![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy Ktoś Jeszcze Przeżyl Coś Podobnego???
Myślę sobie,że ten ksiądz musi być strasznie nieszczęśliwy. (jak każdy człowiek, który się tak zachowuje wobec innych ).
Zgłosiłabym to komuś (proboszczowi, a jeśli ten ksiądz był proboszczem to biskupowi). Na piśmie rzecz jasna. ![]() ![]() Współczuję Ci tych przeżyć ![]()
![]() |
#152 |
Wtajemniczenie
|
aż mi się nie chce w to wierzyć.
ja bym chyba po minucie odeszła od konfesjonału.
![]() |
#154 |
Wtajemniczenie
|
Nie, nie zgłosiła. Z chęcią bym to zrobiła, ale po pierwsze- to nie była moja parafia i nie mam pojęcia kim był ten ksiądz. Wiem, że stary, siwy, szpakowaty, ale z tego co się orientuje w tej miejscowości, w której byłam jest dom księży emerytów i to był pewno jeden z nich. I pewno niewiele to dam jak powiem, że był stary??Bo starych to ich tam jest podobno około 20:/
![]() |
#155 |
Raczkowanie
|
szok
![]() ale wydaje mi sie ze warto zglosic to do proboszcza.
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Mimo to uważam,że warto zgłosić, wiesz w którym onfesjonale spowiadał, w jakich godzinach- a to już coś.
I dzięki Tobie może ktoś się dowie o tych wybrykach i utemperuje tego typu zachowanie. Ja bym zgłosiła- jak nie osobiście to napisałabym list. Ty pewnie pójdziesz do spowiedzi, ale wyobraź sobie,że ktoś się u niego spowiada, bo się nawraca i to jest jego pierwsza spowiedź od kilku lat- to dopiero szok i masakra. ![]()
![]() |
#157 |
Rozeznanie
|
Od księdza usłyszeć takie teksty??? Przecież to się w głowie nie mieści. Odeszłabym od razu od konfesjonału, nie dałabym się obrażać. Jakim prawem. Przecież ksiądz powinien być osobą, która wysłucha, pomoże, ewentualnie doradzi, ale w sposób taktowny, reprezentując przy tym wartości religijne itp.
Po takim potraktowaniu nie wiem czy odważyłabym sie po raz kolejny pójść do spowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że rozgrzeszenia można odmówić tylko w przypadku ciężkich grzechów, na pewno nie w sytuacji gdy ktoś spowiada się z tego, że czasem kłóci się z bliskimi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Powinnaś to zgłosić, kto wie, czy innych też tak nie traktuje? A potem się dziwią, że coraz mniej ludzi chce się spowiadac...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uwierzcie mi dziewczyny, że z pewnością odeszłabym od konfesjonału, gdybym nie zdawała sobie sprawy, że był to mój ostatni dzwonek na spowiedź, gdyż wcześniej było to niemożliwe. I jeszcze ten szantaż...dam Ci rozgrzeszenie jak zostawisz tego CYMBAŁA!!! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
szok
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Zadomowienie
|
Dot.: Byłam u spowiedzi...jest mi głupio...
jestem zszokowana.... wiesz...
nie bierz tego do siebie, co ksiądz nawymyślał.debilom i chorym na umyśle niby się wybacza za postępowanie ![]() inni NORMALNI księża nie zdają sobie chyba do końca sprawy, że koledzy po "fachu" ![]()
Edytowane przez kamyczek89 Czas edycji: 2008-03-22 o 18:21 Powód: zła kolejność zdań:) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ne jestem katoliczka, zeby nie bylo niedomowien
![]() |
![]() |
#164 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem, kazuistyka;p coz poradze, tak juz mam Cytat:
valar morghulis Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2008-03-22 o 21:39 Powód: Poprawienie cytatów |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
ja jestem katoliczka,ale sa pewne rzeczy ktore sprawiaja ze moja wiara jest zachwiana, to o czym wspominałyscie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z reszta z opowiadan pradziadka wiem, ze i w Polsce kiedys spowiedzi do ucha nie bylo, i kiedy ja wprowadzili, moj pradziadek sie odwrocil od kosciola... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Rozeznanie
|
Cytat:
To robienie tego samego co robi człowiek, który idzie do spowiedzio i nie mówi jakiegos grzechu i się z niego nie spowiada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zadomowienie
|
Skąd w ogóle takie przekonanie, ze to co kościół uznaje za grzech tak samo Bóg uznaje za grzech? Przecież chyba każdy wie w jakich okolicznościach w kościele pojawił się sakrament spowiedzi.
Myślę, że ludzie powinni zacząć korzystać z własnego umysłu a nie ślepo wierzyć w to co im narzuca ksiądz z ambony. Nie ma się co łudzić mamy XXI wiek, to już nie średniowiecze. Moim zdaniem kościół katolicki wymaga reformy w przeciwnym razie jego użyteczność stanie się iluzją. Katka_19 współczuje ci tego poniżenia a z drugiej strony nie rozumiem jak po tym jak usłyszałeś pierwszy raz słowo SZMATA z ust tego pożal się Boże...księdza dalej obstawałaś przy tym by dokończyć spowiedź?
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
ostatni raz byłam u spowiedzi dawno temu.podawałm do chrztu dziecko brata.poszałam do kościoła i na spowiedź.
moja spowiedź wyglądała tak. .....regółka-zgrzeszyłam myślą,mowa i uczynkiem .nikogo nie zabiłam,nie skrzywdziła fizycznie,za grzechy żałuję i postaram się poprawić. nie powiedziałam szczegółowo ani jednego grzechu,ksiądz chyba miał dziwną minę,ale nie zważałam na to. dał mi rozgrzeszenie-dodam,że to nasz proboszcz i to wszystko,myśle,ze w większych miastach księża są bardziej liberalni i idą z duchem czasu. spróbuj kiedyś tak zobaczysz co się stanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale myślę, ze nie u każdego księdza by to przeszło ![]()
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Raczkowanie
|
Uważam, że należy wierzyć w Boga a nie w księdza. On tu bądź co bądź jest tylko pośrednikiem. Za swoje grzechy na pewno będzie rozliczony przed Bogiem.
My możemy się bądź co bądź za niego jedynie modlić (za księdza znaczy). Jak podaje Pismo Święte i podania źródłowe w kościele katolickim zawsze była spowiedź przy konfesjonale, zawsze była to indywidualna i osobista sprawa między wierzącym a Bogiem. Skoro ktoś uznaje spowiedź ogólną (powszechną) nie powinien mianować siebie wierzącym chrześcijaninem. Skoro chce chodzić do takiej spowiedzi, może popiera małżeństwa księży. Tylko wtedy to w ogóle byłoby już bez sensu. W dodatku Jezus powiedział "zostaw wszystko i pójdź za mną" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co wiem początki pokuty były całkiem odmienne od spowiedzi jaką praktykujemy w naszych czasach. Dodatkowo kiedyś pokutowano tylko na wypadek grzechów ciężkich.
![]() |
![]() |
#175 |
Zadomowienie
|
Ja uważam, że powinna być spowiedź powszechna. Z jakiej racji mam spowiadać się komuś kto tak na dobrą sprawę nie ma pojęcia o życiu. Wydaje mi się, że kościół powinien kierować się Pismem Świętym a nie ustanowionymi przez siebie prawami.
Ja wolę wyspowiadać się bezpośrednio przed Bogiem i jemu wyznać grzechy, które i tak sam widzi niż zdać się na widzimisię jakiegoś księdza. Moja mama np. nie dostała rozgrzeszenia bo jest po rozwodzie, pewnie lepiej było dawać się tłuc dzień w dzień i być cierpiętnicą, ale wtedy przynajmniej dostałaby rozgrzeszenie ![]()
![]() |
#176 |
Raczkowanie
|
@mleczna czekolada
witam w najnowszej edycji programu "mowia wieki"... Początkowo pokuta i związane z nią wyznanie grzechów było publiczne i jednorazowe. Wiele lat pokutowano w pierwotnym Kościele i najczęściej odpuszczenie grzechów uzyskiwano pod koniec życia, zas przez czas trwania pokuty grzesznik byl wykluczony z Kosciola. Wiele osób decydowało się, z tego wlasnie wzgledu, na spowiedz i pokute tuż przed śmiercią. Dopiero praktyki mnichów celtyckich (irlandzkich), którzy nie stawiali przeszkód w wielokrotnym i indywidualnym przystępowaniu do sakramentu pojednania i uzyskiwania pokuty według specjalnie opracowanych ksiąg zawierających rodzaje pokuty za konkretne przewinienia (penitencjarze) spowodowała upowszechnienie się tych praktyk na kontynencie europejskim około VI w. Ostateczny kształt sakrament spowiedzi przybrał po soborze laterańskim z 1215 roku, kiedy to zadekretowano, aby każdy wierny spowiadał się przynajmniej raz w roku u swojego plebana i w okresie wielkanocnym przyjmował komunię. Ostatnim etapem ewolucji sakramentu pokuty były zarządzenia Soboru Trydenckiego- ostatecznie ugruntowano wowczas tzw. 3 czesci pokuty. Przypomne, ze to juz XVI wiek. Konfesjonał, spowiedź uszna i kapłani w roli pośredników pochodzą ze starożytnego Babilonu. Tam zastosowano po raz pierwszy konfesjonał, aby utrzymać pełną kontrolę nad obywatelami. Stanowisko biblijne: choc Jezus wielokrotnie wypowiadał się na temat grzechu i nawrócenia, nigdy nie wspomniał o sakramencie spowiedzi usznej. Pozdrawiam
valar morghulis Edytowane przez kennademerkedo Czas edycji: 2008-04-06 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym nie uwazam, ze mam sie spowiadac ze swoich "grzechow" przed facetem w sukience - dla mnie to nadal facet, w dodatku taki, ktory nie ma pojecia, jak wyglada zycie "normalnych" ludzi. wierze w Boga, nie w kosciol, ktory jest dla mnie tylko instytucja.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
Ja do spowiedzi chodzę tylko kiedy muszę... . Nigdy nie spowiadam się z jakichś intymnych spraw typu współżycie bez ślubu czy coś takiego... Bo uważam, że to są moje sprawy, a nie księdza.
![]() |
#179 |
Raczkowanie
|
Chciałam napisać do tych którzy są za spowiedzią powszechna i twierdzą że takowa kiedyś była czyli (wszyscy siedzą, ksiądz czyta grzechy i się w myśli przyznajesz lub nie). Otóż mówię wszem i wobec (źródła sprawdzone od teologa) że spowiedź powszechna kiedyś (jak tak sie upieracie) polegała na tym, że człowiek występował na środek pośród wspólnoty w której był i gadał przed wszystkimi swoje grzechy.
Ja wolę pójść do spowiedzi na ucho jak ją nazywacie, niż ogłaszać wszem i wobec swoje grzechy. Dla niewiedzących jeśli był ktoś kto popełnił grzech ciężki to nie był wpuszczany do środka Kościoła, stał przed z tabliczka na której napisano grzech, lub musiał nosić odznaczające się rzeczy. Zwolenniczki zamierzchłych czasów i tamtej spowiedzi, radzę się zastanowić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak dobrze być nie wierzącą poza "wspólnotą"
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:27.