Niemcy V - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-13, 16:39   #1711
21kasia21
Work, work, work

Dot.: Niemcy V

Cytat:
Napisane przez efflorescence Pokaż wiadomość
W takim razie poproszę Wygląda na to, że jeden ma prawo przez 3 strony wałkować temat prawa jazdy, a drugi 2 razy poruszy temat najważniejszy chyba w obecnym czasie i jakieś śmieszne pretensje się pojawiają.
Jaka aluzja do mnie?

Edytowane przez 21kasia21
Czas edycji: 2016-03-13 o 16:40 Powód: złe cytowanie
mikroREKLAMA
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? ***
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 11:41   #1712
Viridian
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lambadaa Pokaż wiadomość
Tak jak napisała Monika, chodzi głównie o substancje szkodliwe jak amoniak czy formaldehyd (jest dużo w odżywkach do paznokci).
Jest dużo lakierów od alterra czy alverde, one są niby eko więc chyba nie mają tych szkodliwych głupot.
Ja w sumie do 5 miesiąca normalnie malowałam paznokcie i było ok. Później przez anemię zaczęły się łamać, więc wstyd takie coś malować ;P
Nie sugerowałabym się tym, czy lakier jest eco, czy nie, bo z tego co mi wiadomo, za bardzo nie ma regulacji kosmetyków pod tym względem i producenci różne rzeczy wypisują. Lepiej sprawdzić skład. Zła lakierowa trójca to toluen, formaldehyd i zakazany w UE (ale obecnie kosmetyki kupuje się przez net, więc warto uważać) ftalan dibutylu.

Lekarzem nie jestem, ale szczerze wątpię, że malując od czasu do czasu paznkocie można przekroczyć dawki toksyczne zawartych w nich substancji, nawet w ciąży. Równie dobrze można by unikać ruchliwej ulicy, bo spaliny.
Viridian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 12:58   #1713
emenyx
Zadomowienie

No i w sumie nic nie wiem Co opinia to inne zdanie ... Ale to fakt, ze w zatłoczonym mieście możemy wiecej sie trucizn nawdychac niż z lakieru czy zmywacza...
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 13:05   #1714
awgusta
Та еще штучка ^^

Dziewczyny, peace : roza:

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
No i w sumie nic nie wiem Co opinia to inne zdanie ... Ale to fakt, ze w zatłoczonym mieście możemy wiecej sie trucizn nawdychac niż z lakieru czy zmywacza...
ja tam maluję, oczywiscie nie tak czesto jak kiedys, ale zdarzy sie czasam Bardziej mnie martwi farbowanie włosów taką zwykłą farbą, czy nie zaszkodzi to.....

Nie wiem czy się tu chwaliłam, jestem w 13t6dc
Stary 2016-03-14, 13:22   #1715
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez awgusta Pokaż wiadomość

ja tam maluję, oczywiscie nie tak czesto jak kiedys, ale zdarzy sie czasam Bardziej mnie martwi farbowanie włosów taką zwykłą farbą, czy nie zaszkodzi to.....

Gratulacje 😊

Ja prawde mowiac nawet sie nawet nie zastanawialam czy mozna malowac paznokci czy nie tylko to robilam...wlosy tez farbowalam, ale ja zawsze pasemka mialam...

Ja w ciazach bylam taka zabiegana ze zabiegi upiekszajace byly dla mnie odpoczynkiem 😉
Stary 2016-03-14, 14:41   #1716
201701091517
Konto usunięte

Cytat:

Gratulacje!

Dziewczyny, które rodziły w DE. Co myślicie o porodzie w wodzie? Czy któraś z Was może rodziła w ten sposób? Albo na tej "linie" co wisi w sali porodowej?
Lekarz bardzo zachwalał, dużo czytałam o plusach i minusach, no i mam dylemat bo nie wiem jak ze sterylnością tego wszystkiego.. Bo tam jednak woda z krwią no i same wiecie..
Z kolei wizja zmniejszonego bólu i łatwiejszego porodu to duża zachęta

Edytowane przez 201701091517
Czas edycji: 2016-03-14 o 14:42
201701091517 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 15:04   #1717
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Ja zaczelam rodzic corke w wodzie ale bylo mi niewygodnie i woda zamiast lagodzic bol go bardziej nakrecala i poprosilam o wyjscie i chodzilam po sali az do finalu....
Z synem nie bylo szans bo ledwo wdrapalam sie na loze i juz byl 😛

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-14, 16:01   #1718
emenyx
Zadomowienie

Cytat:

Gratki
A to pierwsze? Bo u mnie tak
Ja 19 tydzień
Zamów sobie pakiet dla mam z Folio bezpłatny. Fajny pamiętnik Mein baby Bauch , porady żywieniowe, płyta z ćwiczeniami i theraband. Bardzo fajne to jest i za darmo
Stary 2016-03-14, 20:06   #1719
awgusta
Та еще штучка ^^

Dziękuję dziewczyny
To bedzie nasze pierwsze zamówię sobie ten poradnik dziękuję
Emenyx to juz niedługo połówkowe płec juz znacie?

poród w wodzie najbardziej mi nie pasuje, ze wzgledu na zabarwienia w wodzie które się pojawią w trakcie porodu...
Stary 2016-03-14, 20:44   #1720
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Gratulacje!

Dziewczyny, które rodziły w DE. Co myślicie o porodzie w wodzie? Czy któraś z Was może rodziła w ten sposób? Albo na tej "linie" co wisi w sali porodowej?
Lekarz bardzo zachwalał, dużo czytałam o plusach i minusach, no i mam dylemat bo nie wiem jak ze sterylnością tego wszystkiego.. Bo tam jednak woda z krwią no i same wiecie..
Z kolei wizja zmniejszonego bólu i łatwiejszego porodu to duża zachęta
Kolezanki rodziły w wodzie i chwaliły. Położna też. Ja bardzo chciałam, ale przez kroplowke z oxy nie mogłam. Co do sterylnosci, to hmm jakby to było coś złego ten poród w wodzie, to by go zabronili. Najlepiej zapytaj swoją położną o tą kwestię.

Gratulacje
Stary 2016-03-14, 20:51   #1721
Bysanda
Zadomowienie

Najbardziej naturalna pozycja dla kobiety to stojąca. Z wygody dla personelu, kładzie sie matke na łóżko w wodzie poród ok, ale niech ktos doświadczony odbiera poród, a nie, że raz na dwa miesiące klinika ma taki incydent...
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-14, 21:08   #1722
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

W Niemczech mozesz rodzic jak chcesz nikogo nie klada...moja kumpela urodzila corke na czworakach na podlodze 😉
Mi akurat na lozku bylo wygodnie ale ja 3-4 razy musialam przec i dzieci na swiecie byly 😉
Stary 2016-03-15, 05:26   #1723
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję dziewczyny
To bedzie nasze pierwsze zamówię sobie ten poradnik dziękuję
Emenyx to juz niedługo połówkowe płec juz znacie?

poród w wodzie najbardziej mi nie pasuje, ze wzgledu na zabarwienia w wodzie które się pojawią w trakcie porodu...
Wczoraj miałam połówkowe, oglądała lekarka organy itp, ale płci nie mogła określić, bo pępowina leżała niekorzystnie. Dziecko kręciło,sie we wszystkie strony, a i tak rozpoznać nie mogła. A tak bardzo chialam juz wiedzieć
Tutaj możesz sobie zamówić http://www.steripharm.de/mein-babybauchbuch.html oprócz pamiętnika jest płyta pilates dla ciężarnych - wczoraj z nią ćwiczyłam , tabele z poradami żywieniowymi, taśma theraband do ćwiczeń i pamiętnik karmienia.
Stary 2016-03-15, 09:26   #1724
Chardon
Zadomowienie

awgusta gratuluję brzuszka

emenyx moja siostra właśnie zaczyna 7 miesiąc i nie zna płci, bo się dzidziuś na każdym usg odwraca plecami. Także ten, chyba będzie porodowa niespodzianka :P

Mam do Was takie ogólne pytanie - robiła któraś z Was, albo może Was mężowie/faceci Fernstudium tu w Niemczech? Konkretnie chodzi mi o studia na DIPLOMA Private staatlich anerkannte Hochschule. Bo mają kierunek, który mi bardzo wpadł w oko, ale nie wiem jak z jakością takiej nauki i jak na to pracodawcy patrzą później. U mnie rozbija się o "branżę" przedszkolną, ale chętnie poczytam też o wszelkich innych. Może być przez pw jak ktoś woli
Stary 2016-03-15, 09:32   #1725
slowikowa25
Zadomowienie

Ja tez jestem ciężarówka w Niemczech, aktualnie leci mi 17 tydz Powoli zaczynam sie denerwowac tym calym wyborem szpitala itp.. co mam tam pojechac i powiedziec '' wybieram Was?'' :S

10.09.2016- Córka Lena
08.01.2019- Syna Janek
slowikowa25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-15, 12:19   #1726
201701091517
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Kolezanki rodziły w wodzie i chwaliły. Położna też. Ja bardzo chciałam, ale przez kroplowke z oxy nie mogłam. Co do sterylnosci, to hmm jakby to było coś złego ten poród w wodzie, to by go zabronili. Najlepiej zapytaj swoją położną o tą kwestię.

Gratulacje
Dzisiaj byłam na wizycie i rozmawiałyśmy, no i powiedziala że taki porod to tez kwestia szczescia bo na nocnej zmianie jest 1 polozna na 3 sale i wanne wiec jak inna rodzaca bedzie to moge zapomniec o wannie :P

Cytat:
Napisane przez slowikowa25 Pokaż wiadomość
Ja tez jestem ciężarówka w Niemczech, aktualnie leci mi 17 tydz Powoli zaczynam sie denerwowac tym calym wyborem szpitala itp.. co mam tam pojechac i powiedziec '' wybieram Was?'' :S
Każdy szpital ma wyznaczone terminy wizyt, na których wszystko jest omawiane i pokazywany jest oddzial + porodowka. Pozniej pewnie trzeba pojechac i wypelnic dokumenty jesli sie zdecydowalo na konkretny szpital. Chociaz no TP nie przewidzi sie co do dnia, raz jest wczesniej a raz po terminie u mnie juz 32 tc, nawet nie wiem kiedy to zlecialo..
Stary 2016-03-15, 12:24   #1727
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj byłam na wizycie i rozmawiałyśmy, no i powiedziala że taki porod to tez kwestia szczescia bo na nocnej zmianie jest 1 polozna na 3 sale i wanne wiec jak inna rodzaca bedzie to moge zapomniec o wannie

Każdy szpital ma wyznaczone terminy wizyt, na których wszystko jest omawiane i pokazywany jest oddzial + porodowka. Pozniej pewnie trzeba pojechac i wypelnic dokumenty jesli sie zdecydowalo na konkretny szpital. Chociaz no TP nie przewidzi sie co do dnia, raz jest wczesniej a raz po terminie u mnie juz 32 tc, nawet nie wiem kiedy to zlecialo..
Lamndaa zależy oczywiście gdzie rodzisz. na pewno nie wszędzie tak jest.
Stary 2016-03-15, 12:59   #1728
emenyx
Zadomowienie

dziewczyny, macie juz lozeczka? ja sie tak rozgladam, ale sama nie wiem...
chcialabym takie,aby od dolu byla polka na jakies pieluchy etc. bo na poczatku caly dol jest wolny.

Znacie SZUMISIE? widzialam na jednym blogu i na youtube i sie zastanawiam, czy to jest takie dobre, jak zachwalaja. cena tez spora... Dziala to naprawde na uciszenie malca? Nie psuje sluchu? http://whisbear.com/index/index z kocykiem prawie 300 stowy kosztuje ....
Stary 2016-03-15, 13:05   #1729
gossip_girl21
Zakorzenienie

Ja szumisia nie miałam, dźwięk z suszarki z yt wystarczał zupełnie. E inne co miały to zachwalaly ...
A w trasę lub na spacerach używałam aplikacji babysound jakoś tak się to nazywało. Jestem świeżo w temacie bo rodzilam nie cały rok temu 😊 w Niemczech

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nasz skarb 26.04.2015
gossip_girl21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-15, 15:27   #1730
201701091517
Konto usunięte

Cytat:
dziewczyny, macie juz lozeczka? ja sie tak rozgladam, ale sama nie wiem...
chcialabym takie,aby od dolu byla polka na jakies pieluchy etc. bo na poczatku caly dol jest wolny.

Znacie SZUMISIE? widzialam na jednym blogu i na youtube i sie zastanawiam, czy to jest takie dobre, jak zachwalaja. cena tez spora... Dziala to naprawde na uciszenie malca? Nie psuje sluchu? http://whisbear.com/index/index z kocykiem prawie 300 stowy kosztuje ....
Lozeczko z Ikei, materacyk z amazon bo te ikejowe wydawaly mi sie kiczowate. Szumisia nie kupuje, bo dla mnie to zbedny gadzet. W ogole odkad jestem w ciazy to zobaczylam jak na tym zarabiaja sprzedawcy wciskajac co rusz to nowe glupoty. Ja podchodze jednak do tego wszystkiego z wiekszym rozsadkiem
Stary 2016-03-16, 12:13   #1731
emenyx
Zadomowienie

Lambada: o szumisiach wiem dopiero od 2-3 dni. Rowniez bialy szum i nagrania z YT to dla mnie nowosc, dlatego szukam i pytam
Przejrzalam Ikeowe lözeczka. maja fajne z szufladami, ale 200€ kosztuja do tego przebierak i tez 170 €, drogo. Tylko dlatego ze maja szufladki...
o tych pisze:
lozeczko
http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/S59032438/
i
przewijak
http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/S69047161/
Widzial ktos cos podobnego, ale taniej?
Stary 2016-03-16, 12:58   #1732
201701091517
Konto usunięte

Jezeli zalezy Ci na mniejszych kosztach to polecam Ebay Kleinanzeige czy Kinderflohmarkt ja w ten sposob duzo pieniazkow zaoszczedzilam, udalo mi sie upolowac piekny wozek -Hartana 7 miesiecznego w super stanie, czy fotelik maxicosi. Od jednej pani kupilam mnostwo ciuszkow markowych w folii jeszcze tez tanio.. Bardzo duzo mieli ofert na przewijaki i lozeczka bo kazdy ma np. 1 dziecko i pozniej chce sie pozbyc wiec serio poluj my z mezem to wrecz w szoku bylismy w jakim stanie to wszystko jest, no i ze udalo nam sie tyle zaoszczedzic
Stary 2016-03-17, 14:08   #1733
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Jezeli zalezy Ci na mniejszych kosztach to polecam Ebay Kleinanzeige czy Kinderflohmarkt ja w ten sposob duzo pieniazkow zaoszczedzilam, udalo mi sie upolowac piekny wozek -Hartana 7 miesiecznego w super stanie, czy fotelik maxicosi. Od jednej pani kupilam mnostwo ciuszkow markowych w folii jeszcze tez tanio.. Bardzo duzo mieli ofert na przewijaki i lozeczka bo kazdy ma np. 1 dziecko i pozniej chce sie pozbyc wiec serio poluj my z mezem to wrecz w szoku bylismy w jakim stanie to wszystko jest, no i ze udalo nam sie tyle zaoszczedzic
Zgadzam sie.

Jesli niczego nie znajdziesz to mozesz tez kupic nowe i pozniej odsprzedac. Sama tak robie jak mi sie jakis mebel z Ikei znudzi i odzyskuje zazwyczaj okolo jedenej trzeciej do polowy oryginalnej ceny.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 14:34   #1734
Kendra66
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny od jakich rzeczy najlepiej zacząć po zmianie dotychczasowego mieszkania na nowe?
Co jest najważniejsze?
Co załatwić w pierwszej kolejności po podpisaniu umowy?

Póki co do głowy przyszły mi takie rzeczy:
- przemeldowanie się + zmiana adresu w dowodzie
- wybór dostawcy prądu, internetu, telefonu
- zmiana tablic rejestracyjnych w aucie + zgłoszenie innym instytucjom o zmianie adresu zameldowania (bank, AOK, praca, ubezpieczalnia, ???)
- opłata za abonament RTV
- ....

Najważniejsze to mieć już nowy adres, bo wykonanie pozostałych rzeczy z tym się wiąże.

A co z Kabelgebühren? Właściciel nam mówił, że są w cenie NK, ale trzeba to zgłosić w spółdzielni, że teraz będziemy je użytkować i oni muszą dostęp odblokować?!?
pamiętaj by zmiane adresu zglosic do sklepu tzn jak zbierasz punkty np. payback. nas swiezo po przyprowadzce pewna drogeria co tydzien zasypywala ofertami (bo wczesniejsza lokatorka nalezala do klubu i zbierala punkty za zakupy). dopiero po interwencji u bylej lokatorki sie to skonczylo (kobieta zapomniala, ze zbiera punkty).
Kendra66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 23:14   #1735
21kasia21
Work, work, work

Cytat:
Napisane przez Kendra66 Pokaż wiadomość
pamiętaj by zmiane adresu zglosic do sklepu tzn jak zbierasz punkty np. payback. nas swiezo po przyprowadzce pewna drogeria co tydzien zasypywala ofertami (bo wczesniejsza lokatorka nalezala do klubu i zbierala punkty za zakupy). dopiero po interwencji u bylej lokatorki sie to skonczylo (kobieta zapomniala, ze zbiera punkty).
Na szczęście póki co nie dotyczy nas to, ale sugestia może przydać się komuś na przyszłość...

To do nas dzwonią na stacjonarny z różnych firm jakieś automaty.
A raz nawet mieliśmy odwiedziny pań ze Świadków Jehowy, oczywiście panie z Polski tutaj mieszkające
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Stary 2016-03-21, 03:35   #1736
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość
Na szczęście póki co nie dotyczy nas to, ale sugestia może przydać się komuś na przyszłość...

To do nas dzwonią na stacjonarny z różnych firm jakieś automaty.
A raz nawet mieliśmy odwiedziny pań ze Świadków Jehowy, oczywiście panie z Polski tutaj mieszkające

Przy podpisywaniu umowy na telefon warto wybrać opcje, ze nie chcemy aby nasze dane były przekazywane dalej oraz odmówić wpisu do ksiazki telefonicznej. Wtedy nie będziemy nękani przez żadne call-center i inne badziewia.
My to mamy i nikt do nas nie wydzwania
Stary 2016-03-21, 07:58   #1737
bejata440
Zakorzenienie

Bede jechać jutro/pojutrze do Wrocławia , okolice Monachium ? Mam kogoś zabrać ? Jadę sama, fajnym autem ;p

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-21, 10:23   #1738
21kasia21
Work, work, work

Cytat:
Przy podpisywaniu umowy na telefon warto wybrać opcje, ze nie chcemy aby nasze dane były przekazywane dalej oraz odmówić wpisu do ksiazki telefonicznej. Wtedy nie będziemy nękani przez żadne call-center i inne badziewia.
To wiem i wraz z przeprowadzką będziemy tak mieć
Teraz na to wpływu nie mieliśmy...

Dziś idziemy do o2 zobaczyć co i jak, bo fajną ofertę na telefon i internet znaleźliśmy u nich przez check24.de, tylko nie podoba nam się okres czekania na aktywację (ok. 3 tygodni)

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
Bede jechać jutro/pojutrze do Wrocławia , okolice Monachium ? Mam kogoś zabrać ? Jadę sama, fajnym autem ;p
Poogłaszaj się na różnych grupach na fb, np. Polacy w Monachium albo na blablacar, tam pewnie kogoś znajdziesz
To dobry sposób aby zniwelować koszty podróży.
Sami się ogłaszamy jak jedziemy do PL/DE i też już kilkakrotnie korzystaliśmy z opcji zabrania się

Miał ktoś do czynienia z kuchniami firmy Respekta?

Stary 2016-03-21, 20:11   #1739
Kendra66
Rozeznanie

Cytat:
dlatego zdecydowaliśmy sie tylko na internet. a kazdy ma swoja komórkę i starczy

tez czasami kogos zgarniamy do lub z pl. i poki co spoko ludzie nam sie trafiali.

Edytowane przez Kendra66
Czas edycji: 2016-03-21 o 20:14
Kendra66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-22, 08:41   #1740
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
To nas wydzwaniaja ale z tych firm w ktorych mamy handy , sky itp i ciagle nowe angeboty chca nam wcisnac, tylko maja pecha, bo lepszych juz nie maja
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości