![]() |
#1711 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1712 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z dyskusji, która się tutaj odbyła wyciągam, może mylne, wrażenie, że jest grupa osób, które byłyby skłonne zastosować aborcję zamiast antykoncepcji. Nie wiem, czy to prawda, ale nie chcę angażować się w dyskusję na temat tego, czy to dobrze, źle, czy obojętnie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1713 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Konkretnie na podstawie czego taki wniosek? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1714 |
Zadomowienie
|
Na podstawie opisów tego, jaka decyzja o aborcji jest łatwa, prosta, niewiążąca się z żadnymi dylematami. Nie wiem, czy analizowane są jakieś zagrożenia dla zdrowia związane z tą decyzją. Jeśli jednak aborcja nie wiąże się z żadnymi dylematami zdrowotnymi i z żadnymi dylematami moralnymi, nie widzę żadnego powodu, aby nie stosować jej zamiast antykoncepcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1715 |
Raczkowanie
|
aborcja jest bezpieczniejsza niz porod. Takze ten. xD
![]() |
#1716 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1717 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1718 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#1719 |
Zadomowienie
|
Mój znajomy ze studiów (zagorzały katolik ofc) właśnie opublikował post na fb jak to jest przeciwko aborcji i powiem wam że szczęka mi opadła (wkleiłabym screena ale jeszcze ktoś się zabawi w csi wizaż i będzie jazda). Naprawdę poziom logiki to -500, tak się wkurzyłam że z pół godziny pisałam odpowiedź, stracił ten człowiek wiele w moich oczach.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#1720 | |
zuy mod
|
Cytat:
Aczkolwiek ja nie mam problemu z nazywaniem zarodka czy płodu czlowiekiem - to osoba/podmiot ma prawa, nie człowiek sam w sobie. Płód nie jest osobą, nawet jeśli jest człowiekiem.
![]() ![]() |
![]() |
#1721 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#1722 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Ludzkie zwłoki także mają ludzkie DNA, a jakoś nie przysługują im prawa człowieka. Stają się obiektem, który można co najwyżej zbezcześcićânic więcej. Moja ucięta ręka także ma ludzkie DNA, a nie jest człowiekiem. Ale to jest kwestia definicji.
Tutaj chodzi o prawa przysługujące człowiekowi, które wcale nie są "uniwersalne i niezbywalne". Sami je wymyślamy, i mogą być różne w zależności od kultury. Ile razy zdarza nam się pomyśleć: "To nie człowiek, to potwór?" Gwałciciel niemowląt ma ludzkie DNA... Cytat:
EDIT: tak mnie jeszcze naszło... Nie nadajemy praw konkretnemu zbiorowi DNA, tylko istocie zdolnej cierpieć. Stąd prawa zwierząt, a nie prawa roślin czy bakterii. Więc tutaj leży cały problem—czy jeśli kupka żywych komórek o dowolnym DNA nie jest zdolna cierpieć, czy potrzebuje naszej ochrony? Edytowane przez Caudofemoralis Czas edycji: 2016-09-26 o 21:21 Powód: rozwinięcie myśli |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Raczkowanie
|
To tylko tak w odniesieniu do opinii, które gdzieś przewinęły mi się na tym forum, jakoby życie matki miało nie być odpowiednio chronione, manipulacje lewicy nie znają granic, podobnie jak ludzka głupota
|
![]() ![]() |
![]() |
#1724 |
Zakorzenienie
|
a, no to luz, mogę oślepnąć, mogą mi też amputować wszystkie kończyny, jak zajdzie potrzeba, ale nie mogę dokonać aborcji, dopóki ciąża nie zagrozi bezpośrednio mojemu życiu, fajno.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1725 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Ciekawe czyja skoro matki, które poroniły dzieci np. w 4 miesiącu ciąży nie dostają zasiłku pogrzebowego, nie mogą pochować swoich dzieci, zrobić im pogrzebu. Wtedy nie są ludźmi. Poza tym te chore i niepełnosprawne dzieci wspomagać będzie potem Owsiak, bo cała ta prawica zajęta będzie ratowaniem zarodków. Hipokryzja prawicy nie zna granic. Jajeczko będą hołubić, a żywego człowieka oplują, podeptają i obagadają. Wystarczy poczytać pełne nienawiści komentarze katolików. Ja nie rozumiem skąd u nich tyle zła i pogardy dla drugiego człowieka. Niech posłuchają swojego Papieża, to bardzo mądry człowiek. On kocha ludzi i jest miły dla innych. Od katolików w Polsce można się spodziewać raczej noża w plecy niż pomocy. Niestety tak to wygląda i jest to bardzo smutne. Są to ludzie, którzy podobno uważają się za lepszych od ateistów, chodzą do spowiedzi i obiecują poprawę... Ich serca są czarne od nienawiści i braku tolerancji. Szkoda.
![]() |
#1726 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#1727 |
zuy mod
|
Chatul cala ta rozkmina burzy sens zagadnienia.
Czy można zmusić kogokolwiek żeby oddał krew dla umierającego? Czy można zmusić bliźniaka żeby oddał nerke lub szpik? Nie można. Taki przymus jest niemoralny, nawet jeśli oddanie szpiku jest mało inwazyjne, a bez niego chory umrze. Podobnie jest z ciążą. Mimo że jej przerwanie skutkuje śmiercią płodu to niemoralne jest zmuszanie kobiety do jej donoszenia. PS plod ma potencjał zostania podmiotem, jednak to nie usprawiedliwia odebrania podmiotowości matce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1728 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1729 |
Dzik
|
No jak to czym wytłumaczy, biedulki z PiS nie zrozumiały nad czym głosują. Współczujmy biedulkom wybiorczego tracenia rozumu. Pochylmy się nad tym że zrozumieniem. Jak zaglosuja niechcący nad drugim Salwadorem to przecież NIC się nie stanie.
Rzygać mi się chce, ale to pewnie dlatego że mam aktualnie robiona krzywa cukrowa...(ironia w kolorze szarym). Sent fra min D2403 via Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1730 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#1731 |
zuy mod
|
Chatul a dlaczego nie są?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1732 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kontaktu nie zamierzam utrzymywać, ułatwia mi to fakt że już jesteśmy po studiach i i tak go nie widuję. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1733 |
Wredny kotecek
|
Słowo klucz: BEZPOŚREDNIEGO zagrożenia życia ;] Czyli na moje oko, w ostatniej chwili :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#1734 |
Zadomowienie
|
Wg mnie są. W obu przypadkach występuje użyczenie ciała. Co więcej w przypadku ciąży skutki uboczne są prawdopodobnie dużo częstsze i gorsze niż przy oddaniu krwi.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
#1735 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Posłanki PIS-u w większości już się ciąży nie obawiają, są po prostu za stare. Mam wrażenie, że nikogo nie obchodzimy w tym kraju.
![]() |
#1736 | |
I tak powiem
|
Cytat:
Szef klubu PiS Ryszard Terlecki przed głosowaniem namawiał posłów do głosowania za skierowaniem projektu liberalizującego prawo do aborcji do dalszych prac. Nie było jednak dyscypliny partyjnej, więc posłuchało tylko 42 posłów. Reszta głosowała za odrzuceniem projektu, prawdopodobnie obawiając się łatki bycia "proaborcyjnym". W skrócie szefostwo PIS złożyło obietnicę nieodrzucania projektów obywatelskich, nie zadbało jednak o szczegóły, jak tę obietnicę spełnić. Dali d..py. Nie zmienia to jednak faktu że ani PIS ani nawet episkopat nie popierają karania kobiet za aborcję: http://www.hli.org.pl/pl/newsy/450-e...iet-za-aborcje Co będzie dalej? Ano, projekt ustawy poleży sobie przez dłuuuuuuuugi czas w sejmowej "zamrażarce". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1737 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Będziemy sobie hodować ciąże ektopowe, do momentu kiedy pękną jajowody! Czad!
![]() ![]() |
![]() |
#1738 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1739 |
Zadomowienie
|
Ale przecież w projekcie nawet słowem nie ma wspomniane o ratowaniu zdrowia matki. Jest tylko o bezpośrednim zagrożeniu życia.
![]() Czyli moje zdrowie jest mniej warte niż istnienie zlepka komórek, które nic nie czują. Świetnie, no generalnie po prostu. I znów się zdenerwowałam. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2016-09-27 o 12:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#1740 |
Raczkowanie
|
https://www.youtube.com/watch?v=tfooV72VdRU
Od 9:10 Pani Doktor Ogórek mówi o większości z Was, polecam posłuchać. Oczywiście całość jest dość interesująca, jeśli macie chwilę zachęcam. Co do jednego się zgadzam, trudno jest zdefiniować jednoznacznie stan "zagrożenia życia". Ja co prawda działam prywatnie, ale wielu kolegów pracuje w szpitalach, w przypadku wykorzystania limitu pieniędzy na dany okres czasu (nadwykonanie), przyjmowani są tylko pacjenci w stanie zagrażającym życiu. Niestety, to że przypdek w danej chwili nie wygląda na zagrażający życiu nie oznacza, że nie rozwinie się on w tym kierunku. No nic, to nie jest miejsce w którym chciałbym wchodzić w dyskusje światopoglądowe, ewentualnie fakty naukowe i konstruktywne propozycje zmian, wtedy chętnie poczytam. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:21.