![]() |
#151 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie listopad 2019- cz. 3
Jak najbardziej. A Ty co bys chciala?
#152 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do decydowania, ja uważam, że to powinna być decyzja i lekarza i kobiety. Dla mnie lekarz ma wiedzę medyczną, której ja nie mam - powinien przedstawić wszystkie plusy i minusy dla każdego z rozwiązań, ale kobieta też ma prawo powiedzieć o swoich lękach, kłopotach itd i na podstawie całości powinno się podejmować decyzję. Nie uważam, że decydować powinna tylko kobieta lub tylko lekarz.
![]() |
#154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#155 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodziło mi po prostu o to, że jeśli kobieta chce cc (bo strach, bo komplikacje innych, bo psychika, bo znajomość swojego ciała) i nie ma co do tego przeciwskazań to super by było, jakby lekarz powiedział: "chce pani cc, zna pani plusy i minusy, zrobimy jak pani chce". I w drugą stronę tak samo. I tak samo, jak kobieta chce sn/cc ale nie może, to wtedy lekarz niech powie: nie możemy rodzić sn bo np wada wzroku, albo nie cc bo zrosty. A nie na zasadzie: chce pani cc bo się pani cholernie boi? I co z tego?! Tylko SN! ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
Bratowa przy SC (zakończony vacuum) przez tydzień nie umiała wstać z łóżka. Przyjaciółka po cc na drugi dzień była na nogach, trzeciego po wyjściu ze szpitala kąpała i nosiła synka. Znajoma po 4 dniach już nie pamiętała o cc, prócz ciągnięcia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#156 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Twoja bratowa miala pecha, ja bylam na nogach juz 2,5 godziny po porodzie i czulam sie swietnie, a szwy zaczely dawac o sobie znac dopiero jakies 2 dni pozniej (nie wiem z czego to wynikalo). Ale mimo wszystko z powodu bolu podczas sn (ktorego moim zdaniem sie opisac nie da) i tak jestem na razie w kierunku cc, chyba ze dostane na pismie, ze bede miec znieczulenie ![]()
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też nie budziłam dziecka do karmienia w nocy ![]() ![]() Biorę się za mycie okien bo mi się nudzi a akurat w salonie i sypialni mam cień więc tam idę najpierw. Ostatnio byłam same szyby żeby w miarę wyglądały czysto a teraz trzeba ramy i wszystkie zakamarki wyczyscic ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Zadomowienie
|
No wlasnie o tym mi moja polozna opowiadala. Ona mowila, ze gdzies byly przeprowadzane badania i tak naprawde nie ma potrzeby robienia tak czestego naciecia krocza, tylko podobno jest brak odpowiednich szkolen personelu, zeby prawidlowo ocenic czy naciecie jest potrzebne czy nie. Wiec tna jak leci :/
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Któraś kiedyś pisała o wąskiej miednicy jako wskazaniu do cc. Jak to oceniono? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Zadomowienie
|
Wiesz co, to jest mega ciekawe, bo na ten temat tez mi polozna opowiadala, ze jak krocze peka to peka w najslabszym miejscu, gdzie wiazania po prostu nie daja rady wytrzymac. A jak tna to po lini prostej i najczesciej wlasnie w tym miejscu wiazania sa najmocniejsze, wiec jak sie krocze zagoi to po nacieciu jest slabiej zrosniete niz po rozerwaniu (gdzie wiazania najczesciej zrastaja sie mocniej niz wczesniej byly). Ona mowila, ze brakuje personelu, ktory jest odpowiednio przeszkolony do szycia podartego krocza i z tego wynika ta "chec" przeprowadzania naciec, bo samoistnie pekniete krocze czesto jest zle lub nierowno zszywane.
#163 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do porodu sn. Powiem Wam, że ja po porodzie też po jakichś 2-2,5 godz zostałam wysłana pod prysznic. Głupie było, że nikt ze mną nie poszedl, bo byłam po 3 bezcennych nocach i prysznic był już dla mnie szczytem wysiłku i dałam radę tylko jeszcze tylko wrócić do łóżka. Poza mega zmeczeniem czułam się bardzo dobrze. Byłam tez nacieta, ale w moim szpitalu nacięcie jest na porządku dziennym, spróbuje negocjować tym razem z położną, może nie będzie konieczne... Ale źle tego nie wspominam. Najgorsze było dla mnie to, że dwa kulszowa nie przestała dokuczac po porodzie i brałam zastrzyki, a dwa tak bolała, że wchodząc do wanny jedną mogę musiałam wciągac rękami bo nie mogłam jej podnieść. Tak samo było z wchodzeniem do auta. I boję się żeby znowu mnie to nie dopadło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Nacinaja, bo latwiej jest zszyc linie prosta niz poszarpane. A poszarpane mocniej sie goi (i szansa na pekniecie przy drugim porodzie jest mniejsza), tylko ze personel nie umie albo mu sie nie chce dobrze zszyc poszarpanego, bo to jest klucz do prawidlowego zrosniecia.
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
Po cesarskim cięciu też dziecko można nosić i też właściwie nie można tego uniknąć. Przecież maluszek waży góra 5 kg. Chodzi o większe ciężary, żeby nie podnosić nawet po pół roku-bo mimo że na zewnątrz rana jest zgojona to wewnątrz to trwa dłużej.
U mnie w szpitalu nakaz leżenia był przez 6/12 h godz. to chyba zależy od rodzaju znieczulenia i też zaraz potem pierwszy prysznic. Znieczulenie podawane co kilka godzin, właściwie zależne czy matka chce. Rana po cc nie boli cały czas, najgorsze jest wstawanie i kaszel (brr) a poza tym człowiek funkcjonuje normalnie. Nie mówię tu o sytuacji gdy są komplikacje. Mnie dreszcz przeszedł jak lekarz przed operacją mówił, że możliwe jest np. przecięcie pęcherza moczowego, że to jest bardzo bliziutko. |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Prawda jest taka, że bardzo dużo zależy, na jaki personel się trafi i jakie doświadczenia mają kobiety wokół nas. Ale z drugiej strony każda z nas jest inna.
Ja uważam, że każda opcja niesie za sobą ryzyko. Nie mam za sobą żadnego porodu, więc każdego będę się bała tak samo, dlatego chcę sn i TŻta przy sobie. Przy kolejnym dziecku będę mądrzejsza o własne doświadczenia a nie znajomych, które mają inne ciało, inną psychikę, innych lekarzy. ![]() I powodzenia na wizytach!
#169 |
Zadomowienie
|
Ale to nie jest tak, że powikłania są tylko po sn. Przecież po cc też może się coś stać, to jest jednak operacja.
W planowanych cc moim zdaniem największą wadą jest to, że wykonuje je się ok. 2 tygodni przed terminem, czyli dziecko może się urodzić nawet 3-4 tygodnie wcześniej niż by samo postanowiło wyjść na świat, a dla takiego malucha to jest bardzo dużo. Po sn nasz organizm sam dostaje informację, że dziecko już jest na świecie i np. czas zacząć produkcję mleka. A z drugiej strony przerażające jest to, że kobieta może rodzić 36h bez znieczulenia. Moim zdaniem nie ma sensu zakładać scenariusza, że jak koleżanka czy kuzynka źle zniosła poród to u mnie też tak będzie. Każdy poród jest inny, każda z nas jest inna, każda z nas inaczej zniesie poród. Jedne 2h po porodzie same będą siedzieć na łóżku, a innym będzie ciężko nawet po zakończonym połogu. Na pewno niepowikłany poród sn jest lepszy zarówno dla matki i dla dziecka. Ale to jak ze wszystkim nic nie jest tylko białe albo czarne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#170 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Myślę, że nie ma czegoś takiego jak "niepowikłane SN", bo każde będzie miało większą czy mniejszą komplikację, tak samo jak nie ma ciąży idealnej. W sensie, że każdy poród SN czy CC będzie inny, nie ma jednego schematu (nawet w przypadku cc, bo tak jak pisałyście może zdarzyć się nacięcie pęcherza). Dla jednej komplikacją może być szycie a dla drugiej rodzenie 24h. Co do laktacji zaraz po SN: mam znajome, które musiały czekać i po 24h na rozpoczęcie. Mam też znajome, które po cc już po godzinie karmiły. Także ten... Każdy organizm jest inny, każda z nas inaczej zareaguje, urodzi inaczej, inne dziecko, innym sposobem, z inną komplikacją. Po prostu: niech to będzie świadomy wybór kobiety, która zna swoje ciało najlepiej i wie jakie + i - wynikają z danego rozwiązania. Bez przymuszania, gróźb, szantażu, cierpienia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Zadomowienie
|
Musiałam przerwać sobie mycie okien bo przyjechał kurier
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#173 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Używała któraś wanienki Shnuggle?
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Heh tu juz zakupy ja czekam na paczke od siostry z Irlandii.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#177 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A Ty rozmawiałaś ze swoim lekarzem o tym, że byś chciała cc i jak to wygląda w szpitalu, w którym chcesz rodzić? A może warto zobaczyć, czy szpital w którym chcesz rodzić ma swoją szkolę rodzenia. Wtedy można poznać położne, które pracują, jest też oglądanie porodówki , położne opowiadają o procedurach porodowych i jak to wygląda konkretnie w tyn szpitalu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#179 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie, a jest jakas wyjatkowa?
![]() |
#180 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.