Kupujemy mieszkanie - jak zacząć? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-03, 19:23   #151
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: Kupujemy mieszkanie - jak zacząć?

Cytat:
Napisane przez Noor Pokaż wiadomość
Autor artykułu ma rację? Jak to dokładnie wygląda w procentach (zwłaszcza taksa notarialna)?
Kochana Noor, mam tu coś specjalnego: KALKULATOR OPŁAT PRZY KUPNIE MIESZKANIA - KLIK !

Cytat:
i boję się, że nie znajdę/znajde coś innego/nic nie zrozumiem.

Cytat:
ale do "normalnego optymizmu jeszcze baaaardzo daleko.
To zrozumiałe: z drugiej strony patrząc mieszkanie to nie kilo kiełbasy za 20 zł, że jak niesmaczna czy też nieświeża to wyrzucisz (dasz psu) i po kłopocie, te 20 zł odżałujesz. Kupno mieszkania to ogromna odpowiedzialność, za siebie i swoje życie, ogromna kasa ( i to jeszcze nie własna !), to spełnienie marzeń, to dla wielu początek nowego życia. Sprawę trzeba sto razy przemyśleć, wybrane mieszkanie 1000 razy obejrzeć, pińset milionów razy o wszytsko wypytać.

Ale też - w końcu nie Ty pierwsza nie ostatnia, że tak powiem Kupno mieszkania to też nie jest smok ziejący ogniem. Pełno jest osób które Ci pomogą, zawsze możesz spytać o sprawy prawne notariusza.

Nie bój żaby, a jak coś to pisz.

Cytat:
Po przeczytaniu tego wątku dowiedziałam się, ze powinnam walczyć o kredyt/szukać kredytu:
  • w szwajcarskich francach
  • z możliwością przewalutowania (na wszelki wypadek)
  • i wcześniejszej spłaty bez dodatkowych opłat
Tu Ci nie pomogę, bo w życiou kredytu nie brałam, a klienci biorą tak różne kredyty, że trudnno mi się wypowiedzieć, liczę na inne pomocne Wizażanki

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.

Edytowane przez szugarbejb
Czas edycji: 2008-01-03 o 20:33
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-04, 11:25   #152
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, a jak wyglada przedstawiona tam kwestia opłat notarialnych i podatków (to pytanie raczej z gatunku: "kupujemy mieszkanie, jak skończyć - czyli ile zostawisz u notariusza").
W artykule jest napisane:
"Do ceny mieszkania trzeba jeszcze doliczyć opłatę notarialną i podatki. Notariusze pobierają wynagrodzenie według stawek uzależnionych od wartości nieruchomości (tzw. taksa notarialna). Na przykład jeżeli kupujemy mieszkanie o wartości 100 tys. zł, notariusz może zażądać maksymalnie 1600 zł. (...)
Taksa notarialna to nie wszystko. Musimy jeszcze zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnej - w wysokości 2 proc. wartości nieruchomości (opłacamy go u notariusza)."

Autor artykułu ma rację? Jak to dokładnie wygląda w procentach (zwłaszcza taksa notarialna)?
Noor, co do taksy notarialnej, to wygląda to bardzo różnie.
Notariusze mają swoje "widełki" i cena może się różnić u różnych notariuszy.
Dobrze jest najpierw podzwonić po kilku notariuszach i popytać ile u nich będzie kosztowało sporządzenie umowy (lub umów jeśli będziesz podpisywać również przedwstępną notarialną).

Jeśli chcesz mogę Ci podać kwoty jakie my zapłaciliśmy u notariusza w maju 2007 r.
irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-04, 11:50   #153
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irkax Pokaż wiadomość

Zgadza się, i nie zgadza. Zależy od renomy notariusza.
80 % notariuszy we Wrocławiu nie negocjuje taksy ot tak - nie po to studiowali 5 lat i 3 lata aplikowali żeby pracować charytatywnie lub za połowę taksy (nie zapominajmy o akcie ministra Ziobry i spadku taksy o połowę).
Dobry pośrednik który pracuje wiele lat z jednym noatriuszem bardzo często ma znegocjowane taksy dla swoich klientów, wiadomo (mnie się udaje znegocjować nawet 40 %).

Ale podzwonić można.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2008-01-04, 11:57   #154
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Kochana Noor, mam tu coś specjalnego: KALKULATOR OPŁAT PRZY KUPNIE MIESZKANIA - KLIK !
O! Fajne to (aczkolwiek nie pocieszjące)

Cytat:
Dobrze jest najpierw podzwonić po kilku notariuszach i popytać ile u nich będzie kosztowało sporządzenie umowy (lub umów jeśli będziesz podpisywać również przedwstępną notarialną).

Jeśli chcesz mogę Ci podać kwoty jakie my zapłaciliśmy u notariusza w maju 2007 r.
Pewnie, że chcę (na priv lub na forum, jeśli chcesz). Da mi to jakiś podgląd na sprawę. Też myslalam o poszukaniu jakiegoś znajomego notariusza, który w imię znajomości "oleje" korporacje i jej nakazy sięgania wyłącznie do górnej granicy widełek.

Jak sie nietrudno domyśleć, u mnie odbywa sie wszystko bez pośredników i developerów, w gronie tzw. bliskich sobie ludzi (więc bez prowizji i kosztów pośrednich), ale jak wiadomo z takimi dobrze się wychodzi głównie na zdjęciu, więc chcę, żeby od strony prawnej było bez zarzutu.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-04, 11:58   #155
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadza się, i nie zgadza. Zależy od renomy notariusza.
80 % notariuszy we Wrocławiu nie negocjuje taksy ot tak - nie po to studiowali 5 lat i 3 lata aplikowali żeby pracować charytatywnie lub za połowę taksy (nie zapominajmy o akcie ministra Ziobry i spadku taksy o połowę).
Dobry pośrednik który pracuje wiele lat z jednym noatriuszem bardzo często ma znegocjowane taksy dla swoich klientów, wiadomo.

Ale podzwonić można.
Nie wiem ile się zmieniło po akcie Ziobry, bo mieszkanie kupowaliśmy przed. Wiem jednak, że ceny sporządzania umów u różnych notariuszy w Krakowie były wtedy różne.
Co do tego, że dobrzy pośrednicy mają wynegocjowane lepsze stawki, to też wypowiedzieć się nie mogę, bo jak wiesz niestety nie miałam przyjemności na takiego trafić.

Przeglądnęłam podany przez Ciebie kalkulator i tam jest wyliczana taksa notarialna, wiesz może czy jest ona wyliczana zgodnie z tym co było przed czy po akcie Ziobry? Bo mi sie tam coś nie zgadza.

Cytat:
Napisane przez Noor
Pewnie, że chcę (na priv lub na forum, jeśli chcesz). Da mi to jakiś podgląd na sprawę.
Podaję na forum, może jeszcze komuś się przyda, a nie jest to tajemnica

We wszystkich kosztach notarialnych ważna jest wartość mieszkania, więc żebyś miała pogląd czy zapłacisz raczej mniej czy raczej więcej podaję:

Cena mieszkania: 360 000 zł
Podpisywaliśmy u tego samego notariusza umowę przedwstępną i właściwą.
Za przedwstępną zapłaciliśmy więcej niż za właściwą. Zastanawiałam się dlaczego tak, ale może w ten sposób notariusz zabezpieczył się, żebyśmy na podpisanie właściwej przyszli też do niego (ale są to tylko moje przypuszczenia)
Spisuję koszty z aktów notarialnych

Umowa przedwstępna:
- 1600 zł - taksa notarialna
- 352 zł podatek od taksy

Umowa właściwa:
- 7200 zł podatek od czynności cywilnoprawnych
- 800 zł taksa notarialna
- 176 podatek od taksy
- 200 zł na podstawie paragr. 16 powołanego rozp. Min.Spraw.
- 44 zł tytułem podatku VAT w związku z art. 5,19, i 41 ust. 1 powolanej ustawy
Stary 2008-01-04, 12:12   #156
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, że chcę (na priv lub na forum, jeśli chcesz). Da mi to jakiś podgląd na sprawę. Też myslalam o poszukaniu jakiegoś znajomego notariusza, który w imię znajomości "oleje" korporacje i jej nakazy sięgania wyłącznie do górnej granicy widełek.
Jeśli obie jesteście z Krakowa to może będzie to przydatne, ale jeśli nie to bardziej rozsądne będzie podzwonienie do notariuszy w swoim mieście.

Cytat:
więc chcę, żeby od strony prawnej było bez zarzutu.
We wszytskich sprawach prawnych pomoże Ci notariusz. Umawiasz się na spotkanie, pytasz o co chcesz, jakie dokumenty masz przygotować, w jakim stanie powinny być - wszytskiego się dowiesz.

Cytat:
Przeglądnęłam podany przez Ciebie kalkulator i tam jest wyliczana taksa notarialna, wiesz może czy jest ona wyliczana zgodnie z tym co było przed czy po akcie Ziobry? Bo mi sie tam coś nie zgadza.
Tu jest taki sam, ale bardziej dokładdny, z uwzględnieniem "aktu Ziobry", wiarygodny o tyle że skonstruowany przez renomowane Stowarzyszenie Pośredników: KLIK !

EDIT: MAGDA, widzę Cię

Cytat:
(...)
Stary 2008-01-04, 12:22   #157
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli obie jesteście z Krakowa to może będzie to przydatne, ale jeśli nie to bardziej rozsądne będzie podzwonienie do notariuszy w swoim mieście.
Jasne, że podzwonienie przede wszystkim.
Kwoty podałam tylko dla przykładu.

Cytat:
Tu jest taki sam, ale bardziej dokładdny, z uwzględnieniem "aktu Ziobry", wiarygodny o tyle że skonstruowany przez renomowane Stowarzyszenie Pośredników: KLIK !
Hm, jeśli ten jest już po uwzględnieniu aktu Ziobry (czyli obniżenie taksy o połowę tak?) to dalej coś się nie zgadza.
Na przykładzie naszego mieszkania. Wpisuję wartość 360 tyś.
Pierwszy kalkulator pokazuje: 2510.00 zł
drugi: 2 210.00 zł
Różnica to tylko 300 zł.

Nie bardzo to rozumiem

Eh jak ja się cieszę, że mam już to za sobą
Stary 2008-01-04, 12:32   #158
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Podaję na forum, może jeszcze komuś się przyda, a nie jest to tajemnica

Cena mieszkania: 360 000 zł

Umowa właściwa:
- 7200 zł podatek od czynności cywilnoprawnych
- 800 zł taksa notarialna
- 176 podatek od taksy
- 200 zł na podstawie paragr. 16 powołanego rozp. Min.Spraw.
- 44 zł tytułem podatku VAT w związku z art. 5,19, i 41 ust. 1 powolanej ustawy
Czy jeśli moje mieszkanie będzie warte połowę Twojego, to mam to wszystko po prostu podzielić na pół (taksę jeszcze raz na ziobrowe pół), czy jakoś inaczej (wybaczcie, ale jako hymanistka, jestem kompletny baran w sprawach finansowych - szczyt moich możliwości, to samodzielne wypełnienie PITu)?

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Stary 2008-01-04, 12:36   #159
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Na przykładzie naszego mieszkania. Wpisuję wartość 360 tyś.

Zaznaczyłaś na górze jakie masz prawo do nieruchomości (spł. - wł., z KW czy hipotekę ) ?

Cytat:
Różnica to tylko 300 zł.
Na nieruchomosci.pl nie ma hipoteki; a "nieruchomosc" oznacza również np. dom czy działkę, przy której opłaty są inne.

Zaraz tu posprawdzam w papierach, bo też mi coś za dużo wychodzi tej taksy

Noor, nie, nie dzileisz na pół; bo od różnych kwot są różne opłaty (sprawdź wpisując)..

Cytat:
(...)
Stary 2008-01-04, 12:44   #160
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Czy jeśli moje mieszkanie będzie warte połowę Twojego, to mam to wszystko po prostu podzielić na pół (taksę jeszcze raz na ziobrowe pół), czy jakoś inaczej (wybaczcie, ale jako hymanistka, jestem kompletny baran w sprawach finansowych - szczyt moich możliwości, to samodzielne wypełnienie PITu)?
Noor jeśli mieszkanie będzie warte połowę, to podatek od czynności cywilno-prawnych będzie połowę, a taksa będzie różna w zależności od tego czy będziesz sporządzać jedną czy dwie umowy, no i od "widełek" notariusza. Bo widzisz u mnie taksa rozbiła się na 2 umowy, ale gdybym podpisywała tylko jedną, to byłaby pewnie niewiele niższa.
U Ciebie byłoby to pewnie ok. 800 zł (patrząc co wskazuje podany kalkulator).
Jednak ja bym tam kalkulatorom nie ufała, tylko tak jak pisałam na początku - podzwonić i popytać notariuszy ile u nich taka przyjemność kosztuje.

Cytat:
Zaznaczyłaś na górze jakie masz prawo do nieruchomości (spł. - wł., z KW czy hipotekę ) ?

Na nieruchomosci.pl nie ma hipoteki; a "nieruchomosc" oznacza również np. dom czy działkę, przy której opłaty są inne.
Zaraz tu posprawdzam w papierach, bo też mi coś za dużo wychodzi tej taksy
Aaa widzisz jest wybór prawa do nieruchomości, nie zauważyłam
Jak daje spółdzielcze-wlasnościowe z KW to wychodzi 1 105.00 zł,
to by się mniej więcej zgadzało.
Stary 2008-01-04, 12:45   #161
szugarbejb
Zakorzenienie

I otóż, wg rozporządzenia szanownego ministra Żebro:

§ 3. (1) Maksymalna stawka wynosi od wartości:
1) do 3.000 zł - 100 zł;
2) powyżej 3.000 zł do 10.000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3.000 zł;
3) powyżej 10.000 zł do 30.000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10.000 zł;
4) powyżej 30.000 zł do 60.000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł;
5) powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł;
6) powyżej 1.000.000 zł do 2.000.000 zł - 4.770 zł + 0,2 % od nadwyżki powyżej 1.000.000 zł;
7) powyżej 2.000.000 zł - 6.770 zł + 0,25 % od nadwyżki powyżej 2.000.000 zł, nie więcej jednak niż 10.000 zł, a w przypadku czynności dokonywanych pomiędzy osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn nie więcej niż 7.500 zł.

Zastrzeżenia:

§ 6. Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego:
2) umowę przenoszącą własność lub użytkowanie wieczyste, w wykonaniu umowy zobowiązującej,
5) umowę zbycia spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu,
6) umowę zbycia własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego prawa do lokalu użytkowego, prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej (prawa do lokalu mieszkalnego w domu budowanym przez spółdzielnię mieszkaniową w celu przeniesienia jego własności na członka),

8) umowę ustanowienia odrębnej własności lokalu lub przeniesienia własności domu jednorodzinnego z prawem do gruntu, zawartych w wykonaniu umów o budowę lokalu lub domu, w trybie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych,
9) umowę przeniesienia własności lokalu lub domu jednorodzinnego z prawem do gruntu, przez spółdzielnię mieszkaniową,
10) umowę przeniesienia własności, oddania w użytkowanie wieczyste lub przeniesienia prawa użytkowania wieczystego działki budowlanej na rzecz spółdzielni mieszkaniowej w trybie art. 35 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych,
11) ustanowienie hipoteki, z zastrzeżeniem § 7 ust. 1 pkt 1,
16) (5) umowę sprzedaży samodzielnego lokalu mieszkalnego w rozumieniu art. 2 ust. 2 zdanie 1 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali stanowiącego odrębną nieruchomość albo budynku mieszkalnego jednorodzinnego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.),
17) (6) umowę sprzedaży nieruchomości gruntowej, stanowiącej działkę budowlaną w rozumieniu art. 2 pkt 12 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717, z późn. zm.)
- maksymalna stawka wynosi połowę stawki przewidzianej w § 3.

Czyli liczymy ! (kto pierwszy ten dostanie wafelka w nagrodę )

Cytat:
(...)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-04, 12:47   #162
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
a taksa będzie różna w zależności od tego czy będziesz sporządzać jedną czy dwie umowy, no i od "widełek" notariusza.
Tak, im częściej notariusz Ci widzi, tym lepiej dla Twojego portfela

Cytat:
Jednak ja bym tam kalkulatorom nie ufała, tylko tak jak pisałam na początku - podzwonić i popytać notariuszy ile u nich taka przyjemność kosztuje.
Cytat:
Aaa widzisz, na tym drugim kalkulatorze jest wybór, nie zauważyłam
Zostawcie te kalkulatory wstrętne, samemu trza obliczć wg rozporządzenia, bo teraz to i ja zgłupłam

Cytat:
(...)
Stary 2008-01-04, 12:52   #163
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
I otóż, wg rozporządzenia szanownego ministra Żebro:

ciach....

Czyli liczymy ! (kto pierwszy ten dostanie wafelka w nagrodę )
olaboga, ja nie liczę i tak już swoje zapłaciłam i nic mi to nie da
Ale mogę pokibicować Noor
Stary 2008-01-04, 12:52   #164
Noor
Żandarm na emeryturze

Nie, no podzwonienie, to w ogóle nie podlega dyskusji i sie odbędzie, ale pytam, bo nie chce paść na zawał chłopu/babie przed słuchawką

Se policzyłam wg § 3. Wyszło mi pi-razy-oko 1500. Czyli jeszcze na pół mendę?! Idę sie za reszte upić z radości!
Wychodzi, że ten kalkulator pokazuje dobrze: http://www.mls.dospon.pl/calculators...latorExtra.asp
Pozostaje horrendalny podatek od czynności prawnych

Stary 2008-01-04, 12:56   #165
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Se policzyłam wg § 3. Wyszło mi pi-razy-oko 1500
Ale to już po odjęciu połowy (§ 6 ostatni myślnik, czyli to zo w par.3 na pół) ?

Tak, Noor, ten z MLS w takiem razie pokazuje dobrze.

Cytat:
(...)
Stary 2008-01-04, 13:05   #166
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Aaa widzisz jest wybór prawa do nieruchomości, nie zauważyłam
głupoty piszę no, dobrze miałam zaznaczone wcześniej - własność hipoteczna - zmyliła mnie ta KW, bo przecież mamy, namieszałam
Czyli wychodzą stawki, które podałam tu:

Cytat:
Napisane przez irkax
Faktycznie kalkulatory rzucić w pierony i wg rozporządzenia liczyć.

Cytat:
Napisane przez Noor
Pozostaje horrendalny podatek od czynności prawnych
no niestety, widziałaś ile to u mnie wyszło, masakr
Stary 2008-01-04, 13:11   #167
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
głupoty piszę no, dobrze miałam zaznaczone wcześniej - własność hipoteczna - zmyliła mnie ta KW, bo przecież mamy, namieszałam
Czyli masz hipotekę, i wychodzi Ci ponad 2000, ale z tego co jest w rozprządzeniu wynika że powinnaś zapłacić teraz (nie wtedy kiedy kupowałaś) połowę; a w tym kalkulatorze dosponowskim nadal jest ponad 2 tyś. Więc głupi jest

Cytat:
no niestety, widziałaś ile to u mnie wyszło, masakra
Kiedyś coś gdzieś słyszałam o śmierci i podatkach, czy jakoś tak ...

Cytat:
(...)
Stary 2008-01-04, 13:15   #168
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli masz hipotekę, i wychodzi Ci ponad 2000, ale z tego co jest w rozprządzeniu wynika że powinnaś zapłacić teraz (nie wtedy kiedy kupowałaś) połowę; a w tym kalkulatorze dosponowskim nadal jest ponad 2 tyś. Więc głupi jest
no właśnie wg tego kalkulatora dla mieszkań hipotecznych nic się nie zmieniło mimo rozporządzenia Ziobry. Może do nich napisać w tej sprawie

Cytat:
Kiedyś coś gdzieś słyszałam o śmierci i podatkach, czy jakoś tak ...
ta..i jedno i drugie jest PEWNE
Stary 2008-01-04, 13:24   #169
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Może do nich napisać w tej sprawie

Zaraz tam zadzwonię, ale zanim to zmienią to będzie pewnie już kolejna nowelizacja przywracająca poprzednie stawki

Cytat:
(...)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-04, 21:39   #170
anciaahk
kosmitka

Cytat:
N

Po przeczytaniu tego wątku dowiedziałam się, ze powinnam walczyć o kredyt/szukać kredytu:
  • w szwajcarskich francach
  • z możliwością przewalutowania (na wszelki wypadek)
  • i wcześniejszej spłaty bez dodatkowych opłat
Cytat:

Tu Ci nie pomogę, bo w życiou kredytu nie brałam, a klienci biorą tak różne kredyty, że trudnno mi się wypowiedzieć, liczę na inne pomocne Wizażanki
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi . Oczywiście uogólniając CHF, max okres spłaty, możliwość przewalutowania (ważne ale czy ktoś kiedyś przewalutował w odpowiednim momencie?? ), brak opłat za wcześniejszą spłatę - też ważne, ale standard po 3/5 latach i .... milion innych rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę. Banków jest okolo 30, wybór jednego zależy od tylu czynników, że ciężko doradzić w formie 1 posta. Wszystko zależy ... od Ciebie! Czego potrzebujesz, jakie raty możesz płacić, jakie są Twoje dochody, cena nieruchomości, wkład własny i na czym (na jakiem parametrze kredytu) zależy Ci najbardziej.

aha i mogę coś tu wam policzyć ale co dokładnie chcecie?

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-05, 07:40   #171
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
aha i mogę coś tu wam policzyć ale co dokładnie chcecie?

Już se policzyłyśmy Rachu ciachu

Cytat:
(...)
Stary 2008-01-05, 09:16   #172
anciaahk
kosmitka

A jak rachu ciachu i kto pierwszy to inna sprawa , bo nie mogłam się połapać - chyba nieuważnie czytałam .

Stary 2008-01-06, 00:49   #173
Mary_Q
Zakorzenienie

Sprzedac 59mk2 i kupić dom?Pomocy :(

witam,
mieszkam w bloku w mieszkaniu 59m2 i nie umiem go wycenic,a zamarzyl mi sie domek bo juz nawet sie tu nie miescimy...

Czy mozecie mi pomoc wycienic mieszkanie?i Powiedziec czy z pieniadzy za sprzedaz tego mieszkania mozna kupic dom?Z tego co widze po roznych ofertach z internetu mozna kupic ladny gotowy dom za 400 000.
Jakiesa teraz realia kupna domu?

Powiedzcie co jest potrzebne do wyceny?
Narazie powiem tyle:
-mieszkanie ma 59m2
-3 pokoje
-kuchnia
-lazienka
-ubikacja
-duzy przedpokoj
-niemaly balkon
-piwnica

Woj.kuj-pom mala malownicza historyczna miejscowość Chełmno.Piekne polozenie na skarpie,wokolo zielen na dole park,widok z balkonu na panorame (zabytki)miasta...
Cale mieszkanie po remoncie (1,5 roku temu)tylko w lazience nie byly zmieniane kafelki,wanna itp tylko malowana-reszta mieszkania calkiem odnowiona,ale w pokojach u dzieciakow juz troche sciany ubabrane :/

Wysoka jakosc paneli podlogowych (te biurowe) z dodatkowym wyciszeniem.Ladna kuchnia robiona na wymiar.Niedlugo dodam fotki.

Nie wiem co jeszcze napisac?Prosze pomozcie
Ktos mi juz proponowal tak zrobic,ale jakos nie mamy wiary w to,ze tak mozna

Mamy rowniez garaz i dzialke taka mala rekreacyjna,tylko troszke dalej.
Mary_Q jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-06, 01:09   #174
Mary_Q
Zakorzenienie

anciakhu i szugarbejb a pomozecie mi wycenic moje mieszkanie? zalozylam watek,ale tez tu czytam o czym musze poinformwac co wazne dla kupujacego.Wszystkoz czystym sumieniem powiem,prosze pomozcie mi
Mary_Q jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-06, 09:18   #175
jannet21
Raczkowanie

Dot.: Sprzedac 59mk2 i kupić dom?Pomocy :(

Witam,

Po pierwsze musisz się zorientować jakie są ceny mieszkań w Twojej okolicy. Przybliżoną wartość swojego mieszkania możesz wycenić porównując z innymi. Nie bez znaczenia jest stan mieszkania, czy po remoncie, czy blok jest docieplony, jakie to budownictwo (stare, nowe), jakie masz okna, podłogi, a także lokalizacja. Ogółem wszystko co podnosi wartość mieszkania. Gdy już mniej więcej się zorientujesz popatrz na ceny domów. Czy kwota jaką weźmiesz za mieszkanie równa jest wartości domu, czy przybliżona?
Ja troszkę się orientowałam w temacie, bo też chciałabym wyjść z blokowiska na swoje. W Krakowie moje mieszkanie (58m2) warte jest ok. 350 000. I niestety w tej cenie o domku pod Krakowem mogę tylko pomarzyć (ceny działek są powalające). W rachubę wchodziły domy oddalone od Krakowa o jakies 40 km, a to już za duży dystans dla nas jak na codzienne dojazdy do pracy.
Nie wiem jak ceny stoja w twoim województwie. Czy chcesz dom konkretnie w Chełmnie, czy może gdzieś obok. Nie ma co tu doradzać, po prostu musisz sie zorientować w cenach rynkowych
Powodzenia
jannet21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-06, 10:56   #176
sylwia-zuza
Zakorzenienie

polecam poszukac jakiegos lokalnego biura nieruchomosci, i sprawdzic na ich stronie po ile "chodza" mieszkania i domki
Stary 2008-01-06, 12:36   #177
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mary_Q Pokaż wiadomość
anciakhu i szugarbejb a pomozecie mi wycenic moje mieszkanie? zalozylam watek,ale tez tu czytam o czym musze poinformwac co wazne dla kupujacego.Wszystkoz czystym sumieniem powiem,prosze pomozcie mi
Powinnam Ci dać kolejne ostrzeżenie - bo widzę że nie pierwszy raz powielasz wątki. Napisalaś 2 posty - tutaj i w "Ja też chcialabym mieć dom" plus dodatkowy osobny wątek !! Nie jesteś na Wizażu od wczoraj i wiesz jakie są zasady; jeśli napiszesz w jednym wątku to na pewno Ci odpowiemy, po co zakladasz aż trzy ??

Osobny wątek przenoszę tutaj; spróbujemy Ci pomóc ja i dziewczyny, ale autentycznie następnym razem dostaniesz punkty Kto to widzial 3 wątki zakladać, jakbyśmy byly wszytskie ślepe

Cytat:
(...)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-06, 13:13   #178
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mary_Q Pokaż wiadomość
witam,

mieszkam w bloku w mieszkaniu 59m2 i nie umiem go wycenic,a
Powiedzcie co jest potrzebne do wyceny?
Narazie powiem tyle:
-mieszkanie ma 59m2, 3 pokoje, kuchnia, lazienka, ubikacja, duzy przedpokoj
,niemaly balkon,piwnica.

Woj.kuj-pom mala malownicza historyczna miejscowość Chełmno.Piekne polozenie na skarpie,wokolo zielen na dole park,widok z balkonu na panorame (zabytki)miasta...
Cale mieszkanie po remoncie (1,5 roku temu)tylko w lazience nie byly zmieniane kafelki,wanna itp tylko malowana-reszta mieszkania calkiem odnowiona,ale w pokojach u dzieciakow juz troche sciany ubabrane :/
Wysoka jakosc paneli podlogowych (te biurowe) z dodatkowym wyciszeniem.Ladna kuchnia robiona na wymiar
Chcialam Ciebie zapytać o blok (ilu piętrowy, czy wyremontowany, ocieplony), ale w sumie nie jest mi potrzebne.

Cytat:
.Niedlugo dodam fotki.
Nie będzie to potrzebne, Wizaż to nie portal ogloszeniowy.

Cytat:
ale jakos nie mamy wiary w to,ze tak mozna

Co tak można ? Sprzedać, wycenić, napisać nam ?

Cytat:
Mamy rowniez garaz i dzialke taka mala rekreacyjna,tylko troszke dalej.
Co to znaczy "troszkę dalej", jaki to garaż (wolnostojący, w budynku jakimś ?) i co to za dzialka (jak duża, gdzie, co to znaczy że "rekreacyjna - przy jeziorze, stawie ?).

Z tego co widzę - na portalu "gratka" biuro nieruchomości oglasza w Chelmnie jedno mieszkanie; jego cena wynosi 3400 zl/m2. Sprawdzalam ceny m2 w Bydgoszczy (mieszkania 3 pokojowe o pow. 58 do 61 m2) i średnia cena za m2 w Bydgoszczy za takie mieszkanie to 3500, wobec czego cena 3400 w Chelmnie wydaje mi się mocno zawyżona i za tyle mieszkania swoejgo nie sprzedaż (wg mnie). Szczególnie że tak jak piszę - jeśli na gratce udalo mi się znaleźć JEDNO ogloszenie dot, sprzedaży mieszkania, z tego wnisokuję że rynek obrotu nieruchomsciami jest w Chelmnie niezbyt ozywiony i ludzie nie kupują ani nie sprzedaja na potęgę. Chyba ze jest jakaś regionalna, wasza miejska gielda nieruchomości - podaj mi proszę adres internetowy.

Wedlug mnie - swoje mieszkanie moglabys sprobować wystawić z ceną ofertową 3200 za m2, co wychodzi ok. 200 000, ale w tej cenie też już garaż i ta dzialka o ktorej piszesz (w zależności jaką dzialka ma powierzchnię - plus minus 10 tys).

Co do domów w Twojej okolicy - musisz określić dokladniej "okolicę". Znalazlam dom w Chelmnie 300 m2 na dzialce 3000 m2 za ok. 300000 tysięcy zlotych ( np. TU - klik !), w Świeciu też okolo tej kwoty (ale domy do remontu !!!) ale już domy w okolicach Bydgoszczy kosztują 600 tysięcy.

Tyle ode mnie i jeszcze raz apleuję byś nie powielala wątków !!!!

Cytat:
(...)
Stary 2008-01-06, 20:15   #179
anciaahk
kosmitka

Mary_Q - mogę pomóc w kwestii finansowania, bo w kwestii wartości nieruchomości już widzę zadziałała szugerbejb .
I dziewczyny mają rację - portale ogłoszeniowe są kopalnią wiedzy nt cen w Twojej okolicy i tam najlepiej zorientujesz się, ile może być warte Twoje mieszkanie.

Stary 2008-02-07, 01:00   #180
Rena
Zakorzenienie

Znalazlam takie oto zestawienie kredytow hipotecznych:

http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4903306.html

Jak pisalam na razie nie decyduje sie na kredyt, ale ciagle obserwuje rynek.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości