Laserowa korekta wady wzroku - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-22, 08:23   #1711
ewelina11234
Przyczajenie

Dot.: Laserowa korekta wady wzroku

W takim razie bardzo się cieszę, że jestem tym właśnie wyjątkiem
Sama byłam w szoku jak otworzyłam rano we wtorek oczy i było ok, bo naczytałam się tu, że nie będzie tak różowo...

Edytowane przez ewelina11234
Czas edycji: 2016-07-22 o 08:24
ewelina11234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-22, 11:15   #1712
rufi10
Raczkowanie

Smile Dot.: Laserowa korekta wady wzroku

Cytat:
Napisane przez ewelina11234 Pokaż wiadomość
Sama byłam w szoku jak otworzyłam rano we wtorek oczy i było ok, bo naczytałam się tu, że nie będzie tak różowo...
może nie jesteś wyjątkiem, ale wydaje mi się, że to kwestia ile ma się lat. Oczy młodej osoby łatwiej "regenerują się". Mnie, osobie 50+ oczy po niemal dwóch miesiącach nadal przysychają niemiłosiernie, a prawe oko (dominujące) widzi gorzej niż lewe
Ostatnio zrobiłem wycieczkę, ponad 200 km w jedną stronę, miałem problemy z rozpoznawaniem znaków i drogowskazów.
Powiem (napiszę) tak, w soczewkach twardych widziałem lepiej.
rufi10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-24, 10:40   #1713
krzynu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rufi10 Pokaż wiadomość
może nie jesteś wyjątkiem, ale wydaje mi się, że to kwestia ile ma się lat. Oczy młodej osoby łatwiej "regenerują się". Mnie, osobie 50+ oczy po niemal dwóch miesiącach nadal przysychają niemiłosiernie, a prawe oko (dominujące) widzi gorzej niż lewe
Ostatnio zrobiłem wycieczkę, ponad 200 km w jedną stronę, miałem problemy z rozpoznawaniem znaków i drogowskazów.
Powiem (napiszę) tak, w soczewkach twardych widziałem lepiej.
Bo takie zabiegi to sie przed 50tka powinno robic
krzynu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-24, 18:05   #1714
rufi10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krzynu Pokaż wiadomość
Bo takie zabiegi to sie przed 50tka powinno robic
o czym Ty piszesz? Takie zabiegi (mało inwazyjne jak Lentivu) wykonuje się od niedawna. Prezbiopia może pojawić się nawet przed 40tką, tego nie przewidzisz i co wtedy, zabieg powinieneś wykonać najpóźniej do 35 lat??? Po prostu, nie ma reguły, każdy organizm inaczej reaguje na zabieg i wpływ ma na to obok wieku wiele czynników...
@ewelina11234 napisała, że jest żywym tego przykładem - "bardzo się cieszę, że jestem tym właśnie wyjątkiem".

Edytowane przez rufi10
Czas edycji: 2016-07-24 o 18:08
Stary 2016-07-24, 23:30   #1715
homman7
Raczkowanie

A się kłócicie.

I tak dziewczyna koło 50 będzie potrzebowała okularów lub drugiego zabiegu.

A to że jej się fuksło i w 1 dzień się wyleczyła cóż... Akurat wiek tu nie ma nic do rzeczy. Wciąż trudno mi uwierzyć że po 1 dniu wszystko jest ok bo jw ja takiego przypadku nie znam ale może...
homman7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-25, 08:57   #1716
ewelina11234
Przyczajenie

To prawda - okulary do czytania na "stare lata" będą mi potrzebne lekarz uprzedził mnie o tym
ewelina11234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-25, 11:58   #1717
martunia30
Przyczajenie

Witam za 2 tygodnie wybieram sie do warszawy klinika mawit na badania kwalifikacyje do korekty prosze napiszcie mi czy mam szanse na powodzenie mam baaardzo wysoka krotkowzrocznosc w soczewkach wynosi -12 oraz -8,5 tak brdzo licze ze bedzie ok ale czytajac wasze posty od poczatku istnienia forum coraz mniej mi do smiechu wiadomo roznie wychodzi kazdy ma inne ocfzy itd itd prosze o porady informacje niezbede do poszerzenia wiedzy na ten temat pozdrawiam
martunia30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-07-25, 23:39   #1718
homman7
Raczkowanie

No ale co my ci z -xD mamy powiedzieć ?
Masz -12 więc na 0 nie licz chyba tylko tyle.
Przygotuj się na miesiąc zwolnienia minimum.

Wszystko zależy. JAK TY SIĘ GOISZ i nikt tego nie wie.
I taktuj operacje jako zbicie dioptrii.
Np do -0,75 -2 bo tak obstawiam.
I że na starość będzie ci szło na plus.
A nie jako cudowne wyleczenie i nagle zaczniesz biegać skakać i podnosić 200kg.

Operacji się nie masz co bać bo to naprawdę przyjemne. Jak sie nie będziesz stresować. Szczerze to chyba nie znam przyjemniejszego zabiegu ? Bo nawet wycinanie jakichś defektów skórnych czy coś jest gorsze. Nawet zastrzyk dla mnie.

Jedynie jak by cie rozwórka uwierała to po prostu powiedz.

Potem zostaje kwestia mgły komplikacji ewentualnych.
No i wpuszczanie sobie do oka np 8 razy kropli.

Jedyne co musisz zdecydować to czy smile = mniej komplikacji ale mniejsza dokłądość i jak sama wybrałaś Mavit. Czy Lasik i większa dokładność przez wave font rzeszów sopot bydgoszcz.

No i opcja B czyli za cieńka rogówka......

Oblukaj sobie cały zabieg na YT jest pełno filmów i tyle.
Przeczytaj 5 6 ostatnich stron tutaj i git.

Jw najważniejsza jest świadomość:
-nie zbiją mi do 0 i nie zaczne latać
- na starość idzie na + więc na pewno okulary pytanie jakie
W twoim przypadku musisz być gotowa na okulary po zabiegu.
- nie robić zabiegu przy zbyt dużej źrenicy i zbyt cienkiej rogówce
- Przygotować się na komplikacje
Czyli dla osoby która ma -2D nie ma to sensu jak pisałem nie raz.
Przy - 10 nawet jak będziesz widzieć dziwy nocą będziesz zadowolona.
RACZEJ

i to jest własnie to raczej czego oczekujesz.
Pocienienia szkieł, możliwości zrobienia makijażu, jazdy na nartach itd ok.
Jednym słowem polepszenia komfortu życia.

Cudu no ni.... zwłaszcza jak osoba odkładała te pieniądze x lat po zabiegu myśli że już koniec wydatków. A tu jeszcze krople wydasz z 200pln. Wizyty. Pewnie okulista i znów szkła.
I nagle z 8k robi się 10K.
No i potem bo no przecież dalej noszę szkła... Jak tu ktoś miał wyrzuty po co to w takim razie robić.

Podałem przykłąd żeby se znów wacława pod prysznicem zobaczyć. Żeby rano coś widzieć.
Np w moim przypadku gdzie dużo jeżdżę dało mi to... jak by to powiedzieć. Można powiedzieć że miałem kurzą ślepotę i 0 widzenia w nocy. Cały czas długie itd. Obecnie przyciemniam lampki w domu. Gdzie zawsze świeciłem np 4 świetlówki nad biurkiem.
Albo np bo masz problemy z infekcjami bo powierzchnia oka nie równa.

ITD ITD

ALE PISZĘ TO N TY RAZ TO NIE JEST CUD ZROBIENIA Z OSOBY Z OKULARAMI OSOBY BEZ OKULARÓW.
Jw koleżance się udało 1 dzień i pewnie bez okularów będzie kilka lat. Tylko ile takich osób będzie?
I ile takich osób które teoretycznie mogły by być takie powiedzmy -3 do -5D nie będzie miało po tym widzenia którego nie miało w okularach lub soczewkach.

Pytanie jak to właśnie traktujesz.
Jak traktujesz to jako w końcu zrobię makijaż bez jakichś udziwnień. W końcu mogę iść na basen i w miarę widzieć. A nie nic. Itd to ok. Po prostu jw dla osób z wysoką krótkowzrocznością robienie rzeczy przy zostawionych -2 jest naprawdę ok.
Ale to nie uchroni cię od cesarki np. I nie odmieni ci Całego życia. Tylko jakąś tam część.

Dla mnie jako osoby cały dzień lap itd w zasadzie nie zmienia nic.
Zmienia w widzeniu nocnym.
Zmienia w szukaniu czegoś jak ci upadnie.
W widzeniu 2 połówki bo badz co badz w tych sprawach google tez przeszkadzają.
Itd sprawach.

Najważniejsze we wszystkim jest TO CZEGO SIĘ OCZEKUJE.

Edytowane przez homman7
Czas edycji: 2016-07-25 o 23:51
Stary 2016-07-27, 08:26   #1719
Friese
Zakorzenienie

Jakie krople nawilżające do oczu polecacie?
Niżej wymieniam co mi pomaga a co zupełnie nie, jeśli macie swoje faworyty proszę podzielcie się

Nosiłam 12 lat soczewki (2004-01.2016), potem oczy się zbuntowały i przez 5 mcy nosiłam szkła. W 06.2016 zrobiłam laserową korektę wady wzroku (-10.5 & -7 było) oraz miałam SUCHE OCZY (Optegra Wawa mnie odrzuciła mówiąc że się nie da na takich oczach zrobić operacji, że będę cierpieć oho jak mocno i nic mi nie da nawilżanie oczu - a Mavit zrobił dodatkowe badania, np z paskami w oczach i powiedział że ok zrobimy i będzie dobrze). Jest dobrze ale muszę jeszcze przez 2 mce do kolejnej wizyty kontrolnej nawilżać oczy 5x dziennie. Jak nawilżę 2x dziennie to nie ma tragedii i nie dokucza mi suche oko wogóle, czasem jak pracuję ok 10h to wtedy mam ,,ziarenka piasku" na lewym oku przy nosie (godzina 11)

Polecane przeze mnie krople, które działają (tzn czuję że je wpuściłam na oko, i oku robi się miło, nawilżają i dają mi ulgę):

1. Systane ULTRA
2. Bepanthen eye
3. Dexoftyal
----> ale wciąż szukam IDEALNYCH dla mnie

Nie polecam, które WOGÓLE u mnie nie działają, nie czuję że je wpuściłam, albo po wpuszczeniu czuję ulgę na dosłownie 10-30 sekund:

1. Hyal-Drop multi
2. Hyabak
3. ReNu Drops
4. Blink
5. Eyeye Hydraclair™ z prowitaminą B5
6. Thealoz Duo 3% (piekły mnie oczy po nich...)

Bez szału ale trochę nawilżały:

1. REFRESH (tanie są, ale mają jakieś konserwanty, okulistka się zgodziła na nie)

Cytat:
Napisane przez martunia30 Pokaż wiadomość
Witam za 2 tygodnie wybieram sie do warszawy klinika mawit na badania kwalifikacyje do korekty prosze napiszcie mi czy mam szanse na powodzenie mam baaardzo wysoka krotkowzrocznosc w soczewkach wynosi -12 oraz -8,5 tak brdzo licze ze bedzie ok ale czytajac wasze posty od poczatku istnienia forum coraz mniej mi do smiechu wiadomo roznie wychodzi kazdy ma inne ocfzy itd itd prosze o porady informacje niezbede do poszerzenia wiedzy na ten temat pozdrawiam
Homman7 bardzo madre rzecxy pisze
Ja bylan w mavicie u prze super dr Horodynskiej.
Jestem szczesliwa.

Zamiast -7.00 mam 0.00
Zamiast -10.5 mam -2.00 (i niezmiennie nie dowidzenie)

Chodze bez okularow a dr dala mi recepte na szkla na prawe oko i do mojej decyzji czy chce do prowadzenia auta zakladac

Mam noca rozszczepianie swoatla ale z kazdym miesiacem ma byc mnieisze

To byla nahlepsza decyzja zycia
Ogromna radosc z -2 nawet jesli mialam -11 prawiee i nic nie widzialam

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2016-07-27 o 08:27
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 10:23   #1720
rufi10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość

1. Systane ULTRA
dzisiaj kupię te z pierwszego miejsca, wypróbuję i dodam swoją opinię
Dr poleciła mi Thealoz naprzemiennie z Hylo Gel, ale nie jestem z nich zadowolony.
Pozostaje kwestia ceny, muszę sprawdzić w realu.

PS Kupiłem, rewelacja, w porównaniu do Thealoz działa natychmiast! Opakowanie o tej samej objętości tj. 10 ml, cena o ok. połowę niższa, czyli 16 zł
Nie próbowałem innych kropli, ale w stosunku do Thealoz, dzień do nocy. Końcówka aplikatora cieńsza, dozowanie dokładniejsze i łatwiejsze, bo tworzywo buteleczki bardziej miękkie. Polecam

Edytowane przez rufi10
Czas edycji: 2016-07-27 o 18:53
Stary 2016-07-27, 23:56   #1721
homman7
Raczkowanie

Miesiac temu narzekalas ze jaki sens to bylo robić i że -2 i tragedia...

A jednak z -2 da się żyć i można jeździć bez

A czy bym brał okulary czy nie nie wiem są 2 teorie.
Jedna jest taka że będziesz dalej wypierać oko niedowidzące.
Druga jest taka że zaczniesz je właśnie koncentrować.
Ja bym chyba był u ciebie za 1 teorią że jak całe życie to oko wypierałaś to może jednak dobrze szkło na nie...

NA pewno proponował bym ci ćwiczyć oko w sensie zasłaniać dobrze widzące i patrzeć tylko tamtym jak masz czas.

Ja wiem że nie używam i nie mam zamiaru. I jestem zwolennikiem 2 teorii że nawet z -3 przy skupianiu oczu można żyć bez.

W skrócie systane są baaaardzo gęste i zlepiają powieki nawet.
Thalez jest najlepszy po operacji bo koi rogówkę i uszkodzenia.
Ale on nie bardzo ma nawilżać.

Hylo gel nie znam.

Dla mnie to idealne są najtańsze :P
Zwykła woda która mi przepłukuje oko.
Hydro balance, starazolin, lacrimal itd

Każdemu będzie raczej odpowiadać co innego. Mi jw odpowiada lacrimal bo ma malutkie opakowania kosztuje 6 pln? I jak po prostu siedzę n ty dzień przed kompem dzień noc to wtedy używam a tak to nie. Więc dla nie najlepsze były by jakieś opakowania jednorazowe ale nie widziałem nic takiego.
Stary 2016-07-28, 13:50   #1722
rufi10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez homman7 Pokaż wiadomość

W skrócie systane są baaaardzo gęste i zlepiają powieki nawet.
Thalez jest najlepszy po operacji bo koi rogówkę i uszkodzenia.
Ale on nie bardzo ma nawilżać.

Hylo gel nie znam.

Dla mnie to idealne są najtańsze :P
Zwykła woda która mi przepłukuje oko.
Hydro balance, starazolin, lacrimal itd

Każdemu będzie raczej odpowiadać co innego. Mi jw odpowiada lacrimal bo ma malutkie opakowania kosztuje 6 pln? I jak po prostu siedzę n ty dzień przed kompem dzień noc to wtedy używam a tak to nie. Więc dla nie najlepsze były by jakieś opakowania jednorazowe ale nie widziałem nic takiego.
Mylisz dwa pojęcia - gęstość z lepkością Te słowa, to nie są zamienniki. Przykładowo zmieszasz żywicę z utwardzaczem, to gęstość powstałej substancji będzie cały czas stała, chociaż konsystencja, a co za tym idzie lepkość będzie coraz większa aż do osiągnięcia stałego stanu skupienia. Praw fizyki nie zmienisz!

Są dwa rodzaje żelów: o konsystencji półstałej już w opakowaniu oraz dopiero tworzące hydrożel, czyli przechodzące z formy zolu w żel pod wpływem czynników fizjologicznych -€“ po zakropleniu do oka formy płynnej. Czyli wlewasz krople do oka a one dopiero na powierzchni oka zestalają się tworząc film łzowy. I tu możesz się zdziwić bo kupisz według Ciebie krople o mniejszej lepkości a po zakropleniu będziesz miał słuszne wrażenie, że te krople są bardziej lepkie od tych używanych dotychczas

Co do samych kropli, to co piszesz, to nieprawda.

1. Krople Systane nie zlepiają powiek, bo nie mogą!!! Lepkość wody wynosi 1 mPa/s, ludzkie łzy mają od 1 do 3 mPa/s, a optimum dla kropli do oczu, to od 12 do 15 mPa/s.
Lepkość kropli do oczu nie może przekroczyć 20 mPa/s, bo doszłoby do zaczopowania kanałów łzowych. Tyle...

Krople o zwiększonej lepkości wykorzystują polimery rozpuszczalne w wodzie. W zależności od zastosowanego stężenia polimeru, można uzyskać albo postać płynną -€“ krople o zwiększonej lepkości, albo półstałą - hydrożel.

Zacytuję od producenta Systane, bo to bardzo ciekawe:

"Krople nawilżające z rodziny Systane posiadają dwufazowy mechanizm działania. Polega on na tym, że w buteleczce jest to ciecz, natomiast po zakropleniu do worka spojówkowego jeden ze składników (sorbitol) jest wypłukiwany przez szczątkowy film łzowy i dochodzi do silnych wiązań między HP-guarem a anionami boranowymi. W rezultacie na powierzchni oka tworzy się żelopodobna siatka, która jest nośnikiem dla substancji nawilżających (glikoli). Dzięki temu krople Systane mogą dłużej utrzymywać się na powierzchni oka i łagodzić objawy zespołu suchego oka. Opisany mechanizm działania jest opatentowany przez Alcon i dostępny wyłącznie w kroplach Systane".

2. "Thalez jest najlepszy po operacji bo koi rogówkę i uszkodzenia.
Ale on nie bardzo ma nawilżać". Bzdura!!!

Cytuję z ulotki: "nawilżenie oka w terapii zespołu suchego oka o przebiegu umiarkowanym do ciężkiego".

3. Hylo Gel, ponieważ jest to żel - ma utrzymywać nawilżanie przez dłuższy czas, dlatego mam używać ten żel co dwie godziny naprzemiennie z Thealoz.

4. "Dla mnie to idealne są najtańsze :P
Zwykła woda która mi przepłukuje oko".

Po co Tobie woda do przepłukiwania oka, skoro siedzisz przy komputerze?! Przy komputerze oko rzadziej mruga, czyli logicznie ujmując rogówka oka jest dłużej wystawiona na wysychanie, a co za tym idzie do spojówki należy dostarczyć taki płyn, który będzie utrzymywał film łzowy jak najdłużej! Ot i cała tajemnica. Wodę możesz użyć, gdy wpadnie Tobie coś do oka.

5. Krople Lacrimal, tu może się zdziwisz, są tanie, "zwykłe", ale zawierają PVA, czyli alkohol poliwinylowy, polimer rozpuszczalny w wodzie, po to, aby zwiększyć lepkość kropli.

6. "najlepsze były by jakieś opakowania jednorazowe ale nie widziałem nic takiego".

Są takie "minimsy" - są to niewielkie, jednorazowe, najczęściej polietylenowe opakowania zawierające zwykle 4-12 kropli roztworu danej substancji leczniczej do jednorazowego użytku. Krople te nie muszą być konserwowane. Należy jednak zaznaczyć, że z uwagi na niedoskonały polietylen, przez którego pory może dojść do zainfekowania kropli z powietrza, w niektórych minimsach stosuje się środki konserwujące.

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Polecam nie słuchać domorosłych lekarzy, a radzę zajrzeć na stronę poświęconą pladze suchych oczu - http://sucheoczyinfo.blogspot.com/se...le%20do%20oczu

Jak napisałem wyżej, Tobie w odpowiedzi, te krople polecone, czyli Systane Ultra są dla mnie super. Więcej nt. tych i innych kropli znajdziesz na powyższej stronie. Pozdrawiam

Edytowane przez rufi10
Czas edycji: 2016-07-28 o 14:31
Stary 2016-07-28, 23:36   #1723
homman7
Raczkowanie

Jak najbardziej się z tobą zgodzę.

Natomiast jw dla mnie Systane jest za gęste, za maziste jak zwał tak zwał.
Stary 2016-07-29, 08:45   #1724
wikisieodchudza
Raczkowanie

Cytat:
Ewelina, ulżyło mi po przeczytaniu Twoich słów, bo już prawie uwierzyłam w tę propagandę, co się tu odwala. Prawda jest taka, że nie ma co przepłacać w innych klinikach i brać ten sam zabieg w wyższej cenie. Skoro jest taki sam.
Jestem umówiona na wizytę w kolejnym tygodniu w Krakowie, bo jak się okazało moje miasto już też robi korekcję lentivu. Chętnie Wam zdam relację, jeśli chcecie.
wikisieodchudza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-29, 15:03   #1725
rufi10
Raczkowanie

Cytat:

A jednak z -2 da się żyć i można jeździć bez
(...)

Ja wiem że nie używam i nie mam zamiaru. I jestem zwolennikiem 2 teorii że nawet z -3 przy skupianiu oczu można żyć bez.

NA pewno proponował bym ci ćwiczyć oko w sensie zasłaniać dobrze widzące i patrzeć tylko tamtym jak masz czas.

co za bzdury!!!
Z wadą -2 oczywiście można jeździć, ale dziewczyna ma jeszcze niedowidzenie na to oko!!! Ludzie jeżdżą z jednym całkowicie niedowidzącym okiem, pewnie że tak też można, ale trzeba zwrócić uwagę na bezpieczeństwo innych uczestników ruchu!

Z Twoją wadą oka @Friese (-2 plus niedowidzenie) pojawia się u Ciebie tzw. fuzja, czyli zaburzona jest funkcja łączenia obrazów z obydwu oczu w jeden obraz. Ja bym wybrał okulary, strach miałbym Ciebie spotkać na swojej drodze.

Poza tym w badaniach postępu krótkowzroczności z roku 2011 ustalono, że cyt.: "niepełne korygowanie krótkowzroczności, czyli korekcja zbyt słabymi szkłami, w porównaniu z pełnym skorygowaniu tej wady wzroku prowadziło do szybszego postępu krótkowzroczności (średnio o 0,15 D)"!!!!!!!!!!!!!!!! - źródło http://pediatria.mp.pl/lista/68061,k...i-jej-leczenie

A ta rada: "NA pewno proponował bym ci ćwiczyć oko w sensie zasłaniać dobrze widzące i patrzeć tylko tamtym jak masz czas", to jakiś koszmar...!!!
Podaj chociaż źródło takich rewelacji??? To przypomina mi leczenie Rozalki z nowelki Prusa przez znachorkę innowacyjną metodą, mianowicie kazała matce rozgorączkowanej Rozalki napalić w piecu chlebowym, a potem wsadzić dziewczynkę w ten piec na trzy zdrowaśki!!! Brawo, życzę powodzenia!!!
I obecnie są osoby podobnie myślące np. Lech Wałęsa, który powiedział: "stłucz Pan termometr, a nie będziesz miał gorączki".

Napisz, gdzieżeś tych bzdur się nasłuchał???
Żeby nie być gołosłownym przytoczę: "Niestety jak dotąd nie są znane ćwiczenia oczu, którymi można byłoby skutecznie zahamować postępowanie wad wzroku. Wprawdzie William H. Bates (1860-1930) zaproponował zestawy ćwiczeń do ich leczenia, jednak wyniki współczesnych badań nie potwierdziły ich skuteczności i w związku z tym nie są one zalecane" - źródło http://pediatria.mp.pl/lista/68061,k...i-jej-leczenie

Teraz jeśli chodzi o niedowidzenie, niestety niedowidzenie można skutecznie leczyć i zapobiegać konsekwencjom jedynie u małych dzieci. U dorosłych stanu tego nie można odwrócić - źródło https://portal.abczdrowie.pl/pytania...-i-przypadkowo
I do powyższego inne pierwsze z brzegu źródło - "Niedowidzenie u dorosłych nie poddaje się leczeniu" - http://www.leczeniezeza.pl/niedowidzenie.html

Masz jakieś podstawy, źródła, wykształcenie medyczne w tej dziedzinie???

Trzeba wyjść od przyczyny krótkowzroczności, i tak:
1. 1/3 to czynniki genetyczne
2. 2/3 to czynniki środowiskowe - nadmierna praca wzrokowa z bliska.
I teraz gałka oczna rośnie do 21 roku życia, a może być niestabilna do 30 r. ż.

Wnioski:
1. Profilaktyka TYLKO u dzieci i młodzieży, bo... np. tacy azjaci na potęgę stają się krótkowidzami - 80-90%. Polska powoli będzie ciągnęła do tej stawki
2. @Homman7 miałeś wyjściową wadę -7D, tak? - to jest wysoka wada krótkowzroczności.
Miałeś zabieg laserowy, tak? - ten zabieg nie skraca jednak gałki ocznej i tym samym nie redukuje ryzyka wystąpienia zmian typowych dla krótkowzroczności wysokiej!!! Jak na razie profilaktyka jest jedynym postępowaniem, które może mieć wpływ na zmniejszenie tempa rozwoju krótkowzroczności. Mało tego, przy tak dużej wadzie wyjściowej -7D, nie jest tak jak twierdzisz, oczy Twoje po 40-tce nagle nie przejdą z - na +!!! Nie ma takiej opcji. To co piszesz dotyczy wad krótkowzroczności do max -3D.
Znowu żeby nie być gołosłownym, przy Twojej wadzie -7D: "mocno zmieniony kształt oka (od -7 dioptrii) zwiększa (...) ryzyko odwarstwienia siatkówki, zachorowania na zaćmę, jaskrę, a nawet grozi całkowitą utratą wzroku. Połowa młodych ludzi z ekstremalną krótkowzrocznością pod koniec życia nie będzie widziała" - źródło http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...Redirects=true
Tyle, ufff... a wystarczy wcześniej zapoznać się z literaturą i... podawać źródła.

PS @Friese na wady wyższe od "dopuszczalnych" przez lasery lub grubość rogówki jest np. metoda zwana bi-optyką przez wszczepienie soczewki wewnątrzgałkowej (Twoja soczewka nie jest ruszana), która redukuje wadę zgrubnie a pozostałą laser

Edytowane przez rufi10
Czas edycji: 2016-07-30 o 19:58
Stary 2016-07-30, 17:35   #1726
krzynu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rufi10 Pokaż wiadomość

PS Na wady wyższe od "dopuszczalnych" przez lasery lub grubość rogówki jest np. metoda zwana bi-optyką przez wszczepienie soczewki wewnątrzgałkowej (Twoja soczewka nie jest ruszana), która redukuje wadę zgrubnie a pozostałą laser
Ale warto dodac, ze te wszczepienie soczewki to tylko taki gorszy wariant, tz. jak juz zaden laser nie moze pomoc... to dobre i to.

A z tym niedowidzeniem... hmm.. niektorzy maja jedno oko i pomimo to dostali prawko, wiec jakby nie patrzec mozesz jezdzic bez okularow
Stary 2016-07-30, 17:44   #1727
rufi10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krzynu Pokaż wiadomość
niektorzy maja jedno oko i pomimo to dostali prawko, wiec jakby nie patrzec mozesz jezdzic bez okularow
to wina lekarzy, dajesz dwie stówki i masz zaświadczenie od ręki a lekarz ma mniej roboty. Teoretycznie to wygląda tak:
1) narządu wzroku;
2) narządu słuchu i równowagi;
3) układu ruchu;
4) układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego;
5) układu nerwowego, w tym padaczki;
6) czynności nerek;
7) cukrzycy, przy uwzględnieniu wyników badania poziomu glikemii;
8) stanu psychicznego;
9) objawów wskazujących na uzależnienie od alkoholu lub jego nadużywanie;
10) objawów wskazujących na uzależnienie od środków działających podobnie do alkoholu lub ich nadużywanie;
11) stosowania produktów leczniczych mogących mieć wpływ na zdolność do kierowania pojazdami;
12) innych poważnych zaburzeń stanu zdrowia, które mogą stanowić zagrożenie w sytuacji kierowania pojazdami.

Widzisz jak długa lista Spytaj się kogokolwiek, czy przeszedł te badania
Mój kuzyn nie umie pływać a ma kartę pływacką!
Stary 2016-08-02, 09:28   #1728
rufi10
Raczkowanie

Cytat:

Taką soczewką przez 0,5 roku czy nawet rok zrobił byś sobie więcej szkody niż to możliwe.

Od zakażenia po deformacje i ektazje rogówki.
Też tak myślałem jak Ty, ale od czego jest wujek dobra rada - Wiki?
Okazuje się, że czytanie nie boli
Już się bałem deformacji i ektazji rogówki, a tu czytam:
"Dopasowanie soczewek kontaktowych po przebyciu laserowej korekcji może być czasem bardziej czasochłonne ze względu na kształt rogówki po zabiegu, dlatego warto udać się do dobrego specjalisty, który ma w tej dziedzinie większe doświadczenie.
Przed zdecydowaniem się na użycie soczewek po zabiegu, zaleca się okres rekonwalescencji dla oczu, średnio dwa do trzech miesięcy".

źródło - http://www.blikpol.pl/blog?start=30
I co Ty na to, nie taki diabeł straszny, czas też krótszy, bo max 3 miesiące
Stary 2016-08-02, 15:58   #1729
martunia30
Przyczajenie

dzieki za info jak pisałam mam wysoko krotkowzrocznosc i z nadzieja czekam na lepsze zapłace duzo cene za mniejsze ciensze szka ale jak mi zaproponuja ze zostawia -4 to czy warto robic laserowke -4 tez sporo mam -12 - 8 a co myslicie o wsczepianiu sztucznuch soczewek chce poprawic sobie komfort zycia najwazniejszy cel do prawko , ciaze juz za m,na wiec cesarek sie nie boje i tak je miałam ze wzgledu na wade , marze o kapieli bez jednorazówek itd ciagle boli głowa
chodze juz 7 dzien bez soczewek masakra mam szkła ale wstyd pokazac sie na miescie wiec slepcze sobie ulicami heh bładzac kłopot jest i to straszny ledwo cos widze

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

mam -12 i -8,5 w soczewkach na okulary to sie inaczej przelicza wiec mam wieksza wade okulary mam -14 i -9,5 nie wiem od czego to zalezy tak załuje ze nie zdecydowałam sie wczesniej baaaardzo załuje mysle ze nic mi nie pomoga to za duuuuuzaaa wada jest za pozno mogłam to poczynic 6 lat temu przed ciazami które pogorszyły mi wzrok boje sie bardzo aby tez dajac mi nadzieje nie zrobili mi krzywdy tyle sie słyszy niby dla nich liczy sie tylko kasa a nikt nie daje gwarancji wiec nie boja sie podejmowac ryzyka ciekawe czy ja sie wrazie czego podejme boje sie wszelkich zabiegów mam wstret i na dodatek mam nerwice nie wiem czy nerwy uspokoje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-02, 16:20   #1730
rufi10
Raczkowanie

Cytat:
dzieki za info jak pisałam mam wysoko krotkowzrocznosc i z nadzieja czekam na lepsze zapłace duzo cene za mniejsze ciensze szka ale jak mi zaproponuja ze zostawia -4 to czy warto robic laserowke -4 tez sporo mam -12 - 8 a co myslicie o wsczepianiu sztucznuch soczewek chce poprawic sobie komfort zycia najwazniejszy cel do prawko , ciaze juz za m,na wiec cesarek sie nie boje i tak je miałam ze wzgledu na wade , marze o kapieli bez jednorazówek itd ciagle boli głowa
chodze juz 7 dzien bez soczewek masakra mam szkła ale wstyd pokazac sie na miescie wiec slepcze sobie ulicami heh bładzac kłopot jest i to straszny ledwo cos widze
Głowa do góry też się bałem, ale samo badanie nic nie boli, lekarz doradzi i zaproponuje optymalną metodę, a nie ja ani @homman7. Z pomocą lekarza zdecydujesz, jaki zabieg wybrać i czy się poddać zabiegowi. Nie wiem ile masz lat, ale do ok. 31 r.ż. oko się stabilizuje, co nie znaczy że wada nie może powiększać się. Nikt Tobie nie da takiej gwarancji. Moim zdaniem, warto!!!
Też przechodziłem katusze 3 tygodnie bez jednej soczewki, potem po "zrobieniu" lewego oka, dwa tygodnie bez prawej soczewki, ale dałem radę...
Stary 2016-08-02, 21:36   #1731
martunia30
Przyczajenie

dzieki za otuche mam spore nadzieje ze cos wymysla zeby mi pomoc ale nie licze na jakies super pomysły i głebokie zaangazowanie bo to masówka ... nastepny prosze .. nawet nie sadziłam ze tak duuuzo osob ma problemy ze wzrokiem i ze jakis odsetek ma spore problemy podobne do mojego no zobaczymy 8 jade na kwalifikacje a czy mozna nosic soczewki kontaktowe po zabiegu jak zostawia kilka dioptri
Stary 2016-08-02, 23:41   #1732
homman7
Raczkowanie

Wiesz no -14 to dużo.
Raczej soczewka.

-12D do ściągnięcia to taki max przez Visixa.
Przy zeisie kwestia wyliczeń ale mniej.
Więc jak sama mówisz zostawienie dla ciebie 4D to dużo. A pewnie z 3D by ci zostały.

Dawniej przy wszczepach szło coś kombinować na nfz musisz się doinformować.
W sensie że zabieg był prawie za free płaciłaś za soczewkę itd.
JW z 5 10 lat temu tak w Katowicach ludzie kombinowali.
Wiesz jakaś lewa recepta że zaćma jaskra czy coś.
Stary 2016-08-03, 13:08   #1733
martunia30
Przyczajenie

dokładnie to sama nie wiem jak mam ta wade bo okulista moj napisał ze mam -8,5 i - 12,5 parametry odpowiadajace soczewka kontaktowym rozmawiałam telefonicznie z klinika mawit i Pani Agata powiedziuała ze wszystko lezy w gesti stanu oka napewno by cos zostałao ale zastanawiajac sie -3 to niewiele w stosunku do obecnej wady przeciez moge to kiedys skorygowac moze do 0 nie kombinuje z nfz nie mam na to czsu i sił wole zapłacic wysoka sumke przyszykowana jestem plus dodatkowe opłaty mam nadzieje ze starczy jak przejde badania nawet chyba cosostatnio potaniało bo cały czas cos wprowadzaja nowego musza mi cos zaproponowac nie chce tak zyc to koszmar jakis slepota makabra czytam ze ludzie z wysokakrotkowzrocznoscia płacza po takim zabiegu ale ze sczescia to az mnie sciska ze moze i mnie sie uda zobaczymy czy rogowka jest na tyle gruba by mi ja tnac itd jak nie przejde badan do laserówki to poprosze o inne rozwiazanie bym widziała dobrze bez brylek i soczewek kontaktowych zastanawiam sie wrazie czego na wczepieniem soczewek to działa na jkaies 10 lat ??? chyba ....???

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-08-03, 16:40   #1734
rufi10
Raczkowanie

Cytat:
nie chce tak zyc to koszmar jakis slepota makabra czytam ze ludzie z wysokakrotkowzrocznoscia płacza po takim zabiegu ale ze sczescia to az mnie sciska ze moze i mnie sie uda zobaczymy czy rogowka jest na tyle gruba by mi ja tnac itd jak nie przejde badan do laserówki to poprosze o inne rozwiazanie bym widziała dobrze bez brylek i soczewek kontaktowych zastanawiam sie wrazie czego na wczepieniem soczewek to działa na jkaies 10 lat ??? chyba ....???
Poczytaj sobie co piszą inni np. ta dziewczyna:
"Po zabiegu i tak możesz nosić okulary. Uparłam się na okulary, mimo małej wady w prawym oku, ale naprawdę – o niebo lepiej w nich widzę i postrzegam świat".

I najważniejszy w tym jest optymizm:
"W tym wszystkim nie chodzi o to, że nie ma takich efektów, jakich się spodziewałam i nagle jojczenie, żal do świata i ogólnie ryczenie w poduszkę. Nie. Cieszę się, że spróbowałam, bo naprawdę jest to element mojej walki o dobry wzrok i widzenie świata. Gdybym przeniosła się te kilka miesięcy wstecz, mając taką wiedzę, jaką mam teraz, to i tak bym spróbowała. Skoro istnieje choćby cień szansy, żeby mój celownik w lewym oku zaczął sprawniej namierzać świat i ludzi, to będę walczyć. I wciąż wierzę, że w ten rok od zabiegu naprawdę zobaczę".
http://celownik.net/laserowa-korekcj...campaign=laser

Życzę powodzenia!!! Też do końca nie jestem zadowolony, ale cały czas czekam na efekt zabiegu.... Musi być dobrze! I będzie
Stary 2016-08-03, 23:32   #1735
homman7
Raczkowanie

sory ja sobie robie przerwe od was bo nie daje rady czytać.

ODROŚNIE CI OKO ? I SE DASZ RADE DO 0 skorygować?

NIE NIE DASZ.
Albo zostaje koło -3 albo wszczep soczewki.
Rogówke masz 1 nie odrośnie ci i laser więcej nie zbierze.

2. Ceny operacji starszych typów tanieją.
Ale w zasadzie odkąd operacje powstały kosztują ok 6 tyś.

3. No własnie nawet nie znasz grubości rogówki a zakładasz że możesz operować 2 razy do 0

4. wszczep soczewek to normalna operacja.robisz wzw ryzyko jak przy normalnych operacjach. Na ile... teoretycznie na całe życie. Ale zaleca się wymianę wszczepionej soczewki tak jak z silikonem w piersiach

5 co do postu rufiego. Dlatego mówię że operacje nie są dla ludzi z - 2D np.
Stary 2016-08-04, 12:52   #1736
martunia30
Przyczajenie

dzis dzwonili z potwierdzeniem wizyty nie moge sie doczekac jeszcze kilka dni i sie kaze na czym stoje zdecyduje sie chybana wszystko aby poprawic komfort zycia baardzo mi zalezy na prawku bez tegonawet zawodowo rozwijac sie ciezko niestety
Stary 2016-08-04, 16:55   #1737
rufi10
Raczkowanie

Cytat:
w takim razie Jesteś w tej "lepszej" grupie pacjentów
Pełną ostrość widzenia 20/20 po tym zabiegu uzyskuje i to dopiero po roku 76,5% pacjentów!!!
Po 3 miesiącach u wszystkich jest to 20/40 lub więcej.
źródło - http://eyewiki.aao.org/Small_Incisio...raction_(SMILE)

Samo nacięcie, choć to szczegół, o tyle istotny, bo rana jest mniejsza, wynosi nie jak podał @homann7 4 mm, ale 2-3 mm.

PS Przeprowadzono z wynikiem pozytywnym badania na zwierzątkach nad możliwością implantacji uprzednio zamrożonej lenticuli. Kto wie może w przyszłości będzie można swoją lenticulę też zamrozić ?

Pzdr rufi

Edytowane przez rufi10
Czas edycji: 2016-08-04 o 17:18
Stary 2016-08-04, 18:34   #1738
krzynu
Raczkowanie

Tak jak juz wspomnieli, dla ciebie to tylko wszczepienie soczewki pozostaje (za duza masz wade na laser).
Laserem teoretycznie do -10 sciagaja (ale to zalezy od twojego oka, niektorym nawet wiecej).
Stary 2016-08-07, 23:13   #1739
izvla
Przyczajenie

witam, czytam ten wątek i zdecydowałam sie na zabieg w optegrze w Warszawie. badanie kwalifikacyjne mam we wtorek a termin wstępnie zarezerwowany na czwartek 11.08. wadę mam dośc mała bo -3,25 ale nie lubie siebie w okularach a noszę je juz od 18 lat. zawsze marzyłam o tym by wkoncu je zdjąc na zawsze. ci których znam i sa juz po zabiegu mówią mi ze żałują ze tak długo z tym zwlekali. jednak kiedy juz zarezerwowałam wszystko dopadły mnie ogromne wątpliwości:

-po pierwsze nie mieszkam w pl i na zabieg przylatuje, przewiduje ok 2 tyg na to.... a co bedzie jak sie cos nie uda, nie bedzie sie goić? przelot, ciśnienie itp?
-po drugie chciałabym smile (lentiviu) ale nie wiem czy sie zakwalifikuje na ten akurat (robiłam kwalifikacje w irlandii i moge miec Lasik albo PRK/lasek, taie sa dostepne ale za drogo)
- chciałbym miec jeszcze dziecko wiec co z porodem??
-ogólnie to zaczęłam sie bać że dalej bede musiała nosic okulary, ze cos bedzie nie tak
-jak długo i w jakich ilościach trzeba zapuszczac krople, antybiotyki itp?
- i ostatnie pytanie to czy wazne kto przeprowadza zabieg? zapisałam sie poprosu nie zwracajac na to uwagi.

prosze pomóżcie, doradźcie i napiszcie co myślicie, czasu juz mało.
dzieki
izvla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-08, 23:47   #1740
homman7
Raczkowanie

Po 1 to nie wolno ci latać przez miesiąc.
Po 2 jw minimum sobie miesiąc wolnego zarezerwuj.
Po 3 jak możesz mieć lasik to prawdopodobnie możesz mieć i smile.
A w uk drogo bo TAKIE SĄ CENY za granicą.
Po 4 co z porodem... przy -3 -4 to zależy jeden cie wyśle na cesarkę drugi nie. W większości pewnie nie.
po 5 tak jest duże prawdopodobieństwo że będziesz musieć nosić okulary a po 50 to już niemal na pewno. TO NIE JEST ZABIEG DO USUWANIA I ROBIENIA CYCUŚ GLANCUŚ WZROKU. Tylko do polepszenia jakości życia osobom z dużymi wadami.
po 6 coś słabo czytałaś.
średnio od 5 do 12 razy dziennie.
po 7 Średnio.
W wawie pisałem że Pani dr jest lepsza ale na pewno termin późniejszy.
Parametry i tak w optegrze i innych tego typu klinikach lecą z automatu. Doktor wyciąga lentikulę. Więc co najwyżej może ci poszarpać brzeg.
Inna sprawa poczucie pacjenta pogadanka informacja dla pacjenta itd.
Więc jw w optegrze na to nie licz.
15 20 min kwalifikacja i podobnie zabieg. Następny i następny.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości