![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: PLATFORMA WIBRACYJNA i jej skutecznoś
Są rózne platformy i różnie działają. A takze zależy co się na nich robi. Od stania na platformie się nie schudnie za wiele, ani zbyt szybko, a jedynie uszkodzi stawy i kręgosłup.
Najpopularniejsza platforma Power Plates, to jedynie marna Chińska podróbka prawdziwych urządzeń. Ale do rzeczy. Na platformie , żeby osiągnąć efekt i nie stracić zdrowia, należy wykonywać normalny trening. Zestaw ćwiczeń dynamicznych, czy statycznych. Platforma wtedy zwiększa efektywność tych ćwiczeń. Kalorie są spalane szybciej. Płyny w organizmie są "pobudzone do ruchu". Masaż na maszynie powoduje szybki znikanie cellulitu. Żeby spalić 500 kal w 15 min stania.. takich cudów to nie ma. Ale platforma używana jako urządzenie wspomagające działanie ćwiczeń, działa jak najbardziej. Po regularnych ćwiczeniach z wykorzystaniem platformy straciłam : Talia 10 cm Biodra 10 cm Udo 4 cm Waga 8 kg To osiągnęłam ciężką pracą, anie staniem na platformie.
![]() |
#152 |
Przyczajenie
|
no to Cię zaskoczę, bo ja wykonywałam raptem 3-4 ćw. i to nie jakieś skomplikowane i na dzień wczorajszy (bo się akurat mierzyłam) straciłam w sumie -40cm i 8kg. Dokładnie 9 października minie rok.
- Podstawa to napinanie mięśni. I na początku oczywiście 5-7dni w tyg po te 30-45min! Powoli zwiększając prędkość i czas ćw. - Miałam problemy z kręgosłupem. Bolał mnie i to tak porządnie raz na tydzień. Na rehabilitację miałam czekać prawie rok ;/ Jak upiłam platformę to po roku ćwiczeń dopada mnie ból pleców dosłownie raz na kilka miesięcy ![]() - To są zdj. ostatnie z lipca platforma 4.jpg platforma 3.jpg platforma 2.jpg ---- Aktualne wyniki ćwiczeń na platformie i ćwiczenia na platformę ze stycznia 2013 wyniki ćw Ćwiczenia na platformie Edytowane przez monika8002 Czas edycji: 2013-01-09 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Przyczajenie
|
Ja stałam na platformie 2 razy po 14 minut i widzę poprawę jeśli chodzi o zwalczanie cellulitu
![]() ![]()
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
ostatnio odkurzyłam swoją platformę i staram się codziennie - co drugi dzień na niej "ćwiczyć". Oczywiście wiem, że cudów nie zdziała. Jest ona dla mnie dodatkiem do ćwiczeń i diety. Zobaczymy, czy ujędrni mi trochę ciało...
![]() |
#156 |
Przyczajenie
|
Jaką konkretnie platformę polecacie do użytku domowego ?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Raczkowanie
|
Kiedyś miałam przyjemność korzystać z platformy i byłam bardzo zadowolona. Miałam wykupiony karnet na platformę, rollmasaż i Vacu. Byłam niesamowicie zadowolona po nich.
Miałam wrażenie, że jedynie po platformie gubię cm. Teraz postanowiłam zakupić urządzenie i ćwiczyć regularnie ![]() Oczywiście zdam relację jakie są efekty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam, postanowiłam odnowić temat bo widze,ze posty są dość stare... Otwórz wiele czytałam na temat tej oto cudownej platformy... Zacytuję :
" Wibrującą, ruchoma platforma to ratunek dla tych osób, którym brak czasu na codzienny i odchudzający fitness. Ten, jak wiadomo, aby był skuteczny, musi trwać przynajmniej godzinę. Wibrotrening to rozwiązanie niemal idealne: zajmuje mało czasu i polega na wykonaniu zalecanych przez instruktora prostych ćwiczeń na wytwarzającej drgania i poruszającej się w różnych kierunkach platformie. W trakcie ćwiczeń drgania przenoszą się na wszystkie mięśnie, zmuszając je do bardzo intensywnej pracy, spalając przy tym tkankę tłuszczową. Poza tym, wibracje wpływają również na ścięgna i stawy, wzmacniając je. Trening taki usprawnia także krążenie i przez to ułatwia odprowadzanie szkodliwych produktów przemiany materii. Eksperci twierdzą, że kwadrans na Platformie Wibracyjnej odpowiada 1,5- godzinnemu treningowi w siłowni. Inne zalety to: poprawa kondycji fizycznej, znikający cellulit, umięśniona sylwetka, mocny kręgosłup wolny od bólów wywołanych siedzącym trybem życia. Ćwicząc regularnie, szybko pozbywamy się podskórnej tkanki tłuszczowej szczególnie na brzuchu, pośladkach, ramionach i udach. Kwadrans z platformą wibracyjną 3 razy w tygodniu regeneruje organizm i sprawia, ze znacznie dłużej wyglądamy i czujemy się młodo. Generowane przez platformę wibracje pracują dla nas i za nas sprawiając, że trening jest łatwy, krótki i bezbolesny, a jednocześnie niezwykle efektywny. W sektorze uroda i zdrowie osiągane efekty treningu i terapii to: Kształtowanie i ujędrnianie ciała Redukcja tkanki tłuszczowej Redukcja cellulitu Uelastycznienie skóry Regulacja gospodarki hormonalnej Zmniejszenie napięcia nerwowego i redukcja stresu Relaksacja i wzrost witalności Głęboki masaż Wzmocnienie tkanki kostnej Usuwanie toksyn z organizmu Zapobieganie lub spowalnianie procesom starzenia się organizmu. W sektorze fitness & sport doceniany jest za następujące rezultaty: Podnoszenie poziomu energii – wzrost tzw. „power” Wzrost siły i wytrzymałości mięśni Poprawa elastyczności więzadeł i ścięgien - streching Mobilizowanie stawów Poprawę koordynacji ruchu Wzmocnienie tkanki kostnej Przyspieszenie regeneracji po urazach Regulację metabolizmu Poprawę skuteczności rozgrzewki i relaksu Głęboki masaż W sektorze medycyna i rehabilitacja dzięki platformie wibracyjnej osiąga się: Przyśpieszenie procesów regeneracji organizmu Skrócenie czasu rekonwalescencji Poprawę siły i wytrzymałości mięśniowej - związaną z głęboką stymulacją włókien mięśniowych na drodze prostych odruchów nerwowo-mięśniowych uruchamianych przez drgania oraz z maksymalną synchronizacją pracy poszczególnych jednostek motorycznych mięśnia Wzmocnienie kości (profilaktyka osteoporozy) - praca mięśni i drgania mechaniczne sprzyjają mineralizacji kości w miejscach najbardziej narażonych na urazy i przeciążenie Poprawę równowagi i koordynacji ruchowej – stymulacja receptorów czucia głębokiego w mięśniach i stawach pozwala lepiej kontrolować naszą postawę i płynność ruchów Mobilizację stawów - zwiększenie elastyczności więzadeł i ścięgien wynika z lepszego ukrwienia i dotlenienia struktur stawowych Redukcję bólu - lepsze odżywienie i dotlenienie tkanek przez pobudzone krążenie, a także wzrost poziomu endorfin (działanie przeciwbólowe) i hormonów przyspieszających regenerację Oczyszczenie organizmu - znaczna poprawa krążenia krwi i limfy oraz udział odpowiednich hormonów, przyspiesza metabolizowanie i usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii Regulacja gospodarki hormonalnej - wyrzut odpowiednich hormonów wpływa nie tylko na poprawę naszego samopoczucia i przyspieszenie metabolizmu ale przede wszystkim na wzrost aktywności fizycznej jak również libido Przeciwwskazania: Generalnie mówiąc, każdy kto może uprawiać sport, może trenować na platformie wibracyjnej. W szczególnych przypadkach jednak ćwiczenia są przeciwwskazane. Rozróżnia się przeciwwskazania bezwzględne, które całkowicie eliminują korzystanie z platformy oraz przeciwwskazania względne, przy występowaniu których wymagana jest konsultacja z lekarzem lub specjalistą rehabilitacji. Do przeciwwskazań bezwzględnych zalicza się między innymi: Ciążę Choroby zakaźne Ostre stany zapalne Świeże rany pooperacyjne Endoprotezy stawów i implanty kręgosłupa Nowotwory z przerzutami do układu kostno – mięśniowego. Przykładami przeciwwskazań względnych są: Padaczka Arytmie i inne choroby serca Nowotwory do 5 lat od wyleczenia (wyłączając nowotwory z przerzutami do układu kostno – mięśniowego) Choroba Parkinsona Spondyloza bez niestabilności" Postanowiłam kupić własna platformę i ćwiczyć w domu... Koszt oczywiście juz mi sie zwrócił po trzech tygodniach...musze przyznać, ze efekty były widoczne juz po kilku dniach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Przyczajenie
|
Czy możesz mi podpowiedzieć, jakiej firmy platformę kupiłaś i podać cenę? Standingmate, o której kilka postów wyżej, niestety nie mogę namierzyć w necie, tzn. ceny nie mogę namierzyć ale podejrzewam, że to nie na moją kieszeń
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Standingmate jest dość droga... ale za ceną idzie jakość. Z tego co mogę Wam doradzić jeśli chodzi o platformy tańsze, mechaniczne (nie soniczne), to na pewno nie kupujcie wahadłowej! jeśli już to tylko ze stabilnym podestem. Wahadłowa gwarantuje Wam zwyrodnienie stawów za parę lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Pani Miniowa
|
Cześć !
Jeżeli chcesz/chcecie poznać prawdę na temat vibra i innych urządzeń np vacum proponuję poznać opinię fizjologa, bo artykuły naukowe na ten temat baaardzo ciężko znaleźć. Póki co takie informacje typu: ćwiczenia na vibrze powodują zwiększenie kondycji, wytrzymałości i siły mięśniowej albo co śmieszniejsze, że 15 minut bez wysiłkowego treningu na vibrze to to samo co 4 godziny na siłowni i że podczas treningu z vibra spalana jest tkanka tłuszczowa są wyssane z palca. Na żadnej stronce opisującej vibre nie znajdziecie udowodnienia tych bzdet w wiarygodnych artykułach naukowych lub chociażby opinii kompetentnego naukowca, który się pod nimi podpisał. Powodzenia tym, co w to wierzą. Na logikę czy panowie, którzy pracują z młotami pneumatycznymi są zdrowi jak ryby? Spróbujcie poszukać informacji na temat powikłań, efektów drgań i wibracji i ich działania na organizm człowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Przyczajenie
|
Dzień Dobry,
ja akurat prowadzę studio, gdzie ćwiczy się na platformach wibracyjnych i sprzedaję takie platformy, więc możecie uznać moją opinię za stronniczą, ale odnosząc się do powyższego maila uważam, że to znaczne generalizowanie i uproszczenie sprawy i wszystko zależy od platformy, od ćwiczeń na tych platformach oraz od diety. Przede wszystkim platforma może działać na zasadzie drgań poziomych lub przechylno-osiowych. Na platformie która drga poziomo (cała płyta jednomiernie góra-dół) należy wykonywać ćwiczenia i nie można na niej po prostu stać, bo faktycznie drgania przenoszone są do mózgu, są nieprzyjemne w odczuciu i mogą powodować negatywne skutki. Przechylno-osiowa technologia działa na zasadzie "huśtawki" - raz unosi się jedna, a raz druga część płyty. Na tym typie maszyn można zarówno ćwiczyć klasycznie, jak i po prostu stać. Ta technologia przenosi drgania typowo do mięśni. Platforma wprowadza mięśnie w ruch na zasadzie tzw. ruchu miotatycznego (odruch jak przy uderzeniu przez lekarza młoteczkiem pod kolanem). Mięśnie kurczą się i rozluźniają 30-45 razy na sekundę i w ten sposób wykonują pracę - ćwiczą. Inna sprawa, że jest na rynku mnóstwo tanich platform (jak na Allegro czy w hipermarketach), które produkowane są w Chinach przez firmy - krzaki, niedysponujące odpowiednim doświadczeniem i technologią. Są one bardzo popularne patrząc na ilość sztuk które się sprzedają, ale to produkty o niskiej jakości i skuteczności i dzięki takim urządzeniom niestety może być taka opinia jak powyżej. Profesjonalne platformy kosztują niestety conajmniej kilka lub kilkadziesiąt tyś zł. - patrz PowerPlate, Vibrostation, ale są to produkty sprawdzone na wielu rynkach i funkcjonujące już od długiego czasu. Kolejna sprawa to długość treningu wibracyjnego. Jednego dnia nie powinno się ćwiczyć dłużej niż 30-40 minut, ponieważ dłuższe ćwiczenia mogą mieć skutki uboczne, ale to powinien powiedzieć każdy trener w klubie czy studio, które jest odpowiednio zorientowane i zna się na zasadach ćwiczeń na takich platformach. Praca z młotem pneumatycznym - to inny rodzaj wibracji - owszem - te urządzenia wibrują, ale trzymane są w rękach i pracują przez to głównie ręce. Panowie używający tych maszyn mają raczej dość umięśnione ręce (czyli jakiś efekt jest ![]() Co do skuteczności ćwiczeń - ja mam pozytywne doświadczenia zarówno osobiste, jak i z bezpośredniej relacji klientów. Panie chwalą sobie ten sposób treningu - zwłaszcza jeśli chodzi o cellulit, utratę cm w pasie czy rozmasowanie mięśni. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że każdy organizm się trochę różni, reaguje inaczej, a walka z nadwagą to nie tylko ćwiczenia, ale też i odpowiednia dieta. Nie można oczekiwać, że schudnie się w miesiąc, ćwicząc 2 razy w tygodniu i przy tym 2 razy w tygodniu wcinając śmieciowe jedzenie…. Podsumowując – trening wibracyjny jest skuteczny, pod warunkiem, że ćwiczy się z głową, na dobrej jakości urządzeniach i trzyma odpowiednią dietę. Podobnie jak każdy inny rodzaj aktywności, tylko czas potrzebny na tą akurat aktywność jest zdecydowanie krótszy. A to czy trening wibracyjny jest dla kogoś, to już musi osądzić każdy bezpośrednio – jednemu się spodoba, inny woli pływanie, inny bieganie, a jeszcze inny siłownię czy aerobik. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Pani Miniowa
|
Hah widzę, że zmusiłam kogoś do konkretnej i wyczerpującej wypowiedzi ! Cieszę się bardzo
![]() Twoja wypowiedź wydaje mi się kompetentna jak i ostrzeżenie przed vibrą mojego znajomego pana fizjologa :P No ale wszystko ma swoje wady i zalety ![]() A co do panów pracujących z młotami pneumatycznymi to i owszem są umięśnieni, bo sprzęt z którym pracują waży przecież nie mało, a jeszcze do tego skacze/drga/trzęsie się jak szalony i potrzeba dużej siły, żeby go utrzymać. ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wibroplatforma- co to takiego i czy działa?
Platformy wibracyjne były pierwotnie skonstruowane dla... astronautów, gdyż trening na nich umożliwia szybszą odbudowę mięśni. Między bajki można włożyć, twierdzenia, że spali się 500 kalorii w 15 minut itd. Po prostu mięśnie dostają wiekszy bodziec na takiej platformie (większe mikrouszkodzenia zwane zakwasami) i się mocniej odbudowują. Na kalorie tez ma to wpływ, ale nie aż taki. Choć, jak ktoś chce to mogę mu przepisać trening na 500 kalorii w 15 minut, tylko nie wiem czy przeżyje...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
mar_jolka
|
mam platforme wibracyjna vibro max. Tania.. czy dobra nie wiem bo jeszcze nic nie sprawdzilam. Ale drozszej do domu tylko dla siebie kupic nie moglam. Chcialabym ujedrnic uda i jesli sie da to miesnie ramion szczolnie te wstretne tricepsy ktore w pewnymm wieku zaczynaja wygladac jak firanki. Czy ktos moze mi polecic cwiczenia ktore mialabym wykonywac na platformie. Ma ona zakres drgan 1 do 50. Oczywiscie inne cwiczenia tez wykonyuje i nie czekam na cuda tylko uzywajac platformy. Bardzo prosz o pomoc kogos zorientowanego w temacie i z gory dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli stajesz na platformie w półprzysiadzie i na przykład 1 minuta statycznie i 1 minuta dynamicznie. I tak ze 3 serie. Na tricepsy - siadasz na podłodze tyłem do platformy, ręce opierasz na krawędzi platformy, nogi wyprostowane. W tej pozycji podnosisz się na samych rękach. I znów minuta podnoszenia dynamicznie i minuta "wiszenia" statycznie. 3 serie. Na początek wystarczy. Z czasem stopniowo możesz wydłużać czas i ilość serii. Przysiady dobrze wykonywać w różnych wariacjach. Np. stopy razem, lekki rozkrok, duży rozkrok. Na ręce i górne partie ciała można też robić pompki na platformie - oczywiście statycznie i dynamiczne.
![]() |
![]() |
#167 |
Przyczajenie
|
Platformy wibracyjne dzielą się na lepsze i gorsze... Uważajcie na te mechaniczne i wahadłowe, bo ćwicząc na nich bardzo łatwo o trwały uszczerbek na zdrowiu.
Najlepsze są soniczne, one są w 100% bezpieczne. Mało tego, odpowiednio dobrana częstotliwość i amplituda działa na różne schorzenia - nie tylko na aspekt odchudzający ![]() Ja uczęszczam na platformę soniczną kilka razy w tygodniu po pracy , w Warszawie, do gabinetu beautytek - mogę dać namiar jakby któraś z Was była zainteresowana. Płacę 20 zł za 15 minut wibrowania się. Po 3 miesiącach mam o wiele mocniejsze mięśnie brzucha i ogólnie super się czuję. Polecam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zadomowienie
|
A ile razy w tygodniu chodzisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
mar_jolka
|
ostatnio cwiczylam na platformie przysiady i polprzysiady. Tylko 10 minut. Na drugi dzien juz nie pamietalam ze cokolwiek cwiczylam i nie moglem dojsc dlaczego tak bardzo bola mnie miesnie przednie ud- doslownie nie moglem zejsc ze schodow nie moglam siasc na zgietych nogach. Bolalo jak diabli. Dopiero po dokladnej analizie przypomnialam sobie ze cos tam jednak cwiczylam. Czyli ze platforma dziala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wibroplatforma- co to takiego i czy działa?
Hej
czytałam Twój post o platformie wibracyjnej. Chciałabym zakupić. czy mogłabyś mi podać firmę i model swojej. Pozdrawiam Sara |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
mar_jolka
|
Nie wiem czy mnie konkretnie pytasz ale ja mam taka platforme jak na zdjeciach kilka postow wyzej. Vibro Max Mango. Ona dziala jak hustawka. I mozna regulowac czestotliwosci drgan. Ale ja raczej uzywan tak max do 30. Bo wtedy te drgania czuja najwyzej na wysokosci pasa. A wiecej mi nie trzeba. Nawt mysle ze chyba bede uzywac mniejszej czestotliwosci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Wtajemniczenie
|
Platforma powinna stanowić uzupełnienie właściwego treningu.Na pewno platforma+ trening+dieta da rewelacyjne efekty
![]() |
#173 |
Przyczajenie
|
Podbijam temat.
Kilka lat temu chodziłam na PowerPlate w Krakowie (też kupon z Grupona), nie pamietam dokładnie ale plus minus 4 miesiące. Z tego co pamiętam to były około 30 sekundowe ćwiczenia i mimo, że wydawały się proste to było ciężko. Chodziłam około 3 razy w tygodniu i faktycznie po tym czasie widziałam różnicę - ja sprawdzam na spodniach ![]() Jako, że nie mieszkam już w Krakowie, ostatnio wpadłam na pomysł, żeby kupić małą platformę do domu - nie mam za wiele miejsca, żeby postawić dużą, a w okolicy chyba nie ma takich sprzętów (jeszcze:P). Reklamują tą z Mango Vibro Shaper - czy ktoś mógłby się wypowiedzieć czy warto w nią zainwestować? Jest też kilka na allegro w podobnych cenach. Na jakie parametry patrzeć? Można zaufać tej z Mango? Ogólnie jestem po zakrzepicy - niby już wszystko ok, ale mam poddatność genetyczną jak się okazało już po fakcie. Plus kilka innych schorzeń, ale wg wyczytanych infomacji to tylko ta była-zakrzepica chyba może być wątpliwa. Dla mamy: problem ze stawami i kolana po artroskopii. Może? Czy lepiej, żeby sobie odpuściła - jeśli już ją zakupię. Z góry dzięki za podpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Przyczajenie
|
Podbijam temat
Czy ktoś już korzysta z platformy wibracyjnej? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.