|
|
#151 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z....
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
Bo są przyzwyczajeni do tego co było i ciężko się przestawić. Ja też tkwiłam w pracy, w której był taki mobbing, że kierowniczka"wmówiła" mi, że na nic lepszego mnie nie stać. Ale w końcu się uwolniłam. Młodzi ludzie zostali wychowani w zupełnie innych czasach i mają zupełnie inne podejście, które niekoniecznie świadczy o poczuciu własnej wartości, a często wręcz jest to podejście "należy mi się" i "zarobić ale się nie narobić". A jak muszą włożyć w coś wysiłek, to rezygnują i idą gdzieś indziej. Mówię na podstawie swoich doświadczeń z ludźmi młodszymi ode mnie o 15 lat.
|
|
|
|
|
#153 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
Wypisz, wymaluj, jeden z moich pierwszych zakładów pracy
|
|
|
#154 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#155 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze że maja młodzi podejście że im sie należy. Jak płaca minimalna to i praca powinna być minimalna. Kultura zapier*** odchodzi do lamusa. Nie oczekujmy od ludzi ze będą harować za groszę. Jeżeli muszą w coś włożyć wysiłek, a płaca nie wynagradza tego wysiłku to bardzo dobrze że odchodzą. |
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89120007]Jak ktoś jest 50+, to często znacznie trudniej jest mu znaleźć inną pracę, niż komuś młodemu.[/QUOTE]
Pytanie dlaczego i mówie tu w kontekście branży gdzie są szeroko pojęci specjaliści. Skoro nie brakuje im wiedzy, umiejętności i doświadczenia. Może po prostu przegrywają z mentalnością. |
|
|
|
|
#159 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W czasie prywatyzacji zakład był kupiony przez jakąś firmę z zagranicy, która ma ileś takich zakładów, właściciel siedzi za granicą i chyba w ogóle nie widzi. Cyrk. |
|
|
|
|
|
#160 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=Lumimi;89119956]Czasy się zmieniły dla każdego, nie tylko dla 2o paru latków wchodzących na rynek. Mimo to są osoby które są powiedzmy te 4o plus, a tkwią w pracy za groszę, gdzie szef je źle traktuje, a przecież ze swoim doświadczeniem mogli by pracować w lepszych warunkach.
Są na rynku pracy takie firmy "przechowalnie przedemerytalne". Firmy gdzie ludzie zarabiają najniższą albo niewiele więcej niż najniższa. Pracują tam ludzie którzy mają tą wiedzę, umiejętności i doświadczenie. Nie pracują w zawodach, ktorych mógłby pracować pierwszy lepszy. Jednak nie zmienią pracy, bo w ich mniemaniu praca jak żona na całe życie, a przecież i tak by nic lepszego nie znaleźli. Potem przychodzi do takiej firmy młoda osoba, popracuje jakiś czas zobaczy jakie to szambo i odchodzi, a potem reszta boomerów może sobie polepszyć humor mowiac że ci młodzi to do niczego, nierobotni i w ogóle nie to co oni [COLOR="Silver"]---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- To znowu raczej wynika z etapu w życiu. Młodzi ludzie są ogólnie bardziej mobilni. Łatwiej się☠rzuca pracę jak się ma 20-25 lat (i jeszcze wsparcie rodziców, czy choćby kupione przez nich mieszkanie - a to jest jednak teraz częstsze niż kiedyś), niż jak jest się starszym i ma się już więcej zobowiązań. Z tego co jak zaobserwowałam, ludzie już nawet po 30 mniej chętnie zmieniają pracę, bo np. mają dzieci, a więc dodatkową odpowiedzialność. Albo potrzebują mieć umowę na czas nieokreślony, bo te dzieci są dopiero w planach i przydałoby się☠też wziąć w końcu kredyt na mieszkanie, a jednak każda zmiana pracy może to opóźnić. Zwłaszcza kobiety z mojego otoczenia tkwią w mało satysfakcjonującej pracy, właśnie z tych powodów. W przypadku pokolenia boomerów trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że starsi ludzie jednak są na rynku pracy w jakiś sposób dyskryminowani. Niechętnie zatrudnia się ludzi po 50, a po 60 roku życia to już w ogóle są małe szanse. O ile nie są jakimiś wybitnymi specjalistami. |
|
|
|
|
#161 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z.
...
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pokolenie dejów Serio, widać po tobie że ty naprawdę jesteś z innego pokolenia niż młodzi. Naprawdę aż taki to jest problem ze ktos chcę fajnie zarabiać? |
|
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z.
...
Ja się odniosę do tego wiecznie podnoszonego argumentu "kiedyś to nauczyciel za uszy ciągnął a tera to uczeń rządzi nauczycielem".
Do szkoły chodziłam całkiem niedawno i z taką sytuacją spotkałam się raz, w gimnazjum. Matka pewnej słabej z matematyki dziewczyny zrobiła lekką aferę nauczycielce podczas wywiadówki, że jej córka nie rozumie materiału. Z tego co wiem to kobieta ośmieszyła się tylko przed resztą rodziców i ta "skarga" zbytnio nikogo nie obeszła (moim zdaniem słusznie, bo nauczycielka tłumaczyła dobrze i nikogo nie gnębiła, sama byłam matematycznie nieuzdolniona). Ja raczej mam wrażenie, że w polskiej szkole to nadal uczeń ma bardzo mało do powiedzenia i nawet w słusznym starciu z nauczycielem jest na przegranej pozycji. Piszą o tym nawet inni pedagodzy, np. Paweł Lęcki. U mnie w liceum byli dwaj zboczeni wuefiści. Jeden wypisywał do dziewczyn i zapraszał na kolację, a drugi podczas zajęć rzucał niewybredne teksty. Mimo skarg uczennic nic z tym nie zrobiono, a pierwszy z wymienionych panów nawet dyrektorem szkoły został. Zaznaczam, że piszę o nieistniejących już gimnazjach i szkołach średnich. Do podstawówki chodziłam zagranicą i nie wiem, jak wyglądają realia w Polsce w tych placówkach.
|
|
#164 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówię na podstawie swoich doświadczeń z młodszym pokoleniem. Takie mam a nie inne. Nikomu nie bronię fajnie zarabiać, tylko śmieszy mnie kiedy ktoś mówi, że ta roszczeniowość wynika z poczucia własnej wartości. |
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89120050]
To znowu raczej wynika z etapu w życiu. Młodzi ludzie są ogólnie bardziej mobilni. Łatwiej się☠rzuca pracę jak się ma 20-25 lat (i jeszcze wsparcie rodziców, czy choćby kupione przez nich mieszkanie - a to jest jednak teraz częstsze niż kiedyś), niż jak jest się starszym i ma się już więcej zobowiązań. Z tego co jak zaobserwowałam, ludzie już nawet po 30 mniej chętnie zmieniają pracę, bo np. mają dzieci, a więc dodatkową odpowiedzialność. Albo potrzebują mieć umowę na czas nieokreślony, bo te dzieci są dopiero w planach i przydałoby się☠też wziąć w końcu kredyt na mieszkanie, a jednak każda zmiana pracy może to opóźnić. Zwłaszcza kobiety z mojego otoczenia tkwią w mało satysfakcjonującej pracy, właśnie z tych powodów. W przypadku pokolenia boomerów trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że starsi ludzie jednak są na rynku pracy w jakiś sposób dyskryminowani. Niechętnie zatrudnia się ludzi po 50, a po 60 roku życia to już w ogóle są małe szanse. O ile nie są jakimiś wybitnymi specjalistami.[/QUOTE] Nie tylko z etapu. Choć poniekąd też. W pokoleniu boomerów niczym nie zwykłym jest ze ktoś pracował przez całe życie w jednej firmie. U młodych ludzi nie jest niczym niezwykłym że tą prace się zmienia. Mój ojciec przez całe życie pracował w jednej firmie. Ja przez rok pracy zawodowej bylam w większej ilości firm niż on przez 40 lat. Młodzi są po prostu nauczeni zmiany. Widzisz ludzie po 3o mniej chętniej zmieniają, ale zmieniają. Nie tkwią całe swoje zawodowe życie w jednej firmie. ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
Chcesz fajnie zarabiać = roszczeniowość. Czekaj, czekaj czy to czasem nie ty pisałaś że twój mąż nauczyciel słabo zarabia? Skąd ta roszczeniowość... |
|
|
|
|
|
#167 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#168 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dlatego choćby mąż Finlori zmienił szkołę 500 razy to więcej nie dostanie |
|
|
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio pracownika nie dostaje się z przydziału, można zadecydować kogo się chce.
|
|
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, może zmienić branżę i zarabiać więcej, ale jeśli lubi to co robi? No i co z ludźmi z młodego pokolenia, którzy też zostają nauczycielami i godzą się za tyle pracować - nie mają poczucia własnej wartości? |
|
|
|
|
|
#171 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To że jej mąż zarabia tyle ile zarabia nie znaczy że inni mają zarabiać tyle samo. Poza tym rynek pracy nauczycieli pieknie weryfikuje obecny rynek pracy. Są kiepskie płace to i chętnych nie ma do pracy. W końcu dojdziemy do takiego poziomu że i nauczycielom będzie trzeba płacić dobrze, bo nie będzie komu uczyć dzieci. |
|
|
|
|
|
#173 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#176 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
A w naszym kraju jest taka tendencja ze raczej ludzie zarabiają za mało i jakoś częściej sie spotykam z tym że pracodawca daje minimalną, a ma ogromne wymagania niz w drugą stronę. A wymagania z kosmosu to dla pracodawcy wszystko na umowie, opłacony etat, brak płatnych nadgodzin i życie po pracy. |
||
|
|
|
|
#177 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1) mieszkanie kupione w lepszych czasach/po babci 2) męża/żonę, więc i dwie pensje 3) małe ambicje zawodowe, bo patrz punkt 1 i 2 Młodzi kują żelazo póki gorące, bo nie mają nic do stracenia, a ich przyszłość jest bardzo niepewna. Nie wierzę, że mają olewczy stosunek do rozwojowej, nieźle płatnej pracy, a jeśli robota beznadziejna, to słusznie, że się nie chcą w niej przemęczać.
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mieszkań po babciach to akurat aktualni 20 latkowie będą mieli więcej. |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:55.

[COLOR="Silver"]

Serio pracownika nie dostaje się z przydziału, można zadecydować kogo się chce.