![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
A oto kilka przydatnych zwrotów na maturę z j. angielskiego
![]() wierzyć, uważać - to believe powszechnie uważa się, że człowiek jest istotą towarzyską - it’s generally believed that man is a social bening osobiście – personally osobiście uważam, że ma Pan rację – personally, i think that you’re right myśle, że tak - I think so myślę, że nie - I don't think so przeciwieństwo - the opposite wręcz przeciwnie, przyjdę z przyjemnością - I'll come with pleasure z powodu - because of muszę odwołać spotkanie z powodu choroby - I have to call off the meeting because of my illness obawiać się - to be afraid obawiam się, że to niemożliwe - I'm afraid it's impossible bardzo bym chciała, ale obawiam się, że nie będę mógł - I'd love to, but I'm afraid I can't dobrze, w porządku - fine w porządku, zobaczymy się w niedzielę! - That's fine, see you on Sunday być ważnym, mieć znaczenie - to matter nic nie szkodzi; a może spotkamy się w niedzielę rano? - it doesn't matter; and what about meeting on Sunday morning? nie ma znaczenia, o której sie spotkamy - It doesn't matter what time we meet raczej - to matter wolałabym raczej, żebyśmy zostali w domu - I'd rather we stayed at home Wolałabym pójść do teatru - I'd rather go to the theatre spotkanie - a meeting Przykro mi, nie mogę, mam ważne spotkanie - i'm sorry, I can't I have an important meeting To spotkanie to świetny pomysł - this meeting is a great idea! spotkać się - to meet Czy miałbyś cos przeciwko, gdybyśmy spotkali sie w środę? - Would you mind if we met on Wednesday Spotkamy się o 5 czy o 6? - Shall we met at five or at six? mieć coś przeciw - to mind nie mam nic przeciw chodzeniu do pubów, ale... - I don't mind going to pub's, but... jest mi to obojętne - I don't mind decyzja - a decision Nie jestem pewna czy podjęłam właściwą decyzję - I'm not sure if I've made the right decision zdecydować się (się) - to decide zdecydowałam, że nie pójdę na to przyjęcie - i decided not to go to that party zdecydowałam się na kolor pokoju - I decided on a colour of the room wybór- choice Nie mam wyboru - I have no choice Dobrze wybrałaś - You've made a good choice ręka - a hand Z jednej strony chciałabym iść na to przyjęcie, z drugiej strony muszę sie uczyć - on the one hand i'd like to go to the party, on the other hand I have to study albo...albo... - either...or... Możemy albo pojechać autobusem, albo wziąść taksówkę - we can either go by bus or take a taxi rozważać, zastanawiać się - to consider rozważmy mozliwość, że wygramy ten konkurs - let's consider the possibillity of our winning this competition woleć - to prefer wolę jeździć na nartach niż na łyżwach - I prefer skiing to skating wolałabym o tym nie mówić - I'd prefer not to talk about it zalecać, polecać - to recommend czy możesz polecić jakąś dobra restaurację w pobliżu? - can you recommend a good restaurant near here? zalecam ,żebyś kupiła kilka ciepłych ubrań - i recommend that you buy some warm clothes rada - advice posłucham twojej rady w tej sprawie - I'll take your advice on this matter dam Ci pewną radę - I'll give you a piece of advice sugerować, proponować - to advise doradzilabym mu , co zrobić - i would advise him what to do naprawdę Ci radzę, żebyś nie palił - I strongly advise you not to smoke sugerować, proponować - to suggest proponuje Ci żebyś to zrobiła - i suggest you should do it Sugeruję iść do kina - I suggest going to the cinema Wybierać - a choose gdybym musiała wybierać, wybrałabym tamten płaszcz - If I hadto choose, i would choose that coat nie wiem, którą sukienkę wybrać - I don't know which dress to choose kontrastować - to contrast jego ciemne włosy mocno kontrastują z blada twarzą - his dark hair contrasts sharply with his pale face inny, różny - different ten obrazek jest zupelnie inny niż drugi (obrazek) - this picture is totally different from the other one podobny - similar one są do siebie podobne - they are similar to each other ten sam, taki sam - the same ona wygląda dokładnie tak samo jak jej siostra - she looks just the same as her sister porównywać - to compare w porównaniu z innymi książkami ta jest dość tania - compared with other books, this one is quite cheep uwaga - attention chciałabym zwrócic Pana uwage na te osobę w środku - i'd like to draw your attention to the person in the middle tło, drugi plan - a background W tle widzę kilka drzew - In the background I can see some trees Pierwszy plan - a foreground na pierwszym planie widać dzieci bawiące sie lalkami - in the foreground you can see children playing with dolls dół, spód - (the) botton na dole zdjecia znajduje się dziwny przedmiot - at the botton of the photo there is a strange object w lewym dolnym rogu widać czarnego kota - in the bottom left-hand corner you can see a black cat góra, wierzch - (the) top na górze obrazka widac kilka lecących ptaków - at the top of the picture there are some birds flying na samej górze widac białe chmury - at the very top you can see white clouds strona, obok - a said po lewej stronie obrazka widzę chłopca, a po prawej-dziewczynkę - on the left-hand side of the picture i can see boy, and on the right-hand side, a girl obrazek, zdjęcie - picture To jest obrazek przedstawiający kobietę - It's a picture of a woman źródło - http://www.angielski.edu.pl
![]() |
#152 | |
luckygirl
|
Cytat:
Oki doki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Wtajemniczenie
|
Cześć ja mam takie pytanko jakie książki nie lektury mogę dać-cierpienie w literaturze i sztuce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Prezentacja Maturalna J. Polski - ciekawy temat !!!POMOCY!!!
Cytat:
![]() Kika, czy to nie za wcześnie?? my mogliśmy składać nasz propozycje we wrześniu, w 2giej klasie nikt nie myślał jeszcze o maturce xP ja myślę, że możesz podać kilka tematów, chociaż pamiętaj o tym, że przedewszystkim nauczyciele muszą przygotować tematy [w ilości większej niż jest uczniów w danej szkole]. a co do tematów językowych.. zależy w czym się lepiej czujesz moja kumpela wybrała dot. nazwisk w szkole tylko dlatego, że nie musi czytać żadnej lektury :/ wg mnie nie jest to za mądre, ale tak zrobiła ja laepiej czuję sie w w temetach z literatury, bo językowe mają ograniczoną ilość interpretacji a w literaturze można dojść czasem do zaskakujących wniosków:P u mnie z jzyjka był jeden świetny temat - język i styl twojego pisarza bądź publicysty. opisz i scharakteryzuj to co w nim niepowtarzalne [nie pamiętam dokładnego brzmienia]
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
luckygirl
|
My tez swoje propozycje oddawalismy w 2 klasie,ale to pod koniec bodajże
![]() ![]() Najlepiej żebys te tematy skonsultowała z nauczycielem,on Ci pomoże go dobrze sformułować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Raczkowanie
|
My musimy oddać tematy do 12 marca.Ja dzisiaj oddałam mojej polonistce ona jeszcze raz je dokładnie przejrzy.Zdecydowałam się na takie:
#157 | |
luckygirl
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
ja wiem, że na wizażu panują takie zasady, że nie wytyka się innym błędów ortograficznych czy językowych i bardzo sie staram do tego stosować (mimo, że czasami mnie krew zalewa).
tutaj proszę moderatorów o wyrozumiałość co do mojej uwagi (która za chwilę), po prostu zwrócę uwagę tylko i wyłącznie w dobrej wierze, żeby dziewczyny sobie same nie napytały biedy na maturze: dziewczyny - jeżeli na maturze ustnej powiecie "wziąść" - to macie nieprzychylność komisji zapewnioną jak w banku... jeżeli na maturze pisemnej napiszecie "wziąść" - macie jak nic 1 punkt do tyłu (a chyba nie muszę mówić, że nawet 1 punkt może czasami zmienić wszystko...) mówię to nie ze złośliwości, tylko przez 6 stron tematu widziałam "wziąść" już "n" razy; a przecież przyzwyczajenie drugą naturą człowieka... a "wziąść" to jeden z najbardziej nielubianych przez polonistów błędów językowych. nie chciałabym po prostu, żebyście przez taką głupotkę napytały sobie biedy na maturze. jeszcze az proszę moderację o wyrozumiałość, a maturzystki o spokój (nie denerwujcie się na mnie ![]() ![]() pozdrawiam Was wszystkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 | |
luckygirl
|
Cytat:
ale my sie nie gniewamy,bynajmniej nie ja ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Wtajemniczenie
|
'wziąść' jeszcze ujdzie
bardziej razi mnie 'tam pisało' walczę z tym od dawna, ale niestety z niewielkim skutkiem xP
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
![]() ![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#162 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale mnie najbardziej chyab razi 'tam pisało' odrazu pod ścianę i rozstrzelać! xP
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Wtajemniczenie
|
ma pare pytań odnośnie bibliografii
![]() ![]() -np encyklopedie ![]() -mam Kamizelke w prezentacji ale książka jest takim małym zbiorkiem, tzn oprócz kamizelki jest jeszcze druga nowelka która nie jest mi potrzebna,jeśli zapisze że to tylko Kamizelka to czy to błąd będzie? -i czy do każdej lektury musi być opracowanie? bo nie znalazłam nigdzie u siebie ![]() ![]() jeśli ktoś mógłby mnie oświecic będę wdzięczna ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczynki,
moj temat to : Najciekawsze postacie kobiece w literaturze współczesnej po 1945r Znacie ksiazki, ktore nadawalyby sie do tego tematu ? Jak na razie mam tylko "Szklany Klosz" S.Plath...
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Terroryzm [w: ] Encykopedia PWN, red. Jan Kowalski. Warszawa 1995 do Kamizelki: 1. Kamizelka [w: ] B. Prus, Nowele. Warszawa 2005. owo [w: ]* oznacza, że wskazany rozdział / hasło / nowela znajduje się w obszerniejszym tomie, który również wskazujesz. *w tych kwadratowych nawiasach po dwukropku nie powinno być spacji, tylko od razu nawias - napisałam tak, jak napisałam bo jak stawiam dwukropek i nawias kwadratowy bez spacji między nimi to mi automatycznie robi z tego " ![]() nie musisz mieć opracowania do każdej lektury. pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Wtajemniczenie
|
Silesianna dziękuje bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
a jak opisać w bibliografii rysunki? Chcę wykorzystać kilka rysunków Schulza, które są w albumie, ewentualnie zrobić ich xero
#168 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak opis rozdziału z książki: Velasquez Diego: Infantka Małgorzata [il.]. W: Rzepińska Maria: Siedem wieków malarstwa europejskiego. Wyd. 2 popr. i uzup. Wrocław: Ossolinem,1986. ISBN 83-5768-35-X, nr il. XLVI. OPIS BIBLIOGRAFICZNY OBRAZU * Eyck Jan van: Adam i Ewa. W: Leksykon malarstwa od A do Z. Warszawa 1998 s. 210 znalazłam to w necie, ja nie wiem czy to tak ma byc, ale na pewno sie przyda we wstępnym opisie, najwyżej sie poprawi ![]() EDIT- zapytam jeszcze o prezetacje:P, ja juz nie wiem jak to jest, można w literackim temacie wspomniec o obrazie czy nie? mam temat o małżeństwach literackich i we wstepie chciałam napisać pare zdań o zaręczynach na obrazie,polonistka kategorycznie powiedziała temu nie, to mozna urozmaicać czy nie ![]() Edytowane przez caro_l_a Czas edycji: 2007-03-13 o 20:47 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#170 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Przyczajenie
|
Cześć mam straszny problem z moją prezentacją temat mam banalny " Motyw miłości nieszczęśliwej w literaturze" ale nie moge wymiślić żadnej interesującej tezy a lektur i bohaterów jest bardzo dużo Jakbyście miały jakieś pomysły to prosze o pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Zadomowienie
|
karinka a Ty do tej pory nic nie wymyśliłaś? Rozumiem, jak ktoś prosi o pomoc, kiedy ma konkretny problem - ale tak zaczynać za kogoś od zera
![]() Na wizażu odrabianie prac domowych jest niezgodne z regulaminem ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Wtajemniczenie
|
muszę się wyżalic
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Działamy na zasadzie problem=>wyjaśnienie problemu. Problem powinien ograniczać się do bibliografii, ogólnych, przydatnych porad, wskazówek. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
mam kolejny problem z bibliografią
![]() ![]()
#177 |
Wtajemniczenie
|
a co chcialas w tym necie znalezc? ;p
#178 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
FILM NA KASECIE WIDEO Odpowiedzialność główna. Tytuł Typ nośnika. Wydanie. Miejsce wydania. Wydawca. Data wydania. Czapczyk Paweł, Czarnecka Aleksandra. Poezja współczesna [taśma magnetyczna]. Warszawa : Telewizja Polska, 1997 a to z mojej biblioteki szkolnej: Tytuł. Nazwa twórcy. Mijesce produkcji rok.Rodzaj dokumnetu. np. Ogniem i mieczem. Reż. J. Hoffman. POlska 1999; barwny. mam nadzieję, że pomogłam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Wtajemniczenie
|
A ja nie wiempo co to napiszę, chyba zeby sie wyzalic
![]() ![]()
#180 |
Wtajemniczenie
|
mam pytanie odnośnie bibliografii przedmiotu, właśnie ja piszę i nie wiem jak zapisać cos takiego: jest lektura (granica) opatrzona posłowiem Hanny Kirchner, na końcu książki, jak mam zapisać ze korzystałam z tego posłowia, konkretnie z 2 części?
EDIT - nie trzeba już!! ![]() Edytowane przez caro_l_a Czas edycji: 2007-03-19 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:06.