![]() |
#151 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupujemy mieszkanie - jak zacząć?
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale też - w końcu nie Ty pierwsza nie ostatnia, że tak powiem ![]() Nie bój żaby, a jak coś to pisz. Cytat:
![]()
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2008-01-03 o 20:33 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Notariusze mają swoje "widełki" i cena może się różnić u różnych notariuszy. Dobrze jest najpierw podzwonić po kilku notariuszach i popytać ile u nich będzie kosztowało sporządzenie umowy (lub umów jeśli będziesz podpisywać również przedwstępną notarialną). Jeśli chcesz mogę Ci podać kwoty jakie my zapłaciliśmy u notariusza w maju 2007 r. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadza się, i nie zgadza. Zależy od renomy notariusza. 80 % notariuszy we Wrocławiu nie negocjuje taksy ot tak - nie po to studiowali 5 lat i 3 lata aplikowali żeby pracować charytatywnie lub za połowę taksy (nie zapominajmy o akcie ministra Ziobry i spadku taksy o połowę). Dobry pośrednik który pracuje wiele lat z jednym noatriuszem bardzo często ma znegocjowane taksy dla swoich klientów, wiadomo (mnie się udaje znegocjować nawet 40 %). Ale podzwonić można. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | ||
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak sie nietrudno domyśleć, u mnie odbywa sie wszystko bez pośredników i developerów, w gronie tzw. bliskich sobie ludzi (więc bez prowizji i kosztów pośrednich), ale jak wiadomo z takimi dobrze się wychodzi głównie na zdjęciu, więc chcę, żeby od strony prawnej było bez zarzutu. ![]()
![]() |
![]() |
#155 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego, że dobrzy pośrednicy mają wynegocjowane lepsze stawki, to też wypowiedzieć się nie mogę, bo jak wiesz niestety nie miałam przyjemności na takiego trafić. Przeglądnęłam podany przez Ciebie kalkulator i tam jest wyliczana taksa notarialna, wiesz może czy jest ona wyliczana zgodnie z tym co było przed czy po akcie Ziobry? Bo mi sie tam coś nie zgadza. Cytat:
![]() We wszystkich kosztach notarialnych ważna jest wartość mieszkania, więc żebyś miała pogląd czy zapłacisz raczej mniej czy raczej więcej podaję: Cena mieszkania: 360 000 zł Podpisywaliśmy u tego samego notariusza umowę przedwstępną i właściwą. Za przedwstępną zapłaciliśmy więcej niż za właściwą. Zastanawiałam się dlaczego tak, ale może w ten sposób notariusz zabezpieczył się, żebyśmy na podpisanie właściwej przyszli też do niego (ale są to tylko moje przypuszczenia) Spisuję koszty z aktów notarialnych Umowa przedwstępna: - 1600 zł - taksa notarialna - 352 zł podatek od taksy Umowa właściwa: - 7200 zł podatek od czynności cywilnoprawnych - 800 zł taksa notarialna - 176 podatek od taksy - 200 zł na podstawie paragr. 16 powołanego rozp. Min.Spraw. - 44 zł tytułem podatku VAT w związku z art. 5,19, i 41 ust. 1 powolanej ustawy |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
EDIT: MAGDA, widzę Cię ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kwoty podałam tylko dla przykładu. Cytat:
Na przykładzie naszego mieszkania. Wpisuję wartość 360 tyś. Pierwszy kalkulator pokazuje: 2510.00 zł drugi: 2 210.00 zł Różnica to tylko 300 zł. Nie bardzo to rozumiem ![]() Eh jak ja się cieszę, że mam już to za sobą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Zaznaczyłaś na górze jakie masz prawo do nieruchomości (spł. - wł., z KW czy hipotekę ) ? Cytat:
Zaraz tu posprawdzam w papierach, bo też mi coś za dużo wychodzi tej taksy ![]() Noor, nie, nie dzileisz na pół; bo od różnych kwot są różne opłaty (sprawdź wpisując).. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U Ciebie byłoby to pewnie ok. 800 zł (patrząc co wskazuje podany kalkulator). Jednak ja bym tam kalkulatorom nie ufała, tylko tak jak pisałam na początku - podzwonić i popytać notariuszy ile u nich taka przyjemność kosztuje. Cytat:
![]() Jak daje spółdzielcze-wlasnościowe z KW to wychodzi 1 105.00 zł, to by się mniej więcej zgadzało. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
I otóż, wg rozporządzenia szanownego ministra Żebro:
§ 3. (1) Maksymalna stawka wynosi od wartości: 1) do 3.000 zł - 100 zł; 2) powyżej 3.000 zł do 10.000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3.000 zł; 3) powyżej 10.000 zł do 30.000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10.000 zł; 4) powyżej 30.000 zł do 60.000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł; 5) powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł; 6) powyżej 1.000.000 zł do 2.000.000 zł - 4.770 zł + 0,2 % od nadwyżki powyżej 1.000.000 zł; 7) powyżej 2.000.000 zł - 6.770 zł + 0,25 % od nadwyżki powyżej 2.000.000 zł, nie więcej jednak niż 10.000 zł, a w przypadku czynności dokonywanych pomiędzy osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn nie więcej niż 7.500 zł. Zastrzeżenia: § 6. Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego: 2) umowę przenoszącą własność lub użytkowanie wieczyste, w wykonaniu umowy zobowiązującej, 5) umowę zbycia spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, 6) umowę zbycia własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego prawa do lokalu użytkowego, prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej (prawa do lokalu mieszkalnego w domu budowanym przez spółdzielnię mieszkaniową w celu przeniesienia jego własności na członka), 8) umowę ustanowienia odrębnej własności lokalu lub przeniesienia własności domu jednorodzinnego z prawem do gruntu, zawartych w wykonaniu umów o budowę lokalu lub domu, w trybie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych, 9) umowę przeniesienia własności lokalu lub domu jednorodzinnego z prawem do gruntu, przez spółdzielnię mieszkaniową, 10) umowę przeniesienia własności, oddania w użytkowanie wieczyste lub przeniesienia prawa użytkowania wieczystego działki budowlanej na rzecz spółdzielni mieszkaniowej w trybie art. 35 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych, 11) ustanowienie hipoteki, z zastrzeżeniem § 7 ust. 1 pkt 1, 16) (5) umowę sprzedaży samodzielnego lokalu mieszkalnego w rozumieniu art. 2 ust. 2 zdanie 1 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali stanowiącego odrębną nieruchomość albo budynku mieszkalnego jednorodzinnego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.), 17) (6) umowę sprzedaży nieruchomości gruntowej, stanowiącej działkę budowlaną w rozumieniu art. 2 pkt 12 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717, z późn. zm.) - maksymalna stawka wynosi połowę stawki przewidzianej w § 3. Czyli liczymy ! (kto pierwszy ten dostanie wafelka w nagrodę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Żandarm na emeryturze
|
Nie, no podzwonienie, to w ogóle nie podlega dyskusji i sie odbędzie, ale pytam, bo nie chce paść na zawał chłopu/babie przed słuchawką
![]() Se policzyłam wg § 3. Wyszło mi pi-razy-oko 1500. Czyli jeszcze na pół mendę?! Idę sie za reszte upić z radości! Wychodzi, że ten kalkulator pokazuje dobrze: http://www.mls.dospon.pl/calculators...latorExtra.asp Pozostaje horrendalny podatek od czynności prawnych ![]()
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
Ale to już po odjęciu połowy (§ 6 ostatni myślnik, czyli to zo w par.3 na pół) ?
Tak, Noor, ten z MLS w takiem razie pokazuje dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli wychodzą stawki, które podałam tu: Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
Zaraz tam zadzwonię, ale zanim to zmienią to będzie pewnie już kolejna nowelizacja przywracająca poprzednie stawki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#170 | ||
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() aha i mogę coś tu wam policzyć ale co dokładnie chcecie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Już se policzyłyśmy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
kosmitka
|
A jak rachu ciachu i kto pierwszy to inna sprawa
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Sprzedac 59mk2 i kupić dom?Pomocy :(
witam,
mieszkam w bloku w mieszkaniu 59m2 i nie umiem go wycenic,a zamarzyl mi sie domek bo juz nawet sie tu nie miescimy... Czy mozecie mi pomoc wycienic mieszkanie?i Powiedziec czy z pieniadzy za sprzedaz tego mieszkania mozna kupic dom?Z tego co widze po roznych ofertach z internetu mozna kupic ladny gotowy dom za 400 000. Jakiesa teraz realia kupna domu? Powiedzcie co jest potrzebne do wyceny? Narazie powiem tyle: -mieszkanie ma 59m2 -3 pokoje -kuchnia -lazienka -ubikacja -duzy przedpokoj -niemaly balkon -piwnica Woj.kuj-pom mala malownicza historyczna miejscowość Chełmno.Piekne polozenie na skarpie,wokolo zielen na dole park,widok z balkonu na panorame (zabytki)miasta... Cale mieszkanie po remoncie (1,5 roku temu)tylko w lazience nie byly zmieniane kafelki,wanna itp tylko malowana-reszta mieszkania calkiem odnowiona,ale w pokojach u dzieciakow juz troche sciany ubabrane :/ Wysoka jakosc paneli podlogowych (te biurowe) z dodatkowym wyciszeniem.Ladna kuchnia robiona na wymiar.Niedlugo dodam fotki. Nie wiem co jeszcze napisac?Prosze pomozcie ![]() Ktos mi juz proponowal tak zrobic,ale jakos nie mamy wiary w to,ze tak mozna ![]() Mamy rowniez garaz i dzialke taka mala rekreacyjna,tylko troszke dalej.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
anciakhu i szugarbejb a pomozecie mi wycenic moje mieszkanie?
![]() ![]()
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sprzedac 59mk2 i kupić dom?Pomocy :(
Witam,
Po pierwsze musisz się zorientować jakie są ceny mieszkań w Twojej okolicy. Przybliżoną wartość swojego mieszkania możesz wycenić porównując z innymi. Nie bez znaczenia jest stan mieszkania, czy po remoncie, czy blok jest docieplony, jakie to budownictwo (stare, nowe), jakie masz okna, podłogi, a także lokalizacja. Ogółem wszystko co podnosi wartość mieszkania. Gdy już mniej więcej się zorientujesz popatrz na ceny domów. Czy kwota jaką weźmiesz za mieszkanie równa jest wartości domu, czy przybliżona? Ja troszkę się orientowałam w temacie, bo też chciałabym wyjść z blokowiska na swoje. W Krakowie moje mieszkanie (58m2) warte jest ok. 350 000. I niestety w tej cenie o domku pod Krakowem mogę tylko pomarzyć (ceny działek są powalające). W rachubę wchodziły domy oddalone od Krakowa o jakies 40 km, a to już za duży dystans dla nas jak na codzienne dojazdy do pracy. Nie wiem jak ceny stoja w twoim województwie. Czy chcesz dom konkretnie w Chełmnie, czy może gdzieś obok. Nie ma co tu doradzać, po prostu musisz sie zorientować w cenach rynkowych ![]() Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
polecam poszukac jakiegos lokalnego biura nieruchomosci, i sprawdzic na ich stronie po ile "chodza" mieszkania i domki
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobny wątek przenoszę tutaj; spróbujemy Ci pomóc ja i dziewczyny, ale autentycznie następnym razem dostaniesz punkty ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co tak można ? Sprzedać, wycenić, napisać nam ? Cytat:
Z tego co widzę - na portalu "gratka" biuro nieruchomości oglasza w Chelmnie jedno mieszkanie; jego cena wynosi 3400 zl/m2. Sprawdzalam ceny m2 w Bydgoszczy (mieszkania 3 pokojowe o pow. 58 do 61 m2) i średnia cena za m2 w Bydgoszczy za takie mieszkanie to 3500, wobec czego cena 3400 w Chelmnie wydaje mi się mocno zawyżona i za tyle mieszkania swoejgo nie sprzedaż (wg mnie). Szczególnie że tak jak piszę - jeśli na gratce udalo mi się znaleźć JEDNO ogloszenie dot, sprzedaży mieszkania, z tego wnisokuję że rynek obrotu nieruchomsciami jest w Chelmnie niezbyt ozywiony i ludzie nie kupują ani nie sprzedaja na potęgę. Chyba ze jest jakaś regionalna, wasza miejska gielda nieruchomości - podaj mi proszę adres internetowy. Wedlug mnie - swoje mieszkanie moglabys sprobować wystawić z ceną ofertową 3200 za m2, co wychodzi ok. 200 000, ale w tej cenie też już garaż i ta dzialka o ktorej piszesz (w zależności jaką dzialka ma powierzchnię - plus minus 10 tys). Co do domów w Twojej okolicy - musisz określić dokladniej "okolicę". Znalazlam dom w Chelmnie 300 m2 na dzialce 3000 m2 za ok. 300000 tysięcy zlotych ( np. TU - klik !), w Świeciu też okolo tej kwoty (ale domy do remontu !!!) ale już domy w okolicach Bydgoszczy kosztują 600 tysięcy. Tyle ode mnie i jeszcze raz apleuję byś nie powielala wątków !!!! |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
kosmitka
|
Mary_Q - mogę pomóc w kwestii finansowania, bo w kwestii wartości nieruchomości już widzę zadziałała szugerbejb
![]() I dziewczyny mają rację - portale ogłoszeniowe są kopalnią wiedzy nt cen w Twojej okolicy i tam najlepiej zorientujesz się, ile może być warte Twoje mieszkanie.
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Znalazlam takie oto zestawienie kredytow hipotecznych:
http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4903306.html Jak pisalam na razie nie decyduje sie na kredyt, ale ciagle obserwuje rynek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.