Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy. - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-10-09, 12:01   #1711
Asik_
Zakorzenienie

Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy.

Niestety znajoma mojej mamy rowniez ma dzieco pomimo brania regularnie tabletek. Pamietam sytuacje i jej obawy czy dziecko urodzi sie zdrowe.
Asik_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 15:40   #1712
bess
Zakorzenienie

a ta skutecznosc np zalezy od wchlaniania sie,wystarczy ze nie wchlona sie jak nalezy i juz ..
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 15:42   #1713
Sovilo
Zakorzenienie

Ale zeby sie nie wchłonęła musi byc poważny powód- wymioty, biegunka, leki...
Stary 2006-10-09, 15:44   #1714
bess
Zakorzenienie

tez,nie chce mieszac bo niestety zapomnialam co mi jeszcze o tym mowila lekarka cos tam o inywidualnych wlasciwosciach organizmu
Stary 2006-10-09, 16:09   #1715
Sovilo
Zakorzenienie

A o tym nie słyszałam
Stary 2006-10-09, 16:36   #1716
jaga_2001
Zakorzenienie

Nie zawsze zle wchloiniecie sie czy to tabletek zy to pokarmu musi sie czyms objawiac. Kazdy organizm jest inny i kazda z nas inaczej reaguje na hormony. Ja dla przykladu mam zle wchlanianie bialka. A czym sie to objawia? Wysypka na skorze. To samo moze dotyczyc brania hormonow. Nie zawsze musi sie to objawiac "naocznie", czasem takie procesy zachodza niezauwazalnie w naszych cialach, na poziomnie czasteczkowym, a czasteczki przeciez nie zauwazymy, bo to zbitek atomow U mnie takim "nienaocznym" przykladem zlego wchlaniania jest uczulenie na rybe (od zawsze nie znosze jej jest, pod jakakolwiek postacia).

W naszym organizmie co sekunde zachodzi tyle rznych prosesow chemicznych, ze nigdy nie wiadomi, kiedy zajdzie cos "nie tak".

Cytat:
Napisane przez Sovilo
Po prostu zadziwia mnie prawdopodobieństwo spotkania przez jedną osobę,w przeciągu miesiaca, dwóch osób, podobno regularnie zazywających tabletki
jak juz pisalam na swiecie jest tysiace kobiet (wystarczy przejzec te forum, by sie przekonac ile mlodych dziewczyn zazywa tabsow), ktore zazywaja doustne srodki anty. Tak wiec spotkanie kilku kobiet, ktore "wpadly" przy regularnym zazywaniu tabletek jest przeogromna.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 17:00   #1717
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Nie zawsze zle wchloiniecie sie czy to tabletek zy to pokarmu musi sie czyms objawiac. Kazdy organizm jest inny i kazda z nas inaczej reaguje na hormony. Ja dla przykladu mam zle wchlanianie bialka. A czym sie to objawia? Wysypka na skorze. To samo moze dotyczyc brania hormonow. Nie zawsze musi sie to objawiac "naocznie", czasem takie procesy zachodza niezauwazalnie w naszych cialach, na poziomnie czasteczkowym, a czasteczki przeciez nie zauwazymy, bo to zbitek atomow U mnie takim "nienaocznym" przykladem zlego wchlaniania jest uczulenie na rybe (od zawsze nie znosze jej jest, pod jakakolwiek postacia).

W naszym organizmie co sekunde zachodzi tyle rznych prosesow chemicznych, ze nigdy nie wiadomi, kiedy zajdzie cos "nie tak".

jak juz pisalam na swiecie jest tysiace kobiet (wystarczy przejzec te forum, by sie przekonac ile mlodych dziewczyn zazywa tabsow), ktore zazywaja doustne srodki anty. Tak wiec spotkanie kilku kobiet, ktore "wpadly" przy regularnym zazywaniu tabletek jest przeogromna.
dwoma rękami, rozumem i sercem podpisuję się pod twoimi słowami i dziwię się wiazażankom że tak kontrują. Przeciewż wskaźnik Perla mówi o przypadkach właściwie przyjmowanych tabletek i niewłaściwie. Jeśli przyjmować właściwie przyjmowane to wyklucza się niewchłanianie i inne pochodne wspomniane wyżej. Nauka jest nauką i to że akurat nie spotakłyście na swojej drodze nikogo takiego, nie znaczy że takich przypadków nie ma.
Stary 2006-10-09, 17:01   #1718
Sovilo
Zakorzenienie

Ale nie przez jedną osobę w przeciagu miesiąca, i to 2 kobiet! Gdzie tu prawdopodobieństwo? Nie mówię- 2 osoby w przeciagu roku, nawet kilku miesięcy...ale nie tak...
Stary 2006-10-09, 17:11   #1719
czarnax
Przyczajenie

jest oki

Edytowane przez czarnax
Czas edycji: 2006-10-11 o 18:12 Powód: njest juz oki
czarnax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 17:13   #1720
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnax Pokaż wiadomość
abym zrobila tes ale nie czuje takiej potrzeby, nie sadze ze jestem w ciazy .jednak bardzo sie boje
chyba sama sobie zaprzeczasz?
ja np powiedzialabym ze nie jestes skoro mialas okres ,ale wiadomo ze w ciazy tez sie to zdarza,niestety nie wiem czy bolesne piersi sa objawem ciazy,wiem ze sa objawem tego ze zbliza sie okres
Stary 2006-10-09, 17:17   #1721
czarnax
Przyczajenie

no wiec wlasnie ze mna jest tak jak widzisz niby nie mysle ale mysle. ale i tak dziekuje Ci za odpowiedz pozdrawiam serdecznie
czarnax jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-09, 17:28   #1722
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sovilo Pokaż wiadomość
Ale nie przez jedną osobę w przeciagu miesiąca, i to 2 kobiet! Gdzie tu prawdopodobieństwo? Nie mówię- 2 osoby w przeciagu roku, nawet kilku miesięcy...ale nie tak...
Sovilo, chyba niedokladnie przeczytalas moj post. Napisalam, ze biorac pod uwage liczbe kobiet zazywajacych tabsy jeet ogromna mozliwosc spotkania kilku kobiet, ktore zawiodly sie na tej metodzie. T, ze dziewczyna pisala, ze to sa jej znajome o niczym nie swiadczy. Rownie dobrze mogla napisac, ze jena to klezanka a druga to np. kobieta przypadkowo zagadnieta na przystanku. Skad wiesz, czy ty nie spotkalas sie z takimi kobietami mijajac je np idac chodnikiem? Zadna kobieta majaca badz spodziewajaca sie dziecka nie ma wypisane na twarzy, czy dziecko jest wina tabsow czy tez nie. Ale wiedza to lekarze na tej podstawie powstaje wkaznik Pearla. Nie zawezajmy kregow do kilku kolezanek, a do kobiet na calym swiecie, inaczej nie ma to zadnego sensu!

AV by jaga_2001
Stary 2006-10-10, 10:55   #1723
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Niewiedziałam, że mój post zrobi takie zamieszanie czy jakkolwiek to nazwać, dlatego postanowiłam, że skrobne troche słow.Widze, że wiele osób bardzo niedokładnie przeczytało mojego posta, więc nie dziwie się, że naanahanae pisze :

"szczerze mówiąc nie wierzę żebys znała 2 osoby które w ciągu miesiąca jedna po drugiej zaszły w ciąże stosjąc regularnie i prawidłowo tabletki. jeszcze jedną jakos bym przełkneła ale 2..."

Sovilo doskonale twoją wypowiedź dementuje jaga_2001, nic dodac nic ująć, widać, że dziewczyna zna sie na rzeczy w porównaniu z niektórymi..

Dla sprostowania, żeby już szumu nie robic wokól tego tematu.Miesiąc temu spotkałam sie z dziewcznami jedna 24-letnia jest teraz w 2 miesiącu, druga 27-letnia zaczyna 3 trymestr.Obie z róznych miejscowości, byłe znajome ze studiów.Ale co to ma za znaczenie?

side85,bess,et_ka- zgadzam sie z wami i podsumuje wypowiedzia bess :

"ktos sie w koncu sklada na ten odsetek 00,1% 0,1% ,0,2% itd zaleznie od metody(...)"

Pozdrawiam
Stary 2006-10-10, 13:31   #1724
*beatriz*
Raczkowanie

A ja mam takie pytanie-z racji,że przez antybiotyki może się wydłużyć cykl,czy wiecie może,czy wydłuża się proporcjonalnie każda faza (jeśli zaczyna się brać antybiotyki na początku cyklu) czy też np.spóźnia się sam fakt owulacji,albo też np. owulacja przebiega normalnie,ale za to na okres się czeka Bóg wie ile...?
głupie pytanie,ale ciekawa jestem,czy to ma jakiś konkretny wpływ na cykl...
Stary 2006-10-10, 13:47   #1725
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *beatriz* Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie-z racji,że przez antybiotyki może się wydłużyć cykl,czy wiecie może,czy wydłuża się proporcjonalnie każda faza (jeśli zaczyna się brać antybiotyki na początku cyklu) czy też np.spóźnia się sam fakt owulacji,albo też np. owulacja przebiega normalnie,ale za to na okres się czeka Bóg wie ile...?
głupie pytanie,ale ciekawa jestem,czy to ma jakiś konkretny wpływ na cykl...
najbardziej prawdopodobne, ze zmieni sie faza przed owulacja. Faza od owulacji to miesiaczki jest teoretycznie niezmienna i trwa 14 dni

AV by jaga_2001
Stary 2006-10-14, 00:21   #1726
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Dot.: Czy moge być w ciąży?

Gdzies widziałam identyczny watek.. na którym w dodatku zadałam pytanie "jak mogłas tego nie zauważyć?" po czym zaczeła sie ciekawa dyskusja..

Zgadzam sie z moimi przedmówczyniami i dodam nie zaczynaj czegos o czym nie masz wystarczającego pojecia, wtedy problem bedzie z głowy
Stary 2006-10-14, 00:23   #1727
bess
Zakorzenienie

nie ma sie co dziwic,moj ex ktory rzekomo mial przede mna 2 partnerki(zaczal w wieku 15 lat) tez mial takie schizy i obsesje na punkcie dotykania palcem,jezykiem,a nie daj boze przejdzie z ubrania itd ,przerabialam to 1,5 roku z nastepna dziewczyna ,ktora nastala po mnie nagle mu przeszlo w cudowny sposób dziwne nie?
Stary 2006-10-14, 15:56   #1728
misiorkaaa
Przyczajenie

Unhappy Pękła prezerwatywa ... ciąża ?? :(

Witam i Pozdrawiam Wasss Serdecznie

Mam pytanko wczoraj kochalam sie z moim ukochanym i niestety pekla nam prezerwatywa ( w momencie jak chcial wejsc we mnie w pozycji na "pieska") Dodam też ze mam teraz dni niepłodne czy jest mozilwosc ze moge zajść w ciąże
jakie są objawyyy po jakim czasi sie pojawiaja???

ile kosztuje test ciążowy? ale narazie nie mam kasy by kupic

Edytowane przez misiorkaaa
Czas edycji: 2006-10-14 o 16:21
misiorkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 16:05   #1729
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Pękła prezerwatywa ... ciąża ?? :(

moim zdaniem nie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 16:06   #1730
Mrs.
Zakorzenienie

Jest juz watek zbiorczy . Napisz tam . I poczytaj tam pisze o objawach i tych sprawach .
Mrs. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 16:14   #1731
Mrs.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
nie ma sie co dziwic,moj ex ktory rzekomo mial przede mna 2 partnerki(zaczal w wieku 15 lat) tez mial takie schizy i obsesje na punkcie dotykania palcem,jezykiem,a nie daj boze przejdzie z ubrania itd ,przerabialam to 1,5 roku z nastepna dziewczyna ,ktora nastala po mnie nagle mu przeszlo w cudowny sposób dziwne nie?
No dziwne
Mrs. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 16:58   #1732
giraffe
Zadomowienie

w ciąże wbrew pozorom nie zachodzi się tak łatwo. Więc jeśli nie doszło do wytrysku to isteniej małe prawdopodobieństwo ciąży (ale niestety istnieje)

"You may say i'm a dreamer, but i'm not the only one..."
giraffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 17:04   #1733
agnieszka k
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to agnieszka k

test ciazowy mozna kupic juz od 8 zł z rególy a po 9-13 zl.I mysle ze w ciazyy nie jestes bo male bylo prawdopodobinstwo.a i tak my ci tego nie powiemy.

Essence mania trwa

agnieszka k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 17:25   #1734
misiorkaaa
Przyczajenie

noo mam nadzieje ze nie jestem oby
dziekuje za szybkie odp
a to pech akurat w piatek 13 sie to zdarzylooo
Nerwy nerwy nerwyyy wciaz te nerwy
wczesniej kochalismy sie bez gumki kilka dni wczensiej tez mialam dni nieplodne i na nastepny dzien wszystko ok bez kata a po ostatnim incydencie nie wiem kat jak cholera a przeciez z gumka bezpeczniej troszke..... no ale pękła
Ufeeee ciezko mi z ta myslaaa
Pozdrawiammmm
misiorkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 17:31   #1735
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

najlepiej zrobic test choc jezeli miałas dni niepłodne to nie ma sie co zamartwiac.Koszt testu ok 15zł.

asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 23:21   #1736
ewa_ewa
Raczkowanie

Question Ciąża..?

Ostatnią miesiączkę miałam 15 września. Trwała 5 dni, wszystko ładnie, pięknie... No i niestety coś podkusiło mnie i mojego faceta, żeby pokochać się 29 wrzesnia Zylam w stresie do 12 pazdziernika. Testu nie zrobilam.. I w czwartek wielka ulga - krwawienie z rana. Co prawda dosyc skape, ale zawsze.. W nocy z 1 na 2 dzien bylo obfite, 2 dnia srednio na jeza, a dzisiaj... No wiec dzisiaj po okresie ani sladu Czesto oddaje mocz, w dalszym ciagu bola mnie piersi (mniej niz przed okresem), ale zawsze... Jestem senna i zmeczona.. W zeszłą niedzielę miałam biegunkę, i dosyć często mnie mdli.. A, i ten apetyt... Masakra. Matura w tym roku.. Jak to widzicie? Myslicie, ze moge byc w ciazy? Tak jak mowie, krwawienie tylko przez chwile obfite, i pojawialy sie drobniutkie skrzepy. No i w pochwie jakos mieciutko (zaobserwowalam przy wkladaniu tamponu)...
Stary 2006-10-14, 23:28   #1737
bess
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża..?

No ale chociaż było wiesz ze test ci nie ominie
Aa i najwazniejsze ,jak sie zabezpieczasz?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-15, 09:50   #1738
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

teraz jest znikome podobieństwo byś zaszła w ciążę, ale mogłaś w ciążę zajść, gdy kochałaś się bez gumki. nie rozumiem tego, bo to dla mnie jest paradoksalne. nie denerwujesz się, gdy kochasz się bez prezerwatywy, a denerwujesz gdy prezerwatywa pęknie ?

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-15, 09:53   #1739
ewa_ewa
Raczkowanie

Dot.: Ciąża..?

No... Wtedy tylko prezerwatywa... A teraz jakas brunatna maz sie ze mnie wydobywa... Co o tym myslicie? :/
Stary 2006-10-15, 09:57   #1740
Fresa
Zakorzenienie

A mnie zastanawiają dwie rzeczy:
1.Skąd wiesz,że za pierwszym i drugim razem miałaś dni niepłodne?
2.Jeśli miałaś te dni niepłodne,to czym się martwisz?

A w ciążę można zajść nawet jeśli teoretycznie dni są niepłodne-bo jeśli dziś są niepłodne,a jutro płodne ,więc jeśli jest stosunek ,to nie wiem,czy wiesz-ale plemniki mają zdolność przetrwania-w sprzyjających warunkach nawet 72 godziny .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości