![]() |
#1711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;79898551]Szła tym moja starsza córka, tą serią idzie też młodsza. Ma chyba plusy i minusy, jak każde wydawnictwo. Podoba mi się nauka pisania, fajnie zorganizowana. Grafika - nie dla mnie, zbyt przypomina drażniący mnie menowski elementarz
![]() https://www.strefapsotnika.pl/koloro...cja-5-i-6-lat/ i tu menowski: ![]() Matematycznie - prościzna, mogłoby być trudniejsze. Ale ja w ogóle uważam, że 6latek jest w stanie więcej ogarnąć, niż proste przeliczanie w zakresie 10... Na plus - teksty do czytania.[/QUOTE] Dzięki, będziemy ciągnąć matmę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1712 |
Konto usunięte
|
Głodomorku zajrzyj na bajdocja.blogspot.com bardzo fajjne pomysły kobieta podaje. A karty grabowskiego do matmy znasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1713 |
Zakorzenienie
|
Nie znam, ale zaraz sprawdzę. Największy problem u nas, że A szybko się denerwuje jak jej coś nie wyjdzie lub jest nie po jej myśli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1714 |
Konto usunięte
|
Bajdocja prowadzona jest przez mamę z edukacji domowej, ona pokazuje ogrom gier, układanego do samodzielnego drukowania, fajnych pomysłów matematycznych. Bardzo lubię, nieraz dzięki niej kupiłam czy zrobiłam coś fajnego.
A karty Grabowskiego - to takie karty do nauki matematyki, sama chcę dziewczynom kupić. https://kartygrabowskiego.pl/dodawanie-i-odejmowanie dodawanie i odejmowanie, jest też mnożenie i gry logiczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1715 |
Zakorzenienie
|
Mamy karty Grabowskiego mnożenie i są świetne
![]()
![]() |
![]() |
#1716 |
Zakorzenienie
|
szaja, chciałabym Cię prosić o pomoc
![]()
![]() |
![]() |
#1717 |
Konto usunięte
|
Do samej nauki tworzenia, poszerzania słownictwa, uelastycznienia tego - to zabawa z kośćmi opowieści (kojarzysz? rzucasz 7 kostek i patrząc na wyrzucone rysunki - tworzysz historyjkę), albo tak samo wykorzystać memory z różnymi obrazkami. Obraz działa bardziej, ale kolejnym krokiem może być losowanie kilku słów, na bazie których trzeba historię zbudować.
Co do samego pisania - najpierw piszcie z podpowiedzią, czyli podajesz słownictwo pomocnicze (lub wyrażenia). Dzieci często stosują powtórzenia, co tworzy taką sztywność właśnie też - niech synek tego unika, rzucaj mu jakieś słowo i niech podaje po kilka innych, którymi by je zastąpił. Bliskoznaczne znaczy się ![]() opis - prosty, o kilku rzeczach trzeba pamiętać, na początek najłatwiej pisać na podstawie ilustracji prostej. moje dzieci pisały opis bociana, kaczki, kota, Mikołaja ![]() A ogólnie - do ćwiczenia dzieci lubiły szalone tematy ![]() M. in. takie: Na 3 października napisz list do faraona, żyjącego w starożytnym Egipcie, w którym opowiesz mu jak zmienił się świat (jak wygląda współczesny świat). Na 24 października napisz list do mamy. Temat listu: jestem czarodziejem! Daj maila czy fb, to ci wyślę moje materiały - i z obrazkami, i taką ściągę, co można wykorzystać, by opowiadanie nabrało dynamiki. I jeszcze takie skrótowce - co opowiadanie (i opis, list, rózne formy pisemne mam opracowane) musi zawierać ![]() A, no i fajną rzeczą jest pisanie pamiętnika, dziennika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1718 |
Zakorzenienie
|
Szaja mogę tez prosić na maila?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1719 |
Konto usunięte
|
Figa pewnie, daj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1720 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;80165916]Do samej nauki tworzenia, poszerzania słownictwa, uelastycznienia tego - to zabawa z kośćmi opowieści (kojarzysz? rzucasz 7 kostek i patrząc na wyrzucone rysunki - tworzysz historyjkę), albo tak samo wykorzystać memory z różnymi obrazkami. Obraz działa bardziej, ale kolejnym krokiem może być losowanie kilku słów, na bazie których trzeba historię zbudować.
Co do samego pisania - najpierw piszcie z podpowiedzią, czyli podajesz słownictwo pomocnicze (lub wyrażenia). Dzieci często stosują powtórzenia, co tworzy taką sztywność właśnie też - niech synek tego unika, rzucaj mu jakieś słowo i niech podaje po kilka innych, którymi by je zastąpił. Bliskoznaczne znaczy się ![]() opis - prosty, o kilku rzeczach trzeba pamiętać, na początek najłatwiej pisać na podstawie ilustracji prostej. moje dzieci pisały opis bociana, kaczki, kota, Mikołaja ![]() A ogólnie - do ćwiczenia dzieci lubiły szalone tematy ![]() M. in. takie: Na 3 października napisz list do faraona, żyjącego w starożytnym Egipcie, w którym opowiesz mu jak zmienił się świat (jak wygląda współczesny świat). Na 24 października napisz list do mamy. Temat listu: jestem czarodziejem! Daj maila czy fb, to ci wyślę moje materiały - i z obrazkami, i taką ściągę, co można wykorzystać, by opowiadanie nabrało dynamiki. I jeszcze takie skrótowce - co opowiadanie (i opis, list, rózne formy pisemne mam opracowane) musi zawierać ![]() A, no i fajną rzeczą jest pisanie pamiętnika, dziennika.[/QUOTE] Bardzo, bardzo Ci dziękuję ![]() Jak kupowałam PUSa, to wzięłam słowniczek wyrazów bliskoznacznych ![]() ![]() Idę sprawdzać maila ![]()
![]() |
![]() |
#1721 |
Zakorzenienie
|
szaja, bardzo, bardzo Ci dziękuję
![]() ![]() Świetne to jest, co mi przysłałaś ![]()
![]() |
![]() |
#1722 |
Konto usunięte
|
ni ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1723 |
Konto usunięte
|
Czy można coś zrobić w przypadku skrajnej niekompetencji nauczyciela? Pisze się jakieś podania do dyrekcji o zmianę nauczyciela, o ile w ogóle coś takiego jest możliwe zwłaszcza w trakcie roku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1724 |
BAN stały
|
Możesz opisać sytuację?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1725 |
Konto usunięte
|
Chodzi o nauczyciela języka obcego, jak przypuszczam z łapanki albo na zasadzie "konieczności zatrudnienia" wujka szwagra ciotki córki. Nie chodzi o to, że to, co mówi dziesięciolatek trzeba dzielić przez pięć (nie mam powodów nie wierzyć dziecku, ale to standardowy argument). W szkole czasami bywam i miałam wątpliwe szczęście przekonać się o tym naocznie, że nie przesadza.
Pani uczy dzieci z błędami, które im dalej, tym trudniejsze będą do wyplenienia. Powiedzmy, że przynajmniej część tego, co widzę w zeszycie mogę złożyć na karby nieuwagi w przepisywaniu z tablicy (choć dziecko raczej z tych pilnych i uważnych, też bez żadnej dysleksji, więc liczba błędów mnie dziwi). Nie chodzi też o to, że pani nie mówi czystą angielszczyzną, ale na Boga - jak można dopuścić do uczenia osobę, która wymawia 'l' w should?? I to też nie jest sytuacja jednorazowa, bo dziecko nauczone dobrze w domu po kolejnej lekcji wraca do tego samego błędu, a ostatnio zostało na lekcji wręcz "poprawione" z dobrej wymowy na złą ![]() Ja 'swojemu' dziecku pomogę, ale raz, że jest to dwa razy więcej roboty z odkręcaniem w kołu macieju, a dwa, nie każde dziecko ma w domu taką możliwosć czy zajęcia dodatkowe (prowadzone przez kompetentne osoby, bo to też osobna kwestia). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1726 |
BAN stały
|
😳
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Nie pomogę bo nie wiem jak wyglądają możliwości zmiany nauczyciela. Ale na pewno musi cię poprzeć większość rodziców... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1727 |
Zakorzenienie
|
W mieście obok mnie w jednej szkółce uczy sepleniący lektor...
Też nie pomogę, bo nie wiem czy i co można zrobić. Szaja dzięki wielkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1728 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny macie może Egzaminy kompetencyjne III klasy z poprzednich lat?
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8021793 6]Czy można coś zrobić w przypadku skrajnej niekompetencji nauczyciela? Pisze się jakieś podania do dyrekcji o zmianę nauczyciela, o ile w ogóle coś takiego jest możliwe zwłaszcza w trakcie roku?[/QUOTE] Nasza klasa chciała zmiany nauczyciela, pisaliśmy pismo do dyrektora, w którym opisaliśmy problemy. Dyrektor nauczyciela nam zmienił, ale dopiero od kolejnego roku szkolnego, bo twierdził, że nowy plan na kolejny rok ustala w marcu-kwietniu i nie ma możliwości z dnia na dzień zmienić nauczyciela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1729 |
Konto usunięte
|
Bo tak jest. Marzec i kwiecień oddaje się arkusze organizacyjne do OP.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1730 |
Zakorzenienie
|
A nasi będą mieli taki egzamin?
![]() |
![]() |
#1731 |
Konto usunięte
|
Nie jest to obowiązkowe.
Ja rok temu robiłam, ale jako normalny sprawdzian końcoworoczny i tyle. Bez żadnej pompy ![]() Precious, daj maila. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1732 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;80742636]Nie jest to obowiązkowe.
Ja rok temu robiłam, ale jako normalny sprawdzian końcoworoczny i tyle. Bez żadnej pompy ![]() Precious, daj maila.[/QUOTE] ![]() Też chcę ![]()
![]() |
![]() |
#1733 |
Konto usunięte
|
Maila mam gdzieś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1734 |
Zakorzenienie
|
Super! Będę czekała
![]()
![]() |
![]() |
#1735 |
Wtajemniczenie
|
Moja na pewno będzie miała
![]() Właściwie to dwa razy w roku mają testy kompetencyjne - na zakończenie I i II semestru, ale nigdy nas pani nie informowała, żeby jakoś dzieci do tego przygotowywać. Nie zapowiadała też dzieciom, żeby ich nie stresować. Traktowała to jak zwykły sprawdzian tylko z całego semestru. Dostawaliśmy potem ten test już oceniony do wglądu. Teraz zapowiedziała, żeby dzieci przygotowywać do testu więc nie wiem czy to jakiś poważniejszy będzie ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;80742636]Nie jest to obowiązkowe. Ja rok temu robiłam, ale jako normalny sprawdzian końcoworoczny i tyle. Bez żadnej pompy ![]() Precious, daj maila.[/QUOTE] Szaja u nas do tej pory też tak wyglądało, więc nie wiem czym ten III klasisty miałby się różnić. Mail poszedł. Poproszę jeszcze te materiały do pisania wypracowań ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1736 |
Konto usunięte
|
Poszło!
Precious, zaraz materiały doślę ![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Poszło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1737 |
Zakorzenienie
|
szaja, ja nic nie dostałam
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1738 |
Konto usunięte
|
Puściłam raz jeszcze, na gazeta.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1739 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;80774391]Puściłam raz jeszcze, na gazeta.pl[/QUOTE]
Tak, teraz mam. Dziękuję Ci bardzo, Dobra Kobieto ![]()
![]() |
![]() |
#1740 |
Konto usunięte
|
A proszę bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.