|
|
#1711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta paleo.
Kojarzycie dobrego paleo-dietetyka?
Stosuję paleo, od ponad roku, dość restrykcyjne ( mała ilość mąki ryżowej, kaszy jaglanej, ksylitol i stewia bardzo rzadko, czasami gorzka czekolada). Niestety stoję w martwym punkcie. Owszem stał się cud i to ogromny ale chyba potrzebuję bardziej profesjonalnego przeanalizowania mojej diety i aktywności fizycznej, bo od kilku miesięcy nic się nie zmienia....a powinno ![]() Z paleodieteyków kojarzę ms i ajwen, ale chciałbym poznać też opinię osób które korzystały z profesjonalnej pomocy. |
|
|
|
|
#1712 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta Paleo
Dacn, z ciekawości chodzi o redukcje czy bardziej kompleksowy problem?
|
|
|
|
|
#1713 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. A z ciekawosci..jaki to cud sie zdarzyl?Tez stoje w punkcie,ale niestety bez cudu ( jezeli nie liczyc mojej sportowej aktywnosci... )
|
|
|
#1715 |
|
Zakorzenienie
|
Zniknęło 17 kg tłuszczu, przestał boleć brzuch- a kiedyś bolał kilka razy w tygodniu, czasami tak że zwijałąm się z bólu na kanapie, przybyło energii i fizycznej wydolności, zniknęły zaflegmione wiecznie zatoki i mniej choruję.
|
|
|
|
|
#1716 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1717 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mozne sama sie doucze w tym temacie, bo zaczyna mi sie podobac
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1718 |
|
Konto usunięte
|
Dacn,17 kg - świetny spadek! Ile Ci jeszcze zostało?
Życzę, żeby szybko znowu ruszyło ![]() Tak myślałam, że paleo mam już nieźle opanowane, a tyle rzeczy ciągle odkrywam.... Jutro mija tydzień, a od czwartku strasznie w kratkę jem. Niby wiedziałam, że nie będzie to tak hop - siup od razu ładnie, grzecznie i plan na 100%, ale jakaś taka zła jestem na siebie.... Bo to były bardzo głupie wpadki... I to w głównej mierze wszystko przez cukinie, a raczej jej cenę! Wymówka z klasą, nie?
|
|
|
|
|
#1719 |
|
Zakorzenienie
|
Niby tak, trwało to około półtorej roku. Zostało mi jeszcze około 10 kg do pełni szczęścia. Niestety zatrzymało sie plus doszły/ pozostały inne problemy i szukam kogoś sensownego znającego się zarówno na paleo jak i na tradycyjnej dietetyce- potrzebuję odpowiedniego rozkładu makro i mikro.
|
|
|
|
|
#1720 |
|
Raczkowanie
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;50368442]Dacn,17 kg - świetny spadek! Ile Ci jeszcze zostało?
Życzę, żeby szybko znowu ruszyło ![]() Tak myślałam, że paleo mam już nieźle opanowane, a tyle rzeczy ciągle odkrywam.... Jutro mija tydzień, a od czwartku strasznie w kratkę jem. Niby wiedziałam, że nie będzie to tak hop - siup od razu ładnie, grzecznie i plan na 100%, ale jakaś taka zła jestem na siebie.... Bo to były bardzo głupie wpadki... I to w głównej mierze wszystko przez cukinie, a raczej jej cenę! Wymówka z klasą, nie? [/QUOTE]Wpadki przez cukinie? Strasznie mnie to intryguje Ja rozumiem wpadki przez czekolade (baaaardzooo zrozumiale) ,przez wino (jeszcze bardziej) albo przez placki ziemniaczane. No ale cukinia?😏
|
|
#1721 |
|
astro-loszka
|
Jestem z siebie dumna, wytrzymałam na paleo 1,5 mies
![]() Dziś upiekłam paleo ciasto pomaraczowo-migdałowe ![]() Dziewczyny, czy któraś z was miała problemy hormonalne np. hiperprolaktynemię? Czy wyniki badań zmieniły się jakoś wskutek byciu na paleo?
|
|
#1722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Nie brałam żadnych leków. Ostatnio nie robiłam badań, ale aktualnie mi się nie spieszy, bo 5 ostatnich cykli było z owulacją i super regularnie.A tak a propos tematu "nie chudnę na paleo". Trafiłam (poprzez Roba Wolffa zdaje się) na taki artykuł: Why dietary fat is fattening and when it's not. Przeczytałam dość pobieżnie, ale zastanawiam się, czy to jest właśnie to, co mi się przytrafiło. Jadłam masę tłuszczu, liczyłam kalorie, schudłam. Potem przestałam liczyć, jadłam tak samo, tylko więcej i bach, +5kg na wadze
|
|
|
#1723 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Miał być sos z mięsa mielonego do cukinii właśnie, która miała ściemniać, że jest makaronem jednak jak zobaczyłam jej cenę, to mi się trochę odechciało.... cukinii, nie dania niestety..... ![]() linaya - ładny spadek Motywujący ![]() dacn - co prawda w rozkładzie makro nie pomogę, ale mam fajny wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. Jeśli chcesz to tu wpiszę Wiem, że na necie jest pełno kalkulatorów, ale ten został mi podsunięty przez "profesjonalistę" i zwyczajnie mu ufam. Z tego co sprawdzałam na kilku blogach, osób działających "sensownie", przewija się właśnie ten wzór, który mam i jeszcze jeden, ale z tego co liczyłam wynik waha się o jakieś 50 kcal. To jak, chcesz?
|
|
|
|
|
|
#1724 |
|
Raczkowanie
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;50412014]Nie taka wpadka
Miał być sos z mięsa mielonego do cukinii właśnie, która miała ściemniać, że jest makaronem jednak jak zobaczyłam jej cenę, to mi się trochę odechciało.... cukinii, nie dania niestety..... ![]() linaya - ładny spadek Motywujący ![]() dacn - co prawda w rozkładzie makro nie pomogę, ale mam fajny wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. Jeśli chcesz to tu wpiszę Wiem, że na necie jest pełno kalkulatorów, ale ten został mi podsunięty przez "profesjonalistę" i zwyczajnie mu ufam. Z tego co sprawdzałam na kilku blogach, osób działających "sensownie", przewija się właśnie ten wzór, który mam i jeszcze jeden, ale z tego co liczyłam wynik waha się o jakieś 50 kcal. To jak, chcesz? [/QUOTE]Ja,ja,ja chce!
|
|
#1725 |
|
Konto usunięte
|
PPM (BMR)= 447,593 +(9,247 x waga w kilogramach)+(3,098 x wzrost w centymetrach) - (4,330 x wiek w latach)
poniżej tego nie schodzimy teraz plus aktywność- praca siedząca + 1 godzina aktywności w tygodniu, mnożymy to co wyszło x 1,2 - lekkie ćwiczenia 1-3 dni w tygodniu, maksymalnie 3 godziny (łącznie oczywiście) , PPM x 1, 375 - ćwiczenia o średnim natężeniu 3-5 dni w tygodniu, maksymalnie 5 godzin, PPM x 1, 55 - ostry trening 6-7 dni w tygodniu, po 7-8 godzin tygodniowo, PPM x 1, 725 - ekstremalny wysiłek - PPM x 1, 9 Co jakieś 3 stracone kilogramy liczymy od nowa
|
|
|
|
|
#1726 |
|
Raczkowanie
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;50412513]PPM (BMR)= 447,593 +(9,247 x waga w kilogramach)+(3,098 x wzrost w centymetrach) - (4,330 x wiek w latach)
poniżej tego nie schodzimy teraz plus aktywność- praca siedząca + 1 godzina aktywności w tygodniu, mnożymy to co wyszło x 1,2 - lekkie ćwiczenia 1-3 dni w tygodniu, maksymalnie 3 godziny (łącznie oczywiście) , PPM x 1, 375 - ćwiczenia o średnim natężeniu 3-5 dni w tygodniu, maksymalnie 5 godzin, PPM x 1, 55 - ostry trening 6-7 dni w tygodniu, po 7-8 godzin tygodniowo, PPM x 1, 725 - ekstremalny wysiłek - PPM x 1, 9 Co jakieś 3 stracone kilogramy liczymy od nowa [/QUOTE]Dzieki serdeczne! Mam teraz przynajmniej zajecie na wieczor,policze sobie . Co 3 kg powiadasz....czyli u mnie zmieni sie za jakies 2-3 lata...
|
|
#1727 |
|
Konto usunięte
|
Hahhaha
|
|
|
|
|
#1728 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio sie zastanawiam jak to jest, ze ludzie w latach dziewiędziesiątych chudli i mieli świetne figury? Przecież to była era jogurtów 0%, coli light i sałaty z dressingiem... Chudli tylko ci którym geny na to pozwalały, czy jak?
Tak sie zastanawiam po sobie... Bo ja chudnę, wolno ale chudnę, ale figury dalej nie mam fajnej (kartyzolowy brzuszek po ED) i tak sie zastanawiam jak to wtedy było... |
|
|
|
|
#1729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() BTW nadal szukam dietetyka, rozmawiałam z TŻem o dość dużym wydatku na konsultację i co urwa słyszę: " jedz po prostu mniej, na diecie trzeba być troszeczkę głodnym " nosz urwa ![]() ---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ---------- [1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;50412513]PPM (BMR)= 447,593 +(9,247 x waga w kilogramach)+(3,098 x wzrost w centymetrach) - (4,330 x wiek w latach) poniżej tego nie schodzimy teraz plus aktywność- praca siedząca + 1 godzina aktywności w tygodniu, mnożymy to co wyszło x 1,2 - lekkie ćwiczenia 1-3 dni w tygodniu, maksymalnie 3 godziny (łącznie oczywiście) , PPM x 1, 375 - ćwiczenia o średnim natężeniu 3-5 dni w tygodniu, maksymalnie 5 godzin, PPM x 1, 55 - ostry trening 6-7 dni w tygodniu, po 7-8 godzin tygodniowo, PPM x 1, 725 - ekstremalny wysiłek - PPM x 1, 9 Co jakieś 3 stracone kilogramy liczymy od nowa [/QUOTE]Fajny * jestem za leniwa żeby liczyć codziennie kalorie
|
|
|
|
|
|
#1730 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=dacn;50443246]Ja pamiętam
![]() BTW nadal szukam dietetyka, rozmawiałam z TŻem o dość dużym wydatku na konsultację i co urwa słyszę: " jedz po prostu mniej, na diecie trzeba być troszeczkę głodnym " nosz urwa [COLOR="Silver"]jedz wiecej warzyw po prostu zeby zabic glod
|
|
#1731 |
|
Raczkowanie
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;50413440]Hahhaha
[/QUOTE]Oczywiscie wczoraj nie policzylam...Dochodze do wniosku ze w pracy to zrobie,mam wiecej wolnego czasu Obliczalam sobie na dwustupoedziesieciucztere ch stronach ,w trzech jezykach,za kazdym wychodzil inny wynik. Sprawdze Twoj sposob.Aczkolwiek przestalam liczyc na cud. Nie schudlam przy 2200 kcal ,przy 1800 tez nie,teraz jem za rada trenera ok.1500 i tez nie chudne. Te kalorie to chyba licze z przyzwyczajenia
|
|
#1732 |
|
Zadomowienie
|
warzywa nie zabijają głodu, tylko zapychają żołądek
![]() Co do liczenia kalorii, to podziwiam, ja bym tak nie potrafiła Zresztą, są dni, kiedy jem bardzo kalorycznie, a są takie, kiedy w ogóle nie mam apetytu - ani nie ograniczam na siłę ani się nie zmuszam, żeby zjeść więcej - mam wrażenie, że organizm sam się nauczył regulować swoje potrzeby |
|
|
|
|
#1733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
),ale tak naprawde nie wiem ile ono ma czego. Ufam komus,kto gdziea tam napisal ze jablko ma tyleityle kcal. To chyba jednak jest sciema lekko
|
|
|
#1734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() znaczy kalorie na pewno jakieś tam znaczenie mają, ale wydaje mi się, że po jakimś czasie jedzenia czystego, wartościowego jedzenia organizm nie będzie wcale chciał zjeść więcej niż spali gdzieś też wyczytałam (może nawet tutaj na wątku, nie pamiętam ), że tycie na początku jedzenia paleo może wynikać z tego, że organizm był niedożywiony, bo dostawał wcześniej tylko śmieciowe kalorie i jak w końcu dostaje coś odżywczego, to musi sobie odbić Inna rzecz jeszcze (kiedyś MS o tym pisała), że idealna waga dla naszego organizmu z punktu widzenia zdrowia itd., to często wcale nie to, co nam się najbardziej podoba
|
|
|
|
|
|
#1735 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Yyy,niestety przed paleo,a wiec przed 1.1.2015,nie bylam i tez i nie wygladalam na niedozywiona. Wrecz przeciwnie,jadlam jak moje 3 kolezanki z pracy razem wziete,a na wskutek podnoszenia coraz wiekszych ciezarow,popekaly mi lekko naczynka krwionosne na twarzy. Wygladalam jak Jagna z "Chlopow". Zreszta,nadal tak wygladam
|
|
|
#1736 |
|
Zadomowienie
|
ale niedożywionym można być też przy nadwadze czy otyłości
|
|
|
|
|
#1737 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
Jedyna rzecz z ktora sie zgodze, to ta, ze ludzie rzeczywiscie byli szczuplejsi I niekoniecznie powodem tego bylo jedzenie. Ludzie po prostu spedzali czas bardziej aktywnie. ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- [1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;50412513]PPM (BMR)= 447,593 +(9,247 x waga w kilogramach)+(3,098 x wzrost w centymetrach) - (4,330 x wiek w latach) poniżej tego nie schodzimy teraz plus aktywność- praca siedząca + 1 godzina aktywności w tygodniu, mnożymy to co wyszło x 1,2 - lekkie ćwiczenia 1-3 dni w tygodniu, maksymalnie 3 godziny (łącznie oczywiście) , PPM x 1, 375 - ćwiczenia o średnim natężeniu 3-5 dni w tygodniu, maksymalnie 5 godzin, PPM x 1, 55 - ostry trening 6-7 dni w tygodniu, po 7-8 godzin tygodniowo, PPM x 1, 725 - ekstremalny wysiłek - PPM x 1, 9 Co jakieś 3 stracone kilogramy liczymy od nowa [/QUOTE]policzylam Wyszlo mi przy lekkich cwiczeniach jakies 1850 kcal.Troche mnie zmylily te przecinki i poczatkowy wynik wyszedl mi w tysiacach
|
||
|
|
|
|
#1738 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No gdzie, w USA była właśnie największa moda na low fat wtedy. Ciekawa teoria, że cola nikomu nie smakowała ![]() Juz w sumie kij z tą redukcja, ale jak to było ze ludzie w ogóle sile mieli zwlec sie z łóżka. Taka krótka refleksja w związku z tym ile da sie zdzialas dietą. A tak generalnie u mnie - poznałam sie fatigue!! i to nagle. Od trzech- czterech lat około południa miałam spadek energii, czasem były potrzebne drzemki, czasem w ogóle nie kontaktowałam, było lepiej, bylo gorzej jednak zmęczenie towarzyszło mi ciagle. Od jakis dwóch tygodni wyspiam sie szybciej, śpię mniej (6-7godzin), zadnych problemów z wstawaniem, a co najważniejsze cały dzień sobie żyje, bez dziwnego spadku energii w środku dnia .
|
|
|
|
|
|
#1739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja pisalam o latach 90siatych w polskich realiach. W Stanach dieta low fat miala swoje epogeum juz wczesniej. Warto wspomniec, ze juz wtedy amerykanie znani byli z nadmiernej otylosci. Dieta low fat jest dalej uwazana za najbarxziej optymalna i dopiero od niedawna zaczelo sie to zmieniac. Lepiej popatrz na francuzow i ich zamilowanie do serow, masla, miesa jednym slowem tluszczu. Paradoksalnie pozostaja jednak szczupli. |
|
|
|
|
|
#1740 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie i jak to jest, ze mimo wszystko w USA było wtedy tylu szczupłych ludzi.
Tez nie lubię coli, ale nie o to chodzi. Mnóstwo ludzi uwielbia, my mamy polską perspektywę, tam "soda" to jak kompot u nas (w sumie tez nie lubiałam haha)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.

. A z ciekawosci..jaki to cud sie zdarzyl?
)

Jutro mija tydzień, a od czwartku strasznie w kratkę jem. Niby wiedziałam, że nie będzie to tak hop - siup od razu ładnie, grzecznie i plan na 100%, ale jakaś taka zła jestem na siebie.... Bo to były bardzo głupie wpadki... I to w głównej mierze wszystko przez cukinie, a raczej jej cenę! Wymówka z klasą, nie?

Motywujący

), że tycie na początku jedzenia paleo może wynikać z tego, że organizm był niedożywiony, bo dostawał wcześniej tylko śmieciowe kalorie i jak w końcu dostaje coś odżywczego, to musi sobie odbić
i to nagle. Od trzech- czterech lat około południa miałam spadek energii, czasem były potrzebne drzemki, czasem w ogóle nie kontaktowałam, było lepiej, bylo gorzej jednak zmęczenie towarzyszło mi ciagle.