|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1711 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Myślę, że nie powinno być problemu, ale zawsze możesz się wrócić do endo i poprosić o takie zaświadczenie, albo po prostu pójść do lekarza rodzinnego i samej się przekonać czy rzeczywiście to wystarczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1712 |
Konto usunięte
|
Mam małe pytanko odnośnie letroxu i euthyroxu. W listopadzie mam iść na wizytę do endo z wynikami badań, które mam wykonać w konkretnym dniu cyklu. Niestety cykle mam nieregularne i obawiam się, że do tego czasu braknie mi letroxu (nawet wiem to na pewno). Zastanawiam się, czy byłby to ogromny problem, gdybym przez jakieś 2 tygodnie zamiast letroxu brała euthyrox w tej samej dawce? Moja mama bierze właśnie euthyrox i mogłabym jej "podebrać" bo ma spory zapas. Myślicie, że to dobry pomysł?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1713 |
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny jeszcze raz
![]() Mam jednak pewne pytanie (i wiem, że nie jesteście lekarkami, ale być może chociaż z własnego doświadczenie będziecie w stanie powiedzieć jak to u was wyglądało i czy to normalne) endokrynolog zaleciła, żebym przyjmowała Letrox 50 1/2 tabletki przez tydzień i następnie całą tabletkę, zastanawiam się czy ta 50-tka to nie będzie za duża dawka jak na sam początek leczenia ![]() Dodam, że mój wynik TSH wynosił 8,48.
#1714 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1716 |
Przyczajenie
|
Cześć!
Dawno tutaj nie zaglądałam, bo studenckie życie się zaczęło, praca nie daje odetchnąć, ale w środę byłam znowu u endo i sprawy mają się tak: Wyników na oczy nie widziałam, ale po dawce euthyroxu 25 TSH się zwiększyło. Nie jakaś kosmiczna różnica, ale jednak zdaję sobie sprawę, że jeśli po miesiącu TSH się pogarsza, to coś jest nie halo, a więc mam od wczoraj dawkę 50mg. Zobaczymy co dalej. aTPO w normie, podobno jest okej, jeszcze aTG i pani powiedziała, że jeśli atg będzie ok, to mozemy wykluczyć hashi! ![]() A ciśnienie znowu 140/90. ![]() ![]() Endo przestała zlecać mi PRL więc w najbliższym czasie pójdę sobie zbadać na własną rękę, coby zaspokoić ciekawość jak się sprawy mają. Największy kłopot mam przy pytaniu "a jak się pani czuje? coś się zmieniło?" - a ja nie wiem czy czuję się adekwatnie do niedoczynności i prl czy czuję się normalnie bo od niepamiętnych czasów jestem bez życia, senna i takie tam ![]() Dołujące jest to, że pomimo nieobżerania się - waga nadal idzie w górę... ![]()
![]() |
#1717 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1719 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś też jestem po wizycie, ogólnie po 10 miesiącach leczenia, tsh mam w końcu nisko, czyli 0,46, no ale dawka 125... i kolejna wizyta za pół roku już, zastanawiam się czy to dobrze miec tak duza dawke caly czas
|
![]() ![]() |
![]() |
#1721 |
Zakorzenienie
|
Jak juz wejdziesz na daną dawkę to niestety się jej nie zmniejszy do końca życia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie i tak jest fajnie, jak chociaż nie trzeba jej zwiększać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1725 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I tu się mylisz. bo jeśli leci waga to i dawka jest za duża. Mam niedoczynność i hashi, choruję prawie 3 lata. zaczynałam od najniższej dawki 25 i do stycznia tego roku byłam na dawce e100. jako że byłam w ciąży dawkę musiałam zwiększyć do 125. po porodzie miałam od razu wrócić do 100 i tak zrobiłam. i zrobiła mi się nadczynność. bo w czasie ciąży byłam na diecie cukrzycowej, przytyłam ledwie 5kg, natomiast po samej ciąży spadłam 10kg. finalnie ważę 5kg mniej jak przed ciążą. badanie tsh miałam robione jeszcze w szpitalu po porodzie i miałam 0,4, lekarze (gin i endo) twierdzili że dawka ok, że się podniesie trochę. jednak potem powtórzyłam badania i miałam już 0,03 i tsh się zblokowało. odstawiłam całkiem lek i poszłam do rodzinnej. na szczęście mam na tyle ogarniętą rodzinną że kazała nie brać euthyroxu przez miesiąc a potem zrobić ft3 i ft4 by sprawdzić czy rośnie (bez tsh bo to później reaguje na zmiany w organizmie) i zaczęło pomału rosnąć. mam teraz dawkę 88 i badania za 2 tyg powtarzam. a co moja endo na wyniki? miałam wizytę w międzyczasie po okresie połogu, pokazałam wyniki - to stwierdziła że wynik nieznacznie się obniżył. że dawka 88 i za pół roku na kontrolę. nawet nie zmierzyła ciśnienia (co zawsze robiła na wizycie) nie wspomnę że nie zapytała jak się czuję bo nigdy ją to nie interesowało. aha i rodzinna mnie oświeciła, że żelazo powinnam brać 8h po zażyciu euthyroxu bo kolidują wzajemne wchłanianie. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1726 |
Zakorzenienie
|
Ale polog to dość specyficzna sytuacja gdy hormony szaleją. Ja ostatnio zrzuciłam 6kg i żadnego wpływu to nie miało.
![]() ![]() |
![]() |
#1727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1728 |
Konto usunięte
|
po ciąży hormony szaleją i normuja się koło 8 miesięcy po porodzie
ja np waze 6 kg mniej niż przed ciążą a dawkę mam większą Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#1729 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny. Przychodzę z paroma pytaniami, bo przekopując internet mam już mętlik w głowie i sama nie wiem gdzie szukać przyczyny moich problemów. Od prawie roku cierpię na ogromną senność i ciągłe zmęczenie. Potrafię spać po 11 godzin na dobę i ciężko mi wstać z łóżka, a robię się totalnie senna około 23 i czasem jest to wręcz na granicy utraty przytomności, po prostu ścina mnie z nóg. Ospałość towarzyszy mi przez cały dzień. Nie mam chęci do działania, energii, ciężko mi się zmotywować do pracy. Są takie dni, jak dzisiaj, że czuję się mało przytomna i kontaktowa, jakbym była minimalnie podpita
![]() Postanowiłam zbadać krew pod różnym kątem, wszystko wyszło w normie prócz odrobinę za niskiego poziomu magnezu, ale na granicy normy 0,71 (norma 0,77), no i tego nieszczęsnego TSH. Według laboratorium, w którym robiłam badanie, mieszczę się w granicach normy (4,3), ale czytając różne fora i przekopując artykuły znalazłam informacje, że może to być wynik zbyt wysoki. Coś co również mnie w tym względzie zaniepokoiło to fakt, że od wiosny nie stosuję antykoncepcji, a mimo to nie zaszłam jeszcze w ciążę. Z tego co zrozumiałam taki poziom TSH może być przyczyną. Czy taki wynik może tłumaczyć moje objawy i dolegliwości? Oczywiście wizyta u endokrynologa w planach, ale mimo wszystko chciałam zapytać Was, żeby mieć choć trochę praktycznych informacji przed wizytą. Poza tym nie ukrywam, że nie chciałabym zbyt pochopnie podejmować decyzji o leczeniu, skoro jest to leczenie dożywotnie i nie ma drogi odwrotu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1730 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1731 |
Rozeznanie
|
Przy takim niskim magnezie mozesz kupic sobie chlorek magnezu lub sol epsom i robic sobie kąpiele albo nogi moczyc albo zrobic oliwke magnezowa. Magnez wchlania sie transdermalnie tez, wiec nie trzeba kilku tabletek, bo szybko go nie uzupelnisz biorac standardowe tabletki 100 mg
![]() ![]() |
![]() |
#1732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kobieta w wieku rozrodczym powinna miec TSH ok. 1 - 1,5. Norma powyzej 4 jest dla mezczyzn. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1733 |
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny!
Rozpoczęliśmy starania o dzieciaczka, moja ginekolog zleciła mi pakiet badań, m.in. tsh. Wynik - 2,31 (norma 4,1). Według niej wynik jest prawidłowy. Nie dawało mi to spokoju, bo czytałam, że przy staraniach tsh powinno wynosić max 1,5 ![]() ![]() Część z objawów niedoczynności widzę u siebie - wypadające włosy, łamliwe paznokcie, łatwe przybieranie na wadze i całodzienna senność mimo przesypiania 8h (to ostatnie od dobrych paru lat). Przez to, że 2 lekarzy twierdzi, że wszystko jest w porządku, czuję się jakbym na siłę szukała w sobie chorób ![]() Jak myślicie, mam dalej drążyć i skonsultować to z kolejnym lekarzem, czy jednak nie jest to powód do niepokoju i taki wynik nie będzie mi utrudniał zajścia w ciążę? Czy to max 1,5 dotyczy wszystkich kobiet, czy tylko tych które już wcześniej leczyły się na niedoczynność?
![]() |
#1734 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez orion_lady Czas edycji: 2016-10-20 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1735 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1736 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1737 |
Przyczajenie
|
Hashimoto mam stwierdzone od dwoch<br />
lat (usg, przeciwciala, biopsja), odebralam wyniki krwi tarczycy, czy wpadlam juz w niedoczynnosc ? Tsh 6,020 (0,35 - 4,94) Ft3 3.24 (1,71-3,71) 76,5% Ft4 0,9 (0,7-1,48) 25,4% Do tej pory tsh kształtowało sie na poziomie 2,5-2,88 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1738 |
Zakorzenienie
|
Co do schodzenia na niższe dawki - zdarza się, mimo wszystko.
Miałam okres, że na dawce 87,5 TSH poszło jeszcze w górę, ale i taki (późniejszy), gdy na obniżonej do 25 spadło z 0,05 do <0,005. Moja tarczyca jest niezdecydowana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1739 |
Raczkowanie
|
Hej kochane
![]() Miesiąc temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy, z którą chodzę od ponad 4 lat na pewno (wcześniejszych wyników krwi nie mam), a wszyscy lekarze ją ignorowali. Póki co żyję w stanie zawieszenia i dopiero będą próbować określić skąd ona się u mnie wzięła. A usg tarczycy mam wzorowe. No ale cóż. Także witam wszystkie i chętnie się przyłączę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.