Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z. ... - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-02-16, 14:43   #151
MarekKele
BAN stały

Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z....

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
A boomersi dostawali podwyżkę? Czy dalej tylko podnosili im oczekiwania?
Rynek zweryfikuje, jak ktoś sie nie nadaję to szybko wyleci. Jednak mam wrażenie że wiele boomerów, jak poszło po podwyzke i jej nie dostało to dalej pracowali w tej firmie. Nawet nie próbując znaleźć innej pracy.. Natomiast młodsze pokolenie jak nie dostanie podwyżki, a zna swoją wartość i widząc ile warta jest jego praca to poszuka innej pracy.
Dawno to było, może masz rację, kłócić się nie będę. Obecnie to ile razy ja podnoszę cenę za usługi to nikt się ze mną nie wykłóca, najwyżej takiej wyceny nie akceptują
MarekKele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-16, 14:44   #152
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Czasy się zmieniły dla każdego, nie tylko dla 2o paru latków wchodzących na rynek. Mimo to są osoby które są powiedzmy te 4o plus, a tkwią w pracy za groszę, gdzie szef je źle traktuje, a przecież ze swoim doświadczeniem mogli by pracować w lepszych warunkach.
Bo są przyzwyczajeni do tego co było i ciężko się przestawić. Ja też tkwiłam w pracy, w której był taki mobbing, że kierowniczka"wmówiła" mi, że na nic lepszego mnie nie stać. Ale w końcu się uwolniłam. Młodzi ludzie zostali wychowani w zupełnie innych czasach i mają zupełnie inne podejście, które niekoniecznie świadczy o poczuciu własnej wartości, a często wręcz jest to podejście "należy mi się" i "zarobić ale się nie narobić". A jak muszą włożyć w coś wysiłek, to rezygnują i idą gdzieś indziej. Mówię na podstawie swoich doświadczeń z ludźmi młodszymi ode mnie o 15 lat.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-16, 14:50   #153
linaya
astro-loszka

Cytat:

Są na rynku pracy takie firmy "przechowalnie przedemerytalne". Firmy gdzie ludzie zarabiają najniższą albo niewiele więcej niż najniższa. Pracują tam ludzie którzy mają tą wiedzę, umiejętności i doświadczenie. Nie pracują w zawodach, ktorych mógłby pracować pierwszy lepszy. Jednak nie zmienią pracy, bo w ich mniemaniu praca jak żona na całe życie, a przecież i tak by nic lepszego nie znaleźli.

Wypisz, wymaluj, jeden z moich pierwszych zakładów pracy była to firma, która "wyrosła" z gałęzi pewnego ministerstwa, średnia wieku pracowników to 50-60 lat (a zarządu - tak pod 70), żywy skansen PRL, palenie papierosów przy biurku, staroświeckie sprzęty, feudalne stosunki (parzenie kawy prezesowi i zastępcy prezesa to były całe rytuały), zwracanie starszych pracowników się do siebie per "panie kolego", i mikroskopijne pensje dla młodego narybku (a najlepiej bezpłatne staże). Młody narybek - ludzie urodzeni w latach 70-80 wniósł powiew świeżości i nowoczesne technologie, ale większość szybko stamtąd zwiała. A firma i tak upadła po śmierci prezesa.
Stary 2022-02-16, 14:51   #154
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
A boomersi dostawali podwyżkę? Czy dalej tylko podnosili im oczekiwania?
Rynek zweryfikuje, jak ktoś sie nie nadaję to szybko wyleci. Jednak mam wrażenie że wiele boomerów, jak poszło po podwyzke i jej nie dostało to dalej pracowali w tej firmie. Nawet nie próbując znaleźć innej pracy.. Natomiast młodsze pokolenie jak nie dostanie podwyżki, a zna swoją wartość i widząc ile warta jest jego praca to poszuka innej pracy.
Jak ktoś jest 50+, to często znacznie trudniej jest mu znaleźć inną pracę, niż komuś młodemu.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-16, 14:55   #155
MarekKele
BAN stały

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Wypisz, wymaluj, jeden z moich pierwszych zakładów pracy była to firma, która "wyrosła" z gałęzi pewnego ministerstwa, średnia wieku pracowników to 50-60 lat (a zarządu - tak pod 70), żywy skansen PRL, palenie papierosów przy biurku, staroświeckie sprzęty, feudalne stosunki (parzenie kawy prezesowi i zastępcy prezesa to były całe rytuały), zwracanie starszych pracowników się do siebie per "panie kolego", i mikroskopijne pensje dla młodego narybku (a najlepiej bezpłatne staże). Młody narybek - ludzie urodzeni w latach 70-80 wniósł powiew świeżości i nowoczesne technologie, ale większość szybko stamtąd zwiała. A firma i tak upadła po śmierci prezesa.
Tak jest po dziś dzień w budżetówce na dalszych peryferiach
Stary 2022-02-16, 15:01   #156
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Bo są przyzwyczajeni do tego co było i ciężko się przestawić. Ja też tkwiłam w pracy, w której był taki mobbing, że kierowniczka"wmówiła" mi, że na nic lepszego mnie nie stać. Ale w końcu się uwolniłam. Młodzi ludzie zostali wychowani w zupełnie innych czasach i mają zupełnie inne podejście, które niekoniecznie świadczy o poczuciu własnej wartości, a często wręcz jest to podejście "należy mi się" i "zarobić ale się nie narobić". A jak muszą włożyć w coś wysiłek, to rezygnują i idą gdzieś indziej. Mówię na podstawie swoich doświadczeń z ludźmi młodszymi ode mnie o 15 lat.
Oczywiście że są przyzwyczajeni ale z drugiej strony to pokolenie jest po prostu tak nauczone że jak się dostanie pracę to jest za☠☠☠iście i w ogóle dobry pan. Mentalność chłopa pańszczyźnianego. Ja bym to nazwała pokoleniem małych wymagań. Nie tylko w kontekście pracy ale też partnerów życiowych. Im po prostu w głowie się nie mieści że można pracę zmieniać co parę lat. Chyba ze cię zwolnili to to jedyny słuszny powód do zmiany.

Dobrze że maja młodzi podejście że im sie należy. Jak płaca minimalna to i praca powinna być minimalna. Kultura zapier*** odchodzi do lamusa. Nie oczekujmy od ludzi ze będą harować za groszę. Jeżeli muszą w coś włożyć wysiłek, a płaca nie wynagradza tego wysiłku to bardzo dobrze że odchodzą.
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-16, 15:03   #157
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze że maja młodzi podejście że im sie należy. Jak płaca minimalna to i praca powinna być minimalna. Kultura zapier*** odchodzi do lamusa. Nie oczekujmy od ludzi ze będą harować za groszę. Jeżeli muszą w coś włożyć wysiłek, a płaca nie wynagradza tego wysiłku to bardzo dobrze że odchodzą.
Tylko, że tu nie zawsze płaca jest minimalna. Raczej wymagania z kosmosu, ale od siebie dać minimum. A potem rośnie pokolenie dejów, którym się należy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-02-16, 15:05   #158
Lumimi
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89120007]Jak ktoś jest 50+, to często znacznie trudniej jest mu znaleźć inną pracę, niż komuś młodemu.[/QUOTE]
Pytanie dlaczego i mówie tu w kontekście branży gdzie są szeroko pojęci specjaliści. Skoro nie brakuje im wiedzy, umiejętności i doświadczenia. Może po prostu przegrywają z mentalnością.
Stary 2022-02-16, 15:07   #159
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Znam jedną tego typu firmę, tylko tam nie ma "panie kolego" i raczej nie ma feudalnych stosunków, no i sama firma powstała ze 100 lat temu. Za to jak dostają telefon ze służbowym poleceniem, to potrafią powiedzieć "zadzwoń do kogoś innego, bo mi się nie chce". Młodych tam prawie nie ma. Mają jakiegoś cudzoziemca, który miał problem z chyba wizą, to był kwik, bo to jeden z nielicznych pracowników fizycznych, którzy tam cokolwiek robią. W biurze jakieś laski, które w zasadzie nie znają się na niczym. Jak się im wskaże jakiś przepis, to dalej się na tym nie znają i udają, że tego nie ma. Pracownicy kradną rzeczy z firmy na potęgę, jak któregoś zobaczył majster czy tam ktoś, to mu poradził, że ma to schować, żeby na ochronie nie zauważyli.
W czasie prywatyzacji zakład był kupiony przez jakąś firmę z zagranicy, która ma ileś takich zakładów, właściciel siedzi za granicą i chyba w ogóle nie widzi.
Cyrk.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-16, 15:08   #160
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

[QUOTE=Lumimi;89119956]Czasy się zmieniły dla każdego, nie tylko dla 2o paru latków wchodzących na rynek. Mimo to są osoby które są powiedzmy te 4o plus, a tkwią w pracy za groszę, gdzie szef je źle traktuje, a przecież ze swoim doświadczeniem mogli by pracować w lepszych warunkach.

Są na rynku pracy takie firmy "przechowalnie przedemerytalne". Firmy gdzie ludzie zarabiają najniższą albo niewiele więcej niż najniższa. Pracują tam ludzie którzy mają tą wiedzę, umiejętności i doświadczenie. Nie pracują w zawodach, ktorych mógłby pracować pierwszy lepszy. Jednak nie zmienią pracy, bo w ich mniemaniu praca jak żona na całe życie, a przecież i tak by nic lepszego nie znaleźli.

Potem przychodzi do takiej firmy młoda osoba, popracuje jakiś czas zobaczy jakie to szambo i odchodzi, a potem reszta boomerów może sobie polepszyć humor mowiac że ci młodzi to do niczego, nierobotni i w ogóle nie to co oni[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

To znowu raczej wynika z etapu w życiu. Młodzi ludzie są ogólnie bardziej mobilni. Łatwiej się☠rzuca pracę jak się ma 20-25 lat (i jeszcze wsparcie rodziców, czy choćby kupione przez nich mieszkanie - a to jest jednak teraz częstsze niż kiedyś), niż jak jest się starszym i ma się już więcej zobowiązań.

Z tego co jak zaobserwowałam, ludzie już nawet po 30 mniej chętnie zmieniają pracę, bo np. mają dzieci, a więc dodatkową odpowiedzialność. Albo potrzebują mieć umowę na czas nieokreślony, bo te dzieci są dopiero w planach i przydałoby się☠też wziąć w końcu kredyt na mieszkanie, a jednak każda zmiana pracy może to opóźnić. Zwłaszcza kobiety z mojego otoczenia tkwią w mało satysfakcjonującej pracy, właśnie z tych powodów.

W przypadku pokolenia boomerów trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że starsi ludzie jednak są na rynku pracy w jakiś sposób dyskryminowani. Niechętnie zatrudnia się ludzi po 50, a po 60 roku życia to już w ogóle są małe szanse. O ile nie są jakimiś wybitnymi specjalistami.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-16, 15:08   #161
Timon i Pumba
hakuna matata

Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z. ...

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-02-16, 15:17   #162
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że tu nie zawsze płaca jest minimalna. Raczej wymagania z kosmosu, ale od siebie dać minimum. A potem rośnie pokolenie dejów, którym się należy.
Powtórzę rynek szybko zweryfikuje. Jeżeli pracownik dużo oczekuje, a mało daje to ta firma sie go pozbędzie. Raz, drugi i pracownik zweryfikuje swoje oczekiwania czy są adekwatne do umiejętności. Inaczej nie będzie miał za co żyć. Nie zawsze jest minimalna. Wow, to co 100 więcej od minimalnej. Jak ktoś ma duże wymagania to mu po prostu nie płać i tyle.

Pokolenie dejów Czy my tu mówimy w kontekście pracy? Czy jeśli ktoś stawia oczekiwania w stosunku do swojego wynagrodzenia to jest "dejem"? Ja tam myślałam ze dej to taki co pracą się nie skala, ale hajsik z socjalu to przygarnie.

Serio, widać po tobie że ty naprawdę jesteś z innego pokolenia niż młodzi. Naprawdę aż taki to jest problem ze ktos chcę fajnie zarabiać?
Stary 2022-02-16, 15:19   #163
VivelaPologne
Raczkowanie

Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z. ...

Ja się odniosę do tego wiecznie podnoszonego argumentu "kiedyś to nauczyciel za uszy ciągnął a tera to uczeń rządzi nauczycielem".

Do szkoły chodziłam całkiem niedawno i z taką sytuacją spotkałam się raz, w gimnazjum. Matka pewnej słabej z matematyki dziewczyny zrobiła lekką aferę nauczycielce podczas wywiadówki, że jej córka nie rozumie materiału. Z tego co wiem to kobieta ośmieszyła się tylko przed resztą rodziców i ta "skarga" zbytnio nikogo nie obeszła (moim zdaniem słusznie, bo nauczycielka tłumaczyła dobrze i nikogo nie gnębiła, sama byłam matematycznie nieuzdolniona). Ja raczej mam wrażenie, że w polskiej szkole to nadal uczeń ma bardzo mało do powiedzenia i nawet w słusznym starciu z nauczycielem jest na przegranej pozycji. Piszą o tym nawet inni pedagodzy, np. Paweł Lęcki. U mnie w liceum byli dwaj zboczeni wuefiści. Jeden wypisywał do dziewczyn i zapraszał na kolację, a drugi podczas zajęć rzucał niewybredne teksty. Mimo skarg uczennic nic z tym nie zrobiono, a pierwszy z wymienionych panów nawet dyrektorem szkoły został.

Zaznaczam, że piszę o nieistniejących już gimnazjach i szkołach średnich. Do podstawówki chodziłam zagranicą i nie wiem, jak wyglądają realia w Polsce w tych placówkach.
Stary 2022-02-16, 15:23   #164
MarekKele
BAN stały

Cytat:
Serio, widać po tobie że ty naprawdę jesteś z innego pokolenia niż młodzi. Naprawdę aż taki to jest problem ze ktos chcę fajnie zarabiać?
Chcieć a móc w tym pokoleniu ma zwykle gigantyczną wyrwę
Stary 2022-02-16, 15:25   #165
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Pokolenie dejów Czy my tu mówimy w kontekście pracy? Czy jeśli ktoś stawia oczekiwania w stosunku do swojego wynagrodzenia to jest "dejem"? Ja tam myślałam ze dej to taki co pracą się nie skala, ale hajsik z socjalu to przygarnie.
To akurat nie było w kontekście pracy.

Cytat:
Mówię na podstawie swoich doświadczeń z młodszym pokoleniem. Takie mam a nie inne. Nikomu nie bronię fajnie zarabiać, tylko śmieszy mnie kiedy ktoś mówi, że ta roszczeniowość wynika z poczucia własnej wartości.
Stary 2022-02-16, 15:36   #166
Lumimi
Zakorzenienie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89120050]

To znowu raczej wynika z etapu w życiu. Młodzi ludzie są ogólnie bardziej mobilni. Łatwiej się☠rzuca pracę jak się ma 20-25 lat (i jeszcze wsparcie rodziców, czy choćby kupione przez nich mieszkanie - a to jest jednak teraz częstsze niż kiedyś), niż jak jest się starszym i ma się już więcej zobowiązań.

Z tego co jak zaobserwowałam, ludzie już nawet po 30 mniej chętnie zmieniają pracę, bo np. mają dzieci, a więc dodatkową odpowiedzialność. Albo potrzebują mieć umowę na czas nieokreślony, bo te dzieci są dopiero w planach i przydałoby się☠też wziąć w końcu kredyt na mieszkanie, a jednak każda zmiana pracy może to opóźnić. Zwłaszcza kobiety z mojego otoczenia tkwią w mało satysfakcjonującej pracy, właśnie z tych powodów.

W przypadku pokolenia boomerów trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że starsi ludzie jednak są na rynku pracy w jakiś sposób dyskryminowani. Niechętnie zatrudnia się ludzi po 50, a po 60 roku życia to już w ogóle są małe szanse. O ile nie są jakimiś wybitnymi specjalistami.[/QUOTE]
Nie tylko z etapu. Choć poniekąd też. W pokoleniu boomerów niczym nie zwykłym jest ze ktoś pracował przez całe życie w jednej firmie.

U młodych ludzi nie jest niczym niezwykłym że tą prace się zmienia. Mój ojciec przez całe życie pracował w jednej firmie. Ja przez rok pracy zawodowej bylam w większej ilości firm niż on przez 40 lat. Młodzi są po prostu nauczeni zmiany. Widzisz ludzie po 3o mniej chętniej zmieniają, ale zmieniają. Nie tkwią całe swoje zawodowe życie w jednej firmie.

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Cytat:
To akurat nie było w kontekście pracy.

Mówię na podstawie swoich doświadczeń z młodszym pokoleniem. Takie mam a nie inne. Nikomu nie bronię fajnie zarabiać, tylko śmieszy mnie kiedy ktoś mówi, że ta roszczeniowość wynika z poczucia własnej wartości.
Nie w kontekście pracy. Ok. Tyle że deje co idą po socjal to też są w twoi wieku

Chcesz fajnie zarabiać = roszczeniowość. Czekaj, czekaj czy to czasem nie ty pisałaś że twój mąż nauczyciel słabo zarabia? Skąd ta roszczeniowość...
Stary 2022-02-16, 15:38   #167
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
To jest właśnie coś co najbardziej mi się podoba w młodych ludziach. To ogromne poczucie swojej wartości. Zarówno w pracy jak i w szkole. Sama jestem milenialsem ale wychowywanym przez boomerow, którzy mi zawsze mowili że jak idziesz do pracy to grzecznie, miło i ugodowo. A potem zdziwienie że szef traktuje mnie jak śmiecia przecież jestem taka "bezproblemowa". Otóż bo może.
Tylko, żeby za tym wybujałym poczuciem własnej wartości stały jakieś umiejętności to byłoby ok

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-16, 15:40   #168
MarekKele
BAN stały

Cytat:
Nie tylko z etapu. Choć poniekąd też. W pokoleniu boomerów niczym nie zwykłym jest ze ktoś pracował przez całe życie w jednej firmie.

U młodych ludzi nie jest niczym niezwykłym że tą prace się zmienia. Mój ojciec przez całe życie pracował w jednej firmie. Ja przez rok pracy zawodowej bylam w większej ilości firm niż on przez 40 lat. Młodzi są po prostu nauczeni zmiany. Widzisz ludzie po 3o mniej chętniej zmieniają, ale zmieniają. Nie tkwią całe swoje zawodowe życie w jednej firmie.

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Nie w kontekście pracy. Ok. Tyle że deje co idą po socjal to też są w twoi wieku

Chcesz fajnie zarabiać = roszczeniowość. Czekaj, czekaj czy to czasem nie ty pisałaś że twój mąż nauczyciel słabo zarabia? Skąd ta roszczeniowość...
Bo szkoła to w większości budżetówka, a w budżetówce o wysokości pensji decyduje z gory przyjęty zapis. Ten zapis określa maksymalną wysokość pensji, której w pewnym momencie choćbyś stanęła na uszach to nie przeszkoczysz.
Dlatego choćby mąż Finlori zmienił szkołę 500 razy to więcej nie dostanie
Stary 2022-02-16, 15:45   #169
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Tylko, żeby za tym wybujałym poczuciem własnej wartości stały jakieś umiejętności to byłoby ok

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Jeśli nie stoją to po prostu można takiego pracownika z wybujałym poczuciem nie zatrudniać. Magia Serio pracownika nie dostaje się z przydziału, można zadecydować kogo się chce.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-02-16, 15:47   #170
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Eee, narzekanie, że nauczyciele słabo zarabiają to roszczeniowość? Czyli rozumiem, że uważasz, że nauczyciele zarabiają wystarczająco i nie mogą narzekać.
Owszem, może zmienić branżę i zarabiać więcej, ale jeśli lubi to co robi? No i co z ludźmi z młodego pokolenia, którzy też zostają nauczycielami i godzą się za tyle pracować - nie mają poczucia własnej wartości?
Stary 2022-02-16, 15:49   #171
MarekKele
BAN stały

Cytat:
Eee, narzekanie, że nauczyciele słabo zarabiają to roszczeniowość? Czyli rozumiem, że uważasz, że nauczyciele zarabiają wystarczająco i nie mogą narzekać.
Owszem, może zmienić branżę i zarabiać więcej, ale jeśli lubi to co robi? No i co z ludźmi z młodego pokolenia, którzy też zostają nauczycielami i godzą się za tyle pracować - nie mają poczucia własnej wartości?
Za, nomen omen, grosz!
Stary 2022-02-16, 15:51   #172
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarekKele Pokaż wiadomość
Bo szkoła to w większości budżetówka, a w budżetówce o wysokości pensji decyduje z gory przyjęty zapis. Ten zapis określa maksymalną wysokość pensji, której w pewnym momencie choćbyś stanęła na uszach to nie przeszkoczysz.
Dlatego choćby mąż Finlori zmienił szkołę 500 razy to więcej nie dostanie
Może iść do prywatnej, jeśli jest super to dostanie więcej. Rynek zweryfikuje To że jej mąż zarabia tyle ile zarabia nie znaczy że inni mają zarabiać tyle samo.

Poza tym rynek pracy nauczycieli pieknie weryfikuje obecny rynek pracy. Są kiepskie płace to i chętnych nie ma do pracy. W końcu dojdziemy do takiego poziomu że i nauczycielom będzie trzeba płacić dobrze, bo nie będzie komu uczyć dzieci.
Stary 2022-02-16, 15:56   #173
MarekKele
BAN stały

Cytat:
Może iść do prywatnej, jeśli jest super to dostanie więcej. Rynek zweryfikuje To że jej mąż zarabia tyle ile zarabia nie znaczy że inni mają zarabiać tyle samo.

Poza tym rynek pracy nauczycieli pieknie weryfikuje obecny rynek pracy. Są kiepskie płace to i chętnych nie ma do pracy. W końcu dojdziemy do takiego poziomu że i nauczycielom będzie trzeba płacić dobrze, bo nie będzie komu uczyć dzieci.
Przecież to nieprawda. Kwitnie rynek korepetycji od studentów w opozycji do słabego nauczania szkół

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-02-16, 16:02   #174
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat to ty wyjechałaś z tą roszczeniowością, więc wiesz. A ty uważasz że ogólnie w Polsce są dobre płace? Bo ja uważam że kiepskie. Zdaje sie ze jakies 2 mln pracuje za minimalną. Więc tak uważam że to dobrze że młodzi ludzie mają wymagania co do swojego wynagrodzenia, a ty nazywasz to roszczeniowością. Więc sie zastanawiam czy nauczyciele nie są czasem roszczeniowi. Do tej pory uważała ze kiepskie maja zarobki, ale to możę roszczeniowość bo w sumie to inni też zarabiają kiepsko.
Stary 2022-02-16, 16:05   #175
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat to ty wyjechałaś z tą roszczeniowością, więc wiesz. A ty uważasz że ogólnie w Polsce są dobre płace? Bo ja uważam że kiepskie. Zdaje sie ze jakies 2 mln pracuje za minimalną. Więc tak uważam że to dobrze że młodzi ludzie mają wymagania co do swojego wynagrodzenia, a ty nazywasz to roszczeniowością. Więc sie zastanawiam czy nauczyciele nie są czasem roszczeniowi. Do tej pory uważała ze kiepskie maja zarobki, ale to możę roszczeniowość bo w sumie to inni też zarabiają kiepsko.
Roszczeniowościa nazywam postawę "minimum wysiłku, wymagania z kosmosu" i "mnie się należy, bo tak".
Stary 2022-02-16, 16:11   #176
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarekKele Pokaż wiadomość
Przecież to nieprawda. Kwitnie rynek korepetycji od studentów w opozycji do słabego nauczania szkół
Nie miałam na myśli poziomu nauczania, tylko tego że po prostu za chwilę nie będzie nauczycieli, nawet tych kiepskich. Już teraz są problemy żeby zapełnić etaty, a bedzie coraz gorzej.

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Cytat:
Roszczeniowościa nazywam postawę "minimum wysiłku, wymagania z kosmosu" i "mnie się należy, bo tak".
Jest proste rozwiązanie na taką postawę. Nie zatrudniać.
A w naszym kraju jest taka tendencja ze raczej ludzie zarabiają za mało i jakoś częściej sie spotykam z tym że pracodawca daje minimalną, a ma ogromne wymagania niz w drugą stronę. A wymagania z kosmosu to dla pracodawcy wszystko na umowie, opłacony etat, brak płatnych nadgodzin i życie po pracy.
Stary 2022-02-16, 16:27   #177
chacaos
Zadomowienie

Cytat:
Wynika z realizmu. Fajnie tak pocisnąć całemu pokoleniu, że jest roszczeniowe, gdy samemu ma się
1) mieszkanie kupione w lepszych czasach/po babci
2) męża/żonę, więc i dwie pensje
3) małe ambicje zawodowe, bo patrz punkt 1 i 2

Młodzi kują żelazo póki gorące, bo nie mają nic do stracenia, a ich przyszłość jest bardzo niepewna. Nie wierzę, że mają olewczy stosunek do rozwojowej, nieźle płatnej pracy, a jeśli robota beznadziejna, to słusznie, że się nie chcą w niej przemęczać.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-16, 16:31   #178
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
Wynika z realizmu. Fajnie tak pocisnąć całemu pokoleniu, że jest roszczeniowe, gdy samemu ma się
3) małe ambicje zawodowe, bo patrz punkt 1 i 2[
Czy to bezpośrednio o mnie/do mnie?
Stary 2022-02-16, 17:17   #179
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
3) małe ambicje zawodowe, bo patrz punkt 1 i 2

Młodzi kują żelazo póki gorące, bo nie mają nic do stracenia, a ich przyszłość jest bardzo niepewna. Nie wierzę, że mają olewczy stosunek do rozwojowej, nieźle płatnej pracy, a jeśli robota beznadziejna, to słusznie, że się nie chcą w niej przemęczać.

Mieszkań po babciach to akurat aktualni 20 latkowie będą mieli więcej.
Stary 2022-02-16, 17:51   #180
chacaos
Zadomowienie

Cytat:
Czy to bezpośrednio o mnie/do mnie?
Nie.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości