Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-24, 20:37   #1741
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Dziewczyny nie wiecie czy pracodawca ma mnie prawo wysłac cos zawiesc busem do miejscowosci oddalonej o 40km od Krakowa? 2h jazdy od miejsca pracy?

Edytowane przez eve_malutka
Czas edycji: 2008-06-24 o 21:21
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 20:41   #1742
Brook
Zakorzenienie

czytalam to ale ja dalej nie wiem gdzie ten formularz ...

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 21:07   #1743
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goha80 Pokaż wiadomość
Znalazłam się w dość nieprzyjemnej sytuacji (...)
Oburzająca jest ta cała sytuacja. Przede wszystkim dziwię się urzędowi pracy, wg mnie powinien wyciągnąć konsekwencję od "dyrekcji" szkoły. O warunkach stażu czy przygotowania zawodowego pracodawca jest zawsze informowany, nie ma czegoś takiego jak "zawieszenie" stażu czy przygotowania
Jak dla mnie to nadużycie.
Uważam,że masz prawo domagać się poświadczenia tego okresu pracy, referencji etc. Proponowałabym nie czekać na wrzesień i zacząć aktywnie szukać dla siebie miejsca na rynku pracy, z pominięciem placówki,która skazała Cię na "wakacyjne bezrobocie"

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 07:39   #1744
goha80
Zadomowienie

Czuję się naprawdę potraktowana z lekceważeniem. dzięki temu że udało mi się załapać do szkoły i pracować w zawodzie zdecydowałam się na studia zaoczne (płatne) rezygnując z dziennych - darmowych. ale to jeszcze można odkręcić. tylko że wszystko co sobie zaplanowałam w głowie legło w gruzach.
do tego w klasie do której mnie przydzielono miałam uczyć dziecko innym programem niż reszta klasy co uchroniło go od przeniesienia do innej placówki bardzo oddalonej od miejsca zamieszkania. teraz podręczniki dla niego zamówione a nie będzie kto miał go uczyć bo nauczycielka nie rozdwoi sie przecież. więc szkoła też na tym ucierpi. pytałam dyrekcję kilka razy czy nie ma żadnych problemów z tym stażem i za każdym razem odpowiadała że najmniejszych. sama już nie wiem czy ją źle poinformowano, czy źle zrozumiała, czy nie przyłożyła do tego należnej uwagi ale nie sądzę żeby to zrobiła specjalnie bo od września chcieli wnioskować o jeszcze 2 osoby...
co za kanał...a tak się cieszyłam że w końcu udało mi się zaczepić w szkole i robić to co naprawdę lubię i potrafię najlepiej
no cóż czeka mnie układanie planu na najbliższy okres na nowo.
Stary 2008-06-25, 13:07   #1745
23kinga
Przyczajenie

GG do 23kinga

czesc
ja wlasnie rozpoczynam moja przygode ze stazem i ciesze sie ze znalazlam to forum. skonczylam administracje (licencjat) i jestem w trakcie studiow magisterskich. w urzedzie pracy jestem zarejestrowana ale zadnych ofert nie ma. jade sie spytac w tym tygodniu jeszcze raz a jak nie bedzie nic to zaczynam szukac na wlasna reke od przyszlego tygodnia. ciekawa jestem tylko czy urzad bedzie mial pieniazki jak sobie sama znajde? i czy moge szukac na terenie poza moim powiatem?. no i te obawy ze zaraz bede musiala kogos obslugiwac, gdzies przy okienku pracowac, bo jestem z natury niesmiala. poki co jednak musze chodzic po urzedach i pytac czy nie przyjma stazysty wiec chyba musze byc zaraz gotowa na rozmowe kwalifikacyjna i miec przy sobie cv i list mot.? heh sporo pytan zaraz sie nasuwa, bede wdzieczna za pomoc
23kinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 13:09   #1746
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Cytat:
Napisane przez goha80 Pokaż wiadomość
Znalazłam się w dość nieprzyjemnej sytuacji :
ledwo zaczęłam przygotowanie zawodowe 27 maja a tu koniec roku szkolnego...dyrektorka na pewniaka zaraz przy pierwszym spotkaniu powiedziała że staż czy też przygotowanie zawodowe się na okres wakacji zawiesza a potem wznawia.
ja wczoraj poszłam do urzędu zanieść listę a oni tam po pierwsze nic o tym nie wiedzieli bo dyrekcja szkoły nie złożyła póki co żadnego pisma, po drugie powiedzieli że pierwsze słyszą o zawieszaniu stażu i skoro tak to muszą go zakończyć.a jeśli będą środki finansowe we wrześniu to być może będę mogła skorzystać. ale to jest baardzo niepewne. BYĆ MOŻE!!! w szkole powiedziano mi że ktoś z UP poinformował telefonicznie, że wystarczy złożyć pisemną prośbę o konkretną osobę i bez problemu wrócę tam we wrześniu. a tu guzik teraz wszystkiego się wypierają!!! ale oczywiście nic, żadnej opinii i zaświadczenia nie dostanę bo to przygotowanie nie trwało min 3 miesiące tylko 24 dni!!
jestem teraz wściekła ale nie wiem na kogo mam właściwie być? po za tym skoro ja nie dostanę od nich żadnego zaświadczenia powiedziałam że nie mam zamiaru w związku z tym wypełniać tej sterty papierów, nie ma mi kto wypełnić opinii bo dyrektor szkoły wyjechała nad morze. szkoła pusta! co za chora sytuacja?
przecież przygotowania zawodowego nie można przerywać bez wyraźnej przyczyny. ja nie zawiniłam. szkoła jest wniebowzięta że przyszłam im pomagać i liczą na to że wrócę...
wie ktoś coś na ten temat? rzeczywiście nie można zawiesić stażu a potem go wznowić? czy mogę żądać wystawienia mi zaświadczenia choćby za ten niecały miesiąc? czuję się zlekceważona, źle poinformowana. ktoś chyba powinien za to odpowiedzieć
włożyłam ogromny nakład pracy i zaangażowania i chciałam kontynuować to przygotowanie a na dzień dzisiejszy zostałam z niczym
Współczuję dyrektorki!:/ Dziwne to jest, przeciez co jej zależy czy będziesz pracowac przez wakacje czy nie? Przeciez nie ona za to płaci... Idiotyzm...:/ Tak się składa, że ja rozpoczęłam staż również w szkole. I zaczął mi się... 20 czerwca. Koniec roku szkolnego. Dyrektorke mam bardzo wporządku, teraz moja praca wygląda bardzo lajtowo, bo przecież szkoła jest pusta. A spowodowane jest to tym, że dopiero w czerwcu przyszły pieniądze na staże. A więc można!!! Słyszałam także o takiej sytuacji, że dziewczyna przenosiła się ze stazu ze szkoły do urzedu gminy na okres wakacji. Także spróbuj coś pokombinować, może się uda.

Mam jeszcze takie pytanie. Tak jak napisałam wyżej, zaczęłam staż 20 czerwca, a więc pod koniec miesiąca. Zastanawiam się, czy zwróca mi koszty za dojazd. Nie mam biletu miesięcznego, jeżdże autobusami. W urzędzie jakaś przemiła pani powiedziala mi, że wystarczy iż dam 2 bilety skasowane i na oich podstawie dostanie zwrot za bilety z bodajże 6 dni. Potem zaczęłam się zastanawiać, bo koleżanka stażystka mówiła kiedyś mi, że musiała kupować miesięczny nie ulgowy, bo koszty dojazdu zwracaja od dopiero pewnej kwoty: chyba 60zł. Wiec jak to w końcu jest?
izuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 14:13   #1747
goha80
Zadomowienie

zwrócą ci. ja zaczynałam 27 maja i miałam bilety na 32 zł i mi zwrócili
no a co ty właściwie robisz teraz w tej szkole ??? bo w tej co ja mam przygotowanie to jest pusto a raczej to za nicnierobienie pieniędzy brać nie wypada, choć to też mi zasugerowano... no i nie wiem czy da sie to wszystko odkręcić bo skoro listę oddałam, ankietę na zakończenie przymuszona wypełniłam to już nie wiem...z dyrektorką kontaktu nie będę mieć do poniedziałku więc już chyba przepadło

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-25, 15:01   #1748
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Tak szczerze - siedzę i pilnuję Bez sensu troche to wyszło, ale skoro tak dali staż to biorę Chociaż ja nie mam uczyć tylko siedze w sekretariacie - jako pracownik biurowy. A że pracy dużo nie ma to już inna sprawa...
izuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 15:13   #1749
Hosenka*
Zakorzenienie

Kończę staż 2 miesiące wcześniej - dostałam prace

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 15:30   #1750
Brook
Zakorzenienie

Hosenka gratuluje

dziewzyny mam pytanie jesli staram sie o staz i znalzlam firme gdziechcialabym sie zglosic wyslac im maila powinnam najpierw z pytaniem czy potrzebuja kogos na staz czy lepiej odrazu wyslac list mowywacyjny i CV? czy raczej nie powinno sie tak robic?

Stary 2008-06-25, 15:44   #1751
Sesja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Kończę staż 2 miesiące wcześniej - dostałam prace
gratuluje a gdzie jesli mozna spytac?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-25, 17:37   #1752
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Czy mozna sie przeniesc z 1 stazu na 2 z powodu niemiłej atmosfery w pracy?
Dziewczny pomocy

Edytowane przez eve_malutka
Czas edycji: 2008-06-25 o 20:17
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 18:20   #1753
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
Hosenka gratuluje

dziewzyny mam pytanie jesli staram sie o staz i znalzlam firme gdziechcialabym sie zglosic wyslac im maila powinnam najpierw z pytaniem czy potrzebuja kogos na staz czy lepiej odrazu wyslac list mowywacyjny i CV? czy raczej nie powinno sie tak robic?
Dziękuję

Najlepiej idź osobiście zapytać, jeśłi powiedzą że można odbyć staż, to od razu zostawisz CV, list motywacyjny ksera dylomu jesli juz skonczyłaś studia

Cytat:
Napisane przez Sesja Pokaż wiadomość
gratuluje a gdzie jesli mozna spytac?
W Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony Środowiska W Delegaturze w moim mieście

Instagram

Stary 2008-06-25, 18:37   #1754
Brook
Zakorzenienie

eve malutka wpsolczuje sytuacji
z tego co wiem to mozna sie przeniesc

Hosenka osobiscie pojsc nie moge bo jestemz innego miasta:/dlatego wolabyam wiedziec jak lepiej wyslac maila

Stary 2008-06-25, 18:56   #1755
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Po prostu chodzić po firmach.
Po prostu przeglądać ogłoszenia/pytać znajomych.
Wszystkie chwyty dozwolone.
A wtedy rozmawia sie z dyrektorem firmy? To on decyduje czy mnie przyjmie na staz czy decydujacy glos ma UP?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 19:00   #1756
23kinga
Przyczajenie

GG do 23kinga

ja sie wybieram w podroz, mam kilka urzedow w ktorych chcialabym odbyc staz i mysle ze mam o wiele wieksze szanse jezeli pojade tam osobiscie i sie zaprezentuje, jezeli nie potrzebuja trudno, ale nie bede miala wyrzutow sumienia ze nie zrobilam wszystkiego co w mojej mocy
23kinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 19:10   #1757
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
A wtedy rozmawia sie z dyrektorem firmy? To on decyduje czy mnie przyjmie na staz czy decydujacy glos ma UP?
Tak naprawdę mają "równie decydujący" głos

Jesli firma nie uznaje staży, lub tez mają wystarczającą ilość stażystów, to UP nic nie poradzi - choćby nawet mieli pieniadze

I w drugą stronę: jeśli firma się zgodzi, ale UP nie bedzie miało kasy, to też nic się nie poradzi.

Przeważnie zostawia się w kadrach papiery, bądź tez na Dzienniku Podawczym (Urzędy), dobrze jednak zapytac czy jest możliwość porozmawiania z Prezesem/Dyrektorem - zawsze to lepsze wrażenie wywrze Ja składajac papiery do jednej firmy poprosiłam o rozmowę z Prezesem ale akurat go nie było

Instagram

Stary 2008-06-25, 21:55   #1758
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Decydujący głos o tym czy Ty masz pracować w firmie ma pracodawca. PUP oczywiście finansuje wszystko,ale pracodawcy zmusić nie może.
Nie pomogą więc pieniądze urzędu pracy w sytuacji braku chętnych pracodawców. Idź więc bezpośrednio do nich i zastosuj cały wachlarz "chłytów małketingowych" żeby się zareklamować
Potem to już tylko pracodawca musi wszystko załatwić.

Stary 2008-07-01, 11:11   #1759
anetka_m
Zadomowienie

Ata orientujesz się może, jeżeli w przeszłości pracowałam na umowę zlecenie to skreśla mnie to z listy osób, którym przysługuje staż?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-01, 12:15   #1760
moonikkaa
Raczkowanie

anetka_m z tego co się orientuje, to praca na umowe zlecenie nie skreśla z możliwości odbycia stazu

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość

wyslij maila z CV i listem motywacyjnym do tej firmy, w liscie motywacyjnym wpisz ze interesuje Cię staż w dziale...lub z zakresu..... W temacie i tresci maila równiez napisz informacje ze intersuje Cie staz.

Cytat:
Napisane przez eve_malutka Pokaż wiadomość
Czy mozna sie przeniesc z 1 stazu na 2 z powodu niemiłej atmosfery w pracy?
Dziewczny pomocy
Z tego co wiem nie mozna zmienic pracodawcy ale najlepiej idz do swojego Urząędu Pracy, opowiedz o problemie i zapytaj, czy jest mozliwosc zmiany pracodawcy
Stary 2008-07-01, 16:04   #1761
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetka_m Pokaż wiadomość
Ata orientujesz się może, jeżeli w przeszłości pracowałam na umowę zlecenie to skreśla mnie to z listy osób, którym przysługuje staż?
Nie skreśla

Stary 2008-07-01, 16:18   #1762
karolinaa
Wtajemniczenie

dziewczyny proszę o pomoc , skończyłam staż oddałam sprawozdanie i opinie ale pani z urzędu powiedziała że mają by dwie opinie i teraz nie wiem czy obie mają byc takie same ?? a jak wy oddawałyście ??

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 16:29   #1763
Hosenka*
Zakorzenienie

Do UP oddałam jedną - oryginał, a ksero zostawiłam w kadrach urzedu skrabowego gdzie odbywałam staż.

Instagram

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-01, 16:38   #1764
karolinaa
Wtajemniczenie

no ja właśnie jedna zaniosłam do urzędu a ksero zostawiłam tam gdzie odbywałam staż ale pani z urzędu pracy powiedziała że mają byc dwie orginalne opinie i nie wiem co z drugą ??

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
Stary 2008-07-01, 16:44   #1765
Basia24
Raczkowanie

hej ostatnio również chciałam załatwić sobie staż w salonie kosmetycznym, niestety urzad pracy stawia warunki dla pracodawcy: musi miec conajmniej jedna osobe zatrudniona, albo zobowiązuje sie zatrudnić mnie po osbyciu stażu na jakiś okres, ...no i sie nie udało...bo włascicielka niechce nikogo zatrudniać
Basia24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 16:50   #1766
karolinaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Basia24 Pokaż wiadomość
hej ostatnio również chciałam załatwić sobie staż w salonie kosmetycznym, niestety urzad pracy stawia warunki dla pracodawcy: musi miec conajmniej jedna osobe zatrudniona, albo zobowiązuje sie zatrudnić mnie po osbyciu stażu na jakiś okres, ...no i sie nie udało...bo włascicielka niechce nikogo zatrudniać
ja właśnie skończyłam staż w przedszkolu i , nie dostałam przedłużenia bo przedszkole przez wakacje jest nieczynne a po "przerywanym" stażu nie można przedłużyc i pytałam się czy może w inym miejscu pracy ale niestety nie teraz pozostaje mi szukanie na własną ręke pracy ahh w polsce nic nie jest proste

Stary 2008-07-01, 17:05   #1767
Sesja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinaa Pokaż wiadomość
no ja właśnie jedna zaniosłam do urzędu a ksero zostawiłam tam gdzie odbywałam staż ale pani z urzędu pracy powiedziała że mają byc dwie orginalne opinie i nie wiem co z drugą ??
Druga dla Ciebie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-01, 17:16   #1768
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinaa Pokaż wiadomość
ja właśnie skończyłam staż w przedszkolu i , nie dostałam przedłużenia bo przedszkole przez wakacje jest nieczynne a po "przerywanym" stażu nie można przedłużyc i pytałam się czy może w inym miejscu pracy ale niestety nie teraz pozostaje mi szukanie na własną ręke pracy ahh w polsce nic nie jest proste

dziwne:P też mam staż w przedszkolu... przez miesiąc jest zamkniete (teraz w lipcu), ale przedszkole jest zamkniete dla dzieci. Nauczyciele mają urlop, a reszta pracowników przychodzi lub tez bierze urlopy... sprzątamy przedszkole, myjemy zabawki itd, pracy troche jest to szczegół że jestem na stazu jako pomoc nauczyciela a sprzątam :P

ps. tez sie caly czas zastanawiałam jak mi przedłużyli jak to bedzie w wakacje skoro przedszkole jest zamkniete

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-01, 18:54   #1769
karolinaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
dziwne:P też mam staż w przedszkolu... przez miesiąc jest zamkniete (teraz w lipcu), ale przedszkole jest zamkniete dla dzieci. Nauczyciele mają urlop, a reszta pracowników przychodzi lub tez bierze urlopy... sprzątamy przedszkole, myjemy zabawki itd, pracy troche jest to szczegół że jestem na stazu jako pomoc nauczyciela a sprzątam :P

ps. tez sie caly czas zastanawiałam jak mi przedłużyli jak to bedzie w wakacje skoro przedszkole jest zamkniete
faktycznie troche nie jasno napisałam oczywiście nauczycielki jak w twoim przypadku też pracują , ale pani dyrektor chciała abym miała przedłużenie od września , teraz na okres wakacji nie za bardzo , a szkoda bo pracy jest dużo no ale to juz nie zależy ode mnie .

Stary 2008-07-01, 19:07   #1770
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basia24 Pokaż wiadomość
Ten warunek wynika z tego, że na staż może przyjąć absolwenta tylko PRACODAWCA. W sytuacji kiedy właścielka salonu kosmetycznego nikogo nie ma zatrudnionego na ten moment nie jest PRACODAWCĄ, tylko PRZEDSIĘBIORCĄ prowadzącym jednoosobowy podmiot gospodarczy.Tak więc chcąc przyjąć absolwenta na staż musi mieć już na wstępie minimum jedną osobę u siebie zatrudnioną. Regulują to odpowiednie przepisy i urząd nie jest tego pomysłodawcą...

Co do obowiązku zatrudnienia po stażu być może wynika to z tego,że urząd posiada środki na staż z EFS-u,a tam w projekcie założona była efektywność, czyli zatrudnienie absolwenta po stażu w ramach umowę.Ma to swoje duże plusy,dlatego,że pozwala na aktywizację młodego człowieka po zakończonym stażu,a nie "wykorzystanie"-jak niektórzy mówią-tylko na stażu....

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości