|
|
#1711 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Cześć dziewczynki!
Podczytuję was już od pewnego czasu bo marzy mi się wyjazd jako au pair. W ubiegłe wakacje miałam jechać, jednak nic z tego nie wyszło więc w tym roku pomysł powrócił. Szukałam rodzinek głównie z krajów angielskojęzycznych, jednak teraz nadarzyła się okazja wyjazdu do Francji, dokładnie do Rennes i no właśnie... sama nie wiem! Nie znam francuskiego, ale matka jest polką więc mówi, że nie byłoby problemów z komunikacją. Proponują opłacony przejazd w obie strony, 90 euro tygodniowo, bilet na komunikację, ok.25h bez sprzątania - tylko opieka nad jednym dzieckiem. Zaskoczyło mnie trochę, że jako jedyna rodzinka spośród wszystkich z którymi pisałam opłacają ubezpieczenie i składki emerytalne. Wiem, że niektóre z was są/ były we Francji więc chciałam zapytać czy takie warunki są dobre? Bo na moje niezbyt obeznane w auperkowaniu oko wydają się być idealne! Co sądzicie?
|
|
#1712 |
|
Rozeznanie
|
Vicky- nie byalm we Francji jako au pair, ale te warunki wydaja mi się byc naprawde ekstra! Jezeli nie znasz jezyka w ogole to chyba dobrze, ze mama jest Polką. Wedlug mnie powinnas sie naprawde powaznie zastanowic nad ta propozycja!
|
#1713 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ps; bardzo lubie twoj podpis w stopce Kurcze a ja mowilam nigdy wiecej au pair aa teraz strasznie ciagnie mnie do angli szkocji ... ehh
|
|
#1714 |
|
Przyczajenie
|
W sumie to nie myślałam nigdy o francuskim, bardziej o hiszpańskim. Ale faktycznie warunki mnie kuszą. Byłabym tam 11 mies, po 6 mies. jest tygodniowy płatny urlop. Wydaje mi się, że przez rok można już się języka nauczyć, wiadomo nie biegle, ale tak żeby się dogadać
Zastanawiam się jeszcze czy znając angielski dogadam się z francuzami bo czytałam, że oni to tylko po francusku chcą rozmawiać. Ale może ktoś kto tam był się wypowie ![]() Scharlot - dzięki Ten cytat właściwie motywuje mnie do każdego działania, taki mój popychacz
|
|
#1715 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
PS. Ukradłaś mi podpis ![]()
|
|
#1716 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jeszcze tylko 19 dni i koniec ! Nowa au pair będzie tutaj od 16 lipca. Nie wiem jak ona ustalała sprawy z hostą, ale hostka wysłała jej spis obowiązków, rozkład dni. Kilka dni temu napisała do mnie ta nowa dziewczyna. Pytałam jej o poprzednie doświadczenie (była u rodziny 2 lata, rok jako sprzątaczka bardziej, potem rok jako au pair, przy dwójce dziewczynek - 3 i 5 lat). I tyle. Potem pracowała jako opiekunka do osób starszych. Nie wiem, myślałam, że hostce bardziej zależy na kimś z dobrym doświadczeniem przy maluchach. No i piszę z tą nową au pair, opowiadam jak dni wyglądają, jak pracuje (że wtorki, środy od 8:00 do 18:30 itd.) i pytam kiedy przyjeżdża dokładnie. Ona odpisuje, że w poniedziałek i o której mi pasuje (bo hostów nie będzie w domu wtedy). No to mówię, że od około 9 nie śpię już, a ona do mnie: "to możesz każdego dnia spać do 9 ? To świetnie. " ![]() Tak jakby w ogóle nie czytała, co do niej pisałam i chyba nie pamięta, co hostka jej mówiła ? No nic, zobaczymy jak przyjedzie. Oby była sympatyczna i ogarnięta.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
|
|
|
#1717 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
( bylam we francji 3 razy, przy 2 dzieci, 40h pracy mialam 95€ i...tyle). Cytat:
Z kolei w Szwajcarii ludzie uwielbiaja mowiac po angielsku, jak tylko umieja i widza, ze maja okazje z Toba mowic po angielsku to sie zaczynaja popisywac
|
|
#1718 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Kurcze mam problem bo pisząc z rodzinkami po angielsku nie ma problemu jak się do nich zwracać, ale po polsku to już gorzej. Nie wiem czy pisać przez "Pani" czy po prostu na"Ty"?
|
|
|
#1719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1720 |
|
Przyczajenie
|
Roux a powiedz jeszcze czy za te 90euro to da się we Francji jakoś normalnie żyć albo odłożyć trochę kasy? Bilet na komunikację opłaca rodzinka więc spory wydatek odejdzie, ale nie mam pojęcia czy życie (imprezy albo zakupy
) tam jest drogie? Wiem, że au pair to nie jest praca zarobkowa i nie podchodzę do tego w ten sposób, ale mimo wszystko fajnie byłoby coś odłożyć
|
|
#1721 |
|
Raczkowanie
|
Dziewuszki a my dzis z japonka sobie biegałysmy ! je je je pierwszy dzien wiecej pewnie bylo marszu niz biegania ale powoli powoli wyrabiam kondycje bo moja jest niezbyt dobra
ale ciesze sie ze wg zaczełysmy :P
|
#1722 |
|
Wtajemniczenie
|
powodzenia w bieganiu
Trzeba zaczynać powolutku, żeby sie nie zniechecic! też ide jutro, oby nie padalo!
|
|
|
|
#1723 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jutro po południu możemy iść na spacer i dziewczynki chciałyby wypróbować waszą trampolinę
|
|
#1724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem za kazda normalna kase da sie zrobic zakupy, poimprezowac i odlozyc. Po prostu musisz pojechac, zobaczyc ceny, zobaczyc co lubisz..itd i zaplanowac wydatki, albo ograniczyc zawsze mozesz popytac o dodatkowe bbs, gdyby Cie kryzys finansowy dosiegnal )Powodzenia!
|
|
#1725 |
|
Zadomowienie
|
Fajnie, że większość z Was już pojechała. Mój wyjazd dopiero we wrześniu. Moja rodzinka pod koniec lipca przyleci do Polski, odwiedzić swoją byłą au pair i będą chcieli się ze mną spotkać.
|
|
|
|
#1726 | |
|
Zakorzenienie
|
haha rzeczywiście, ale teraz po tej wiadomości się to zmieni
![]() ![]() Cytat:
![]()
|
|
#1727 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć.
Można dołączyć? ![]() Od ponad tygodnia jestem w Brukseli. Właśnie, jako Au pair. ![]() Z rodziną miałam ogromne szczęście, ponieważ ja tylko się zarejestrowałam na stronie i zadzwonili do mnie sami. Z tego co się zorientowałam mam świetne warunki i nie narzekam. Byłam wcześniej u nich w kwietniu, żeby poznać wszystkich. A bym zapomniała opiekuje się 2 dziewczynkami (3l. i 5l.).
|
|
#1728 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Po miesiącu od rozpoczęcia poszukiwań na AWP mieliśmy kupione bilety ![]() Ale naprawdę trzeba być optymistycznie nastawionym i się nie zrażać Nikt z rodziny i znajomych nie wierzył, że nam się uda
|
|
#1729 |
|
Rozeznanie
|
karateczka-nie przejmuj sie, ja tez sie bardzo stresowalam przed pierwsza rozmowa, a w koncu wszystko super wyszlo i wlasnie u nich jestem!
Duzo sie usmiechaj, badz pozytywnie nastawiona i bedzie dobrze!
|
#1730 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak tylko nawiążesz kontakt z rodzinką, piszesz konkretnego (czyt. długiego ) maila o sobie, o swoich zainteresowaniach, dlaczego chcesz być au pair - tak, żeby Cię poznali Później pytasz o nich, o dzieciaki, co lubią robić (żeby widzieli, że to Cię interesuje i że chcesz ich poznać) Następnie piszesz, że masz tez kilka podstawowych pytań odnośnie warunków - i piszesz kilka pytań Kieszonkowe, godziny i obowiazki to jedna z rzeczy, które trzeba wiedzieć jak najszybciej. Bo później okazuje się że fajnie wam się gada, a tu 50Ł za 45 h i pokój z 10 miesiecznymi trojaczkami ![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Cytat:
Chyba w Brukseli jeszcze nikogo nie miałyśmy? Jakie masz warunki? Zaglądaj do nas i opowiadaj![]() ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Znalazłam swojego starego maila, którego wysłałam do mojej obecnej rodzinki dwa lata temu Do mojej pierwszej też pisałam w ten sposób i się udało Może komuś się przyda![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo fajny list Zaczęło się odzywać do mnie trochę rodzinek i zaczynam się bać, bo czekają mnie pierwsze rozmowy Do dziewczyn w Irlandii: czy 120€ tygodniowo to dobra stawka? Przeszukałam wątek i widzę, że opinie na temat polskich i pół-polskich rodzin są podzielone Zastanawiam się, czy jadąc do takiej rodziny faktycznie można się dobrze nauczyć języka, chociaż to pewnie u każdej rodziny indywidualnie...
|
|
|
|
|
#1733 |
|
Zakorzenienie
|
"I'm Irish Ede's Polish and the kids are both. At the moment Ede and the kids are in Poland, they live in Gostynin about one hour north of Lodz. The kids are staying till the last week of August, Ede is coming back in two weeks time. Your starting time is August the 12th, it will be for 10 months. Now we work roughly from 8am till 4.30 pm Mon/Fri no weekend work. We live in Dublin about 15mins from the city centre, our pay is 120euro per week that includes maybe two babysittings per month roughly, very light housework minimal infact, you will be there just to look after the kids."
Czyli 8 - 9 godzin od poniedziałku do piątku. Trochę dużo chyba
|
|
|
|
#1734 |
|
Wtajemniczenie
|
Dużo? No nie przesadzajmy.
i stawka dobra, nie wiem czego więcej Ty oczekujesz? 25 h za 120E?
|
|
|
|
#1735 |
|
Rozeznanie
|
wedlug mnie bardzo dobra stawka! 8h to optymalnie, normalnie
|
#1736 |
|
Zakorzenienie
|
Aaa ok
Wiecie, naczytałam się różnych ustaw i rozporządzeń, według których zazwyczaj au pair może pracować 5-6 godzin dziennie |
|
|
|
#1737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj rekord to 70h tygodniowo.
FoodSenses Jedzonko fit i absolutnie nie fit FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2012-07-10 o 12:46 |
|
|
|
|
#1738 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A na jak długo zostajesz? Ja prawdopodobnie koniec września będę w Wiedniu z powrotem na studia
|
|
|
|
|
#1739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1740 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:44.

Podczytuję was już od pewnego czasu bo marzy mi się wyjazd jako au pair. W ubiegłe wakacje miałam jechać, jednak nic z tego nie wyszło więc w tym roku pomysł powrócił. Szukałam rodzinek głównie z krajów angielskojęzycznych, jednak teraz nadarzyła się okazja wyjazdu do Francji, dokładnie do Rennes i no właśnie... sama nie wiem! Nie znam francuskiego, ale matka jest polką więc mówi, że nie byłoby problemów z komunikacją. Proponują opłacony przejazd w obie strony, 90 euro tygodniowo, bilet na komunikację, ok.25h bez sprzątania - tylko opieka nad jednym dzieckiem. Zaskoczyło mnie trochę, że jako jedyna rodzinka spośród wszystkich z którymi pisałam opłacają ubezpieczenie i składki emerytalne. Wiem, że niektóre z was są/ były we Francji więc chciałam zapytać czy takie warunki są dobre? Bo na moje niezbyt obeznane w auperkowaniu oko wydają się być idealne! Co sądzicie?

Jak tylko nawiążesz kontakt z rodzinką, piszesz konkretnego (czyt. długiego
Chyba w Brukseli jeszcze nikogo nie miałyśmy?

A na jak długo zostajesz? Ja prawdopodobnie koniec września będę w Wiedniu z powrotem na studia