|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
norka27 i esel12345 Bardzo dziękuję, za pomoc. Napewno będę o nie walczyc! To prawda.....stoją na bardzo nasłonecznionym parapecie..... trzeba je przenieśc tak?? PRZENIOSE!
A korzenie w doniczce są srebrno- zielone i mają małe brązowe plamki i są takie jakby,.... pomarszczone, zgniecione... :/ AHA! i najpierw zmienic podłoże, czy najpierw terapia z woreczkiem? Oczywiscie doniczke wkłaamy do woreczka tak?? i tylko doniczke bez liści? HEH głupie pytania ale niie znam się na tym kompletnie:/ Bede walczyc Głupia jestem, że je zaniedbałam ![]()
|
#1742 |
|
Zakorzenienie
|
A ja sie dolacze do watku o podlozach ktorych nie warto kupowac - bedac w polandii zaopatrzylam sie w kilka opakowan roznych podlozy w Praktikerze - masakra - znaczy sie z wygladu bo z tego co widze ani sie nie zbryla ani nie rozwla i nawet szybko przesycha (ale tez i slonko niezle przygrzewalo wiec nie wiem czyja to zasluga) ale sporo tam mchu, dziwnie dlugie, waskie kawalki - ciezko w to wsadzac roslinke musialam je lamac i jakies takie ciemne jak torf to wyglada, maziste fuj. To podloze z firmy Substral - dla kambrii ok ale dla falkow, hmm chyba juz nie. Drugie to ten Composan co tu kolezanka juz odradzala - ma kawalki jakis smieci, styropianu czy jakos tak - ale zasluga jest to ze jest juz z nawozem podobno. Jeszcze nie wsadzilam w to kwiatkow, trzymam jako rezerwe.
Za to mam nowy nawoz i widze ze sie falkom spodobal - polowa zostala nim podlana dla obserwacji, jeden nawet zaczal wypuszczac ped kwiatowy ale nie przysiegam ze to zasluga nawozu Nie ma bialego osadu, nie robi sie plesn - po nawozie z substrala zdazala sie biala plesn na podlozu. Firma Agrecol - mineral zel - fajny sklad - dobra proporcja azotu, jest i potaz i zelazo, duzo mikroelementow czyli na okres wzrostu ok.
|
|
|
|
#1743 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki norka. No nic. Będę obserwować, zmienię wodę, jakby co to najwyżej czymś spryskam. Tak mi go szkoda
|
#1744 |
|
Zakorzenienie
|
dada ja tez nie mialam kiedys wprawy i szczesliwa jestem ze moj pierworodny to wszystko zniosl dzielnie
Ale przed nim byl taki ktorego w ziemie ogrodowa wsadzilam...... Ok zrob tak - wsadz je do michy z woda - jak masz odzywke to wlej troche, niech se postoja tak z 15 min, odkap je dobrze i jutro przesadzanko. Korzenie beda bardziej elastyczne, do gory nogami kolesia, zlap za liscie i wyciagnij, obtrzachnij, pousuwaj palcami to co pomiedzy korzeniami i te wszystkie miekkie, brunatne i inne ukryte w srodku ucinaj, zasyp cynamonem ranke i wsadz w nowe podloze. Poniewaz one takie kiepskie sa to wez je po tym podlej i wtedy wsadz cala doniczke z liscmi do worka, zawiaz u gory, ponakluwaj czyms i postaw w cieple i jasne miejsce. Idz do sklepu i wez pare zrywek mysle ze poemieszcza falka z doniczka. I codziennie otwieraj na kilka minut by swieze powierze doszlo - dobrze bedzie jak ponawiercasz duzo dziurek w doniczce, bedzie dostep powietrza do korzonkow. No i powodzenia bo reanimacja to zawsze ciezkie zadanie ale jesli sa kozenie to dobrze, podstawa, a liscie urosna nowe, ludki reanimuje bezllistne z powodzeniem. W googlach wpisz falenopsis bez lisci, reanimacja czy jakos tak i cos tam poczytasz.
|
|
|
|
#1745 |
|
Raczkowanie
|
norka27 Jesteś kochana! Dziękuję Ci bardzo! zrobię tak jak radzisz i jutro je przesadzę i zrobię reanimację! Napiszę jak mi idzie
Biore się za moje małe biedne falki i pózniej za prezentacje.....bo w piątek ustny polski! aaaaaa! Pozdrawiam
|
#1746 |
|
Zakorzenienie
|
Dada to powodzenia zycze, trzymam kciuki za egzamin. Wlasnie doczytalam ze dobrze by bylo mu mokre oklady naliscie zrobic (wilgotna higieniczna przlozyc na chwilke) moze je to ujedrni do rana troche i koniecznie daj im pic - tak 15 - 20 min w wodzie. Powodzenia
|
|
|
|
#1747 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam [może głupie
] pytanie: czy to że dość dawno przekwitnięty pęd kwiatowy usycha to oznaka czegoś niedobrego czy to raczej normalne? Po tym jak kwiaty opadły [w listopadzie] obcięłam ten kawałek pędu - został ok. 2o cm 'patyk'. Z żadnego oczka storczyk nie przedłużył pędu. Do zeszłego tygodnia 'patyk' był zielony, a teraz zaczął żółknąć i usychać. No i nie wiem co o tym myśleć - czy to coś złego czy to normalne
|
|
#1748 |
|
Raczkowanie
|
Co do podłoża dla storczyków
Ja używam dwóch na raz. Znaczy się mieszam. Obydwa kupuje w Castoramie. Pierwszy to Substral podobno podłoże premium (fioletowe opakowanie ok 9-10 zł). norka27 o nim pisała i rzeczywiście jest strasznie drobny dlatego go mieszam z o wiele grubszym Zielona planeta podłoże do storczyków(białe opakowanie z storczykami w kwadratowych ramkach, ok 6 zł). On jest z włóknem kokosowym i keramzytem. Niby śmieci ale ja sobie go chwale po przesadzeniu w takie podłoże storczyki mi szaleją z wypuszczaniem nowych listków i pędów. Mój jeden z pierwszych ma 6 pędów (gdzieś wklejałam jego zdjęcie) a teraz robi mi niespodziankę i każdy pęd kwiatowy ma od 2 do 5 nowych rozgałęzień. Jestem sama zdumiona cypressangel Myślę, że twój storczyk pozbywa sie tego co mu nie potrzebne. Jeśli ma tylko zdrowe korzonki i listki to myślę, że jeśli dostanie troszkę czasu i odżywki to może wiosna zrobi swoje. Pęd.... zobacz co dalej robi jeśli uschnie to uschnie wtedy go obetnij a jeśli ci to przeszkadza to obetnij teraz. Ja mam teraz szczęście z moim pierwszym. Przekwitł w grudniu a teraz ze starego pędu obciętego po trzecim oczku (moim zdaniem pierwszy i statni obcięty przezemnie pęd) wypuszcza nowe rozgałęzienie a na dodatek w całym moim szczęściu i zaczyna wypuszczaś nowy pęd Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-05-06 o 20:12 |
|
|
|
#1749 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Śliczne liście też mam takiego w różowym kolorze a co ciekawe nigdy do końca nie otwiera kwiatów,ale bardzo długo i obficie kwitnie.
|
|
|
|
|
#1750 |
|
Zakorzenienie
|
ewelinko, dziękuję za odpowiedź
|
#1751 |
|
po prostu Łinli
|
mojemu storczykowi ostatni kwiatek opadł przedwczoraj, łodyżka żółknie leciutko... obcinać, czy nie obcinać? niby wszyscy piszą żeby obciąć po przekwitnięciu, jednak boje sie bo ostatnio jak obcięłam to dwa storczyki mu umarły po tym
|
|
#1752 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
jechałam wczoraj specjalnie do miasta ( do ikei) zobaczyć czy są te storczyki..co się okazało? ze w moim mieście nie ma żadnej ikei... ( i sobie chyba coś wmówiłam ale nie poddałam sie i pojechałam do NOMI.. a taaam cala masa pięknych storczyków.. od małych do dużych! od białych do żółtych w ciapki tak tez kupilam sobie białeho w prążki... ale jak teraz patrze ma taki niewielki bialy nalot na korze... ![]() ma piekne zdrowe lisice i korzenie.. kwiaty w stadiu kwitnięcia.. przesadzać i zmieniac kory na razie nie chce bo o pąki się boje ;/ moze to nie grożne? ps: piekny jest (egoistka)
|
|
|
|
#1753 |
|
Przyczajenie
|
Witam jestem poraz pierwszy ale mam nadzieje ze mi pomozecie mam problem z moim kochanym kwiatuszkiem \phalaenopsis| na lisciach ma lepkie kropeczki pani w kwiaciarni kazala mi go przemyc woda z octem i tez tak zrobilam ale nie ma poprawy moze go przesadzic ??korzenie powietrzne tez nie wygladaja najlepiej moje malenstwo marnieje w oczach co robic jak mi sie uda to wkleje zdjecia mam problemy ze zdjeciem
Edytowane przez home Czas edycji: 2009-05-07 o 14:02 |
|
|
|
#1754 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat ze strony Orchidsklepiku "Na spodach liści powstały kropelki jakiejś substancji, jest ona przezroczysta i klejąca. Czy to jest normalne? Klejąca substancja to cukier wydzielany przez rośline. Jest to pozytywna oznaka, dzieje się tak ponieważ komórki liści nie mogą magazynować więcej wody i zostaje ona wydzielana poza komórki. Oznacza to wspaniała kondycja roślina. Może to też oznaczać (Negatywne znaczeniu faktu) |
|
|
|
|
#1755 |
|
Raczkowanie
|
esel12345
a ten nalot nie jest przypadkiem spowodowany podlewaniem wodą z dużą ilością kamienia Udało mi się kilkakrotnie zakupić storczyka który miał biały nalot na liściach, korze a także na foliowej osłonce w którą był zapakowany kwiatek.Śliczny kolor lubię storczyki w ciapki i paski Niech zdrowo rośnie .
|
|
|
|
#1756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiem, że ja przesadzam każdego kwiatka jakiego przyniosę do domu. Nie ufam samej korze. A w czasie kwitnienia czy nie....... Dla mnie bez większego znaczenia jeśli jest się tylko bardzo ostrożnym a i to zależy od korzeni. Jeśli zdrowe to nie ma czym się stresować. Jednak gdy drastycznie zmniejszysz ich liczbę przez to iż są zgnite i trzeba się ich pozbyć to i możliwe że szybko nam kwiatek przekwitnie. Tak miałam w przypadku mojej miniaturki ale teraz po 2 miesiącach grzecznie przedłuża nieobcięty stary pęd a raczej dwa. |
|
|
|
|
#1757 |
|
Raczkowanie
|
przedziorek i ewelinka2026 dziękuje..
na razie go zostawię niech rośnie sobie ale obserwować będę ![]() eh kupiłam wczoraj białego w paski a dzisiaj mój wcześniejszy chyba z zazdrości zaczął przekwitać ![]() ale i tak poluje na białego w ciapki ;] pozdrawiam dziewczęta
|
|
|
|
#1758 |
|
Raczkowanie
|
Mój kolejny reanimowany falek w keramzycie zaliczył śmietnik zgnił , liście zżółkły
Kolejne dwa chyba mają się dobrze widać małe zalążki nowych korzeni, wiec może będzie ok Jak myślicie czy tego z tym "ciut" większym korzonkiem mogę włożyć do zwykłego podłoża? Jedyny problem jest taki, że strasznie zwiędły im liście, zupełnie są bez jędrności!!! Nie wiem czy dobrze, ale od rana moczę je całe w wodzie i widzę już troszkę poprawę, ale to jeszcze nie to co bym chciałaReszta ma się dobrze, dwa przekwitły i odpoczywają sobie ![]() A dwa dni temu dostałam od męża kolejny okazik ślicznego bordowego PHALAENOPSISA- ELEGANT DEBORA Co do podłoża mam właśnie Compo Sana i jak na razie, jestem z niej zadowolona miałam już gorsze!!! Ostatnio jak byłam w PL to poprzesadzałam mamie wszystkie falki w ta ziemie tej firmy, wiec mam nadzieje, że nie ucierpią jej falki!!!Co do tych doniczek różowych(są też rożne kolory) z tworzywa(kilka wątków wcześniej pisałyście o nich,nawet było foto) ja osobiście nie polecam, ponieważ są zbyt ciasne i nie dochodzi powietrze i co za tym idzie korzenie gniją!!! Wiem bo mam takie, ale już ich nie używam!!! bierka83- piękne
Edytowane przez luka3006 Czas edycji: 2009-05-07 o 22:14 |
|
|
|
#1759 |
|
Zadomowienie
|
luka3006-dziekuje
.Niech nadal rosnie zdrowo i tak pieknie![]() ![]() Odnosnie przesadzania itd to ja niestety nie jestem w stanie pomoc,jeszcze nie przesadzilam ani jednego ze swoich i doswiadczenia oraz wiedzy na ten temat brak ![]() A tu moje najmlodsze pieknosci hihi Mialam pokazac dopiero jak bedzie wiecej kwiatow ale nie moglam sie powstrzymac |
|
|
|
#1760 |
|
Wtajemniczenie
|
śliczne kwiatki, tak oglądam i oglądam i myślę, że może by wzbogacic moją kolekcje
![]() tylkko gdzie ja je będę stawiać :P |
|
|
|
#1761 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, czy jeżeli jeden kwiatek (z pięciu) mojego storczyka usycha - to co to może oznaczać? Inne kwiatki są jeszcze ładniutkie.. czy on już zaczyna przekwitać? Jaki może być powód tego, że tylko jeden kwiatek zmarniał?
|
|
|
|
#1762 |
|
Raczkowanie
|
berenice, storczyki przekwitają stopniowo, więc pewnie Twój juz zaczął... nie martw się
następne mogą jeszcze piękne długo się utrzymywać
|
|
|
|
#1763 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bardzo często tak miałam, że jeden usechł, a pozostałe pięknie wyglądały jeszzcze przez długi czas
także bez obaw
|
|
|
|
#1764 |
|
Raczkowanie
|
no i cieszyłam się dziś nowym storczykiem.. a patrze na starego i zauważyłam na jednej z kory taki szary nalot co mnie skłoniło do pogrzebania w doniczce... tak grzebalam ze wygrzebalam calego storczyka a tam <ZONK> :O co sie z korzonkami stalo ![]() pomocy.. poobcinac? ale ktore.. i cynamonu czy czegos takiego nie mam do posypania obcietych.,.. a moze zostawić... wiekszosc jest zółtych... kwiatek wlasnie zaczyna przekwitac... poradcie coś.. bo jak mi umże ten kwiatego to chlopak mi nie podaruje ;( juz mu kaktusa kiedys zasuszyłam wiec o storczyczka dbalam jak o nic innego.. az tu masz |
|
|
|
#1765 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie
![]() Na jednym ze storczykow tzn na podlozu i korzonkach pojawil mi sie ten bialy meszek,dzis to zauwazylam.Po ostatnim podlewaniu w tym wlasnie kwiatku zostala woda (pierwszy raz mi sie przytrafilo) Teraz postawilam go do slonecznego miejsca zeby podsechl,ale powiedzcie mi da sie go jakos uratowac zeby calkiem nie podgnil??? korzenie w doniczce sa ladne zielone tylko na gorze takie cos.Bardzo prosze o rady ![]() Z gory bardzo dziekuje.Pozdrawiam Was cieplo. a i dolaczam foto,az mi glupio co ja to porobilam |
|
|
|
#1766 |
|
Zadomowienie
|
esel12345 az sie boje dokopac do mojego
choc z zewnatrz ma zielone korzenie,to zaczynam sie zastanawiac co ma w srodku...Nie martw sie na pewno dziewczyny pomoga Tobie go odratowac ja trzymam kciuki i zycze powodzenia Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2009-05-07 o 17:49 |
|
|
|
#1767 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyjmij go z doniczki, wypłucz i dobrze przesusz korzenie - może poleżeć z dzień w przewiewnym i suchym miejscu. A potem przesadź do świeżego podłoża. I obserwuj, czy nalot się nie odnawia.
|
|
|
|
|
#1768 |
|
Zadomowienie
|
dziekuje za odpowiedz.
tak zrobie zobacze co bedzie dalej.pozdrawiam |
|
|
|
#1769 |
|
Raczkowanie
|
A tak w ogóle to pokazujecie dziewczyny takie śliczności, ze nabieram apetytu na zakupy
Z moich 6 faleczków kwitną tylko 2 - piegusek i niezniszczalna miniaturka. I mój pierworodny wypuszcza przedłużenie - trzeci raz na tym samym pędzie. Zaczynam się zastanawiać, czy nie jest to dla niego za dużym wysiłkiem
|
|
|
|
#1770 |
|
Raczkowanie
|
bierka83 --- ja od zewnątrz też miałam piękne korzonki...
tylko zaczęłam grzebać bo znalazłam jedna kore z nalotem... i wyciągnęłam a tam takaa masakra... wie któraś z was co zrobić? ponawiam pytanie ;( (czyt wyżej ) <bezradny> |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.

A korzenie w doniczce są srebrno- zielone i mają małe brązowe plamki i są takie jakby,.... pomarszczone, zgniecione... :/ AHA! i najpierw zmienic podłoże, czy najpierw terapia z woreczkiem? Oczywiscie doniczke wkłaamy do woreczka tak?? i tylko doniczke bez liści? HEH głupie pytania ale niie znam się na tym kompletnie:/ Bede walczyc

Nie ma bialego osadu, nie robi sie plesn - po nawozie z substrala zdazala sie biala plesn na podlozu. Firma Agrecol - mineral zel - fajny sklad - dobra proporcja azotu, jest i potaz i zelazo, duzo mikroelementow czyli na okres wzrostu ok.
] pytanie: czy to że dość dawno przekwitnięty pęd kwiatowy usycha to oznaka czegoś niedobrego czy to raczej normalne? Po tym jak kwiaty opadły [w listopadzie] obcięłam ten kawałek pędu - został ok. 2o cm 'patyk'. Z żadnego oczka storczyk nie przedłużył pędu. Do zeszłego tygodnia 'patyk' był zielony, a teraz zaczął żółknąć i usychać. No i nie wiem co o tym myśleć - czy to coś złego czy to normalne

a ten nalot nie jest przypadkiem spowodowany podlewaniem wodą z dużą ilością kamienia
miałam już gorsze!!! Ostatnio jak byłam w PL to poprzesadzałam mamie wszystkie falki w ta ziemie tej firmy, wiec mam nadzieje, że nie ucierpią jej falki!!!
piękne