Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-16, 18:16   #1711
DobraDusza88
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez judith8 Pokaż wiadomość

apropos oszczedzania, to ja regularnie zastanawiam sie czy nie powinnam do praxcy dojezdzac miejska komunikacje.... powstrzymuje mnie tylko fakt, ze zajeloby mi to dziennie okolo 1,5h wiecej.... wiec oszczedznosc kosztow ale nie czasu :/
ja też czasem mam wyrzuty sumienia, że staramy się oszczędzać, a w weekendy mąż mnie zawozi i odbiera z pracy... gdybym jechała autobusem to na pewno wyszłoby taniej, natomiast straciłabym w sumie ok 2 godziny z dnia. Także póki co dla mnie wybór jest prosty - i tak spędzamy większość dnia w pracy, więc niech choć dojazd nie będzie tak męczący
Stary 2015-02-16, 19:07   #1712
judith8
Rozeznanie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Dla mnie natomiast problemem jest to, że jestem zmuszona chodzić prywatnie do specjalistów z powodu strasznych kolejek na NFZ.
Teraz w pracy mamy takie benefity że można mieć za niewielką cenę prywaną opiekę medyczną w tym 19 specjalistów za darmo i gwarancję dostania się do nich do 5 dni. Bez chwili zastanowienia się zgodziłam!
tez mam prywatna opieke medyczna i to w budynku obok wiec luksus jest niesamowity, gorzej jak przytrafila mi sie ta operacja i lekarz z prywatnej opieki mnie skierowal do siebei do szpitala - zderzylam sie z rzeczywistoscia; pani w sekretariacie powiedziala, ze widzi jaki jest powod operacji etc. i przykro jej ale nic nie zrobi - ja to rozumiem ale bede na koniec kwietnia dopiero wiedziala czy na jednej opieracji sie skonczy; nie chcialabym robic tego prywatnie bo jak wyniki wyjda zle i bedzie konieczna kontynuacja to wole aby mnie moj lekarz prowadzil a nie prywatna klinika, ktorej nie znam...

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Ja jestem załamana - w sylwestra ukruszył mi się ząb, 2 stycznia zadzwoniłam do swojej dentystki, wizytę (prywatnie) mam za tydzień... U innych stomatologów w moim miasteczku terminy podobne

Mam to szczęście że do pracy mam 10 min. piechotką, samochodem jechałabym niewiele krócej Coraz bardziej to doceniam
prywatnei tyle czekalas??? ojej
ja mieszkam na peryferiach duzego miasta, ale doceniam to ze mam ogrod, altane, taras i dom - przezyje te dojazdy

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
ja też czasem mam wyrzuty sumienia, że staramy się oszczędzać, a w weekendy mąż mnie zawozi i odbiera z pracy... gdybym jechała autobusem to na pewno wyszłoby taniej, natomiast straciłabym w sumie ok 2 godziny z dnia. Także póki co dla mnie wybór jest prosty - i tak spędzamy większość dnia w pracy, więc niech choć dojazd nie będzie tak męczący
zgadzam sie - ale pamietam jak dojezdzalam - mozna bylo czytac w tym czasie
Stary 2015-02-16, 19:10   #1713
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Byłam u dentysty i poszło 150 zł na jedną plombę i jakieś ochronne lakierowanie drugiego zęba, który mam skontrolować za 8 miesięcy bo coś się może zadziać :< Ten facet jest drogi, daleko do niego i w ogóle wolałabym znaleźć kogoś innego... u dentysty Rodziców daje się 60 zł za plombę tylko to poza miastem

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 20:02   #1714
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Byłam u dentysty i poszło 150 zł na jedną plombę i jakieś ochronne lakierowanie drugiego zęba, który mam skontrolować za 8 miesięcy bo coś się może zadziać :< Ten facet jest drogi, daleko do niego i w ogóle wolałabym znaleźć kogoś innego... u dentysty Rodziców daje się 60 zł za plombę tylko to poza miastem
U mnie standard to 150/ ząb
W weekend z TŻ wydalismy 350 na dentyste

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 20:14   #1715
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
tez mam prywatna opieke medyczna i to w budynku obok wiec luksus jest niesamowity, gorzej jak przytrafila mi sie ta operacja i lekarz z prywatnej opieki mnie skierowal do siebei do szpitala - zderzylam sie z rzeczywistoscia; pani w sekretariacie powiedziala, ze widzi jaki jest powod operacji etc. i przykro jej ale nic nie zrobi - ja to rozumiem ale bede na koniec kwietnia dopiero wiedziala czy na jednej opieracji sie skonczy; nie chcialabym robic tego prywatnie bo jak wyniki wyjda zle i bedzie konieczna kontynuacja to wole aby mnie moj lekarz prowadzil a nie prywatna klinika, ktorej nie znam...

prywatnei tyle czekalas??? ojej
ja mieszkam na peryferiach duzego miasta, ale doceniam to ze mam ogrod, altane, taras i dom - przezyje te dojazdy

zgadzam sie - ale pamietam jak dojezdzalam - mozna bylo czytac w tym czasie
Jeśli jesteś w stanie wykombinować te pieniądze, to ja bym wolała zrobić to prywatnie, z uwagi na to że możesz mieć to wcześniej. W takich niejasnych przypadkach wydaje mi się, że trzeba działać szybko. Zdrowie się ma jedno i jest najważniejsze. Nawet jeśli zrobisz to prywatnie i odpukać coś będzie nie tak, niejasne zawsze możesz się skonsultować przecież ze swoim lekarzem.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 22:13   #1716
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
generalnie przyznałabym rację
ale ostatnio miałam stłuczkę, nie wiem czy się w głowę uderzyłam czy nie, w sumie to nie pamiętam, ale poszłam na sor, no to mi zrobili w czwartek tomograf, w piątek rezonans, musiałam przez weekend poleżeć, czy aby wszytko jest ok. teraz czekam teraz na opis, w sumie nic mi nie jest - znaczy ja czuję się dobrze, ale zobaczymy co dalej
ale to się wszystko bardzo szybko dzieje
oprócz tego, że warunki szpitalne az się nie wypowiem, ale wydaje mi się, że i tak mi się udało
Właśnie, taką opieką się otoczone osoby biorące udział w wypadkach albo znalezione na ulicy. Słyszałam kiedyś taką historię że facet miał mieć tomografię ale były bardzo długie kolejki. Więc kolega mu podpowiedział żeby się położył na ulicy i udawał że zemdlał albo że się przewrócił. Jakiś przechodzeń zadzwonił po karetkę i facetowi na SORze zrobili wszystkie badania w tym tomograf od ręki. A ty człowieku ze skierowaniem czekaj sobie dalej w kolejkach aż umrzesz i przestaniesz być problemem.
Ps. do gina też bym chodziła na NFZ tylko mi polećcie jakiegoś dobrego (Śląsk ) .
Stary 2015-02-16, 22:21   #1717
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Haggat Pokaż wiadomość
Właśnie, taką opieką się otoczone osoby biorące udział w wypadkach albo znalezione na ulicy. Słyszałam kiedyś taką historię że facet miał mieć tomografię ale były bardzo długie kolejki. Więc kolega mu podpowiedział żeby się położył na ulicy i udawał że zemdlał albo że się przewrócił. Jakiś przechodzeń zadzwonił po karetkę i facetowi na SORze zrobili wszystkie badania w tym tomograf od ręki. A ty człowieku ze skierowaniem czekaj sobie dalej w kolejkach aż umrzesz i przestaniesz być problemem.
Ps. do gina też bym chodziła na NFZ tylko mi polećcie jakiegoś dobrego (Śląsk ) .
No ale z drugiej strony to normalne, że ofiary wszelkich wypadków są traktowane priorytetowo. Tak jest na całym świecie i oby w Polsce się to nie zmieniło, bo już w ogóle byłaby tragedia. Problem tego, że czekamy w kolejkach kilkumiesięcznych wynika z czego innego, według mnie z nieporadności całego funduszu, państwa które ładuje kase tam gdzie nie trzeba. Służba zdrowia w naszym kraju to jest temat rzeka po prostu. Ludzie tak naprawdę w nerwach wściakją się na innych lub zaczynają robić takie rzeczy jak napisałaś, bo to jest już naprawdę desperacja.. To jest strasznie smutne tak naprawdę.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 22:27   #1718
tassia
Zakorzenienie

Mnie kiedyś na IP powiedzieli ze mam się położyć na kozetce i udawać pol prztomna żeby zrobić mi rezonans głowy po wypadku bo "za dobrze wygladam"
Takie czasy... I zgadzam się ze to wina całego systemu funduszu....
A wypadki to jednak priorytet i nie wyobrazam sobie inaczej

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-16, 22:30   #1719
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
My na szczęście pracujemy blisko siebie. Niestety w innych godzinach więc rano jeżdżę darmowym busem a po pracy tż jedzie do swoich rodziców (mieszkają 2 km od naszych miejsc pracy ;P ) i tam na mnie czeka 2h. Nie opłaca mu się robić kursu do nas i za chwilę wracać skoro rodzice blisko. Oszczędność ;D
Stary 2015-02-17, 10:49   #1720
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
my z moim ustalilismy, ze nie robimy sobie prezentow - co roku mamy taki uklad; i TZ byl ucziwy - nie dostalam nic; a ja mu kartke i kawke kopi luwak bo jest kawoszem; kawe dalam dzien wczesniej zeby nie bylo ze prezent walentynkowy

a co trzymasz w cargo? bo ja warzywa trzymam w lodowce w szlarni tupperware; ziemniaki i cebule trzymam w szafce, w misce bambusowej...

ja w piatek mialam badania i zdiagnozowazne zmiany do natychmiastowego wyciecia (bedzie to operacja) i badanie w kierunku raka szyjki macicy - termin w szpitalach na kwiecien i to jest szybko jak mi powiedziano; prywatnie na poczatek marca i 5-6tys.
W Cargo warzywniaku mam plastikowe pojemniki dopasowane do półek - w 2 kwadratowych wiadrach mam w jednym ziemniaki, w drugim marchewki, pietruszki, seler, na 2 mniejszych polkach 3 rodzaje cebuli, czosnek. Tylko kapustę trzymam w lodowce.

Wdrugim Cargo mam podzielone tematycznie zeby łatwo było znajdować - po polce na rzeczy w puszkach, w sloikach, sypkie do ciasta, i na jednej makarony, kasze, ryż, i na jeszcze jednej przyprawy w 4 pojemnikach podzielone na rodzaje.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 12:15   #1721
GrumpyCat
Wredny kotecek

W tym miesiącu nie kupiłam jeszcze żadnego kosmetyku (poza koniecznym kremem do twarzy) Jestem z siebie dumna bo kiedyś lakier do paznokci czy inne pierdoły często lubiły lądować w koszyku...
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 12:20   #1722
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
W tym miesiącu nie kupiłam jeszcze żadnego kosmetyku (poza koniecznym kremem do twarzy) Jestem z siebie dumna bo kiedyś lakier do paznokci czy inne pierdoły często lubiły lądować w koszyku...
Brawo Ja w tym miesiącu na razie kupiłam tylko potrzebne rzeczy, a denkowanie idzie świetnie.
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 12:39   #1723
Antii89
Zakorzenienie

Pół miesiąca już za nami, dobrze, że luty taki krótki. jak wam idzie oszczędzanie? Jak dobrze pójdzie to zaoszczędzę 40% więcej niż zwykle. Trzymajcie kciuki, żeby nic po drodze nie wyskoczyło.
Stary 2015-02-17, 12:45   #1724
sylvi_86
Zakorzenienie

w tym miesiącu jest tragedia z wydatkami, wszystko się kumuluje więc oszczędności znikome
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 13:02   #1725
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Co nie pojawię się na forum, to Wy o dentystach i zębach U mnie oszczędzanie wygląda tak, że bez żadnego ustalania przelałam sobie 50 zł na eMax plus - mało, ale takie są moje realia, niestety...
Ciocia_Andzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 13:12   #1726
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ciocia_Andzia Pokaż wiadomość
Co nie pojawię się na forum, to Wy o dentystach i zębach U mnie oszczędzanie wygląda tak, że bez żadnego ustalania przelałam sobie 50 zł na eMax plus - mało, ale takie są moje realia, niestety...
Lepiej coś zaoszczedzić niz zupełnie nic.
Stary 2015-02-17, 13:45   #1727
xxxescapismxxx
Pani Pech

Ja ide zalatwiac dodatek dla samotnej matki w czwartek , mam nadzieje ze mi przysluguje i becikowe to wiecej bede mogla odlozyc
Stary 2015-02-17, 13:49   #1728
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
No ale z drugiej strony to normalne, że ofiary wszelkich wypadków są traktowane priorytetowo. Tak jest na całym świecie i oby w Polsce się to nie zmieniło, bo już w ogóle byłaby tragedia. Problem tego, że czekamy w kolejkach kilkumiesięcznych wynika z czego innego, według mnie z nieporadności całego funduszu, państwa które ładuje kase tam gdzie nie trzeba. Służba zdrowia w naszym kraju to jest temat rzeka po prostu. Ludzie tak naprawdę w nerwach wściakją się na innych lub zaczynają robić takie rzeczy jak napisałaś, bo to jest już naprawdę desperacja.. To jest strasznie smutne tak naprawdę.
pijaczki tez sa traktowane priorytetowo i mają zw free wszelkie badania
bo niby pobity... tia popili i to słusznie, przewrócił sie taki, nos zbił i tez ma pierwszeństwo wszędzie
więc ja się w sumie nie dziwię, że ludzie chcą być w dużej mierze uczciwi i nie ściemniają

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Mnie kiedyś na IP powiedzieli ze mam się położyć na kozetce i udawać pol prztomna żeby zrobić mi rezonans głowy po wypadku bo "za dobrze wygladam"
Takie czasy... I zgadzam się ze to wina całego systemu funduszu....
A wypadki to jednak priorytet i nie wyobrazam sobie inaczej
mnie też to lekarz powiedział, ale skoro była kolizja, a ja nie wiem czy się uderzyłam, to on za bardzo nie widzi wskazań do tych badań, ale skoro juz jestem to czemu nie.
wiec w sumie przez przypadek okazało się, że coś jest mi więcej ....
Stary 2015-02-17, 13:51   #1729
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Ja też staram się mocno ograniczać w zakupach kosmetycznych. W tym miesiącu zakupiłam jedynie pomadkę do ust.. Nie muszę dodawać, że w torebce mam już 3 to już pod uzależnienie podchodzi chyba.

A poza tym oszczędzanie 5zlotowek nawet dobrze idzie. W słoju jest już 30zl.

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 14:39   #1730
Ilsa Lund
Zakorzenienie

U mnie jutro będzie pensja i na pewno muszę opłacić prąd, pewnie przyjdzie pod koniec miesiąca. Gaz zapłaciłam wczoraj, przyszedł też facet odczytywać grzejniki i zużyliśmy o wiele więcej niż rok temu

Stary 2015-02-17, 14:41   #1731
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
U mnie jutro będzie pensja i na pewno muszę opłacić prąd, pewnie przyjdzie pod koniec miesiąca. Gaz zapłaciłam wczoraj, przyszedł też facet odczytywać grzejniki i zużyliśmy o wiele więcej niż rok temu
Ja czekam na rachunek za prąd i gaz. Nawet nie chcę myśleć, co będzie jak wyjdzie dopłata
Stary 2015-02-17, 14:46   #1732
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Ja czekam na rachunek za prąd i gaz. Nawet nie chcę myśleć, co będzie jak wyjdzie dopłata
A macie ogrzewanie miejskie czy właśnie gazowe ? Bo za samo gotowanie chyba nie będzie dopłaty ? Ja to w ogóle miałam tyle nadpłaty że to wczorajsze to był mój pierwszy rachunek od pół roku I to na 22 zł

Stary 2015-02-17, 14:55   #1733
201608010929
Konto usunięte

Ja zrezygnowałam z prognozowanych rachunków i co miesiąc podaję stan gazomierza z licznika. Można wysłac sms, zadzwonić lub podać odczyt na stronie internetowej. Trzeba tylko o tym pamiętać raz w miesiącu. Dzięki temu nie mam niespodzianek po okresie rozliczeniowym i jestem mniej więcej w stanie określić ile wyniesie mnie rachunek do zapłacenia.
Aktualnie jestem na etapie zmiany sposobu rozliczania także za energię elektryczną. Przyda się to tym bardziej, że planuję wynająć mieszkanie, więc nie będzie problemu z rozliczaniem ewentualnych lokatorów za bieżące zużycie prądu i gazu.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 16:39   #1734
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
Lepiej coś zaoszczedzić niz zupełnie nic.
My w tym miesiącu raczej wyjdziemy na zero przez tych lekarzy... :P Ale... będzie dobrze jeśli uda się nie brać nic z oszczędnościowego... też trzymajcie kciuki
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 17:00   #1735
beatiska
Zakorzenienie

Ja na razie trzymam się założonego budżetu, ale niewiele zaoszczedze. Miesiąc krótki, a ja w tym miesiącu miałam już Chrzciny, gdzie byłam chrzestna, a w sobotę mam roczek siostrzenicy w lokalu...
Wczoraj kupiłam kosmetyki, całe szczęście 'nie wydalam' ani grosza, bo zapłaciłam kartą podarunkowa, którą dostałam.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 17:26   #1736
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ja trochę szaleję ostatnio w Biedronce, ale cóż poradzę, że mam słabość do tych ich wszystkich pierdół...

Dla odmiany wystawiłam książki na sprzedaż, dzięki czemu już trochę grosza wpadło. Ale oszczędzać nie będę, planuję przeznaczyć to na jakąś planszówkę i obraz z Artimento [strasznie fajny pomysł, choć ceny nie najniższe].

No i ruszyliśmy pierwszy raz w tym miesiącu z nowym kontem oszczędnościowym na rzecz komunii naszych chrześniaków.
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 17:42   #1737
juli_jka
now or never

ja szalaję na zakupach ubraniowych na vubu ...
mają tak śliczne sukienki, że się oprzeć nie mogę
Stary 2015-02-17, 18:32   #1738
Ojoanna29
Zakorzenienie

Za to ja jestem załamana, okazało się, że nową pracę zacznę dopiero za tydzień, więc dostanę połowę wypłaty ze starej pracy i za 3 dni nowej Wszystko przez tego głupiego lekarza medycyny pracy, nie chciała mi babka dać pieczątki, tylko wysłała na badania, a przyjmuje tylko raz w tygodniu
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 18:39   #1739
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Przez ciebie siedzę i oglądam kiecki na tej stronie

Niektóre są przesliczne
Stary 2015-02-17, 18:53   #1740
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
a własnie.. dobre jakościowo są te sukienki?
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości