Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-04, 12:03   #151
.lonestar.
Raczkowanie

GG do .lonestar. Send a message via Skype™ to .lonestar.
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

A oto kilka przydatnych zwrotów na maturę z j. angielskiego

wierzyć, uważać - to believe
powszechnie uważa się, że człowiek jest istotą towarzyską - it’s generally believed that man is a social bening
osobiście – personally
osobiście uważam, że ma Pan rację – personally, i think that you’re right
myśle, że tak - I think so
myślę, że nie - I don't think so
przeciwieństwo - the opposite
wręcz przeciwnie, przyjdę z przyjemnością - I'll come with pleasure
z powodu - because of
muszę odwołać spotkanie z powodu choroby - I have to call off the meeting because of my illness
obawiać się - to be afraid
obawiam się, że to niemożliwe - I'm afraid it's impossible
bardzo bym chciała, ale obawiam się, że nie będę mógł - I'd love to, but I'm afraid I can't
dobrze, w porządku - fine
w porządku, zobaczymy się w niedzielę! - That's fine, see you on Sunday
być ważnym, mieć znaczenie - to matter
nic nie szkodzi; a może spotkamy się w niedzielę rano? - it doesn't matter; and what about meeting on Sunday morning?
nie ma znaczenia, o której sie spotkamy - It doesn't matter what time we meet
raczej - to matter
wolałabym raczej, żebyśmy zostali w domu - I'd rather we stayed at home
Wolałabym pójść do teatru - I'd rather go to the theatre
spotkanie - a meeting
Przykro mi, nie mogę, mam ważne spotkanie - i'm sorry, I can't I have an important meeting
To spotkanie to świetny pomysł - this meeting is a great idea!
spotkać się - to meet
Czy miałbyś cos przeciwko, gdybyśmy spotkali sie w środę? - Would you mind if we met on Wednesday
Spotkamy się o 5 czy o 6? - Shall we met at five or at six?
mieć coś przeciw - to mind
nie mam nic przeciw chodzeniu do pubów, ale... - I don't mind going to pub's, but...
jest mi to obojętne - I don't mind
decyzja - a decision
Nie jestem pewna czy podjęłam właściwą decyzję - I'm not sure if I've made the right decision
zdecydować się (się) - to decide
zdecydowałam, że nie pójdę na to przyjęcie - i decided not to go to that party
zdecydowałam się na kolor pokoju - I decided on a colour of the room
wybór- choice
Nie mam wyboru - I have no choice
Dobrze wybrałaś - You've made a good choice
ręka - a hand
Z jednej strony chciałabym iść na to przyjęcie, z drugiej strony muszę sie uczyć - on the one hand i'd like to go to the party, on the other hand I have to study
albo...albo... - either...or...
Możemy albo pojechać autobusem, albo wziąść taksówkę - we can either go by bus or take a taxi
rozważać, zastanawiać się - to consider
rozważmy mozliwość, że wygramy ten konkurs - let's consider the possibillity of our winning this competition
woleć - to prefer
wolę jeździć na nartach niż na łyżwach - I prefer skiing to skating
wolałabym o tym nie mówić - I'd prefer not to talk about it
zalecać, polecać - to recommend
czy możesz polecić jakąś dobra restaurację w pobliżu? - can you recommend a good restaurant near here?
zalecam ,żebyś kupiła kilka ciepłych ubrań - i recommend that you buy some warm clothes
rada - advice
posłucham twojej rady w tej sprawie - I'll take your advice on this matter
dam Ci pewną radę - I'll give you a piece of advice
sugerować, proponować - to advise
doradzilabym mu , co zrobić - i would advise him what to do
naprawdę Ci radzę, żebyś nie palił - I strongly advise you not to smoke
sugerować, proponować - to suggest
proponuje Ci żebyś to zrobiła - i suggest you should do it
Sugeruję iść do kina - I suggest going to the cinema
Wybierać - a choose
gdybym musiała wybierać, wybrałabym tamten płaszcz - If I hadto choose, i would choose that coat
nie wiem, którą sukienkę wybrać - I don't know which dress to choose
kontrastować - to contrast
jego ciemne włosy mocno kontrastują z blada twarzą - his dark hair contrasts sharply with his pale face
inny, różny - different
ten obrazek jest zupelnie inny niż drugi (obrazek) - this picture is totally different from the other one
podobny - similar
one są do siebie podobne - they are similar to each other
ten sam, taki sam - the same
ona wygląda dokładnie tak samo jak jej siostra - she looks just the same as her sister
porównywać - to compare
w porównaniu z innymi książkami ta jest dość tania - compared with other books, this one is quite cheep
uwaga - attention
chciałabym zwrócic Pana uwage na te osobę w środku - i'd like to draw your attention to the person in the middle
tło, drugi plan - a background
W tle widzę kilka drzew - In the background I can see some trees
Pierwszy plan - a foreground
na pierwszym planie widać dzieci bawiące sie lalkami - in the foreground you can see children playing with dolls
dół, spód - (the) botton
na dole zdjecia znajduje się dziwny przedmiot - at the botton of the photo there is a strange object
w lewym dolnym rogu widać czarnego kota - in the bottom left-hand corner you can see a black cat
góra, wierzch - (the) top
na górze obrazka widac kilka lecących ptaków - at the top of the picture there are some birds flying
na samej górze widac białe chmury - at the very top you can see white clouds
strona, obok - a said
po lewej stronie obrazka widzę chłopca, a po prawej-dziewczynkę - on the left-hand side of the picture i can see boy, and on the right-hand side, a girl
obrazek, zdjęcie - picture
To jest obrazek przedstawiający kobietę - It's a picture of a woman

źródło - http://www.angielski.edu.pl
.lonestar. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-04, 13:58   #152
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Kochane Maturzystki i Maturzyści - prosimy Was o zapoznanie się z treścią pierwszego, edytowanego, postu i nowym tytułem wątku

Oki dokiJuż przeczytane

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-05, 04:31   #153
karolinaa
Wtajemniczenie

Cześć ja mam takie pytanko jakie książki nie lektury mogę dać-cierpienie w literaturze i sztuce
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-05, 05:57   #154
agata_slomka
Wtajemniczenie

Dot.: Prezentacja Maturalna J. Polski - ciekawy temat !!!POMOCY!!!

Cytat:
Napisane przez *Kika* Pokaż wiadomość
Ja mam mature za rok, ale już teraz musze oddać tematy do prezentacji.Ile wy oddawałyście tematów i jak to jest z tym odrzucaniem przez komisje tematów.Bo boje sie ze mi nie przyjma, dlatego boje sie dać tylko 1 temat.A tematy które mnie interesuja najbadziej to: Różne ujęcia motywu szatana w literaturze i sztuce,a drugi temat : Kara jako konsekwencja zbrodni.Podobają mi się też tematy językowe ale troche sie boje takiego tematu bo jest chyba trudniejszy niz z literatury.Interesuje mnie też temat: Krzywe zwierciadło PRLu w literaturze i filmie ale mam kłopot z literaturą do jakiej mogłabym się odnieść.Co myślicie o tych tematach i który byście wybrały bo ja mam już mętlik w głowie.
widzę mój temacik
Kika, czy to nie za wcześnie?? my mogliśmy składać nasz propozycje we wrześniu, w 2giej klasie nikt nie myślał jeszcze o maturce xP
ja myślę, że możesz podać kilka tematów, chociaż pamiętaj o tym, że przedewszystkim nauczyciele muszą przygotować tematy [w ilości większej niż jest uczniów w danej szkole].
a co do tematów językowych.. zależy w czym się lepiej czujesz
moja kumpela wybrała dot. nazwisk w szkole tylko dlatego, że nie musi czytać żadnej lektury :/ wg mnie nie jest to za mądre, ale tak zrobiła
ja laepiej czuję sie w w temetach z literatury, bo językowe mają ograniczoną ilość interpretacji a w literaturze można dojść czasem do zaskakujących wniosków:P
u mnie z jzyjka był jeden świetny temat - język i styl twojego pisarza bądź publicysty. opisz i scharakteryzuj to co w nim niepowtarzalne [nie pamiętam dokładnego brzmienia]
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek
agata_slomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-05, 18:57   #155
Petit_Papillon
luckygirl

My tez swoje propozycje oddawalismy w 2 klasie,ale to pod koniec bodajże i we wrześniu tez mogliśmy
Najlepiej żebys te tematy skonsultowała z nauczycielem,on Ci pomoże go dobrze sformułować

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2007-03-05, 19:01   #156
*Kika*
Raczkowanie

My musimy oddać tematy do 12 marca.Ja dzisiaj oddałam mojej polonistce ona jeszcze raz je dokładnie przejrzy.Zdecydowałam się na takie:
  • Różne sposoby przedstawiania szatana w literaturze i sztuce. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych przykładów.
  • Kara jako konsekwencja zbrodni. Przedstaw funkcjonowanie tego motywu, odwołując się do wybranych utworów literackich.
  • Motyw snu i widzenia. Omów na wybranych przykładach literackich.

*Kika* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-05, 19:06   #157
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez *Kika* Pokaż wiadomość
My musimy oddać tematy do 12 marca.Ja dzisiaj oddałam mojej polonistce ona jeszcze raz je dokładnie przejrzy.Zdecydowałam się na takie:
  • Różne sposoby przedstawiania szatana w literaturze i sztuce. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych przykładów.
  • Kara jako konsekwencja zbrodni. Przedstaw funkcjonowanie tego motywu, odwołując się do wybranych utworów literackich.
  • Motyw snu i widzenia. Omów na wybranych przykładach literackich.
Miałam sobie wziąść ten temat na prezentację Podobno w mojej szkole nikt wcześniej go nie miał,aczykolwiek temat jest ciekawy i nawet miałam oganięte lektury na to

14.07.2014
16.07.2016

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-06, 08:46   #158
silesianna
Zakorzenienie

ja wiem, że na wizażu panują takie zasady, że nie wytyka się innym błędów ortograficznych czy językowych i bardzo sie staram do tego stosować (mimo, że czasami mnie krew zalewa).
tutaj proszę moderatorów o wyrozumiałość co do mojej uwagi (która za chwilę), po prostu zwrócę uwagę tylko i wyłącznie w dobrej wierze, żeby dziewczyny sobie same nie napytały biedy na maturze:

dziewczyny -
jeżeli na maturze ustnej powiecie "wziąść" - to macie nieprzychylność komisji zapewnioną jak w banku...
jeżeli na maturze pisemnej napiszecie "wziąść" - macie jak nic 1 punkt do tyłu (a chyba nie muszę mówić, że nawet 1 punkt może czasami zmienić wszystko...)

mówię to nie ze złośliwości, tylko przez 6 stron tematu widziałam "wziąść" już "n" razy; a przecież przyzwyczajenie drugą naturą człowieka... a "wziąść" to jeden z najbardziej nielubianych przez polonistów błędów językowych. nie chciałabym po prostu, żebyście przez taką głupotkę napytały sobie biedy na maturze.
jeszcze az proszę moderację o wyrozumiałość, a maturzystki o spokój (nie denerwujcie się na mnie ) chcę Wam tylko uświadomić, że to, co powiecie na maturze, to nie wszystko, ogromnie ważne jest to, w jaki sposób to powiecie. a skoro nagminnie, spontanicznie piszecie błędnie, to śmiem podejrzewać, że również tak mówicie
pozdrawiam Was wszystkie
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-06, 15:53   #159
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
ja wiem, że na wizażu panują takie zasady, że nie wytyka się innym błędów ortograficznych czy językowych i bardzo sie staram do tego stosować (mimo, że czasami mnie krew zalewa).
tutaj proszę moderatorów o wyrozumiałość co do mojej uwagi (która za chwilę), po prostu zwrócę uwagę tylko i wyłącznie w dobrej wierze, żeby dziewczyny sobie same nie napytały biedy na maturze:

dziewczyny -
jeżeli na maturze ustnej powiecie "wziąść" - to macie nieprzychylność komisji zapewnioną jak w banku...
jeżeli na maturze pisemnej napiszecie "wziąść" - macie jak nic 1 punkt do tyłu (a chyba nie muszę mówić, że nawet 1 punkt może czasami zmienić wszystko...)

mówię to nie ze złośliwości, tylko przez 6 stron tematu widziałam "wziąść" już "n" razy; a przecież przyzwyczajenie drugą naturą człowieka... a "wziąść" to jeden z najbardziej nielubianych przez polonistów błędów językowych. nie chciałabym po prostu, żebyście przez taką głupotkę napytały sobie biedy na maturze.
jeszcze az proszę moderację o wyrozumiałość, a maturzystki o spokój (nie denerwujcie się na mnie ) chcę Wam tylko uświadomić, że to, co powiecie na maturze, to nie wszystko, ogromnie ważne jest to, w jaki sposób to powiecie. a skoro nagminnie, spontanicznie piszecie błędnie, to śmiem podejrzewać, że również tak mówicie
pozdrawiam Was wszystkie

ale my sie nie gniewamy,bynajmniej nie jaChodzi Ci o mnie,bo to ja napisałam w poście powyżej Zawsze mi sie myli jak mam to napisać i tysiąc razy się zastanawiam,aż wreszcie pisze ZAWSZE źle

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2007-03-06, 19:57   #160
agata_slomka
Wtajemniczenie

'wziąść' jeszcze ujdzie
bardziej razi mnie 'tam pisało'
walczę z tym od dawna, ale niestety z niewielkim skutkiem xP
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek
Stary 2007-03-06, 20:21   #161
cmoksia
Zakorzenienie

GG do cmoksia Send a message via Skype™ to cmoksia

Cytat:
Napisane przez agata_slomka Pokaż wiadomość
'wziąść' jeszcze ujdzie
bardziej razi mnie 'tam pisało'
walczę z tym od dawna, ale niestety z niewielkim skutkiem xP
na maturze ani jedno ani drugie nie 'ujdzie' wielu takich perełek musimy się wystrzegać.. mnie na przykład strasznie drażni jak chłopak mówi "poszłem"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-06, 20:52   #162
agata_slomka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cmoksia Pokaż wiadomość
na maturze ani jedno ani drugie nie 'ujdzie' wielu takich perełek musimy się wystrzegać.. mnie na przykład strasznie drażni jak chłopak mówi "poszłem"
co racja to racja
ale mnie najbardziej chyab razi 'tam pisało'
odrazu pod ścianę i rozstrzelać!
xP

S. Mrożek
Stary 2007-03-12, 12:25   #163
caro_l_a
Wtajemniczenie

ma pare pytań odnośnie bibliografii ,nie bardzo wiem jak niektóre ksiązki zapisać żeby było dobrze
-np encyklopedie wzięłam z niej definicje,PWN, autora jako takiego nie ma

-mam Kamizelke w prezentacji ale książka jest takim małym zbiorkiem, tzn oprócz kamizelki jest jeszcze druga nowelka która nie jest mi potrzebna,jeśli zapisze że to tylko Kamizelka to czy to błąd będzie?

-i czy do każdej lektury musi być opracowanie? bo nie znalazłam nigdzie u siebie (zad*pie za przeproszeniem )

jeśli ktoś mógłby mnie oświecic będę wdzięczna i mam nadzieję że nie łamie regulaminu
caro_l_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-12, 14:50   #164
miss_holland
Raczkowanie

Czesc dziewczynki,
moj temat to : Najciekawsze postacie kobiece w literaturze współczesnej po 1945r

Znacie ksiazki, ktore nadawalyby sie do tego tematu ? Jak na razie mam tylko "Szklany Klosz" S.Plath...
miss_holland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-12, 15:08   #165
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caro_l_a Pokaż wiadomość
ma pare pytań odnośnie bibliografii ,nie bardzo wiem jak niektóre ksiązki zapisać żeby było dobrze
-np encyklopedie wzięłam z niej definicje,PWN, autora jako takiego nie ma

-mam Kamizelke w prezentacji ale książka jest takim małym zbiorkiem, tzn oprócz kamizelki jest jeszcze druga nowelka która nie jest mi potrzebna,jeśli zapisze że to tylko Kamizelka to czy to błąd będzie?

-i czy do każdej lektury musi być opracowanie? bo nie znalazłam nigdzie u siebie (zad*pie za przeproszeniem )

jeśli ktoś mógłby mnie oświecic będę wdzięczna i mam nadzieję że nie łamie regulaminu
jeśli masz np. hasło "terroryzm" z encyklopedii, w której redaktorem naczelnym był Jan Kowalski, to piszesz:

1. Terroryzm [w: ] Encykopedia PWN, red. Jan Kowalski. Warszawa 1995

do Kamizelki:

1. Kamizelka [w: ] B. Prus, Nowele. Warszawa 2005.

owo [w: ]* oznacza, że wskazany rozdział / hasło / nowela znajduje się w obszerniejszym tomie, który również wskazujesz.

*w tych kwadratowych nawiasach po dwukropku nie powinno być spacji, tylko od razu nawias - napisałam tak, jak napisałam bo jak stawiam dwukropek i nawias kwadratowy bez spacji między nimi to mi automatycznie robi z tego " " ;P

nie musisz mieć opracowania do każdej lektury.

pozdrawiam
Stary 2007-03-12, 16:21   #166
caro_l_a
Wtajemniczenie

Silesianna dziękuje bardzo
Stary 2007-03-12, 18:42   #167
cmoksia
Zakorzenienie

a jak opisać w bibliografii rysunki? Chcę wykorzystać kilka rysunków Schulza, które są w albumie, ewentualnie zrobić ich xero
Stary 2007-03-13, 20:18   #168
caro_l_a
Wtajemniczenie

Cytat:
a jak opisać w bibliografii rysunki? Chcę wykorzystać kilka rysunków Schulza, które są w albumie, ewentualnie zrobić ich xero
OPIS BIBLIOGRAFICZNY REPRODUKCJI OBRAZU (rzeźby, dzieła architektury):

Jak opis rozdziału z książki:

Velasquez Diego: Infantka Małgorzata [il.]. W: Rzepińska Maria: Siedem wieków
malarstwa europejskiego. Wyd. 2 popr. i uzup. Wrocław: Ossolinem,1986. ISBN
83-5768-35-X, nr il. XLVI.

OPIS BIBLIOGRAFICZNY OBRAZU

* Eyck Jan van: Adam i Ewa. W: Leksykon malarstwa od A do Z. Warszawa 1998
s. 210

znalazłam to w necie, ja nie wiem czy to tak ma byc, ale na pewno sie przyda we wstępnym opisie, najwyżej sie poprawi

EDIT- zapytam jeszcze o prezetacje:P, ja juz nie wiem jak to jest, można w literackim temacie wspomniec o obrazie czy nie? mam temat o małżeństwach literackich i we wstepie chciałam napisać pare zdań o zaręczynach na obrazie,polonistka kategorycznie powiedziała temu nie, to mozna urozmaicać czy nie

Edytowane przez caro_l_a
Czas edycji: 2007-03-13 o 20:47 Powód: dopisek
Stary 2007-03-13, 20:45   #169
cmoksia
Zakorzenienie

carola dziękować nawet bardzo się przyda

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-13, 20:48   #170
caro_l_a
Wtajemniczenie

Stary 2007-03-13, 22:57   #171
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caro_l_a Pokaż wiadomość

EDIT- zapytam jeszcze o prezetacje:P, ja juz nie wiem jak to jest, można w literackim temacie wspomniec o obrazie czy nie? mam temat o małżeństwach literackich i we wstepie chciałam napisać pare zdań o zaręczynach na obrazie,polonistka kategorycznie powiedziała temu nie, to mozna urozmaicać czy nie
zawsze można, grunt, żebyś powiedziała o tym kilka zdań np. w ramach podsumowania (chociażby przed wnioskami), a nie rozwodziła się jako jeden z punktów w rozwinięciu. jeżeli zrobisz to tak, jak napisałam - będzie to ciekawe wtrącenie-urozmaicenie. jeśli potraktujesz to jako podpunkt w rozwinięciu, równoważny z innymi - to już będzie odstępstwo od tematyki zagadnienia.

pozdrawiam
Stary 2007-03-16, 16:18   #172
karinka242424
Przyczajenie

Cześć mam straszny problem z moją prezentacją temat mam banalny " Motyw miłości nieszczęśliwej w literaturze" ale nie moge wymiślić żadnej interesującej tezy a lektur i bohaterów jest bardzo dużo Jakbyście miały jakieś pomysły to prosze o pomoc
karinka242424 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-16, 20:00   #173
kasiakkk
Zadomowienie

karinka a Ty do tej pory nic nie wymyśliłaś? Rozumiem, jak ktoś prosi o pomoc, kiedy ma konkretny problem - ale tak zaczynać za kogoś od zera
Na wizażu odrabianie prac domowych jest niezgodne z regulaminem

MOŻESZ JEJ POMÓC
www.serce-oliwki.pl
kasiakkk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-18, 19:07   #174
caro_l_a
Wtajemniczenie

muszę się wyżalic , ta prezentacja doprowadza mnie do szału , jak napisałam o dulskich, makbetach i tych z Kamizelki tak o małżeństwie Ziembiewiczów nie jestem w stanie napisac czegos dobrego i fajnego, ciągle mi nie pasuje ,ehhhhhh
Stary 2007-03-18, 20:28   #175
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Napisane przez karinka242424 Pokaż wiadomość
Cześć mam straszny problem z moją prezentacją temat mam banalny " Motyw miłości nieszczęśliwej w literaturze" ale nie moge wymiślić żadnej interesującej tezy a lektur i bohaterów jest bardzo dużo Jakbyście miały jakieś pomysły to prosze o pomoc
Niestety luźne pomysły na całą pracę w tym wątku nie funkcjonują.
Działamy na zasadzie problem=>wyjaśnienie problemu.
Problem powinien ograniczać się do bibliografii, ogólnych, przydatnych porad, wskazówek.

Stary 2007-03-18, 20:42   #176
cmoksia
Zakorzenienie

mam kolejny problem z bibliografią chcę porównać książkę z filmem - wystarczy, że w bibliografii wpiszę reżysera i tytuł? i jak to w ogóle napisać? jejku, nic ostatnio w tym necie znaleźć nie umiem - taka ze mnie zaradna maturzystka
Stary 2007-03-18, 20:54   #177
miss_seepy
Wtajemniczenie

a co chcialas w tym necie znalezc? ;p

miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 08:46   #178
caro_l_a
Wtajemniczenie

Cytat:
mam kolejny problem z bibliografią chcę porównać książkę z filmem - wystarczy, że w bibliografii wpiszę reżysera i tytuł? i jak to w ogóle napisać? jejku, nic ostatnio w tym necie znaleźć nie umiem - taka ze mnie zaradna maturzystka
to znalazłam w necie:
FILM NA KASECIE WIDEO
Odpowiedzialność główna. Tytuł Typ nośnika. Wydanie. Miejsce wydania. Wydawca. Data wydania.
Czapczyk Paweł, Czarnecka Aleksandra. Poezja współczesna [taśma magnetyczna]. Warszawa : Telewizja Polska, 1997

a to z mojej biblioteki szkolnej:
Tytuł. Nazwa twórcy. Mijesce produkcji rok.Rodzaj dokumnetu.
np. Ogniem i mieczem. Reż. J. Hoffman. POlska 1999; barwny.

mam nadzieję, że pomogłam
Stary 2007-03-19, 09:06   #179
seemore
Wtajemniczenie

A ja nie wiempo co to napiszę, chyba zeby sie wyzalic mialam tyle pomysłów i wszystko szlag rafił. Reklam nie mogę nagrać bo nie magnetovid się zepsuł jak na złość <pójdzie kasa na nagrywarke dvd>, Jednego odcinka serialu Graczykowie nie moge znaleźć a jeden sezon na dvd kosztuje 50 zeta :/ znowu kasa pójdzie. Juz taniej by wyszło jakbym tą moją prezentacje kupiła ale mam już napisaną...

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 11:23   #180
caro_l_a
Wtajemniczenie

mam pytanie odnośnie bibliografii przedmiotu, właśnie ja piszę i nie wiem jak zapisać cos takiego: jest lektura (granica) opatrzona posłowiem Hanny Kirchner, na końcu książki, jak mam zapisać ze korzystałam z tego posłowia, konkretnie z 2 części?

EDIT - nie trzeba już!!

Edytowane przez caro_l_a
Czas edycji: 2007-03-19 o 16:39
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości