Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟 - Strona 58 - Wizaz.pl

Wr鵵   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla os鏏, kt鏎e s na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od篡wianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno嗆 dobowa diet - musz one mie ponad 1000 kcal.

Zamknij w徠ek

Narz璠zia
Stary 2013-11-06, 23:46   #1711
mrsambitious
Przyczajenie

Wiadomo軼i: 8
Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟

Witam! Obserwuj ten w徠ek od jakiego roku, nawet napisa豉m ze dwa swoje jad這spisy, ale nie by這 w tym wi瘯szej filozofii - ot, zwyk貫 "U".
Teraz sprawa ma si inaczej, bo moja sytuacja jest inna. Jestem na "R", bo wprawdzie nie mam niedowagi, ale przez wakacje sporo przyty豉m (ok 7-8 kg) i ledwo si mieszcz we wszystkie moje ciuchy. To naprawd niefajne, jak si z ulubionych d磨ns闚 wylewa, a sweter si nie dopina. Dlatego dla w豉snego lepszego samopoczucia chcia豉bym schudn望.
Problem w tym, 瞠 od wrze郾ia nie schud豉m w og鏊e. By這 to tak, 瞠 miesi帷 trzyma豉m diet, potem waga wskaza豉 58 kg, nast徙i napad. Po miesi帷u diety wa篡豉m tyle samo (z wahaniami 57-59 kg), wi璚 nie widz帷 efekt闚, znowu by這 objadanie si. Tym sposobem wa輳 ko這 60 kg. Podsumowuj帷, od wrze郾ia nie schud豉m w og鏊e, mimo 瞠 "trzyma豉m diet". I tu moje pytanie - czy nie chudn przez te epizody z napadami? Bo 獞icz 3 razy w tygodniu, zdrowo jem, wi璚 raczej nie tu le篡 problem. Chyba 瞠 jem za ma這? Mo瞠 to by tego wina?
Bardzo prosz o rady, bo nie wiem co mam robi... Jak nie widz efekt闚, to trac motywacj i tyj, a to b喚dne ko這, z kt鏎ego musz jak najszybciej wyj嗆.
Stary 2013-11-07, 00:54   #1712
eddin
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 415

Hej. Ja mia豉m tak samo, dopiero gdy zacz窸am je嗆 rozs康nie ca造 czas, to chud豉m. Odchudzanie to troch matematyka - ilo嗆 kcal musi by na minusie, a napadami mo積a popsu ca造 tydzie pracy. Wi璚 瘸dne g這d闚ki czy ob瘸rstwa, a rozs康ek Ja w sumie te jeszcze tego si ucz
eddin jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 04:21   #1713
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 86

Unex, a czy to, 瞠 nie mog je嗆 w stresie (nawet ma造m, np. przed podr騜) to mo瞠 by objaw ED? tylko, 瞠 ja nie chc chudn望, jestem zadowolona z tego jak wygl康am...

Dzisiejsze U
I(8.00): 25g manny na wodzie, 100g malin, 100g jab趾a
II(11.00): marchewka, jogobella light
III(13.00): kawa z mlekiem
IV(14.00): grillowane warzywa (papryka, cebula, pieczarki) podane z warzywami na parze (mieszanka hortexowa), na deser puszka coli light - chocia kr瘼uje mnie jedzenie przy ludziach zmobilizowa豉m si i posz豉m do kafejki w pracy
V(17.00): kawa z mlekiem, jab趾o
VI(19.00): jogurt owocowy bez cukru 400g, 10g otr瑿闚, 造瞠czka kakao

a co mog zje嗆 na kolacj innego ni jogurt? jem jogurty OSM sanok (http://vitalia.pl/kp80,26600,0_Jogur...osm-sanok.html), zawsze my郵a豉m, 瞠 s zdrowe a do tego s bardzo smaczne i syc帷e (taki du篡 jogurt ma prawie 160 kcal!)
SybilVane jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 04:52   #1714
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 3 325

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka wiadomo嗆
Unex, a czy to, 瞠 nie mog je嗆 w stresie (nawet ma造m, np. przed podr騜) to mo瞠 by objaw ED? tylko, 瞠 ja nie chc chudn望, jestem zadowolona z tego jak wygl康am...

Dzisiejsze U
IV(14.00): grillowane warzywa (papryka, cebula, pieczarki) podane z warzywami na parze (mieszanka hortexowa), na deser puszka coli light - chocia kr瘼uje mnie jedzenie przy ludziach zmobilizowa豉m si i posz豉m do kafejki w pracy

a co mog zje嗆 na kolacj innego ni jogurt? jem jogurty OSM sanok (http://vitalia.pl/kp80,26600,0_Jogur...osm-sanok.html), zawsze my郵a豉m, 瞠 s zdrowe a do tego s bardzo smaczne i syc帷e (taki du篡 jogurt ma prawie 160 kcal!)
Serio, a 160 kcal? 畝rtujesz sobie, prawda?
Nie zwi瘯szy豉 porcji na 郾iadanie. Na obiad same warzywa?! zn闚 瘸dnego bia趾a. Na kolacj mo瞠sz zje嗆 cokolwiek, zwyk貫 kanapki (ale posmarowane i z w璠lin albo serem!), jajecznic (5 minut roboty, chyba dasz rad?), sa豉tk i mn鏀two troch bardziej skomplikowanych rzeczy. A zamiast tych jogurt闚 ju chocia twar鏬 by zjad豉... a kawa z mlekiem i nawet z jab趾iem to nie posi貫k.
Z ostatnich rad nie wprowadzi豉 nic!

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 07:10   #1715
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 290

Cytat:
Napisane przez neverstopbelieving Poka wiadomo嗆
Poa alpina - Dzi瘯uje bardzo za cenne radyS one dla mnie bardzo wa積e. Mam nadziej, 瞠 za jaki czas wstawie tutaj moje P godne podziwu AA i mam jeszcze jedno pytanko, czy m鎩 jad這spis jest chocia troche zbli穎ny do P? czy raczej U? Wiem, 瞠 musze zwi瘯szy warto軼iowo嗆 i kaloryczno嗆 posi趾闚 ale chcia豉bym wiedzie jak wiele mi jeszcze brakuje do pe軟ego P DZI艼UJE
To jest U z niedoci庵ni璚iami je郵i chodzi o warto嗆 od篡wcz spo篡wanych pokarm闚 (na pewno potrzeba wi璚ej bia趾a i t逝szczy). Ale Twoje menu pokazuje, 瞠 nie masz jakich strasznych blokad je郵i chodzi o wyb鏎 produkt闚 (no chyba, 瞠 to tylko takie wra瞠nie ) - tak wi璚 byle do przodu .

Cytat:
Napisane przez mrsambitious Poka wiadomo嗆
Witam! Obserwuj ten w徠ek od jakiego roku, nawet napisa豉m ze dwa swoje jad這spisy, ale nie by這 w tym wi瘯szej filozofii - ot, zwyk貫 "U".
Teraz sprawa ma si inaczej, bo moja sytuacja jest inna. Jestem na "R", bo wprawdzie nie mam niedowagi, ale przez wakacje sporo przyty豉m (ok 7-8 kg) i ledwo si mieszcz we wszystkie moje ciuchy. To naprawd niefajne, jak si z ulubionych d磨ns闚 wylewa, a sweter si nie dopina. Dlatego dla w豉snego lepszego samopoczucia chcia豉bym schudn望.
Problem w tym, 瞠 od wrze郾ia nie schud豉m w og鏊e. By這 to tak, 瞠 miesi帷 trzyma豉m diet, potem waga wskaza豉 58 kg, nast徙i napad. Po miesi帷u diety wa篡豉m tyle samo (z wahaniami 57-59 kg), wi璚 nie widz帷 efekt闚, znowu by這 objadanie si. Tym sposobem wa輳 ko這 60 kg. Podsumowuj帷, od wrze郾ia nie schud豉m w og鏊e, mimo 瞠 "trzyma豉m diet". I tu moje pytanie - czy nie chudn przez te epizody z napadami? Bo 獞icz 3 razy w tygodniu, zdrowo jem, wi璚 raczej nie tu le篡 problem. Chyba 瞠 jem za ma這? Mo瞠 to by tego wina?
Bardzo prosz o rady, bo nie wiem co mam robi... Jak nie widz efekt闚, to trac motywacj i tyj, a to b喚dne ko這, z kt鏎ego musz jak najszybciej wyj嗆.
By mo瞠 podczas "normalnych" dni jesz za ma這 i nadrabiasz to z nawi您k podczas napad闚. Organizm g逝pieje przy takiej niesystematyczno軼i, dlatego odk豉da t逝szcz.

Cytat:

Dzisiejsze U

Przy陰czam si do wypowiedzi Psotki87 - zero post瘼闚. Dobra, post瘼em by這by jedzenie przy ludziach, ale wtedy, gdy zjad豉by w tej kafejce normalny warto軼iowy posi貫k. A najlepiej jeszcze okrasi豉 deserem (innym ni jogurt).
Pytasz co mo瞠sz zje嗆 na kolacj udzielaj帷 si w tym w徠ku... Sp鎩rz na pierwszy lepszy jad這spis (niezaburzony) i ju masz gotow odpowied.
Jesz same cukry proste, a nie jeste cukrowym barankiem, 瞠by te substancje wystarczy造 to funkcjonowania Twojego organizmu...

Poa alpina jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 13:03   #1716
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 88 472

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka wiadomo嗆
Powiedzia豚ym raczej 瞠 tak samo s這dki. I nie niszczy z瑿闚, ani nie podnosi poziomu glukozy tak gwa速ownie. Idealny zamiennik cukru. cho ja znowu nauczy貫m si pi nies這dzon herbat Kawy nie pos這dzi豚ym nigdy, a z herbat nie wiem czemu mi si tak przestawia

W ko鎍u normalny dzie, U/R:

Po przebudzeniu: ciep豉 woda z sokiem z cytryny i miodem

1: 篡tnianka na mleku 1,5% z od篡wk bia趾ow, bananem, jab趾iem, dyni, orzechami laskowymi i serkiem Philadelphia o smaku orzechowej Milki

2: 3 kromki 篡tniego razowca z jajkiem, serkiem zio這wym, w璠zonym 這sosiem i og鏎kiem
+ sa豉tka ze szpinaku, gruszki i buraka,

3: brukselka z w璠zonym boczkiem (t逝szcz wytopiony i odlany ), pomidorkami koktajlowymi, w這skimi orzechami, kasz gryczan i kozim serem

4: babeczka-murzynek
+ 1/2 sa豉tka z marchewki, granatu, dyni i twarogu
+ podw鎩ne espresso

5: burger rybny z dorsza delikatnie gotowanego na parze, w grahamce z domowym coles豉wem, pomidorem, og鏎kiem ma這solnym i czerwon cebulk,
+ odrobina majonezu z og鏎kami konserwowymi, natk pietruszki, marynowanymi pieczarkami, marynowan i 鈍ie膨 cebulk (taki domowy sos tatarski )
+ sa豉tka rzymska z orzechami w這skimi, pomidorkami koktajlowymi, dymk, 鄴速 papryk, cukini, polana jogurtem naturalnym z koperkiem

Przed snem: od篡wka bia趾owa

+ do picia: woda, lipa, herbata z cytryn

Ruch (nie chce mi si tutaj codziennie wszystkiego wypisywa, ale od czasu do czasu postaram si to robi, ze wzgl璠u na to 瞠 kto mnie ostatnio o to pyta):
- 2 x 30 minutowy spacer (zakupy)
- 25 minut HIIT (bieg z kijkami NW)
- unoszenie i skr皻y n鏬 w zwisie na dr捫ku (ka盥e z nich 4 serie po 10 powt鏎ze)

- wznoszenie tu這wia z obci捫eniem (4 serie po 10 powt鏎ze)
- skr皻y n鏬 i miednicy w le瞠niu (4 serie po 10 powt鏎ze)
- skr皻y tu這wia z nogami w g鏎ze (4 serie po 10 powt鏎ze)
- skr皻y tu這wia z unoszeniem n鏬 (4 serie po 10 powt鏎ze)
- sprz徠anie mieszkania (ok. 30-45 minut)

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

I przyznam si 瞠 podczas przeprowadzki zawieruszyli鄉y wag, wi璚 p鏦i co nie mog jej kontrolowa, a s康z帷 po luzach w spodniach i braku "daszka nad ptaszkiem" jest nie幢e
Dzi瘯uj za odpowied.. A menu jak zwykle smacznie skomponowane

Ksi捫ki potrzebuj nowego domu

Ervisha jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 14:18   #1717
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Przepraszam, ale...Q德a COKOLWIEK! Praktycznie przez ca造 tydzie lecisz na jogurcikach i jeszcze nie wiesz co mo瞠sz zje嗆 zamiast nich?
160 kcal to wed逝g Ciebie du穎? A gdzie jakie warto軼i od篡wcze, witaminy, b這nnik, bia趾o, w璕lowodany inne ni te z jogurtu??

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka wiadomo嗆
Dzi瘯uj za odpowied.. A menu jak zwykle smacznie skomponowane
R闚nie dzi瘯uj
DudiBoy jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 14:42   #1718
Erena
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 119

Cytat:
Przepraszam, ale...Q德a COKOLWIEK! Praktycznie przez ca造 tydzie lecisz na jogurcikach i jeszcze nie wiesz co mo瞠sz zje嗆 zamiast nich?
160 kcal to wed逝g Ciebie du穎? A gdzie jakie warto軼i od篡wcze, witaminy, b這nnik, bia趾o, w璕lowodany inne ni te z jogurtu??

:
Dudi, ale juz padly przeciez konkretne propozycje kolacji.

Korci mnie, zeby nastepny post podobnej tresci zglosic jako chorobowy do przeniesienia na KZ.

Wracajac do Twojego, Dudi, jadlospisu - jak zwykle dostalam slinotoku . Sluchaj, kiedy Ty masz czas na takie pichcenie? Serio. Sama lubie gotowac, ale zazwyczaj czas mam tylko w weekendy, wiec wtedy sie wyzywam, gotuje hurtem i rozdzielam na porcje do biura

Babeczka Twojej roboty?
Erena jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 14:49   #1719
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 88 472

Cytat:

R闚nie dzi瘯uj

Ksi捫ki potrzebuj nowego domu

Ervisha jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 15:35   #1720
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo軼i: 620

U

I owsianka z mas貫m orzechowym crunchy i musem jab趾owym z cynamonem

II 2 domowe du瞠 ciastka owsiane z bakaliami i orzechami, serek naturalny z mro穎nymi malinami

III makaron pe軟oziarnisty z w璠zon makrel, grzybami i duszonym porem zapiekany pod mozzarell

swie穎wyciskany sok pomara鎍zowy

IV 2 kromki 篡tniego razowca z pieczonym kurczakiem, sa豉t i awokado / oscypkiem, rukol i chutneyem cebulowym

do picia ponadto: woda, 2xczarna du瘸 kawa, pokrzywa, roiboos
Milka1224 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 15:41   #1721
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 3 325

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka wiadomo嗆
U

I owsianka z mas貫m orzechowym crunchy i musem jab趾owym z cynamonem

II 2 domowe du瞠 ciastka owsiane z bakaliami i orzechami, serek naturalny z mro穎nymi malinami

III makaron pe軟oziarnisty z w璠zon makrel, grzybami i duszonym porem zapiekany pod mozzarell

swie穎wyciskany sok pomara鎍zowy

IV 2 kromki 篡tniego razowca z pieczonym kurczakiem, sa豉t i awokado / oscypkiem, rukol i chutneyem cebulowym

do picia ponadto: woda, 2xczarna du瘸 kawa, pokrzywa, roiboos
Pycha :郵ina: wszystko bym zjad豉!

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 16:19   #1722
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 97

co s康zicie o takiej R ?

I kasza manna z 4 造瞠k na mleku z szklank bor闚ek, 造磬 orzech闚 w這skich, 2 造磬ami d瞠mu domowego, 造瞠czk miodu
II ma豉 galaretka z gar軼i owoc闚 polana 3 造磬ami jogobelli
IV kilka leniwych, p馧 talerza kapusty czewonej i bia貫j, ma造 pulpet drobiowy z piersi domowej roboty
IV pasek czekolady terravity, bu趾a owsiana krojona na 3 cz窷ci,serkiem, w璠lin z piersi i pomidorem/ z serkiem miodowym i d瞠mem domowym
V udko z kurczaka, gar嗆 fasolki szparagowej marynowanej

Edytowane przez cukierkowa1
Czas edycji: 2013-11-07 o 16:22
cukierkowa1 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 16:58   #1723
natul
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 204

Dzisiejsze R

好iadanie: owsianka (4 造磬i p豉tk闚 owsianych g鏎skim, po 造盧e siemienia lnianego, otr瑿闚 篡tnich i pszennych), 0,5 szklanki mleka 2%, gruszka, gar嗆 orzech闚 w這skich, jedna pastylka s這dziku
II 郾iadanie: 2 kawa趾i chleba razowego z szynk, sa豉t i serem feta
Obiad: 50g ry簑 z kurczakiem (ok.150g) i warzywami, smazone na oleju
Podwieczorek: serek homo nat 200g z 造瞠czk miodu i 2 造磬ami p豉tk闚 migda這wych
Kolacja: papryka faszerowana jajkiem i serkiem wiejskim

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 18:49   #1724
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo軼i: 2 671

Redukcja bezzbo穎wa ze wzgl璠闚 zdrowotnych:

I: omlet z 3 jaj i 3 造瞠k m彗i kokosowej z domowym mas貫m z nerkowc闚 i bananem.
II: wiejski, truskawki, 造磬a mas豉 s這necznikowego.
III: sma穎na na oleju kokosowym pier z kurczaka plus 1/2 opakowania mieszanki warzywnej (broku, kalafior, marchew).
IV: sa豉tka z peki雟kiej, papryki, og鏎ka i puszki tu鎍zyka.
Maddie jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 19:03   #1725
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 212

A ja dzisiaj poszala豉m, najpierw z nud闚, potem z nerw闚 ;/

U/P (bo sama jeszcze nie wiem, czego chc)
郾iadanie: kasza jaglana 30g gotowana z po這w 鈔edniego jab趾a, cynamonem, podana z 造瞠czk wi鏎k闚 kokosowych i migda豉mi 8g; szklanka 鈍ie瞠go soku z marchwi, kawa z odrobin mleka 1,5%
II 郾iadanie: kajzerka wieloziarnista z plasterkiem sera 鄴速ego i og鏎kiem kiszonym, p馧 jab趾a
obiad: zupa kalafiorowa na rabkach z wkrojon piersi z kurczaka, odrobin zabielana 18% 鄉ietan; kawa z odrobin mleka 1,5%
W MI犵ZYCZASIE: przed obiadem - lody stracciatella, danio light, jab趾o, p馧 babeczki orkiszowe
przek御ka: s這necznik 30g
kolacja: twar鏬 chudy 65g z jogurtem naturalnym 200g, 造瞠czk lnu mielonego, d瞠mu, 3 造磬i p豉tk闚 zdrowy b這nnik; 造瞠czka kakao naturalnego z 2/3 szklanki mleka 1,5%
Seducer jest offline Zg這 do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda髒e

REKLAMA
Stary 2013-11-07, 19:13   #1726
Rule Britannia
BAN sta造

Wiadomo軼i: 537

R
好iadanie: szklanka mleka sojowego + p豉tki fitness z czekolad
II 郾iadanie: bu趾a grahamka ze 郵edziem. By豉m tak g這dna, 瞠 jeszcze zjad豉m ciastka belvita z czekolad.
Obiad: filet z kurczaka z warzywami i pomidorami z makaronem pe軟oziarnistym spaghetti (wczesniej troche zurku...)
Kolajca: otreby owsiane z kaki i bananem
Rule Britannia jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:08   #1727
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 86

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka wiadomo嗆
Serio, a 160 kcal? 畝rtujesz sobie, prawda?
Nie zwi瘯szy豉 porcji na 郾iadanie. Na obiad same warzywa?! zn闚 瘸dnego bia趾a. Na kolacj mo瞠sz zje嗆 cokolwiek, zwyk貫 kanapki (ale posmarowane i z w璠lin albo serem!), jajecznic (5 minut roboty, chyba dasz rad?), sa豉tk i mn鏀two troch bardziej skomplikowanych rzeczy. A zamiast tych jogurt闚 ju chocia twar鏬 by zjad豉... a kawa z mlekiem i nawet z jab趾iem to nie posi貫k.
Z ostatnich rad nie wprowadzi豉 nic!
Skoro mam dzienne zapotrzebowanie 1200 (pewnie przekraczam, ale jako nie tyj, pewnie to przez stres) to 160 wydawa這 mi si sporo
Raz pr鏏owa豉m zrobi jajecznic, ale niestety spali豉m patelni, w kuchni by koszmarny syf a jajecznica wysz豉 ohydna chlebem si nie najem, ale mo瞠 jutro spr鏏uj z twarogiem (dzisiaj by豉m zm璚zona, nie chcia這 mi si i嗆 na zakupy, wi璚 nawet nie wrzucam jad這spisu bo nie warto)
SybilVane jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:25   #1728
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Skoro mam dzienne zapotrzebowanie 1200 (pewnie przekraczam, ale jako nie tyj, pewnie to przez stres) to 160 wydawa這 mi si sporo
Raz pr鏏owa豉m zrobi jajecznic, ale niestety spali豉m patelni, w kuchni by koszmarny syf a jajecznica wysz豉 ohydna chlebem si nie najem, ale mo瞠 jutro spr鏏uj z twarogiem (dzisiaj by豉m zm璚zona, nie chcia這 mi si i嗆 na zakupy, wi璚 nawet nie wrzucam jad這spisu bo nie warto)
To co Ty masz 4-8 lat??! Ty si ciesz 瞠 jeszcze pod kropl闚k nie le篡sz, a nie my郵 o tyciu.
Chlebem si nie najesz a jogurtem tak? Ale to we co jeszcze daj na ten chleb! Mas這, sa豉t, szynk z serem i pomidorem, albo twaro瞠k z w璠zonym 這sosiem, jajkiem, avocado i og鏎kiem. Chleb najlepiej 篡tni, RAZOWY, z m彗i z pe軟ego przemia逝, kt鏎a ma du穎 b這nnika i tak przynajmniej z 5 kanapek zjedz to mo瞠 wtedy si najesz.
Stary 2013-11-07, 21:27   #1729
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 97

Cytat:
1200 masz zapotrzebowanie ? 1200 to g這dzenie si. Min 1500 powinno si je嗆.. (nawet je郵i nie 獞iczysz) bo tak to dotknie cie efekt jojo, a uwierz co o tym wiem .. zreszt chyba nie tylko ja to Ci napisze.

Edytowane przez cukierkowa1
Czas edycji: 2013-11-07 o 21:29
cukierkowa1 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:41   #1730
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Erena Poka wiadomo嗆
Dudi, ale juz padly przeciez konkretne propozycje kolacji.

Korci mnie, zeby nastepny post podobnej tresci zglosic jako chorobowy do przeniesienia na KZ.

Wracajac do Twojego, Dudi, jadlospisu - jak zwykle dostalam slinotoku . Sluchaj, kiedy Ty masz czas na takie pichcenie? Serio. Sama lubie gotowac, ale zazwyczaj czas mam tylko w weekendy, wiec wtedy sie wyzywam, gotuje hurtem i rozdzielam na porcje do biura

Babeczka Twojej roboty?
No nie wiem jak ja to robi, po prostu wstaj wyci庵am namoczone w nocy p豉tki, kroj owoce i robi owsiank. W pracy wychodz po zakupy, przychodz robi kanapk i jem. Albo przygotowuje sobie wieczorem dnia poprzedniego jak捷 sa豉tk. Wracam do domu wchodz do kuchni i gotuj obiad. Po po逝dniu T przygotowuje jaki podwieczorek, ekspres parzy kaw. Wieczorem znowu wchodz do kuchni i robimy kolacje. Zawsze pomaga mi T. Nie umie gotowa, ale zawsze ch皻nie co poda, umyje, zetrze, obierze... Naczynia te umyje. Nie mamy dzieci, gotujemy tylko dla siebie. Mo瞠 sekretem jest to 瞠 gotujemy zawsze tylko dwie porcje? Poza tym nie wydaje mi si 瞠bym serwowa jakie skomplikowane i czasoch這nne potrawy...

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

A babeczka oczywi軼ie z cukierni (ale zaufanej, podaj sk豉d i wszystko naprawd "domowo" smakuje). Gdzie by nam si chcia這 2 babeczki piec, jeszcze obie r騜ne
Stary 2013-11-07, 23:28   #1731
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 290

Cytat:
We jeszcze raz przeczytaj co Ty w og鏊e piszesz... Zdajesz sobie spraw, 瞠 jeste CHORA? Twoje zapotrzebowanie NA PEWNO nie wynosi 1200 kcal. Nawet wi璚ej energii potrzeba do utrzymania podstawowych proces闚 metabolicznych, a doda do tego jeszcze codzienne czynno軼i i aktywno嗆 - zapotrzebowanie podbija si ze spokojem o 1000 kcal. Plus fakt, 瞠 jeste niedo篡wiona i wychudzona - zapotrzebowanie ro郾ie nawet o kolejne 1000 kcal. Tak wi璚 Ty powinna je嗆 nawet 3000 kcal a nie 1200 - ROZUMIESZ TO?

Poza tym, Twoja "dieta" oparta jest na cukrach prostych, kt鏎e s niczym wi璚ej jak tylko 豉two przyswajalnym 廝鏚貫m energii. 疾by poprawnie funkcjonowa, 瞠by 玆 potrzebujemy jeszcze:
* bia趾a o wysokiej warto軼i biologicznej, przede wszystkim do odbudowy tkanek naszego organizmu
* t逝szczy m.in. do prawid這wego funkcjonowania gospodarki hormonalnej czy te do rozpuszczenia witamin A, D, E, i K
* w璕lowodan闚 strukturalnych, aby nasz uk豉d pokarmowy by zdrowy i aby鄉y czuli si syci na d逝瞠j
* o witaminach i minera豉ch nawet nie wspomn - nie b璠ziesz mie z nich po篡tku je郵i zapomnisz o wcze郾iejszych podpunktach...

Cytat:
No nie wiem jak ja to robi, po prostu wstaj wyci庵am namoczone w nocy p豉tki, kroj owoce i robi owsiank. W pracy wychodz po zakupy, przychodz robi kanapk i jem. Albo przygotowuje sobie wieczorem dnia poprzedniego jak捷 sa豉tk. Wracam do domu wchodz do kuchni i gotuj obiad. Po po逝dniu T przygotowuje jaki podwieczorek, ekspres parzy kaw. Wieczorem znowu wchodz do kuchni i robimy kolacje. Zawsze pomaga mi T. Nie umie gotowa, ale zawsze ch皻nie co poda, umyje, zetrze, obierze... Naczynia te umyje. Nie mamy dzieci, gotujemy tylko dla siebie. Mo瞠 sekretem jest to 瞠 gotujemy zawsze tylko dwie porcje? Poza tym nie wydaje mi si 瞠bym serwowa jakie skomplikowane i czasoch這nne potrawy...

No w豉郾ie, liczy si POMYS, wypracowanie w豉snej taktyki i zdrowych nawyk闚. Wcale nie trzeba w warto軼iowe i urozmaicone jedzenie wk豉da ogromu czasu i pieni璠zy. Trzeba po prostu chcie!

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-11-07 o 23:29
Poa alpina jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-08, 00:17   #1732
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka wiadomo嗆
No w豉郾ie, liczy si POMYS, wypracowanie w豉snej taktyki i zdrowych nawyk闚. Wcale nie trzeba w warto軼iowe i urozmaicone jedzenie wk豉da ogromu czasu i pieni璠zy. Trzeba po prostu chcie!
Dok豉dnie. Doda豚ym jeszcze, 瞠 w wielu z nas ci庵le tkwi jeszcze taki nawyk rozgotowywania na papk dla niemowl徠. Warzywa musz by mi璚iutkie - inaczej nie jemy, dusimy, robimy te bigosy, zasma瘸ne kapuchy, buraki. Makaron - kluchowaty, kasza/ry - rozgotowane, ryby - panierujemy i sma篡my, mi瘰o - kupujemy takie 瞠 jak nie upieczemy albo nie poddusimy przez 2-3 godzimy to nie da si je嗆. I dla mnie w豉郾ie to jest czasoch這nne. Zasma瘸my, zag瘰zczamy, redukujemy, zabielamy. A po co?? Oczywi軼ie od czasu do czasu trzeba skorzysta z tradycyjnych receptur, ale nie na co dzie bo potem si dziwimy 瞠 sp璠zamy w kuchni par godzin.
Dla mnie warzywa musz by twardawe, a im wi璚ej surowych tym lepiej. Ryba we wrz徠ku tak naprawd dochodzi w 2-3 minuty, w parowarze na opcji gentle steam odrobin d逝瞠j, ale odchodzi mi ca造 rytua panierowania.
We wczorajszym menu z obiadem mia貫m prawie zero pracy. Brukselk wrzucam na wrz徠ek na 2 minuty, potem dosma瘸 si na patelni z wrzuconym ju wcze郾iej na patelni boczkiem i ca陰 reszt. Wszystkie sk豉dniki przygotowuje si mo瞠 w 5 minut, bez pomocy T. Podstaw by ten przepis : http://youtu.be/qkEWhIf_Apg.
Naprawd musimy wyzby si tego nawyku jedzenia przegotowanych potraw. Korzystajmy z jak najlepszych sk豉dnik闚 i szukajmy jak naj鈍ie窺zych smak闚.

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka wiadomo嗆
We jeszcze raz przeczytaj co Ty w og鏊e piszesz... Zdajesz sobie spraw, 瞠 jeste CHORA? Twoje zapotrzebowanie NA PEWNO nie wynosi 1200 kcal. Nawet wi璚ej energii potrzeba do utrzymania podstawowych proces闚 metabolicznych, a doda do tego jeszcze codzienne czynno軼i i aktywno嗆 - zapotrzebowanie podbija si ze spokojem o 1000 kcal. Plus fakt, 瞠 jeste niedo篡wiona i wychudzona - zapotrzebowanie ro郾ie nawet o kolejne 1000 kcal. Tak wi璚 Ty powinna je嗆 nawet 3000 kcal a nie 1200 - ROZUMIESZ TO?

Popieram w ca貫j rozci庵這軼i! Dodatkowo stresuj帷a praca, oraz nauka tak瞠 podbijaj zapotrzebowanie kaloryczne i od篡wcze.
Pora wi璚 spojrze prawdzie w oczy i zg這si si po pomoc, p鏦i jeszcze nie jest za p騧no.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-11-08 o 00:11
Stary 2013-11-08, 08:55   #1733
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 204

U wczorajsze,
prosz o ocen

好iadanie : 2 kromki razowca z sa豉t,w璠lin drob, pomidorem i keczupem.
2郾iadanie : jab趾o, kanapka sk豉dana z razowca z bia造m twarogiem, pomiodrem i rzodkiewk.
obiad: micha g瘰tej zupy jarzynowej./

Kol.: kromka razowca z kie豚as zb鎩nick, pomidorem i zielonym pieprzem.
45 min biegu ( od tyg . systematycznie z siostra biegamy )
po: koktajl z pietruszki z sokiem cytryny i jab趾iem.

Wiolapoprostu jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-08, 09:46   #1734
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 148

Dzisiejsze R, troch inne ni zwykle bo zamiast 5 mniejszych posi趾 b璠3 du瞠 (zabiegany dzie)

7.30 - kawa z mlekiem, omlet z cukinii i 2 jaj, sma穎ny na p馧 造瞠czki mas豉

12.00 - pier kurczaka pieczona w sosie balsamico, kasza gryczana, sur闚ka, jab趾o, galaretka zrobiona z po這wy ma貫go jogurtu naturalnego, 瞠latyny i soku owocowego

18.00 - zapiekanka - sk豉dniki w 1 porcji: ok. 50 g suchego makaronu, warzywa (broku, papryka, kukurydza, kie趾i, fasolka szpagarowa, marchew) udko kurczaka b/k, jogurt grecki, parmezan, kmin rzymski, kurkuma, kolendra, s鏊, pieprz, polecam - pyszna, mog podes豉 link )

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-11-08 o 13:01
agaczini jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-08, 10:10   #1735
laylusiaa
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 40

moje pocz徠kowe R:
I)
9.30- fritata (por, cebula, pomidor, szynka podsma穎na na margarynie, zalana dwoma jajkami, s鏊) ; kromka chleba z mas貫m; kawa z mlekiem i 造瞠czk cukru

10 min po郵adki MelB
Tiffany Rothe boczki 2x 10 min
ABS 10 min Natalia Gacka

12.40- kubeczek (150g) jogurtu naturalnego z garstk p豉tk闚 migda堯w i 獞iartk gruszki
15.40- p馧 kotleta schabowego sma穎nego w panierce, ry z warzywami na patelnie w sosie curry (+ przyprawy: czosnek granulowany, papryka, curry, pieprz Cayenne) - wiem wiem, ten kotlet schabowy..
18.40- mix sa豉t, p馧 pomidora, 獞ier cebuli, pieprz s鏊, p馧 opakowania serka wiejskiego; 2 kromeczki "pieczywa" Wysoki B這nnik;

*1,5 litra wody niegazowanej, kubek zielonej herbaty, kubek Pu-Erh

II) uczelniane ;/
4.40- dwie po堯wki bu趾i z mas貫m, w璠lin i og鏎kiem zielonym, s鏊; p馧 opakowania serka wiejskiego; kawa z mlekiem i 2 pastylkami s這dziku
9.40- obwarzanek z makiem
13.10- dwie kromeczki "pieczywa" Wysoki B這nnik
14.50- talerz (3 chochle) zupy pomidorowej z makaronem literowym (zabielana 鄉ietan)

10 po郵adki min Mel B
Tiffany Rothe boczki 10 min
ABS 10 min Natalia Gacka
ABS 10 min

17.20- sa豉tka: mix sa豉t, ser feta, kilka r騜owych winogron, pier z kurczaka w przyprawie sma穎na na oliwie z oliwek, polane jogurtem naturalnym wymieszanym z przypraw do kurczaka

*1,5 litra wody niegazowanej

III)
8.45- p馧 bu趾i z mas貫m, w璠lin i pomidorem; p馧 bu趾i z mas貫m, w璠lin i og鏎kiem zielonym; kawa z mlekiem i dwoma pastylkami s這dziku

30 min spacer
10min skakanka
10 min po郵adki MelB

13.35- 獞ier startej gruszki, p馧 kubeczka jogurtu naturalnego z 造瞠czk miodu, gar嗆 p豉tk闚 owsianych, otr瑿闚 篡tnich, kokosu i p豉tk闚 migda堯w upra穎nych na patelnie z odrobin mleka i miodu (warstwowo w szklance, taki niby "deser")
16.00- dwa go陰bki w bia貫j kapu軼ie, z ry瞠m i mi瘰em, posypane weget
19.20- p馧 bu趾i z mas貫m i w璠lin; jajko na p馧twardo z sol; og鏎ek zielony tarty z czosnkiem i jogurtem naturalnym

*1,5 litra wody niegazowanej, 2x zielona herbata

i jak si to widzi?
laylusiaa jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-08, 11:10   #1736
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Dok豉dnie. Doda豚ym jeszcze, 瞠 w wielu z nas ci庵le tkwi jeszcze taki nawyk rozgotowywania na papk dla niemowl徠. Warzywa musz by mi璚iutkie - inaczej nie jemy, dusimy, robimy te bigosy, zasma瘸ne kapuchy, buraki. Makaron - kluchowaty, kasza/ry - rozgotowane, ryby - panierujemy i sma篡my, mi瘰o - kupujemy takie 瞠 jak nie upieczemy albo nie poddusimy przez 2-3 godzimy to nie da si je嗆. I dla mnie w豉郾ie to jest czasoch這nne. Zasma瘸my, zag瘰zczamy, redukujemy, zabielamy. A po co?? Oczywi軼ie od czasu do czasu trzeba skorzysta z tradycyjnych receptur, ale nie na co dzie bo potem si dziwimy 瞠 sp璠zamy w kuchni par godzin.
Dla mnie warzywa musz by twardawe, a im wi璚ej surowych tym lepiej. Ryba we wrz徠ku tak naprawd dochodzi w 2-3 minuty, w parowarze na opcji gentle steam odrobin d逝瞠j, ale odchodzi mi ca造 rytua panierowania.
We wczorajszym menu z obiadem mia貫m prawie zero pracy. Brukselk wrzucam na wrz徠ek na 2 minuty, potem dosma瘸 si na patelni z wrzuconym ju wcze郾iej na patelni boczkiem i ca陰 reszt. Wszystkie sk豉dniki przygotowuje si mo瞠 w 5 minut, bez pomocy T. Podstaw by ten przepis : http://youtu.be/qkEWhIf_Apg.
Naprawd musimy wyzby si tego nawyku jedzenia przegotowanych potraw. Korzystajmy z jak najlepszych sk豉dnik闚 i szukajmy jak naj鈍ie窺zych smak闚.
O to, to. Tez jestem fanka szybkiego gotowania. Zeby mam, wiec warzywa nie musza byc rozgotowane na packe, makaron czy ryz to samo. Zawsze jak odwiedzam moja rodzine, to jestem w szoku, ile moja babcia spedza czasu nad garami, jak gotuje obiad. Ona wlasnie gotuje "tradycyjnie" (nie zebym krytykowala ), a wszelki propozycje innowacji traktuje z ogromna doza nieufnosci. W efekcie przygotowanie obiadu zajmuje duzo czasu, a ona chodzi zla jak osa

Ja w kuchni jestem niestety (albo stety, bo mimo narzekania na brak czasu pichcic uwielbiam, odstresowuje mnie to) jestem zdana na siebie. Na pomoc Malzona moge liczyc w kwestii zmywania naczyn, bo szczytem jego umiejetnosci kulinarnych jest jajecznica Za to jest bardzo utalentowany jesli chodzi o jedzenie, zwlaszcza jak mu cos zasmakuje W ogole zazwyczaj niestety jemy osobno, bo ja siedze w biurze najczesciej "do oporu". a on pracuje z domu, wiec w porach posilkow sie mijamy. Dlatego tak celebruje weekendy, kiedy mozemy razem usiasc przy stole, a ja moge przyrzadzic cos bardziej pracochlonnego

Wroce jeszcze na moment do babeczki. Ty wiesz, ze ja sie nie czepiam kupnych, prawda? Fajnie miec taka zaufana piekarnie. U mnie tego typu wypieki powstaja zazwyczaj podczas weekendowego kulinarnego wyzywania sie - pieke hurtem, zamrazam (ale nie wiecej niz jeden-dwa rodzaje, zamrazalnik nie jest z gumy ), a potem w dowolnym momencie odpiekam w piekarniku.
Stary 2013-11-08, 11:21   #1737
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo軼i: 9 126

Cytat:

Dzisiejsze U

Jak mo積a je嗆 na obiad SAME warzywa?
Jak mo積a mowi, ze 160 kcal to jest duzo, ja na samo sniadanie jem 450, albo 500, czasami
Jak jestes adowolona z wygl康u ( choc smiem twierdzi, ze jestes wychudzona, wysuszona, jedzac takie jedzenie..) to czekmu twoje jadlospisy sa gorsze, duzo gorsze niz Rki ?
Gdzie s jakies zdrowe tluszcze ? Gdzie jest bia趾o ? Gdzie jaskies wegle w postaci ziemniakow/kasz/makaronow/ryzu/chleba?

Jak zjesc 3-4-5 kromek z maslem, wedlina, jajkiem albo serem zoltym, warzywami, ryba, no cokolwiek to NAJESZ SI.

JESZ TRAGICZNIE, a sorry, TY PRAKTYCZNIE DAJESZ SOBIE MYLNE UCZUCIE SYTOSCI tymi jogurcikami.
WG MNIE JESTES CHORA.
Nie bede tu klepac calej litani, jak powinnas sie odzywiac, bo watpie, ze z tego skorzystasz, jest mnostwo stron, gdzie mozesz o tym poczytac i jak juz bedziesz chciala faktycznie zrobic cos ze sob to si zabierz za lektur.

Cytat:
Waga najszybciej spada jak si j wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-11-08, 12:12   #1738
Seducer
Zadomowienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43614085 m鏬豚y kto oceni?

Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-11-08, 12:24   #1739
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka wiadomo嗆
A ja dzisiaj poszala豉m, najpierw z nud闚, potem z nerw闚 ;/

U/P (bo sama jeszcze nie wiem, czego chc)
郾iadanie: kasza jaglana 30g gotowana z po這w 鈔edniego jab趾a, cynamonem, podana z 造瞠czk wi鏎k闚 kokosowych i migda豉mi 8g; szklanka 鈍ie瞠go soku z marchwi, kawa z odrobin mleka 1,5% Brakuje zrodia bialka - moze jajo albo twarog do kaszy? Chyba ze gotowana na mleku, to zwracam honor
II 郾iadanie: kajzerka wieloziarnista z plasterkiem sera 鄴速ego i og鏎kiem kiszonym, p馧 jab趾a oklad cieniutki - daj konkretniej tego sera i posmaruj bulke, to bedzie ok
obiad: zupa kalafiorowa na rabkach z wkrojon piersi z kurczaka, odrobin zabielana 18% 鄉ietan; kawa z odrobin mleka 1,5%Jakies weglowodany? Czy zupa miala ziemniaki?
W MI犵ZYCZASIE: przed obiadem - lody stracciatella, danio light, jab趾o, p馧 babeczki orkiszowe
przek御ka: s這necznik 30g
kolacja: twar鏬 chudy 65g z jogurtem naturalnym 200g, 造瞠czk lnu mielonego, d瞠mu, 3 造磬i p豉tk闚 zdrowy b這nnik; 造瞠czka kakao naturalnego z 2/3 szklanki mleka 1,5% brakuje mi tu zieleniny
Ciezko mi sie jednoznacznie odniesc. Nie jest bardzo zle, ale pare rzeczy do poprawki. Porcje nie sa za duze - na moje oko blizej temu do R niz do U/P Brak bialka w sniadaniu to chyba najpowazniejszy blad. I spokojnie daj wiecej wegli do kolacji, skoro jestes na U/P

To co przed obiadem to przypadek i jedzenie z nudow? Jak dasz rade, to nastepnym razem dodaj cos ze zjedzonych wtedy rzeczy do przekaski. Tylko nie danio light - w ogole produkty light to z punktu widzenia wartosci odzywczych chemia i paskudztwo, wiec lepiej unikac
Reszta jak na czerwono.
I ostatnie pytanie - jak z plynami w ciagu dnia? Bylo cos oprocz kawy z mlekiem i kakao?

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-11-08 o 12:25
Stary 2013-11-08, 12:52   #1740
Seducer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka wiadomo嗆
Ciezko mi sie jednoznacznie odniesc. Nie jest bardzo zle, ale pare rzeczy do poprawki. Porcje nie sa za duze - na moje oko blizej temu do R niz do U/P Brak bialka w sniadaniu to chyba najpowazniejszy blad. I spokojnie daj wiecej wegli do kolacji, skoro jestes na U/P

To co przed obiadem to przypadek i jedzenie z nudow? Jak dasz rade, to nastepnym razem dodaj cos ze zjedzonych wtedy rzeczy do przekaski. Tylko nie danio light - w ogole produkty light to z punktu widzenia wartosci odzywczych chemia i paskudztwo, wiec lepiej unikac
Reszta jak na czerwono.
I ostatnie pytanie - jak z plynami w ciagu dnia? Bylo cos oprocz kawy z mlekiem i kakao?
Dzieki za ocen wczoraj caly czas bylam g這dna i dlatego tak wysz這 z tym jedzeniem w mi璠zyczasie. To pewnie wina s豉bego obiadu dosc ;p zupa byla bez ziemniak闚. A 郾iadania zazwyczaj mam duzo bardziej bia趾owe, np. dzis owsianka 30g p豉tk闚 owsianych, do tego ser wiejski lekki 200g gotowane z jablkiem.
P造n闚 duzo, zielona herbata, woda. 鑿icze tez 4-5x w tygodniu po 50-70 minut

Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Zamknij w徠ek

Nowe w徠ki na forum Dietetyka

Ten w徠ek obecnie przegl康aj: 1 (0 u篡tkownik闚 i 1 go軼i)

Zasady wysy豉nia wiadomo軼i
Nie mo瞠sz zak豉da nowych w徠k闚
Nie mo瞠sz pisa odpowiedzi
Nie mo瞠sz dodawa zdj耩 i plik闚
Nie mo瞠sz edytowa swoich post闚

BB code is W陰czono
Emotikonki: W陰czono
Kod [IMG]: W陰czono
Kod HTML: Wy陰czono

Gor帷e linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze穎ne.

Jakiekolwiek aktywno軼i, w szczeg鏊no軼i: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre軼i, danych lub informacji dost瘼nych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczeg鏊no軼i w celu ich eksploracji, zmierzaj帷ej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia system闚 uczenia maszynowego, algorytm闚 lub sztucznej inteligencji Obowi您ek uzyskania wyra幡ej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzgl璠u spos鏏 pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre軼i, danych lub informacji dost瘼nych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak r闚nie bez wzgl璠u na charakter tych tre軼i, danych i informacji.

Powy窺ze nie dotyczy wy陰cznie przypadk闚 wykorzystywania tre軼i, danych i informacji w celu umo磧iwienia i u豉twienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo磧iwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj帷ych serwisy internetowe w ramach indeksowania wynik闚 wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wi璚ej informacji znajdziesz tutaj.