|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 | |
Zadomowienie
|
Dot.: kto ze mną na diecie 1000 kl od jutra czyli 24 lipca? razem rażniej!!
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
więc dziewczyny, tak żeby się upewnić, to jak będę jadła więcj białka to będę efektowniej chudnąć w sensie że efekt będzie na dłużej? I będzie to zdrowsze odchudzanie? Wczoraj miałam ponad 50 białka ( a i tak za mało) ale dzisiaj , jeszcze przed kolacją, mam narazie 25 b, widzę że bardzo trudno mieć odpowiednio duzo tego białka jak ktoś nie je mięsa. Widzę że ty Midi uzupełniasz jednak swoją dietę w te używki, a mysłałam że w jedzeniu udaje ci się je przemycić (po twoich postach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#155 |
Przyczajenie
|
![]()
Czesc.
Czy mogla bym przylaczyc się do was od jutra--->tzn. 29.07.2006?? Ile moge schudnąć na maxa do 04.09.2006?? myslicie, ze jesli bedzie szlo to w parze z cwiczeniami uda mi się 20kg?? Waqze duzo za duzo, jak na moj wiek i wzrost! bo mam 16 lat, 175cm wzrostu i "dużo" kg ;(. A tak w realu wcale nie jem tyle... na ile wtygladam... ja poprostu jem 2-3 razy dziennie, ale przy tym mam kilka przekasek....;( Jak myslicie, co da sie zrobic...?? ![]() Edytowane przez mieszaniec Czas edycji: 2006-07-29 o 21:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Raczkowanie
|
pewnie ze sie da, ale mzoe nie odrazu 20 kg, ja do polowy wrzesia chce schudnac 10 kg, wiec i ty sprobuj. pozdr
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytałam cały wątek i podziwiam MIDI za chęć i cierpliwosć , żeby ci pomóc, ale ręce opadają kiedy się czyta twoje posty, twój upór żeby postawić " na swoim" i szybko na diecie 1000calorii jedząc byle jak i byle co zlecieć parę kilogramów na wadze. Nie ważne ,że to co stracisz to woda i mięśnie, a tłuszcz zostanie. Naprawdę, ręce opadają. Minimum jakie trzeba jeść to takie , które zapewnia regenerację tkanek i pokrywa zapotrzebowanie na energie potrzebną organizmowi do zwykłych codziennych czynności, przy spokojnym trybie zycia dla w miarę szczupłej osoby jest to mniej więcej 1200-1300 kalorii. Jeżeli nie zapewnisz tego w diecie, to organizm będzie "spalał" sam siebie, ale nie tłuszcz tylko to , co mu spalić najłatwiej a więc mięśnie. W ten sposób będziesz traciła figurę i jędrność. Po powrocie do "normalnego " odzywiania prztyjesz i to za każdym razem więcej , bo organizm dietę 1000 kalorii traktuje jako "klęskę głodu" i spowalni metabolizm, więc jak potem dostanie więcej pożywienia to natychmiast je odłoży w tkanke tłuszczową ( na tym głownie polega efekt jo-jo) perspektywiczny efekt będzie taki , że co roku będziesz miała mniej mięśni, siły, gorszą , nieładną figurę i coraz więcej tłuszczu , z kórym coraz trudniej będzie ci sobie poradzic. Odpowiedni duża ilość białek w pozywieniu, gwarantuje prawidłwą regenerację organizmu , pozostałe białko zostanie zamienione w energię potrzebną do funkcjonowania. Białko nie zamieni się w tłuszcz . Nawet jak białka jest za dużo to zostanie ono wydalone, ale tłuszcz z niego nie powstaje. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczy, szczególnie węglowodanów złożonych, one najłatwiej zamieniają się w tkankę tłuszczową. A więc bardzo tuczące są potrawy mączne, szczególnie pszenne : ciasta, pieczywo, makarony, kluski , bardzo tuczące są tez produkty będące połączniem mąki , tłuszczu , cukru a więc większosć słodyczy. Owoce to cukry proste i chyba dwucukry, ale można jeść , ograniczając tylko winogrona, rodzynki , brzoskwinie i banany, chyba że ćwiczysz wtedy banany wskazane po ćwiczeniach . Podstawowe produkty , które należy jeść to : jaja, ser biały chudy, chude mięso, ryby, chuda wędlina, wszystkie jarzyny ( z ograniczeniem ziemniaków) fasola, soczewica, groch , chude kefiry, mleko w ograniczonych ilościach, niewielka ilosć ciemnego pieczywa, owoce( ale jedzone same , nie łączone z innymi produktami ) oliwa z oliwek, masło w bardzo małych ilościach, z dodatków ketchup, musztarda i bardzo małe ilości majonezu. Można odzywki białkowe.Produkty sojowe. Mięso i ryby nalepiej gotowane, duszone, mozna czasem z grila. Można czasem zjeść posiłek węglowodanowy ( szczególnie w dniach wysiłku fizycznego ) np siłownia , basen, wyprawa rowerowa ale nie lączyć go z białkiem !!np. kluseczki ale tylko z odrobiną tłuszczu a jeszcze lepiej nietłustego sosu, ale bez mięsa. Makaron z przyprawami, lekkim sosem, zapieczony z jabłkami. bez mięsa, sera. Posiłki powinny być niewielkie 5/6 dziennie. W każdym białko. ( Poza " węglowodanowymi wyjątkami" , o których wspomniałam wyżej) Ostatni posiłek przed snem powinien byc wysokobiałkowy, w nocy organizm się regeneruje. To w najprostszym skrócie przedstawione zasady odżywiania dla osoby , chcącej sukcesywnie chudnąć i utrzymać potem wagę bez wysiłku. Ale zeby schudnąc to przy tej dietcie konieczny jest wysiłek czyli ćwiczenia , co najmniej 3 razy w tygodniu po co najmniej 45 minut.Po ok. 25/30 minutach wysiłku organizm dopiero zaczyna spalac własny tłuszcz.
![]() |
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro jesz 2-3 razy dziennie + pare przekąsek, to po prostu jesz tyle posiłków ile razy jesz przekaskę + 3 ![]() Co jadasz na te przekąski, a co na posiłki.?
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
dzięki za wytłumaczenie
tak naprawdę pierwszy raz słyszałam o tym że na diecie 1000kl spala się wodę i mięsnie, że potrzebne jest tyle białka, i że wogóle ta dieta jest zła, stąd moje wątpliwości, z początku duże wątpliwości i te moje uparte posty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Białko jest głównym budulcem mięśni, które (upraszczając nieco sprawę) spalają tłuszcz. Jesz za mało białka = nie schudniesz. Zajrzyj pod ten link, który już tu podawałam http://www.sfd.pl/temat60467/ - tam jest wszystko przystępnie opisane. Jeśli jesz odpowiednią ilość białka i odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy, to odchudzanie będzie nie tylko zdrowsze i na dłużej, ale też dużo szybsze. No i zrzucać będziesz właśnie tłuszcz, a nie mięśnie i wodę, jak przy dietach głodówkowych. Przy tej odpowiedniej ilości białka bardzo ważne jest z kolei jedzenie odpowiedniej ilości warzyw, bo mają odczyn zasadowy i zapobiegają nadmiernemu zakwaszaniu organizmu. Tylko, że tych warunków (odpowiedniej ilości białka, zdr. tłuszczów i warzyw) nie da się spełnić, jedząc 1000 kcal dziennie, co już pisałam. Poza tym proces chudnięcia nie zalezy od diety trwające tydzień czy dwa: musisz się nastawić na to, ze zrzucanie tłuszczu zabiera więcej czasu, niż spalanie mięśni czy odwadnianie organizmu. Ale nagrodą za cierpliwość i konsekwencję jest piękna sylwetka i jędrna skóra, i to na wiele lat, a nie na jedno lato czy na rozpoczęcie roku szkolnego. "Skutkami ubocznymi" zdrowego odżywiania są mocne paznokcie, piękne włosy, doskonały metabolizm, przy którym możesz sobie bez obaw raz na jakiś czas pozwolić na lody czy piwo, bo organizm to spali, podczas gdy przy dietach głodówkowych każdy "grzeszek" idzie od razu do zapasów tłuszczowych, bo organizm "woli" nie spalać rezerw. To nie jest żadna teoria wymyślona przez naukowców, ja to widzę u moich koleżanek, a także u siebie samej, nie mówiąc o dziewczynach z forum Fitness. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Przyczajenie
|
Aaaaaaaaa
Weźcie mnie jeszcze!! Spóźniona jak zwykle
![]() ![]() ![]()
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aaaaaaaaa
Cytat:
Jeśli tak, to pewnie już wiesz, dlaczego dieta 1000 kcal nie przynosi efektu schudnięcia w postaci spalenia tłuszczu... Jeśli jeszcze tego nie rozumiesz, to przeczytaj przynajmniej ten jeden wątek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
|
![]()
hej dziewczyny
ja też się przyłączam do diety muszę zrzucić parę kilo do końca września planuję się pozbyć ok.8 kg w październiku zaczynam studia i nie chcę żeby ktoś mnie kojarzył "o to ta gruba..." ![]() dlatego od jutra boirę się za siebie trzymajcie kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Przyczajenie
|
Niestety....Przekąskami są zazwyczaj: w roku szkolnym: Batoniki z moich ukochanych automatów i chipsy, zimą kilka paczek słonecznika solonego + ciacho, teraz staram sie ograniczyć do arbuza, pomidora... czy czegos w tym stylu. śniadanie tez zalezy czasami nic a w roku szkolnym platki czekoladowe z mlekiem, a przez wakascje kanapka, salatka z pomidorów itp. Obiad, to to co mi ugotują, chyba ze nikogo nie ma , to zupka chinska...z makaronem ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chipsy, batoniki,makarony, pieczywo, od tego tyjesz. ![]()
![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
Ja tez sie przylaczam do was dziewczyny chce schudnac 5 kg przez caly sierpien dopiero wrocilam z nad morza...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Raczkowanie
|
hej, i come back . ostatnie dwa dni to nesamowity dół, dlatego sie nie odzywalam.
macie racje sprobuje liczyc bialko, a nie kcal (a oprocz tego od pon ide na fitness), tak jak ktoras wizazanka pisala 3 razy w tyg, bo niestety nie umiem sie sama z w domu zmotywowac do jakichkolowiek cwiczen, obiecuje tez ze postarm sie robic brzuszki... sniadanie mailm: 13 g bialka, nie wiem jak to mozliwe ale zjadlam : 1 plaster goudy, 1.5 palstra szynki wiejskiej, 1/2 kajzerki (nawet w niej jest bialko), 1/2 ziarnistej bulki ciemnej postram sie jesc wqiecj sera BIALEGO (mam juz w lodowce serek wiejski), kupie kotlety sojowe (pamietam ze b je lubialm, nawet w fomie tylko ugotowanej, bez panierki i smazenia). pozdr
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Sprobowalam, zgodnie z sugestia Midi, zdecydowanie zwiekszyc udzial bialka w diecie. Kupilam piers z kurczaka - 350 g i ugotowalam. Jak zjadlam na obiad to bylam tak objedzona, ze na nic innego do kolacji juz nie mialam ochoty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
ja miałam teraz 2 dni przerwy w diecie i zaczynam od jutra też właśnie zmiejszając porcje tylko, licząc białko, nie tłusto itd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Raczkowanie
|
gothika, a cwiczysz cosik?
![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
nić niestety, nie mam gdzie a dom też nie spełnia warunków..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
350 g na raz zjadłaś? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Pozwólcie, że i ja wtrącę swoje trzy grosze
![]() Gdy zaczęłam się odchudzać jadłam w granicach 1400-1500 kalorii. I co? No i ślicznie chudłam, średnio 1,5 kg - 2 kg w miesiącu. Niestety postanowiłam być mądrzejsza od wszystkich dietetyków razem wziętych i uznałam, że takie tempo jest jednak zawolne, ja chcę chudnąć szybciej. Zeszłam do 1200, potem do 1000 kalorii. Owszem, waga zaczęła spadać szybciej, ale po pewnym okresie czasu stanęła w miejscu. Co więc zrobiłam? Zeszłam na 800, potem na 600 kalorii i ani się obejrzałam, miałam poważne problemy zdrowotne (zaburzenia odżywiania się kłaniają). Zaczęły się napady, tyłam od byle czego (bo wykończony organizm magazynował wszystko, co tylko zechciałam mu dostarczyć). Przez miesiąc trzymałam 1000 kalorii i tyłam w dalszym ciągu. Nadal wygrzebuję się z tego, w co sama się wpakowałam, ale najgorsze mam już chyba za sobą. Jem teraz w granicach 1200-1400 kalorii i znowu chudnę (pozbywam się owego wpomnianego wcześniej jo-ja). Gdybym nie chciała być świętsza od papieża i cały czas trzymała się tego, co na początku, ważyłabym już tyle ile chciałam i nie miałabym problemów zdrowotnych, które zafundowałam sobie przez tzw. głupotę własną. Naprawdę, o wiele lepiej jest trzymać się 1400-1500 kalorii dziennie i ćwiczyć, niż głodzić się i spalać mięśnie zamiast tłuszczu. No ale mądry Polak po szkodzie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
właśnie dostałam płotki, wiadomo małe ryby, ktoś ma może pomysł jak je przyrządzić żeby nie były tłuste? zawsze je smazyłam, takie najsmaczniejsze, ale i kaloryczne. Czy płotki ktoś gotował albo piekł bo nie wiem czy próbować.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
no więc dostałam płotki, takie małe rybki, i co z nimi zrobić. Zawsze smażyłam ale teraz to nie bardzo, czy jakoś inaczej je można zjeść? może ktoś mam pomysł? jak to będzie smakować jak by upiec czy ugotować? haloo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydrukowałam tabele kaloryczności produktów i z mocnym postanowieniem wystartowałam. To był chyba niefortunny piątkowy wybór, bo w weekend było mi cięzko jak cholera. Zwlaszcza, ze bylam z narzeczonym u znajomych i wszyscy obżerali się pizzą i popijali piwkiem ![]() Co do moich danych to przy wzroście 174 ważę 60 kg, chciałabym zrzucić tylko 3 kilo, zwłaszcza z ud, brzucha i tyłka. A jak juz zrzucę, to mam zamiar zmienic swoje nawyki żywieniowe i pilnować się. Pozdrawiam wszystkie uczestniczki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Midi, ja jem tylko dwa posilki dziennie - inaczej nie da rady. Poznym rankiem (kolo 10) sniadanie i wieczorem (po 17) obiadokolacje, ktora jem malymi porcjami do godz. 20-21.
Dlatego nie trzymam sie jakiejs konkretnej diety, ale tworze wlasna. PS. ja przy wzroscie 172 waze teraz 74 kg a chce dojsc do 68 kg i 38 rozmiaru. Kobiety, czy wy nie przesadzacie z tym odchudzaniem? Wzrost 174 i waga ponizej 60 kg? Celem ksztaltowania tylka chyba lepsze bylyby jednak cwiczenia a nie dieta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:14.