|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cześć Storczykomaniaczki
![]() coś niedobrego dzieje się z jedną z moich orchideii ![]() Nie wiem czy to jakaś zaraza się wdarła czy co. Najpierw zaatakowała jeden kwiat a teraz już pokryła wszystkie.... wrrrrrrr liście i korzenie wyglądają na zdrowe. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1712 |
Zakorzenienie
|
Kochane 2 tyg temu dostałam Miltonię, jej kwiatki zaczynają usychąc normalnie na gałązce. Co robić? Podobno lubi wodę, podlewam ją, ale nie przelewam...
#1713 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1714 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#1715 |
Raczkowanie
|
Hej mam takie pytanko do dziewczyn z Olsztyna( ?jeśli są tutaj takie?). Wybieram się w czwartek do Olsztyna i przy okazji wpadła bym po jakiegoś nowego storczyka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1716 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() podlewałam dzisiaj swojego storczyka i zauważyłam że osłonki na łodygach są dośc wypukłe.. delikatnie odsunęłam jedną i oderwała się... a pod nia było coś takiego i pytanie do Was.. CO TO JEST??? :O a tu inne zdjęcia.. bo miniaturek wkleić nie potrafię <bezradny> http://www.iv.pl/images/uwd2n8cwcfbevj9l8s55.jpg http://www.iv.pl/images/a2nd6af0ohxpajn14qr9.jpg pozdrawiam ![]() Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-05-05 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#1717 |
Zakorzenienie
|
esell- jak piszesz posta to pod tym okienkiem jest przycisk zarządzaj załącznikami. tam dodajesz fotki
![]() co do tego co wystaje z łodygi- chyba szykuje Ci sie przedłuzenie pedu ![]() ![]() a ja dzisiaj kupiłam podłoże do storczyków z firmy kronen... niby jakis substrat do storczyków,.. jak go otworzyłam- ![]() ![]() ale wreszcie przesadziłam moje storczasy ![]() przesadziłam wszystkie prawie okazy (oprócz tego co sie szykuje do kwitnięcia, bo nie wiem czy mu takie cosik nie zaszkodzi a szkoda by było) w załączniku mój kuracjusz, który mam nadzieje niedługo otworzy pierwsze kwiatki ![]()
#1718 |
Zadomowienie
|
Zapowiada sie wspaniale
![]() ![]() ![]() ![]() Mi pierwszy raz orchidea ponownie zakwitajac wypuscila dwie lodygi ![]() Widze,ze Twoja tez bedzie pieknym okazem ![]() pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
#1719 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
obi, praktiker, na ul. kanta w max duecie, kwiaciarnie, czasami biedronki itd...na ul. wilczynskiego w kwiaciarni np.. sa za 25-35 złotych... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Raczkowanie
|
Tak się zastanawiam czy mój storczyk jest inny czy też nie. Ma dziwne plamy, kropki na listkach... (takiego go kupiłam)... Nie wiem czy to taka jego uroda czy to jakąś chorobę dorwał. W dotyku listki są chropate tak jakby te ciemniejsze części są grubsze.
A i korzonki powietrzne zaczynają się troszkę dziwnie zmniejszać, znaczy się kiedyś były jędrniejsze mimo tego że dostają odżywkę i na razie stop. Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-05-05 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#1721 |
Raczkowanie
|
A to moja nowość
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1722 |
Zakorzenienie
|
Odnosnie brazowych plam na kwiatach pisze o tym caly czas i nikt mi tez nie chce pomoc
![]() ![]() ![]() Ewelinko - to bardzo fajny falek i on wlasnie takie liscie ma miec, bron boze go spryskiwac czym kolwiek, jak znajde nazwe to ci podsune bo mi sie rzucil w oczy - kilka odmian ma wlasnie takie srebrno kropkowane liscie i piekne kwiaty. Gratulacje to nie czesty okaz w Polsce. Ok juz mam - takie srebrne kropkowane liscie ma - falenopsis lindenii, f. Go Philadelphia, f. philipinensis, stuartiana i inne - jeden jest z takimi bialymi cud kwiatkami ale go znalezc nie moge a tu masz link i sobie popatrz http://www.storczyki.pl/?pokaz=galle..._foto&litera=P ta po srodku strony sa falki Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-05 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Zadomowienie
|
ja rowniez mam jednego z podobnymi liscmi-pieknie kwitnie i ogolnie jest zdrowy,mysle ze one takie poprostu sa.Chociaz na poczatku zastanawialam sie czy to nie jakis problem,ale teraz moge powiedziec ze nie jest to nic zlego-patrzac na moj okaz
![]() pozdrawiam ps: Odnosnie Twojej nowosci-jest sliczny,niech rosnie zdrowo ![]() Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2009-05-05 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#1724 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1726 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1727 |
Raczkowanie
|
Ewelinko - to bardzo fajny falek i on wlasnie takie liscie ma miec, bron boze go spryskiwac czym kolwiek, jak znajde nazwe to ci podsune bo mi sie rzucil w oczy - kilka odmian ma wlasnie takie srebrno kropkowane liscie i piekne kwiaty. Gratulacje to nie czesty okaz w Polsce.
Ok juz mam - takie srebrne kropkowane liscie ma - falenopsis lindenii, f. Go Philadelphia, f. philipinensis, stuartiana i inne - jeden jest z takimi bialymi cud kwiatkami ale go znalezc nie moge a tu masz link i sobie popatrz http://www.storczyki.pl/?pokaz=galle..._foto&litera=P ta po srodku strony sa falki[/quote] Bardzo dziękuję..... Ostatnio troszke zgłupiałam bo po powrocie troszkę mi ten storczyk oszalał (zastanawiałam sie czy on ni jest delikatniejszy jak wszystkie inne) i tak jakby myślałam się czy mu nic nie jest. Ciesze się że wszystko OK. Bardzo dziękuję norka |
![]() ![]() |
![]() |
#1728 |
Zadomowienie
|
norka27 bardzo ciekawa strona,wiele interesujacych okazow-az milo popatrzec
![]() Cos widze dziewczyny ze jest tu pewna grupa i szczerze ciezko sie do Was ze tak powiem 'przebic' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1729 |
Wtajemniczenie
|
DZiewczeta odkrylam dzis ze mój storczyk który był kiedyś wielgachny osłabł,przesadziłam go a ziemia w której sie znajdował sie zbryliła razem z jego zgnitymi korzeniami....zostały mu tylko 4 powietrzne. Wsadzilam go do dobrej ziemi bo odcieciu tych zgnilców i sie zastanawiam czy te cztery powietrzne korzenie mu wystarczą by przeżyć????zasypałam je ziemią
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1730 |
Zakorzenienie
|
Sintagma jesli zgnily wszyskie to wyczaruj keramzyt albo wsadz cala doniczke do worka, zawiaz, porob dziurki i wietrz codziennie i raz na jakis czas podlej. W ten sposob utrzymasz turgor lisci. Ja nie reanimuje juz bo mi sie nie udaje ale warto, powodzenia. Jak przejrzysz watek to podawalam linki reanimacyjne bezkorzennych i bezlistnych.
Bierka przez nikogo sie nie musisz przebijac,wszyscy sa mile widziani i fajnie jest jak jest nas duzo ![]() ![]() ![]() ![]() Ladne masz kwiatki, a ta kambria... ah.... moja juz nie wkitnie i sie boej ze nie zakwitnie ponownie... No i ten bialy wielokwiatowy - cudenko ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-05 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1731 |
Przyczajenie
|
Hej, ja również uwielbiam te kwiatki na razie mam tylko dwa storczyki.
Mam pytanie, chciałabym je przesadzić jakich doniczek i ziemi mam użyć? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1732 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ratunku! Coś się mojemu maleństwu dzieje
![]() ![]()
#1733 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jakie podłoża do storczyków polecacie? Pytam o te dostępne w Leroy Merlin i OBI
![]() ![]()
#1734 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje Noreczka
![]() Cypress ja wiem czego moge Ci nie polecic- mianowicie tego podłoża specjalnie dla Ciebie znalazłam opakowanie zebyś zobaczyła http://www.allegro.pl/item626460370_...t.html#gallery mi własnie korzenie po nim gniją choc podlewam jak należy,zbryliło sie w jedną wielką bułe razem z korzonkami mojego storka ![]()
![]() |
#1735 |
Zakorzenienie
|
Dzięki sintagma
![]() ![]() ![]()
#1736 |
Raczkowanie
|
Cześc dziewczyny! Jestem tu nowa. Mam nadzieje, że przygarniecie mnie
![]() ![]()
#1737 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() miał może ktoś styczność z tym sklepem w ostatnich dniach i może je widział? ![]() bo do Ikei mam trochu daleko i na marne nie chce mi się tam jechać ![]() a tak baaardzo chcę mieć tego ciapatka ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-05-06 o 11:53 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1738 |
Wtajemniczenie
|
hm... zaintrygowałąś mnie z ikeą, dawno nie byłam, ale właśnie też mam daleko i jakbym wiedziała, ze są, to bym się skusiła i pojechała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1739 |
Zakorzenienie
|
Dada takich schorowanych jeszcze nie widzialam. Pytanko - czy stoja na moze baardzo naslonecznonym parapecie? I czy bardzo grzejesz kaloryferem? Moze sie ugotowaly albo poparzyly? A jak tam korzonki w doniczce? Zajrzyj, mysle ze trzeba zmienic podloze, pewnie pelno korzeni zgnilo i roslinki nie maja sil dalej utrzymac turgoru lisci - powycinaj zgnilasy. A potem terapia szokowa by je ratowac - zaproponowala bym ci te metode z workiem na kilka dni zeby te liscie wilgoci dostaly i sie dzwignely. Podlane wkladasz do przezroczystego woreczka, zawiazujesz, robisz kilka dziurek i codziennie otwierasz by nadmiar pary wodnej usunac, i tak az podloze sie sucha zrobi. Moze pomoze. Trzymam kciuki.
No i smutna prawda o falkach jest taka ze jak umieraja to przewaznie kwitna - by przedluzyc gatunek. Heurek, nie jest zle z tymi korzonkami, uwierz mi u mnie jest o wiele gorzej - nie wiem czy to plamy od kamienia z wody czy jakies chorubsko ale u mnie prawie wszystkie takie paskudne sa ale zyja wiec nie ma czym sie martwic - gorzej jak by wszystkie uschly - mi sie tak stalo u 3 - to paskudnie wygladalo ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-06 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#1740 |
Raczkowanie
|
DADA90 ja tez z Nork.ą się zgadzam.. myślę że to od słońca i zapewne od przelania też...
bo kiedy swojego trzymałam na nasłonecznionym [parapecie i mi listek zżółknął.. ale teraz jest lepiej... tez uciełabym te korzonki... bo pewnie zgniła większość.. moze warto o niego walczyć. powodzenia ![]() la primavera - to ja chyba dzisiaj albo jutro pojade do tej ikei oblukac co i jak ;] oj jak mnie kusi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.