![]() |
#1741 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Dziewczyny nie wiecie czy pracodawca ma mnie prawo wysłac cos zawiesc busem do miejscowosci oddalonej o 40km od Krakowa? 2h jazdy od miejsca pracy?
Edytowane przez eve_malutka Czas edycji: 2008-06-24 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#1742 |
Zakorzenienie
|
czytalam to ale ja dalej nie wiem gdzie ten formularz ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1743 |
Zakorzenienie
|
Oburzająca jest ta cała sytuacja. Przede wszystkim dziwię się urzędowi pracy, wg mnie powinien wyciągnąć konsekwencję od "dyrekcji" szkoły. O warunkach stażu czy przygotowania zawodowego pracodawca jest zawsze informowany, nie ma czegoś takiego jak "zawieszenie" stażu czy przygotowania
![]() Jak dla mnie to nadużycie. Uważam,że masz prawo domagać się poświadczenia tego okresu pracy, referencji etc. Proponowałabym nie czekać na wrzesień i zacząć aktywnie szukać dla siebie miejsca na rynku pracy, z pominięciem placówki,która skazała Cię na "wakacyjne bezrobocie" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1744 |
Zadomowienie
|
Czuję się naprawdę potraktowana z lekceważeniem. dzięki temu że udało mi się załapać do szkoły i pracować w zawodzie zdecydowałam się na studia zaoczne (płatne) rezygnując z dziennych - darmowych. ale to jeszcze można odkręcić. tylko że wszystko co sobie zaplanowałam w głowie legło w gruzach.
do tego w klasie do której mnie przydzielono miałam uczyć dziecko innym programem niż reszta klasy co uchroniło go od przeniesienia do innej placówki bardzo oddalonej od miejsca zamieszkania. teraz podręczniki dla niego zamówione a nie będzie kto miał go uczyć bo nauczycielka nie rozdwoi sie przecież. więc szkoła też na tym ucierpi. pytałam dyrekcję kilka razy czy nie ma żadnych problemów z tym stażem i za każdym razem odpowiadała że najmniejszych. sama już nie wiem czy ją źle poinformowano, czy źle zrozumiała, czy nie przyłożyła do tego należnej uwagi ![]() co za kanał...a tak się cieszyłam że w końcu udało mi się zaczepić w szkole i robić to co naprawdę lubię i potrafię najlepiej ![]() no cóż czeka mnie układanie planu na najbliższy okres na nowo.
#1745 |
Przyczajenie
|
czesc
ja wlasnie rozpoczynam moja przygode ze stazem i ciesze sie ze znalazlam to forum. skonczylam administracje (licencjat) i jestem w trakcie studiow magisterskich. w urzedzie pracy jestem zarejestrowana ale zadnych ofert nie ma. jade sie spytac w tym tygodniu jeszcze raz a jak nie bedzie nic to zaczynam szukac na wlasna reke od przyszlego tygodnia. ciekawa jestem tylko czy urzad bedzie mial pieniazki jak sobie sama znajde? i czy moge szukac na terenie poza moim powiatem?. no i te obawy ze zaraz bede musiala kogos obslugiwac, gdzies przy okienku pracowac, bo jestem z natury niesmiala. poki co jednak musze chodzic po urzedach i pytac czy nie przyjma stazysty wiec chyba musze byc zaraz gotowa na rozmowe kwalifikacyjna i miec przy sobie cv i list mot.? heh sporo pytan zaraz sie nasuwa, bede wdzieczna za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
#1746 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze takie pytanie. Tak jak napisałam wyżej, zaczęłam staż 20 czerwca, a więc pod koniec miesiąca. Zastanawiam się, czy zwróca mi koszty za dojazd. Nie mam biletu miesięcznego, jeżdże autobusami. W urzędzie jakaś przemiła pani powiedziala mi, że wystarczy iż dam 2 bilety skasowane i na oich podstawie dostanie zwrot za bilety z bodajże 6 dni. Potem zaczęłam się zastanawiać, bo koleżanka stażystka mówiła kiedyś mi, że musiała kupować miesięczny nie ulgowy, bo koszty dojazdu zwracaja od dopiero pewnej kwoty: chyba 60zł. Wiec jak to w końcu jest? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1747 |
Zadomowienie
|
zwrócą ci. ja zaczynałam 27 maja i miałam bilety na 32 zł i mi zwrócili
![]() no a co ty właściwie robisz teraz w tej szkole ![]() ![]()
#1748 |
Wtajemniczenie
|
Tak szczerze - siedzę i pilnuję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1750 |
Zakorzenienie
|
Hosenka gratuluje
![]() dziewzyny mam pytanie jesli staram sie o staz i znalzlam firme gdziechcialabym sie zglosic wyslac im maila powinnam najpierw z pytaniem czy potrzebuja kogos na staz czy lepiej odrazu wyslac list mowywacyjny i CV? czy raczej nie powinno sie tak robic? |
![]() ![]() |
![]() |
#1751 |
Zakorzenienie
|
gratuluje
![]()
![]() |
#1752 |
Zadomowienie
|
Czy mozna sie przeniesc z 1 stazu na 2 z powodu niemiłej atmosfery w pracy?
Dziewczny pomocy ![]() Edytowane przez eve_malutka Czas edycji: 2008-06-25 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#1753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej idź osobiście zapytać, jeśłi powiedzą że można odbyć staż, to od razu zostawisz CV, list motywacyjny ksera dylomu jesli juz skonczyłaś studia W Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony Środowiska ![]() ![]()
![]() |
#1754 |
Zakorzenienie
|
eve malutka wpsolczuje sytuacji
z tego co wiem to mozna sie przeniesc Hosenka osobiscie pojsc nie moge bo jestemz innego miasta:/dlatego wolabyam wiedziec jak lepiej wyslac maila |
![]() ![]() |
![]() |
#1755 |
Zakorzenienie
|
A wtedy rozmawia sie z dyrektorem firmy? To on decyduje czy mnie przyjmie na staz czy decydujacy glos ma UP?
#1756 |
Przyczajenie
|
ja sie wybieram w podroz, mam kilka urzedow w ktorych chcialabym odbyc staz i mysle ze mam o wiele wieksze szanse jezeli pojade tam osobiscie i sie zaprezentuje, jezeli nie potrzebuja trudno, ale nie bede miala wyrzutow sumienia ze nie zrobilam wszystkiego co w mojej mocy
|
![]() ![]() |
![]() |
#1757 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jesli firma nie uznaje staży, lub tez mają wystarczającą ilość stażystów, to UP nic nie poradzi - choćby nawet mieli pieniadze ![]() I w drugą stronę: jeśli firma się zgodzi, ale UP nie bedzie miało kasy, to też nic się nie poradzi. Przeważnie zostawia się w kadrach papiery, bądź tez na Dzienniku Podawczym (Urzędy), dobrze jednak zapytac czy jest możliwość porozmawiania z Prezesem/Dyrektorem - zawsze to lepsze wrażenie wywrze ![]()
![]() |
#1758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pomogą więc pieniądze urzędu pracy w sytuacji braku chętnych pracodawców. Idź więc bezpośrednio do nich i zastosuj cały wachlarz "chłytów małketingowych" żeby się zareklamować ![]() Potem to już tylko pracodawca musi wszystko załatwić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1759 |
Zadomowienie
|
Ata orientujesz się może, jeżeli w przeszłości pracowałam na umowę zlecenie to skreśla mnie to z listy osób, którym przysługuje staż?
#1760 | |
Raczkowanie
|
anetka_m z tego co się orientuje, to praca na umowe zlecenie nie skreśla z możliwości odbycia stazu
Cytat:
Z tego co wiem nie mozna zmienic pracodawcy ale najlepiej idz do swojego Urząędu Pracy, opowiedz o problemie i zapytaj, czy jest mozliwosc zmiany pracodawcy
![]() |
#1761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1762 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny proszę o pomoc , skończyłam staż oddałam sprawozdanie i opinie ale pani z urzędu powiedziała że mają by dwie opinie i teraz nie wiem czy obie mają byc takie same ?? a jak wy oddawałyście ??
![]() |
#1763 |
Zakorzenienie
|
Do UP oddałam jedną - oryginał, a ksero zostawiłam w kadrach urzedu skrabowego gdzie odbywałam staż.
![]() |
#1764 |
Wtajemniczenie
|
no ja właśnie jedna zaniosłam do urzędu a ksero zostawiłam tam gdzie odbywałam staż ale pani z urzędu pracy powiedziała że mają byc dwie orginalne opinie i nie wiem co z drugą ??
![]() |
#1765 |
Raczkowanie
|
hej ostatnio również chciałam załatwić sobie staż w salonie kosmetycznym, niestety urzad pracy stawia warunki dla pracodawcy: musi miec conajmniej jedna osobe zatrudniona, albo zobowiązuje sie zatrudnić mnie po osbyciu stażu na jakiś okres, ...no i sie nie udało...bo włascicielka niechce nikogo zatrudniać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1766 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1767 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziwne:P też mam staż w przedszkolu... przez miesiąc jest zamkniete (teraz w lipcu), ale przedszkole jest zamkniete dla dzieci. Nauczyciele mają urlop, a reszta pracowników przychodzi lub tez bierze urlopy... sprzątamy przedszkole, myjemy zabawki itd, pracy troche jest ![]() ps. tez sie caly czas zastanawiałam jak mi przedłużyli jak to bedzie w wakacje skoro przedszkole jest zamkniete
![]() ![]() |
![]() |
#1769 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do obowiązku zatrudnienia po stażu być może wynika to z tego,że urząd posiada środki na staż z EFS-u,a tam w projekcie założona była efektywność, czyli zatrudnienie absolwenta po stażu w ramach umowę.Ma to swoje duże plusy,dlatego,że pozwala na aktywizację młodego człowieka po zakończonym stażu,a nie "wykorzystanie"-jak niektórzy mówią-tylko na stażu.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.