odchudzanie a problemy z tarczyca:/ - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-19, 23:01   #151
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Dot.: odchudzanie a problemy z tarczyca:/

Ja osobiście czułam poprawę też po kilku dniach ale może faktycznie to było placebo? Kto wie... narazie ze 130-kilku jednostek TSH zeszłam do 8! (są powody do mruczenia )
Noellee i tak z czasem będzie coraz lepiej
Stary 2007-11-28, 20:39   #152
sysuni@
Raczkowanie

GG do sysuni@
Question Odchudzanie a niedoczynnosc tarczycy-prosze o rady

Od jakiegos czasu wiem, ze mam niedoczynnosc tarczycy... Bardzo długo zyłam z nieswiadomoscia, myslałam, że to moze tabletki antykoncepcyjne, czy cóś.. a tu prosze, wynik prawie 7, a dokladnie 6,70. Nie znam sie na tym dokładnie , w kadym razie dostałam skierowanie do endokrynologa(wizyta dopiero za 2miesiace) i mam dostac kuracje hormonalna...
I tu moje pytanie: jak to jest?podczas kuracji hormonalnej schudne? czy bede musiała lub juz musze spalac te tłuszcze w jakis okreslony sposob??
Teraz cwicze, ale efektów nie widze..
Prosze wiec o rady, byc moze wśród was sa tez chore na niedoczynnosc tarczycy i jakos sobie z tym problemem poradziłyscie( tzn z nadwaga)..?
Z góry dzieki za odzew. buzka

Kocham Cię Skarbie
15.X.2003-eh, ten smsik
12.IV.2004- jesteśmy razem już 3 lata
sysuni@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-28, 23:16   #153
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Dot.: Odchudzanie a niedoczynnosc tarczycy-prosze o rady

Cytat:
Napisane przez sysuni@ Pokaż wiadomość
I tu moje pytanie: jak to jest?podczas kuracji hormonalnej schudne? czy bede musiała lub juz musze spalac te tłuszcze w jakis okreslony sposob??
Teraz cwicze, ale efektów nie widze..
Prosze wiec o rady, byc moze wśród was sa tez chore na niedoczynnosc tarczycy i jakos sobie z tym problemem poradziłyscie( tzn z nadwaga)..?
Z góry dzieki za odzew. buzka
Ja zaczęłam przyjmować Euthyrox (lek na niedoczynność ) i ograniczyłam początkowo spożywanie białego pieczywa (ale i tak w niewielkim stopniu ) i waga spadła 10kg (chociaż też byłam w tamtym okresie 'w pracy' więc napewno dopomógł ten fakt).
Powinnaś powoli gubić kilogramy jak tylko tarczyca zacznie prawidłowo funkcjonować
Stary 2007-11-29, 05:33   #154
sylwia18
Zakorzenienie

Zgadza się, ja też biorę Euthyrox i też pomógł Na początku choroby brałam chyba jednak Letrox ale nie pamiętam już jakie były efekty. W każdym razie wszystko powinno się unormować w twoim organiźmie i jeżeli będziesz zdrowo jadła to waga powinna zlecieć (o ile jest za wysoka).

P.S.
Cytat:
.. trochę nudno bez tej sesji..
cholernie
Stary 2007-11-29, 09:04   #155
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia18 Pokaż wiadomość
P.S.
.. trochę nudno bez tej sesji..
cholernie
Stary 2007-11-29, 22:13   #156
sysuni@
Raczkowanie

GG do sysuni@

Nawet nie zdajecie sobie sprawy jaka to ulga dla mnie, bo przynajmniej wiem na czym stoje i przede wszystkim dlaczego tyje... Nie ma rzeczy, która pragne bardziej jak ładna sylwetka.. a teraz? teraz to moge sobie cwiczyc a waga i tak sie nie zmienia, jak juz cos to idzie w góre..
Oby było jak mówicie, ze waga spadnie.. bo powolutku zmieniam swoja diete, wiec moze to jakos pomoze.. buziaki i dzieki za odzew

Kocham Cię Skarbie
15.X.2003-eh, ten smsik
Stary 2007-11-29, 22:27   #157
noellee
SPAMER
Nieopłacona reklama

Cytat:
Napisane przez Dark_Kicia_Miau! Pokaż wiadomość
Ja zaczęłam przyjmować Euthyrox (lek na niedoczynność ) i ograniczyłam początkowo spożywanie białego pieczywa (ale i tak w niewielkim stopniu ) i waga spadła 10kg (chociaż też byłam w tamtym okresie 'w pracy' więc napewno dopomógł ten fakt).
Powinnaś powoli gubić kilogramy jak tylko tarczyca zacznie prawidłowo funkcjonować
A w jakim czasie schudłaś?

Bo ja też bym chciała ...- ale na razie jakoś mi nie idzie ...

Zrobiłam sobie badania FT3 i FT4 i wyniki są nawet całkiem dobre: 3,93 i 9,99 ( pierwszemu do normy brakuje tylko 0,07 a drugi jak najbardziej OK ).

Niestety mimo,że minęły juz 2 tygodnie odkąd biorę tabletki wciąż mam niski puls i ciśnienie. Dzień bez 3-4 kaw byłby dniem przespanym ...
noellee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-30, 12:03   #158
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez noellee Pokaż wiadomość
A w jakim czasie schudłaś?

Bo ja też bym chciała ...- ale na razie jakoś mi nie idzie ...

Zrobiłam sobie badania FT3 i FT4 i wyniki są nawet całkiem dobre: 3,93 i 9,99 ( pierwszemu do normy brakuje tylko 0,07 a drugi jak najbardziej OK ).

Niestety mimo,że minęły juz 2 tygodnie odkąd biorę tabletki wciąż mam niski puls i ciśnienie. Dzień bez 3-4 kaw byłby dniem przespanym ...
Schudłam w 2 miesiące podczas pobytu nad morzem. Ale też weź pod uwagę, że brałam euthyrox w 'silnej dawce' od miesiąca bodaj Troszkę trzeba poczekać na działanie.
Stary 2007-11-30, 12:50   #159
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Noellee ja leczę sie od jakiś 8 lat, wyniki od daaawna mam idealne a puls wciąż tragiczny Ostatnio jak byłam w szpitalu (wstrząs mózgu) i zbadali mi puls to sądzili, że mam jakiś wylew w mózgu i wiezli erką 40 km na sygnale na tomografie Oczywiście nic mi nie było, lekarz potem stwierdził, że taka moja natura A puls miałam 41, potem 43 (a od 40 robią elektrostymulacje serca czy jakoś tak ) więc nie ma czym sie martwić
Stary 2007-11-30, 21:48   #160
pola-pola
Przyczajenie

GG do pola-pola

Hej Dziewczyny!

Mam takie pytanie - macie namiary na endo w Poznaniu? Bo studiuję tutaj, a do domu wracam tylko na sb,nd i nie mam nawet jak tam zrobić badań, więc chyba powinnam rozpocząć leczenie u kogoś z Poznania.
Martwi mnie tylko to, że będzie to leczenie prywatne, a te wszystkie badania p/ciał, hormonalne etc są bardzo drogie...

Jeżeli poszukujecie endo z Bydgoszczy to polecam dr Komorowskiego (chodziłam prywatnie, ale zawsze miałam skierowanie na badania do mojej Polikliniki, i w razie czego na oddział tez mnie kierował do siebie, bardzo profesjonalny lekarz polecam!)

Wiem, że się znacie na wynikach, i dlatego proszę o pomoc:
TSH - 4.84
fT3 - 3,35

Dodam że badanie zrobiłam na własną rękę, już po raz drugi, wyniki pokrywają się.
Zaniepokoiłam się gdy bez zmiany trybu życia przytyłam 10 kg w ciągu 2 lat.... co przy mojej zawsze drobnej budowie było dosyć uciążliwe...
Stary 2007-12-01, 08:52   #161
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pola-pola Pokaż wiadomość
Wiem, że się znacie na wynikach, i dlatego proszę o pomoc:
TSH - 4.84
fT3 - 3,35
TSH norma 0.27-4.2
FT3 norma 3.15-5.6

Wychodzi na to, że masz za wysokie TSH co wskazuje na nadczynność tarczycy ale piszesz że przytyłaś Nie znam się na tym tak dobrze, najlepiej idż do lekarza i pokaż mu te wyniki. Niestety nie wiem kto dobrze leczy w Poznaniu, ja chodzę do lekarza z przychodni w Szczecinie i jest idealny Nie dość, że przesympatyczny to i wie co robi Spróbuj, może też akurat dobrze trafisz.
Stary 2007-12-01, 12:21   #162
schism_
Zadomowienie

Hyh po 1,5miesiacu przygody z Euthyroxem 75 (wczesniej 50) wyniki prezentują sie tak:
tsh- 0.049 (rzekomo nadczynność)
ft 4- 21.68 (12-22)
ft3-4,7 (3.1-6.5)
przeciwciała bardzoo niskie czyli równie dobrze nie muszę mieć hashimoto
prolaktyna w normie czyli okres zanikł od schudnięcia (teraz już jem normalnie,a wywoływać go prochami nie mam ochoty :P)

trochę mnie zastanawia niskie ft3 Biorę selen 100Uq niby wzmagający przemianę ft4 w ft3 a jego poziom niewiele rożni sie od tego sprzed miesiąca stricte przy ft4 16.5 ft byl 3,5
A jak wiadomo niskie ft3 odpowiada za objawy niedoczynności....
U mnie to osłabienie,bole mięśni,hipoglikemia,szybk ie marznięcie
Znając moją endo za tydzień zamiast przepisać Novothyral każe obniżyć dawkę Euthyroxu do minimalnej :/

A propos chudnięcia to od 3 miesięcy ,fakt,ze jadłam mniej (acz białka było b.dużo)z powodu e.d i braku apetytu schudłam widocznie 3 kg (wszyscy mnie o anoreksję posądzają o___O )wcześniej wręcz tyłam...
schism_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-02, 08:32   #163
noellee
SPAMER
Nieopłacona reklama

Cytat:
Napisane przez sylwia18 Pokaż wiadomość
TSH norma 0.27-4.2
FT3 norma 3.15-5.6

Wychodzi na to, że masz za wysokie TSH co wskazuje na nadczynność tarczycy ale piszesz że przytyłaś
Za wysokie TSH to nie jest niedoczynność ??
Stary 2007-12-02, 08:53   #164
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Za wysokie TSH to nie jest niedoczynność ??
Ło matko, tak jest Zamotałam się, przepraszam
Stary 2007-12-03, 15:44   #165
sysuni@
Raczkowanie

GG do sysuni@

A wynik 6.70 to duza niedoczynnosc tarczycy...__dajcie znac

Kocham Cię Skarbie
15.X.2003-eh, ten smsik

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-03, 18:16   #166
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sysuni@ Pokaż wiadomość
A wynik 6.70 to duza niedoczynnosc tarczycy...__dajcie znac
Nie Ja miałam w jednym momencie 134..
Stary 2007-12-05, 19:13   #167
noellee
SPAMER
Nieopłacona reklama

A możecie polecić dobrego endokrynologa w Trójmieście? Na razie byłam w Spółdzielni Lekarskiej i tak się zastanawiam, czy juz tam zostać czy szukać kogoś innego.

A tak przy okazji - nie wiem czy to wpływ leku - ale nie znam innego powodu aby tak się stało - totalnie straciłam ochotę na słodycze i ogólnie zmniejszył mi się apetyt ...
Stary 2007-12-08, 11:20   #168
schism_
Zadomowienie

Dobra jest dr Lewczuk w klinice InVicta w Gdansku,acz terminy przyjęć są odlegle. Slyszalam tez o dr Kuriacie czy Szafranie z Gdyni.
Co do braku apetytu to bywa on objawem niedoczynnosci wiec moze dawka jest za slaba.
Stary 2007-12-14, 02:30   #169
pola-pola
Przyczajenie

GG do pola-pola

Hej dziewczyny, od jutra rana rozpoczynam moją przygode z Euthyroxem 50... zobaczymy jak to będzie. Od razu na wejściu endokrynolog potwierdził że mam niedoczynność.
Jestem bardzo ciekawa czy schudnę chociaż trochę, bo to nienormalne ze dieta, ćwiczenia, i tryb życia 22 h na dobę na max obrotach nie dawał żadnych rezultatów...Najbardziej mnie przeraża fakt że tabletki się bierze 30 minut przed posiłkiem porannym, to trochę komplikuje życie , no ale czego się nie robi....
Stary 2007-12-14, 11:44   #170
schism_
Zadomowienie

Hmm efekt chudnięcia następuje wtedy gdy poprawia sie poziom ft3 (tak ponad polowa normy) zeby przemiana w ów hormon była lepsza należy brać selen ,a jak i to ani zwiekszenie Euthyroxu nie pomaga Thybon.
Co do pory to ja nastawiam se budzik na 6 rano,gdy wezme tabletke ide dalej spac nawet 4 godziny
Stary 2007-12-14, 21:31   #171
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pola-pola Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, od jutra rana rozpoczynam moją przygode z Euthyroxem 50... zobaczymy jak to będzie. Od razu na wejściu endokrynolog potwierdził że mam niedoczynność.
Jestem bardzo ciekawa czy schudnę chociaż trochę, bo to nienormalne ze dieta, ćwiczenia, i tryb życia 22 h na dobę na max obrotach nie dawał żadnych rezultatów...Najbardziej mnie przeraża fakt że tabletki się bierze 30 minut przed posiłkiem porannym, to trochę komplikuje życie , no ale czego się nie robi....
Naprawdę? A ja od 8 lat zjadam ją ze śniadaniem Wyniki mam idealne więc chyba to nie aż takie ważne
Stary 2007-12-17, 20:56   #172
elka100
Raczkowanie

GG do elka100

Cytat:
Napisane przez schism_ Pokaż wiadomość
Hmm efekt chudnięcia następuje wtedy gdy poprawia sie poziom ft3 (tak ponad polowa normy) zeby przemiana w ów hormon była lepsza należy brać selen ,a jak i to ani zwiekszenie Euthyroxu nie pomaga Thybon.
Co do pory to ja nastawiam se budzik na 6 rano,gdy wezme tabletke ide dalej spac nawet 4 godziny
Mam niedoczynność i zdiagnozowaną chorobę tarczycy Hashimoto . Biorę Euthyrox do tego czasu miałam ciągle zwiększaną dawkę leku co wizyta o jeden stopien dawki Euthyroxu więcej , biorę dawkę 87,5 no chyba jest wreszcie właściwa bo nie jestem już tak śpiąca, zmęczona. Czytałam w necie że dziewczyny kupują selen w niemczech a mój endo coś mało mówi o takich rzeczach.

schism napisz coś więcej o tym selenie
-jaki bierzesz
-polecił ci go twój endo czy zaczęłaś brać sama
elka100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-18, 17:45   #173
schism_
Zadomowienie

Biorę ten z Naturella z wit E acz ponoć lepszy jest selenit sodu . Moi endo wogóle nie mają pojecia czym jest selen :co jest: Wogóle dla nich najważniejszy jest poziom tsh i w związku z tym mam zażywać śmiesznie niską dawkę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-20, 20:26   #174
anulkaanulka
Przyczajenie

GG do anulkaanulka

Witam wszystkie choruski) ja też jestem chorutka na niedoczynnoćś, mam początki hashimoto(autoimunologicz nego zapalenia tarczycy) oraz guza na całym jednym płacie tarczycy...praktycznie jeden płat to guz. oczywiscie leczę się prywatnie, bo jak poszłam do lekarza pierwszego kontaktu zanis stwierdzono u mnie problemy z tarczycą, babeczka stwierdzila ze zle sie czuje , bo za duzo stresów w moim życiu...

na wlasna reke zaczlam robic wszelkie badania... wyszlo
TSH 4,87
niby niewiele przekroczone, ale wizyta u endo i usg wykazało dalsze problemy.. guzek, zapalenie...
anty TPO mialam kiedyś ladne , bo 8
a teraz wzrasta , bo juz mam 21

lekarka powiedziala, że na usg widac zapalenie, wiec TPO bedzie rosło...no zobaczymy

w tej chwili biorę euthurox 50 codziennie i 2 razy w tyg 75.

i to prawda, ze te leki pomagają urzymać wagę.. jem więcej niż kiedys i tak szybko nie tyję...

kiedyś musialam strasznie uważać, zeby nie przytyć , pilnowałam się , dietowałam nieraz... przy wzroście 164 starałam się ważyć ok 50-51 kg(udawało mi się, ale z bardzo duzym wysilkiem, a po chwili zpaomnienia potrafila mi waga skoczyc np do 54-55)
od roku się leczę na niedoczynnosc, powoli zwiększając dawkę

teraz mam dobrą wagę ok 51kg bez wysiłku, choć z lenistwa sama figurka nie jest za dobra:/ ..brzuszek i boczki sie robia.. ale jakbym pare dni pocwiczyla, powinno zejsc szcybiutko...

czyli po lekach sie raczej nie chudnie, ale metabolizm przyspiesza i nie pozwala za duzo przybrac na wadze...

w piatek 28 grudnia mam biopsję we wrocławiu...250 zł!!! masakra... boję sie zabiegu i wyniku, ale jestem dobrej mysli...

czytalam , że SELEN +WIT E bardzo korzystnie wpłaywa na niedoczynnosc arczycy i zapalenie!! bede brała

ciekawe jaka dieta powinna być zachowana dla tych, co maja zapalenie(HASHIMOTO)... podobno nie wolno korzystać z grót solnych, soli jodowanej jesć... bo to niszczy własne komórki tarczycy przy autoimmunologicznym zapaleniu.... to własnie taka sprzeczność, gdy ktos choruje na niedoczynnosc, stara sie leczyc jodem, a nie wiedząc ze ma zapalenie tarczycy zabija sie sam tym jodem....

w sumie to powoli staję sie specjalistą od tarczycy... dołączam do was... postaram się pomóc jak ktos bedzie miał pytanka...

pozdrawiam
anulkaanulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 23:30   #175
stella06
Raczkowanie

Czesc Wam,
przeczytalam caly watek i ... jeju, Wy bierzecie leki latami!
Ja dzis odebralam wyniki, moje TSH to 5,25, moj lekarz powiedzial ze najprawdopodobniej to tarczyca. Czy to znaczy, ze jesli to prawda, to latami bede brala leki? U mnie nie ma problemu z waga, przy wzroscie 167 mam cos kolo 56-58 kg, dla mnie ok, nigdy nie probowalam schudnac, ale najgorszym problemem jest wypadanie wlosów. Czy to moze byc spowodowane problemami z tarczyca?
Stary 2008-01-03, 01:30   #176
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stella06 Pokaż wiadomość
Czesc Wam,
przeczytalam caly watek i ... jeju, Wy bierzecie leki latami!
Ja dzis odebralam wyniki, moje TSH to 5,25, moj lekarz powiedzial ze najprawdopodobniej to tarczyca. Czy to znaczy, ze jesli to prawda, to latami bede brala leki? U mnie nie ma problemu z waga, przy wzroscie 167 mam cos kolo 56-58 kg, dla mnie ok, nigdy nie probowalam schudnac, ale najgorszym problemem jest wypadanie wlosów. Czy to moze byc spowodowane problemami z tarczyca?
Możliwe. W sumie TSH masz lekko ponad normę.. I jeśli już zaczniesz brać leki (tzn zdiagnozują Ci niedoczynność) to będziesz już brać for ever and ever Niestety, to choroba przewlekła, wymagająca ciągłego leczenia.

A tak od siebie dodam, że moje TSH spadło już do 0,89!
Stary 2008-01-03, 21:30   #177
czarna_niun
Raczkowanie

Trochę mnie tu nie było i jak tu często bywa, wracam w łaskę Waszą, bo mam problem
I juz ostatni post rozwiał moje wątpliwości.
Trochę nie słuchałam ostatnio endo i nie wiedziałam, czy już mam skończyć branie Euthyroxu, czy jak...
A tu proszę, nie ma złudzeń - leki będę brała już zawsze. Teraz już wiem, że muszę po prostu iść sobie zrobić badania, a potem zasuwać na wizytę do lekarza.
Szkoda, że tak się zagapiłam i teraz pewnie będę ok. miesiąc bez tabletek.
Ale ze mnie gamoń
Gratuluję wyniku Kiciu
U mnie w sierpniu to było 1,28
Stary 2008-01-03, 22:43   #178
stella06
Raczkowanie

Bylam dzis u endokrynologa i potwierdzil diagnoze lekarza rodzinnego, jednak nie na 100%. Mam brać lek Letrox 25 przez 1,5 miesiaca i ponownie zglosic sie do lekarza. Wtedy dopiero okaze sie, czy to oby napewno to... Brala ktoras z Was ten lek? Jak on dziala?
Stary 2008-01-04, 14:07   #179
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

On chyba jest podobny w działaniu do euthyroxu.. któraś z Wizażanek go bodajże brała

Czarna_niun dziekuje .. No niestety, trzeba już leki brać.. i brać.. i brać.. ..
Stary 2008-01-04, 16:27   #180
sylwia18
Zakorzenienie

Ja brałam na początku leczenia Letrox (i Jodid), potem zastapili to Euthyroxem więc raczej to podobne leki

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości