|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dla biegających - wzmacniający stretching
Witam
![]() Otóż biegam od ok. 2 miesięcy.. wcześniej regularnie - 3 razy w tyg chodziłam na siłownie ze swoim mężem, jednak 2 miesiące temu przeprowadziliśmy się do DE i póki co siłownia odpada więc ażeby nie siedzieć na tyłkach i robić coś poza ćwiczeniami w domu zaczęliśmy biegać ![]() Mam pytanie: Czy rozciągać należy się zawsze przed i po treningu, czy także w dzień bez biegania (staram się biegać co drugi dzień)??? Czy bieganie pomoże mi "obudować" troszkę łydki gdyż mam bardzo szczupłe - mój główny kompleks Na siłowni ćwiczyłam głównie nogi - żeby je wzmocnić i obudować mięśniami - czy bieganie da mi jakiś efekt w tej płaszczyźnie? No i bardzo ważne: czy bieganie może zaszkodzić mi na kolana?? Biegam raczej wolno - trucht, mam problemy z lewym kolanem - coś z rzepką, biegam ze stabilizatorem?Będę wdzięczna za jakieś informacje od bardziej doświadczonych biegaczek pozdr
my home is where my heart is Edytowane przez Milla_1984 Czas edycji: 2010-11-13 o 20:19 |
|
|
|
|
#152 |
|
Przyczajenie
|
Inch, super zestaw, bardzo mi się przyda, szukałam czegoś co pomoże mi rozluźnić mięśnie po bieganiu, dzięki!
|
|
|
|
|
#153 |
|
Raczkowanie
|
Inch, genialny zestawik. Ja go wykonuje po kazdych cwiczeniach i mój TŻ też
Dziekuje! kla ski:
|
|
|
#154 |
|
Przyczajenie
|
a ja uwazam ze zamiast biegania, dużo lepszy jest szybki spacer. bo wtedy jest to idealne cwiczenie aerobowe i tetno jest takie jak powinno byc, czyli ani za niskie ani za wysokie.
|
|
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj pobiegłam po raz pierwszy!!! Jestem z siebie dumna że w końcu udało mi się ruszyć z domu
biegłam jakieś 15 minut łacznie. Trochę zimno i strasznie płuca mnie bolały z zimna ale nie poddam się i w piątek znowu!P.S Wyświetlają się Wam te zdjęcia z początku tematu? |
|
|
|
|
#156 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
pytanie mam drogie panie; jako, że warunki pogodowe są mało sprzyjające do porannego biegania po ciemku i w mrozach, czy na ten okres bieżnia wystarczy? dzięki z góry za odpowiedzi. |
|
|
|
|
#157 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wyświetlają właśnie
|
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo nie lubię bieżni. |
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie nie ma porównania do biegania na bieżni, ale jeżeli ktoś lubi to czemu nie Jest to na pewno znaczenie wygodniejsze.
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
Raczkowanie
|
kiedyś biegałam regularnie,na dworze.. dobrze mi szło,fajna kondycja była.
teraz pogoda jest jaka jest i wróciłam na siłownię : ) czy bieganie na bieżni wraz ze zdrową dietą pozwoli mi bardziej ujędrnić ciało i zrzucić brzuszek? jeśli na siłowni jestem raz w tyg. to ile powinnam biegać na tej bieżni ?
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Mam podobną rozpiskę (nie pamiętam skąd), zarzucam tutaj
Częściowo są to te same ćwiczenia
|
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
A, a skoro o jodze też była mowa, to dorzucę cykl "powitanie słońca"
W załączniku są zdjęcia, a dokładna instrukcja znajduje się tutaj : http://www. mantra. pl /styl-zycia/powitanie-slonca.htmlWażne, żeby ćwiczenia wykonywać w rytm oddechów taki jak na rozpisce. Pozycja pies z głową w dół jest hardkorowa dla początkujących Kiedy zaczynałam uczęszczać na jogę (konkretnie vinyasę), miałam przez cały tydzień zakwasy na całym ciele po tej pozycji ![]() Zapodaję też dokładną rozpiskę na wykonanie trójkąta, którego wcześniej wstawiła Inch : http://www.joga.net.pl/strona.php?8449 Miłego łamania się
Edytowane przez Solciuchna Czas edycji: 2011-01-16 o 17:12 |
|
|
|
|
#163 |
|
Przyczajenie
|
Pies z głową w dół brzmi bosko!
![]() Dzięki za załączniki, przydadzą się na pewno. |
|
|
|
|
#164 |
|
BAN stały
|
hej, mam pytanko. bo tez zamierzam zacząć biegać. jak najlepiej zacząć, jaki dystans, jak długo? by pozbyć się tkanki tłuszczowej i nie nabrać przy tym mięśni? tzn, mięśnie to już mam na łydkach bo jeżdżę na rowerze, a nie chcę mieć większych bo do żadnych kozaków już nie mogę się zmieścić przez moje łydki.
Aha, i jak się rozciągnąć by nie mieć zakwasów? Edytowane przez czarna_ania Czas edycji: 2011-02-04 o 11:00 |
|
|
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam Ci temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=349291
już na początku masz pełną rozpiskę, jak biegać
|
|
|
|
|
#166 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
ból mięśni po wysiłku to nie prawdziwe zakwasy (czyli zaleganie w mięśniach kwasu mlekowego - produktu beztlenowego spalania), bo te mijają maks po 4 godzinach (a ich objawem jest zmęczenie, trudność w osiągnięciu porządanych rezultatów na treningu). A żeby przeszły szybciej, trzeba po treningu na spokojnie pochodzić, porozciągać się - tzw. faza schłodzenia. Wtedy wypłukanie kwasu mlekowego następuje szybciej. PODSUMOWUJĄC: od stretchingu zakwasów nie ma, ba! Stretching pozwala się zakwasów pozbyć. Zaś na powysiłkowy ból mięśni (zwany mądrze syndromem DOMS. Syndrom DOMS atakuje najmocniej między 24 a 48 godzin po wysiłku, później i tak odpuszcza.) najlepiej pomaga po prostu ruszanie się: rozchodzić. Nie zlegać na kanapie, ruszać, mimo że boli. |
||
|
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jestem chyba jakaś nienormalna. ![]() Mnie się dużooo, dużooo lepiej biega w terenie - lepsze tempo, lepsze samopoczucie. Na bieżni el. w jakim klubie bym nie biegała i jak bardzo by się nie chwalili ekstra wentylacją mam wrażenie, że jeszcze chwila i się normalnie uduszę, albo przynajmniej zemdleję. Taki trening zawsze jest dla mnie trudniejszy niż na zewnątrz. Gdybym ustawiła pochylenie i upierała się wykręcic tempo jak na wolnym wybiegu, to obsługa musiałaby z taczką po mnie przyjechac... Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2011-02-07 o 14:29 |
|
|
|
|
|
#169 |
|
Zadomowienie
|
to nie chodzi o subiektywne odczucie zmęczenia (o czym ty piszesz), ale o wydatku energetycznym na te różne typy wysiłku. Bieganie w terenie porusza więcej grup mięsniowych, więc wymaga wytworzenia większej ilości energii (czyli spalonych więcej kcal). A tobie po prostu bieżnia nie leży i tyle.
|
|
|
|
|
#170 |
|
Zadomowienie
|
Teraz się trochę wyjaśniło.
Na pewno w ciągu godziny biegania na zewnątrz mam większy wydatek energetyczny to dla mnie oczywiste... Po prostu inaczej rozumiem słowo "trudnośc" w kontekście treningu biegowego. Biegnę wolniej = jest trudniej ( a względy mogą byc różne - teren, pogoda, nawierzchnia) |
|
|
|
|
#171 |
|
Zadomowienie
|
? Jak to: wolniej to trudniej? Wolniej to łatwiej, szybciej to ciężej... Chyba, ze nastąpiła zmiana praw fizyki, kiedy mnie nie było.
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Np. na dyskutowanej tu biezni elektrycznej, przy dużym wietrze, w upale. Co tak napastliwie?
|
|
|
|
|
|
#173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ok. Chciałaś po prostu napisać: "wolniej, bo trudniej" zamiast "wolniej=trudniej" (co oznacza "wolniej, więc trudniej"). |
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwłaszcza tekst z prawami fizyki
|
|
|
|
|
|
#175 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja kiedyś regularnie biegałam z 4 razy w tygodniu. Niestety po złamaniu nogi w kostce zaprzestałam. Teraz po rehabilitacji chciałabym ponownie wrócić do tej aktywności. Mam pytanie w związku z tym. jakie na początku należy robić trasy po takiej kontuzji i kiedy się rozciągać, przed w takcie czy po? Wielkie dzięki za każde info.
|
|
|
|
|
#176 |
|
Przyczajenie
|
Na początku myślę, że trzeba budować wytrzymałość od początku, bo jednak parę miesięcy nie biegałaś. Możesz spróbować sobie jakiś plan, np. 10 tygodniowy z bieganie.pl (albo jakikolwiek inny) i zaczynać od marszobiegów po pół godziny (jakieś 2.5-3 km). Przyzwyczaisz organizm oddechowo i trochę taki truchcik działa jak rozgrzewka. Generalnie należy się rozciągać i przed i po bieganiu, ale jeśli biegasz lekko i powoli na początku to chyba po wystarczy. A potem jak zaczniesz bardziej intensywnie to rozgrzewka przed chroni przed kontuzjami.
|
|
|
|
|
#177 |
|
Przyczajenie
|
Należy przede wszystkim biegać tyle, żeby się dobrze przy tym czuć. Nie warto narzucać sobie na siłę, że dzisiaj koniecznie 30 min! Zwłaszcza dla osób początkujących bieganie początkowo jest ciężkie i męczące. Ale konsekwentnie organizm przyzwyczaja się do wysiłku, oddechu starcza na dłużej, a i mięśnie, które początkowo doznają szoku
zaczynają pracować coraz lepiej. Dla początkujących polecam krótsze bieganie, więcej przerw i dużo wytrwałości! Powodzenia wszystkim i może kiedyś się zobaczymy na jakiejś trasie? |
|
|
|
|
#178 |
|
Zadomowienie
|
A propos stretchingu, czytałyście ten artykuł?
http://www.wbiegu24.pl/index.php?opt...ego&Itemid=488 |
|
|
|
|
#179 |
|
Raczkowanie
|
Ja nigdy przed bieganiem się nie rozciągam. Według mnie lepiej na początek potruchtać z 10 min, wtedy mięśnie się rozgrzeją i dopiero przejść do rozciągania
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.

Na siłowni ćwiczyłam głównie nogi - żeby je wzmocnić i obudować mięśniami - czy bieganie da mi jakiś efekt w tej płaszczyźnie? No i bardzo ważne: czy bieganie może zaszkodzić mi na kolana?? Biegam raczej wolno - trucht, mam problemy z lewym kolanem - coś z rzepką, biegam ze stabilizatorem?

kla ski:

Zwłaszcza tekst z prawami fizyki