|
|
#151 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomagając Ziemi,pomagamy sobie
Też mi się wydaje, że opłukiwanie wystarczy. Zresztą te śmieci i tak są jeszcze segregowane i odpowiednio przygotowywane. Podobno segregują je ręcznie, zazwyczaj około 5 razy.
|
|
|
|
|
#152 |
|
Gość
|
Dziewczyny - u mnie w domu - wisi taka wielka torba z Croppa i tam składamy wszelkie torby. Mam w domu: materiałowe z Lidla idwa Greenbagi.
Dodatkowo jestem dumna z Caerfoura - nie można tam dostać plastikowych toreb, są tylko biodegradalne (60 groszy kosztują). Pozdrawiam |
|
|
|
|
#153 |
|
Nie depcze krokusów
|
Coraz więcej sklepów daje (w praktyce sprzedaje) torby biodegradalne, lniane (w dotyku papierowe), np. Carrefour, Castorama.
|
|
|
#154 |
|
Zadomowienie
|
Miło,że odświeżyłyście wątek.Sama zaniedbałam strasznie
Moja mama właśnie dostała z Carrefour'a tą torbę biodegradowalną(z pieczątką i kasjerka jej powiedziała,że jakjej się zniszczy,to ma się zgłosić po nową,też za darmo dostanie).Chocicaż tak jakoś cholernie sztucznie mi wyglądają,no ale ja się tam nie znam na składzie chemicznym Te rączki też są biodegradowalne?
|
|
|
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
Ja niedawno byłam na szkleniu ekologicznym i dostaliśmy torby lniane, od teraz tylko z tym chodzę na zakupy, są super
A czy te biedronkowe, które teraz sprzedają też są biodegradalne? mama ostatnio przyniosła, ale nie zdążyłam zobaczyć zanim gdzieś zniknęła |
|
|
|
|
#157 |
|
Nie depcze krokusów
|
marthusia - Taka lniana, papierowa czy foliowa?
|
|
|
#158 |
|
Zadomowienie
|
Ona jest taka...ani to plastykowa ani lniana,tak jakby zmieszane.Ciężko mi opisać;s ale babka w Carrefourze mówiła,że to biodegradowalna,mam nadzieje,ż eto nie żaden chwyt?
|
|
|
|
|
#159 |
|
Nie depcze krokusów
|
Mam takie po 60gr, szybko się drą i są dziwne w dotyku.
|
|
|
#160 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, tak a propos toreb biodegradowalnych...
http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/869145.html Ja używam plecaka najczęściej,albo takich porządnych toreb,a jak jestem samochodem biorę kartony. ograniczam tez branie siateczek foliowych na warzywa- jeśli kupuję jedną sztuke czegoś, to naklejam ta naklejkę bezpośrednio na warzywo. Tak samo w sklepach z ciuchami i innych, gdzie wszystko, nawet pojedynczą spineczkę czy kremik by pakowali w siaty... |
|
|
|
|
#161 |
|
Nie depcze krokusów
|
Bardzo mądry artykuł. Biodegradowalność nie jest żadnym usprawiedliwieniem wyrzucania toreb na ulicę. Ludzie myślą, że do dzwonów na plastik można wrzucać tylko butelki po wodzie, foliówki też nadają się do przetworzenia, jeśli tylko miejsce, do których trafiają, się tym zajmuje. Na Podkarpaciu z siatek robi się worki na śmieci, meble ogrodowe...
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam od kiedy pamiętam segreguję śmieci, już sie tak do tego przyzwyczaiłam, że nawet o tym nie myślę.. Tak tylko teraz czytam i wyczytałam, że butelki plastikowe wrzucane do żółtego pojemnika powinny być zgniecione.. No coż, bedę musiała zacząć tak robić
) Ponadto nie ma u mnie białego pojemnika.. a mam tak, że jak wychodzę z klatki, to ze 30 metrów w lewo mam śmietnik i trzy pojemniki na segregację, 30 metrów w prawo znów śmietnik i pojemniki... ale białego nie ma, także szkło bezbarwne wrzucam zawsze do zielonego, czyli do szkła kolorowego.. Nie wiem, czy ma to na coś wpływ.. ;/Co do jednorazowych reklamówek.. no cóz, moja rodzina jeszcze z nich korzysta, a to dlatego że mamy remont i potrzebne nam są worki na odpadki, więc te nowe biedronkowe się przydają |
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
Dołączam się Czas zacząć segregować śmieci
|
|
#164 |
|
Nie depcze krokusów
|
W niektórych schroniskach górskich też są pojemniki (tzn. zwykłe tekturowe kartony z doczepioną karteczką na co).
|
|
|
#165 |
|
Nie depcze krokusów
|
Odświeżam wątek.
Wklejam link do artykułu o bankach, który lepiej traktować z przymrużeniem oka, ale "zawsze to coś": http://prnews.pl/analizy/procenty-dla-ziemi-39671.html
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
hej hej , ja też bardzo chętnie sie przyłączę
![]() segreguję śmieci oszczędzam energię nie używam foliówek a od czwartku pracuję dla WWF Polska
|
|
|
|
|
#167 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ooo, napisz więcej o pracy
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
jestem fundraiserem, czyli chodze po Rynku i pozyskuje darczyńców
![]() ale też chyba się zakręcę na jakiś wolontariat
|
|
|
|
|
#169 |
|
Nie depcze krokusów
|
Aaa, to dlatego takie osoby nigdy mnie nie zaczepiają - nie wyglądam na darczyńcę
|
|
|
#170 |
|
Zadomowienie
|
Podbijam,jak tam co tam?
|
|
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że wątek średnio żywy, ale napiszę o tym, co robimy u mnie w mieszkaniu:
-segregowanie śmieci - osobno frakcja sucha, makulatura, szkło białe i kolorowe, baterie i kable (wrzucamy do pojemnika w tesco) -zawsze wyłączamy sprzęty tak, by nie paliła się żadna czerwona lampka, ostatnia osoba kładąca się spać wyłącza listwę z ruterem z internetu -pranie przy załadowanej pralce -trzy osoby - trzy rowery, ja cały ciepły sezon śmigam do pracy rowerem - auta używamy raczej na dłuższe wyprawy -rzeczy które drukuję na własny użytej drukuje dwustronnie albo na drugiej stronie kserówek ze studiów -nie zostawiam ładowarki w kontakcie -nie jem mięsa -nie kupuję jajek z chowu klatkowego No i do tego, co robię sama staram się nienachalnie przekonywać znajomych. jak już ktoś napisał takie rzeczy łatwo wchodzą w krew. Jak coś mi się przypomni to dam znać. |
|
|
|
|
#172 |
|
Zadomowienie
|
Świetnie,że działacie
J.w. - to wchodzi w krew,więc ja dalej kontynuuję dzieło, szczerze mówiąc od dawna nikogo nie namawiałam,mieszkałam z różnymi ludźmi i po prostu wiele rzeczy przejmują naturalnie,większośc z tych akcji jest po prostu wygodna i...logiczna.Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się
A z grzechów to mam nieekonomiczną jazdę autem. Jak już wsiądę za kierownicę to jakoś nie umiem nie jeździć "dynamicznie"
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zadomowienie
|
Szkoda, że wątek umarł...
|
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
Reanimujemy
.Ja ostatnio w ramach mini.akcji ekologicznych zalozylam mini kompostownik, do ktorego trafiaja odpadki spozywcze. Ilosc smieci tez sie zmniejszyla . Dowiedzialam sie tez, ze skorki od banana sa znakomitym nawozem dla zarlocznych roslin, moje dalie i pacioreczniki rosly w tym roku na bananowych skorkach i byly piekne.
|
|
#176 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się staram nie wyrzucać jedzenia i przynajmniej z tych mięsnych rzeczy wszystko obskubuję dokładnie do samych kości i wynoszę bezdomnym zwierzętom, chociaż wiem, ze to się wielu osobom nie podoba, ale ja nie mogę tak po prostu patrzeć na te wychudzone zwierzęta. Dla dwóch psów teraz przez organizację w naszym mieście szukam domu (ale z jednym z nich jest problem - on nie je psiego żarcia, tylko takie resztki). A tak to w sklepie zazwyczaj kupuję większe opakowania, chyba, że coś ma krótką datę ważności to lepiej kupić mniejsze i wiedzieć, że się to wykorzysta/zje. Używam toreb wielorazowego użytku, nawet nie tych sklepowych, mam kilka takich starych toreb siatek, zresztą samemu też dość łatwo skombinować ze starych ciuchów torbę materiałową. No i nie wiem co jeszcze... Nie wiem, czy używanie naturalnych kosmetyków się liczy. A tak to się strasznie nakręciłam na kubeczek menstruacyjny, bo tamponów to ja się trochę boję, więc podpasek używam jak na razie. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.

Te rączki też są biodegradowalne?

<-