Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-08, 09:39   #1711
Santiana
Raczkowanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Myślę, że nie powinno być problemu, ale zawsze możesz się wrócić do endo i poprosić o takie zaświadczenie, albo po prostu pójść do lekarza rodzinnego i samej się przekonać czy rzeczywiście to wystarczy.
Santiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-08, 14:20   #1712
201611290918
Konto usunięte

Mam małe pytanko odnośnie letroxu i euthyroxu. W listopadzie mam iść na wizytę do endo z wynikami badań, które mam wykonać w konkretnym dniu cyklu. Niestety cykle mam nieregularne i obawiam się, że do tego czasu braknie mi letroxu (nawet wiem to na pewno). Zastanawiam się, czy byłby to ogromny problem, gdybym przez jakieś 2 tygodnie zamiast letroxu brała euthyrox w tej samej dawce? Moja mama bierze właśnie euthyrox i mogłabym jej "podebrać" bo ma spory zapas. Myślicie, że to dobry pomysł?
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:22   #1713
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Witam dziewczyny jeszcze raz udało mi się załatwić pilne skierowanie i byłam już na wstępnej konsultacji u endokrynologa, gdzie dostałam polecenie do lekarki rodzinnej z prośbą o włączenie letroxu oraz ustalono mi pierwszą wizytę na grudzień, także tragedii nie ma, 2 miesiące a 10 miesięcy to jednak spora różnica...

Mam jednak pewne pytanie (i wiem, że nie jesteście lekarkami, ale być może chociaż z własnego doświadczenie będziecie w stanie powiedzieć jak to u was wyglądało i czy to normalne) endokrynolog zaleciła, żebym przyjmowała Letrox 50 1/2 tabletki przez tydzień i następnie całą tabletkę, zastanawiam się czy ta 50-tka to nie będzie za duża dawka jak na sam początek leczenia
Dodam, że mój wynik TSH wynosił 8,48.

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 13:33   #1714
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny jeszcze raz udało mi się załatwić pilne skierowanie i byłam już na wstępnej konsultacji u endokrynologa, gdzie dostałam polecenie do lekarki rodzinnej z prośbą o włączenie letroxu oraz ustalono mi pierwszą wizytę na grudzień, także tragedii nie ma, 2 miesiące a 10 miesięcy to jednak spora różnica...

Mam jednak pewne pytanie (i wiem, że nie jesteście lekarkami, ale być może chociaż z własnego doświadczenie będziecie w stanie powiedzieć jak to u was wyglądało i czy to normalne) endokrynolog zaleciła, żebym przyjmowała Letrox 50 1/2 tabletki przez tydzień i następnie całą tabletkę, zastanawiam się czy ta 50-tka to nie będzie za duża dawka jak na sam początek leczenia
Hej. To nie jest za duza dawka... W sumie jedna z nizszych . Ja przy nizszym TSH zaczynalam z wyzsza - 75. Tez powoli pielam sie od 25, po 50, do 75.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Cytat:
Napisane przez cinderella_ Pokaż wiadomość
Mam małe pytanko odnośnie letroxu i euthyroxu. W listopadzie mam iść na wizytę do endo z wynikami badań, które mam wykonać w konkretnym dniu cyklu. Niestety cykle mam nieregularne i obawiam się, że do tego czasu braknie mi letroxu (nawet wiem to na pewno). Zastanawiam się, czy byłby to ogromny problem, gdybym przez jakieś 2 tygodnie zamiast letroxu brała euthyrox w tej samej dawce? Moja mama bierze właśnie euthyrox i mogłabym jej "podebrać" bo ma spory zapas. Myślicie, że to dobry pomysł?
Mozesz brac w tym czasie letrox na spokojnie.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 20:13   #1715
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Pokaż wiadomość

to jest niska dawka wiec spokojnie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-10-14, 10:36   #1716
olcyn
Przyczajenie

Cześć!

Dawno tutaj nie zaglądałam, bo studenckie życie się zaczęło, praca nie daje odetchnąć, ale w środę byłam znowu u endo i sprawy mają się tak:

Wyników na oczy nie widziałam, ale po dawce euthyroxu 25 TSH się zwiększyło. Nie jakaś kosmiczna różnica, ale jednak zdaję sobie sprawę, że jeśli po miesiącu TSH się pogarsza, to coś jest nie halo, a więc mam od wczoraj dawkę 50mg. Zobaczymy co dalej.

aTPO w normie, podobno jest okej, jeszcze aTG i pani powiedziała, że jeśli atg będzie ok, to mozemy wykluczyć hashi!

A ciśnienie znowu 140/90. nie wiem jak to możliwe. Aż tak mnie nie stresują te wizyty, a w domowych warunkach ciśnienie ledwo 110

Endo przestała zlecać mi PRL więc w najbliższym czasie pójdę sobie zbadać na własną rękę, coby zaspokoić ciekawość jak się sprawy mają.

Największy kłopot mam przy pytaniu "a jak się pani czuje? coś się zmieniło?" - a ja nie wiem czy czuję się adekwatnie do niedoczynności i prl czy czuję się normalnie bo od niepamiętnych czasów jestem bez życia, senna i takie tam
Dołujące jest to, że pomimo nieobżerania się - waga nadal idzie w górę...
~Frank Ocean
olcyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-14, 12:25   #1717
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Hej. To nie jest za duza dawka... W sumie jedna z nizszych . Ja przy nizszym TSH zaczynalam z wyzsza - 75. Tez powoli pielam sie od 25, po 50, do 75.

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Mozesz brac w tym czasie letrox na spokojnie.

Wlasnie teraz biore letrox pytalam czy przez jakies 2 tygodnie bede mogla brac euthyrox dopoki nie dostane recepty na letrox

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Napisane przez olcyn Pokaż wiadomość
Cześć!

Dawno tutaj nie zaglądałam, bo studenckie życie się zaczęło, praca nie daje odetchnąć, ale w środę byłam znowu u endo i sprawy mają się tak:

Wyników na oczy nie widziałam, ale po dawce euthyroxu 25 TSH się zwiększyło. Nie jakaś kosmiczna różnica, ale jednak zdaję sobie sprawę, że jeśli po miesiącu TSH się pogarsza, to coś jest nie halo, a więc mam od wczoraj dawkę 50mg. Zobaczymy co dalej.

aTPO w normie, podobno jest okej, jeszcze aTG i pani powiedziała, że jeśli atg będzie ok, to mozemy wykluczyć hashi!

A ciśnienie znowu 140/90. nie wiem jak to możliwe. Aż tak mnie nie stresują te wizyty, a w domowych warunkach ciśnienie ledwo 110

Endo przestała zlecać mi PRL więc w najbliższym czasie pójdę sobie zbadać na własną rękę, coby zaspokoić ciekawość jak się sprawy mają.

Największy kłopot mam przy pytaniu "a jak się pani czuje? coś się zmieniło?" - a ja nie wiem czy czuję się adekwatnie do niedoczynności i prl czy czuję się normalnie bo od niepamiętnych czasów jestem bez życia, senna i takie tam
Dołujące jest to, że pomimo nieobżerania się - waga nadal idzie w górę...
Jak spadnie tsh to powinnas czuc sie lepiej ja biore letrox 2,5 miesiaca I nie jestem juz w ogole senna

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-10-14, 12:29   #1718
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie teraz biore letrox pytalam czy przez jakies 2 tygodnie bede mogla brac euthyrox dopoki nie dostane recepty na letrox

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Jak spadnie tsh to powinnas czuc sie lepiej ja biore letrox 2,5 miesiaca I nie jestem juz w ogole senna
Pomylilam sie . Bierz e, nic nie bedzie.

Stary 2016-10-14, 12:51   #1719
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Pomylilam sie . Bierz e, nic nie bedzie.

Ok, super, dziekuje
Stary 2016-10-14, 14:07   #1720
smerffie
Zakorzenienie

Ja dziś też jestem po wizycie, ogólnie po 10 miesiącach leczenia, tsh mam w końcu nisko, czyli 0,46, no ale dawka 125... i kolejna wizyta za pół roku już, zastanawiam się czy to dobrze miec tak duza dawke caly czas

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-14, 14:17   #1721
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Jak juz wejdziesz na daną dawkę to niestety się jej nie zmniejszy do końca życia.

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-14, 14:28   #1722
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Jak juz wejdziesz na daną dawkę to niestety się jej nie zmniejszy do końca życia.

o kurde, myslalam, że po jakims czasie troche sie schodzi chociaz ;(

INSTA
Stary 2016-10-14, 18:04   #1723
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
o kurde, myslalam, że po jakims czasie troche sie schodzi chociaz ;(
Niestety nie i tak jest fajnie, jak chociaż nie trzeba jej zwiększać Ja leczę się 4 lata, zaczynałam od 25 mg, miałam zwiększane dawki za każdym razem o 12,5 mg (więc trochę tych zwiększeń było) i teraz jestem na 88 mg i mam nadzieję, że tak zostanie.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-14, 18:05   #1724
smerffie
Zakorzenienie

Byle by się tylko utrzymywalo :

INSTA
Stary 2016-10-15, 08:31   #1725
sylwunia23
Raczkowanie

Cytat:

I tu się mylisz. bo jeśli leci waga to i dawka jest za duża.
Mam niedoczynność i hashi, choruję prawie 3 lata. zaczynałam od najniższej dawki 25 i do stycznia tego roku byłam na dawce e100. jako że byłam w ciąży dawkę musiałam zwiększyć do 125. po porodzie miałam od razu wrócić do 100 i tak zrobiłam. i zrobiła mi się nadczynność. bo w czasie ciąży byłam na diecie cukrzycowej, przytyłam ledwie 5kg, natomiast po samej ciąży spadłam 10kg. finalnie ważę 5kg mniej jak przed ciążą. badanie tsh miałam robione jeszcze w szpitalu po porodzie i miałam 0,4, lekarze (gin i endo) twierdzili że dawka ok, że się podniesie trochę. jednak potem powtórzyłam badania i miałam już 0,03 i tsh się zblokowało. odstawiłam całkiem lek i poszłam do rodzinnej. na szczęście mam na tyle ogarniętą rodzinną że kazała nie brać euthyroxu przez miesiąc a potem zrobić ft3 i ft4 by sprawdzić czy rośnie (bez tsh bo to później reaguje na zmiany w organizmie) i zaczęło pomału rosnąć. mam teraz dawkę 88 i badania za 2 tyg powtarzam.
a co moja endo na wyniki? miałam wizytę w międzyczasie po okresie połogu, pokazałam wyniki - to stwierdziła że wynik nieznacznie się obniżył. że dawka 88 i za pół roku na kontrolę. nawet nie zmierzyła ciśnienia (co zawsze robiła na wizycie) nie wspomnę że nie zapytała jak się czuję bo nigdy ją to nie interesowało.
aha i rodzinna mnie oświeciła, że żelazo powinnam brać 8h po zażyciu euthyroxu bo kolidują wzajemne wchłanianie.
sylwunia23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-10-15, 08:39   #1726
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Ale polog to dość specyficzna sytuacja gdy hormony szaleją. Ja ostatnio zrzuciłam 6kg i żadnego wpływu to nie miało.

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-15, 08:58   #1727
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Ale polog to dość specyficzna sytuacja gdy hormony szaleją. Ja ostatnio zrzuciłam 6kg i żadnego wpływu to nie miało.

Tez schudlam i nic.

Stary 2016-10-15, 10:07   #1728
201704210903
Konto usunięte

po ciąży hormony szaleją i normuja się koło 8 miesięcy po porodzie

ja np waze 6 kg mniej niż przed ciążą a dawkę mam większą

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-18, 20:39   #1729
Azra
Raczkowanie

Cześć dziewczyny. Przychodzę z paroma pytaniami, bo przekopując internet mam już mętlik w głowie i sama nie wiem gdzie szukać przyczyny moich problemów. Od prawie roku cierpię na ogromną senność i ciągłe zmęczenie. Potrafię spać po 11 godzin na dobę i ciężko mi wstać z łóżka, a robię się totalnie senna około 23 i czasem jest to wręcz na granicy utraty przytomności, po prostu ścina mnie z nóg. Ospałość towarzyszy mi przez cały dzień. Nie mam chęci do działania, energii, ciężko mi się zmotywować do pracy. Są takie dni, jak dzisiaj, że czuję się mało przytomna i kontaktowa, jakbym była minimalnie podpita .

Postanowiłam zbadać krew pod różnym kątem, wszystko wyszło w normie prócz odrobinę za niskiego poziomu magnezu, ale na granicy normy 0,71 (norma 0,77), no i tego nieszczęsnego TSH. Według laboratorium, w którym robiłam badanie, mieszczę się w granicach normy (4,3), ale czytając różne fora i przekopując artykuły znalazłam informacje, że może to być wynik zbyt wysoki. Coś co również mnie w tym względzie zaniepokoiło to fakt, że od wiosny nie stosuję antykoncepcji, a mimo to nie zaszłam jeszcze w ciążę. Z tego co zrozumiałam taki poziom TSH może być przyczyną.

Czy taki wynik może tłumaczyć moje objawy i dolegliwości? Oczywiście wizyta u endokrynologa w planach, ale mimo wszystko chciałam zapytać Was, żeby mieć choć trochę praktycznych informacji przed wizytą. Poza tym nie ukrywam, że nie chciałabym zbyt pochopnie podejmować decyzji o leczeniu, skoro jest to leczenie dożywotnie i nie ma drogi odwrotu.

Azra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-19, 10:52   #1730
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Azra Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Przychodzę z paroma pytaniami, bo przekopując internet mam już mętlik w głowie i sama nie wiem gdzie szukać przyczyny moich problemów. Od prawie roku cierpię na ogromną senność i ciągłe zmęczenie. Potrafię spać po 11 godzin na dobę i ciężko mi wstać z łóżka, a robię się totalnie senna około 23 i czasem jest to wręcz na granicy utraty przytomności, po prostu ścina mnie z nóg. Ospałość towarzyszy mi przez cały dzień. Nie mam chęci do działania, energii, ciężko mi się zmotywować do pracy. Są takie dni, jak dzisiaj, że czuję się mało przytomna i kontaktowa, jakbym była minimalnie podpita .

Postanowiłam zbadać krew pod różnym kątem, wszystko wyszło w normie prócz odrobinę za niskiego poziomu magnezu, ale na granicy normy 0,71 (norma 0,77), no i tego nieszczęsnego TSH. Według laboratorium, w którym robiłam badanie, mieszczę się w granicach normy (4,3), ale czytając różne fora i przekopując artykuły znalazłam informacje, że może to być wynik zbyt wysoki. Coś co również mnie w tym względzie zaniepokoiło to fakt, że od wiosny nie stosuję antykoncepcji, a mimo to nie zaszłam jeszcze w ciążę. Z tego co zrozumiałam taki poziom TSH może być przyczyną.

Czy taki wynik może tłumaczyć moje objawy i dolegliwości? Oczywiście wizyta u endokrynologa w planach, ale mimo wszystko chciałam zapytać Was, żeby mieć choć trochę praktycznych informacji przed wizytą. Poza tym nie ukrywam, że nie chciałabym zbyt pochopnie podejmować decyzji o leczeniu, skoro jest to leczenie dożywotnie i nie ma drogi odwrotu.
Z takim wynikiem biegnij do endo skoro starasz sie o dziecko! I najlepiej wstrzymaj sie ze staraniami. Mozliwe, ze Twoje wyniki mogly miec taki wplyw, ja mialam tsh 4,6 czyli niewiele wyzsze a czulam sie jak zwloki, tez spalam po kilkanascie godzin. Suplementuj magnez bo masz b.niski. A, I przed wizyta u endo zrob jeszcze ft3 I ft4 I przeciwciala, zeby nie placic 2 razy za wizyte jak Cie odesle z kwitkiem po reszte badan jak tsh masz dosc stare to powtorz, w pakiecie z ft3 I ft4. I wstrzymaj sie ze staraniami, jak odbieralam wynik mojego tsh to kobieta sie mnie pytala czy czasem w ciazy nie jestem, bo by trzeba od razu wlaczyc leczenie.
Stary 2016-10-19, 11:05   #1731
orion_lady
Rozeznanie

Przy takim niskim magnezie mozesz kupic sobie chlorek magnezu lub sol epsom i robic sobie kąpiele albo nogi moczyc albo zrobic oliwke magnezowa. Magnez wchlania sie transdermalnie tez, wiec nie trzeba kilku tabletek, bo szybko go nie uzupelnisz biorac standardowe tabletki 100 mg

orion_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-19, 12:51   #1732
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Azra Pokaż wiadomość

Niestety, jestes juz chora. Na niedoczynnosc, hashimoto, czy cos innego - to stwierdzi lekarz. TSH 4,3 jest za wysokie. Zdecydowanie. Przy takim TSH w ciaze nie zajdziesz. Dla pelnego obrazu powinnas jeszcze zrobic ft3, ft4 i anty tpo.

Kobieta w wieku rozrodczym powinna miec TSH ok. 1 - 1,5. Norma powyzej 4 jest dla mezczyzn.

Stary 2016-10-20, 12:49   #1733
electric blue
Zadomowienie

Hej Dziewczyny!
Rozpoczęliśmy starania o dzieciaczka, moja ginekolog zleciła mi pakiet badań, m.in. tsh. Wynik - 2,31 (norma 4,1). Według niej wynik jest prawidłowy. Nie dawało mi to spokoju, bo czytałam, że przy staraniach tsh powinno wynosić max 1,5 Skonsultowałam sprawę z endokrynologiem, który również twierdzi, że wyniki nie budzą zastrzeżeń i nie ma potrzeby wykonywać innych badań. Już sama nie wiem co myśleć
Część z objawów niedoczynności widzę u siebie - wypadające włosy, łamliwe paznokcie, łatwe przybieranie na wadze i całodzienna senność mimo przesypiania 8h (to ostatnie od dobrych paru lat). Przez to, że 2 lekarzy twierdzi, że wszystko jest w porządku, czuję się jakbym na siłę szukała w sobie chorób

Jak myślicie, mam dalej drążyć i skonsultować to z kolejnym lekarzem, czy jednak nie jest to powód do niepokoju i taki wynik nie będzie mi utrudniał zajścia w ciążę?

Czy to max 1,5 dotyczy wszystkich kobiet, czy tylko tych które już wcześniej leczyły się na niedoczynność?
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-20, 12:54   #1734
orion_lady
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez electric blue Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!
Rozpoczęliśmy starania o dzieciaczka, moja ginekolog zleciła mi pakiet badań, m.in. tsh. Wynik - 2,31 (norma 4,1). Według niej wynik jest prawidłowy. Nie dawało mi to spokoju, bo czytałam, że przy staraniach tsh powinno wynosić max 1,5 Skonsultowałam sprawę z endokrynologiem, który również twierdzi, że wyniki nie budzą zastrzeżeń i nie ma potrzeby wykonywać innych badań. Już sama nie wiem co myśleć
Część z objawów niedoczynności widzę u siebie - wypadające włosy, łamliwe paznokcie, łatwe przybieranie na wadze i całodzienna senność mimo przesypiania 8h (to ostatnie od dobrych paru lat). Przez to, że 2 lekarzy twierdzi, że wszystko jest w porządku, czuję się jakbym na siłę szukała w sobie chorób

Jak myślicie, mam dalej drążyć i skonsultować to z kolejnym lekarzem, czy jednak nie jest to powód do niepokoju i taki wynik nie będzie mi utrudniał zajścia w ciążę?

Czy to max 1,5 dotyczy wszystkich kobiet, czy tylko tych które już wcześniej leczyły się na niedoczynność?
Ja tez mialam tsh 2.3 i gin powiedzial ze jest ok, ale niedawalo mi to spokoju i sama zrobilam ft3, ft4 i przeciwciala i okazalo sie ze a-tg 3x ponad norme, endokrynolog powiedzial ze mam Hashi ale jeszcze nie ma niedoczynnosci i jak chce zajsc w ciaze to eutyrox 25 bo w ciazy na bank sie podniesie. Ja narazie nie wzięłam leku tylko zrobilam badania na nietolerancje i wyszlo mi w zasadzie wszystko co wyklucza AIP i po 4 miesiącach diety tsh mam 1.6 i przeciwciala spadly o 1/3.

Edytowane przez orion_lady
Czas edycji: 2016-10-20 o 12:59
orion_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-20, 13:04   #1735
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez electric blue Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!

Dla świetego spokoju powtórz jeszcze to tsh, ale od razu z ft4
Stary 2016-10-21, 07:56   #1736
electric blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez orion_lady Pokaż wiadomość
Ja tez mialam tsh 2.3 i gin powiedzial ze jest ok, ale niedawalo mi to spokoju i sama zrobilam ft3, ft4 i przeciwciala i okazalo sie ze a-tg 3x ponad norme, endokrynolog powiedzial ze mam Hashi ale jeszcze nie ma niedoczynnosci i jak chce zajsc w ciaze to eutyrox 25 bo w ciazy na bank sie podniesie. Ja narazie nie wzięłam leku tylko zrobilam badania na nietolerancje i wyszlo mi w zasadzie wszystko co wyklucza AIP i po 4 miesiącach diety tsh mam 1.6 i przeciwciala spadly o 1/3.

Cytat:
Dla świetego spokoju powtórz jeszcze to tsh, ale od razu z ft4
DziękiZrobię dodatkowe badania
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-03, 08:41   #1737
rudykurczak
Przyczajenie

Hashimoto mam stwierdzone od dwoch<br />
lat (usg, przeciwciala, biopsja), odebralam wyniki krwi tarczycy, czy wpadlam juz w niedoczynnosc ?

Tsh 6,020 (0,35 - 4,94)
Ft3 3.24 (1,71-3,71) 76,5%
Ft4 0,9 (0,7-1,48) 25,4%
Do tej pory tsh kształtowało sie na poziomie 2,5-2,88

rudykurczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-03, 11:29   #1738
theali
Zakorzenienie

Co do schodzenia na niższe dawki - zdarza się, mimo wszystko.
Miałam okres, że na dawce 87,5 TSH poszło jeszcze w górę, ale i taki (późniejszy), gdy na obniżonej do 25 spadło z 0,05 do <0,005. Moja tarczyca jest niezdecydowana
theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-03, 12:19   #1739
Ferrivia
Raczkowanie

Hej kochane
Miesiąc temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy, z którą chodzę od ponad 4 lat na pewno (wcześniejszych wyników krwi nie mam), a wszyscy lekarze ją ignorowali. Póki co żyję w stanie zawieszenia i dopiero będą próbować określić skąd ona się u mnie wzięła. A usg tarczycy mam wzorowe. No ale cóż. Także witam wszystkie i chętnie się przyłączę

Instagram
Ferrivia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-03, 13:25   #1740
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudykurczak Pokaż wiadomość
Hashimoto mam stwierdzone od dwoch<br />
lat (usg, przeciwciala, biopsja), odebralam wyniki krwi tarczycy, czy wpadlam juz w niedoczynnosc ?

Tsh 6,020 (0,35 - 4,94)
Ft3 3.24 (1,71-3,71) 76,5%
Ft4 0,9 (0,7-1,48) 25,4%
Do tej pory tsh kształtowało sie na poziomie 2,5-2,88

Tak, wpadlas w niedoczynnosc.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości