Hospitalizacja, leczenie w przypadku ED - info, doświadczenia. - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-04, 07:59   #151
Lavendel
Raczkowanie

Dot.: Hospitalizacja, leczenie w przypadku ED - info, doświadczenia.

Cytat:
Napisane przez SorbetMalinowy Pokaż wiadomość
Dziewczyny orientujecie się jak wygląda hospitalizacja w województwie podlaskim? szczególnie chodzi mi o Białystok i okolice.
Ja byłam hospitalizowana w szpitalu w Choroszczy na oddziale zamkniętym, ale pamiętam z dawnych czasów, że dziewczyny trzymali nawet w DSK w Białymstoku na normalnym oddziale, z tym, że nie miały skończonych 18 lat.

T.
Lavendel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-04, 16:34   #152
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavendel Pokaż wiadomość
Ja byłam hospitalizowana w szpitalu w Choroszczy na oddziale zamkniętym, ale pamiętam z dawnych czasów, że dziewczyny trzymali nawet w DSK w Białymstoku na normalnym oddziale, z tym, że nie miały skończonych 18 lat.
A mogłabyś powiedzieć coś więcej na temat leczenia? Jak długo ono trwa?
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 06:16   #153
Lavendel
Raczkowanie

To wszystko zależy od twojej wagi i ile musisz przytyć. Ja nie musiałam tyć, bo wagę miałam w normie, ale moim problemem była bulimia.
O ile twoja waga nie zagraża życiu radziłabym ci się udać na Oddział Psychoterapii (o ile jesteś dorosła), bo na innych oddziałach o terapii jako takiej możesz zapomnieć... a tam masz codziennie zajęcia od poniedziałku do piątku, weekendy masz wolne i po pewnym czasie możesz jeździć na przepustki (chyba musi minąć coś około miesiąca), ale możesz także wychodzić na terenie szpitala na spacery. Jeżeli twoja waga jest zbyt niska to najpierw pewnie wsadzą cię na jeden z oddziałów zamkiętych (ale tam jest ciężko... nie ma oddzielnego oddziału dla osób z ED, tylko wszystko wymieszane, od depresji po schizofrenię... przynajmniej z tego co ja pamiętam), podtuczą cię, będą dawać ci leki i potem będziesz mogła starać się o przeniesienie na oddział otwarty, gdzie też nie ma zbytnio terapii, są leki, ale już ich mniejsza ilość i możesz sobie właśnie też spacerować, a ludzie są już o wiele bardziej bezpieczni, tzn. głównie są tam depresje i nerwice .

Ja na twoim miejscu starałabym się właśnie o Oddział Psychoterapii, z tego co wiem to było tam kilka osób z ED, bo nawet są na korytarzu wywieszone ich prace. Tam mogą ci naprawdę pomóc, są tam głównie osoby z depresją/nerwicą, niekiedy z uzależnieniami. Ja pamiętam tam b. sympatycznych ludzi, ciekawe zajęcia (jak muzykoterapia, terapia grupowa, indywidualna, itd....), no i możesz tam mieć telefon, nawet wziąć laptopa, nikt ci tego nie zabierze jak na oddziale zamkniętym. Ten oddział też jest w Choroszczy, w jednym z oddzielnych budynków (na górze jest psychoterapia dla alkoholiczek). Terapeutki są miłe, no, gorzej z jedną pielęgniarką, ale nie wiem czy tam jeszcze pracuje, bo taka trochę starsza była Terapia trwa tam 3 miesiące.

T.
Stary 2011-11-06, 14:26   #154
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Mam 17 lat, więc ten Oddział odpada, ale dzięki wielkie za taką dokładny opis Bmi mam za niskie, więc trafiłabym na dział zamknięty czego trochę się obawiam, skoro jest tam takie przemieszanie. Orientujesz się może jeszcze jak jest w DSK? Wszystkie terapie trwają aż 3 miesiące? Nie mogę porzucić szkoły na tak długi okres czasu, myślałam o tym, żeby udać się dopiero na ferie zimowe, wtedy nie straciłabym tak dużo zajęć.
Stary 2011-11-06, 15:51   #155
Ilta
Zadomowienie

http://www.rynekmedyczny.pl/Oddzia%C...,FMOPLZVDHLN,1
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 05:30   #156
Lavendel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SorbetMalinowy Pokaż wiadomość
Mam 17 lat, więc ten Oddział odpada, ale dzięki wielkie za taką dokładny opis Bmi mam za niskie, więc trafiłabym na dział zamknięty czego trochę się obawiam, skoro jest tam takie przemieszanie. Orientujesz się może jeszcze jak jest w DSK? Wszystkie terapie trwają aż 3 miesiące? Nie mogę porzucić szkoły na tak długi okres czasu, myślałam o tym, żeby udać się dopiero na ferie zimowe, wtedy nie straciłabym tak dużo zajęć.

Szczerze mówiąc, jeżeli chodzi o zdrowie i życie szkoła ma się nic do tego... zawsze można nadrobić. Ja gdy byłam w twoim wieku i także miałam o wiele za niskie bmi nie myślałam o takich przyziemnych sprawach jak edukacja, itd. wolalam poświęcić rok, żeby żyć, być zdrowszą, silniejszą i wystartować z innymi równo, dając sobie szansę na lepsze oceny, itd.

Co do DSK. Szczerze, jak tam byłam po próbie S, to leżałam na normalnym oddziale, nie żadnym psychiatrycznym. Były tam 3 dziewczyny chore na anoreksję i wypuszczali je bez żadnej terapii ani niczego wtedy gdy osiągnęły prawidłową wagę. A tuczenie raczej jest bez sensu, bo wrócisz do domu i znowu będzie to samo....

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej lub po prostu popisać to napisz do mnie na PW, dam ci swój numer gg

T.
Stary 2011-11-07, 07:09   #157
Ilta
Zadomowienie

Na oddziałach psychiatrycznych dla osób niepełnoletnich jest kontynuowana nauka szkolna - przychodzą nauczyciele z zewnątrz, prowadzą tok indywidualny. Tak samo jest na oddziale dziennym - idzie się na dzień tam na terapię i naukę indywidualną a potem wraca do domu.
Stary 2011-11-07, 07:19   #158
Lavendel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
Na oddziałach psychiatrycznych dla osób niepełnoletnich jest kontynuowana nauka szkolna - przychodzą nauczyciele z zewnątrz, prowadzą tok indywidualny. Tak samo jest na oddziale dziennym - idzie się na dzień tam na terapię i naukę indywidualną a potem wraca do domu.
To zależy... gdy byłam na oddziale zamkniętym dla dzieci i młodzieży, była tam jedna dziewczyna chora na anoreksję. Gdy odmówiła kolejny raz zjedzenia całego posiłku odcięli jej nawet dostęp do lekcji. Wszystko zależy od kontraktu...

T.
Stary 2011-11-07, 11:14   #159
milkaa35
Przyczajenie

Lavendel kiedy bylaś w DSK? ja także jestem z Białegostoku więc może byłyśmy w tym samym czasie A myślisz ze pomogli Ci w choroszczy? ile masz lat i jak dlugo chorujesz?
milkaa35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 15:02   #160
Lavendel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milkaa35 Pokaż wiadomość
Lavendel kiedy bylaś w DSK? ja także jestem z Białegostoku więc może byłyśmy w tym samym czasie A myślisz ze pomogli Ci w choroszczy? ile masz lat i jak dlugo chorujesz?
Tak jak ci pisałam byłam w maju 2009 roku (sam początek maja, jeszcze długi weekend). Mam 20 lat. Nigdzie mi nie pomogli tak jak ja sobie sama z porządną terapią.

Choruję od około 8 lat. Przemiennie bulimia z anoreksją.

T.
Stary 2011-11-07, 19:15   #161
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
To zależy... gdy byłam na oddziale zamkniętym dla dzieci i młodzieży, była tam jedna dziewczyna chora na anoreksję. Gdy odmówiła kolejny raz zjedzenia całego posiłku odcięli jej nawet dostęp do lekcji. Wszystko zależy od kontraktu...
...co nie oznacza, że nie ma Na oddziałach jest obowiązek szkolny, ale oczywistym jest, że za nie spełnianie warunków kontraktu i/lub regulaminu oddziałowego są Ci odbierane przywileje i to ma Cię zmotywować do pracy.
Chociaż nie wiem czy dla każdego zwolnienie z obowiązku szkolnego to motywacja
Stary 2011-11-08, 14:48   #162
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Dzięki Najbardziej przekonuje mnie ten niepubliczny ośrodek, ale za niego pewnie sporo trzeba płacić...

Cytat:
Szczerze mówiąc, jeżeli chodzi o zdrowie i życie szkoła ma się nic do tego... zawsze można nadrobić. Ja gdy byłam w twoim wieku i także miałam o wiele za niskie bmi nie myślałam o takich przyziemnych sprawach jak edukacja, itd. wolalam poświęcić rok, żeby żyć, być zdrowszą, silniejszą i wystartować z innymi równo, dając sobie szansę na lepsze oceny, itd.

Co do DSK. Szczerze, jak tam byłam po próbie S, to leżałam na normalnym oddziale, nie żadnym psychiatrycznym. Były tam 3 dziewczyny chore na anoreksję i wypuszczali je bez żadnej terapii ani niczego wtedy gdy osiągnęły prawidłową wagę. A tuczenie raczej jest bez sensu, bo wrócisz do domu i znowu będzie to samo....

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej lub po prostu popisać to napisz do mnie na PW, dam ci swój numer gg
To rzeczywiście taka terapia polegająca na samym utyciu nie ma sensu. Co do szkoły to pełni ona dla mnie ważną rolę i nie potrafię sobie wyobrazić, żebym mogła ją na dłuższy okres opuścić, trudno mi jest nawet sobie uzmysłowić posiadanie toku indywidualnego.
Dzięki wielkie jeszcze raz. Jak będę miała jeszcze jakieś pytania to dam znać na PW
Stary 2011-11-08, 19:51   #163
Ilta
Zadomowienie

W przypadku niepublicznych zakładów (NZOZ) nie jest tak, że są automatycznie płatne. Zbyt dużo tłumaczenia, ale generalnie wygląda to tak, że masz tam do wyboru: zbiór zabiegów i opieki w ramach NFZ (uboższa oferta i trzeba odczekać - czasem dzień-dwa a czasem tydzień-dwa-miesiąc, zależy jaka kolejka), lub leczenie prywatne (wszystko i szybszy dostęp do lekarzy, ale odpłatny). A przynajmniej jak ja chodziłam do różnyć ośrodków NZOZ to tak było.

Najprościej jest przejść się i w recepcji spytać czy przyjmują na NFZ i jak.
Stary 2011-11-10, 11:52   #164
Ilta
Zadomowienie

Zedytowałam.

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-02-25 o 19:05 Powód: Post podwojony
Stary 2012-02-19, 15:06   #165
aguseq
Raczkowanie

Dziewczynki, a Zabrze ?
Jutro jadę na badania do kliniki endokrynologii dziecięcej, najprawdopodobniej tam właśnie zostanę...
Wiecie coś o tym miejscu ?
aguseq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 20:52   #166
pixy00
Raczkowanie

Byłam w Zabrzu na tym oddziale.
Miłe pielęgniarki,pilnują co prawda z jedzeniem..ze mną siedziała dietetyczka i kazała mi jeść wszystko.Do tego nie mogłam chodzić po posiłkach do ubikacji.Nie mogę powiedzieć więcej ,bo odesłali mnie stamtąd do sosnowca na oddział psychiatryczny.

pixy00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 20:55   #167
Ilta
Zadomowienie

No to tak jak piszesz jest na każdym oddziale gdzie są osoby z ED
Stary 2012-02-22, 22:01   #168
aguseq
Raczkowanie

No, ja już z "zamknięcia' piszę.
Zasady chyba nieco się zmieniły, po trzech pobytach w psychiatryku w Opolu jestem tu - w Zabrzu - tak mile zaskoczona, że aż rozczarowana. W Opolu straszyli, że Zabrze to piekło, że pierwsze dwa tygodnie w pidżamie, elektrowstrząsy, izolatka, zero kontaktu ze światem.
Mnie nikt tak naprawdę przy jedzeniu nie pilnuje, swobodę mam chyba maksymalną, laptop, telefon do dyspozycji. Śmietnika nie przeszukują, walizek, kieszeni też nie. Odział nastawiony zdecydowanie na indywidualną decyzyjność osoby chorej ; D
Także polecam, szczególnie dla kontrastu z psychiatrykiem.
Stary 2012-02-23, 14:37   #169
Ilta
Zadomowienie

No ja nie wiem czy to takie dobre, jak osoba z ED nie ma kontroli przy jedzeniu. W jej ocenie pewnie tak, a obiektywnie to już inna sprawa.
Może jesteś na jakiejś obserwacji wstępnie lub na innym oddziale ? Np. otwartym bardziej bo stwierdzili, że można Ci do tego stopnia zaufać ?
Piszesz że: "dla kontrastu z psychiatrykiem". To gdzie jesteś? Na oddziale psychiatrycznym czy w szpitalu ogólnie, tylko na oddziale dla osób z problemami typu gastryka ? Jakaś pełna nazwa tego oddziału ?

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-02-23 o 14:41
Stary 2012-02-24, 14:29   #170
aguseq
Raczkowanie

To jest oddział endokrynologii dziecięcej w Klinice w Zabrzu. Tutaj od dawna leczy się zaburzenia odżywiania, jestem tu z polecenia lekarzy, bo Psychiatryk w Opolu nie pomagał wielokrotnie...
Też jestem zdziwiona. Zero kontroli, wszystko zależy od woli chorej - a z tym wiadomo, jak jest. Czasem szczere chęci to za mało - bo gdyby było inaczej, to moja kilkumiesięczna walka w domu skończyła by się inaczej...
Boję się tylko, czy takie "luksusy" mnie wyleczą - czy tylko stracę jeszcze trochę życia... ; /
Stary 2012-02-25, 19:02   #171
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aguseq Pokaż wiadomość
To jest oddział endokrynologii dziecięcej w Klinice w Zabrzu. Tutaj od dawna leczy się zaburzenia odżywiania, jestem tu z polecenia lekarzy, bo Psychiatryk w Opolu nie pomagał wielokrotnie...
Też jestem zdziwiona. Zero kontroli, wszystko zależy od woli chorej - a z tym wiadomo, jak jest. Czasem szczere chęci to za mało - bo gdyby było inaczej, to moja kilkumiesięczna walka w domu skończyła by się inaczej...
Boję się tylko, czy takie "luksusy" mnie wyleczą - czy tylko stracę jeszcze trochę życia... ; /
No tak - to zaczyna wiele wyjaśniać. Po pierwsze - to jest oddział kliniki, NIE oddział stricte psychiatryczny. Oddział psychiatryczny jest podzielony na otwarty i zamknięty, jest obwarowany różnymi oddzielnymi paragrafami. Na oddziale na którym jesteś pewnie jest dużo osób chorych na rózne inne rzeczy a nie tylko na ED i masz taką samą kontrolę, jakbyś leżała na każdym innym oddziale- powiedzmy na to ginekologii, chirurgii czy ortopedii ?
Ja Ci powiem że słabo to widzę... Jak można zostawić osobę pozbawioną wszelkiej kontroli nad sobą i powiedzieć: "A bo wszystko zależy od Twojej woli" ? Czy gdyby tak było to czasem nie siedziałabyś w domu, jedząc normalnie, bo Twoja wola leczenia byłaby tak silna, że nikt by Cię nie musiał pilnować ?
No nie wiem - dziwnie to wygląda po prostu. Może w Opolu Ci nie pomogli, bo kadra w każdym szpitalu jest różna, ale w szpitalu PSYCHIATRYCZNYM a nie na oddziale szpitalnym, zwykłym, dla każdej osoby z problemami endokrynologicznymi - masz terapię indywidualną, grupową, kontrolę dietetyka, opiekę psychiatry, rodzina może też przyjeżdżać na wspólną terapię, masz kontrolę, masz odebrane rzeczy które mogą wzbudzać w Tobie pokusy (np. internet do przeglądania stron pro-ana a zamiast tego reglamentowany na czas zajęć), szkołę, zajęcia psychoedukacyjne....Masz to wszystko na tym oddziale ?

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-02-25 o 19:06
Stary 2012-02-25, 19:36   #172
aguseq
Raczkowanie

Ilta, ja to wszystko wiem. Choruję już trzy lata, wiele RÓŻNYCH rzeczy przeszłam. Jestem tutaj, bo to miejsce wielokrotnie polecali mi znajomi z doświadczenia, lekarze. Znam osobiście kilka osób, które wyszły z ED - a swoją walkę zaczynały na tym właśnie oddziale.
Obawiam się tylko, że może czas "zepsuł" to miejsce ? Jest tu ze mną dziewczyna, która mówi, że to dziwne, że nas nie pilnują - że kiedyś rygor był większy.
Przy pierwszych kilku posiłkach pielęgniarki z nami siedziały... Chyba kiedy zobaczyły, że "ładnie" wszystko wcinam, to postanowiły sobie odpuścić (szczególnie, że ponoć dobrze przybieram na wadze...).
Mogę tylkko się cieszyć, że mam w sobie pokłady siły i panuję nad lękami i MODLIĆ GORĄCO, żeby się te pokłady nie wyczerpały...
Natomiast muszę powiedzieć, że MAM terapię indywidualną, grupy - na razie - jako takiej nie ma, ale w razie, gdyby się pojawiła, rozpocznie się i terapia grupowa. Dietetyka nie ma (choć w Opolu też nie było...), opieka psychiatry owszem... A tylu badań, ile zrobili mi tu przez ten jeden tydzień, nie miałam robionych chyba przez całę dotychczasowe życie ! Ponad to "cieszę" się sporym zainteresowaniem studentów, których - jak to w klinice - wszędzie pełno. Jednak w porównaniu z Opolem brak mi zajęć terapeutycznych, które pozwalały jakoś miło zapełnić czas. Ale przynajmniej nie jestem tutaj stale wystraszona, jak zwierzątko w klatce... Choć może to jest leczące ?
Starałam się rodzicom powiedzieć o moich rozterkach, ale reagują źle. Twierdzą, że jeśli od razu spisuję ten pobyt na stracony, to sama sobie szkodzę i że jestem tu zbyt krótko, żeby ocenić. Poza tym, jakby nie patrzeć, ciągle boję się szpitala psychiatrycznego i nie chcę tam wracać...
Stary 2012-02-26, 09:34   #173
Ilta
Zadomowienie

No cóż - pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie Cię kusiło do kombinowania z jedzeniem. Moze oni mają filozofię, że póki przybierasz na wadze to się Tobą pod tym kątem nie interesują ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-05, 17:04   #174
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
No cóż - pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie Cię kusiło do kombinowania z jedzeniem. Moze oni mają filozofię, że póki przybierasz na wadze to się Tobą pod tym kątem nie interesują ?
niestety tak jest..
jak zaczniesz chudnąc Geisler zaraz Ci kroplówę zleci..
Stary 2012-03-05, 18:48   #175
aguseq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
niestety tak jest..
jak zaczniesz chudnąc Geisler zaraz Ci kroplówę zleci..
I znów: zmienili zasady działania. : )
Nie męczą się z "trudnymi" przypadkami. Kopniak w dupę i lądujesz prosto w sosnowskim psychiatryku. ^^
Stary 2012-03-05, 19:20   #176
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
I znów: zmienili zasady działania. : )
Nie męczą się z "trudnymi" przypadkami. Kopniak w dupę i lądujesz prosto w sosnowskim psychiatryku. ^^
tam też byłam
ale wracając do chudnięcia..to były wahania 100-200gr..a i tak dostawałam kroplówkę(niewazne że dzień wcześniej było naplusie 800..)
Stary 2012-03-05, 20:51   #177
aguseq
Raczkowanie

Ej, tapetka, słuchaj...
Po tym wszystkim, co przeszłaś: pomogli Ci gdziekolwiek? Cokolwiek ?..
Stary 2012-03-05, 21:26   #178
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Ej, tapetka, słuchaj...
Po tym wszystkim, co przeszłaś: pomogli Ci gdziekolwiek? Cokolwiek ?..
tak naprawdę nieważne w jakim szpitalu/ośrodku jesteś

Jezeli TOBIE zależy i naprawdę chcesz byc zdrowa (co się wiąże z przytyciem i innymi często nieprzyjemnymi bolesnymi na poczatlku konsekwencjami) to Ci sie uda..

Przeszłam wiele,ale myslę że nic nie dzieje się bez przyczyny i każdy z tych oddziałów czegoś mnie nauczył
Stary 2012-03-05, 21:33   #179
aguseq
Raczkowanie

: )
Stary 2012-03-09, 18:24   #180
aguseq
Raczkowanie

Dziewczynki, ja bym się chciała po raz kolejny odnieść do Waszego doświadczenia ze szpitalem w Zabrzu...
Czy zdarzyło Wam się kiedyś, żeby Żyrafka "niechcący", z "przemęczenia" zafałszowała Waszą wagę ?
Wczoraj dr Koch kazała mojemu tacie "Przyjechać jutro po wypis". Więc dobroduszny Tatuś wrócił do Opola (godzina drogi w jedną stronę ; /) z zamiarem odebrania mnie DZISIAJ.
Natomiast rano wezwanie do "centrum dowodzenia". A tu Koch drze się na mnie, że waga poszła 800 gramów w dół! O.o
Trudno mi w to uwierzyć. Jadłam dokładnie tak, jak dotychczas. Nie sądzę, żeby stres mógł spalić AŻ tyle kalorii... ; <
Bardziej byłabym za tym, że Żyrafka "pomyliła" tę cyfrę, którą poprzedza 4. To by się nawet zgadzało, byłby kolejny przybór 200 gram, tak, jak od pewnego czasu codziennie...
Miałyście takie sytuacje ? Jak z tego wybrnąć, jeżeli to rzeczywiście pomyłka ? Przecież jak nic oskarżą mnie o oszustwo, jeżeli jutro pójdzie, dajmy na to, kilogram do góry ?
I bądź tu człowieku szczery wobec nich...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości