Adopcja - wątek zbiorczy - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-11, 09:44   #151
ukrycior
Zakorzenienie

Dot.: Adopcja - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez milajo Pokaż wiadomość
Przeczytałam cały wątek, oczywiście poryczałam się jak bbr. BUdujące jest to że są jeszcze na ziemi ludzie tacy jak Ty Ukryciorku. Będę się modlić za Ciebie i za Marysię. Pierwsze dziecko urodziłam mając 18 lat - łatwo nie było, klasa maturalna. Tym gorzej że ojciec dziecka niestety nie stanal na wysokości zadania - więcej było przez niego problemów niż pozytku. Teraz jestem w ciąży z ukochanym człowiekiem który pokochał mnie i mojego synka - a teraz bedzie nas jeszcze więcej do kochania. Zyczę wszystkiego dobrego i pozdrawiam gorąco, będe do Was zaglądac i trzymać kciuki.
Dziękuję. Wszystkiego najlepszego dla Was!

A mi się dzisiaj śniło, że byłam w ciąży...
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-14, 10:54   #152
Malla
Nie depcze krokusów

Ukryciorku, ode mnie też dostaniesz gratulacje!
Stary 2008-07-14, 13:13   #153
gosiala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Dziękuję. Wszystkiego najlepszego dla Was!
A mi się dzisiaj śniło, że byłam w ciąży...
A tak mniej więcej w ktorym miesiącu? Ciekawe , czy by się zgodziło z okresem oczekiwania na Waszą dzidzie....
Stary 2008-07-14, 14:36   #154
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ukryciorku, ode mnie też dostaniesz gratulacje!

Cytat:
Napisane przez gosiala Pokaż wiadomość
A tak mniej więcej w ktorym miesiącu? Ciekawe , czy by się zgodziło z okresem oczekiwania na Waszą dzidzie....
Oj z takim wielkim brzucholcem. Myślę sobie czasem, że mojej dzidzi to chyba jeszcze w planach nie ma...
Stary 2008-07-14, 18:37   #155
gosiala
Zadomowienie

Oooo , to chyba niedługo Twoja dzidzia do Ciebie zawita! Trzeba wierzyć w sny...
Stary 2008-07-17, 20:32   #156
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

Ukryciorku, napiszę w skrócie. Stracilam trzy ciąże, przeszłam przez leczenie, kliniki, nadzieję i żal. W styczniu 2007 r zgłosilismy sie do Ośrodka Adopcyjnego. Dostaliśmy kwalifikację. Mnie omineło składanie tych "przykrych" dokumentów, mysle, ze z racji mojego zawodu. Jetsm nauczycielką. Czekamy na nasze malenstwo,a wskazania mamy identyczne, jak Twoje. Dla nas byla to naturalna decyzja, o dziwo wynikajaca bardziej od mojego męża. Rozumiem Twoje uczucie, że ta myśl, że prędzej czy później będziesz mamą dodaje skrzyydel.
Ja nie ukrywam tego faktu. Mówię w rodzinie, w pracy, wśród znajomych. Wszyscy bardzo nam kibicuja, a teściowa powiedziała, ze juz sie nie może doczekać, kidy bedzie bawila. Teraz bawi córki szwagierki.
Może zabrzmi to absurdalnie, ale ja juz kocham to moje dziecko, choć nie znam jeszcze jego płci ani wieku. Nawet nie wiem, czy juz jest poczete. Musze uzbroić sie w cierpliwośc, bo mogę czekać jeszcze nawet z 1,5 roku. U nas czas oczekiwania to ok 3 lat. Najważniejsze, że ono BĘDZIE!!!
Dziekuje.
pimach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 06:08   #157
Malla
Nie depcze krokusów

Nie rozumiem tego. Rodzina zakwalifikowana, dzieci nie brakuje, a tu tyle trzeba czekać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 06:17   #158
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

Malla, brakuje dzieci z uregulowaną sytuacja prawną. Jest dużo dzieci, którym rodzice uniemozliwiaja adopcję swoja bezmyslnościa, głupotą, czy lenistwem. Sama nie wiem. Becikowe też robi swoje, bo dla niektórych to niebagatelna kwota. No i rośnie ilość pra, które nie mogą mieć dzieci i decydują sie adopcje. Wzrasta też mimo wszystko swiadomość społeczna i rośnie ilość par, które mimo posiadania własnego potomstwa decydują się na danie szczęśliwego domu komuś, ktoo został go na starcie pozbawiony.
Stary 2008-07-18, 13:07   #159
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pimach Pokaż wiadomość
Ukryciorku, napiszę w skrócie. Stracilam trzy ciąże, przeszłam przez leczenie, kliniki, nadzieję i żal. W styczniu 2007 r zgłosilismy sie do Ośrodka Adopcyjnego. Dostaliśmy kwalifikację. Mnie omineło składanie tych "przykrych" dokumentów, mysle, ze z racji mojego zawodu. Jetsm nauczycielką. Czekamy na nasze malenstwo,a wskazania mamy identyczne, jak Twoje. Dla nas byla to naturalna decyzja, o dziwo wynikajaca bardziej od mojego męża. Rozumiem Twoje uczucie, że ta myśl, że prędzej czy później będziesz mamą dodaje skrzyydel.
Ja nie ukrywam tego faktu. Mówię w rodzinie, w pracy, wśród znajomych. Wszyscy bardzo nam kibicuja, a teściowa powiedziała, ze juz sie nie może doczekać, kidy bedzie bawila. Teraz bawi córki szwagierki.
Może zabrzmi to absurdalnie, ale ja juz kocham to moje dziecko, choć nie znam jeszcze jego płci ani wieku. Nawet nie wiem, czy juz jest poczete. Musze uzbroić sie w cierpliwośc, bo mogę czekać jeszcze nawet z 1,5 roku. U nas czas oczekiwania to ok 3 lat. Najważniejsze, że ono BĘDZIE!!!
Dziekuje.
W zasadzie mogłabym się podpisać pod Twoim postem Kochana. Po prostu myślę dokładnie tak samo. Wiem, że czeka nas jeszcze długie oczekiwanie, ale warto, bo ja moje dziecko kocham, zaprząta cały czas moją głowę i serce. I nawet jakby miały minąć jeszcze 3-4 lata to wiem, że BĘDZIE. No po prostu wiem, że inne rodziny zakwalifikowane czują dokładnie to samo.
Stary 2008-07-18, 18:22   #160
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

Ukrcior, wiem, że są możliwości "przyspieszenia" tej kwestii, ale ja tego nie chce. Oburza mnie to. Wierzę w to, że ten Krasnoludek, który trafi do mojego domu po prostu jest mi pisany. I nawet jeżeli jakimś cudem zajdę w ciążę i urodzę dziecko, to nie zmienia to naszej decyzji dot adopcji.
Bardzo dobrze i ciepło wspominam całą procedurę. Chyba nigdy nie usłyszałam tylu ciepłych słów od mojego męża i bardzo nas to zbliżyło do siebie.
A czy Ty też masz co jakiś czas dzwonić i przypominać się? Wiesz mniej więcej jak długo będziesz czekała?
Stary 2008-07-18, 19:23   #161
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Po pierwsze gratuluję kolejnej czekającej

Po drugie: Łapówki? W czymś takim? To jest straszne. Świat schodzi na psy...
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-22, 22:04   #162
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

dziewczyny trzymam kciuki za Was i maluchy, które gdzieś tam na Was czekają

pozaglądam tu sobie czasem, żeby nabrać sobie pozytywnej energii
Stary 2008-07-30, 06:25   #163
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

Jestem teraz z wizyta u mojej mamy, wlasciwie dzis ja koncze, ale nie o tym. Chcialam napisac, ze szlam sobi etakostatnio i zastanawialam sie, jak to bedzie, kiedy juz ten maly-wielki czlowiek pojawi sie w naszym zyciu? Czy bede z nim odwiedzala mame? Co bedziemy z nim tu robily? Jak bedziemy sobie razem spali? I takie tam. Mowie Wam, tak sie rozmarzylam, ze az trudno mi bylo wrocic do rzeczywistosci.
Pozdrawiam.
Stary 2008-07-30, 11:42   #164
Malla
Nie depcze krokusów

Stary 2008-07-31, 09:49   #165
motylek1007
Zakorzenienie

cudowne jest to ze takie jestescie kobiety myslalam o tym kiedys, ale moj TZ nie jest za bardzo za takim pomysłem...coz moze jak jedno bedziemy mieli swoje to kiedys moze....

trzymam za was kciuki zeby czas oczekiwania szybko przeleciał

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 18:29   #166
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

motylek1007, dla większości męższczyzn to trudny temat, często odbierają to jako własną porażkę, że nie udało im się "mieć własnego" dziecka.
Ja miałam to szczęście, że były szef mojego męża adoptował chłopca z Rosji, na bieżąco więc obserwował jego radość, szczęście i wreszcie dumę z syna. I tak właściwie to moj mąż był motorem rozpoczęcia procedury adopcyjnej.
Mam koleżankę, której mąż nie był przekonany, ale rozmowy z psychologiem i pedagogiem pomogły im obojgu dojść do kompromisu.
Mam nadziję, że wkrótce zmieni się Twój podpis.
Stary 2008-07-31, 18:32   #167
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadziję, że wkrótce zmieni się Twój podpis.
nie traktuj tego poważnie, napisalam to z sarkazmem bo tak kiedys głupio palnął tz i mu to wypominam jak mnie cos najdzie

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-01, 14:32   #168
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

A to co innego. Nie zwróciłam uwagi na ikonkę. Przepraszam.
Stary 2008-08-01, 15:13   #169
Malla
Nie depcze krokusów

Słuchajcie dziewczyny, to strasznie niesprawiedliwe, że niektórzy rozmnażają się jak króliki, a inni nie mogą mieć chociażby jednego naturalnego potomka, a na adopcję muszą tyle czekać... Dzisiaj się dowiedziałam, że moja puszczalska bratowa po raz czwarty w ciągu 9 lat jest w ciąży, po raz drugi z kimś innym niż jej mąż. Trzecie dziecko mój brat uznał bez testów ojcostwa, ale on nie jest ojcem, bo pracuje od jakiegoś czasu za granicą (ona wtedy pracowała w Niemczech, nie przywiozła w ogóle kasy tylko brzuch, a dziecko przypomina Hindusa). Utrzymują się z 1 pensji, bo ona nie chce pracować, tylko wiecznie zajmuje się małym dzieckiem (fajna wymówka...). Mój brat jest w wielkiej depresji (przed ślubem była aniołkiem, potem jej odbiło, pozaciągała długi, nie chciała pracować, wiecznie była w ciąży albo tuż po porodzie...), nie utrzymuje z nami kontaktu, jest chudy jak kościotrup i z zaniedbania choruje na nerki, nic nie robi dniami i nocami tylko pracuje, dorabia jak może, a i tak ma za mało kasy na utrzymanie, nie stać go na czwarte (i pewnie nie ostatnie) dziecko. Podobno się rozwiedli, ale żeby dostać mieszkanie w Anglii z opieki społecznej, wzięli ślub ponownie (niczego nie wiemy na pewno, nawet tego!). Jak już ona chce się puszczać, to niech przynajmniej się zabezpiecza, gumki są tanie... Jestem strasznie wkurzona!!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-01, 16:38   #170
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Słuchajcie dziewczyny, to strasznie niesprawiedliwe, że niektórzy rozmnażają się jak króliki, a inni nie mogą mieć chociażby jednego naturalnego potomka, a na adopcję muszą tyle czekać... Dzisiaj się dowiedziałam, że moja puszczalska bratowa po raz czwarty w ciągu 9 lat jest w ciąży, po raz drugi z kimś innym niż jej mąż. Trzecie dziecko mój brat uznał bez testów ojcostwa, ale on nie jest ojcem, bo pracuje od jakiegoś czasu za granicą (ona wtedy pracowała w Niemczech, nie przywiozła w ogóle kasy tylko brzuch, a dziecko przypomina Hindusa). Utrzymują się z 1 pensji, bo ona nie chce pracować, tylko wiecznie zajmuje się małym dzieckiem (fajna wymówka...). Mój brat jest w wielkiej depresji (przed ślubem była aniołkiem, potem jej odbiło, pozaciągała długi, nie chciała pracować, wiecznie była w ciąży albo tuż po porodzie...), nie utrzymuje z nami kontaktu, jest chudy jak kościotrup i z zaniedbania choruje na nerki, nic nie robi dniami i nocami tylko pracuje, dorabia jak może, a i tak ma za mało kasy na utrzymanie, nie stać go na czwarte (i pewnie nie ostatnie) dziecko. Podobno się rozwiedli, ale żeby dostać mieszkanie w Anglii z opieki społecznej, wzięli ślub ponownie (niczego nie wiemy na pewno, nawet tego!). Jak już ona chce się puszczać, to niech przynajmniej się zabezpiecza, gumki są tanie... Jestem strasznie wkurzona!!!

Malla, jak wiemy życie niestety nie jest sprawiedliwe

nie wiem jak jest z opcją dzieci zrodzonych w małżeństwie, w sensie czy Twój brat może go nie uznać, czy też z automatu przypiszą mu ojcostwo, bo jak mężem jest, to i ojcem cieżko też pewnie byłoby mu nie łożyć na to dziecko, no bo niby jak kiedy przez pół roku ono jest karmione piersią skomplikowana sytacja, ale póki ona jest w ciąży jest czas, żeby posprawdzać stronę prawną zagadnienia, ostatnio był artykuł w Wyborczej chyba i tam była mowa o stowarzyszeniu oszukanych ojców, którzy wcale nie byli biologicznymi ojcami "swoich" dzieci poszukaj może coś dla brata znajdziesz, o ile on wogóle myśli w tym kierunku.

A dla Ciebie uścisk i pamiętaj - świat jest sprawiedliwy

Edytowane przez lewaloff
Czas edycji: 2008-08-01 o 16:39 Powód: wstrętne literówy
lewaloff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-01, 16:53   #171
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

Malla, nawet nie tak dawno zastanawiałam się nad skomplikowanymi relacjami pomiędzy rodzeństwem. Ja też mam nienajlesze kontakty z moim bratem, też jest w Anglii. Na tym podobieństwa się kończą. Miał 35 lat, kiedy ożenił się z rok starszą panią anestezjolog i do strzalu zaszła w ciążę i urodziła zdrową córke.
Ja chcę wierzyć, że w życiu prędzej czy później za wszystko sie płaci. Inaczej zwariowałabym w swoim zawodzie i w swoje sytuacji.
Stary 2008-08-01, 16:58   #172
Malla
Nie depcze krokusów

Nie znam nawet jego obecnego numeru telefonu, zmienia z każdą tańszą promocją :/ Mój kuzyn i 2 wujkowie też są w UK, stąd mamy czasem jakieś informacje... Najlepszym wyjściem byłoby oddanie dziecka, ale to już ich decyzja - jak wiecie, poważna. On jest strasznie skryty, nie zawsze był taki, dopiero gdy zaczęło się psuć między nimi... Ma dopiero 30 lat.
Stary 2008-08-01, 20:17   #173
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
A to co innego. Nie zwróciłam uwagi na ikonkę. Przepraszam.
nic sie nie stalo, przeciez mnie nie znasz a ja tak sobie ironicznie mam taki podpis

[*] 11.09.2012
Stary 2008-09-05, 09:58   #174
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, co się nowego u was dzieje, że nic się nie odzywacie?

Ukryciorku, są jakieś ruchy na linii frontu?
Stary 2008-09-11, 18:20   #175
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

U mnie nic. Nawet wzoraj dzwonilam do ośrodka, żeby potwierdzić naszą gotowość do przyjęcia dziecka i pani mi powiedziała, że obawia się, iż możemy się w trzech latach czekania nie zmieścić... Podłamałam się, liczyłam, iż końcem przyszłego roku zostanę mamą...
Ale chociaz szczegółowo dowiedziałam się, jak to przebiega.
A co u Was?
Stary 2008-09-11, 23:27   #176
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Kurczę, to smutne, że tyle trzeba czekać. A wy chcecie dziecko malutkie, od razu po porodzie, czy czekacie też na większe? I jaka jest szansa zostania rodzicem, jeżeli napisze się w podaniu, że pragnie się dziecka nawet 6-7 letniego? Czy to zwiększa szansę na dziecko szybciej, czy nie?
Stary 2008-09-24, 19:07   #177
kees26
Rozeznanie

Ukrycoirku, Pimach - jesteście wspaniałymi, ciepłymi i mądrymi kobietami.
Serce człowiekowi rośnie, kiedy widzi, że maleństwa z bidula mają szansę trafić do tak fantastycznych rodzin jak Wasze.
Życzę, aby w Waszych domach jak najszybciej pojawiły się dzieciątka.

2 lata temu pisałam pracę licencjacką o stusunku społeczeństwa do adopcji.
Opracowałam ankietę, z której później wynikało, że nasze społeczeństwo w przeważającej większości zdecydowanie opowiada się za adopcją, ponad 70% osób stwierdziło, że sami adopotowaliby dziecko, gdyby nie mieli szansy na biologiczne. Naprawdę ucieszyły mnie wyniki ankiety, bo myślałam, że cały czas żyjemy w ciemnogrodzie.
kees26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-29, 06:36   #178
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

kees26, to pocieszające. Szczerz mówiąc moim zdaniem wszyscy saniby za, ale...
Jak juz przychodzi co do czego, to pojawiaja się głosy typu:
-A nie wiesz, z jakiej rodziny ono pochodzi?
-Nie wiesz, co matka w ciazy robila?
-A nie wiesz, jakie ma geny. A geny to sa geny i dziecko może byc niewdzięczne!!

Ja jestem zdecydowana i czekam. Choć pani w osrodku powiedziała mi ostatnio, że jeszcze moge troche poczekac i może sie okazać,że nie zamkniemy się w 3 latach..
Stary 2008-10-03, 19:20   #179
paula78
Zakorzenienie

Ukrycior -gratulacje i czekam z butelka rumu na kolejne gratulacje :-D

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-18, 12:19   #180
ukrycior
Zakorzenienie

Hej dziewczyny. Jak tam sprawy adopcyjne? U nas wielka ciiiiisza. Może w mojej obecnej sytuacji zawodowej to i lepiej, ale... pustka jest ciężka do zniesienia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości