Byłam u spowiedzi...jest mi głupio... - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-22, 17:49   #151
***luna
Zakorzenienie

Dot.: Czy Ktoś Jeszcze Przeżyl Coś Podobnego???

Myślę sobie,że ten ksiądz musi być strasznie nieszczęśliwy. (jak każdy człowiek, który się tak zachowuje wobec innych ).

Zgłosiłabym to komuś (proboszczowi, a jeśli ten ksiądz był proboszczem to biskupowi).
Na piśmie rzecz jasna.Za potwierdzeniem odbioru tzn. podpisem odbioru na kopii doręczonego pisma.

Współczuję Ci tych przeżyć
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 17:50   #152
lapus
Wtajemniczenie

aż mi się nie chce w to wierzyć.
ja bym chyba po minucie odeszła od konfesjonału.

Gonna walk because it would save me
And my fragility could kill me
Is this the best I can be?
Is this the best I can give?
lapus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 17:52   #153
dziuniaaa
Zakorzenienie

Zgłosiłaś to?
Szok, może był pijany?

włosy - zapuszczanie i dbanie
dziuniaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 17:55   #154
katka_19
Wtajemniczenie

Nie, nie zgłosiła. Z chęcią bym to zrobiła, ale po pierwsze- to nie była moja parafia i nie mam pojęcia kim był ten ksiądz. Wiem, że stary, siwy, szpakowaty, ale z tego co się orientuje w tej miejscowości, w której byłam jest dom księży emerytów i to był pewno jeden z nich. I pewno niewiele to dam jak powiem, że był stary??Bo starych to ich tam jest podobno około 20:/

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 17:58   #155
Olathe
Raczkowanie

szokwspolczuje ci szczerze ale wydaje mi sie ze na twoim miejscu nie bylabym taka opanowana za co w sumie ci zazdroszcze. z moim zadziornym charakterkiem to zaczelabym sie zapewne klocic z ksiedzem a wiadomo ze ja bym nie wygrala bo ksiadz moze np powiedziec cos specjalnie na glos.
ale wydaje mi sie ze warto zglosic to do proboszcza.
Stary 2008-03-22, 17:59   #156
***luna
Zakorzenienie

Mimo to uważam,że warto zgłosić, wiesz w którym onfesjonale spowiadał, w jakich godzinach- a to już coś.
I dzięki Tobie może ktoś się dowie o tych wybrykach i utemperuje tego typu zachowanie.
Ja bym zgłosiła- jak nie osobiście to napisałabym list.
Ty pewnie pójdziesz do spowiedzi, ale wyobraź sobie,że ktoś się u niego spowiada, bo się nawraca i to jest jego pierwsza spowiedź od kilku lat- to dopiero szok i masakra. I dlatego bym zgłosiła, by ktoś inny nie musiał słuchać takich tekstów.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 18:00   #157
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Od księdza usłyszeć takie teksty??? Przecież to się w głowie nie mieści. Odeszłabym od razu od konfesjonału, nie dałabym się obrażać. Jakim prawem. Przecież ksiądz powinien być osobą, która wysłucha, pomoże, ewentualnie doradzi, ale w sposób taktowny, reprezentując przy tym wartości religijne itp.
Po takim potraktowaniu nie wiem czy odważyłabym sie po raz kolejny pójść do spowiedzi.
olenkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-22, 18:04   #158
eloteteie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klariska Pokaż wiadomość
Nie wiem czy nie moze odmowic, ale na pewno nie powinien sie tak zachowywac.
katka_19 zglos sprawe do proboszcza.
Wydaje mi się, że rozgrzeszenia można odmówić tylko w przypadku ciężkich grzechów, na pewno nie w sytuacji gdy ktoś spowiada się z tego, że czasem kłóci się z bliskimi...
eloteteie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 18:07   #159
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

Powinnaś to zgłosić, kto wie, czy innych też tak nie traktuje? A potem się dziwią, że coraz mniej ludzi chce się spowiadac....
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 18:09   #160
katka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eloteteie Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że rozgrzeszenia można odmówić tylko w przypadku ciężkich grzechów, na pewno nie w sytuacji gdy ktoś spowiada się z tego, że czasem kłóci się z bliskimi...
Właśnie, zawsze też tak myślałam.
Uwierzcie mi dziewczyny, że z pewnością odeszłabym od konfesjonału, gdybym nie zdawała sobie sprawy, że był to mój ostatni dzwonek na spowiedź, gdyż wcześniej było to niemożliwe.
I jeszcze ten szantaż...dam Ci rozgrzeszenie jak zostawisz tego CYMBAŁA!!!

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 18:11   #161
śnieżka_
Zakorzenienie

szok ale po chwili to śmiech z takiego dziadka chyba za długo w tym konfesjonale siedział wlasnie miedzy innymi dlatego nie chodzę do 'starszych' księży nigdy nie wiadomo czego się można spodziewać
śnieżka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-22, 18:17   #162
kamyczek89
Zadomowienie

Dot.: Byłam u spowiedzi...jest mi głupio...

jestem zszokowana.... wiesz...
nie bierz tego do siebie, co ksiądz nawymyślał.debilom i chorym na umyśle niby się wybacza za postępowanie może ten ksiądz był już w starszym wieku a to różnie wtedy bywa z psychiką. ja bym grzecznie poczekała do końca spowiedzi i udała się za nim do zakrystii i tam zrobiła borutę... spytałabym się innych księży czy ten oto posłaniec Boży ma prawo się tak wypowiadać o ludziach.

inni NORMALNI księża nie zdają sobie chyba do końca sprawy, że koledzy po "fachu" potrafią tak zgrabnie odpychać wiernych od konfesjonału...

Edytowane przez kamyczek89
Czas edycji: 2008-03-22 o 18:21 Powód: zła kolejność zdań:)
kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 20:36   #163
kennademerkedo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Prywatna Pokaż wiadomość
niepochawalam spowiedzi mimo, że jestem wierząca. Mało tego ja parę rzeczy nawet nie uważam za grzech a mimo to, mówię o tym (bo niby wiem, że według kościoła jest to grzech). Staram się dostosować do panujących standardów i traktuję to urzędowo. I jesli jest prawdą, że spowiadanie się z grzechu który i tak bedzie sie popełniać dalej nie porwadzi do rozgrzeszenia, to by znaczyło, że 90% ludzi nie ma rozgrzeszenia i spowiedź jest nie ważna. A u nas ksiądz siedzi sobie w konfensjonale a spowiednicy są jak na dłoni. Przy konfensjonałach są ławki i ludzie siedzą tuż, tuż.
ja nie rozumiem po co sie w ogole spowiadasz? Skoro to i tak nie ma znaczenia... zeby odbebnic? kolejny pusty rytual?
ne jestem katoliczka, zeby nie bylo niedomowien
Stary 2008-03-22, 21:04   #164
kennademerkedo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Bo można nieustannie trwać w tym grzechu a pozatym grzech grzechowi nie równy: zabójstwo a kłamstwo? To grzech i to grzech a jaka kolosalna różnica. Jednego już nie odwrócisz a drugie można jeszcze naprawić.
slyszalam, ze skoro jest sie rozgrzeszonym po spowiedzi, to ten grzech jest wymazany...slowem- nie trwasz w nim nieustannie, tylko za kazdym razem popelniasz na nowo.
wiem, kazuistyka;p coz poradze, tak juz mam

Cytat:
Po pierwsze zapewne nie dałaś 1 złotówki na tę świątynię więc co Cie boli? Od państwa też nie będzie dofinansowania. Jak ktoś chce dać na tacę to niech daje a jak nie to nie ale nie przejmuj się tym tak i nie staraj się uszczęśliwić ludzi na siłę.
A co do bogactwa to nigdzie nie jest napisane że bogactwo jest złe tylko to co wiąże się z bogactwem: pycha, wywyższanie się, skąpstwo, niezauważanie bliźniego który faktycznie jest w potrzebie itd.
Człowiek bogaty który umie sie dzielić z innymi tym co ma (i nie chodzi o rozdanie całego swojego majątku ale o wspomaganie bliźniego, brata - zwał jak zwał) nie popełnia grzechu!
tutaj jednak radzilabym powsciagnac swiete oburzenie i zapoznac sie z danymi, ile budzet naszego "swieckiego" panstwa przeznacza na rozmaite obiekty kultu tudziez osoby z kultem zwiazane

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2008-03-22 o 21:39 Powód: Poprawienie cytatów
kennademerkedo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-23, 00:11   #165
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

ja jestem katoliczka,ale sa pewne rzeczy ktore sprawiaja ze moja wiara jest zachwiana, to o czym wspominałyscie.
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-05, 18:15   #166
melisanka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
oto co znalazłam :
ale wyczytałam tez ze na zachodzie nagina się te przepisy i dlatego w kościele katolickim czasem występuje tam spowiedź powszechna
a i dodam jeszcze ze w protestantyźmie obowiązuję TYLKO spowiedź powszechna, nie uznawana jest spowiedź uszna,
przyznam ze niewiedziałam ze w KK jest wogle możliwa spowiedź powszechna
Dokladnie , meza mam evangelika, u nich jest tylko powszechna a dwa - tydzien temu bylismy na komunii chrzesniaka mojego tz, oni sa katolikami, i NIE MA spowiedzi w konfesjonale do ksiedza, byli w szoku jak powiedzialam, ze nasz kosciol katolicki w Polsce to praktykuje...
Z reszta z opowiadan pradziadka wiem, ze i w Polsce kiedys spowiedzi do ucha nie bylo, i kiedy ja wprowadzili, moj pradziadek sie odwrocil od kosciola...
melisanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-05, 19:05   #167
joaa12
Rozeznanie

Cytat:

Napisane przez Prywatna
.viki1988 dlatego niepochawalam spowiedzi mimo, że jestem wierząca. Mało tego ja parę rzeczy nawet nie uważam za grzech a mimo to, mówię o tym (bo niby wiem, że według kościoła jest to grzech). Staram się dostosować do panujących standardów i traktuję to urzędowo. I jesli jest prawdą, że spowiadanie się z grzechu który i tak bedzie sie popełniać dalej nie porwadzi do rozgrzeszenia, to by znaczyło (...)

No i dobrze robisz. Mi też nie wszystko się podoba ale wiem, ze to jest grzech i powinnam się z tego wyspowiadać. Myślę, ze Pan Bóg będzie to miał we własnych względach Nie mi o tym decydować.

Czegoś tutaj nie rozumie. MAm sie spowiadać z grzechu pomimo że nie uważam czegoś za grzech ? Be sensu. dlaczego ? dla samego sensu spowiadania żeby dotrzymać regółek ? A gdzie moja SZCZEROSC ?

Nie do końca, człowiek ma grzeszną naturę i będzie upadał ale od tego jest spowiedź aby otrzymać łaskę i siłę do walki z grzechami!! Gorzej jeśli nawet nie próbujesz walczyć - to znaczy, że Ci nie zależy.

Obawiam się, że nie otrzymasz rozgrzeszenia. Potrzebne jest postanowienie poprawy a jakie tu postanowienie skoro nadal będziesz trwać w tym samym grzechu....
A jakie jest postanowienie poprawy w sytuacji, kiedy ktoś nie uznaje czegoś za grzech a się z tego spowiada? Bez sensu.

To robienie tego samego co robi człowiek, który idzie do spowiedzio i nie mówi jakiegos grzechu i się z niego nie spowiada.
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-05, 19:59   #168
yaminishi
Zadomowienie

Skąd w ogóle takie przekonanie, ze to co kościół uznaje za grzech tak samo Bóg uznaje za grzech? Przecież chyba każdy wie w jakich okolicznościach w kościele pojawił się sakrament spowiedzi.
Myślę, że ludzie powinni zacząć korzystać z własnego umysłu a nie ślepo wierzyć w to co im narzuca ksiądz z ambony. Nie ma się co łudzić mamy XXI wiek, to już nie średniowiecze. Moim zdaniem kościół katolicki wymaga reformy w przeciwnym razie jego użyteczność stanie się iluzją.

Katka_19 współczuje ci tego poniżenia a z drugiej strony nie rozumiem jak po tym jak usłyszałeś pierwszy raz słowo SZMATA z ust tego pożal się Boże...księdza dalej obstawałaś przy tym by dokończyć spowiedź?
Stary 2008-04-05, 20:44   #169
TmargoT
Zakorzenienie

ostatni raz byłam u spowiedzi dawno temu.podawałm do chrztu dziecko brata.poszałam do kościoła i na spowiedź.
moja spowiedź wyglądała tak.
.....regółka-zgrzeszyłam myślą,mowa i uczynkiem .nikogo nie zabiłam,nie skrzywdziła fizycznie,za grzechy żałuję i postaram się poprawić.
nie powiedziałam szczegółowo ani jednego grzechu,ksiądz chyba miał dziwną minę,ale nie zważałam na to. dał mi rozgrzeszenie-dodam,że to nasz proboszcz i to wszystko,myśle,ze w większych miastach księża są bardziej liberalni i idą z duchem czasu.
spróbuj kiedyś tak zobaczysz co się stanie
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-05, 20:47   #170
yaminishi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
ostatni raz byłam u spowiedzi dawno temu.podawałm do chrztu dziecko brata.poszałam do kościoła i na spowiedź.
moja spowiedź wyglądała tak.
.....regółka-zgrzeszyłam myślą,mowa i uczynkiem .nikogo nie zabiłam,nie skrzywdziła fizycznie,za grzechy żałuję i postaram się poprawić.
nie powiedziałam szczegółowo ani jednego grzechu,ksiądz chyba miał dziwną minę,ale nie zważałam na to. dał mi rozgrzeszenie-dodam,że to nasz proboszcz i to wszystko,myśle,ze w większych miastach księża są bardziej liberalni i idą z duchem czasu.
spróbuj kiedyś tak zobaczysz co się stanie
Pomysłowe
Ale myślę, ze nie u każdego księdza by to przeszło
Stary 2008-04-05, 20:51   #171
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yaminishi Pokaż wiadomość
Pomysłowe
Ale myślę, ze nie u każdego księdza by to przeszło
warto spróbować.LEPIEJ ZAŁOWAĆ,ŻE SIĘ ZGRZESZYŁO,NIŻ ŻAŁOWAĆ,ŻE SIĘ NIE ZGRZESZYŁO
KTO PRÓBUJE,TEN JEDZIE
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-05, 21:16   #172
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
warto spróbować.LEPIEJ ZAŁOWAĆ,ŻE SIĘ ZGRZESZYŁO,NIŻ ŻAŁOWAĆ,ŻE SIĘ NIE ZGRZESZYŁO
KTO PRÓBUJE,TEN JEDZIE
rozbrajasz mnie
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-05, 22:27   #173
Mleczna Czekolada
Raczkowanie

GG do Mleczna Czekolada

Uważam, że należy wierzyć w Boga a nie w księdza. On tu bądź co bądź jest tylko pośrednikiem. Za swoje grzechy na pewno będzie rozliczony przed Bogiem.
My możemy się bądź co bądź za niego jedynie modlić (za księdza znaczy).

Jak podaje Pismo Święte i podania źródłowe w kościele katolickim zawsze była spowiedź przy konfesjonale, zawsze była to indywidualna i osobista sprawa między wierzącym a Bogiem.

Skoro ktoś uznaje spowiedź ogólną (powszechną) nie powinien mianować siebie wierzącym chrześcijaninem. Skoro chce chodzić do takiej spowiedzi, może popiera małżeństwa księży. Tylko wtedy to w ogóle byłoby już bez sensu.
W dodatku Jezus powiedział "zostaw wszystko i pójdź za mną"
Mleczna Czekolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-06, 10:01   #174
yaminishi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mleczna Czekolada Pokaż wiadomość
Jak podaje Pismo Święte i podania źródłowe w kościele katolickim zawsze była spowiedź przy konfesjonale, zawsze była to indywidualna i osobista sprawa między wierzącym a Bogiem.
Pierwsze słyszę.
Z tego co wiem początki pokuty były całkiem odmienne od spowiedzi jaką praktykujemy w naszych czasach. Dodatkowo kiedyś pokutowano tylko na wypadek grzechów ciężkich.
Stary 2008-04-06, 11:01   #175
pzs1
Zadomowienie

GG do pzs1

Ja uważam, że powinna być spowiedź powszechna. Z jakiej racji mam spowiadać się komuś kto tak na dobrą sprawę nie ma pojęcia o życiu. Wydaje mi się, że kościół powinien kierować się Pismem Świętym a nie ustanowionymi przez siebie prawami.

Ja wolę wyspowiadać się bezpośrednio przed Bogiem i jemu wyznać grzechy, które i tak sam widzi niż zdać się na widzimisię jakiegoś księdza. Moja mama np. nie dostała rozgrzeszenia bo jest po rozwodzie, pewnie lepiej było dawać się tłuc dzień w dzień i być cierpiętnicą, ale wtedy przynajmniej dostałaby rozgrzeszenie
Stary 2008-04-06, 18:03   #176
kennademerkedo
Raczkowanie

@mleczna czekolada
witam w najnowszej edycji programu "mowia wieki"...
Początkowo pokuta i związane z nią wyznanie grzechów było publiczne i jednorazowe. Wiele lat pokutowano w pierwotnym Kościele i najczęściej odpuszczenie grzechów uzyskiwano pod koniec życia, zas przez czas trwania pokuty grzesznik byl wykluczony z Kosciola. Wiele osób decydowało się, z tego wlasnie wzgledu, na spowiedz i pokute tuż przed śmiercią. Dopiero praktyki mnichów celtyckich (irlandzkich), którzy nie stawiali przeszkód w wielokrotnym i indywidualnym przystępowaniu do sakramentu pojednania i uzyskiwania pokuty według specjalnie opracowanych ksiąg zawierających rodzaje pokuty za konkretne przewinienia (penitencjarze) spowodowała upowszechnienie się tych praktyk na kontynencie europejskim około VI w. Ostateczny kształt sakrament spowiedzi przybrał po soborze laterańskim z 1215 roku, kiedy to zadekretowano, aby każdy wierny spowiadał się przynajmniej raz w roku u swojego plebana i w okresie wielkanocnym przyjmował komunię. Ostatnim etapem ewolucji sakramentu pokuty były zarządzenia Soboru Trydenckiego- ostatecznie ugruntowano wowczas tzw. 3 czesci pokuty. Przypomne, ze to juz XVI wiek.
Konfesjonał, spowiedź uszna i kapłani w roli pośredników pochodzą ze starożytnego Babilonu. Tam zastosowano po raz pierwszy konfesjonał, aby utrzymać pełną kontrolę nad obywatelami.
Stanowisko biblijne: choc Jezus wielokrotnie wypowiadał się na temat grzechu i nawrócenia, nigdy nie wspomniał o sakramencie spowiedzi usznej.
Pozdrawiam

Edytowane przez kennademerkedo
Czas edycji: 2008-04-06 o 18:40
kennademerkedo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-06, 18:20   #177
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yaminishi Pokaż wiadomość
Skąd w ogóle takie przekonanie, ze to co kościół uznaje za grzech tak samo Bóg uznaje za grzech?
Myślę, że ludzie powinni zacząć korzystać z własnego umysłu a nie ślepo wierzyć w to co im narzuca ksiądz z ambony. Nie ma się co łudzić mamy XXI wiek, to już nie średniowiecze. Moim zdaniem kościół katolicki wymaga reformy w przeciwnym razie jego użyteczność stanie się iluzją.
dobre slowa. dlatego ja przestalam chodzic do spowiedzi i do kosciola. mam tego dosc, ze kosciol chce miec glos w wielu decydujacych dla naszego panstwa sprawach! niech sie zajmie tym, czym powinien - nawracaniem ludzi, pomaganiem biednym itd.
poza tym nie uwazam, ze mam sie spowiadac ze swoich "grzechow" przed facetem w sukience - dla mnie to nadal facet, w dodatku taki, ktory nie ma pojecia, jak wyglada zycie "normalnych" ludzi.

wierze w Boga, nie w kosciol, ktory jest dla mnie tylko instytucja.

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-06, 20:51   #178
Sweetheart86
Zakorzenienie

Ja do spowiedzi chodzę tylko kiedy muszę... . Nigdy nie spowiadam się z jakichś intymnych spraw typu współżycie bez ślubu czy coś takiego... Bo uważam, że to są moje sprawy, a nie księdza.

Sweetheart86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-06, 23:16   #179
Mleczna Czekolada
Raczkowanie

GG do Mleczna Czekolada

Chciałam napisać do tych którzy są za spowiedzią powszechna i twierdzą że takowa kiedyś była czyli (wszyscy siedzą, ksiądz czyta grzechy i się w myśli przyznajesz lub nie). Otóż mówię wszem i wobec (źródła sprawdzone od teologa) że spowiedź powszechna kiedyś (jak tak sie upieracie) polegała na tym, że człowiek występował na środek pośród wspólnoty w której był i gadał przed wszystkimi swoje grzechy.
Ja wolę pójść do spowiedzi na ucho jak ją nazywacie, niż ogłaszać wszem i wobec swoje grzechy.
Dla niewiedzących jeśli był ktoś kto popełnił grzech ciężki to nie był wpuszczany do środka Kościoła, stał przed z tabliczka na której napisano grzech, lub musiał nosić odznaczające się rzeczy.
Zwolenniczki zamierzchłych czasów i tamtej spowiedzi, radzę się zastanowić.
Mleczna Czekolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-07, 06:52   #180
anka_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mleczna Czekolada Pokaż wiadomość
Chciałam napisać do tych którzy są za spowiedzią powszechna i twierdzą że takowa kiedyś była czyli (wszyscy siedzą, ksiądz czyta grzechy i się w myśli przyznajesz lub nie). Otóż mówię wszem i wobec (źródła sprawdzone od teologa) że spowiedź powszechna kiedyś (jak tak sie upieracie) polegała na tym, że człowiek występował na środek pośród wspólnoty w której był i gadał przed wszystkimi swoje grzechy.
Ja wolę pójść do spowiedzi na ucho jak ją nazywacie, niż ogłaszać wszem i wobec swoje grzechy.
Dla niewiedzących jeśli był ktoś kto popełnił grzech ciężki to nie był wpuszczany do środka Kościoła, stał przed z tabliczka na której napisano grzech, lub musiał nosić odznaczające się rzeczy.
Zwolenniczki zamierzchłych czasów i tamtej spowiedzi, radzę się zastanowić.

jak dobrze być nie wierzącą
poza "wspólnotą"

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości