PPK - Pracownicze Plany Kapitałowe. - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-03-03, 21:58   #151
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.

Cytat:
Napisane przez olabambola Pokaż wiadomość
ja też nie rozumiem tego tekstu, że teraz to wydawać ile wlezie, żeby nie mieć oszczędności. Na co wydawać? Napędzać rozdmuchany już konsumpcjonizm?
Przecież nie napisałam, żeby nie mieć żadnych oszczędności.

Poduszka na pół roku wypasu/rok życia minimalistycznie i tyle.

Nie bronię sobie oszczędzać, ale personalnie nie widzę w tym sensu u siebie. Mam własne mieszkanie, poduszkę na rok, więc się nie ograniczam z wydatkami, proste.

A że pracy się nie boję, to i do Biedronki pójdę i za to się utrzymam w tym momencie, jakby się wszystko posypało i nie było pracy dla ludzi z moim wykształceniem i umiejętnościami.

Lepiej sobie pojechać na wakacje, kupić fajnego kompa, ekstra torebkę czy co tam kto lubi niż patrzeć jak te pieniądze topnieją.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89519689]No a co jak zbierałam na wkład własny, ale peron dawno odjechał i nie mam za bardzo jak teraz kupić mieszkania? Nie wydam przecież naraz tych pieniędzy, bo to też by była głupota. smutno mi, że tyle straciły, ale co z tym zrobić, to nie wiem.
[/QUOTE]

Strasznie współczuję. Szczerze mówiąc też nie wiem, co bym zrobiła w takiej sytuacji. Pewnie bym jednak czekała na lepsze czasy, albo inwestowała jakoś bezpiecznie.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-04, 06:22   #152
Silje_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Ja ostatnio weszłam na konto ppk i się bardzo pozytywnie zaskoczyłam ile mam tam hajsu traktuje to jak poduszkę finansowa, kasę na czarna godzine.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja tak samo. Na pewno zostanę w tym systemie.

Silje_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-04, 07:40   #153
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Przecież nie napisałam, żeby nie mieć żadnych oszczędności.

Poduszka na pół roku wypasu/rok życia minimalistycznie i tyle.

Nie bronię sobie oszczędzać, ale personalnie nie widzę w tym sensu u siebie. Mam własne mieszkanie, poduszkę na rok, więc się nie ograniczam z wydatkami, proste.

A że pracy się nie boję, to i do Biedronki pójdę i za to się utrzymam w tym momencie, jakby się wszystko posypało i nie było pracy dla ludzi z moim wykształceniem i umiejętnościami.

Lepiej sobie pojechać na wakacje, kupić fajnego kompa, ekstra torebkę czy co tam kto lubi niż patrzeć jak te pieniądze topnieją.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Strasznie współczuję. Szczerze mówiąc też nie wiem, co bym zrobiła w takiej sytuacji. Pewnie bym jednak czekała na lepsze czasy, albo inwestowała jakoś bezpiecznie.
No ale kupienie fajnego kompa jesli stary nadal zaspokaja nasze potrzeby, ekstra torebki jeśli ktos nie nosi torebek albo wakacje jeśli ktoś nie lubi podróżowac to super rady.
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-04, 09:39   #154
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Silje_ Pokaż wiadomość
Ja tak samo. Na pewno zostanę w tym systemie.

Tak samo. A pieniądze można bardzo łatwo wypłacić, chyba nawet przez konto w banku.

Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 00:32   #155
chacaos
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Myślę, że ludzie mają obawy, bo to pomysł pisu, a naszemu rządowi jednak wielu ludzi nie wierzy i mnie to akurat nie dziwi. Ja też uważam, że różne się cuda już działy, więc pewności nigdy nie ma
Pewna jest tylko śmierć i podatki. Z drugiej strony gdy zus padnie lub nasza gospodarka zaliczy kolejny cios, sytuacja masy ludzi będzie przes*ana. Cokolwiek, co zachęca do odkładania choćby minimalnej kwoty (i premiuje wykorzystanie tej kasy dopiero na emeryturze) jest lepszą inicjatywą niż jej zupełny brak. Pojawiają się głosy ,,sama umiem oszczędzać'', ,,niech się państwo nie wtrąca'', ale fakt, że od dwóch kadencji rządzą nami nieudaczne patafiany (z widokami na trzecią) jest najlepszym dowodem na to, że duża część rodaków ma inteligencję finansową i myślenie przyszłościowe kija od szczotki.

W PPK zostaję, bo to czysta matematyka. Jakbym była demonem inwestowania i wiedziała, w jaki sposób mogę takie drobniaki jak 2% pensji w każdym miesiącu pomnożyć o ponad 175%, to bym też olała PPK sikiem prostym, ale nie jestem. A już stawianie konta oszczędnościowego z żałosnym oprocentowaniem w kontrze do PPK jest trochę śmieszne. Tak czy inaczej odkładam na inwestycje/lokaty około 25-30% pensji, jeśli państwo przeprowadzi kiedyś zamach na prywatne środki finansowe obywateli, to prawdopodobnie znajdzie smaczniejszy kąsek w moim banku niż na koncie PPK.

Edytowane przez chacaos
Czas edycji: 2023-03-05 o 00:38
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 08:09   #156
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
Pewna jest tylko śmierć i podatki. Z drugiej strony gdy zus padnie lub nasza gospodarka zaliczy kolejny cios, sytuacja masy ludzi będzie przes*ana. Cokolwiek, co zachęca do odkładania choćby minimalnej kwoty (i premiuje wykorzystanie tej kasy dopiero na emeryturze) jest lepszą inicjatywą niż jej zupełny brak. Pojawiają się głosy ,,sama umiem oszczędzać'', ,,niech się państwo nie wtrąca'', ale fakt, że od dwóch kadencji rządzą nami nieudaczne patafiany (z widokami na trzecią) jest najlepszym dowodem na to, że duża część rodaków ma inteligencję finansową i myślenie przyszłościowe kija od szczotki.

W PPK zostaję, bo to czysta matematyka. Jakbym była demonem inwestowania i wiedziała, w jaki sposób mogę takie drobniaki jak 2% pensji w każdym miesiącu pomnożyć o ponad 175%, to bym też olała PPK sikiem prostym, ale nie jestem. A już stawianie konta oszczędnościowego z żałosnym oprocentowaniem w kontrze do PPK jest trochę śmieszne. Tak czy inaczej odkładam na inwestycje/lokaty około 25-30% pensji, jeśli państwo przeprowadzi kiedyś zamach na prywatne środki finansowe obywateli, to prawdopodobnie znajdzie smaczniejszy kąsek w moim banku niż na koncie PPK.
Ja tak samo. Tego 2% nawet nie czuję i trochę zapomniałam, że był w mojej wypłacie. A realnie jest i jeszcze mi do niego dorzucają. Wczoraj ze znajomymi się nawet wywiązała taka dyskusja, że nawet w małżeństwie jedna osoba wchodzi w PPK a druga nie "bo państwo ją oszuka". I jej mąż nie jest w stanie ją przekonać chociaż sam to ma i wypłaca środki Więc to nie jest niewiedza, a po prostu opór bo " to wymyślił PIS". Dla mnie nawet jeśli to by wymyśliły krasnoludki, a miało sens finansowy- to wchodzę bo widzę realny zysk

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 10:50   #157
chwast
Zakorzenienie

Dot.: PPK - Pracownicze Plany Kapitałowe.

Ja mam zbyt małą wypłatę by móc sobie na to pozwolić, mam nadzieję, że w tym roku się to zmieni, chociaż trochę strach, że rząd w jakiejś sytuacji zabierze pieniądze, co miało juz miejsce

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 11:06   #158
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ja mam zbyt małą wypłatę by móc sobie na to pozwolić, mam nadzieję, że w tym roku się to zmieni, chociaż trochę strach, że rząd w jakiejś sytuacji zabierze pieniądze, co miało juz miejsce

Pisałam już wcześniej ze jeśli którykolwiek rząd ustali regulacje, na mocy których będzie mógł zając pieniądze na prywatnych depozytach, to będzie to dotyczyło wszystkich kont bankowych, nie tylko tych przynależących do ppk. To nie jest ofe które było gromadzone w państwowej kasie, to masz swój prywatny rachunek bankowy, na którym te pieniądze się odkładają

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 11:10   #159
Tolvaj
Rozeznanie

Programy podobne do PPK istnieją w wielu krajach zachodnich, ciekawe że w Polsce jest taki opór. Akurat wiadomo, że emerytury będą niskie nie tylko w Polsce i trzeba oszczędzać dodatkowo.
U mnie dobre emerytury mają tylko urzędasy (dwa razy wyższe niż pracujący w sektorze prywatnym), normalni ludzie mają składki odprowadzane maksymalnie do średniej krajowej, powyżej to są już tylko podatki solidarnościowe z biedniejszymi, to jest dopiero chamstwo.
Inna sprawa, że bank chyba sobie nalicza niezłą opłatę za zarządzanie tymi funduszami dotowanymi przez państwo, więc tak naprawdę nie wiadomo czy to się opłaca w ostatecznym rozrachunku. Nie wiem jak to w PPK wygląda.

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89519689]No a co jak zbierałam na wkład własny, ale peron dawno odjechał i nie mam za bardzo jak teraz kupić mieszkania? Nie wydam przecież naraz tych pieniędzy, bo to też by była głupota. smutno mi, że tyle straciły, ale co z tym zrobić, to nie wiem.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Obligacje indeksowane inflacją?

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 11:22   #160
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Pisałam już wcześniej ze jeśli którykolwiek rząd ustali regulacje, na mocy których będzie mógł zając pieniądze na prywatnych depozytach, to będzie to dotyczyło wszystkich kont bankowych, nie tylko tych przynależących do ppk. To nie jest ofe które było gromadzone w państwowej kasie, to masz swój prywatny rachunek bankowy, na którym te pieniądze się odkładają

Wydaje mi się, że w razie co to nie mogą zająć tego co odjęli od wypłaty i się skumulowało, ale to co zostało dołożone już tak

Stary 2023-03-05, 11:32   #161
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-20 o 00:30
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 11:39   #162
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że w razie co to nie mogą zająć tego co odjęli od wypłaty i się skumulowało, ale to co zostało dołożone już tak

Państwo może „zabrać” (właściwie to nie wypłacić w przypadku dobrowolnego zwrotu środków) tego co samo wpłaca, czyli 250 zł rocznie + opłata powitalna. To jest mały ułamek tego co się gromadzi na koncie.

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 11:41   #163
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Państwo może „zabrać” (właściwie to nie wypłacić w przypadku dobrowolnego zwrotu środków) tego co samo wpłaca, czyli 250 zł rocznie + opłata powitalna. To jest mały ułamek tego co się gromadzi na koncie.

Serio? Myślałam, że znacznie więcej

Stary 2023-03-05, 11:43   #164
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Programy podobne do PPK istnieją w wielu krajach zachodnich, ciekawe że w Polsce jest taki opór. Akurat wiadomo, że emerytury będą niskie nie tylko w Polsce i trzeba oszczędzać dodatkowo.
U mnie dobre emerytury mają tylko urzędasy (dwa razy wyższe niż pracujący w sektorze prywatnym), normalni ludzie mają składki odprowadzane maksymalnie do średniej krajowej, powyżej to są już tylko podatki solidarnościowe z biedniejszymi, to jest dopiero chamstwo.
Inna sprawa, że bank chyba sobie nalicza niezłą opłatę za zarządzanie tymi funduszami dotowanymi przez państwo, więc tak naprawdę nie wiadomo czy to się opłaca w ostatecznym rozrachunku. Nie wiem jak to w PPK wygląda.

Obligacje indeksowane inflacją?

Niestety usłyszałam o tych obligacjach dopiero w ubiegłym roku, więc wpłaciłam w styczniu na oprocentowanie 2%, więc przez rok baaaardzo dużo na tym straciłam. Od dwóch miesięcy jestem już na oprocentowaniu 18% ale wiadomo, że tamtego roku nie nadrobię. Plus ten podatek belki.
No ale trudno. Tak to jest jak się nie zna na finansach.
Teraz to na pewno się nie opłaca tego ruszać, więc zostawiam na tych obligacjach i zobaczymy co będzie jak inflacja się ustabilizuje ( bo kiedyś to chyba nastąpi co nie?).
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2023-03-05 o 11:46
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 15:31   #165
olabambola
Zadomowienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89521037]Niestety usłyszałam o tych obligacjach dopiero w ubiegłym roku, więc wpłaciłam w styczniu na oprocentowanie 2%, więc przez rok baaaardzo dużo na tym straciłam. Od dwóch miesięcy jestem już na oprocentowaniu 18% ale wiadomo, że tamtego roku nie nadrobię. Plus ten podatek belki.
Teraz to na pewno się nie opłaca tego ruszać, więc zostawiam na tych obligacjach i zobaczymy co będzie jak inflacja się ustabilizuje ( bo kiedyś to chyba nastąpi co nie?).
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Gdzie ty trzymasz oszczednosci na 18%?
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 16:33   #166
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olabambola Pokaż wiadomość
Gdzie ty trzymasz oszczednosci na 18%?
No pisze o obligacjach skarbowych indeksowanych inflacja. Wrzuciłam na 10 latki ( nie trzeba tyle trzymać). Ale to 18% nie będzie cały czas, to się przelicza co miesiąc i jest inflacja plus marza ( chyba ta marza 1,25% z tego co pamiętam). No i po wypłacie potrącają podatek belki jak zawsze, więc z taką inflacja niestety nie jest się nawet na zero, ale traci się dużo mniej niż przy standardowych lokatach.
Najlepiej było wpłacić przed inflacja, bo pierwszy rok jest najgorszy, wtedy oprocentowanie jest stale, ustalone, teraz 7%, no ale wcześniej było 2%.
Dopiero po roku wchodzi oprocentowanie inflacyjne.

bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 18:41   #167
road_rage
Zadomowienie

Cytat:
W Polsce jest opór bo zaufanie do rządu, zwłaszcza w sprawach finansowych, jest bliskie zera i są ku temu powody.
road_rage jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 18:50   #168
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:

Obligacje indeksowane inflacją?

Jest opór bo pamięć w narodzie nie ginie.

Ludzie pamiętają jak państwo polskie na przestrzeni lat ich okradało.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 19:23   #169
Tolvaj
Rozeznanie

No tak. W innych krajach przynajmniej działa to tak, że jak likwidują jakiś przywilej to nie tym, którzy już z niego korzystają (np. odpis odsetek kredytu hipotecznego od podatków. A w Polsce sytuacja jest zawsze dynamiczna, nudy nie ma

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89521037]Niestety usłyszałam o tych obligacjach dopiero w ubiegłym roku, więc wpłaciłam w styczniu na oprocentowanie 2%, więc przez rok baaaardzo dużo na tym straciłam. Od dwóch miesięcy jestem już na oprocentowaniu 18% ale wiadomo, że tamtego roku nie nadrobię. Plus ten podatek belki.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]To i tak dobrze, że w zeszłym roku to ogarnelas i już w tym się zalapiesz. Ja ciągle się wahałam, bo myślałam, że mi te pieniądze mogą być potrzebne za kilka miesięcy, np. Na zakup nieruchomości. Oczywiście wciąż nie potrzebuję i tak sobie topnieją smutno na koncie.

Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 19:36   #170
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
No tak. W innych krajach przynajmniej działa to tak, że jak likwidują jakiś przywilej to nie tym, którzy już z niego korzystają (np. odpis odsetek kredytu hipotecznego od podatków. A w Polsce sytuacja jest zawsze dynamiczna, nudy nie ma
Nie dość, że nudy nie ma, to jeszcze idziesz rano spać i wszystko ok, budzisz się i w nocy rząd uchwalił niekorzystną dla ciebie ustawę napisaną na kolanie i dupa, nie masz oszczędności.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2023-03-05, 20:21   #171
Konto usunięte

Cytat:
Nie dość, że nudy nie ma, to jeszcze idziesz rano spać i wszystko ok, budzisz się i w nocy rząd uchwalił niekorzystną dla ciebie ustawę napisaną na kolanie i dupa, nie masz oszczędności.
Tak szczerze wolę robić cokolwiek niż przepierdzielac cała wyplate i liczyć, że jakoś to będzie.
Stracic zawsze można wszystko, na wiele różnych sposobów.

Stary 2023-03-05, 20:22   #172
emiliais
Rozeznanie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89514486]Robisz dyspozycję na swoim koncie z ppk. To nie jest tak jak z zuzem. Cały czas widzisz swoje środki i możesz z nimi robić co chcesz.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Tak samo. A pieniądze można bardzo łatwo wypłacić, chyba nawet przez konto w banku.

Nie wiem skąd Wy macie taką informację, bo ja ten temat przerabiałam i na samo wspomnienie mnie krew zalewa. PKO TFI, online nie dało się wypłacić, na infolinii nie pomogą, mówią że trzeba jechać do placówki. Ale gdzie, do jakiej - nie ma takiej informacji. Bo dopiero później się dowiedziałam, że nie w każdej się da. Zjeździłam kilka placówek w Warszawie. Na sam termin "ppk" zapadała cisza i trzeba było wołać szefa. W tej się nie da wypłacić i nie wiedzą, gdzie się da. Obsługa nie jest w stanie sprawdzić w ogóle, czy mam u nich ppk. Zebrali wszystkie moje dane, a potem listownie mnie poinformowali, że byłam w złej placówce. Po kolejnym wyjaśnianiu w końcu trafiłam do placówki, w której ponownie zebrali wszystkie moje dane i po pięciu dniach otrzymałam przelew i wyszargałam im w końcu moje pieniądze. Potem pomstowałam tylko na przedstawiciela PKO który u nas był i tak milo zachęcał, żebyśmy spróbowali, bo w każdej chwili można się wycofać, żaden problem...
Ja myślę, że tę kasę zobaczymy jak świnia niebo, nie zamierzam im nic więcej oddawać z mojej krwawicy. Po tym co sama przeszłam to już w ogóle nie mam zaufania, niby przez jakieś firmy to jest zarządzane, ale te firmy nawet nie widzą tego w systemie.
emiliais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 21:07   #173
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez emiliais Pokaż wiadomość
Nie wiem skąd Wy macie taką informację, bo ja ten temat przerabiałam i na samo wspomnienie mnie krew zalewa. PKO TFI, online nie dało się wypłacić, na infolinii nie pomogą, mówią że trzeba jechać do placówki. Ale gdzie, do jakiej - nie ma takiej informacji. Bo dopiero później się dowiedziałam, że nie w każdej się da. Zjeździłam kilka placówek w Warszawie. Na sam termin "ppk" zapadała cisza i trzeba było wołać szefa. W tej się nie da wypłacić i nie wiedzą, gdzie się da. Obsługa nie jest w stanie sprawdzić w ogóle, czy mam u nich ppk. Zebrali wszystkie moje dane, a potem listownie mnie poinformowali, że byłam w złej placówce. Po kolejnym wyjaśnianiu w końcu trafiłam do placówki, w której ponownie zebrali wszystkie moje dane i po pięciu dniach otrzymałam przelew i wyszargałam im w końcu moje pieniądze. Potem pomstowałam tylko na przedstawiciela PKO który u nas był i tak milo zachęcał, żebyśmy spróbowali, bo w każdej chwili można się wycofać, żaden problem...

Ja myślę, że tę kasę zobaczymy jak świnia niebo, nie zamierzam im nic więcej oddawać z mojej krwawicy. Po tym co sama przeszłam to już w ogóle nie mam zaufania, niby przez jakieś firmy to jest zarządzane, ale te firmy nawet nie widzą tego w systemie.
Hmm ja nie mam PKO, tylko PZU, tam sie loguje na swoje ppk i mam możliwość zlecenia przelewu.

Stary 2023-03-05, 21:24   #174
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89521460]Tak szczerze wolę robić cokolwiek niż przepierdzielac cała wyplate i liczyć, że jakoś to będzie.
Stracic zawsze można wszystko, na wiele różnych sposobów.
[/QUOTE]

Ja wolę czytać ze zrozumieniem wpisy innych użytkowników, no ale nie każdy musi mieć tak jak ja.

Stary 2023-03-05, 21:39   #175
Konto usunięte

Cytat:
Ja wolę czytać ze zrozumieniem wpisy innych użytkowników, no ale nie każdy musi mieć tak jak ja.
Nawiązuje do twojego poprzedniego wpisu, że teraz nie warto mieć oszczędności i lepiej wydawać na bzdury.

Stary 2023-03-05, 22:42   #176
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emiliais Pokaż wiadomość
W poprzedniej pracy miałam wypłatę przelewaną na konto w PKO i nie było problemu wypłacić kasy. Jak zapisałam się do PPK, to dostałam od PKO list z hasłem do mojego konta PPK, które było normalnie połączone z moim osobistym kontem.

po roku sobie pieniądze wypłaciłam (małą część można wyciągnąć dopiero w wieku emerytalnym) bez żadnego problemu. Na koncie PPK miałam wyciąg moich wpłat i wpłat pracodawcy. Po szybkim rachunku okazało się, że na moim koncie jest więcej, niż wpłaciłam

W obecnej pracy jeszcze nie mam PPK (firma nie dawała takiej możliwości na umowie próbnej), ale od następnego miesiąca będę mieć normalnie wpłacaną kasę na PPK. Zmieniłam bank, ale myślę, że będzie dokładnie na tej samej zasadzie, co w PKO.

Weszłam na apkę PKO i normalnie mam na ekranie głównym kafelek "Programy emerytalne PPK i PPE". Obecnie mam tam 0 zł ale mogę spokojnie przejrzeć całą historię wpłat i kiedy wyciągnęłam kasę.

Informacje mam też dostępne na Moje PPK.
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-05, 23:15   #177
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89521511]Nawiązuje do twojego poprzedniego wpisu, że teraz nie warto mieć oszczędności i lepiej wydawać na bzdury.
[/QUOTE]

Tak, tego wpisu, w którym nie to napisałam.

Ale dobrze.

Jeżeli ktoś ma zbudowaną porządną poduszkę finansową i własne lokum, to nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać i lepiej kupić rzeczy, które się chciało, niż ciułać kasę.

Przykładowo. Gdybym chciała kupić PS5 w grudniu 2021, zapłaciłabym za nie 2200zł. Dzisiaj to już 3000zł.

Przez rok na żadnym koncie oszczędnościowym/lokacie nie uzbierałabym 800zł w ponad rok z 2200. Więc straciłabym kasę kupując PS5 teraz, jeśli miałam te 2200 już wtedy w kieszeni. Zakładając, że to PS5 kupię.

No a nie po to się żyje, żeby oszczędności wziąć do grobu.

Może mieć znaczenie fakt, że poprzenoszone zostały wypowiedzi z innego wątku i toczą się jeszcze dwie odrębne dyskusje na innych wątkach - o drogich wakacjach i drogich torebkach, stąd też takie przykłady.

Jeśli się ma oszczędności i zawsze marzyło się, żeby pojechać za 8 koła na Gran Canarię, to teraz jest ten moment, bo taniej nie będzie, a ceny rosną szybciej niż oszczędności. Więc jeśli chcesz pooszczędzać i jechać za rok, to jeszcze się okaże, że dołożysz 2 tysie do tej imprezy.

Nie, nie chodziło o to, żeby wydać co do grosza, żeby nic absolutnie nie oszczędzić w ramach walki z inflacją i zmusić się do kupienia drogiej torebki, która wcale nam się nie podoba, byle nie odłożyć tych 2 tysięcy, które nam zostały pod koniec miesiąca. (To akurat napisała olabambola, ale jak już uściślam, to wszystkim.)

Edytowane przez Limonka2738
Czas edycji: 2023-03-05 o 23:17
Stary 2023-03-06, 09:32   #178
pancakes
ist mir egal

Cytat:
Napisane przez Lasagna_ze_szpinakiem Pokaż wiadomość
U mnie standardowo wszyscy w dziale dostali tyle samo% podwyzki. I za rok znów dostaniemy każdy tyle samo.Taką ma teraz politykę moja firma. Jedyne co można dostać w innej wysokości to podwyżki stanowiskowe (gdy ktoś awansuje). Nie rozumiem jak 1,5 % od pracodawcy na PPK miałby wpłynąć na procent podwyżki identyko ten sam dla każdego, bez względu na to czy ktoś przystępuje do programu czy nie Pracuję w dużej międzynarodowej korporacji, o wysokości wypłat nie decyduje nikt z PL i nawet nie wiedzą, że takie PPK u nas istnieje.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Pracuję przy budżecie i u nas jest dokładnie jak piszesz.
Cytat:
Zgadzam się.
Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
Zgadzam się.
Cytat:
PPK dla pracownika jest dobrowolne. Jeśli już to pracodawcy zostali zmuszeni do dokładania, bo dla nich jest to obowiązkowe.
Dokładnie. Wyrażajmy się precyzyjnie.

Programy typu PPK nie są czymś objawionym ani dziwnym. Wspieranie inwestowania oszczędności na emeryturę na rynku kapitałowym jest ekonomicznie racjonalne i stosowane w wielu krajach. Z powyższych powodów ja nie rezygnuję z programu. I z racji tego jak to wyglada z ustalaniem budżetu podwyżkowego w mojej firmie, rezygnację z PPK uważam za nieracjonalną, raczej będącą objawem polskiej butności i nieuzasadnionej nieufności.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Pracodawca na dłuższa metę, nic ci od siebie nie dorzuci.
Każdy pracodawca ma wyliczony określony budżet na pracownika i go nie przekroczy bo mu sie zatrudnienie owego przestaje opłacać.
Po prostu w ogólnym, długofalowym rozrachunku nie dostaniesz podwyżki o te x zł które musi ci niby dokładać pracodawca od siebie (?!!!?).
Cava, z ciekawości - gdybyś zatrudniła pracownika bez PPK i po 2 miesiącach postanowił jednak dołączyć do programu, dałabyś mu aneks zmniejszający jego wynagrodzenie?

Edytowane przez pancakes
Czas edycji: 2023-03-06 o 09:40
pancakes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-06, 14:04   #179
Konto usunięte

Cytat:
Tak, tego wpisu, w którym nie to napisałam.

Ale dobrze.

Jeżeli ktoś ma zbudowaną porządną poduszkę finansową i własne lokum, to nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać i lepiej kupić rzeczy, które się chciało, niż ciułać kasę.

Przykładowo. Gdybym chciała kupić PS5 w grudniu 2021, zapłaciłabym za nie 2200zł. Dzisiaj to już 3000zł.

Przez rok na żadnym koncie oszczędnościowym/lokacie nie uzbierałabym 800zł w ponad rok z 2200. Więc straciłabym kasę kupując PS5 teraz, jeśli miałam te 2200 już wtedy w kieszeni. Zakładając, że to PS5 kupię.

No a nie po to się żyje, żeby oszczędności wziąć do grobu.

Może mieć znaczenie fakt, że poprzenoszone zostały wypowiedzi z innego wątku i toczą się jeszcze dwie odrębne dyskusje na innych wątkach - o drogich wakacjach i drogich torebkach, stąd też takie przykłady.

Jeśli się ma oszczędności i zawsze marzyło się, żeby pojechać za 8 koła na Gran Canarię, to teraz jest ten moment, bo taniej nie będzie, a ceny rosną szybciej niż oszczędności. Więc jeśli chcesz pooszczędzać i jechać za rok, to jeszcze się okaże, że dołożysz 2 tysie do tej imprezy.

Nie, nie chodziło o to, żeby wydać co do grosza, żeby nic absolutnie nie oszczędzić w ramach walki z inflacją i zmusić się do kupienia drogiej torebki, która wcale nam się nie podoba, byle nie odłożyć tych 2 tysięcy, które nam zostały pod koniec miesiąca. (To akurat napisała olabambola, ale jak już uściślam, to wszystkim.)
Jesteśmy w wątku ppk, więc o emeryturach.
Oszczedzajac na emeryturę nie ma sensu patrzeć na obecny okres, tak to już jest że w ciągu 40 lat może się jeszcze coś zmienić 20 razy.

Ogólnie oszczędzając na długoterminowe cele nie ma co patrzeć co jest teraz.

Stary 2023-03-06, 16:44   #180
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89522002]Jesteśmy w wątku ppk, więc o emeryturach.
Oszczedzajac na emeryturę nie ma sensu patrzeć na obecny okres, tak to już jest że w ciągu 40 lat może się jeszcze coś zmienić 20 razy.

Ogólnie oszczędzając na długoterminowe cele nie ma co patrzeć co jest teraz.
[/QUOTE]

Odniosłam się do postu o nieumiejętności oszczędzania po trochę.

Wiele osób tutaj tez mówi o wypłacaniu tego od razu i traktowaniu jako premię i w takim kontekście pisałam.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości