![]() |
#151 |
Przyczajenie
|
Dot.: Storczyk
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6012639]najgorsze jest to że nie wiem jaki rodzaj dendrobium mam
![]() Dendrobium phalaenopsis. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Raczkowanie
|
ja własnie tez wzbogaciłam sie w dendrobium tym razem białe
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6054917]oto moje dendrobium troszkę nie wyraźne zdjęcie ale innego nie mam[/QUOTE]
Bardzo ładne ![]() Gratuluję ![]()
![]() |
#154 | ||
Konto usunięte
|
Dziękuje bardzo
![]() Obydwa moje storczyki zrzuciły już wszystkie kwiaty a dodatkowo ta cienka łodyżka w dendrobium usycha i nie wiem czy mam ja odciąć? Cytat:
Cytat:
![]() mollya czekam na zdjęcie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Dawno mnie nie było - dziś pokażę Wam moje 2 które pokazywałam jeszcze w pączkach oraz 3 /zdjęcie 1-2/który kwitnie już od sierpnia /pokazywany wcześniej/. Czytałam żeby nie trzymać kwitnących przy otwartym oknie - nie wiem jak u Was ja nie zdejmuję z parapetu jak wietrzę pokój - a druga sprawa to to że czeka się długo? na zakwitnięcie /zależy chyba od warunków/ - chyba z rok nie dawał oznak życia /zdjęcie 3-4/ dopóki nie przeniosłam go do pokoju od strony pół-zach. /był w pokoju od strony południowej/i dopóki nie obcięłam całkiem łodyżki - to ten z kwiatkami które mają b. widoczne żyłki.
#156 |
Konto usunięte
|
bardzo ładne, moje są niestety już bez kwiatów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
La Moderatoiure
|
Glinka bardzo ładne
![]() Moje storczyki ![]() Reszta moich kwiatuszków znajduje się tutaj: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,4538.0.html Nick na zdjęciu pochodzi właśnie z tego forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
Wtajemniczenie
|
zawszy wydawało mi się że hodowla storczyków to wyzsza szkoła jazdy, ale czytając Wasz wątek chyba sie odważę.
dzieki za rady i gratuluje pieknych okazow |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
La Moderatoiure
|
dominikowa żadna tam wyższa szkoła jazdy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
To ja też z pytaniem
![]() Chciałabym zrobić komuś (jeszcze-nie-teściowej ![]() ![]()
#161 |
Zakorzenienie
|
La Monica
![]() Dominikowa ![]()
#162 |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6387774]bardzo ładne, moje są niestety już bez kwiatów
![]() moj juz tak pare lat i tak mu chyba zostanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Konto usunięte
|
bess nie strasz mnie bo to by było straszne. Czytałam żeby łodyżkę obciąć za trzecim oczkiem ale od strony doniczki czy od końca? i jeszcze jedno "oczko" to to takie skąd kwiaty wychodzą? Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi
![]() La Monica piekne kwiaty |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6440391]bess nie strasz mnie bo to by było straszne. Czytałam żeby łodyżkę obciąć za trzecim oczkiem ale od strony doniczki czy od końca? i jeszcze jedno "oczko" to to takie skąd kwiaty wychodzą? Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi
![]() Tak od góry tylko w moim przypadku nie zdawało to egzaminu - po obcięciu całej wypuścił dopiero nowy pęd a w drugim przypadku wyschło i też trzeba było obciąć - ale są piękne i jestem z nich bardzo zadowolona - dziewczyny trzeba próbować ![]() Zobaczcie same kupiony 01.08.07 a dziś 30.01.08 i jeszcze kwitnie czyż nie piękny ![]() ![]()
moje https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=427085 moje część pierwsza papierki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17709362 blog ![]() Edytowane przez GLINKA121 Czas edycji: 2008-01-30 o 18:48 Powód: zdjęcia |
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
GLINKA121 bardzo ładny, no a ja nie wiem czy obciąć czy tez nie
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Raczkowanie
|
a moj storczyk wlasnie ma paki kwiatowe i bedzie kwitl za jakis czas
juz nie moge sie doczekac kiedy w koncu zakwitnie nie obcianalam lodyzki tylko zostawilam tak jak byla i po pewnym czasie z uschnietej zaczela sie robic zielona i potem kwiaty kupiony byl wiosna zeszlego roku, kwitl do listopada i teraz znowu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, jesli moja cambria, dendrobium przekwitly, mam sciac przekwitniete pedy jak najnizej???
#168 |
La Moderatoiure
|
Dziękuję Dziewczyny
![]() Pędów nie powinno się obcinać jeśli są zielone, bo z każdego jednego wypuszczą potem kwiatka. Obcina się je dopiero wtedy gdy łodyzka uschnie. bess nie możliwe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Przyczajenie
|
Pomozcie mojemu storczykowi
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Wtajemniczenie
|
Witam,
pierwszy raz na storczykowym wątku robię wpis i chciałam sie poskarżyć że włąśnie w jednym z moich storczyków odryłam robaki ![]() dziewczyny uważajcie! na lisćiach pojawiły mi sie ciemne plamy.... niektóre liscie zaczęły żółknąć.... no nic musze zainwestować w jakiś preparat do zwalczania robaków.... albo roślinę wyrzucić ![]() i tak jedna mi umiera a druga wypuszcza nowe korzenie (jak szalona) i ped kwiatowy.. wiec chce ulżyć mi w ciepieniu ![]() dzięki za linki, zdjecia waszych okazów... pozdrawiam i powodzenia w hodowli! |
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Przyczajenie
|
A jak wyglądają te robaki?.
|
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
No wiec mam problem cały czas moje storczyki stały na parapecie i teraz na liściu jednego z nich zauważyłam plamkę brązową(zdj. 1) i jest taki miękki w tym miejscu. No wiec je zestawiłam z parapetu. Drugi problem to korzeń(zdj. 2) który wystaje bardzo nad doniczka i jest zawsze biały i nie wiem jak go podlać. No i moje dendrobium z uschniętymi listkami i zawsze białymi korzeniami(zdj.3) No i jeszcze uschnięta łodyżka (zdj 4) Nie wiem czy mam ja obciąć.
Moje pytania czy to na pewno plamka od słońca? Co zrobić z tym korzeniem? Dlaczego dendrobium tak bardzo usycha? Obciąć łodyżkę czy nie obcinać? |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Konto usunięte
|
Up Up Up
Dziewczęta pisać bo plamka na liściu mi sie powiększa i nie wiem co robić |
![]() ![]() |
![]() |
#174 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
w lutym nie moczy sie nigdy calej doniczki!!!!! nigdy! robi sie to w gorące lato! korzenie ci pogniją jak bedziesz tak robic. kwiaty bardzo prawdopodobne ze zrzuci - falenopsisy czesto tak w sumie robią po zmianie warunków hodowli: wczesniej w jakiej hali albo ciemnym magazynie, lub odwrotnie a w mieszkaniu wrecz przeciwnie... takze tak mogl zareagowac po zmianie warunkow. podlewaj do normanie - wlej dobrą dla niego wodę (może byc odstana i przegotowana pomieszana z destylowaną jesli masz jednego kwiata, powinna też nie być zimna tylko w temp pokojowej lub troche ciepła) lejesz az zobaczysz ze na dole troszke wycieka. Zawsze podlewaj RANO to bardzo wazne zeby przez dzien kiedy jest wyzsza temperatura woda wyparowala bo w nocy jak bedzie mial za mokro to nie dosc ze bedzie mogl gnic to jeszcze bedzie podatny na choroby i wirusy itp.... i to bzdura z podlewaniem raz na tydzien: podlewaj jak sprawdzisz ze jest całkiem sucho w doniczce(wsadzasz patyczek)... naszym falenopsisom bardzo dobrze robi przesuszanie przed podlewaniem. pamietaj: gorszy nadmiar wody, niz niedobor.przez jakis miesiac albo dwa nie stosuj nawozów zeby troche "odetchnal" bo producenci faszerują je dużą ilością nawozów, żeby był lepszy efekt, takze daj mu odpocząć... to chyba tyle ![]() ![]() powodzenia ![]() ![]() ![]() duzo dobrych porad tutaj: http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;7090679]Up Up Up
Dziewczęta pisać bo plamka na liściu mi sie powiększa i nie wiem co robić[/quote] przykro mi martka nie mialam nigdy doczynienia jeszcze z chorobami itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
ta plamka to od słońca raczej jest. Spróbuj spryskiwać wodą. Mojemu po tym znacznie się zmniejszyła.
korzeniem się nie martw ![]() dendrobium prawdopodobnie się zmęczyło także pozwól mu odpocząć, przez jakiś czas nie nawoź w ogóle. Łodyżkę śmiało możesz obciąć. Pocieszę Cię że moje storczyki też odpoczywają ![]()
#177 |
Raczkowanie
|
lepiej nie obcinać, jak bedzie chciał to sam uschnie a jak nie to moze bedzie sie piął i jeszcze wykwitnie na tej samej gałązce. jak zetniesz to stracisz tą możliwość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Konto usunięte
|
no właśnie ta cieka łodyżka z której wychodzą kwiaty w dendrobium już uschła ale nie odpada.
A co do plam na liściu zaczęły sie robić nowe w środku są brązowe a otoczkę maja żółtą już zestawiłam go z parapetu i stoi na stoliczku jakieś 2 metry od okna. No i jeszcze jedna sprawa z dendrobium ze jego korzenie są białe przed podlewaniem a po robią sie lekko różowe i w ogóle zawsze jest w nim sucho no i ta ziemia ze tak powiem jest drobniejsza od tej w falku taka korowata ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Wtajemniczenie
|
moje robaki są takie jakby fioletowe?? przezroczyste... takie gąsienicowate... z wieloma nóżkami i nie sa na powierzchni tylko w doniczce....
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
La Moderatoiure
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6911486]No wiec mam problem cały czas moje storczyki stały na parapecie i teraz na liściu jednego z nich zauważyłam plamkę brązową(zdj. 1) i jest taki miękki w tym miejscu. No wiec je zestawiłam z parapetu. Drugi problem to korzeń(zdj. 2) który wystaje bardzo nad doniczka i jest zawsze biały i nie wiem jak go podlać. No i moje dendrobium z uschniętymi listkami i zawsze białymi korzeniami(zdj.3) No i jeszcze uschnięta łodyżka (zdj 4) Nie wiem czy mam ja obciąć.
Moje pytania czy to na pewno plamka od słońca? Co zrobić z tym korzeniem? Dlaczego dendrobium tak bardzo usycha? Obciąć łodyżkę czy nie obcinać?[/QUOTE] To nie plamka od słońca ![]() ![]() Co do uchniętego korzenia. Jeśli jest całkiem wysuszony i zupełnie nie wchłania wody (sprawdż to smarując jego powierzchnie mokrym placem) to możesz go obciąć. Natomiast usychanie liści to wina albo zbyt suchego powietrza, albo szybkiego wzrostu tzn aby wypuścić nowe zdrowe liscie stare muszą uschnąć, to normlana kolej rzeczy. No chyba że usychają co tydzień po kolei ![]() ![]() Co do uschniętej łodyżki to jeśli jest zupełnie sucha i twarda to możesz ją obciąć bo i tak z niej nic nie wyrośnie. Obetnij ją nad ostatnim suchym oczkiem. Poza tym , polecam tą stronę ![]() A moja kolekcja storczyków urosła do 6 okazów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam storczykomaniaków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.