QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-18, 11:43   #1741
caskada
Zakorzenienie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez littlemary Pokaż wiadomość

Byłam w sumie ciekawa czy wpłynie to jakoś na termin krwawienia. Rozpoczęcie nowego opakowania pewnie nieźle by zamieszało, a tak masz to z głowy
no wlasnie tak tez myslalam bo biorac hormony tak dlugi czas to nie jest tak ze dzialaja tylko 1 dzien a drugiego dnia jak zapomnisz wziasc tabletke ,to nie dzialaja
tez jestem zadowolona i teraz pilnuje jak w zegarku aby mi sie nie zdarzylo zapomniec poprostu polozylam sobie je na widoku teraz
Stary 2012-05-19, 12:59   #1742
littlemary
Rozeznanie

Ja mam z kolei inny problem. Biorę Qlairę od ponad dwóch lat i nie mam żadnych efektów ubocznych oprócz tragicznego spadku libido. Mam niedługo wizytę u lekarza, zapewne zmieni mi tabletki. Trochę się obawiam bo te bardzo dobrze toleruję ...

Just awesome!
littlemary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 13:28   #1743
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez littlemary Pokaż wiadomość
Ja mam z kolei inny problem. Biorę Qlairę od ponad dwóch lat i nie mam żadnych efektów ubocznych oprócz tragicznego spadku libido. Mam niedługo wizytę u lekarza, zapewne zmieni mi tabletki. Trochę się obawiam bo te bardzo dobrze toleruję ...
ja przy kazdych tak mam a biore 10 lat juz tabsy
ale poki Q mi sluzy nie bede zmieniac
jedynie migreny tez mam ale one beda przy kazdych
tak samo jak niskie lub brak libido..
cos za cos
Stary 2012-05-20, 09:14   #1744
Voodoo Child
Przyczajenie

Cześć dziewczyny.
Niedawno zmieniłam plastry Evra na tabletki Qlaira. Ginekolog przekonywał, że sa dla mnie zdrowsze. Wcześniej obawiałam się tabletek ze względu na to, że przy jakichkolwiek problemach z przewodem pokarmowym (biegunki, wymioty) nie są wchłaniane, ale mam taki rodzaj pracy, że widoczny plaster czasem przeszkadzał (pracuję w teatrze). Jak na złość, w piątek się rozchorowałam i lekarka przepisała mi końską dawkę Augmentiny (7 gramów dziennie) i do tego ketokonazol. Powiedziałam jej, że biorę Qlairę, stwierdziła, że te leki są niezbędne i mam je brać naraz z antykoncepcją. Dziś o 8.30 przyjęłam 10 tabletkę Qlairy z blistra, o 10 dostałam dosyć silnej biegunki, czytam na ulotce, że tabletka mogła się nie wchłonąć. Mam tylko jedno opakowanie Qlairy, bo ginekolog przepisał mi je "na próbę", mam umówioną wizytę dopiero na 30 maja. Zupełnie nie wiem co zrobić, bo teoretycznie powinnam przyjąć 10tą tabletkę nowego blistra, którego nie posiadam. Dziś rano dostałam też krwawienia, ale wyczytałam z ulotki, że to niby jest normalne. Zastanawiam się, czy te wszystkie prochy się nawzajem nie niwelują. Nie ma żadnego telefonu awaryjnego do gina, a od mojej ginekolożki nie dostałam żadnego namiaru, nie wiem czy jest sens jutro łykać nowa tabletkę, jeżeli ta dziesiąta się nie wchłonęła..
Stary 2012-05-20, 10:18   #1745
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Voodoo Child Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Niedawno zmieniłam plastry Evra na tabletki Qlaira. Ginekolog przekonywał, że sa dla mnie zdrowsze. Wcześniej obawiałam się tabletek ze względu na to, że przy jakichkolwiek problemach z przewodem pokarmowym (biegunki, wymioty) nie są wchłaniane, ale mam taki rodzaj pracy, że widoczny plaster czasem przeszkadzał (pracuję w teatrze). Jak na złość, w piątek się rozchorowałam i lekarka przepisała mi końską dawkę Augmentiny (7 gramów dziennie) i do tego ketokonazol. Powiedziałam jej, że biorę Qlairę, stwierdziła, że te leki są niezbędne i mam je brać naraz z antykoncepcją. Dziś o 8.30 przyjęłam 10 tabletkę Qlairy z blistra, o 10 dostałam dosyć silnej biegunki, czytam na ulotce, że tabletka mogła się nie wchłonąć. Mam tylko jedno opakowanie Qlairy, bo ginekolog przepisał mi je "na próbę", mam umówioną wizytę dopiero na 30 maja. Zupełnie nie wiem co zrobić, bo teoretycznie powinnam przyjąć 10tą tabletkę nowego blistra, którego nie posiadam. Dziś rano dostałam też krwawienia, ale wyczytałam z ulotki, że to niby jest normalne. Zastanawiam się, czy te wszystkie prochy się nawzajem nie niwelują. Nie ma żadnego telefonu awaryjnego do gina, a od mojej ginekolożki nie dostałam żadnego namiaru, nie wiem czy jest sens jutro łykać nowa tabletkę, jeżeli ta dziesiąta się nie wchłonęła..
Jeśli to była jednorazowa biegunka to nie powinnaś się czym przejmować. + czas wchlaniania (rzeczywisty) tabletki to ok. 1,5h, więc spokojnie.
Stary 2012-05-20, 10:45   #1746
Voodoo Child
Przyczajenie

Dzięki wielkie!! Mam nadzieję, ze jakoś przebrnę przez tą całą Qlairę
Stary 2012-05-20, 16:33   #1747
martusiek1
Przyczajenie

Unhappy Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Qlaire biorę 1,5 roku od niedawna pojawiły problemy skórne łojotok,zaskórniaki ,wągry.Nie wspomnę ze zmniejszone libido nie jest mi obce.Czas zmienić tabletki i znowu dylemat na jakie żeby wszystko było tak jak powinno....
martusiek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-20, 17:02   #1748
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusiek1 Pokaż wiadomość
Qlaire biorę 1,5 roku od niedawna pojawiły problemy skórne łojotok,zaskórniaki ,wągry.Nie wspomnę ze zmniejszone libido nie jest mi obce.Czas zmienić tabletki i znowu dylemat na jakie żeby wszystko było tak jak powinno....
To nie powinien być Twój dylemat
Stary 2012-05-20, 21:22   #1749
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martusiek1 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią, to lekarz powinien Ci dobrać tabletki. Każda kobieta ma inny organizm, więc nie da sie tak z lista usiąść i sobie wybrać, niestety...
Stary 2012-05-22, 22:40   #1750
kasia_00
Przyczajenie

Hej Dziewczyny
Zażywam Qlaire czwarty miesiąc. I co miesiąc mam plamienia/krwawienia mniej więcej od połowy opakowania. Wcześniej zażywałam Yasminelle, ale zmieniłam na te ponoć dużo bardziej naturalne, ze względu na zatrzymania wody. Najgorsze jest to, że tym moim plamieniom towarzyszy okropny ból brzucha jak przy okresie. Chciałam pozażywać te 3 miesiące licząc, że się wszystko unormuje. Ale przy czwartym opakowaniu nadal jest tak samo. Oczywiście pójdę do lekarza, ale nim się tam dostanę to chciałam zapytać czy któraś z Was miała taką sytuację ?
kasia_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 22:41   #1751
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_00 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny
Zażywam Qlaire czwarty miesiąc. I co miesiąc mam plamienia/krwawienia mniej więcej od połowy opakowania. Wcześniej zażywałam Yasminelle, ale zmieniłam na te ponoć dużo bardziej naturalne, ze względu na zatrzymania wody. Najgorsze jest to, że tym moim plamieniom towarzyszy okropny ból brzucha jak przy okresie. Chciałam pozażywać te 3 miesiące licząc, że się wszystko unormuje. Ale przy czwartym opakowaniu nadal jest tak samo. Oczywiście pójdę do lekarza, ale nim się tam dostanę to chciałam zapytać czy któraś z Was miała taką sytuację ?
Q. jak większości zażywających kobiet po prostu nie trzymają Ci cyklu. Idź do lekarza, z pewnością zmieni Ci je na mocniejsze
Stary 2012-05-23, 12:12   #1752
kasia_00
Przyczajenie

Dzięki na informację
Byłam dzisiaj u lekarza i stwierdziła, że nie każdemu pasują te 28 tabletkowe. No i kazała mi wrócić do poprzednich, mimo zatrzymania wody, tylko przepisała mi yaz, ze względu na to, że przyzwyczaiłam się już do nie robienia przerwy. Mam nadzieję, że po nich nie będzie takich skutków ubocznych.
kasia_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 13:18   #1753
WczorajszySen
Raczkowanie

mam dylemat..
po świętach wielkanocnych byłam u gina odstawiłam tabletki i już nie biorę ponad miesiąc..
stąd tez mam pytanie dlaczego nie mam okresu? robiłam test i wyszedł negatywny. POMOCY!!

Już nie możemy doczekać się kiedy Cię zobaczymy
Serduszko <3

22.08.2015 - ?

WczorajszySen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 14:24   #1754
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WczorajszySen Pokaż wiadomość
mam dylemat..
po świętach wielkanocnych byłam u gina odstawiłam tabletki i już nie biorę ponad miesiąc..
stąd tez mam pytanie dlaczego nie mam okresu? robiłam test i wyszedł negatywny. POMOCY!!
Błagam Cię... chyba sama nie wiedziałaś co bierzesz. Po odstawieniu cykl może być zaburzony nawet pół roku, więc spokojnie...
Stary 2012-06-01, 12:11   #1755
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Pewnie już pewnie 100 razy o tym mowa, ale wole się upewnić czy jeżeli biorę tabletki 21+7 i mam je wymienić na qlairę w pierwszym dniu krwawienia to czy działanie antykoncepcyjne bedzie zachowane?
Stary 2012-06-01, 12:17   #1756
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzerwonaDziewczyna Pokaż wiadomość
Pewnie już pewnie 100 razy o tym mowa, ale wole się upewnić czy jeżeli biorę tabletki 21+7 i mam je wymienić na qlairę w pierwszym dniu krwawienia to czy działanie antykoncepcyjne bedzie zachowane?
tak jest
Stary 2012-06-01, 12:33   #1757
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
tak jest
Dzięki
Stary 2012-06-01, 13:11   #1758
WczorajszySen
Raczkowanie

eki wol
Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Błagam Cię... chyba sama nie wiedziałaś co bierzesz. Po odstawieniu cykl może być zaburzony nawet pół roku, więc spokojnie...

dzięki jestem zmartwiona i dlatego pytam bo juz zbliża się 2 miesiąc jak okresu brak...

Już nie możemy doczekać się kiedy Cię zobaczymy
Serduszko <3

22.08.2015 - ?

WczorajszySen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 14:42   #1759
darkand
Przyczajenie

.

Edytowane przez darkand
Czas edycji: 2012-06-01 o 15:07
darkand jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-01, 14:54   #1760
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darkand Pokaż wiadomość
Hej!

Moja ginekolog wlasnie zmienila mi preparat i mam do sprzedania opakowanie Qlairy, cena to 40 zl. Jesli ktos bylby zainteresowany to prosze o kontakt
1. Sprzedaż na forum jest zabroniona i grozi banem.
2. Sprzedaż leków na recepte poza apteką jest karalna.
Stary 2012-06-01, 15:02   #1761
darkand
Przyczajenie

Nie ma sprawy, usune post tylko nie moge znalezc tej opcji. Ale skoro juz jestes takim strozem prawa to podobny post pojawil sie w watku o Lesine. Chciaz wcale mnie to nie dziwi, bo jak ktos ma problemy z doborem tabletek i posiada w domu cala apteke to chcialby sie tego w jakis sposob pozbyc.
darkand jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 18:26   #1762
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darkand Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy, usune post tylko nie moge znalezc tej opcji. Ale skoro juz jestes takim strozem prawa to podobny post pojawil sie w watku o Lesine. Chciaz wcale mnie to nie dziwi, bo jak ktos ma problemy z doborem tabletek i posiada w domu cala apteke to chcialby sie tego w jakis sposob pozbyc.
Nie jestem strozem prawa a takie posty pojawiaja sie niestety w wielu wątkach. Najpierw czyta się regulaminy, później pisze na forach, to obowiązuje od zawsze i wszędzie.
Stary 2012-06-01, 18:59   #1763
optymissstka
Raczkowanie

Dziewczyny, ginekolog przepisał mi dziś tabletki Qlaira - póki co jedno opakowanie. To będą moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Zacznę je brać za ok 3 tygodnie. Ale muszę do tego czasu rozwiać kilka wątpliwości:
a) gin zlecił mi jedynie próby wątrobowe, powiedział, że nie ma potrzeby badać teraz poziomu hormonów
b) nie przeprowadził ze mną w zasadzie żadnego wywiadu... powiedziałam mu sama, że najbardziej się boję przytyć (już mam nadwagę), o nic nie zapytał

Mam zaawansowany cellulit i od kilku miesięcy prawie bezskutecznie próbuję schudnąć. Czytałam, że tabletki mogą mi ten cellulit jeszcze zwiększyć... Powiedziałam o tym lekarzowi - nie skomentował. Powiedział tylko, że przepisze mi Qlairę, bo większość pacjentek jest zadowolona...

Jak myślicie: powinnam na własną rękę zbadać poziom hormonów czy może powinnam przestać histeryzować i wypróbować te tabsy?

(przepraszam, że robię mały offtop)
Stary 2012-06-01, 19:08   #1764
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez optymissstka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ginekolog przepisał mi dziś tabletki Qlaira - póki co jedno opakowanie. To będą moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Zacznę je brać za ok 3 tygodnie. Ale muszę do tego czasu rozwiać kilka wątpliwości:
a) gin zlecił mi jedynie próby wątrobowe, powiedział, że nie ma potrzeby badać teraz poziomu hormonów
b) nie przeprowadził ze mną w zasadzie żadnego wywiadu... powiedziałam mu sama, że najbardziej się boję przytyć (już mam nadwagę), o nic nie zapytał

Mam zaawansowany cellulit i od kilku miesięcy prawie bezskutecznie próbuję schudnąć. Czytałam, że tabletki mogą mi ten cellulit jeszcze zwiększyć... Powiedziałam o tym lekarzowi - nie skomentował. Powiedział tylko, że przepisze mi Qlairę, bo większość pacjentek jest zadowolona...

Jak myślicie: powinnam na własną rękę zbadać poziom hormonów czy może powinnam przestać histeryzować i wypróbować te tabsy?

(przepraszam, że robię mały offtop)
Ja na Twoim miejscu zdecydowanie nie kupiłabym tabletek i poszła do innego lekarza, który zleci Ci badania (a są one potrzebne). Krzepliwość, próby wątrobowe i profil hormonalny koniecznie.
Z Q. wcale aż tak dużo dziewczyn zadowolonych nie jest, chociaż wiadomo-jest to kwestia indywidualna. Twój lekarz ma najwyrazniej umowe z koncernem Bayern i Ci to wcisnal zeby zarobic, dosłownie
Niestety czesto tak bywa, ze cellulit po tabletkach sie zwieksza, jednak same hormony nie powoduja, ze ciezej jest schudnac. Znajdz lepszego lekarza, opowiedz mu o wszystkim, zrob badania i na podstawie wyniku niech przepisze ci odpowiednie tabletki. Tym bardziej, ze byc moze-tabletki nie sa dla ciebie, to wyjdzie wlasnie w badaniach

przepraszam za dosc chaotyczną wypowiedz
Stary 2012-06-14, 23:23   #1765
Kicia131
Zadomowienie

Hej, pozwólcie, że dołączę do wątku Tabletki Q. brałam ponad rok, ponieważ po każdych innych miałam maleńkie libido i stany depresyjne :P
Od stycznia mam przerwę w tabletkach i od lipca wracam do nich z powrotem z jednej strony cieszę się (poprawi mi się cera! i jeden stres mniej ) a z drugiej mam świadomość, że libido troszkę spadnie i znowu będę truć organizm..
Dodatkowo lekarka mnie wystraszyła torbielami na jajnikach i skierowała na usg, bo pomimo tego, że nie biorę tabsów od stycznia, to okres mam co 6 tygodni i to ją troszkę martwi Oby to jednak nie było nic poważnego!
Tak czy inaczej z powrotem wracam do Q i jestem ciekawa, czy i tym razem nie będzie żadnych skutków ubocznych. W końcu biorę je na "czysty" organizm
Cytat:
Napisane przez WczorajszySen Pokaż wiadomość
eki wol

dzięki jestem zmartwiona i dlatego pytam bo juz zbliża się 2 miesiąc jak okresu brak...
Nie martw się, ja po odstawieniu tabletek też dostałam okres po prawie dwóch miesiącach Czytałam, że to normalne.

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 11:47   #1766
_ela_
Przyczajenie

Właśnie kończę pierwsze opakowanie Qlairy. Do tej pory brałam "tradycyjne" tabletki, których było po 21 w opakowaniu. W ich przypadku nie było problemu ze zmianą dnia miesiączki, bo wystarczyło skrócić przerwę w stosowaniu. Chciałabym się dowiedzieć czy w przypadku Qlairy w ogóle jest to możliwe, bo w ulotce nie jest to opisane.
_ela_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 08:29   #1767
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Jestem po 18 tabletce - póki co efektów ubocznych zero

Ale mam pytanie. Mój ginekolog (chodzę na nfz) nie chce mi przepisać jednorazowo więcej niż 2 opakowania, bo to podobno nielegalne. Byłam dziś, a jako że zaczynam pracę i będę mieć mniej czasu to poprosiłam o trzy opakowania.

Czy to rzeczywiście nielegalne?
Stary 2012-06-22, 12:05   #1768
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzerwonaDziewczyna Pokaż wiadomość
Jestem po 18 tabletce - póki co efektów ubocznych zero

Ale mam pytanie. Mój ginekolog (chodzę na nfz) nie chce mi przepisać jednorazowo więcej niż 2 opakowania, bo to podobno nielegalne. Byłam dziś, a jako że zaczynam pracę i będę mieć mniej czasu to poprosiłam o trzy opakowania.

Czy to rzeczywiście nielegalne?
Twój lekarz ma nielegalny mózg
może dać 3 opakowania, czasami dają nawet dwie recepty po 3 opakowania jeśli masz z tym problem to idź do lekarza rodzinnego, on też może Ci wypisać recepte na 3 opakowania.
Stary 2012-06-22, 14:31   #1769
Arya90
Zakorzenienie

ja dostaję nawet jedną receptę na 6 opakowań. I po prostu w aptece robię odpis, żeby nie wydawać jednorazowo tak dużej sumy.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 08:55   #1770
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

no właśnie coraz częściej zastanawiam się nad zmianą gina, bo niby jest w porządku, ale np. muszę się prosić zeby mi czasem piersi zbadał.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości