QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-17, 15:35   #1711
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez WczorajszySen Pokaż wiadomość
Hej..
Ostatnio przed świętami w czwartek sporo wypiłam z teściem i nie wzięłam tabletki, następnego dnia wzięłam poprzednia i to co danego dnia miałam wziąść 2 tabletki w sumie, i w Wielkanoc zaczął mi się okres.. i do tej pory mam mazanie.. wiem że źle zrobiłam bo dostałam ochrzan od przyjaciółki, narzeczonego, teściowej i mamy powiedzcie mi bo w czwartek wybieram sie do ginekologa czy to mazanie ustanie?
Na pewno jeśli to sam początek to nie masz się czegoś obawiać, jeśli to jednorazowe też nie masz się czym martwić, jeśli nie to pewnie masz ten sam problem jak 3/4 kobiet na Q-są za słabe (co nie oznacza, że antykoncepcja jest osłabiona, po prostu nie trzymają cyklu).
Stary 2012-04-17, 15:45   #1712
strufka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monorola Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny,
Brałam Qlaire ponad rok więc opiszę moje doświadczenia

Były to moje pierwsze tabletki i na prawdę były niezłe. Nie przytyłam, okres miałam regularny, krótki i nieobfity, poprawiła mi się cera, są mega wygodne w użytkowaniu bo nie trzeba sie martwić "skończył się już tydzień przerwy czy nie", jest ten komfort psychiczny "biorę je regularnie cały czas więc na pewno wszystko jest ok".
Libido przez pierwsze pół roku maksymalne, potem odrobinę opadło ale myślę, że wpływ na to miały tez inne czynniki. Czasami czułam się trochę rozchwiana emocjonalnie tzn czasami płakałam zupełnie bez powodu. Piersi niestety nie urosły.
Minusy: cena przede wszystkim,
dodatkowo po roku brania tych tabletek miałam 3 miesiące plamień które dostawałam w ok 17 dniu brania tabletek i utrzymywały się do końca blistra. Zmieniłam na Cilest. Zobaczymy co to będzie
Pozdrawiam, mam nadzieję, że byłam pomocna.
Ja jestem na pierwszym opakowaniu Q i na 17 tabl i już od 11 miałam mazania a teraz to już chyba krwawienie mam aaaaaaa czyli to nie dobrze? Muszę iść do lekarza czy to przeczekać?? Pomóżcie?
strufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 15:57   #1713
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strufka Pokaż wiadomość
Ja jestem na pierwszym opakowaniu Q i na 17 tabl i już od 11 miałam mazania a teraz to już chyba krwawienie mam aaaaaaa czyli to nie dobrze? Muszę iść do lekarza czy to przeczekać?? Pomóżcie?
To dopiero pierwsze opakowanie po co ta panika? Ulotka...
Stary 2012-04-17, 16:15   #1714
strufka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
To dopiero pierwsze opakowanie po co ta panika? Ulotka...
Panika, bo już drugie tabl. próbuje i znów będzie klęska leee
Ogólnie to ja ich nie biore ze względu na bzy tylko endometrioze,
gdyż przy okresie tracę przytomność z bólu.
Stary 2012-04-17, 16:54   #1715
olkka16
Rozeznanie

Póki co nie musisz panikować bo mi przy pierwszym opakowaniu też zdarzyło się plamienie (też to były moje 2tabl ale ja biorę przez PCO). Więcej plamień nie było, wszystko jak najbardziej ok. Moja skóra się uspokoiła co mnie niezmiernie cieszy bo bardzo pasują mi te tabl.
Stary 2012-04-17, 18:28   #1716
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Panika, bo już drugie tabl. próbuje i znów będzie klęska leee
Ogólnie to ja ich nie biore ze względu na bzy tylko endometrioze,
gdyż przy okresie tracę przytomność z bólu.
Spokojnie, poczekaj do 3 opakowania i jeśli nic się nie zmieni będziesz musiała pewnie się z nimi pożegnać. Pierwsze 3 opakowania to przyzwyczajenie organizmu, chociaż przy 3 już plamienia nie powinny występować jeśli tabletki sa prawidłowo dobrane.
Stary 2012-04-17, 19:02   #1717
strufka
Raczkowanie

Dzięki serdecznie czyli jest nadzieja, że dziś zasnę spokojnie hi )
Zjadłam 3 opakowania Artizi wcześniej i na niej miałam tylko mazania,
dlatego ta krew mnie tak przestraszyła.
Niestety Artizie musiałam odstawić, bo nie dość że mazania to i zwidy doszły.
Ehh zobaczymy co dalej...
Napewno się jeszcze odezwe.
Stary 2012-04-17, 19:11   #1718
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

No ja ze względu na krwawienia dwa razy w miesiącu raz przy 15 raz przy palcebo musiałam zmienić Q. chociaż pod innymi względami odpowiadała mi całkowicie.
Spokojnie, nie ma się co martwić na zapas.
Stary 2012-04-20, 14:28   #1719
Darka509
Przyczajenie

hej dziewczyny
chciałabym się poradzić ponieważ nie czuje sie najlepiej i chce przerwac zażywanie qlairy:/ jestem na koncówce 2 opakowania i zle sie czuje, jestem nerwowa, zła , przy pierwszym opakowaniu plamiłam cały miesiąc;/ teraz juz sie uspokoiło , libido może delikatnie sie poprawiło. Wcześniej brałam asubtela jakies 1,5 roku i wszystko było ok, ale pojawiły sie znowu upławy i libido spadło dlatego je zmieniłam. Od tego momentu przytyłam ok 4 kg w sumie nie czuje tego po rzeczach tylko na wadze więc może to wina czegoś innego ale zle sie z tym czuje, mam takie nerwy, że szkoda gadać;/ nie czekam już do końca tego opakowania tylko od jutra chce przewać bo zwariuje:/ mam jeszcze 2 opakowania tabletek jeśli ktoś by je chciał to proszę o kontakt mailowy : dariamatczuk1@wp.pl , myśle że już nie bedą mi potrzebne więc mogę je tanio sprzedać jakieś 25-30 zł za opakowanie bo inaczej pójdą do kosza na śmieci;/
pozdrawiam
Daria

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

a do tego bolą też mnie piersi, a lewy szczególnie :/ nie moge sie nawet przytulić do faceta bo czuje ból;/
Darka509 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 20:11   #1720
Konpersowka
Przyczajenie

Mam takie małe pytanie, za 3 dni chcę zacząć 1 opakowanie Qlaira, jestem ciekawa jak u was z odczuciami? Czy u którejś z was pojawił się spadek masy ciała, zmniejszone libido, jakiekolwiek bóle głowy, wymioty? Chciałabym wiedzieć bo odstawiłam Sylvie 20 , po których przytyłam, często miałam bóle głowy, dlatego trochę się obawiam, a już trochę naczytałam się o tym leku.
Konpersowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 04:25   #1721
strufka
Raczkowanie

Ja kończę pierwsze opakowanie Q,
od 11 tabl miałam mazania przy 16 ciekła ze mnie brązowo-czarna krew,
teraz jestem na 23 tabl i ustało,
ale od samego początku serce wali mi jak oszalałe,
mam wyższe ciśnienie i puls
(w ulotce pisze, że podwyższa ciśnienie krwi)
i serce mnie od tego czasami kłuje.
Więc lipa nie dam rady ich brać, serducho mi się męczy.
Libido ok i cera zrobiła się jak pupka niemowlaka,
a zawsze mam trądzik.
Teraz nie wiem co lekarz wymyśli yh
Co do samopoczucia ok nie licząc codziennych problemów,
ale to to już skutek uboczny egzystencji ahahah
Niby po 1 opakowaniu nie powinnam się wypowiadać,
ale ile ono zmian wprowadziło )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-25, 13:19   #1722
WczorajszySen
Raczkowanie

Heeej zakończyłam w końcu leczenie Q. Byłam wczoraj u mojego ginekologa i nadżerki nie ma wszystko się zagoiło. Tabletek mi nie przypisał, bo nie chciałam kazał zgłosić mi się na następną wizytę za 3-4 miesiące i może jeśli wtedy będzie ko0nieczność przypisze nowe tabletki, o tej podwójnej dawce powiedział żebym się nie martwiła i że widać te tabletki nie są dla mnie. No i oczywiście mówi, że najlepiej żebyśmy oboje z moim Narzeczonym postarali się o dzidziusia mówi że dzidzia wszystko mi wyreguluje i ustabilizuje
Jak myślicie posłuchać pana doktora?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4_foto.jpg (18,5 KB, 3 załadowań)

Już nie możemy doczekać się kiedy Cię zobaczymy
Serduszko <3

22.08.2015 - ?

WczorajszySen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 09:45   #1723
k6kirei
Przyczajenie

może któraś z Was chciałaby odkupić nowe opakowanie qlaira? kupiłam na zapas, ale już przestałam używać i szkoda, aby się zmarnowało. data ważności to 2015. oczywiście cena będzie niższa niż w aptekach.
k6kirei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 04:49   #1724
strufka
Raczkowanie

Wiecie co? Dostałam Yasminelle.
Za dwa dni mam zacząć ją spożywać,
ale nie mam odwagi znów czytać ulotki.
To już będzie 3 rodzaj horm.
jak do nich się nie przystosuje to jestem skazana na zabieg aaaaaa
A wogole dziś jestem na 27 tabl Q i zero krwawienia,
a miało być na 26 tabl?
Stary 2012-04-29, 15:02   #1725
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie co? Dostałam Yasminelle.
Za dwa dni mam zacząć ją spożywać,
ale nie mam odwagi znów czytać ulotki.
To już będzie 3 rodzaj horm.
jak do nich się nie przystosuje to jestem skazana na zabieg aaaaaa
A wogole dziś jestem na 27 tabl Q i zero krwawienia,
a miało być na 26 tabl?
Szkoda, że lekarz daje Ci same najdrozsze tabletki widocznie ma kontrakt z Bayernem. Naraya to tanszy odpowiednik Yasminelle, mozna czasami zaoszczedzic nawet 15 zł na opakowaniu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-01, 11:03   #1726
izetta
Przyczajenie

Pewnie zadam kolejne banalne pytanie, ale przeszukałam internet i nadal mam wątpliwości. Od 4 lat brałam yasminelle. Bez żadnych przerw "dla odpoczynku organizmu". W marcu dostałam Qlaira. Zaczęłam brać od razu po skończeniy yasminelle, czyli w niedzielę brałam ostanią a w poniedziałek już Qlairę. I tu pytanie. Zjadłam całe opakowanie a okresu nie było. Nic kompletnie. Żadnej tabletki nie pominęłam, nie wyplułam itp. Ponieważ idę na badania z tarczycy i musiałam odstawić tabletki to zdążyłam zjeść tylko to w/w opakowanie Qlaira. Teraz kolejny miesiąc minął i okresu nie ma. Czyli 2 miesiące bez miesiączki. Dodam, że nie współżyłam przez cały zeszły miesiąc, jedynie jak brałam tabletki. I to też tylko do kilku dni przed ich zakończeniem. Czy ten brak kolejnego okresu to nadal skutek uboczny hormonów od Qlaira i tarczycy razem wziętych? Powinnam go wczoraj dostać.

Edytowane przez izetta
Czas edycji: 2012-05-01 o 11:05
izetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 11:12   #1727
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izetta Pokaż wiadomość
Pewnie zadam kolejne banalne pytanie, ale przeszukałam internet i nadal mam wątpliwości. Od 4 lat brałam yasminelle. Bez żadnych przerw "dla odpoczynku organizmu". W marcu dostałam Qlaira. Zaczęłam brać od razu po skończeniy yasminelle, czyli w niedzielę brałam ostanią a w poniedziałek już Qlairę. I tu pytanie. Zjadłam całe opakowanie a okresu nie było. Nic kompletnie. Żadnej tabletki nie pominęłam, nie wyplułam itp. Ponieważ idę na badania z tarczycy i musiałam odstawić tabletki to zdążyłam zjeść tylko to w/w opakowanie Qlaira. Teraz kolejny miesiąc minął i okresu nie ma. Czyli 2 miesiące bez miesiączki. Dodam, że nie współżyłam przez cały zeszły miesiąc, jedynie jak brałam tabletki. I to też tylko do kilku dni przed ich zakończeniem. Czy ten brak kolejnego okresu to nadal skutek uboczny hormonów od Qlaira i tarczycy razem wziętych? Powinnam go wczoraj dostać.
Brałaś hormony przez 4 lata, po odstawieniu mogą się dziać różne rzeczy. Połączyłaś opakowania, dlatego też mogło nie być krwawienia, do dość normalne zjawisko, tym bardziej że Q jest dość dziwnymi pigułkami.
Teraz, po odstawieniu możesz mieć zaburzony cykl nawet do pół roku, także spokojnie
Stary 2012-05-01, 11:36   #1728
izetta
Przyczajenie

Frutti, pocieszyłaś mnie. Zrobiłam wszystko by nie być w ciąży, bo już nie chcę, ale i tak mam stracha, więc pytam. Tylko pytanie teraz, kiedy mam iść na badania, bo powiedzieli w 10-12 dniu cyklu... A jak nie mam miesiączki to nie wiem jak policzyć.
izetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 09:10   #1729
emimc
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, czytałam wszystko, a przyznajmniej znaczną większość tego co piszecie ale mam jeszcze pewne wątpliwości, więc kogo zapytać jak nie was. Więc
pomieszałam branie tabletek, zamiast od 1 biorę od 4, ale lekarz kazał mi dokonczyc opakowanie i następne brać normalnie. Występują też plamienia, takie .. brudne, pisałyście, że to może być od palenia, ale czy u was też utrzymywały się tak długo ( prawie do końca opakowania, sporadycznie) Jaki ma wpływ alkohol na tabletki? jadę na wakacje, a my zawsze z partnerem pijemy dość sporo.. i nie wiem jak to się odbije na tabletkach. Czy muszę stosować jeszcze jakąś metodę antykoncepcji do tego czy wystarczą same tabletki? Czytałyśmy albo może któraś z was brała zastrzyk antykoncepcyjny, bo też rozważam tą możliwosć..?
emimc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-12, 09:19   #1730
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emimc Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, czytałam wszystko, a przyznajmniej znaczną większość tego co piszecie ale mam jeszcze pewne wątpliwości, więc kogo zapytać jak nie was. Więc
pomieszałam branie tabletek, zamiast od 1 biorę od 4, ale lekarz kazał mi dokonczyc opakowanie i następne brać normalnie. Występują też plamienia, takie .. brudne, pisałyście, że to może być od palenia, ale czy u was też utrzymywały się tak długo ( prawie do końca opakowania, sporadycznie) Jaki ma wpływ alkohol na tabletki? jadę na wakacje, a my zawsze z partnerem pijemy dość sporo.. i nie wiem jak to się odbije na tabletkach. Czy muszę stosować jeszcze jakąś metodę antykoncepcji do tego czy wystarczą same tabletki? Czytałyśmy albo może któraś z was brała zastrzyk antykoncepcyjny, bo też rozważam tą możliwosć..?
1. Plamienia to norma przez pierwsze 3 miesiace (masz ulotke to sobie czytaj... każda biorąca pigulki powinna ja znac). Palenie nie ma żadnego wpływu na to, czy plamienia są czy będą.
2. Alkohol nie ma zadnego wpływu, dopóki nie zwymiotujesz tabletki, więc jeżeli pijesz wieczorami/nocami to lepiej jeśli bedziesz je brała rano/po południu.
3. Nie musisz stosować żadnej innej metody. Jeżeli nie zapominasz tabletek/nie bierzesz leków, które by obniżały ich skuteczność np. antybiotyki i inne, na co trzeba uważać to dają one 100% skuteczności.
Stary 2012-05-12, 11:11   #1731
caskada
Zakorzenienie

hej
biore Q ponad 3 lata moze i w sumie zawsze bylo dobrze z zapamietywaniem
ostatnio bylam gdzies wieczorem a zawsze wieczorem biore Q i zapomnialam wziasc tego wieczoru przypomnialo mi sie nastepnego wieczora ze nie wzielam dopiero wiec wzielam praktycznie dwie naraz
pozniej spojrzalam w ulotke i okazalo sie ze jesli tabletke zapomni sie wziasc w okresie 18-24 dnia cyklu to kolejnych nie brac i rozpoczac nowe opakowanie
a przeciez do konca zostalo jeszcze tyle tabletek chyba z 10 (dziwne w innych tabsach jak bralam to kazali brac dalej) no i nic biore dalej jak leci w opakowaniu ...ciekawe czy mi to cyklu nie rozwali teraz

oczywiscie ,wiem ze musze dodatkowo teraz sie zabezpieczac
Stary 2012-05-12, 12:58   #1732
littlemary
Rozeznanie

Uważam, że powinnaś postąpić tak, jak napisano w ulotce. Tabletki Qlaira mają różne ilości hormonów, nie są jak tabletki jednofazowe więc gdy zapomnisz o tabletce, postępujesz inaczej. Nie wiem jednak jak to wpłynie na Twój cykl, być może Ci się rozleguluje, możliwe, że nie będziesz miała krwawienia. Mnie też zdziwiły informacje z ulotki, ale na szczęście jeszcze nie zdarzyło mi się zapomnieć.

Edytowane przez littlemary
Czas edycji: 2012-05-12 o 13:21
littlemary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 14:45   #1733
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez littlemary Pokaż wiadomość
Uważam, że powinnaś postąpić tak, jak napisano w ulotce. Tabletki Qlaira mają różne ilości hormonów, nie są jak tabletki jednofazowe więc gdy zapomnisz o tabletce, postępujesz inaczej. Nie wiem jednak jak to wpłynie na Twój cykl, być może Ci się rozleguluje, możliwe, że nie będziesz miała krwawienia. Mnie też zdziwiły informacje z ulotki, ale na szczęście jeszcze nie zdarzyło mi się zapomnieć.
najpierw wzielam pozniej doczytalam bylo juz za pozno
Stary 2012-05-12, 15:18   #1734
littlemary
Rozeznanie

Tak, to taki pierwszy odruch, łatwo coś przeoczyć. Na wszelki wypadek możesz się skontaktować ze swoim lekarzem i zapytać jak to wpływa na Twój cykl. W sumie sama też jestem ciekawa, zapytam przy najbliższej wizycie.
Stary 2012-05-14, 19:51   #1735
Stukrotka
Przyczajenie

Cześć dziewczyny! Mam do Was pytanie. Biorę Qlaire niecały miesiąc (dziś brałam 12 tabletkę) i zauważyłam sporo podskórnych krostek, które nie bardzo chcą schodzić. Czy któraś z Was miała coś takiego? Przeszło Wam to po jakimś czasie? Jeśli tak to kiedy?
Bardzo zależy mi na ładnym wyglądzie cery ale jeśli sprawa ma sie tak dalej przedstawiać, to chciałabym jak najszybciej zmienić tabsy.
Stukrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 19:53   #1736
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stukrotka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Mam do Was pytanie. Biorę Qlaire niecały miesiąc (dziś brałam 12 tabletkę) i zauważyłam sporo podskórnych krostek, które nie bardzo chcą schodzić. Czy któraś z Was miała coś takiego? Przeszło Wam to po jakimś czasie? Jeśli tak to kiedy?
Bardzo zależy mi na ładnym wyglądzie cery ale jeśli sprawa ma sie tak dalej przedstawiać, to chciałabym jak najszybciej zmienić tabsy.
Poczekaj, to dopiero początek. Ja zawsze miałam gładką skórę i przy początku brania pigułek dostałam wysypu pryszczy, ale unormowało się dlatego odczekaj 2 opakowania, jesli nie zniknie to zmien pigulki
Stary 2012-05-15, 14:20   #1737
Stukrotka
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź, to już trzecie moje pigułki, ale jakos nie mam do nich zaufania.
Stukrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-16, 07:46   #1738
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
hej
biore Q ponad 3 lata moze i w sumie zawsze bylo dobrze z zapamietywaniem
ostatnio bylam gdzies wieczorem a zawsze wieczorem biore Q i zapomnialam wziasc tego wieczoru przypomnialo mi sie nastepnego wieczora ze nie wzielam dopiero wiec wzielam praktycznie dwie naraz
pozniej spojrzalam w ulotke i okazalo sie ze jesli tabletke zapomni sie wziasc w okresie 18-24 dnia cyklu to kolejnych nie brac i rozpoczac nowe opakowanie
a przeciez do konca zostalo jeszcze tyle tabletek chyba z 10 (dziwne w innych tabsach jak bralam to kazali brac dalej) no i nic biore dalej jak leci w opakowaniu ...ciekawe czy mi to cyklu nie rozwali teraz

oczywiscie ,wiem ze musze dodatkowo teraz sie zabezpieczac
odnosnie mojej sytuacji wyzej to dostalam okres jak zawsze czyli moje wziecie tabletki "po mojemu "nie wplynelo na cykl
wszystko ok
Stary 2012-05-17, 16:16   #1739
luizam81
Przyczajenie

Smile Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cześć dziewczyny,

powiem prosto z mostu. Barłam do tej pory "Q" ale już nie chcę, odstawiam i chcę zajść w ciążę. Zostały mi dwa nowiutkie opakowania. Chętnie je odsprzedam ( bo szkoda wyrzucić ) Jeśli któraś z Was jest zainteresowana to proszę o wiadomość.
Pozdrawiam serdecznie,
Luiza
luizam81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 00:00   #1740
littlemary
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
odnosnie mojej sytuacji wyzej to dostalam okres jak zawsze czyli moje wziecie tabletki "po mojemu "nie wplynelo na cykl
wszystko ok

Byłam w sumie ciekawa czy wpłynie to jakoś na termin krwawienia. Rozpoczęcie nowego opakowania pewnie nieźle by zamieszało, a tak masz to z głowy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości