![]() |
#151 |
Przyczajenie
|
Dot.: Co to za roślina, co to za kwiatek ? - wątek zbiorczy
Begonia rex,bardzo ładna.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Raczkowanie
|
![]()
http://img179.imageshack.us/my.php?i...oslinkiyu7.jpg
Chodzi o nazwę i czy to roślina pokojowa czy raczej na balkon? upss.. przed chwilą znalazłam wątek zbiorczy na posty tego typu, więc proszę moderatora o przeniesienie... Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-04-07 o 08:39 Powód: Post pod postem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Konto usunięte
|
Dot.: mała ENCYKLOPEDIA ROŚLIN DONICZKOWYCH
Dziewczyny czy wiecie może co to za roślina?Moja mama dostała ją nie tak dawno i zupełnie nie wie jak ją pielęgnowac.
Przejrzałam wątek i zauważyłam, że Judy_21 miała ten sam problem, chyba z tą samą rośliną. Doszłyście do wniosku, że to chyba Areca, ale zapytam na wszelki wypadek, byc może teraz będzie ktoś na 100% wiedział? ![]() Na razie stoi na szafce przy oknie, ale ostatnio tak jakos odgina sie w jedną stronę i zauważyłam dwa suche listki, tylko dlaczego?Przecież wody jej nie brak. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ktoś rozpozna te rośliny?
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=107 wyszło, że to to |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Konto usunięte
|
Dzieki Zmijko.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W handlu palma chrysalidocarpus czesto bywa określana jako arcea. Tej arcei jest 50 gatunków. i on a musi byc codziennie zraszana. wiec moze to ona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Przeniosłam posty do właściwego wątku
![]() Cytat:
1. Fitonia (Fittonia verschaffeltii) ![]() Codzienna pielęgnacja Temperatura - Latem 22-27 st. C, zimą 18-20 st. C. Nigdy nie powinna spaść poniżej 18 st. C. Szczególnie wrażliwe na niską temperaturę są odmiany o białym unerwieniu. Pamiętajmy o tym w czasie zimowego wietrzenia mieszkań. Podlewanie i zraszanie - Tym obfitsze, im wyższa temperatura. Latem co najmniej 3 razy w tygodniu, a w upały codziennie. Zimą rzadziej - co 5 dni. Zbytnie przesuszenie doprowadza jednak do szybkiego więdnięcia. Wodę z podstawki usuwamy, żeby do korzeni docierało powietrze; inaczej zgniją. Zimą w mieszkaniach z c.o. codziennie zraszamy liście - wyłącznie miękką (np. przegotowaną) wodą o temperaturze pokojowej. Światło - Roślina lubi miejsca cieniste, lecz nie głęboki cień. Szkodzi jej silne światło, nawet rozproszone. Podłoże - Lekkie, żyzne, niezbyt kwaśne (pH 5,5-6,5). Najlepsza jest mieszanka ziemi liściowej, torfu i piasku (1:1:1), ale może być też uniwersalne podłoże dla roślin doniczkowych. Zasilanie - Wiosną i latem co 2 tygodnie słabym roztworem płynnego nawozu (nie więcej niż połowa dawki podanej na opakowaniu). Przesadzanie - Wiosną roślinę przesadzamy do nieco większej doniczki. Niezbędna jest warstwa drenażu. Pojemnik może być płytki - fitonia nie ukorzenia się głęboko. 2. Bluszcz (Hedera) KLIK! ![]() Zdrowy bluszcz ma zwarty pokrój. Żeby go zachować, kilka razy w roku trzeba przycinać o 1-2 cm główne pędy. Liście, zależnie od odmiany, mogą być biało obrzeżone albo w różnych odcieniach zieleni. Wymagania Światło - Najlepsze jest rozproszone. Odmiany o dużych biało-zielonych liściach wymagają go więcej. Wilgotność powietrza - Bluszcz lubi wilgotne powietrze, dlatego donicę najlepiej ustawić na podstawce ze żwirkiem i wodą. Jeśli tego nie zrobimy, należy go zraszać raz na tydzień, a podczas upałów i we wnętrzach z centralnym ogrzewaniem - codziennie. Temperatura - Latem około 18 st. C, zimą około 16 st. C. Gdy jest cieplej, trzeba zwiększyć wilgotność powietrza. Podlewanie - Roślinie dostarczamy tyle wody, by ziemia w doniczce była stale lekko wilgotna. Nawożenie - Wiosną oraz latem co 14 dni zasilamy pnącze nawozem przeznaczonym dla roślin doniczkowych albo też jednorazowo nawozem o przedłużonym działaniu. Podłoże - Do donicy sypiemy uniwersalną ziemię dla kwiatów doniczkowych - kupimy ją w kwiaciarniach. Przesadzanie - Młode, 2- albo 3-letnie rośliny przesadzamy raz w roku. Starszym wystarczy wymienić wierzchnią warstwę ziemi. Czyszczenie - Bardzo zakurzone liście przecieramy wilgotną ściereczką. Nabłyszczacze liści stosujemy tylko raz w miesiącu.
Feels like pins and needles in my heart... So long... I can feel it tearing me apart..." ♥ Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-04-08 o 09:55 Powód: Uzupełnienie treści + załączniki w postaci zdjęć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() dziewczyny co to za kwiatek dostałam taką lichotke i szkoda mi jej ![]() ![]() ![]() oj chyba nikt tu już nie zagląda znalazłam sama te roslinke w internecie na srtonie jakiegoś ogrodu botanicznego pozdrawiam wszystkich Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-04-20 o 10:59 Powód: Post pod postem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Przyczajenie
|
Pomocy!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeniosłam Twój post do właściwego tematu. Gratuluję.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Rozeznanie
|
Przeniosłam Twój post do właściwego tematu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
A czy mi mógłby ktoś pomóc?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Rozeznanie
|
ja tez tez mam problem ze swoimi: dziewczyny, jakie to kwiaty?
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://maranta.livenet.pl/maranta.htm Wszystkie mają podobne wymagania i są śliczne.Lubią wilgotne powietrze i są łatwo atakowane przez przędziorki. Co do zdjęcia pierwszego to może jest to jakaś śliczna odmiana Difenbachia(osiąga bardzo duże rozmiary)?Ale nie jestem pewna,poszukaj odmian,może akurat coś będzie. Zdjęcie drugie to jedna z odmian marantowatych:http://maranta.livenet.pl/maranta.htm. Zdjęcie pierwsze to chyba filodendron: http://filodendrony.webpark.pl/odmiany.html http://www.swiatkwiatow.pl/filodendr...ron-id402.html Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-04-26 o 16:22 Powód: Post pod postem, proszę korzystać z funkcji "edytuj". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Rozeznanie
|
zielona dziękuję bardzo za pomoc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#171 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Co to za roslinka i jak sie nią opiekować??
Cytat:
Witam Beaux... przepraszam ze tak bezposrednio do ciebie ale widze ze znasz sie na rzeczy i wiesz jak rozpoznac kwiatki... ja mam problem poniewaz kupilam kwiatka ponoc ma nazwe filodendron ma duze zielone liscie takie szczepione tzn rozlupione sa te liscie .i one usychaja nie bardzo wiem jak pielegnowac tego kwiatka czy mogla bys mi pomuc ....z gory dziekuje Lucyna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co to za roslinka i jak sie nią opiekować??
Cytat:
Witam ![]() A ja mogę pomóc ? ![]() ![]() Być może liście usychają bo roślina znajduje się w pobliżu ciepłego kaloryfera, albo innego źródła nadmiernej ilości ciepła. Filodendrony są co prawda roślinami ciepłolubnymi, ale bez przesady, oprócz tego wymagają sporo wody. Podlewaj tylko wtedy gdy gleba jest lekko sucha, ale uważaj aby nie zalać rośliny. Od czasu do czasu spryskaj liscie by oczyścić je z kurzu i raz na 2 tygodnie zastosuj jakiś nawóz wieloskładnikowy. Pamiętaj także o tym, że filodendrony lubią światło, jeżeli mają go za mało, mogą wytworzyć się jasne liście.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy!
Cytat:
Wydaje mi się, że to Aeschynantus. A co do glinianych doniczek - one tak już mają. Są źle wypalana i powstają na nich takie zacieki brzydki.
Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-05-09 o 10:36 Powód: Przeniesienie do właściwego wątku i wstawienie cytatu, żeby było wiadomo do której wiadomości odnosi się post. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Co to wyroslo ?;-)-prosba!
Ktos moze pomoc w identyfikacji ?
dostalam w "spadku ";-) Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-02-10 o 10:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomocy!
Dzieki WIELKIE
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zadomowienie
|
Dot.: Co to wyroslo ?;-)-prosba!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
Cześć
Dostałam storczyka, pięknie kwitnie ale zauważyłam na nim białe robale i białe niteczki, jakby pajęczynki. Dwa pączki nie rozwinęły się i spadły z łodygi. ![]() Może ktoś wie co to za robale i czy może mi sie to przenieść na inne doniczki? Próbować jakoś to zwalczyć czy lepiej wyrzucić storczyka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
Czy to sa agawy? Kupiłam dzisiaj w biedronce po 1,99 ale niestety nie ma napisane co to za kaktus, Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
*Katinko* Czy to któryś z tych?W pierwszym linku Przędziorek(w bardzo dużym powiększeniu) a faktycznie to maleńki pajączek,pod spodem liści mogą być widoczne nitki pajęczyn i na liściach białe kropeczki. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=907 http://www.multiflora.pl/przedziorek.html Lub Wełnowiec albo mączlik? Tu są fotki paru: http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/188.php |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
Ktoś mi pomoże z identyfikacją tej roślinki ? :P
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.