Anglia - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-17, 17:40   #151
Seoni
Raczkowanie

Dot.: Studia w Anglii 2015/2016

Cytat:
Napisane przez UltraMardyBum Pokaż wiadomość
za placement year placi sie zazwczaj okolo 1000 funtów, nie 9000
O to zwracam honor, nie miałam pojęcia ale to chyba ma sens jeśli pracuje się w dużym mieście, a nie w mniejszym miasteczku gdzie raczej nie ma miejsc związanych z naszym industry, prawda? (Mówię sobie tak żeby nie zacząć przeszukiwać stron swoich uni i patrzyć czy sandwich jest dostępny )
W ogóle, czy jest tu ktoś kto chciałby mieć magiczne BSc a nie BA, czy jestem sama?
Seoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 19:40   #152
UltraMardyBum
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Seoni Pokaż wiadomość
O to zwracam honor, nie miałam pojęcia ale to chyba ma sens jeśli pracuje się w dużym mieście, a nie w mniejszym miasteczku gdzie raczej nie ma miejsc związanych z naszym industry, prawda? (Mówię sobie tak żeby nie zacząć przeszukiwać stron swoich uni i patrzyć czy sandwich jest dostępny )
W ogóle, czy jest tu ktoś kto chciałby mieć magiczne BSc a nie BA, czy jestem sama?
a co chcesz studiowac?
UltraMardyBum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 20:11   #153
FerreroRocher
Raczkowanie

Jasne Seoni, możemy się spotkać.
W jaki sposób można znaleźć uni z dostępnym sandwich year?
Prawo to trudny kierunek, ale tak strasznie chcę go studiować, już nawet nie po to, żeby być tym adwokatem czy radcą prawnym, ale dla samego studiowania tego kierunku.
Nie wiem, może będę musiała pomyśleć o zmianie miasta, a co za tym idzie uni, no i kierunku. Może ekonomia? Obawiam się zajęć typu rachunkowość.
Ten rok przerwy to jest jednak trochę strata czasu...
Wszystkie dziewczyny wybierające się na targi proszę na priv!
FerreroRocher jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 20:14   #154
Sunnivaa
Zadomowienie

Wzielam sie do kupy dzisiaj i wyslalam kolejne zapytania do uniwesytetów czy sie kwalifikuje z moimi wynikami (2 rozszerzenia) na ich kursy. Ogółem jestem zainteresowana International Tourism Management (BA) lub Events Management (BSc z jakiegos powodu ). Szansę myślę że mogę mieć na RGU(Aberdeen), Strathclyde(Glasgow), Edge Hill (k. Blackburn), Lincoln (blisko niczego, wiec spory minus) i Brighton (a tu surprise bo w Eastbourne) . Zobaczymy jak poodpowiadaja i jeżeli 2-3 powiedzą "yes" to będę miała gotowy wybór Ogołem wszystkie z tych uni są powyzej 20 miejsca w rankingu (kierunkowym). Mam wątpliwosci co do RGU, wydaje mi się że Aberdeen jest z deka za zimne i za drogie
Taka jest też sprawa ze ja chce mieszkać w akademiku. Drogie są dosyć, ale no, takie se mam marzenie. Lubie tłum, nie chce wynajmować pokoju z 2 innymi osobami w mieszkaniu. Wole z 200 No ale zobaczymy czy mnie bedzie na ten luksus stać, moze jakies dofinansowania czy cuś?
Stary 2014-11-17, 20:16   #155
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
a co chcesz studiowac?
Mam wybranych kilka kierunków Geography, Environmental geography and climate change, land use and environmental planning i podobne

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Taka jest też sprawa ze ja chce mieszkać w akademiku. Drogie są dosyć, ale no, takie se mam marzenie. Lubie tłum, nie chce wynajmować pokoju z 2 innymi osobami w mieszkaniu. Wole z 200 No ale zobaczymy czy mnie bedzie na ten luksus stać, moze jakies dofinansowania czy cuś?
Też baardzo chcę mieszkać w akademiku, napaliłam się na to jak szczerbaty na suchary

Edytowane przez Seoni
Czas edycji: 2014-11-17 o 20:18
Stary 2014-11-17, 20:41   #156
Sunnivaa
Zadomowienie

Gorzej że jeszcze te 100 funtów tygodniowo może i bym przebolała (blisko do Uni to taniej transport bla bla bla), ale jak patrze ze np. akademik Brighton to 153 funty tygodniowo to mi sie odechciewa. Porąbało ich? Fakt, że z łazienką ale ja wole te 50 funtow mniej i bez lazienki. Ale juz np. Edge hill to juz od 65 funtow za pokoj tygodniowo (89 z wlasna lazienka, przeprowadzam sie!). Tak to mnie sie podoba Plus dla Ciebie Edge Hill!
Stary 2014-11-18, 14:32   #157
maja95
Przyczajenie

Cytat:
No właśnie też mam rozkminę. Mam wybrane kierunki finance economics, international business, business& management with accoutning i business finance. Na niektorych są opcje alb BA albo BSc i z tego co kiedyś gdzieś czytałam wynika że bardziej ceniony jest BSc, nawet w takich kierunkach biznesowo-managementowych. A Twoje są związane z nauką ściśle, bo to i geografia i troche biologii i ekologii więc Bachelor of Science tym bardziej jest korzytsniejszy więc teraz widzę że też nie jestem sama i BSc to też obiekt marzeń innych osób.
maja95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 20:12   #158
FerreroRocher
Raczkowanie

Jakie książki do IELTS polecacie? Ja się waham pomiędzy tymi z wydawnictw Oxford a Cambridge...
Stary 2014-11-18, 21:27   #159
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maja95 Pokaż wiadomość
No właśnie też mam rozkminę. Mam wybrane kierunki finance economics, international business, business& management with accoutning i business finance. Na niektorych są opcje alb BA albo BSc i z tego co kiedyś gdzieś czytałam wynika że bardziej ceniony jest BSc, nawet w takich kierunkach biznesowo-managementowych. A Twoje są związane z nauką ściśle, bo to i geografia i troche biologii i ekologii więc Bachelor of Science tym bardziej jest korzytsniejszy więc teraz widzę że też nie jestem sama i BSc to też obiekt marzeń innych osób.
Ja zawsze marzyłam o byciu inżynierem albo naukowcem Niestety nie jestem dobra z biologii, chemii i fizyki, ale kocham geografię.. matma mi nie przeszkadza, ale orłem nie jestem. Mam więc nadzieję że będę mogła odkrywać jakieś niesamowite rzeczy w białym fartuchu i okularach bez zbyt dużej znajomości matmy

Dziewczyny, oczywiście nie zachęcam, tylko informuję, że Internet jest pełen najróżniejszych zasobów jeśli chodzi o IELTS ja sama mam kilka podręczników.
Stary 2014-11-19, 08:54   #160
owlet
Przyczajenie

Zastanawiał się może ktoś nad Universytetem Brunel w Londynie?
Stary 2014-11-19, 09:08   #161
FerreroRocher
Raczkowanie

Cytat:
Ja zawsze marzyłam o byciu inżynierem albo naukowcem Niestety nie jestem dobra z biologii, chemii i fizyki, ale kocham geografię.. matma mi nie przeszkadza, ale orłem nie jestem. Mam więc nadzieję że będę mogła odkrywać jakieś niesamowite rzeczy w białym fartuchu i okularach bez zbyt dużej znajomości matmy

Dziewczyny, oczywiście nie zachęcam, tylko informuję, że Internet jest pełen najróżniejszych zasobów jeśli chodzi o IELTS ja sama mam kilka podręczników.
No pewnie, że tak. Ja jednak jestem zwolenniczką książek w najczystszej postaci
Stary 2014-11-19, 11:00   #162
Sunnivaa
Zadomowienie

Lincoln odpisał ze by mnie przyjęli jeżeli zdam fajnie IELTS (yaay!), Strathclyde ze patrzą na wszystkie przedmioty i nic nie moze byc poniżej 80% (wszystko! Nawet ustny polski itd.), Edge hill jest ciężkie do porozumienia sie, no ale czekam. Jeszcze Brighton i RGU nie odpowiedziały

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-11-19, 11:37   #163
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Lincoln odpisał ze by mnie przyjęli jeżeli zdam fajnie IELTS (yaay!),
3 rozszerzenia na maturze pisalas? Moglabys napisac, choc w przyblizeniu, tez ile %?
Pytam, bo rowniez biore go pod uwage, choc mocno sie waham, bo A: niby w rankingach jest niezly, a opinie studentow ciezko znalezc, zwkaszcza w moim kierunku, B: wymagaja najwyzszego wyniku IELTS-a, ze wszystkich uczelni, na ktore patrze, co jednak wciaz dla mnie jest jakims minusem. ;p
ainavets jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-19, 11:55   #164
Sunnivaa
Zadomowienie

Opinie studentów sa na whatuni. Ale nie sa poszeregowane kierunkami czy cokolwiek.
Nie zdawałam 3 rozszerzeń. Zdawałam 2 co jest moja najwieksza przeszkoda. Moj najlepszy wynik z pisemnych to 100% z podstawy ang a najgorszy to 46% z matmy. Ogółem moja średnia to 71.25% z tego co sobie liczyłam.
Jak sobie robie ćwiczenia z IELTS to zauważyłam u siebie ogromny błąd - ja nie rozumiem literowania cała reszta okay a ja literowac nie umiem. Musze sie podszkolic zdecydowanie

Stary 2014-11-19, 15:34   #165
ainavets
Przyczajenie

Akurat whatuni juz przegladalam. Chociaz wole thestudentroom. Ale wiekszych konkretow bym chciala. ;p

O jakim literowaniu mowisz?

Edytowane przez ainavets
Czas edycji: 2014-11-19 o 15:35
ainavets jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-19, 16:04   #166
Sunnivaa
Zadomowienie

Normalnym literowaniu, tego jest mnostwo na sluchaniu w mojej plytce do IETLS, nazwiska literuja, ulice itd. A ja ni w zab. Nie mam pojecia jak brzmi g, h, j itd. Bo wypowiadaja je tak bardzo pokretnie Dobrze ze przynajmniej na poczatku wypowiadaja cale slowo to kumam, jak literuja to juz nie

Taka fajna stronka : http://international.studentcalculator.org/ , taki rozbudowany kalkulatorek, łatwo obliczyć czy wystarczy nam przychodów i oszczędności na studia

Edytowane przez Sunnivaa
Czas edycji: 2014-11-19 o 17:05
Sunnivaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 22:43   #167
FerreroRocher
Raczkowanie

W IELTS jest literowanie? Takie najprostsze literowanie!?
Stary 2014-11-21, 00:08   #168
Sunnivaa
Zadomowienie

Ehh, nie rozumiemy sie. Na sluchaniu mowia nazwiska, ulice itd. w stylu ze niby dzwonia np. wynajac samochod i mowia swoj adres szybko, druga osoba sie pyta czy np. pisane przez u czy i, a oni wtedy literuja wszystko. Cos w tym stylu.
Stary 2014-11-21, 00:47   #169
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
FerreroRocher niby na full-time na mojej uczelni, która specjalizuje się w studiach wieczorami to są tylko 2-3 wieczory w tygodniu, a na part-time 1-2 wieczory, to nie jest duża różnica.. ale boję się że nie połączę pracy na cały etat z tymi studiami full-time wydaje mi się że rok więcej to nie tak dużo.. a na maturze zdaję rozszerzony angielski, rosyjski i geografię A wy co zdajecie?
Ja mam full-time studia i 8 godzin tygodniowo, pracuję 3-4 dni w tygodniu i daję radę, lekko nie jest ale ciężko też nie.
Cytat:
Napisane przez FerreroRocher Pokaż wiadomość
No właśnie ja przeglądałam inne wątki, opinie studentek i ponoć to nie jest zbyt duża różnica.

Jeżeli chodzi o czesne na studia, to w Anglii jest ten kredyt, którego ponoć naprawdę się nie odczuwa. Studia są też bezpłatne w Danii i Szwecji (po angielsku).

Ja zdaję rozszerzenie z polskiego, angielskiego no i zastanawiam się, czy historia czy wos oprócz tego. Tak mało czasu zostało, a ja dalej nie wiem, co zdaję...

W ogóle napisałam email do dwóch portali internetowych, które pomagają ze studiami w UK, jeden z nich proponuje to bezpłatnie i bez konieczności zdawania TOEFL /IELTS, co jest ciekawe, nie wiadomo jednak, ile w tym prawdy...

Słyszałam też, że jak nie spełniamy do końca warunków (np. Mniej pkt na maturze) to umawiają nas na interview, ktoś się orientuje?
ha! Zakładam się że chodzi o EPISTEME, jeśli tak, dajcie sobie spokój, chyba dostają za to mega-dużą kasę, pisałam do nich w tamtym roku z ciekawości i ciągle mi przysyłają spamo-maile, mimo że ich już prosiłam żeby tego nie robili bo studiuję i mam się dobrze, to mi odpisali "
Episteme nigdy nie dostalo email od Pani, aby wykreslic Pania z listy adresowej,a jesli ja Pani wyslala, moze ja Pani przeslac (forward). Episteme wykresli Pania teraz.

Episteme od poczatku oferowalo Pani pomoc i teraz tez bo wydaje sie Pani nie byc w dobrej sytuacji.Jesli Pani chce, moze Pani zadzwonic na numer ponizej (...) po poludniu lub wieczorem (do 19.00). Najlepiej dzwonic 15-19, a jesli Pani wtedy nie moze 14-19."

Czujecie ich? Powodzenia teraz z przegonieniem tych dziadów. Najlepiej dać sobie z nimi spokój, aplikacja nie jest taka zła, są serwisy opisujące ją i jakoś idzie. Ja dałam radę, to i wy dacie

Ja studiuję w Walii, bardzo mi się podoba miasto tutaj, znalazłam pracę bez problemu i studia idą fajnie. W ogóle polecam wam zastanowić się nad Walią, jest dofinansowanie od rządu (oni płacą 5 tys. z kawałkiem, wy 3 coś =9 tys.). Ja też myślałam, że co tam jakaś Walia, ale to przeważyło, opinie studentów na whatuni i wygląd mojego miasta(położenie uni nad samym morzem dosłownie). Aha, może zobaczcie jakie są zamienniki, które można zdawać? Ja zdawałam pte general level 4, jest tańszy od ITLSA/toefla i bardzo przypomina maturę (chociaż bardzo długo się czeka na wyniki - zdawałam na początku czerwca, wyniki w środku sierpnia).

PS literować trzeba podając swoje nazwisko podczas dzwonienia o NIN...

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-21, 07:36   #170
FerreroRocher
Raczkowanie

No jeśli tak to w porządku, przecież alfabet jest prosty.
Ja na szczęście nawet nie pisałam mejla do episteme, tylko przeglądałam ich stronę, ale Tobie strasznie współczuję.
Walia... Hmm... Jakoś mnie to nie przekonuje...
Stary 2014-11-21, 08:20   #171
Sunnivaa
Zadomowienie

Hah, NIN mam od pol roku. Przypominam raz jeszcze ze ja mieszkam w Anglii. Po prostu literowania nikt mnie nigdy nie uczył i jakos nie odczuwalam tego braku aż do teraz.
No a w Szkocji studia sa całkowicie darmowe )

Stary 2014-11-21, 19:08   #172
Seoni
Raczkowanie

W Irlandii północnej też za rok 3000 z kawałkiem, tylko nie dla uczniów, uwaga uwaga, z Anglii, Walii i Szkocji A co do Walii to nie słyszałam, ale ciekawe, i tak miałam zamiar składać na Cardiff solaola a Ty gdzie studiujesz? I pracujesz po 8 godzin przez 3 dni, dobrze zrozumiałam?
Stary 2014-11-21, 23:19   #173
UltraMardyBum
Przyczajenie

Hej dziewczyny,
wlasnie zaczelam wypelniac ucas i stanelam na sekcji education, jak trzeba ja wypełnić? Uwzglednic wszystkie przedmioty jakie sie zdaje na maturze? Angielski podstawowy i rozszerzony? Matematyke podstawowa i rozszerzona? Pomocy!
UltraMardyBum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 23:49   #174
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
W Irlandii północnej też za rok 3000 z kawałkiem, tylko nie dla uczniów, uwaga uwaga, z Anglii, Walii i Szkocji A co do Walii to nie słyszałam, ale ciekawe, i tak miałam zamiar składać na Cardiff solaola a Ty gdzie studiujesz? I pracujesz po 8 godzin przez 3 dni, dobrze zrozumiałam?
Haha, to ładnie ich załatwili Studiuję 8h tygodniowo(plus 1h czasami), pracuję ok. 4 dni w tygodniu średnio po 6 godzin, zależy ile sobie dobiorę roboty w dodatkowej pracy.
Studiuję na Swansea University ( klik ) pierwszy uni w top 10 na whatuni. Nie słyszałam o nim wcześniej, znalazłam go właśnie na whatuni i się zainteresowałam, głównie przez okolicę (klik), jak przyjechałam to miałam praktycznie miesiąc lata, było pięknie . Teraz pada, kalosze tutaj są obowiązkowe

Aha i nie wiem czy zdajecie sobie wszystkie z tego sprawę, ale o ile nie będziecie pracowały to nie ma pożyczki na życie dla studentów z UE od rządu angielskiego, chyba że wasza uczelnia coś ma i wam dorzuci, ale to różnie bywa (chyba że macie bogatych rodziców to się nie przejmujecie). Ja długo żylam w przekonaniu, że dostaje się kasę na wszystko, także tego...
Cytat:
Hej dziewczyny,
wlasnie zaczelam wypelniac ucas i stanelam na sekcji education, jak trzeba ja wypełnić? Uwzglednic wszystkie przedmioty jakie sie zdaje na maturze? Angielski podstawowy i rozszerzony? Matematyke podstawowa i rozszerzona? Pomocy!
http://studiawangli.pl/article/63_ja...anie_ucas_2015
Tutaj poszukaj, chyba jest tak jak mówisz, ale głowy sobie uciąć nie dam.

Stary 2014-11-22, 09:41   #175
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Haha, to ładnie ich załatwili Studiuję 8h tygodniowo(plus 1h czasami), pracuję ok. 4 dni w tygodniu średnio po 6 godzin, zależy ile sobie dobiorę roboty w dodatkowej pracy.
Studiuję na Swansea University ( klik ) pierwszy uni w top 10 na whatuni. Nie słyszałam o nim wcześniej, znalazłam go właśnie na whatuni i się zainteresowałam, głównie przez okolicę (klik), jak przyjechałam to miałam praktycznie miesiąc lata, było pięknie . Teraz pada, kalosze tutaj są obowiązkowe

Aha i nie wiem czy zdajecie sobie wszystkie z tego sprawę, ale o ile nie będziecie pracowały to nie ma pożyczki na życie dla studentów z UE od rządu angielskiego, chyba że wasza uczelnia coś ma i wam dorzuci, ale to różnie bywa (chyba że macie bogatych rodziców to się nie przejmujecie). Ja długo żylam w przekonaniu, że dostaje się kasę na wszystko, także tego...
Ale piękny uni! I ma suuuper kierunek Geography and Geo-Informatics! Poszperam jeszcze trochę na temat zakwaterowania w akademiku i pewnie tam złożę jako jeden z wyborów Dla mnie lokalizacja jest ogroomnie ważna, nie chcę mieszkać w jakiejś zupełnej dziurze (dlatego nie skłaniam się już ku Lancaster), ale w mieście, tylko że w jakiejś ładnej lokalizacji też Masz jeszcze jakieś ciekawe informacje na temat tego uni?
Stary 2014-11-22, 13:19   #176
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Ale piękny uni! I ma suuuper kierunek Geography and Geo-Informatics! Poszperam jeszcze trochę na temat zakwaterowania w akademiku i pewnie tam złożę jako jeden z wyborów Dla mnie lokalizacja jest ogroomnie ważna, nie chcę mieszkać w jakiejś zupełnej dziurze (dlatego nie skłaniam się już ku Lancaster), ale w mieście, tylko że w jakiejś ładnej lokalizacji też Masz jeszcze jakieś ciekawe informacje na temat tego uni?
A co chciałabyś wiedzieć? To co Ci już teraz mogę powiedzieć, to to że są baaaaaaarzdo pomocni, nawet jeśli masz jakieś problemy natury osobistej. No i od tego roku jest Swansea University Hardship Fund - jeśli masz problemy finansowe składasz podanie, wypisujesz swoje wydatki, piszesz dlaczego potrzebujesz pieniędzy i na co je wydasz, jeśli Ci przyznają Hardshipa, to nie musisz go oddawać. No i akademiki sprawią, że będziesz miała 5 minut na wykłady , chociaż i tak są drozsze niż mieszkanie u prywaciarzy. Możesz też dostać stypendium ( klik), ale to już wyniki muszą być super. Ogólnie ja dostałam ofertę 65% i to nie była żadna średnia, tylko powinno być tak z każdego przedmiotu. Miałam trochę mniej z matmy, ale udało się bez problemu.

Ogólnie jest taka osoba jak personal tutor, która się zajmuje grupką do 20 osób, możesz pytać jak masz jakiekolwiek problemy, pomogą Ci nakierować ścieżkę kariery, doradzą, pytają jak się klimatyzujesz itp. Jest też takie coś jak Swansea University Employability Award, taki program gdzie szykują Cię na wyjście z uniwersytetu, pomagają z CV, listem motywacyjnym, urządzają Ci próbne rozmowy, a potem masz portfolio i jest baza, z której pracodawcy mogą Cię wyszukać po umiejętnościach jakich szukają. Strasznie dużo się dzieje jeśli chodzi o organizacje studenckie i imprezy, ja niestety nie mam na to czasu .

Co do miasta to mi się strasznie podoba, nie dość że sam uni jest ulicę od morza to jeszcze jest położony na pięknym, zielonym parku (klik), jest super . Nie ma żadnego problemu z akcentem jeśli tego się boisz, ludzie mówią normalnie i wszyscy są bardzo mili.

Stary 2014-11-22, 14:48   #177
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
A co chciałabyś wiedzieć? To co Ci już teraz mogę powiedzieć, to to że są baaaaaaarzdo pomocni, nawet jeśli masz jakieś problemy natury osobistej. No i od tego roku jest Swansea University Hardship Fund - jeśli masz problemy finansowe składasz podanie, wypisujesz swoje wydatki, piszesz dlaczego potrzebujesz pieniędzy i na co je wydasz, jeśli Ci przyznają Hardshipa, to nie musisz go oddawać. No i akademiki sprawią, że będziesz miała 5 minut na wykłady , chociaż i tak są drozsze niż mieszkanie u prywaciarzy. Możesz też dostać stypendium ( klik), ale to już wyniki muszą być super. Ogólnie ja dostałam ofertę 65% i to nie była żadna średnia, tylko powinno być tak z każdego przedmiotu. Miałam trochę mniej z matmy, ale udało się bez problemu.

Ogólnie jest taka osoba jak personal tutor, która się zajmuje grupką do 20 osób, możesz pytać jak masz jakiekolwiek problemy, pomogą Ci nakierować ścieżkę kariery, doradzą, pytają jak się klimatyzujesz itp. Jest też takie coś jak Swansea University Employability Award, taki program gdzie szykują Cię na wyjście z uniwersytetu, pomagają z CV, listem motywacyjnym, urządzają Ci próbne rozmowy, a potem masz portfolio i jest baza, z której pracodawcy mogą Cię wyszukać po umiejętnościach jakich szukają. Strasznie dużo się dzieje jeśli chodzi o organizacje studenckie i imprezy, ja niestety nie mam na to czasu .

Co do miasta to mi się strasznie podoba, nie dość że sam uni jest ulicę od morza to jeszcze jest położony na pięknym, zielonym parku (klik), jest super . Nie ma żadnego problemu z akcentem jeśli tego się boisz, ludzie mówią normalnie i wszyscy są bardzo mili.
Pięknie dziękuję za taką wyczerpującą odpowiedź
Mam jeszcze kilka (dużo ) pytań
najważniejsze, jak jest z pracą w mieście? wyczytałam że studentów jest bardzo dużo, nie jest w takim razie trudno znaleźć pracy part-time?
jak jest z wyposażeniem biblioteki itp?
czy studiujesz part-time, że masz tylko 8h tygodniowo, czy tak jest na każdym kierunku (chciałabym )? i co takiego studiujesz?
jak Ci się podoba miasto, nie jest po prostu.. za małe? za ciche? nudne?
Baardzo mi się spodobał ten uni!
Stary 2014-11-22, 16:33   #178
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Pięknie dziękuję za taką wyczerpującą odpowiedź
Mam jeszcze kilka (dużo ) pytań
najważniejsze, jak jest z pracą w mieście? wyczytałam że studentów jest bardzo dużo, nie jest w takim razie trudno znaleźć pracy part-time?
jak jest z wyposażeniem biblioteki itp?
czy studiujesz part-time, że masz tylko 8h tygodniowo, czy tak jest na każdym kierunku (chciałabym )? i co takiego studiujesz?
jak Ci się podoba miasto, nie jest po prostu.. za małe? za ciche? nudne?
Baardzo mi się spodobał ten uni!
Studiuję full-time! Moje koleżanki na business management mają 12h.
Biblioteka jest dobrze wyposażona, ale jak masz esej do pisania to lepiej iść jak najwcześniej, bo potem to już książek brak, jedynym ratunkiem są ebooki .
Moja koleżanka na rozmowę o pracę umówiła się przed wyjazdem, dzień po przyjeździe miała rozmowę i od razu dostała pracę. Jeszcze była po polsku rozmowa, bo się okazało że polka jest managerem tam. Miałam dość szybko pierwszą rozmowę o pracę, na drugi czy trzeci dzień, ale nie wzięli mnie bo nie miałam NINu a długo się na niego czeka, albo to po prostu była wymówka. Ja z drugą koleżanką znalazłyśmy pracę po tygodniu (wysyłałyśmy randomowo maila do restauracji/barów w okolicy, nawet ogłoszenia nie mieli). A po jakimś czasie dostałam maila czy nie chcę przyjść na inną rozmowę i pracować dodatkowo. Z tym że my wszystkie szukałyśmy pracy pod koniec sierpnia/początku września, więc jeszcze nie było takiego natłoku studentów, wydaje mi się że to najlepsza opcja.
Studiuję psychologię, nie powiedziałabym że miasto jest nudne, mega dużo się dzieje ciągle jeśli chodzi o jakieś imprezy studenckie, są w klubach też różne imprezy albo koncerty, ostatnio studenci mieli nawet ognisko nad morzem.
A co do miasta to nie jest jakieś super-wielkie, ale mieszkam przy samym uni i do samiutkiego centrum jest ok. pół godziny z buta i uważam że to całkiem fajnie, bo nie muszę się wszędzie tłuc autobusem, który jest drogi (2.80 bilet w jedną stronę) i podoba mi się w mieście to że ma jakiś taki swój klimat, mnie bardzo to odpowiada

Stary 2014-11-22, 18:08   #179
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
Studiuję full-time! Moje koleżanki na business management mają 12h.
Biblioteka jest dobrze wyposażona, ale jak masz esej do pisania to lepiej iść jak najwcześniej, bo potem to już książek brak, jedynym ratunkiem są ebooki .
Moja koleżanka na rozmowę o pracę umówiła się przed wyjazdem, dzień po przyjeździe miała rozmowę i od rracę, na drugi czy trzeci dzień, ale nie wzięli mnie bo nie miałam NINu a długo się na niego czeka, albo to po prostu była wymówka. Ja z drugą koleżanką znalazłyśmy pracę po tygodniu (wysyłałyśmy randomowo maila do restauracji/barów w okolicy, nawet ogłoszenia nie mieli). A po jakimś czasie dostałam maila czy nie chcę przyjść na inną rozmowę i pazu dostała pracę. Jeszcze była po polsku rozmowa, bo się okazało że polka jest managerem tam. Miałam dość szybko pierwszą rozmowę o pracować dodatkowo. Z tym że my wszystkie szukałyśmy pracy pod koniec sierpnia/początku września, więc jeszcze nie było takiego natłoku studentów, wydaje mi się że to najlepsza opcja.
Studiuję psychologię, nie powiedziałabym że miasto jest nudne, mega dużo się dzieje ciągle jeśli chodzi o jakieś imprezy studenckie, są w klubach też różne imprezy albo koncerty, ostatnio studenci mieli nawet ognisko nad morzem.
A co do miasta to nie jest jakieś super-wielkie, ale mieszkam przy samym uni i do samiutkiego centrum jest ok. pół godziny z buta i uważam że to całkiem fajnie, bo nie muszę się wszędzie tłuc autobusem, który jest drogi (2.80 bilet w jedną stronę) i podoba mi się w mieście to że ma jakiś taki swój klimat, mnie bardzo to odpowiada
Jejku ale suuuper!
Pocieszyłaś mnie bardzo z tą pracą, bo ja w ogóle mam zamiar przyjechać w maju albo na początku czerwca, więc jestem dobrej myśli Zwróciłam uwagę na koszty komunikacji że nie są najniższe. Patrzyłam na zakwaterowanie w Hendrefoelan Student Village. Czy to daleko od kampusu, trzeba dojeżdżać autobusem? I jak to jest z tym nowym budowanym kampusem, tam będą wszystkie zajęcia i nowe zakwaterowanie?
Stary 2014-11-22, 19:16   #180
solaola
Zakorzenienie

Ten Twoj kierunek sie lapie do nowego campusu czy do 'starego'? Na nowy campus jest przenoszone tylko kilka kierunków, biznes, inzynieria i cos tam jeszcze i jest to daleko od uniwersytetu i strasznie na uboczu miasta. Jestem na komórce teraz i jesli to ta student village o której mysle to conajmniej 40min.autobusem...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości