przez Tygrysiak Pokaż wiadomość

na forum miau.pl jest swietny temat o tym, coś w stylu "po drugiej stronie klatki", gdzie hodowcy opowiadają sobie własnie takie "ciekawostki" zasłyszane od zwiedzających
wiem, czytam
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 21:55   #1712
tygrysia
Rozeznanie

Dot.: Hodowle a Pseudohodowle

Ja bym to do TOZu zgłosiła. Niech sprawdzą w jakich warunkach przebywają zwierzęta.
tygrysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 11:30   #1713
Isia83
Zadomowienie

Przez ten wątek na miau to już nie raz popłakałam się ze śmiechu

Najlepsze są historie, gdzie odwiedzający koniecznie chcą zakupić potomstwo po kastratach tłumacząc, że taka przypadłość rodzica kociaka im nie przeszkadza

Ja osobiście na pokazie kotów zasłyszałam jak przy klatce z MCO pan z miną i tonem fachowca oznajmił swojej towarzyszce, że tu to "miałkun" jest ...

I teraz czasem na moją roofcatową Helkę też czasem mówię "mój miałkunie rasowy"

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 12:32   #1714
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isia83 Pokaż wiadomość

Ja osobiście na pokazie kotów zasłyszałam jak przy klatce z MCO pan z miną i tonem fachowca oznajmił swojej towarzyszce, że tu to "miałkun" jest ...

I teraz czasem na moją roofcatową Helkę też czasem mówię "mój miałkunie rasowy"
miałkun- dobre
Stary 2010-01-11, 12:46   #1715
Viconia2401
Przyczajenie

Ja jeszcze polecę forum pewnej hodowli brytków, bo to istna skarbnica wiedzy nie tylko o kotach brytyjskich
http://www.forum.agiliscattus.pl/
Viconia2401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 20:06   #1716
Tygrysiak
Rozeznanie

miałkunów jeszcze nie slyszałam ale na tym wątku na miau.pl wyczytałam ze na ruseczki ludzie mowili "rosyjski niemiecki" albo "radziecki szary" i teraz sama tak mowie do swoich

Tygrysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 00:24   #1717
sharkara
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Hodowle a Pseudohodowle

POMOCY!!!

Z ciekawości czasem wchodzę na husky na allegro, z powodu moich tymczasowych gości. Oto co znalazłam:
http://www.allegro.pl/item877925621_...ckie.htm l
JEŻELI KTOŚ JEST Z TAMTYCH OKOLIC I MA KONTAKTY W ZK LUB INNEJ ORGANIZACJI NIECH ZAREAGUJE.

Trzy mioty, bez metryczek. Już wyobrażam sobie w jakich warunkach żyją rodzice!!!!!

Nie dzwońcie z pogróżkami, bo facet się wywinie. Tragedia. Niech zajmą się tym służby. Zresztą może poddać go skarbówce. Wziąć imię, nazwisko pod pretekstem chęci zakupu. Umówić się na spotkanko i ma się gościa.

P.S. Tę sprawę poruszyłam też w wątku o shih tzu II. Więc pomocy!!!

Edytowane przez sharkara
Czas edycji: 2010-01-12 o 00:26 Powód: poprawka
sharkara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-12, 09:58   #1718
tygrysia
Rozeznanie

Niestety aukcja na Allegro została usunięta, albo wykasowana przez właściciela. Może skopiowałaś jej treść i zdjęcia ?
Stary 2010-01-12, 11:04   #1719
nikadomi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Jeżeli zwierzęta nie przebywają w złych warunkach, to nigdzie. Jeżeli przebywają - Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami.
Tak, zwierzęta mają bardzo złe warunki, zgłoszę to, może da się z tym coś zrobić.
nikadomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 07:31   #1720
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj
Talking Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Podsumowano akcję "choinkową". Poniżej info ze strony animalia.pl
"
Akcja zakończona!

Szanowni Państwo, do północy 26 grudnia, wysłano 12117 choinek z życzeniami.
Spośród tych choinek odebrano 8128 pocztówek.
Zgodnie z przelicznikiem 100 choinek=1kg karmy, przygotowaliśmy 82kg suchej karmy. Karma trafi do schroniska.

W najbliższych dniach, poinformujemy o tym, które schronisko otrzymało pomoc oraz być może uda się zamieścić małą relację zdjęciową .

Serdecznie wszystkim dziękujemy za pomoc i zapraszamy do kolejnej akcji za rok!
"

Chyba warto było poubierać choineczki dla 82kg karmy
Stary 2010-01-15, 07:37   #1721
motylek1007
Zakorzenienie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

super wiadomosci

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-23, 14:30   #1722
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez Tygrysiak Pokaż wiadomość
na forum miau.pl jest swietny temat o tym, coś w stylu "po drugiej stronie klatki", gdzie hodowcy opowiadają sobie własnie takie "ciekawostki" zasłyszane od zwiedzających
Dziewczymnki możecie dać mi linka do tego wątku
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 17:35   #1723
Tygrysiak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Dziewczymnki możecie dać mi linka do tego wątku
musisz byc zalogowana na forum, zeby czytac tamte tematy. Chwilowo nie moge znalezc ale z zabawnych polecam tez najgłupsze teksty do kota: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=8101

Tygrysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 03:04   #1724
marta9494
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sielska Pokaż wiadomość
Mam pytanie może trochę nie na temat, więc z góry przepraszam za off topa

Otóż jeżeli kupię psa z rodowodem w szanowanej hodowli, zapłacę za szczeniaczka 2,5 tys, który w niedługim czasie zacznie chorować, na jego leczenie wydam drugie tyle ( wszak to członek rodziny więc kasa nie gra roli) a pies mimo starań z mojej strony i weterynarzy odchodzi "na drugą stronę tęczy".
Szczeniak był rasowy=rodowodowy, po wspaniałych rodzicach,bez jak się potem okazuje widocznych wad rozwojowych. Lecz po ok 2 tygodniach w nowym domku, pies zaczyna się dusić i po kilku dniach mimo starań lekarzy odchodzi
Okazuje się ,że miał wadę genetyczną tchawicy. Szczeniak rósł a tchawica niestety nie. Pies był skazany na uduszenie się .
Czy hodowca w takim przypadku nie powinien pokryć kosztów leczenia?
Lub dać nowego szczeniaka?
Bardzo dobrze,że poruszyłaś łeś ten temat.oczywiście rasowy=rodowodowy!ja akurat kupiłam sunię z pełną swiadomością,że kupuję kundla za 1100 zł oficjalnie!bo kundlem to ona nie jest,a nawet jakby była to guzik mnie to obchodzi!tata rodowodowy,mama też pies pod kazdym względem super zarówno psychika jak i dysplazja, ślepota itp.wiem,bo prześwietlenia i badania ma porobione,ale nie o tym chciałam pisać.Po pierwsze może być tata z rodowodem,mama też,ale jak tata i mama nia mają pieczątki pies reproduktor,suka hodowlana,to nawet jak urodzą się z tego związku szczeniaczki,to to są kundle!!!hehe!dla mnie to durnota,bo za rok powystawiasz psa i sukę i z tych samych rodziców szczenięta już mają metryki.wystarczy pieczątka !!!!!!!!Mało tego!Moja znajoma kupiła setera z metryką ,super hodowla,pies super rokujący woooww!!!!Szkoda,że ten pies z super metryką nie miał przełyku!!Ale był z fantastycznej utytuowanej hodowli!Tu nie chodzi o siano jakie ona za psa dała!(ponad 3 tysie)chodzi o to,że po miesiącu,czy półtora,musiała go uśpić!A taka super hodowla,czysta rasa!!!Szkoda tylko,że jej córka uśpienie seterka tak mocno przeżyła!Więc nie pieprzcie głupot,że z hodowli to psy sa bez wad,wzorcowa budowa,charakter itp!!!!!!!!!!!!
Stary 2010-01-25, 08:35   #1725
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marta9494 Pokaż wiadomość
Bardzo dobrze,że poruszyłaś łeś ten temat.oczywiście rasowy=rodowodowy!ja akurat kupiłam sunię z pełną swiadomością,że kupuję kundla za 1100 zł oficjalnie!bo kundlem to ona nie jest,a nawet jakby była to guzik mnie to obchodzi! (...)
Czytając Twojego posta od razu można się zorientować, że nie rozumiesz o co chodzi w rasowy=rodowodowy. Kupno kundla za 1100 zł, to moim zdaniem głupota lub brak wiedzy, więc nie ma się czym chwalić.... Ponadto, kupując psa bez papierów wparłaś kolejnego pseudo hodowcę, który nie robi nic dla dobra rasy tylko mnoży psy dla kasy... (ale rym ).
Metryka, na której podstawie wyrabia się rodowód nie ma świadczyć o tym, że pies będzie zawsze zdrowy i nigdy nie będzie chorował. Każdy pies choruje i ten z rodowodem i kundelek. Metryka, jest to dokument, zaświadczający o tym, że dane szczenie jest takiej a takiej rasy, że jest po takich a takich rodzicach i że posiada taki a taki tatuaż i jest urodzone tego dnia w takiej hodowli - my ludzie też taki dokument posiadamy. Szczeniąt rodowodowych nie trzeba wystawiać jeśli się nie chce, ale masz pewność, że jest to pies danej rasy i po tych rodzicach.
Wpisy do rodowodu: reproduktor i suk hodowlana są w pewnym celu. Jeśli chce się rozmnażać psy, jeździ się na wystawy i uzyskuje ww. tytuł. Po co, ano po to, iż każda rasa, ma swój wzorzec rasy, taki do którego się dąży, aby psy wyglądały najlepiej i aby wyglądały na przedstawicieli danej rasy. Na wystawach psów, psy są oceniane przez doświadczonych sędziów kynologicznych , którzy psy oglądają i sprawdzają czy nie mają one wad w budowie, umaszczeniu czy charakterze. Oglądają ich uzębienie, sprawdzają czy samce mają oba jądra w mosznie. Przy takich intensywnych oględzinach, wychodzi na jaw również charakter psa. Jeśli pies lub suka na co najmniej trzech wystawach uzyska odpowiednio dobre oceny, będzie to oznaczało, że sędziowie dopuszczają je do rozrodu i dostaje taki pies lub suka uprawnienia hodowlane z wpisem do rodowodu: reproduktor/suka hodowlana.Szczenięta od psów z uprawnieniami hodowlanymi, otrzymają właśnie metryki. Ponadto, prawdziwi hodowcy nie dopuszczają swoich suk co cieczkę, bo każdy miot jest rejestrowany i suka ma pewien czas na odpoczynek i regenerację. Bez rejestracji miotów właściciele mogą ja dopuszczać co cieczkę, zrobić z suki maszynkę do rodzenia i trzepać kasę.
Także zarówno rodowód psa, jaki i wpisy: reproduktor lub suka hodowlana mają sens.

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-01-25 o 08:36 Powód: dopisek
Stary 2010-01-25, 12:15   #1726
motylek1007
Zakorzenienie

pamietacie Bobika?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 13:16   #1727
Beti4
Przyczajenie

Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowa i chciałam opowiedzieć swoją historię.
Pięć miesięcy temu, nieświadoma tego jaki popełniam błąd, kupiłam na giełdzie pieska w typie shih tzu. Koszt psiaka wynosił 650 zł. Ponieważ wcześniej nie słyszałam za wiele na temat pseudohodowli, nie do końca zdawałam sbie sprawę z tego, że właśnie z takiej nabywam pieska. Oczywiście zaznaczam, że dziś nie oddałabym mojej suni za żadne skarby świata
Od samego początku zdziwiło mnie że pani miała pieski w różnym wieku, jednakże jako matkę przedstawiała jedną i tą samą suczkę. Mój psiaczek w dniu zakupu miał - o zgrozo! - 6 tygodni. Ledwo stał na nogach...
Na moje pytanie czym karmić pieska pani poleciła mi surowe mięso mielone! Oczywiście nie praktykowałam tego na piesku. Na drugi dzień z samego rana udałam się z sunią do weterynarza. Okazało się że jest totalnie zapchlona, śmierdziała gorzej niż psiak z ulicy, miała biegunkę i była niedożywiona... Mało tego, cała była usmarowana we własnych (i pewnie nie tylko!) odchodach, przebarwiona sierść i ogólnie mówiąc tragedia!!! Wyglądało to tak jakby spała i załatwiała się w jednym miejscu. Dziś mój piesek jest zadbany, czyściutki i zdrowy! Karmiony royalem, pod stałą opieką weterynarza, pielęgnowany odpowiednimi kosmetykami, i co najważniejsze rozpieszczany i kochany na masakre Jednak dziś jak o tym myślę, dociera do mnie fakt, że wszystkie pieniądze jakie wydałam na pieska z pseudo, doliczając leki, antybiotyki, i prawie codzienne wizyty u weta równały się kwocie jaką zapłaciłabym za pieska z rodowodem! Bez tych wszystkich zbędnych nerwów o zdrowie i życie mojego pieska. Codziennie bałam się że piesek nie przeżyje taki był słabiutki.... Swoją drogą aż strach pomyśleć jaki los wiedzie matka mojej psinki i być może jej rodzeństwo
Tak więc reasumując... Chciałam ostrzec wszystkich planujących zakup pieska - NIE POPEŁNIAJCIE TEGO BŁĘDU CO JA, NAJPIERW CZYTAJCIE, POTEM KUPUJCIE PIESKA... TYLKO Z PRAWDZIWEJ HODOWLI!!!
Pozdrawiam wszystkich
Beti4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 16:31   #1728
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo dobrze,że poruszyłaś łeś ten temat.oczywiście rasowy=rodowodowy!ja akurat kupiłam sunię z pełną swiadomością,że kupuję kundla za 1100 zł oficjalnie!bo kundlem to ona nie jest,a nawet jakby była to guzik mnie to obchodzi!tata rodowodowy,mama też pies pod kazdym względem super zarówno psychika jak i dysplazja, ślepota itp.wiem,bo prześwietlenia i badania ma porobione,ale nie o tym chciałam pisać.Po pierwsze może być tata z rodowodem,mama też,ale jak tata i mama nia mają pieczątki pies reproduktor,suka hodowlana,to nawet jak urodzą się z tego związku szczeniaczki,to to są kundle!!!hehe!dla mnie to durnota,bo za rok powystawiasz psa i sukę i z tych samych rodziców szczenięta już mają metryki.wystarczy pieczątka !!!!!!!!Mało tego!Moja znajoma kupiła setera z metryką ,super hodowla,pies super rokujący woooww!!!!Szkoda,że ten pies z super metryką nie miał przełyku!!Ale był z fantastycznej utytuowanej hodowli!Tu nie chodzi o siano jakie ona za psa dała!(ponad 3 tysie)chodzi o to,że po miesiącu,czy półtora,musiała go uśpić!A taka super hodowla,czysta rasa!!!Szkoda tylko,że jej córka uśpienie seterka tak mocno przeżyła!Więc nie pieprzcie głupot,że z hodowli to psy sa bez wad,wzorcowa budowa,charakter itp!!!!!!!!!!!!
gorzej jakby uprawnień nie dostali bo i tak może być... poza tym w takich wypadkach(szczególnie jeżeli wpadka) można starać się o warunkowe metryki- warunkiem jest zazwyczaj zdobycie właśnie uprawnień hodowlanych

co do setera- jak pies może nie miec przełyku? pomyśl co piszesz gdyby nie miał przełyku, to przy pierwszym karmieniu zaksztusiłby się i zdechł mógł mieć ewentualnie jakąś chorobę, typu brak tkanki chroniącej przełyk przed kwasami rozkładającymi jedzenie, ale przypuszczam że wtedy dotyczyłoby to też żołądka czy inncyh narządów odpowiedzialnych za trawienie, co oznacza tyle, że twoja teoria spiskowa nie ma najmniejszego sensu
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 21:57   #1729
carri_esce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
...Metryka, na której podstawie wyrabia się rodowód nie ma świadczyć o tym, że pies będzie zawsze zdrowy i nigdy nie będzie chorował. Każdy pies choruje i ten z rodowodem i kundelek. Metryka, jest to dokument, zaświadczający o tym, że dane szczenie jest takiej a takiej rasy, że jest po takich a takich rodzicach i że posiada taki a taki tatuaż i jest urodzone tego dnia w takiej hodowli - my ludzie też taki dokument posiadamy...
No właśnie, metryka to tylko papier, który wcale nie gwarantuje, że piesek będzie zdrowy i idealny. A o dziwo swego czasu na tym forum dziewczyny próbowały przekonać mnie, że tak właśnie jest. A przynajmniej, że zapewni właścicielowi mniejsze koszty leczenia i da prawie ze pewność co do charakteru i przyszłego zachowania pupila. Moim zdaniem - błędne myślenie.
W przypadku pseudohodowli dostrzegam calkowicie inne wady aniżeli pochodne wyzej wymienionych. A ludzie często posiłkują się właśnie tymi argumentami chcąc pokazać, że pseudohodowle są "be". Nawet najlepsza hodowla nie da nam nigdy 100% pewności.
Papier to tylko papier. Nie zagwarantuje niczego. Moze co najwyzej cos poswiadczyc. Odbiegajac, przypomina mi to troche naszą polską poczciwą "papieromanie": Chcesz cos potwierdzic, musisz mieć papier. Chcesz mieć papier, musisz wyłożyć grubą kasę.
Rodowodowy czy nierodowodowy? Bo ten ma pieska z papierem a ten bez. Bo ten ma takiego a tamten owakiego. Ale gdzie w tym wszystkim jest pies - żywa i na swój sposób kochająca istota?

"...Never give up! It's such a wonderful life..."

27.02.2004r.
27.06.2010r. - PIERWSZE "TAK"
15.07.2010r. - MGR!

carri_esce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 07:11   #1730
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Cytat:
Napisane przez carri_esce Pokaż wiadomość
Ale gdzie w tym wszystkim jest pies - żywa i na swój sposób kochająca istota?
No właśnie...
Zadając to pytanie niejako dajesz kolejny argument za tym właśnie "papierkiem". Gdzie w tym wszystkim co robią pseudo jest pies? W którym momencie pseudo w ogóle myślą o psach, o suce rodzącej co cieczkę, o szczeniakach sprzedawanych stanowczo zbyt wcześniej? , o zdrowiu psychicznym maluchów, których rodzicami jest np. brat z siostrą? , o zdrowiu szczeniąt, które nie przeszły szczepień ani odrobaczenia bo tylko mają lipne pieczątki w książeczkach zdrowia? Ano nie myślą!!!
Metryka to niezwykle ważny dokument. Metryka to nie gwarancja zdrowia, ale ze zdrowiem psa ma bardzo wiele wspólnego. Metryka pozwala nam na prześledzenie kilka pokoleń wstecz chorób jakie występowały u przodków - dzięki temu niejako możemy się wyczulić na pewne rzeczy (np. jeśli w linii bywał skręt żołądka możemy domniemywać, że nasz pupil też jest na niego podatny i dzięki temu możemy zapobiegać).
Stary 2010-01-26, 08:30   #1731
marta9494
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
gorzej jakby uprawnień nie dostali bo i tak może być... poza tym w takich wypadkach(szczególnie jeżeli wpadka) można starać się o warunkowe metryki- warunkiem jest zazwyczaj zdobycie właśnie uprawnień hodowlanych

co do setera- jak pies może nie miec przełyku? pomyśl co piszesz gdyby nie miał przełyku, to przy pierwszym karmieniu zaksztusiłby się i zdechł mógł mieć ewentualnie jakąś chorobę, typu brak tkanki chroniącej przełyk przed kwasami rozkładającymi jedzenie, ale przypuszczam że wtedy dotyczyłoby to też żołądka czy inncyh narządów odpowiedzialnych za trawienie, co oznacza tyle, że twoja teoria spiskowa nie ma najmniejszego sensu
Posłuchaj!Seter miał przełyk w takim stanie,że każda próba podania mu stałego pokarmu groziła poprzebijaniemtkanek,opró cz tego pies musiałby jeśc do końca życia papki stojąc na dwóch łapach!Nie pisz mi ,że piszę bzdury,bo to był pies mojej przyjaciółki,więc znam sprawę z pierwszej ręki!!!

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
Czytając Twojego posta od razu można się zorientować, że nie rozumiesz o co chodzi w rasowy=rodowodowy. Kupno kundla za 1100 zł, to moim zdaniem głupota lub brak wiedzy, więc nie ma się czym chwalić.... Ponadto, kupując psa bez papierów wparłaś kolejnego pseudo hodowcę, który nie robi nic dla dobra rasy tylko mnoży psy dla kasy... (ale rym ).
Metryka, na której podstawie wyrabia się rodowód nie ma świadczyć o tym, że pies będzie zawsze zdrowy i nigdy nie będzie chorował. Każdy pies choruje i ten z rodowodem i kundelek. Metryka, jest to dokument, zaświadczający o tym, że dane szczenie jest takiej a takiej rasy, że jest po takich a takich rodzicach i że posiada taki a taki tatuaż i jest urodzone tego dnia w takiej hodowli - my ludzie też taki dokument posiadamy. Szczeniąt rodowodowych nie trzeba wystawiać jeśli się nie chce, ale masz pewność, że jest to pies danej rasy i po tych rodzicach.
Wpisy do rodowodu: reproduktor i suk hodowlana są w pewnym celu. Jeśli chce się rozmnażać psy, jeździ się na wystawy i uzyskuje ww. tytuł. Po co, ano po to, iż każda rasa, ma swój wzorzec rasy, taki do którego się dąży, aby psy wyglądały najlepiej i aby wyglądały na przedstawicieli danej rasy. Na wystawach psów, psy są oceniane przez doświadczonych sędziów kynologicznych , którzy psy oglądają i sprawdzają czy nie mają one wad w budowie, umaszczeniu czy charakterze. Oglądają ich uzębienie, sprawdzają czy samce mają oba jądra w mosznie. Przy takich intensywnych oględzinach, wychodzi na jaw również charakter psa. Jeśli pies lub suka na co najmniej trzech wystawach uzyska odpowiednio dobre oceny, będzie to oznaczało, że sędziowie dopuszczają je do rozrodu i dostaje taki pies lub suka uprawnienia hodowlane z wpisem do rodowodu: reproduktor/suka hodowlana.Szczenięta od psów z uprawnieniami hodowlanymi, otrzymają właśnie metryki. Ponadto, prawdziwi hodowcy nie dopuszczają swoich suk co cieczkę, bo każdy miot jest rejestrowany i suka ma pewien czas na odpoczynek i regenerację. Bez rejestracji miotów właściciele mogą ja dopuszczać co cieczkę, zrobić z suki maszynkę do rodzenia i trzepać kasę.
Także zarówno rodowód psa, jaki i wpisy: reproduktor lub suka hodowlana mają sens.
Tak,każdy miot jest rejestrowany,a nie słyszałaś,że na wystawach parę razy wychodzi ten sam pies,tylko mu papiery zmieniają?a o dokupowaniu szczeniąt z pseudo i podkładaniu pod te papierowe też nie słyszałaś?O inbredzie też zapewne nie słyszałaś!W takim razie skoro Ci poczciwi hodowcy mają na względzie dobro psa,to czemu mimo iż od dawna zabronione jest kopiowanie uszu i ogonów dalej można kupić psy z metrykami z kopiowanymi uszami i ogonami????
Stary 2010-01-26, 10:54   #1732
carri_esce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dorciaj Pokaż wiadomość
...Gdzie w tym wszystkim co robią pseudo jest pies? W którym momencie pseudo w ogóle myślą o psach, o suce rodzącej co cieczkę, o szczeniakach sprzedawanych stanowczo zbyt wcześniej? , o zdrowiu psychicznym maluchów, których rodzicami jest np. brat z siostrą? , o zdrowiu szczeniąt, które nie przeszły szczepień ani odrobaczenia bo tylko mają lipne pieczątki w książeczkach zdrowia? Ano nie myślą!!! ...
Hmm, mam sunie z hodowli domowej (oczywiscie sie tym nie szczyce, ale i gdybym mogła, to czasu bym nie cofnęła), a wiem, że takową również nazywacie pseudo. Musze jednak przyznac, że w tym przypadku nie miał miejsca ani jeden z elementów, które wymieniłaś. Mało tego, piesek jest do tej pory zdrowy i cudowny. Jak to w takim razie wytłumaczyć? Miałam wyjątkowe szczęście? Czy zdarzają się jednak "pseudo"- ludzie, a nie "pseudo"- potwory? Bardzo nie lubie generalizowania i umieszczania wszystkich w jednym worku

"...Never give up! It's such a wonderful life..."

27.02.2004r.
27.06.2010r. - PIERWSZE "TAK"
15.07.2010r. - MGR!

carri_esce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 12:20   #1733
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Tak,każdy miot jest rejestrowany,a nie słyszałaś,że na wystawach parę razy wychodzi ten sam pies,tylko mu papiery zmieniają?a o dokupowaniu szczeniąt z pseudo i podkładaniu pod te papierowe też nie słyszałaś?O inbredzie też zapewne nie słyszałaś!W takim razie skoro Ci poczciwi hodowcy mają na względzie dobro psa,to czemu mimo iż od dawna zabronione jest kopiowanie uszu i ogonów dalej można kupić psy z metrykami z kopiowanymi uszami i ogonami????
Możliwe, że są takie przypadki, ale to wyjątki nie norma. Wszędzie trafi się "zgniłe jabłko". Za to u pseudo nie dbanie o psa to norma a wyjątkami są ludzie co dbają. Zresztą, każdą hodowlę najpierw należy sprawdzić zanim szczeniaka się zakupi. To chyba oczywiste. Nie kupuje się psa na bazarze, bez sprawdzenia rodziców i miejsca gdzie mieszkał. Sprawdza się w jakich warunkach są trzymane psy, ogląda matkę i ojca, sprawdza papiery, czy w hodowli są starsze osobniki itp. Dobry hodowca zawsze oprowadzi po hodowli i odpowie na pytania. W pseudo nawet nie masz pewności, że ta suka to matka młodych nie mówiąc już o ojcu... Nie masz już argumentów, że powołujesz się na kopiowanie ? A w pseudo nie tną ??? Tną i to czasami w strasznych warunkach i nie robią tego specjaliści tylko konowały, którzy nie mają o tym pojęcia. Widziałam psy z kopiowanymi uszami przez takich "specjalistów" - żal po prostu, żal tych psów
Owszem, niektórzy hodowcy stosują imbred. Jeśli jednak hodowca jest doświadczony to wie co robi - w końcu zajmują się hodowlą. Analizują rodowody w tym celu. A krycie suki psem sąsiada, bez ładu i składu, bez badań, tylko dlatego, że pies nam się podoba, albo stosuje się sławny mit, że suka musi mieć raz w życiu młode to jest super ?
Metryka psa daje bardzo dużo. Oczywiście nie ma gwarancji, bo w genetyce nikt takiej nie daje, ale jest większa pewność co do charakteru psa i ewentualnych chorób, niż w pseudo gdzie nie znają przodków swoich psów itp. Uważacie, że kupno psa z pseudo daje większe gwarancje ??? Zresztą, trzeba się znać (a przynajmniej mieć dużą wiedzę) na genetyce, aby zając się hodowlą a pseudo hodowcy takiej wiedzy na pewno nie posiadają.
Ja również mam psa bez rodowodu. Jest psem w typie, czyli kundlem ale jest najwspanialszym psem na świecie i nigdy bym go nie zamieniła. Jednak NIGDY nie kupiłam, ani NIGDY nie kupię psa z pseudo hodowli bez papierów. Nie wesprę procederu bezsensownego mnożenia. Byłam w nie jednym schronie i patrzyłam na ból zwierząt, które tylko i wyłącznie cierpią przez głupotę ludzką.
Uważam, że kupuje się tylko psy z rodowodem (metryką) a psy bez papierów się przygarnia.
Stary 2010-01-26, 12:29   #1734
Renia1613
Przyczajenie

Już tyle razy było poruszane na tym forum co znaczy pies rasowy ale niektórzy widzę dalej tego nie pojmują. Rasowym jest tylko i wyłącznie pies z rodowodem/metryką. Wiem i rozumiem zakup psa z pseudohodowli ale trzeba wam uświadomić ze psa za taką samą cenę nawet niższą można mieć z rodowodem, wystarczy iśc do związku kynologicznego w swoim mieście lub do schroniska.
Pytanie do osób które uważają że maja psa rodowodowego bo jest po rodowodowych rodzicach... Skąd wiecie że to są na 100% rodzice waszego szczeniaka? Po co kupować psa w typie rasy? Żeby się chwalić że masz psa rasowego i okłamywać wszystkich na około? A co do choroby tchawicy tego setera to jeśli to naprawdę była hodowla taka dobra na pewno oddadzą pieniążki albo dadzą nowego szczeniaka a jak nie to przyjaciółka wcale nie kupiła psiaka z dobrej hodowli. Wydaje mi się że każdy miot w dobrej hodowli przechodzi przegląd gdzie powinien być chyba obecny też weterynarz który bada szczeniaki i on powinien stwierdzić wtedy co jest z nimi nie tak...
Renia1613 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 12:29   #1735
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Cytat:
Napisane przez carri_esce Pokaż wiadomość
Hmm, mam sunie z hodowli domowej (oczywiscie sie tym nie szczyce, ale i gdybym mogła, to czasu bym nie cofnęła), a wiem, że takową również nazywacie pseudo. Musze jednak przyznac, że w tym przypadku nie miał miejsca ani jeden z elementów, które wymieniłaś. Mało tego, piesek jest do tej pory zdrowy i cudowny. Jak to w takim razie wytłumaczyć? Miałam wyjątkowe szczęście? Czy zdarzają się jednak "pseudo"- ludzie, a nie "pseudo"- potwory? Bardzo nie lubie generalizowania i umieszczania wszystkich w jednym worku
Hodowla domowa to nie zawsze hodowla pseudo (hodowlami domowymi nazywa sie również małe hodowle z uprawnieniami Związku Kynologicznego), ale Ty zapewne mówisz o takiej bez uprawnień
Oczywiście masz rację - wrzucanie do jednego worka jest krzywdzące. Ludzie mający suczke bez hodowlanki (albo sunię bez metryki) i rozmnażający ją są różni. Czasami dzieje się tak, że rozmnażają z nieświadomości (np. bo suczka musi urodzić raz dla zdrowia). Oczywiście tacy to nie potwory, tylko poprostu nieświadomi i niedouczeni .
To, że Twoja sunia jest zdrowa to tylko należy się cieszyć. Myślę jednak, że takich "domowych hodowli", o których Ty piszesz jest mniej niż typowych rozmnażalni, gdzie o psie i jego dobrze niestety w ogóle się nie myśli.
Tak, uważam, że miałaś szczęście - a właściwie to Twoja sunia.

Edytowane przez dorciaj
Czas edycji: 2010-01-26 o 12:30
dorciaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 12:32   #1736
201610310857
Konto usunięte

Dziewczyny, mam pytanie, bo czytałam ostatnio o tym, że szczeniakom jest podawany alkohol żeby były"miniaturami"
czy to prawda?
jeśli nie to jak krzyżuje się psy żeby np. był miniatura bullterier?
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 12:33   #1737
Renia1613
Przyczajenie

tygrysia wszystko pięknie ujęłaś...
Renia1613 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 12:35   #1738
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie, bo czytałam ostatnio o tym, że szczeniakom jest podawany alkohol żeby były"miniaturami"
czy to prawda?
jeśli nie to jak krzyżuje się psy żeby np. był miniatura bullterier?
plan hodowlany, gentyka ale nie wódka
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 12:37   #1739
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
plan hodowlany, gentyka ale nie wódka
proszę, powiedz mi dokladnie na czym to polega, bo strasznie mnie to ciekawi.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 13:53   #1740
marta9494
Raczkowanie

Cytat:
Możliwe, że są takie przypadki, ale to wyjątki nie norma. Wszędzie trafi się "zgniłe jabłko". Za to u pseudo nie dbanie o psa to norma a wyjątkami są ludzie co dbają. Zresztą, każdą hodowlę najpierw należy sprawdzić zanim szczeniaka się zakupi. To chyba oczywiste. Nie kupuje się psa na bazarze, bez sprawdzenia rodziców i miejsca gdzie mieszkał. Sprawdza się w jakich warunkach są trzymane psy, ogląda matkę i ojca, sprawdza papiery, czy w hodowli są starsze osobniki itp. Dobry hodowca zawsze oprowadzi po hodowli i odpowie na pytania. W pseudo nawet nie masz pewności, że ta suka to matka młodych nie mówiąc już o ojcu... Nie masz już argumentów, że powołujesz się na kopiowanie ? A w pseudo nie tną ??? Tną i to czasami w strasznych warunkach i nie robią tego specjaliści tylko konowały, którzy nie mają o tym pojęcia. Widziałam psy z kopiowanymi uszami przez takich "specjalistów" - żal po prostu, żal tych psów
Owszem, niektórzy hodowcy stosują imbred. Jeśli jednak hodowca jest doświadczony to wie co robi - w końcu zajmują się hodowlą. Analizują rodowody w tym celu. A krycie suki psem sąsiada, bez ładu i składu, bez badań, tylko dlatego, że pies nam się podoba, albo stosuje się sławny mit, że suka musi mieć raz w życiu młode to jest super ?
Metryka psa daje bardzo dużo. Oczywiście nie ma gwarancji, bo w genetyce nikt takiej nie daje, ale jest większa pewność co do charakteru psa i ewentualnych chorób, niż w pseudo gdzie nie znają przodków swoich psów itp. Uważacie, że kupno psa z pseudo daje większe gwarancje ??? Zresztą, trzeba się znać (a przynajmniej mieć dużą wiedzę) na genetyce, aby zając się hodowlą a pseudo hodowcy takiej wiedzy na pewno nie posiadają.
Ja również mam psa bez rodowodu. Jest psem w typie, czyli kundlem ale jest najwspanialszym psem na świecie i nigdy bym go nie zamieniła. Jednak NIGDY nie kupiłam, ani NIGDY nie kupię psa z pseudo hodowli bez papierów. Nie wesprę procederu bezsensownego mnożenia. Byłam w nie jednym schronie i patrzyłam na ból zwierząt, które tylko i wyłącznie cierpią przez głupotę ludzką.
Uważam, że kupuje się tylko psy z rodowodem (metryką) a psy bez papierów się przygarnia.
Ja też nie jestem za tym,żeby psy były rozmnażane jak w fabryce!Wyobraź sobie,że kiedy szukałam psa dla mnie,napisałam maila do hodowcy,który sprzedawał szczeniaki z papierami i własnie ta pani skierowała mnie do ludzi,którzy sprzedali mi moją sunię.Ponieważ ona już szczeniąt nie miała.Zaproponowała mi ,że da mi namiar na córkę jej suki,która ma właśnie pierwszy miot.I co ty na to?Tylko ja wtedy nie myślałam o papierach,rodowodach i tp.własnie straciłam mojego ukochanego psa i chciałam zapełnić pustke po niej!Mogłam poczekać i kupić w tej samej cenie ,albo nawet taniej,bo była zapowiedź miotu,ale ja nie chciałam czekać.I nie kupiłam suni z dnia na dzień!Właściciele o psa i jego małe dbali,zwierzęta były trzymane w domu,miały szczepienia,były odrobaczone,miały swoje miejsce wydzielone razem z sunią.Nie w kojcu,nie na dworze,suka była zadbana i jej małe też.Nim kupiłam moją sunię najpierw mailowaliśmy,potem dzwoniliśmy i dopiero potem pojechałam po nią.Ale gdyby była w strasznych warunkach chowana,to myślę,że tym bardziej bym ją kupiła.I nie myślałabym,że popieram pseudo,tylko,że wyciągam psa z miejsca,w którym dzieje mu się krzywda.Jeśli chodzi o kopiowanie,to nie chodzi mi o to,że tną,tylko o to,że ci sami co krzyczą rasowy=rodowodowy,kupują psy,które mają kopiowane uszy i ogony,chociaż zdają sobie sprawe,że to nielegalne.Gdzie tu logika?Co do chorób się zgodzę,ale charakter psa może wykształtować właściciel.I jeszcze taka mała uwaga INBRED,nie IMBRED,pozdrawiam

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości