Lutówki 2017 ❤ - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-03, 20:44   #1711
olinekwroc
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to olinekwroc
Dot.: Lutówki 2017 ❤

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi co jeszcze mam wziąć na to moje przeziębienie? Już piję wodę z cytryną, miodem i czosnkiem, jem kanapkę z czosnkiem, zaraz się napiję syropu z cebuli... Już wszędzie czuję czosnek, a efekty marne... Wkurzam się, bo nie wiem jaki to ma wpływ na Fasolkę
Ja tez mocno się zaziebilam w ubiegłym tygodniu -ból gardła, kaszel i stan podgoraczkowy. Sama brałam syrop Prenalen a internista mi zapisał jeszcze syrop Hederasal i spray do gardła Argentin T. Pomogło może nie spektakularnie ale jakoś się wykurowalam w końcu. W tym tygodniu byłam u ginekologa i powiedział mi ze katar /kaszel /gardło nie mają specjalnego wpływu na zarodek. Gorzej jeśli jest temperatura. Powiedział ze wtedy od razu paracetamol bo to lepsze dla dziecka niż gorączka.

Zaręczyny 01.05.2013

Ślubujemy 20.09.2014
olinekwroc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 20:59   #1712
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olinekwroc Pokaż wiadomość
Ja tez mocno się zaziebilam w ubiegłym tygodniu -ból gardła, kaszel i stan podgoraczkowy. Sama brałam syrop Prenalen a internista mi zapisał jeszcze syrop Hederasal i spray do gardła Argentin T. Pomogło może nie spektakularnie ale jakoś się wykurowalam w końcu. W tym tygodniu byłam u ginekologa i powiedział mi ze katar /kaszel /gardło nie mają specjalnego wpływu na zarodek. Gorzej jeśli jest temperatura. Powiedział ze wtedy od razu paracetamol bo to lepsze dla dziecka niż gorączka.
Ulżyło mi Na szczęście temperatury nie mam, tylko to przeziębienie
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 21:05   #1713
olinekwroc
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to olinekwroc

Cytat:
Ulżyło mi Na szczęście temperatury nie mam, tylko to przeziębienie
Już jakiś czas nosiłam się z zamiarem żeby napisać o tej gorączce w naszym wątku, ale po powrocie z pracy siły mnie opuszczają zupełnie :-( poza tym mogę się pochwalić ze we wtorek moja fasolka miała 0,9 cm i serduszko biło :-D lekarz szacuje termin porodu na walentynki; -)

Zaręczyny 01.05.2013

Ślubujemy 20.09.2014
olinekwroc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 21:11   #1714
marta9200
Rozeznanie

Sam miod nie pomoze. Musi byc jakis natluszczacz
marta9200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 22:29   #1715
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olinekwroc Pokaż wiadomość
Już jakiś czas nosiłam się z zamiarem żeby napisać o tej gorączce w naszym wątku, ale po powrocie z pracy siły mnie opuszczają zupełnie :-( poza tym mogę się pochwalić ze we wtorek moja fasolka miała 0,9 cm i serduszko biło :-D lekarz szacuje termin porodu na walentynki; -)
Super! Gratulacje!

Cytat:
Napisane przez marta9200 Pokaż wiadomość
Sam miod nie pomoze. Musi byc jakis natluszczacz
Czyli mleko? To muszę znaleźć jakiś zamiennik.
Jutro lecę do lekarza, mam 37,5
Stary 2016-07-03, 22:30   #1716
Opiumalfa
Zakorzenienie

Lutówki 2017 ❤

Ja dziś od rana sie bardzo dobrze czułam. Pierwszy raz od dwóch tygodni. Zaczęłam sie już martwić, bo mnie ciągnie podbrzusze czasami. Ale po południu lekkie nudności wróciły. Ciekawa jestem czy od jutra znowu kanapa i chleb z masłem czy może mi odpuści trochę. Jutro zaczynam 8my tydzień.

Jeszcze apro pos liczenia tygodni. Chyba tylko w pl liczy sie tak do przodu bo moj lekarz liczy normalnie. Jak masz 7+5 to jesteś w 7mym tyg a nie 8mym. Dziwne to liczenie w przód. W końcu jak mówisz ile masz lat to nie podajesz w przód tylko ile masz w czasie bierzacym.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez Opiumalfa
Czas edycji: 2016-07-03 o 22:31
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 22:36   #1717
MartaMagda
Zakorzenienie

Mój lekarz liczy tak samo ale ja lubię wiedzieć, który tydzień mi juz leci nawet jeśli nie jest skończony.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-07-03, 22:47   #1718
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Ja dziś od rana sie bardzo dobrze czułam. Pierwszy raz od dwóch tygodni. Zaczęłam sie już martwić, bo mnie ciągnie podbrzusze czasami. Ale po południu lekkie nudności wróciły. Ciekawa jestem czy od jutra znowu kanapa i chleb z masłem czy może mi odpuści trochę. Jutro zaczynam 8my tydzień.

Jeszcze apro pos liczenia tygodni. Chyba tylko w pl liczy sie tak do przodu bo moj lekarz liczy normalnie. Jak masz 7+5 to jesteś w 7mym tyg a nie 8mym. Dziwne to liczenie w przód. W końcu jak mówisz ile masz lat to nie podajesz w przód tylko ile masz w czasie bierzacym.
Ja jestem z listopada i jak ktoś się mnie pyta ile mam lat, to nie mówię "jeszcze 26" tylko "27 rok" (czyli dwudziesty siódmy rok ) Ale to tylko czasami. Jeśli chodzi o tygodnie, to mi się podoba, bo chociaż o ten tydzień jest starsza ciąża
A jutro zaczynam 9. tydzień
Stary 2016-07-03, 23:06   #1719
Opiumalfa
Zakorzenienie

Ja mowię ze mam 31 lat nawet jeżeli urodziny bym miała jutro które by zwiastowały 32gie. Przecież nawet u lekarza jak podajesz wiek to nie liczą z górka tylko tyle ile masz aktualnie.

---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

Cytat:
Ja jestem z listopada i jak ktoś się mnie pyta ile mam lat, to nie mówię "jeszcze 26" tylko "27 rok" (czyli dwudziesty siódmy rok ) Ale to tylko czasami. Jeśli chodzi o tygodnie, to mi się podoba, bo chociaż o ten tydzień jest starsza ciąża

A jutro zaczynam 9. tydzień

Ja wg twoich obliczeń tez zaczynam "9 ty tydzień " gdzie w rzeczywistości to 8my. 8+0. Ale każdy liczy jak mu sie podoba

Stary 2016-07-03, 23:20   #1720
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mowię ze mam 31 lat nawet jeżeli urodziny bym miała jutro które by zwiastowały 32gie. Przecież nawet u lekarza jak podajesz wiek to nie liczą z górka tylko tyle ile masz aktualnie.

Ja wg twoich obliczeń tez zaczynam "9 ty tydzień " gdzie w rzeczywistości to 8my. 8+0. Ale każdy liczy jak mu sie podoba
Ja mówię tak jak Belly podpowiada
Stary 2016-07-04, 04:11   #1721
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:

Bo mówimy mam 10 lat ....tzn skończone.... albo można powiedzieć że ktoś zaczął 11 rok życia.

W tym przypadku tygodni mówiąc jestem. w 8 tygodniu... to tak samo jakbyśmy powiedzieli zaczęłam 11 rok życia.

Najlepiej jest operować tygodniami i dniami i wtedy wiadomo co skończone co zaczete

O! Np dziecko które nie skończyło raczkuje..... czasami mówi się to jego pierwszy rok życia... co nie oznacza że juz skończył ten rok

Mam.nadzieje że trochę pomogłam

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Mój lekarz liczy tak samo ale ja lubię wiedzieć, który tydzień mi juz leci nawet jeśli nie jest skończony.

alla83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-04, 07:15   #1722
justkonev
Zakorzenienie

Ja tam mówię tak jak belly podpowiada, czyli że jestem w 9tc choć dziś 8t2d. Ale u gin zawsze będę mówić tygodniami i dniami tak jak ona
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-04, 07:25   #1723
MartaMagda
Zakorzenienie

UWAGA!

Wstałam i mnie nie mdli, nie wiem co się dzieje

Dzisiaj 9+4

Dziewczyny, Wy macie wykupiony abonament na belly? Polecacie?
Stary 2016-07-04, 07:36   #1724
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Ja tam mówię tak jak belly podpowiada, czyli że jestem w 9tc choć dziś 8t2d. Ale u gin zawsze będę mówić tygodniami i dniami tak jak ona
Mi gin powiedział że jestem w 7tygodniu czyli 6+1...Jak zapytałam czy to nie 6tygodbi to powiedział że w ogóle operowanie tylko tygodniami jest błędne na tym etapie bo maluch się tak rozwija szybko że czy to 6+1 czy 6+6 ma duże znaczenie
Ja jestem w 9tygodniu ciąży ale mój Kropek ma 5tygodbi (skończonych)

To jest jak na 2 tygodniowych wakacjach...11 dnia nie powie się że jest się już tydzień na wakacjach tylko że to drugi tydzień...

Myślę że te dni są ważne jak tygodnie...tak jak młoda mamę zapytasz ile mały ma lat to nigdy nie pada "rok" tylko jakieś twory: 14 miesięcy, 18miesieyc, 22 miesiące
Bo różnica jest duża co miesiąc u maluszka..

Ja wczoraj osiągnęłam max jedzenia...Cały dzień się pilnowałam ale kurde mam takie zaparcia że już chyba tyle we mnie weszło a tak mało wyszło że więcej się nie zmieści... Co ja mam zrobić
Stary 2016-07-04, 07:40   #1725
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alla83 Pokaż wiadomość
Bo mówimy mam 10 lat ....tzn skończone.... albo można powiedzieć że ktoś zaczął 11 rok życia.

W tym przypadku tygodni mówiąc jestem. w 8 tygodniu... to tak samo jakbyśmy powiedzieli zaczęłam 11 rok życia.

Najlepiej jest operować tygodniami i dniami i wtedy wiadomo co skończone co zaczete

O! Np dziecko które nie skończyło raczkuje..... czasami mówi się to jego pierwszy rok życia... co nie oznacza że juz skończył ten rok

Mam.nadzieje że trochę pomogłam

Ja wiem jaki jest ogólny przekaz ale dla mnie jest to dziwne. Dziecko jak ma rok i dwa miesiace to nie mówisz ze ma skończone dwa.

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Cytat:
UWAGA!

Dzisiaj 9+4

Oby tak dalej!

Ja belly nie używam. Jest wiele darmowych apek które robią to samo.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-07-04, 07:52   #1726
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
UWAGA!

Dzisiaj 9+4

ja wykupiłam w sobotę, po tym jak lekarz potwierdził bicie serca. uwielbiam belly i nie wyobrazalam sobie, ze przestane widziec ten pasek na górze w ilu procentach dzidziuś jest już "naładowany"

a ja dziś mam 8 tydzień 1 dzień i od wczoraj po kilku dniach ulgi znów męczą mnie mdłosci, odruchy wymiotne, wzdęcia popołudniowe i wieczorne i wstręt do jedzenia
Stary 2016-07-04, 07:58   #1727
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Ja wczoraj osiągnęłam max jedzenia...Cały dzień się pilnowałam ale kurde mam takie zaparcia że już chyba tyle we mnie weszło a tak mało wyszło że więcej się nie zmieści... Co ja mam zrobić
Polecam czopki glicerynowe

Jednak cofam, już mnie mdli. Chyba za szybko się ucieszyłam, bo przeważnie to od razu po przebudzeniu mnie brało
Stary 2016-07-04, 07:59   #1728
patiuszka
Zadomowienie

Dla mnie normalne się to liczenie wydaje. I ważne
Bo nikt nie pyta ile Twoja ciąża ma tygodni, tylko, w którym tygodniu jesteś, więc jak ktoś skończył już, powiedzmy piąty, to nie może powiedzieć, że nadal jest w piątym

Tak samo, jak kończysz np. 30 lat, to w dzień urodzin rozpoczynasz 31 rok życia

Nie chcę się wymądrzać, ale to musi być precyzyjne określenie, bo jak byłam w piątek zapisać się na badania prenatalne, to pani nie wystarczyło, że jestem w 9 tyg. Musiała wiedzieć dokładnie, że jest to skończone 8 tyg. i czwarty dzień :O
Dziewczyna przede mną w kolejce miała ciążę o kilka dni starszą, i choć była przede mną, to niestety nie udało jej się zapisać na termin z NFZ.
Te 4-5 dni różnicy sparwiły, że wolny termin był dla niej już za późno i za badanie będzie musiała zapłacić prawie 500 zł

sQuarra ja mam identycznie! I to dosłownie, łącznie z tym, że wczorajszy dzień opisałaś tak jakbym to była ja
Niby wiele nie zjadłam wczoraj, małą porcję makaronu z pesto na obiad, a na śniadanie i na kolację po porcji lodów śmietankowych Ale czułam się jakbym od tyłka po przełyk miała wypełniony tułów kamieniami
Jak sobie próbujesz z tym radzić?
Bo ja już podjęłam nieodwołalną decyzję, idę do apteki po syrop z laktulozą...

Edytowane przez patiuszka
Czas edycji: 2016-07-04 o 08:04
patiuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-04, 08:06   #1729
Opiumalfa
Zakorzenienie

Mam 3 apki na tel i żadna nie podaje ze mam skończony 9 ty tydzień tylko ze zaczęłam 8+0. No ale niech każda zostanie przy swoim nazewnictwie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-04, 08:06   #1730
Helmi24
Przyczajenie

Hej

Dziewczyny mam pytanie. Wczoraj byl u mnie 7tc5d i pojawil mi sie na papierze rano brazowy sluz ale malo go bylo. Od tamtej pory czysto. Czy mialyscie tez takie jednorazowe plamienia?

Zastanawiam sie czy leciec dzis do swojego lekarza skoro to bylo jednorazowe czy na razie obserwowac
Helmi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-04, 08:06   #1731
patiuszka
Zadomowienie

Cytat:
Polecam czopki glicerynowe

Jednak cofam, już mnie mdli. Chyba za szybko się ucieszyłam, bo przeważnie to od razu po przebudzeniu mnie brało
Czopki nie działają To znaczy nie tak jak powinny, nic mi to nie pomaga, że czopek zadziała miejscowo, skoro ja mam wnętrzności zapchane aż po same uszy Boszszszeee, cóż za obrzydliwy temat
Stary 2016-07-04, 08:12   #1732
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Mam 3 apki na tel i żadna nie podaje ze mam skończony 9 ty tydzień tylko ze zaczęłam 8+0. No ale niech każda zostanie przy swoim nazewnictwie

właśnie nie masz racje, nie masz skończonego 9 tygodnia, tylko skoro jesteś w 8, to masz zaczęty 9.
po prostu bardziej obrazowo, np u lekarza używa się skończonych tygodni i ciąży (ja mam np skończony 8 +1, ale w skrócie mówię, że jestem w 9 tygodniu, bo wczoraj go zaczęłam. zaczęłam, a nie skończyłam).
Stary 2016-07-04, 08:15   #1733
patiuszka
Zadomowienie

nattro, Helmi24 ciężko tak poradzić i brać odpowiedzialność za decyzję o wizycie u lekarza, ale powiem Wam jak ja mam. Żadnych objawów ciąży nie czuję i nie czułam oprócz bolesnych piersi, a i to przeszło... A plamienie brązowe w terminie miesiączek miałam jedno-dwu dniowe, wszędzie piszą i mówią mi, że to normalne, za pierwszym razem tylko spytałam lekarza przy okazji, ale on zupełnie nie przywiązał do tego uwagi, tylko powiedział, że następne razy też mogą się zdarzyć... Byle nie "czerwone"

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:

Będąc w ciąży 8 tygodni i 0 dni nie mogłaś "zacząć" 8 tygodnia jeszcze raz
Stary 2016-07-04, 08:25   #1734
Opiumalfa
Zakorzenienie

Lutówki 2017 ❤

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
właśnie nie masz racje, nie masz skończonego 9 tygodnia, tylko skoro jesteś w 8, to masz zaczęty 9.
po prostu bardziej obrazowo, np u lekarza używa się skończonych tygodni i ciąży (ja mam np skończony 8 +1, ale w skrócie mówię, że jestem w 9 tygodniu, bo wczoraj go zaczęłam. zaczęłam, a nie skończyłam).

Ok, ale mojlekarz właśnie nie używa tej terminologii tylko jak mam powiedzmy 7+5 to jestem w 7mym tygodniu
No ale już niech każdy liczy jak mu sie podoba

Edytowane przez Opiumalfa
Czas edycji: 2016-07-04 o 08:26
Stary 2016-07-04, 08:31   #1735
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Mi gin powiedział że jestem w 7tygodniu czyli 6+1...Jak zapytałam czy to nie 6tygodbi to powiedział że w ogóle operowanie tylko tygodniami jest błędne na tym etapie bo maluch się tak rozwija szybko że czy to 6+1 czy 6+6 ma duże znaczenie
Ja jestem w 9tygodniu ciąży ale mój Kropek ma 5tygodbi (skończonych)

To jest jak na 2 tygodniowych wakacjach...11 dnia nie powie się że jest się już tydzień na wakacjach tylko że to drugi tydzień...

Myślę że te dni są ważne jak tygodnie...tak jak młoda mamę zapytasz ile mały ma lat to nigdy nie pada "rok" tylko jakieś twory: 14 miesięcy, 18miesieyc, 22 miesiące
Bo różnica jest duża co miesiąc u maluszka..

Dobrze piszesz dobrze piszesz
Najlepiej operować tygodniami i dniami ile skończonych tygodni i dni

I tego się trzymajmy

Stary 2016-07-04, 08:32   #1736
Opiumalfa
Zakorzenienie

Kto ma jakieś wizyty w tym tyg! Ja dop w przyszłym....

Stary 2016-07-04, 08:34   #1737
AgatkaSz
Wtajemniczenie

A u mnie lekrze licza tak jak jestem w 7+1 to mowia 7 a jak 7+5 to 8 tydzien
Zawsze mowiłam ze jestem 8 tygodniu nawet jak mialam 7+1. Nikt nie pytal ktory tydzien skonczylas czy ktory tydzien zaczelaś
Albo jak macie te 7+3 to mówicie ze jestescie w drugim miesiacu ciazy nie w pierwszym
39+1 to 9 miesiac ciazy mimo ze nie skonczony
Tak samo 9+1 to 10 tydzien ciazy mimo ze nie skonczony

AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-04, 08:34   #1738
patiuszka
Zadomowienie

Cytat:
Ok, ale mojlekarz właśnie nie używa tej terminologii tylko jak mam powiedzmy 7+5 to jestem w 7mym tygodniu
No ale już niech każdy liczy jak mu sie podoba

Tylko, że to nie chodzi o terminologię, tylko o błąd, może upewnij się jeszcze u lekarza, bo jak badanie prenatalne trzeba zrobić najpóźniej do końca 13 tygodnia, to wychodzi na to, że licząc tak jak Twój lekarz zrobiłabym je dopiero w 14, czyli po fakcie!
Ja wiem, że się uwzięłam na te "prenatalne", których pewnie nie będziesz robić Ale dopiero w piątek uświadomiła mi babka w Invicta, że lepiej znać dokładnie
Stary 2016-07-04, 08:36   #1739
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patiuszka Pokaż wiadomość
Tylko, że to nie chodzi o terminologię, tylko o błąd, może upewnij się jeszcze u lekarza, bo jak badanie prenatalne trzeba zrobić najpóźniej do końca 13 tygodnia, to wychodzi na to, że licząc tak jak Twój lekarz zrobiłabym je dopiero w 14, czyli po fakcie!

Ja wiem, że się uwzięłam na te "prenatalne", których pewnie nie będziesz robić Ale dopiero w piątek uświadomiła mi babka w Invicta, że lepiej znać dokładnie

Pamiętaj ze nie mieszkam w PL i tutaj jest trochę inaczej.

Stary 2016-07-04, 08:36   #1740
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Kto ma jakieś wizyty w tym tyg! Ja dop w przyszłym....

Ja idę 11 lipca na spotkanie z położna...nie wiem co mnie tam czeka.

Czy któraś dziewczyna mieszka w Anglii
Taką samotna się czuje... ... wcześniejsze ciaze zaczete i skonczon3 w Polsce...a teraz taka zielona jestem w tym temacie tu w Anglii

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości