Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2. - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-26, 16:33   #1711
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.

Cytat:
Napisane przez AlaZala Pokaż wiadomość
Dla mnie aborcja jest zła. Nie mam prawa tak uważać?

Dla mnie byłaby to decyzja trudna, traumatyczna i tragiczna. Wiem już z wyrażonych tu opinii, że dla innych aborcja jest jak ubicie komara, więc na temat opinii innych osób już się nie wypowiadam.
No to nie generalizuj, bo w twoim poście wyraźnie było napisane, że uważasz, że aborcja to ZAWSZE tragedia i trauma. Nie, że dla ciebie to trauma, tylko, że dla każdej kobiety to trudna decyzja i tragedia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 16:41   #1712
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
No to nie generalizuj, bo w twoim poście wyraźnie było napisane, że uważasz, że aborcja to ZAWSZE tragedia i trauma. Nie, że dla ciebie to trauma, tylko, że dla każdej kobiety to trudna decyzja i tragedia.
Moje stwierdzenie wzięło się z dyskusji na temat tego, czy przeciwnicy zakazu aborcji to "zwolennicy aborcji" czy "zwolennicy wyboru".

Z dyskusji, która się tutaj odbyła wyciągam, może mylne, wrażenie, że jest grupa osób, które byłyby skłonne zastosować aborcję zamiast antykoncepcji. Nie wiem, czy to prawda, ale nie chcę angażować się w dyskusję na temat tego, czy to dobrze, źle, czy obojętnie...
AlaZala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 16:44   #1713
201701121406
Konto usunięte

Cytat:
Moje stwierdzenie wzięło się z dyskusji na temat tego, czy przeciwnicy zakazu aborcji to "zwolennicy aborcji" czy "zwolennicy wyboru".

Z dyskusji, która się tutaj odbyła wyciągam, może mylne, wrażenie, że jest grupa osób, które byłyby skłonne zastosować aborcję zamiast antykoncepcji. Nie wiem, czy to prawda, ale nie chcę angażować się w dyskusję na temat tego, czy to dobrze, źle, czy obojętnie...

Konkretnie na podstawie czego taki wniosek?
201701121406 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 16:48   #1714
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Meagara Pokaż wiadomość
Konkretnie na podstawie czego taki wniosek?
Na podstawie opisów tego, jaka decyzja o aborcji jest łatwa, prosta, niewiążąca się z żadnymi dylematami. Nie wiem, czy analizowane są jakieś zagrożenia dla zdrowia związane z tą decyzją. Jeśli jednak aborcja nie wiąże się z żadnymi dylematami zdrowotnymi i z żadnymi dylematami moralnymi, nie widzę żadnego powodu, aby nie stosować jej zamiast antykoncepcji.
Stary 2016-09-26, 17:17   #1715
Oiojoioj
Raczkowanie

aborcja jest bezpieczniejsza niz porod. Takze ten. xD

Oiojoioj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 17:20   #1716
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Oiojoioj Pokaż wiadomość
aborcja jest bezpieczniejsza niz porod. Takze ten. xD
Nie porównuję aborcji z porodem, tylko z antykoncepcją!
Stary 2016-09-26, 17:30   #1717
201701121406
Konto usunięte

Cytat:
Nie porównuję aborcji z porodem, tylko z antykoncepcją!

Myślę, że tu chodziło o te "dylematy zdrowotne".
201701121406 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-26, 18:29   #1718
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Caudofemoralis Pokaż wiadomość
Wiem, im to powinnam mówić, a nie wam, ale strasznie mnie to dręczy. Wychodzi na jaw niski poziom edukacji i wysoki indoktrynacji. Zwolennicy pro-life nie rozumieją (mimo lekcji biologii), że człowiek powstaje w całym procesie ciąży, a nie w momencie zapłodnienia. Że właśnie na tym ciąża polega, że w jej czasie rozwijają się rożne struktury, potrzebne do życia poza organizmem matki. Rozwijają się, a więc nie istnieją od razu.
Czy jeśli dziecko urodzi się bez jakiejś struktury albo z nie w pełni wykształconą strukturą, to nie będzie ono człowiekiem? Dlaczego o byciu człowiekiem na decydować posiadanie przez niego wszystkich organów, a nie np. posiadanie DNA ludzkiego?

Cytat:
Trudno nazwać człowiekiem coś, co ma mniej woli życiowej i świadomości niż komar czy karaluch.
Jeśli dany organizm posiada ludzkie DNA (patrz zarodek), to ja nie widzę problemu w nazwaniu go człowiekiem. Genetycznie należy do gatunku ludzkiego. Poza tym, czy posiadanie woli życiowej i świadomości jest kluczowe dla bycia człowiekiem? Ja mam co do tego wątpliwości. Co na przykład z osobami śpiącymi, które – w chwili spania – nie mają świadomości? Co z osobami, które np. w wyniku wypadku straciły świadomość? To wszystko nie są ludzie?
Stary 2016-09-26, 20:24   #1719
hekate93
Zadomowienie

Mój znajomy ze studiów (zagorzały katolik ofc) właśnie opublikował post na fb jak to jest przeciwko aborcji i powiem wam że szczęka mi opadła (wkleiłabym screena ale jeszcze ktoś się zabawi w csi wizaż i będzie jazda). Naprawdę poziom logiki to -500, tak się wkurzyłam że z pół godziny pisałam odpowiedź, stracił ten człowiek wiele w moich oczach.

Stary 2016-09-26, 20:37   #1720
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Czy jeśli dziecko urodzi się bez jakiejś struktury albo z nie w pełni wykształconą strukturą, to nie będzie ono człowiekiem? Dlaczego o byciu człowiekiem na decydować posiadanie przez niego wszystkich organów, a nie np. posiadanie DNA ludzkiego?

Jeśli dany organizm posiada ludzkie DNA (patrz zarodek), to ja nie widzę problemu w nazwaniu go człowiekiem. Genetycznie należy do gatunku ludzkiego. Poza tym, czy posiadanie woli życiowej i świadomości jest kluczowe dla bycia człowiekiem? Ja mam co do tego wątpliwości. Co na przykład z osobami śpiącymi, które – w chwili spania – nie mają świadomości? Co z osobami, które np. w wyniku wypadku straciły świadomość? To wszystko nie są ludzie?
Ludzkie DNA posiada również obcięty paznokieć czy włos, co nie czyni go człowiekiem.

Aczkolwiek ja nie mam problemu z nazywaniem zarodka czy płodu czlowiekiem - to osoba/podmiot ma prawa, nie człowiek sam w sobie. Płód nie jest osobą, nawet jeśli jest człowiekiem.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 21:02   #1721
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Ludzkie DNA posiada również obcięty paznokieć czy włos, co nie czyni go człowiekiem.
No tak

Cytat:
Aczkolwiek ja nie mam problemu z nazywaniem zarodka czy płodu czlowiekiem - to osoba/podmiot ma prawa, nie człowiek sam w sobie. Płód nie jest osobą, nawet jeśli jest człowiekiem.
Słuszna i ciekawa uwaga, choć podejrzewam, że dla wielu ludzi właściwie każdy człowiek jest osobą (z zasady).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-26, 21:08   #1722
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Ludzkie zwłoki także mają ludzkie DNA, a jakoś nie przysługują im prawa człowieka. Stają się obiektem, który można co najwyżej zbezcześcić—nic więcej. Moja ucięta ręka także ma ludzkie DNA, a nie jest człowiekiem. Ale to jest kwestia definicji.

Tutaj chodzi o prawa przysługujące człowiekowi, które wcale nie są "uniwersalne i niezbywalne". Sami je wymyślamy, i mogą być różne w zależności od kultury. Ile razy zdarza nam się pomyśleć: "To nie człowiek, to potwór?" Gwałciciel niemowląt ma ludzkie DNA...

Cytat:
Poza tym, czy posiadanie woli życiowej i świadomości jest kluczowe dla bycia człowiekiem? Ja mam co do tego wątpliwości. Co na przykład z osobami śpiącymi, które – w chwili spania – nie mają świadomości? Co z osobami, które np. w wyniku wypadku straciły świadomość? To wszystko nie są ludzie?
Jest różnica między kimś, kto świadomość stracił, a kimś, kto jej jeszcze nigdy nie miał. Gdyby moja mama dokonała na mnie aborcji, miałabym to gdzieś, bo by mnie nie było. Zarodek do pewnego momentu jest niczym innym niż zespołem dzielących się automatycznie komórek. Są do tego zaprogramowane i niczego nie chcą. Dopiero później z tego zespołu zaczyna wynikać coś emergentnego (system, który jest zdolny chcieć).

EDIT: tak mnie jeszcze naszło... Nie nadajemy praw konkretnemu zbiorowi DNA, tylko istocie zdolnej cierpieć. Stąd prawa zwierząt, a nie prawa roślin czy bakterii. Więc tutaj leży cały problem—€”czy jeśli kupka żywych komórek o dowolnym DNA nie jest zdolna cierpieć, czy potrzebuje naszej ochrony?

Edytowane przez Caudofemoralis
Czas edycji: 2016-09-26 o 21:21 Powód: rozwinięcie myśli
Caudofemoralis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 23:42   #1723
Hurin
Raczkowanie

To tylko tak w odniesieniu do opinii, które gdzieś przewinęły mi się na tym forum, jakoby życie matki miało nie być odpowiednio chronione, manipulacje lewicy nie znają granic, podobnie jak ludzka głupota
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png wizaz.png (85,6 KB, 76 załadowań)
Hurin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 00:05   #1724
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hurin Pokaż wiadomość
To tylko tak w odniesieniu do opinii, które gdzieś przewinęły mi się na tym forum, jakoby życie matki miało nie być odpowiednio chronione, manipulacje lewicy nie znają granic, podobnie jak ludzka głupota
a, no to luz, mogę oślepnąć, mogą mi też amputować wszystkie kończyny, jak zajdzie potrzeba, ale nie mogę dokonać aborcji, dopóki ciąża nie zagrozi bezpośrednio mojemu życiu, fajno.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 06:29   #1725
Karena 73
Kobieta z klasą

Cytat:
Ludzka głupota powiadasz...
Ciekawe czyja skoro matki, które poroniły dzieci np. w 4 miesiącu ciąży nie dostają zasiłku pogrzebowego, nie mogą pochować swoich dzieci, zrobić im pogrzebu. Wtedy nie są ludźmi.
Poza tym te chore i niepełnosprawne dzieci wspomagać będzie potem Owsiak, bo cała ta prawica zajęta będzie ratowaniem zarodków. Hipokryzja prawicy nie zna granic. Jajeczko będą hołubić, a żywego człowieka oplują, podeptają i obagadają. Wystarczy poczytać pełne nienawiści komentarze katolików. Ja nie rozumiem skąd u nich tyle zła i pogardy dla drugiego człowieka. Niech posłuchają swojego Papieża, to bardzo mądry człowiek. On kocha ludzi i jest miły dla innych. Od katolików w Polsce można się spodziewać raczej noża w plecy niż pomocy. Niestety tak to wygląda i jest to bardzo smutne. Są to ludzie, którzy podobno uważają się za lepszych od ateistów, chodzą do spowiedzi i obiecują poprawę... Ich serca są czarne od nienawiści i braku tolerancji. Szkoda.
Stary 2016-09-27, 06:40   #1726
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Caudofemoralis Pokaż wiadomość
Ludzkie zwłoki także mają ludzkie DNA, a jakoś nie przysługują im prawa człowieka. Stają się obiektem, który można co najwyżej zbezcześcić—nic więcej. Moja ucięta ręka także ma ludzkie DNA, a nie jest człowiekiem. Ale to jest kwestia definicji.
Owszem, to prawda. Poza posiadaniem ludzkiego DNA należałoby jeszcze przynajmniej wykazywać cechy istoty żywej.

Cytat:
Ile razy zdarza nam się pomyśleć: "To nie człowiek, to potwór?" Gwałciciel niemowląt ma ludzkie DNA...
Tutaj akurat do głosu dochodzi jeszcze polisemia słowa „człowiek”.

Cytat:
Jest różnica między kimś, kto świadomość stracił, a kimś, kto jej jeszcze nigdy nie miał.
Dlaczego ta różnica między nieposiadaniem świadomości od zawsze (w momencie, gdy mamy pełne prawo podejrzewać, że ta świadomość się pojawi w wyniku naturalnego rozwoju) a utratą świadomości (gdzie nie zawsze w ogóle mamy powód, by podejrzewać, że ta świadomość wróci) miałaby być kluczowa? Szczególnie, że w rozpatrujemy moment, w którym obie istoty tej świadomości nie posiadają (z różnych powodów)?

Cytat:
EDIT: tak mnie jeszcze naszło... Nie nadajemy praw konkretnemu zbiorowi DNA, tylko istocie zdolnej cierpieć. Stąd prawa zwierząt, a nie prawa roślin czy bakterii. Więc tutaj leży cały problem—€”czy jeśli kupka żywych komórek o dowolnym DNA nie jest zdolna cierpieć, czy potrzebuje naszej ochrony?
Teoretycznie tak. W praktyce – są osoby, które nie przejmują się cierpieniem zwierząt, są osoby, które uważają, że zwierzęta można zabijać, ale w taki sposób, by nie czuły (zbytnio) bólu, a są osoby, które sprzeciwiają się zabijaniu zwierząt nawet, jeśli śmierć nie wiązałaby się dla zwierzęcia z bólem.
Stary 2016-09-27, 06:51   #1727
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Chatul cala ta rozkmina burzy sens zagadnienia.
Czy można zmusić kogokolwiek żeby oddał krew dla umierającego? Czy można zmusić bliźniaka żeby oddał nerke lub szpik? Nie można. Taki przymus jest niemoralny, nawet jeśli oddanie szpiku jest mało inwazyjne, a bez niego chory umrze.
Podobnie jest z ciążą. Mimo że jej przerwanie skutkuje śmiercią płodu to niemoralne jest zmuszanie kobiety do jej donoszenia.

PS plod ma potencjał zostania podmiotem, jednak to nie usprawiedliwia odebrania podmiotowości matce.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-09-27, 06:51   #1728
pin3ska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MuchaLibre Pokaż wiadomość
To, że ktoś głosował za skierowaniem projektu do dalszych prac, nie znaczy że poprze jego pierwotne założenia. Przyczyna nieodrzucenia projektu od razy leży w tym, że PiS obiecał nie odrzucać w pierwszym czytaniu żadnego z obywatelskich projektów ustaw.

Dlaczego zatem odrzucili projekt liberalizujący aborcję? Bo inteligencją oni nie grzeszą:
http://wyborcza.pl/1,75398,20738443,...glosowali.html

PIS-iorki się trochę pogubiły, co i jak mają robić

Tymczasem nawet episkopat nie popiera tej ustawy:
http://wyborcza.pl/7,75398,20739776,...popieramy.html
To jak wytłumaczysz odrzucenie w pierwszym czytaniu kontrprojektu, który zakładał możliwość aborcji an zyczenie do 12 tygodnia ciąży?

Cytat:
Napisane przez hekate93 Pokaż wiadomość
Mój znajomy ze studiów (zagorzały katolik ofc) właśnie opublikował post na fb jak to jest przeciwko aborcji i powiem wam że szczęka mi opadła (wkleiłabym screena ale jeszcze ktoś się zabawi w csi wizaż i będzie jazda). Naprawdę poziom logiki to -500, tak się wkurzyłam że z pół godziny pisałam odpowiedź, stracił ten człowiek wiele w moich oczach.

Ja w dyskusje wdałam się raz. Teraz od razu wypad ze znajomych. Nie bede sie denerwować, a ponadto nie widzę powodu utrzymywania kontaktu z kimś, kto uważa, że nie powinnam mieć prawa decydowania o swoim zdrowiu i życiu.

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
a, no to luz, mogę oślepnąć, mogą mi też amputować wszystkie kończyny, jak zajdzie potrzeba, ale nie mogę dokonać aborcji, dopóki ciąża nie zagrozi bezpośrednio mojemu życiu, fajno.
marzenie po prostu

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość
Ludzka głupota powiadasz...
Ciekawe czyja skoro matki, które poroniły dzieci np. w 4 miesiącu ciąży nie dostają zasiłku pogrzebowego, nie mogą pochować swoich dzieci, zrobić im pogrzebu. Wtedy nie są ludźmi.
Poza tym te chore i niepełnosprawne dzieci wspomagać będzie potem Owsiak, bo cała ta prawica zajęta będzie ratowaniem zarodków. Hipokryzja prawicy nie zna granic. Jajeczko będą hołubić, a żywego człowieka oplują, podeptają i obagadają. Wystarczy poczytać pełne nienawiści komentarze katolików. Ja nie rozumiem skąd u nich tyle zła i pogardy dla drugiego człowieka. Niech posłuchają swojego Papieża, to bardzo mądry człowiek. On kocha ludzi i jest miły dla innych. Od katolików w Polsce można się spodziewać raczej noża w plecy niż pomocy. Niestety tak to wygląda i jest to bardzo smutne. Są to ludzie, którzy podobno uważają się za lepszych od ateistów, chodzą do spowiedzi i obiecują poprawę... Ich serca są czarne od nienawiści i braku tolerancji. Szkoda.
Cóż... obiecać można wszystko, najwyżej znowu się wyspowiadają. Bardzo wygodne. Raz, dwa, trzy i duszyczka czysta jak po użyciu ACE.

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 06:57   #1729
magbeth
Dzik

No jak to czym wytłumaczy, biedulki z PiS nie zrozumiały nad czym głosują. Współczujmy biedulkom wybiorczego tracenia rozumu. Pochylmy się nad tym że zrozumieniem. Jak zaglosuja niechcący nad drugim Salwadorem to przecież NIC się nie stanie.

Rzygać mi się chce, ale to pewnie dlatego że mam aktualnie robiona krzywa cukrowa...(ironia w kolorze szarym).

Sent fra min D2403 via Tapatalk
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 07:03   #1730
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Chatul cala ta rozkmina burzy sens zagadnienia.
Czy można zmusić kogokolwiek żeby oddał krew dla umierającego? Czy można zmusić bliźniaka żeby oddał nerke lub szpik? Nie można. Taki przymus jest niemoralny, nawet jeśli oddanie szpiku jest mało inwazyjne, a bez niego chory umrze.
Podobnie jest z ciążą. Mimo że jej przerwanie skutkuje śmiercią płodu to niemoralne jest zmuszanie kobiety do jej donoszenia.
To nie są analogiczne przypadki.

Cytat:
PS plod ma potencjał zostania podmiotem, jednak to nie usprawiedliwia odebrania podmiotowości matce.
Owszem.
Stary 2016-09-27, 07:06   #1731
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Chatul a dlaczego nie są?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-09-27, 07:31   #1732
hekate93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pin3ska Pokaż wiadomość
Ja w dyskusje wdałam się raz. Teraz od razu wypad ze znajomych. Nie bede sie denerwować, a ponadto nie widzę powodu utrzymywania kontaktu z kimś, kto uważa, że nie powinnam mieć prawa decydowania o swoim zdrowiu i życiu.
Ja planowałam się wdać w dyskusję ale na moje 'wypracowanie' na ten temat w komentarzu odpowiedział "nie chcę się tutaj kłócić ale wiedz że to co napisałaś jest dla mnie po prostu przerażające". No i jak tu z takim dyskutować jak zero odniesienia do tego co napisałam, no nic. (Może trochę za ostro pojechałam ale myślę że zasłużył)
Kontaktu nie zamierzam utrzymywać, ułatwia mi to fakt że już jesteśmy po studiach i i tak go nie widuję.

Stary 2016-09-27, 09:20   #1733
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Słowo klucz: BEZPOŚREDNIEGO zagrożenia życia ;] Czyli na moje oko, w ostatniej chwili :P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 09:26   #1734
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
To nie są analogiczne przypadki.
Wg mnie są. W obu przypadkach występuje użyczenie ciała. Co więcej w przypadku ciąży skutki uboczne są prawdopodobnie dużo częstsze i gorsze niż przy oddaniu krwi.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-09-27, 09:35   #1735
Karena 73
Kobieta z klasą

Cytat:
Napisane przez magbeth Pokaż wiadomość
No jak to czym wytłumaczy, biedulki z PiS nie zrozumiały nad czym głosują. Współczujmy biedulkom wybiorczego tracenia rozumu. Pochylmy się nad tym że zrozumieniem. Jak zaglosuja niechcący nad drugim Salwadorem to przecież NIC się nie stanie.

Rzygać mi się chce, ale to pewnie dlatego że mam aktualnie robiona krzywa cukrowa...(ironia w kolorze szarym).

Sent fra min D2403 via Tapatalk
Przejrzałam listę po głosowaniach. Niestety nie tylko PIS zagłosował w ten sposób. Większość posłów skierowała do dalszych prac ten ohydny projekt. Mam wrażenie, ze najważniejsze jest utrzymanie się na posadkach niż świadome tworzenie prawa. Pamiętać trzeba, że ich będzie stać na utrzymanie kolejnego dziecka, a w razie potrzeby po cichu za granicą zrobią swoje.
Posłanki PIS-u w większości już się ciąży nie obawiają, są po prostu za stare.
Mam wrażenie, że nikogo nie obchodzimy w tym kraju.
Stary 2016-09-27, 10:42   #1736
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez pin3ska Pokaż wiadomość
To jak wytłumaczysz odrzucenie w pierwszym czytaniu kontrprojektu, który zakładał możliwość aborcji an zyczenie do 12 tygodnia ciąży?
No przecież masz o tym w podlinkowanym artykule na Wyborczej? Problem z czytaniem ze zrozumieniem? Obiecali że żaden projekt obywatelski nie zostanie odrzucony w pierwszym czytaniu. Co więcej rzeczniczka PiS Beata Mazurek obiecała że PIS przyjmie oba projekty do dalszych prac.

Szef klubu PiS Ryszard Terlecki przed głosowaniem namawiał posłów do głosowania za skierowaniem projektu liberalizującego prawo do aborcji do dalszych prac. Nie było jednak dyscypliny partyjnej, więc posłuchało tylko 42 posłów. Reszta głosowała za odrzuceniem projektu, prawdopodobnie obawiając się łatki bycia "proaborcyjnym". W skrócie szefostwo PIS złożyło obietnicę nieodrzucania projektów obywatelskich, nie zadbało jednak o szczegóły, jak tę obietnicę spełnić. Dali d..py.

Nie zmienia to jednak faktu że ani PIS ani nawet episkopat nie popierają karania kobiet za aborcję:
http://www.hli.org.pl/pl/newsy/450-e...iet-za-aborcje

Co będzie dalej? Ano, projekt ustawy poleży sobie przez dłuuuuuuuugi czas w sejmowej "zamrażarce".
MuchaLibre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 11:44   #1737
Oiojoioj
Raczkowanie

Cytat:
Dlatego będziemy chodzić z obumarłym płodem w macicy tak długo, jak nie zacznie się rozkładać i "psuć krwi" (dosłownie, zaburzenia krzepliwości, śmierć z wykrwawienia, brzmi fantastycznie!, bo zwykłe zakażenie od rozkładającej się tkanki jest za mało fajowskie...).
Będziemy sobie hodować ciąże ektopowe, do momentu kiedy pękną jajowody! Czad!

Oiojoioj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 12:40   #1738
Jamaika88
Zadomowienie

Cytat:
To jedno zdanie w tej ustawie, to zwyczajne posunięcie strategiczne ludzi pro-life. Daje zbyt duże pole do interpretacji. Odpowiednio zinterpretowane ma zamknąć usta ludziom, którzy obawiają się o zdrowie i życie matki. Z drugiej strony daje bardzo dużo możliwości do podważenia decyzji lekarskich wskutek, których doszło do obumarcia płodu. Miałoby ono sens, gdyby dla każdego schorzenia istniały jedyne słuszne sposoby leczenia. Niestety tak nie ma i chyba nigdy tak nie będzie. W efekcie kobiety ciężarne będą miały bardzo ograniczony dostęp do wielu terapii, dlatego też odpuściłabym sobie jakieś teksty o głupocie i manipulacji .
Jamaika88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 12:55   #1739
Shar14
Zadomowienie

Ale przecież w projekcie nawet słowem nie ma wspomniane o ratowaniu zdrowia matki. Jest tylko o bezpośrednim zagrożeniu życia.
Czyli moje zdrowie jest mniej warte niż istnienie zlepka komórek, które nic nie czują. Świetnie, no generalnie po prostu.
I znów się zdenerwowałam.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Shar14
Czas edycji: 2016-09-27 o 12:57
Shar14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 15:50   #1740
Hurin
Raczkowanie

https://www.youtube.com/watch?v=tfooV72VdRU
Od 9:10 Pani Doktor Ogórek mówi o większości z Was, polecam posłuchać. Oczywiście całość jest dość interesująca, jeśli macie chwilę zachęcam.

Co do jednego się zgadzam, trudno jest zdefiniować jednoznacznie stan "zagrożenia życia". Ja co prawda działam prywatnie, ale wielu kolegów pracuje w szpitalach, w przypadku wykorzystania limitu pieniędzy na dany okres czasu (nadwykonanie), przyjmowani są tylko pacjenci w stanie zagrażającym życiu. Niestety, to że przypdek w danej chwili nie wygląda na zagrażający życiu nie oznacza, że nie rozwinie się on w tym kierunku.
No nic, to nie jest miejsce w którym chciałbym wchodzić w dyskusje światopoglądowe, ewentualnie fakty naukowe i konstruktywne propozycje zmian, wtedy chętnie poczytam.
Pozdrawiam.
Hurin jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości