Rady dla studentek - o studiach, mieszkaniu, codzienności - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-13, 22:48   #151
an-si:)
Rozeznanie

Wink Dot.: Studia...

to teraz czas na mnie

na poczatku pozdrawiam wszystkie studentki przyszle gratulacje bo jest czego

a teraz do rzeczy
zaczynam od padziernika studia na politechnice-wydzial transportu
juz sie boje bo nie wiem co mnie tam czeka, czesc mnie straszy w co to ja sie pakuje, kazdy mi jakies tam historie opowiada o dziewczynach na uczelni technicznej a ja biedna juz sie w tym wszytskim gubic zaczynam

no moze nie jest tak zle,
jestem juz podekscytowana zajeciami, chcialabym miec index, legitymacje itd juz teraz

poza tym mam oczywiscie kilka pytan
1. czy sa tu jakies studentki/studenci politechniki?
2. jak z podrecznikami? mam sie rzucic na nie zaraz 1 pazdziernika czy czekac grzecznie az wykladowcy podadza jakies listy?
3. czy wszystkie kobity w dziekanatach sa takie strasznie niemile i podle? bo ja juz mialam do czynienia z taka ;/

pozdrawia
ania_studentka_od_pazdzie rnika
Stary 2005-08-13, 23:06   #152
Mojra87
Zadomowienie

Dot.: Studia...

AN_SI ja coprawda będę studiować co innego nić Ty, ale moja kumpela zaczyna też od października studia na politechnice śląskiej na wydziale transportu (no chyba że przyjmą ją z odwołania na psychologie)
Będzie jedyną dziewczyną w grupie!! Z jednej strony fajnie - taaaki wybór , ale z drugiej strony z kim będzie plotkować o facetach??
Co do dziewczyny na wydziale technicznym - podobno na politechnice jest troche dziewczyn i całkiem nieźle sobie radzą
Stary 2005-08-13, 23:12   #153
xanka
Zadomowienie

GG do xanka
Smile Dot.: Studia...

Cytat:
Napisane przez an-si:)
a teraz do rzeczy
zaczynam od padziernika studia na politechnice-wydzial transportu
juz sie boje bo nie wiem co mnie tam czeka, czesc mnie straszy w co to ja sie pakuje, kazdy mi jakies tam historie opowiada o dziewczynach na uczelni technicznej a ja biedna juz sie w tym wszytskim gubic zaczynam
nic się nie bój, nie daj sobie w kaszę dmuchać i bądź po prostu sobą
A do października jeszcze tyyyle czasu

Cytat:
poza tym mam oczywiscie kilka pytan
1. czy sa tu jakies studentki/studenci politechniki?
ja właśnie kończę na polibudzie krakowskiej, ale na wydz. architektury.

Cytat:
2. jak z podrecznikami? mam sie rzucic na nie zaraz 1 pazdziernika czy czekac grzecznie az wykladowcy podadza jakies listy?
myślę, że warto poczekać, prowadzący może podpowiedzieć co jest warte uwagi, w co warto jest się zagłębić. IMO nie ma sensu już teraz kupowanie książek.
Jak już ktoś wcześniej napisał, to już nie szkoła średnia, i studia jak sama nazwa wskazuje wymagają studiowania więc czasem samemu warto czegoś poszukać. Ale to później, jak już będziesz wiedziała gdzie się "obracać".
Nawet tę listę podręczników, którą poda wykładowca, należy traktować, jako "pomocnik", a nie wyrocznię
A po drugie, to większość książek powinnaś znaleźć w bibliotece, albo w antykwariatach.

Cytat:

3. czy wszystkie kobity w dziekanatach sa takie strasznie niemile i podle? bo ja juz mialam do czynienia z taka ;/
nie wiem czy wszędzie i wszystkie.. ale.. Mam wrażenie, że tym paniom charakter psuje się z biegiem czasu. Chociaż to dużo zależy od pogody , dnia tygodnia, położenia Ziemi względem Słońca, pory dnia... to bardzo skomplikowana "instytucja"

xanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 23:19   #154
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mojra87
AN_SI ja coprawda będę studiować co innego nić Ty, ale moja kumpela zaczyna też od października studia na politechnice śląskiej na wydziale transportu (no chyba że przyjmą ją z odwołania na psychologie)
Będzie jedyną dziewczyną w grupie!! Z jednej strony fajnie - taaaki wybór , ale z drugiej strony z kim będzie plotkować o facetach??
Co do dziewczyny na wydziale technicznym - podobno na politechnice jest troche dziewczyn i całkiem nieźle sobie radzą

Mojra, ja tez na slaskiej
a w ktorym miescie Twoja kolezanka bedzie studiowala?
w katowicach, bytomiu, tychach? bo jak ostatnio bylam w dziekanacie to jeszcze grup nie ma -w k-cach, beda robic 30 wrzesnia
Stary 2005-08-13, 23:23   #155
Rozeznanie

Smile Dot.: Studia...

dzieki Xanka za odpowiedz, poczekamy do padziernika
ja sie boje ze jakis wykladowca bedzie mi na sile staral udowodnic ze nie nadaja se tam ;/ a moze mam tylko jakies schizy?: p
poza tym troche obawiam sie rysunku technicznego
heh mam o nim srednio male pojecie, ba, bardzo male i mam nadzieje ze tam mnie tego naucza
Stary 2005-08-14, 22:25   #156
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Mojra, ja tez na slaskiej
a w ktorym miescie Twoja kolezanka bedzie studiowala?
w katowicach, bytomiu, tychach? bo jak ostatnio bylam w dziekanacie to jeszcze grup nie ma -w k-cach, beda robic 30 wrzesnia
Kumpela będzie studiować w KAtowicach A co do tych grup to ja nie wiem dokładnie Tak mi koleżanka się żaliła (chociaż wiem, że jej byłoby na ręke z tymi facetami)
Stary 2005-09-21, 14:09   #157
klarcia
Raczkowanie

klarcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-21, 15:50   #158
Szczepcio
BAN stały

A czy może ktoś zaczyna lub już zaczął studia na psychologii?? Podzieli się swoim doświadczeniem? Jak wygląda nauka? Czy jest ciężko? Co z podręcznikami??

I jeszcze jedno Jest tu ktoś kto zaczyna naukę w SWPS we Wrocławiu?
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 19:31   #159
ksiezycowa_pyza
Raczkowanie

Hej a moze ktoras z was studiuje farmacje i moglaby powiedziec cos wiecej o tych studiach, jakies wsakzowki jak sie dostac itd? (oczywiscie wiem co zdawac itd, ale wiecie o co chodzi )

Byłabym wdzięczna
ksiezycowa_pyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 20:20   #160
mamba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ksiezycowa_pyza
Hej a moze ktoras z was studiuje farmacje i moglaby powiedziec cos wiecej o tych studiach, jakies wsakzowki jak sie dostac itd? (oczywiscie wiem co zdawac itd, ale wiecie o co chodzi )

Byłabym wdzięczna
ja rok temu dostałam się wprawdzie nie na farmację a na analitykę medyczną (na wstępnym zdawało się to samo-biologię i chemię). Przez całą 4 klasę chodziłam na dodatkowe zajęcia z chemii (ACI), na biologię nie musiałam bo 4 godziny fakultetów tygodniowo mi wystarczyły.
Pyzo radzę Ci się przyłożyć do chemii, już nie chodzi nawet o samą maturę, ale o studia, bo farmacja = CHEMIA CHEMIA CHEMIA
mamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 22:21   #161
Ryfka
Zadomowienie

ja dostalm sie w tym roku na psychologie Szczepciu i jedyne co moge powiedziec w tej chwili to to, ze mam 14h zajec tygodniowo na farmacje tez sie dostalam Ksiezycowa Pyzo ( Bunny? ) i mysle, ze nie bylo tak ciezko sie dostac jak sadzilam. Trzeba bylo miec ok 77% z chemii i biologii ( przynajmiej na slam) pozniej jakis tam testy i wsyztsko w miare bezbolesnie. Nie chodzilam na zadne korki, fakultetow nie mialam tez zdanych, podstawa to dobre podreczniki z biologii i chemii ( z chemii bardzo bardzo polecam Pazdro taka czarna gruba ksiazke).
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-22, 10:39   #162
_Lina
Rozeznanie

Cytat:
ja sie boje ze jakis wykladowca bedzie mi na sile staral udowodnic ze nie nadaja se tam ;/ a moze mam tylko jakies schizy?: p
heh mam o nim srednio male pojecie, ba, bardzo male i mam nadzieje ze tam mnie tego naucza
z rysunkiem technicznym nie jest tak źle, a jak coś nie idzie to przecież są koknsultacje poradzisz sobie, ale od początku trzeba się wziąć za matme, a na dalszych semestrach za fizykę
_Lina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 10:40   #163
_Lina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mojra87

Mojra87 a co będziesz studiować
_Lina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 10:50   #164
beniaaa
BAN stały

a ja sie wybierma na Finanse i Bankowość na AE w Krakowie... moze jest ktos kto tez tam spodąża?
beniaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 13:15   #165
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Lina
Mojra87 a co będziesz studiować
Matematykę na US Normalnie niewiem jak ja się tam znalazłam Już niestety zaczynam się bać....Ja nawet niewiem co i jak jeśli chodzi o rozpoczęcie roku akademickiego!! A może któraś/któryś z Was zaczyna teraz studia na US i już coś wie na ten temat??
Stary 2005-09-22, 13:35   #166
1111c4b9c157e15532fa9e27a07e9b9b22376b0b_65935273b71bb
Konto usunięte

Cytat:
na kazdej uczelni sa wykladowcy ktorzy chca udowodnic ze sie na studia nie nadajemy Sama jestem na polibudzie ale krakowskiej, teraz zaczne 4 rok i juz od pierwszego pojawiali sie panowie ktorzy twierdzili ze kobieta nie moze byc inzynierem i co ... potem okazywali sie lepsi od innych, pognebili ale przynajmniej byli sprwiedliwi na koniec
Trzymaj sie mocno i nie przejmuj jesli spotkasz sie z takim zachowaniem, taki juz ich cel w zyciu a na to jest jedno lekarstwo upor w dazeniu do celu
1111c4b9c157e15532fa9e27a07e9b9b22376b0b_65935273b71bb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 15:03   #167
ksiezycowa_pyza
Raczkowanie

Aha to mam nadzieję, ze nie bedzie az tak źle z ta farmacją. Mam do chemii Pazdro ale zbior zadan taki ciemnogranatowy nie wiem czy to o to chodzi.

Ryfka, dobrze skojarzyłaś
ksiezycowa_pyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 15:17   #168
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamba
ja rok temu dostałam się wprawdzie nie na farmację a na analitykę medyczną (na wstępnym zdawało się to samo-biologię i chemię). Przez całą 4 klasę chodziłam na dodatkowe zajęcia z chemii (ACI), na biologię nie musiałam bo 4 godziny fakultetów tygodniowo mi wystarczyły.
Pyzo radzę Ci się przyłożyć do chemii, już nie chodzi nawet o samą maturę, ale o studia, bo farmacja = CHEMIA CHEMIA CHEMIA
aczkolwiek należy pamiętac, że chemia w liceum a chemia na farmacji to cos zupełnie innego, jak na razie dla mnie póki co (po 1 roku)- wkuwanie milionów reakcji, analiza chemiiczna, wykrywanie związków i masa reakcji i schematów, dzięki którym można to zrobić

ja przed studiami uczyłam się sama, zadnych korków czy kursów, uczyłam się ze zbiorków Persony, każdą zrobiłam po 3 razy
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 16:55   #169
fredka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez beniaaa
a ja sie wybierma na Finanse i Bankowość na AE w Krakowie... moze jest ktos kto tez tam spodąża?
Ja "podążam" z tym,ze na Ekonomie
fredka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-22, 17:36   #170
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TOMORROW
aczkolwiek należy pamiętac, że chemia w liceum a chemia na farmacji to cos zupełnie innego, jak na razie dla mnie póki co (po 1 roku)- wkuwanie milionów reakcji, analiza chemiiczna, wykrywanie związków i masa reakcji i schematów, dzięki którym można to zrobić

ja przed studiami uczyłam się sama, zadnych korków czy kursów, uczyłam się ze zbiorków Persony, każdą zrobiłam po 3 razy
Dzięki temu,że próbowałam dokonać czynu heroicznego i nauczyć się chemii z podręczników dla studentów medycyny miałam całkiem dobrą ocenę na koniec jak na humanistkę,a co najważniejsze polubiłam chemię

Myślę,że jak się pierwszy raz ogląda podręczniki do np. chemii organicznej to człowiek są totalnie załamuje

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 18:00   #171
1111c4b9c157e15532fa9e27a07e9b9b22376b0b_65935273b71bb
Konto usunięte

eee chemia nie jest taka zla - w koncu ja studiuje
co do farmacji to rzeczywiscie najlepsze sa testy persony, wiem bo zdawalam tyle ze sie nie dostalam
1111c4b9c157e15532fa9e27a07e9b9b22376b0b_65935273b71bb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 19:23   #172
zalika
Rozeznanie

Ja zaczynam (już bardzo niedługo ) ekonomię na UMCS, zobaczymy jak to będzie... Mieszkam ok 30 km od uczelni, ale prawdopodobnie będę jeździła samochodem, kolega zbiera ekipę, będzie zrzutka na gaz i transport załatwiony, wyjdzie taniej niż autobusami
zalika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 19:27   #173
mamba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TOMORROW
aczkolwiek należy pamiętac, że chemia w liceum a chemia na farmacji to cos zupełnie innego
no pewnie że to zupełnie coś innego ( u mnie w LO chemia była na hmmm... marnym poziomie). Dlatego zapisałam się na ten kurs, prowadzony przez nauczycieli akademickich
mamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-07, 15:27   #174
natii4
Zakorzenienie

Jak tam studentki? Podbijam wątek

Wróciłam i muszę się jakoś odnaleźć na forum

Na studiach ogólnie mamy niezły zamęt.Nikt nic nie wie,każdy nam mówi co innego straszą nas Najbardziej chyba znam swoją grupę z angielskiego,która jest zbitkiem wszystkich specjalności z Instytutu Historii za to ze swojej grupy na studiach prawie nikogo Mamy bardzooooooo mało zajęć-tak mało,że nie mogę wyjść jeszcze z szoku W ciągu tyg mam 13 godzin zegarowych zajęć Ogólnie problem z książkami (pan od ksero zostanie milionerem) no i brak Wizażu

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2005-10-07, 15:52   #175
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Cytat:
Napisane przez natii4

Na studiach ogólnie mamy niezły zamęt.Nikt nic nie wie,każdy nam mówi co innego straszą nas Najbardziej chyba znam swoją grupę z angielskiego,która jest zbitkiem wszystkich specjalności z Instytutu Historii za to ze swojej grupy na studiach prawie nikogo Mamy bardzooooooo mało zajęć-tak mało,że nie mogę wyjść jeszcze z szoku W ciągu tyg mam 13 godzin zegarowych zajęć Ogólnie problem z książkami (pan od ksero zostanie milionerem) no i brak Wizażu
Witaj Natii .
Pusto tu w tygodniu bez Ciebie .

Ech w to straszenie nie ma co wierzyć. U mnie też straszyli, a potem okazywało się, że wszystko było śmiechu warte. No, powiedzmy....
Mało masz rzeczywiście godzin, nic tylko się cieszyć .
A wizaż przynajmniej nie będzie Cię odciągał od nauki w ciągu tygodnia .
Stary 2005-10-07, 16:02   #176
Anitka11
Zakorzenienie

GG do Anitka11

Cytat:
Napisane przez natii4

Ale ci dobrze.Tez bym tak chciala.
Stary 2005-10-07, 16:29   #177
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beauty1984
Witaj Natii .
Pusto tu w tygodniu bez Ciebie .

Ech w to straszenie nie ma co wierzyć. U mnie też straszyli, a potem okazywało się, że wszystko było śmiechu warte. No, powiedzmy....
Mało masz rzeczywiście godzin, nic tylko się cieszyć .
A wizaż przynajmniej nie będzie Cię odciągał od nauki w ciągu tygodnia .
Dzięki

Ogólnie to pewnie mamy tak mało zajęć,bo wyrobić się z czytaniem lektur Ogólnie strożytny Bliski Wschód to totalnie dziwna bajka.Ponoć później będzie gorzej Lista lektur na średniowiecze jest długaaaaa- bardzo

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2005-10-07, 18:19   #178
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Faktycznie, masz malutko godzin... zazdroszczę

Specjalnie policzyłam ile mi tego wychopdzi, mam 22.5 godziny zegarowej tygodniowo... Mam nadzieję, że chociaż części lektur nam oszczędzą
Też wciąż coś kseruję, bez przerwy. Właściwie nie podają nam żadnych absolutnie podręczników, wszytsko na ksero :/
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-07, 19:34   #179
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie
Też wciąż coś kseruję, bez przerwy. Właściwie nie podają nam żadnych absolutnie podręczników, wszytsko na ksero :/
Dla mnie to już normalka, że kseruję na każde zajęcia, zresztą często z poszczególnych ksiązek potrzebne są tylko pojedyncze rozdziały, więc bezsensem byłoby kupowanie całej książki, a jaki majątek by na to poszedł .
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-07, 19:37   #180
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ally83
Dla mnie to już normalka, że kseruję na każde zajęcia, zresztą często z poszczególnych ksiązek potrzebne są tylko pojedyncze rozdziały, więc bezsensem byłoby kupowanie całej książki, a jaki majątek by na to poszedł .
Dokładnie. Ksero "to w naszym klubie norma", nie pamiętam kiedy całą książke kupowałam, chyba na pierwszym roku.
Lovisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości