OFE wizażanek? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-02, 18:07   #151
Mycha84
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dot.: OFE wizażanek?

drogie Wizażanki, co sądzicie o pomyśle reformy emerytalnej? Jesteście za czy przeciw? Może któraś z Was ma coś do powiedzenia w tej sprawie?
Mycha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 22:41   #152
chopie

Czy ja jestem ZA? widzę że żarty się Ciebie dziś Mycha trzymają ;] pewnie, a niech mnie okradają, obiecują cuda niewidy, zapewniają że będzie dobrze - pewnie, jestem ZA...biście wk***iona :P
tutaj jest petycja, tych którzy też się nie zgadzają zapraszam do zapoznania się z nią: http://www.obronemeryture.pl/
chopie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 10:41   #153
Mycha84

no tak, pytanie retoryczne ;] chociaż widziałam, że są też ludzie, którym się ten pomysł podoba, nie rozumiem co prawda dlaczego... może i tak planowali na emeryturze pościć i się umartwiać? Ja to się tylko obawiam, że jak tak dalej pójdzie to dojdzie to sytuacji, jak na Węgrzech :/
Mycha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 13:39   #154
chopie

no tak, im to dopiero pozostawili "wybór"... jak się nie zgodzą na okradanie z jednej strony, to ich okradą z drugiej ;] a w Rumunii prezydent Basescu, w odpowiedzi na pytanie z czego mają żyć emeryci (po drastycznych cięciach emerytur) odpowiedział, że "przecież dzieci im pomogą". Tylko czekać kiedy u nas takie genialne pomysły się pojawią.......
chopie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 20:27   #155
truskaaaawka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mycha84 Pokaż wiadomość
drogie Wizażanki, co sądzicie o pomyśle reformy emerytalnej? Jesteście za czy przeciw? Może któraś z Was ma coś do powiedzenia w tej sprawie?
No i się doczekaliśmy nowej "wspaniałej" reformy emerytalnej.
Dobrze, że przynajmniej jeszcze OFE możemy sobie wybrać sami, choć po zmianie wysokości składki przekazywanej na fundusz trzeba się dobrze zastanowić, który wybrać, żeby mieć jak największy zysk.
truskaaaawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 20:50   #156
mmm3m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez truskaaaawka Pokaż wiadomość
No i się doczekaliśmy nowej "wspaniałej" reformy emerytalnej.
Dobrze, że przynajmniej jeszcze OFE możemy sobie wybrać sami, choć po zmianie wysokości składki przekazywanej na fundusz trzeba się dobrze zastanowić, który wybrać, żeby mieć jak największy zysk.
A ja mimo 22 lat, jestem chyba jakąś ignorantka. przydałyby się jakieś zajęcia w liceach czy coś, bo cżłowiek jest zmuszany by coś wybrać, nie wiadomo po co, jak i dlaczego a potem, jak już to wybierze to ma to gdzieś. A chyba ppowinnam się bardziej zainteresować.. no ale gdzie ja znajdę kogoś, kto mi to wytłumaczy jak krowie na rowie?
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 21:09   #157
truskaaaawka
BAN stały

Ale której kwestii nie rozumiesz? Jeśli samego wyboru OFE to nie ma tu nic skomplikowanego. Składka emerytalna to obecnie 19,52% podstawy wymiaru składki. Z tego 12,22% zostaje w ZUS-ie, 2,3% ZUS przelewa na OFE, a od maja zeszłego roku ZUS zagarnął sobie jeszcze 5%, które wcześniej przelewał na OFE. OFE jest obowiązkowe, jak sama nie wybierzesz, to Cię wylosują.
Stary 2012-06-30, 21:14   #158
aniolek_22
Raczkowanie

Co to za problem wybrać, przecież to teraz zajmuje chwilę. Siostra sobie ostatnio wybierała PZU Złota Jesień, to wniosek normalnie przez internet wypełniła i wysłała.
Jakby wyboru nie było, to od razu by się każdy burzył, że jakim prawem, ale jak wybór jest, to się nie korzysta.
aniolek_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 19:05   #159
mmm3m
BAN stały

Czytaj forum wyraźnie, ja swoje ofe już od dobrych paru lat mam założone - więc nie fukaj na mnie. Nie rozumiem tylko na czym to wszystko polega. Mam bo musiałam, wybrałam te co mają rodzice i sobie jest. Jest bo musi. I to mnie właśnie irytuje, że mam coś o czym nie mam zielonego pojęcia.
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 11:48   #160
truskaaaawka
BAN stały

OFE powstało po to, żeby inwestować część pieniędzy przeznaczonych na emerytury. Inwestować po to, żeby zwiększyć wysokość naszego świadczenia na "starość". Wybieramy te OFE, które uważamy za najlepsze, które najlepiej zarządza kapitałem. Później dostaniesz emeryturę z ZUS-u i z OFE.
Jak jesteś w słabym ofe to warto zmienić na coś lepszego.
Co do samej idei...no cóż, myślę, że w obecnych czasach każdy wolałby sam sobie zarządzać tymi pieniędzmi, ale wyboru nie ma.
Stary 2012-07-14, 20:01   #161
aniolek_22
Raczkowanie

Takie poddanie się losowaniu ma znaczenie, bo w losowaniu nie biorą udziału trzy najlepsze fundusze, a słabszym funduszu jesteśmy narażeni na wymierne straty. Jak ktoś podejmie prace w lutym, do do czasu losowania część składki nie jest inwestowana.
Stary 2012-09-21, 21:46   #162
truskaaaawka
BAN stały

Całej ustawy emerytalnej nie znam, ale jakieś tam podstawy staram się pamiętać i sprawdzać bieżącą sytuację. Wszystkiego nie da się przewidzieć, ale kontrola pozwala na niwelowanie ryzyka.
Stary 2012-09-23, 18:27   #163
mi.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskaaaawka Pokaż wiadomość
OFE powstało po to, żeby inwestować część pieniędzy przeznaczonych na emerytury. Inwestować po to, żeby zwiększyć wysokość naszego świadczenia na "starość". Wybieramy te OFE, które uważamy za najlepsze, które najlepiej zarządza kapitałem. Później dostaniesz emeryturę z ZUS-u i z OFE.
Jak jesteś w słabym ofe to warto zmienić na coś lepszego.
Co do samej idei...no cóż, myślę, że w obecnych czasach każdy wolałby sam sobie zarządzać tymi pieniędzmi, ale wyboru nie ma.
pewnie każdy wolałby zarządzać sam, ale raczej niewielki % społeczeństwa ma jakiekolwiek pojęcie o inwestowaniu. akurat OFE, to moim zdaniem, ta lepsza strona obowiązkowego I i II filaru.

co do wyboru OFE, to realnie ma to niewielkie znaczenie dla naszych przyszłych funduszy. ponieważ obowiązek istnieje przez cały okres zatrudnienia, raz jedne fundusze są w czołówce, raz inne i te różnice są stosunkowo niewielkie (można sobie popatrzeć na długookresowe wyniki wszystkich OFE). miałoby to sens, jeżeli ktoś stale obserwuje sytuację, wie jakie stopy zwrotu osiągają poszczególne fundusze w danych okresach i co kwartał podejmuje nową decyzję (pozostanie w tym samym OFE lub zmiana), by osiągać jak największe zyski. ale nie oszukujmy się, nikt (lub prawie nikt) tak nie robi, bo dla większości społeczeństwa sprawa składek emerytalnych to czarna magia.
chyba jedyny fundusz, który można zdecydowanie odradzić to Pocztylion - ma najgorsze wyniki zarówno w krótkim, jak i długim okresie

jeżeli ktoś ma jakieś pytania na temat systemu emerytalnego i poszczególnych filarów, to chętnie podpowiem (na tyle, na ile mi wiedza pozwoli)

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzę w styl, a nie modę" RL
mi.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-29, 18:09   #164
truskaaaawka
BAN stały

Też uważam, że spora część społeczeństwa ma małe pojęcie o inwestowaniu i systemie emerytalnym, i raczej prędko się to nie zmieni, bo na dzień dzisiejszy ludzie mają inne priorytety. Co nie zmienia faktu, że brak znajomości podstawowych zagadnień może być zgubny. Jakiś czas temu czytałam o kobiecie która dała się naciągnąć na 80 zł za zmianę funduszu emerytalnego, a przecież zmiana jest bezpłatna.
Stary 2012-10-12, 09:59   #165
aniolek_22
Raczkowanie

Bo kto, zwłaszcza w młodym wieku myśli o emeryturze. Przez kiepską politykę zatrudnienia i brak ofert pracy każdy myśli jak wyżyć od pierwszego do pierwszego. Mało kogo stać na dodatkowe oszczędności, ale pewnych nawyków zarządzania kapitałem można się nauczyć i wdrożyć w życie.
Póki moje składki wpływają na konto ZUS i OFE to ta kwestia mnie obchodzi, taka forma zabezpieczenia też jest potrzebna.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-24, 20:47   #166
lori25
BAN stały

Dokładnie, składki są niewielkie, a z III filaru mogą korzystać już osoby, które ukończyły 16 lat i w ubiegłym roku osiągnęły już jakiś dochód, a pracodawca odprowadził składkę na zus.
lori25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-24, 22:34   #167
truskaaaawka
BAN stały

Powinno się edukować przede wszystkim młodych ludzi i zachęcać do oszczędzania. Jest to i pouczające i daje zabezpieczenie. Im człowiek starszy tym mniej czasu ma na oszczędzanie, im później zacznie, tym mniej uzbiera. W tym roku już nie ma więcej transferów, ale lepiej formalności załatwiać zawczasu, i mieć to z głowy.
Stary 2012-10-31, 19:59   #168
aniolek_22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lori25 Pokaż wiadomość
Dokładnie, składki są niewielkie, a z III filaru mogą korzystać już osoby, które ukończyły 16 lat i w ubiegłym roku osiągnęły już jakiś dochód, a pracodawca odprowadził składkę na zus.
A jak to jest z tymi limitami wpłat do IKE, bo z tego co kojarzę to są jakieś limity?
Stary 2012-10-31, 20:02   #169
KOOL SHEN
Rozeznanie

Koło 50 zł można płacić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-31, 20:15   #170
lori25
BAN stały

Limit wpłat na IKE jest ustalany każdego roku przez ministra pracy i wysokość takiej wpłaty nie może przekroczyć trzykrotności przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.
Stary 2012-11-03, 12:25   #171
somethingstupide
Przyczajenie

podwójny post

Edytowane przez somethingstupide
Czas edycji: 2012-11-05 o 11:52
somethingstupide jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 15:49   #172
somethingstupide
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aniolek_22 Pokaż wiadomość
A jak to jest z tymi limitami wpłat do IKE, bo z tego co kojarzę to są jakieś limity?
Limit IKE w 2012 wynosi 10.578 zł i jest to maksymalna kwota wpłat i będzie ona zwolniona z podatku od zysków kapitałowych tj.19% podatku Belki.
somethingstupide jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 20:16   #173
truskaaaawka
BAN stały

To chyba przepis ogólny, więc we wszystkich Towarzystwach limit jest taki sam?
Stary 2013-01-14, 22:18   #174
lori25
BAN stały

Zgadza się, limit wpłat we wszystkich Towarzystwach jest taki sam. Na IKZE w 2013 możemy wpłacić 4 231,20 zł.
Stary 2013-01-16, 09:27   #175
pendraiw
Zakorzenienie

Ja jestem w Polsacie i zamierzam zmienić.
Stary 2013-01-21, 13:34   #176
lori25
BAN stały

Wybierając OFE należy wziąć pod uwagę wyniki inwestycyjne funduszy, które mają największy wpływ na wysokość naszej emerytury. Biorąc pod uwagę długi horyzont inwestycyjny, nawet niewielka różnica w stopie zwrotu ma znaczny wpływ na wartość zgromadzonego kapitału, a co zatem idzie na wysokość emerytury.
Stary 2013-06-28, 16:10   #177
nemesi
BAN stały

A mnie się wydaje, że niewielu ludzi jest w stanie świadomie wybrać OFE najczęściej nie jest to nasz wybór. Przychodzi agent ubezpieczeniowy robi pranie mózgu i zapisujemy się do firmy, którą reprezentuje.
nemesi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-28, 18:46   #178
KOOL SHEN
Rozeznanie

Obecnie jest zakaz sprzedaży przez agentów OFE sami wybieramy.

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości