![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zabierz Babci ...
a co tu tak wszyscy na pomaranczowo?
![]() ![]() Moze pogoda bedzie w tym roku kiepska to frekwencja bedzie troche wyzsza ![]()
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tzn Ciebie calkiem-spoko nie podejrzewalam o to nic_nie_robienie kazdego dnia, z lektury roznych watkow wiem, ze jestes dosyc aktywna w zyciu. Podoba mi sie ta proba empatii, wczucia sie w czyjas sytuacje. Proba zrozumienia czyjegos punktu widzenia. Wlasnie. Kiedys slyszalam, ze ktos (niestety nie pamietam kto, a szkoda bardzo) probowal przebrac sie za starsza kobiete w Ameryce, a pozniej opisal swoje przezycia w ksiazce. Pomyslcie jak musi wygladac zycie ludzi starszych i chorych. Pomyslcie jakie wydarzenia oni przezyli w swoim zyciu. Moze latwiej bedzie zrozumiec. Pomyslcie jak musi sie czuc ktos kto czuje sie juz niepotrzebny, kto zyje z myslami "bo w moim zyciu juz sie nic nie wydarzy", komu kazdy ruch sprawia trudnosc, komus kto niedowidzi. I wrescie komus kto trzesaca reka wyciaga monety i z trudem liczy zy starczy na chleb. Czy agresja i pogarda to, to na co zasluguja? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
BAN stały
|
Dokładnie
![]() Tak, ja też muszę się przyznać, że zdarza mi się z pogardą wypowiadać o "moherowych beretach", że drażni mnie poparcie dla ojca Rydzyka...ale z drugiej strony wiem, że jako osoba o pewnym poziomie inteligencji i empatii nie mogę tego bezmyślnie krytykować jak większość społeczeństwa. Bo powinnam się zastanowić nad tym, dlaczego starsi ludzie słuchają Radia Maryja, dlaczego daliby się zabić za Rydzyka, dlaczego zioną taką agresją do wielu spraw. Bo starość czeka większość z nas. Pewnie wiele popadnie w dewocje, przestanie być tak wspaniałomyślnie tolerancyjna (jak się okazuje, zwykle na pokaz), tak wielce światła, skora do dyskusji i otwarta na czyjeś poglądy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie dziela sie z otoczeniem tym co sami czuja w srodku. Kazdy z nas tak ma. Gdy czujemy sie szczesliwi chcemy sie ta radoscia i szczesciem dzielic z innymi. Gdy spotka nas krzywda, czesto czujemy bezsilnosc, ktora moze zamienic sie w agresje. To wlasnie w cierpieniu i poczuciu krzywdy rodzi sie nienawisc do swiata. Aby powstala wola zemsty, musi byc spelniony dosc podstawowy warunek - musi byc za co msic. Patrzac z tego punktu widzenia mozna wnioskowac, ze nienawisc jest slaboscia. Ze bycie zlym znaczy byc slabym. Jakze trudno kochac tych, ktorzy nas skrzywdzili. ![]() Ale zauwazylam jeszcze cos innego. Ludzie czesto "myla" ludzi. To sie dzieje na poziomie podswiadomosci. Podpadnie sklepikarz Kowalski z warzywniaka? Mozemy uslyszec "Ja nie lubie wszystkich sklepikarzy". Ksiadz proboszcz z parafii X zdefraudowal pieniadze wiernych? Mozna uslyszec "Wszyscy ksieza to zlodzieje". Tzn ludzie szukaja,wyszukuja i draza u innych wspolne cechy, aby dokonac przypisania winy ![]() I jeszcze jedno ludzie czesto nie umia/nie potrafia innych skrzywdzic. Skrzywdzic czlowieka. Lec to ujal ironicznie, ale trafnie "Niektorzy nie umia zabic czlowieka, musza go najpierw tego czlowieczenstwa pozbawic". I wiele w tym prawdy. To odczlowieczanie sie roznie odbywa. Od odwracania oczow, przez zaslanianie twarzy, po zlecanie brudnej roboty komus innemu. Temat w zasadzie rzeka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Konto usunięte
|
Przed chwilą w sklepie ze słodyczami:
Staruszka kupuje sodycze (minimum 80 lat pani miała). I nagle mówi do sprzedawczyni: - Bo wie pani, jak jutro przegram na wyborach, to muszę sobie to osłodzić... korciło mnie, aby spytać, na kogo bedzie gosowała, ale nic - siedzę cicho. Za chwilę staruszka mówi: - Bo jakby te Kaczory wygrały, to tylko osłodzenie mi pozostaje.... Nie wszystkie "babcie" lubią PiS ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;5570380]Przed chwilą w sklepie ze słodyczami:
Staruszka kupuje sodycze (minimum 80 lat pani miała). I nagle mówi do sprzedawczyni: - Bo wie pani, jak jutro przegram na wyborach, to muszę sobie to osłodzić... korciło mnie, aby spytać, na kogo bedzie gosowała, ale nic - siedzę cicho. Za chwilę staruszka mówi: - Bo jakby te Kaczory wygrały, to tylko osłodzenie mi pozostaje.... Nie wszystkie "babcie" lubią PiS ![]() ![]() Fantastyczne. Ale numer. Babcia łamie konwenanse ![]()
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
U mnie pol domu glosuje na Pis i ich sprawa.
Ja tam bym glosowala na kogos innego ale nie mam wyboru. A w szpitalach tez beda urny wyborcze? Bo bratowa rodzi - ale nie sadze by miala sily glosowac.. ![]() Dzidzi wazniejsze ![]()
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;5570380]
Nie wszystkie "babcie" lubią PiS ![]() ![]() to niech głosuje na PSL. wszak owa partia miała durny spot, którego przesłanie brzmiało mniej w więcej w taki sposób "wnuczku. nie musisz zabierać mi dowodu. przecież ty wiesz, że ja będę głosowała na PSL" ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
Nie zdążyłam wkleić bo wątek 'pogaduszkowy' został zamknięty i prawidłowo.
http://wiadomosci.wp.pl/wid,9313856,...l?ticaid=14ada Nie ma żartów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Wtajemniczenie
|
ej.. a moja babcia głosuje na PO
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
e tam i dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#162 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Zamykam wątek - ostrzegam przed dalszym łamaniem prawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.