Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. IV - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-02, 18:05   #1711
pffe
BAN stały

Dot.: Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. IV

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Czy trollisko już poszlo, bo zglosiłam ale na tapie punktow nie widze?
dostała bana stałego
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 18:21   #1712
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
dostała bana stałego
I git, też zgłosiłam.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-03-02, 18:29   #1713
NiebieskaKoszula
Komandor Kociak

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Kurde, raki są miłe i urocze!

Trollisko jak zwykle błyska kulturą, normalnie rynsztokowa arystokracja ;] ale takie zachowania wynosi się z domu, wiec pozostaje tylko współczuć głupince biednej....
Ja jestem raczkiem nie wiem czy mój Tż mógłby potwierdzić, ale zapytam czy taka jestem

Dawno mnie tu nie było, ale nadgoniłam Was omijając z grubsza posty o dywygacjach okołoporodowych. I muszę się pochwalić, bo w poniedziałek zaczynam kurs na prawo jazdy! Co prawda średnio mi to pasuje, bo mam paskudnie dużo nauki, ale muszę zdążyć przed 1 lipca więc przemęczę się teraz. No i za moment korki z chemii
A jak tam u Was dziewczyny? Jak minął Wam dzień?
Stary 2016-03-02, 18:51   #1714
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NiebieskaKoszula Pokaż wiadomość
Ja jestem raczkiem nie wiem czy mój Tż mógłby potwierdzić, ale zapytam czy taka jestem

Dawno mnie tu nie było, ale nadgoniłam Was omijając z grubsza posty o dywygacjach okołoporodowych. I muszę się pochwalić, bo w poniedziałek zaczynam kurs na prawo jazdy! Co prawda średnio mi to pasuje, bo mam paskudnie dużo nauki, ale muszę zdążyć przed 1 lipca więc przemęczę się teraz. No i za moment korki z chemii
A jak tam u Was dziewczyny? Jak minął Wam dzień?
Właśnie wróciłam do domu z pracy, zjadłam mój żurek. Zaraz będę jeść ŚmiejŻelki Tropikalne i cieszę się, że mogę je zjeść całkowicie sama i nie dzielić się z żadnym dzieciorem. A tak to nudy, jutro uczelnia.

Stary 2016-03-02, 19:06   #1715
201611240917
Konto usunięte

Same studentki tu, ja juz zapomnialam co to sesja.
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 19:37   #1716
201803090921
Konto usunięte

No ja tez juz nie pamiętam rozkoszy sesji pobawiłam się w kolorowanki i pewnie jakiś film sobie zapodamy na wieczór
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 19:49   #1717
201604250941
Konto usunięte

bylam dac korepetycje dziecku, ktore cierpi na niepelnosprawnosc intelektualna, ogolnie rozwija sie normalnie, tylko po prostu nie doda 2 do 2, powinien byc w klasie integracyjnej, ma wszystkie orzeczenia, ale one nie sa dostepne dla jego rejonu, spojrzalam w twarz matki i bardzo zasmutłam
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-02, 20:16   #1718
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
bylam dac korepetycje dziecku, ktore cierpi na niepelnosprawnosc intelektualna, ogolnie rozwija sie normalnie, tylko po prostu nie doda 2 do 2, powinien byc w klasie integracyjnej, ma wszystkie orzeczenia, ale one nie sa dostepne dla jego rejonu, spojrzalam w twarz matki i bardzo zasmutłam
kiedys czytalam o takiej niepelnosprawnosci w kontekscie FAS i okropne to jest. To nie tylko dodawanie, ale tez umiejetnosc przewidywania konsekwencji, odroznianie rzeczywistosci od rzeczy wyimaginowanych, zarzadzanie emocjami
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 20:17   #1719
Shar14
Zadomowienie

A najbardziej dobija mnie to, co z tymi dziećmi będzie jak ich rodzice umrą.

Stary 2016-03-02, 20:20   #1720
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
A najbardziej dobija mnie to, co z tymi dziećmi będzie jak ich rodzice umrą.

Mnie bardziej dobija to, że często rodzice sobie sprawiają drugie dziecko właśnie po to żeby miał się kto zająć tym chorym. To nie jest fair.
A takim chorym na pewno będzie się miał kto zająć, są różne organizacje i to raczej nigdy nie jest tak, że człowiek zostaje sam sobie na świecie.

btw. zaczęłam czytać pierwszą część After. Z ciekawości, chciałam zobaczyć o co ten szum i muszę powiedzieć, że jest baaaardzo ok i na jej rzecz póki co porzuciłam najnowszą książkę Coben'a. Ale prawda jest taka, że też ostatnio potrzebuję czegoś lżejszego.
Czekają jeszcze na mnie oskarowe filmy ale to w weekend. A Wy oglądałyście już? Warto?
Stary 2016-03-02, 20:31   #1721
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Dziewczyny, ja mam taką osobę prawie w rodzinie. Siostra mojej przyjaciółki, rok starsza ode mnie, umysłowo poziom młodszych klas szkoły podstawowej z tym, że u niej to skutek urodzenia jako wcześniak.

A poza tym zjadłam w ramach kolacji opakowanie serdelków i zapakowałam się do łóżka z Dziennikiem Dehnela

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-02, 20:35   #1722
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
btw. zaczęłam czytać pierwszą część After. Z ciekawości, chciałam zobaczyć o co ten szum i muszę powiedzieć, że jest baaaardzo ok i na jej rzecz póki co porzuciłam najnowszą książkę Coben'a. Ale prawda jest taka, że też ostatnio potrzebuję czegoś lżejszego.
Czekają jeszcze na mnie oskarowe filmy ale to w weekend. A Wy oglądałyście już? Warto?
Spotlight chce obejrzec koniecznie

Carol jestem w trakcie i jest smakowita (musialam przerwac bo zasnelam ostatnio przed ekranem ;p ), Danish Girl czeka zaraz za nia w kolejce.

Mad Maxa widzialam w kinie i mam ambiwalentne uczucia, swietny wizualnie, fabula niby fajna, ale jednak sam Max to nie ten Max

zjawy nie ogladalam, ale slyszalam ze mocno tak sobie i ze niedzwiedz powinien dostac oskara

Pokoj i Brooklyn czekaja juz w kolejce tez, choc to chyba nie bedzie moj klimat

do Marsjanina jakos mnie nie ciagnie choc kocham s-f
Stary 2016-03-02, 20:36   #1723
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
kiedys czytalam o takiej niepelnosprawnosci w kontekscie FAS i okropne to jest. To nie tylko dodawanie, ale tez umiejetnosc przewidywania konsekwencji, odroznianie rzeczywistosci od rzeczy wyimaginowanych, zarzadzanie emocjami
konsekwencji nie przewidzi, puzzle to tak mysle, ze do 20 kawalkow ulozy ;/ mial rozpisane liczby po angielsku, one, two itd, obok twenty, thirty, no to powiedz mi 21, po prostu z tej kolumny mowisz 20, z tej 1 i juz, zrobione, nie dal rady ani razu zlozyc... tlumaczylam jak moglam, dlugo i cierpliwie, chociaz tu nie ma co tlumaczyc, ale nic z tego
o tyle dobrze, ze on jest poza tym w pelni normalny, do tego szybki jak blyskawica, nie ma takiego otepialego wyrazu twarzy ani glosu, a to jednak otwiera wiele drzwi zawodowo

podsumowujac, jesli kiedys bede miec dzieci, to to stoi na trzecim miejscu moich najgorszych koszmarow (1. niepelnosprawnosc, 2. smierc w niemowlectwie)
Stary 2016-03-02, 20:40   #1724
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
konsekwencji nie przewidzi, puzzle to tak mysle, ze do 20 kawalkow ulozy ;/ mial rozpisane liczby po angielsku, one, two itd, obok twenty, thirty, no to powiedz mi 21, po prostu z tej kolumny mowisz 20, z tej 1 i juz, zrobione, nie dal rady ani razu zlozyc... tlumaczylam jak moglam, dlugo i cierpliwie, chociaz tu nie ma co tlumaczyc, ale nic z tego
o tyle dobrze, ze on jest poza tym w pelni normalny, do tego szybki jak blyskawica, nie ma takiego otepialego wyrazu twarzy ani glosu, a to jednak otwiera wiele drzwi zawodowo

podsumowujac, jesli kiedys bede miec dzieci, to to stoi na trzecim miejscu moich najgorszych koszmarow (1. niepelnosprawnosc, 2. smierc w niemowlectwie)
pkt 2 nie jest koszmarem
Kolega Tzta mial 3latka ktory zginal w wypadku samochodowym, to jest koszmar, bo dziecko w tym wieku juz zaczyna byc kumate, responsywne, zaczyna pokazywac osobowosc i widzisz tego czlowieczka w nim. Dla mnie im starsze dziecko umiera tym wiekszy koszmar dla rodzicow
Stary 2016-03-02, 20:43   #1725
pffe
BAN stały

Cytat:
Spotlight chce obejrzec koniecznie

Carol jestem w trakcie i jest smakowita (musialam przerwac bo zasnelam ostatnio przed ekranem ;p ), Danish Girl czeka zaraz za nia w kolejce.

Mad Maxa widzialam w kinie i mam ambiwalentne uczucia, swietny wizualnie, fabula niby fajna, ale jednak sam Max to nie ten Max

zjawy nie ogladalam, ale slyszalam ze mocno tak sobie i ze niedzwiedz powinien dostac oskara

Pokoj i Brooklyn czekaja juz w kolejce tez, choc to chyba nie bedzie moj klimat

do Marsjanina jakos mnie nie ciagnie choc kocham s-f
No ja Spotlight zaczęłam ale nie miałam kiedy dokończyć, pewnie w weekend. Mad max czeka na dysku mimo, że mnie do filmu nie ciągnie jakoś specjalnie. O zjawie słyszałam to samo i przez to nie mam ochoty go obejrzeć. Przypuszczam, że w weekend sobie zrobię maraton oscarowy
Oprócz tego czekam z upragnieniem na Alicję w krainie czarów, wypuszczają w moje imieniny i TŻ już zapowiedział, że mnie z tej okazji zabiera na premierę kocham ten film całym sercem i z niecierpliwością czekam na drugą część.

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
pkt 2 nie jest koszmarem
Kolega Tzta mial 3latka ktory zginal w wypadku samochodowym, to jest koszmar, bo dziecko w tym wieku juz zaczyna byc kumate, responsywne, zaczyna pokazywac osobowosc i widzisz tego czlowieczka w nim. Dla mnie im starsze dziecko umiera tym wiekszy koszmar dla rodzicow
Też tak uważam. Dla mnie (i wybaczcie jesli kogoś obrażę) jest szczytem opłakiwanie i robienie pogrzebu po poronieniu w 3 miesiącu na przykład. Według mnie to jest pranie mózgu sobie i bliskim, maleńka trumienka, dla mnie koszmar i o ile rozumiem tragedię rodziców tak według mnie to jest paranoja, to jeszcze nie jest w żadnym stopniu człowiek a robi się aferę i oczekuje od bliskich bóg wie jakiej żałoby.
Stary 2016-03-02, 20:48   #1726
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
pkt 2 nie jest koszmarem
Trudno to wartosciowac, ale w sumie cos w tym jest. Znajomemu zmarlo niemowle w grudniu, a drugiej znajomej umiera na raka corka w 3 gimnazjum, stojac z boku widac ogromna roznice ;/ to tyle co moge powiedziec, nie bedac w butach ani jednych ani drugich.
Stary 2016-03-02, 20:49   #1727
pffe
BAN stały

Cytat:
Trudno to wartosciowac, ale w sumie cos w tym jest. Znajomemu zmarlo niemowle w grudniu, a drugiej znajomej umiera na raka corka w 3 gimnazjum, stojac z boku widac ogromna roznice ;/ to tyle co moge powiedziec, nie bedac w butach ani jednych ani drugich.
No niestety, przywiązujesz się do dziecka coraz bardziej z wiekiem, tak mi się wydaje.
Stary 2016-03-02, 20:51   #1728
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
No ja Spotlight zaczęłam ale nie miałam kiedy dokończyć, pewnie w weekend. Mad max czeka na dysku mimo, że mnie do filmu nie ciągnie jakoś specjalnie. O zjawie słyszałam to samo i przez to nie mam ochoty go obejrzeć. Przypuszczam, że w weekend sobie zrobię maraton oscarowy
Oprócz tego czekam z upragnieniem na Alicję w krainie czarów, wypuszczają w moje imieniny i TŻ już zapowiedział, że mnie z tej okazji zabiera na premierę kocham ten film całym sercem i z niecierpliwością czekam na drugą część.

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Też tak uważam. Dla mnie (i wybaczcie jesli kogoś obrażę) jest szczytem opłakiwanie i robienie pogrzebu po poronieniu w 3 miesiącu na przykład. Według mnie to jest pranie mózgu sobie i bliskim, maleńka trumienka, dla mnie koszmar i o ile rozumiem tragedię rodziców tak według mnie to jest paranoja, to jeszcze nie jest w żadnym stopniu człowiek a robi się aferę i oczekuje od bliskich bóg wie jakiej żałoby.
z filmow na ktore czekam to
Suicide Squad
X-Men: Apocalypse
The Huntsman: Winter's War

______
Co do zaloby po poronieniu to jestem w stanie zrozumiec obie opcje, zarowno poczucia straty, jesli ciaza byla dlugo wyczekiwana i wystarana po przeciwnosciach, jak i ze ktos nie rozczula sie za bardzo.
Stary 2016-03-02, 20:56   #1729
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
No niestety, przywiązujesz się do dziecka coraz bardziej z wiekiem, tak mi się wydaje.
O niemowleciu moge powiedziec tyle, ze fajne niemowle. A o tej dziewczynie duzo, miala najpiekniejsze wlosy dzielnicy, wszyscy sie za nimi ogladali, spektakularne. W ogole piekna jak aniolek, lubi to, lubi tamto, ma taki a taki charaker, a kiedys na podworku zrobila to i tamto, w przyszlosci chce zostac kimstam. Kazdy ma cicha nadzieje, ze jakims cudem z tego wyjdzie, ale z tego co slyszalam, to niebardzo ma szanse ;/ to fakt, nawet dalsi znajomi sa dobici sytuacja.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-02, 21:51   #1730
liselotta
lise-kotta

Oglądałam Spotlight, Zjawę, Mad Maxa i Marsjanina, ten ostatni do odstrzału moim zdaniem, reszta godna polecenia
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 22:12   #1731
201611240917
Konto usunięte

Ja na Zjawie zasnelam w kinie na koncowce :P
I jeszcze zimo mi bylo od patrzenia na ten snieg.
Marsjanin fajny.
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 23:06   #1732
201604250941
Konto usunięte

zjawe przewijalam duuzo, marsjanina tylko troche
Stary 2016-03-03, 05:13   #1733
201604301932
Konto usunięte

Marsjanin - taka sobie bajeczka
Zjawa - dobra, ale przynudnawa, cudowne zdjęcia
Mad Max - mi się bardzo podobał, wciąga niesamowicie, piękne kostiumy, ale rzeczywiście słaba historia
Pokój - filmu nie widziałam, ale książka była dobra
201604301932 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-03, 05:26   #1734
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Ja chodziłam z taką dziewczyną do LICEUM. I chamsko zabrzmi, bo jak ktoś jest upośledzony to trzeba współczuć i być wyrozumiałym, ale ona była taką zawalidrogą w tej klasie, że wszyscy mieli jej dość. Np. Była propozycja wyjazdu na 2 dni w góry to nie pojechaliśmy (a wszystkie klasy maturalne tak) bo nikt nie chciał być z nią w pokoju, siedzieć w autobusie, czy ogólnie przebywać. To samo z wycieczkami do kina czy teatru. Nie pojechaliśmy nigdy, bo nikt nie chciał się nią zajmować, żeby się nie zgubiła w galerii handlowej. No i nasza wychowawczyni też cały czas "Madzia jest chora. Madzi trzeba pomagać. Pozwólcie Madzi z wami rozmawiać (jak raz z nią gadałam to twierdziła że ma narzeczonego z Anglii, który ma na imię Fryderyk, innym razem ze ją zgwałcili i jest w ciąży). Madzia jest inna. Madzia nie ma taty ". ogólnie Madzia nie umiała podstawowej matematyki (dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie), nigdy przez 3 lata nie była pytana, a jak były sprawdziany to było "wy piszecie to to i to a Ty Madzia pisz co umiesz". Na wf nigdy nie ćwiczyła bo magicznie ją bolał brzuch/głowa /kostka /ręka. Dziewczyny mogły nie być przygotowane raz na miesiąc (okres), ona mogła nie ćwiczyć cały rok.
Cała klasa ją gnębiła, ale nic to nie dało, Madzia skończyła liceum i robi już drugą szkołę policealną (nie podchodzi do egzaminów, więc nie ma zawodu. Tylko ukończoną szkołę).
Kiedyś gadaliśmy szczerze z wychowawczynią (jakiś sprawdzian - kobyła z biologii, z którego ja dostałam ledwo 3 a zawsze z biologii byłam bardzo dobra, ona oczywiście "pisz co umiesz") czemu ona jest w tej szkole, czemu jej nie wywalą, skoro przez cały rok ma 1 ze wszystkiego a na koniec nagle zdaje. A wychowawczyni " Madzia musi się uczyć bo co będzie sama w domu robiła ". Tak że takie dzieciaki powinny być w szkole specjalnej albo integracyjnej. Nie w zwykłej.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-03, 08:06   #1735
aKatia
Zadomowienie

Cytat:
Mnie bardziej dobija to, że często rodzice sobie sprawiają drugie dziecko właśnie po to żeby miał się kto zająć tym chorym. To nie jest fair.
A takim chorym na pewno będzie się miał kto zająć, są różne organizacje i to raczej nigdy nie jest tak, że człowiek zostaje sam sobie na świecie.

Spotlight polecam ale bardzo byłam przybita parę godzin po obejrzeniu i ryczałam po napisach końcowych (one mnie najbardziej dobiły) chyba z pół godziny bez przerwy aż mnie głowa rozbolała, a później nie mogłam spać. Także polecam ale może nie przed snem.
Zjawa mi się podobała, oglądałam dwa razy ale to kwestia gustu. Kupa śniegu, mało dialogów i sapiący Leo nie każdemu przypadną do gustu.
Marsjanin bez szału ale nawet ciekawy momentami.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-03, 08:13   #1736
201604250941
Konto usunięte

ja jako ta wzorowa uczennica dostawalam wszystkich z fasem do lawki, bo moja wzorowosc ich wyleczy, jak w koncu dostalam po glowie krzeslem, a nie reka to udalo sie to zmienic dzika awantura i straszeniem dyrekcji sadem, po prostu dostawili lawke i posadzili takich uczniow samych, bez grzecznej dziewczynki obok
Stary 2016-03-03, 08:38   #1737
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Wsiadło dziś do tramwaju stado...no, nawet nie bardzo potrafię opisać, stado czego. W każdym razie były to małe wrzeszczące, kopiące potworki - sama na szczęście przejechałam w ich towarzystwie zaledwie dwa przystanki (a i tak mi ciśnienie skoczyło), ale serdecznie współczuję osobom, które muszą się tym zajmować na co dzień
Stary 2016-03-03, 08:50   #1738
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
ja jako ta wzorowa uczennica dostawalam wszystkich z fasem do lawki, bo moja wzorowosc ich wyleczy, jak w koncu dostalam po glowie krzeslem, a nie reka to udalo sie to zmienic dzika awantura i straszeniem dyrekcji sadem, po prostu dostawili lawke i posadzili takich uczniow samych, bez grzecznej dziewczynki obok
Mi taka "atrakcja" przytrafiła się w początkowych klasach podstawówki (nie wiem druga/trzecia?), kiedy to dzieciak z którym ewidentnie było coś nie halo, usiłował wbić mi cyrkiel w dłoń. Oddałam mu metalowym piórnikiem po łbie i tak skończyły się próby leczenia wszelkich dysfunkcji przy użyciu piątkowych uczennic (o dziwo lepiej uczących się chłopców nie sadzano z takim towarzystwem, pewnie dlatego, że ci nie daliby sobie pokornie podpalać warkoczy)

Z filmów czaję się na Spotlight i Carol. Nie jestem przekonana co do Zjawy, Mad Max to nie moja bajka, a Marsjanina skutecznie obrzydził mi znajomy.

Edytowane przez 201803090921
Czas edycji: 2016-03-03 o 08:55
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-03, 08:54   #1739
Shar14
Zadomowienie

U nas była stworzona w gimnazjum klasa specjalna. Byli w niej albo właśnie uczniowie w jakiś sposób niepełnosprawni albo właśnie z samymi 5, żeby im pomagać. Jakoś to działało, ale w moim roczniku nie było też dzieci z bardzo dużymi problemami np właśnie niepełnosprawnych intelektualnie.

Stary 2016-03-03, 09:02   #1740
201604301932
Konto usunięte

Ja generalnie miałam podłą klasę - paradoksalnie nie z powodu "specjalnych" dzieciaków - zresztą chyba takiego nie miałam - znaczy były u nas osoby naprawdę słabo uzdolnione, ale nie aż tak. Tylko jeden chłopak był mało uzdolniony i psychiczny i mnie z nim posadzili, niestety. W końcu, mnie kopnął, ale nauczycielka natychmiast nas rozsadziła.

Za to dużo gorzej znosiłam szykany dziewczynek - drwiny, obmowy, plotki były na porządku dziennym. Były to naprawdę wredne dziewuchy - gdybym miała mieć taką córkę, to chyba utopiłabym ją. W zeszłym roku dostałam zaproszenie, na spotkanie klasowe - nie odpisałam, to blerwa zaczęła się dopominać odpowiedzi.

Większośc moich koleżanek z podstawówki ma dzieci - życzę im, aby ich potomstwo było równie podle traktowane, tak jak one traktowały innych.

Freud miał rację "Dzieci nie są złośliwe, dzieci są złe".
201604301932 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości