![]() |
#151 | |||||||||
Zadomowienie
|
Dot.: Czy pracujecie w ciąży?
Szczęśliwie od osądzania zdolności do pracy jest lekarz.
Cytat:
![]() Tak, kpię sobie teraz. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Już miałam się nie udzielać na tym temacie, bo uważam, że to idiotyczne takie obsmarowywanie dziewczyn, które z takich czy innych powodów idą na zwolnienie, ale aż mnie trzęsie jak czytam o heroicznych postawach niektórych kobiet, które w dodatku twierdzą, że każda z nas powinna postępować w ten sam sposób. Kobieto, chcesz pracować do godziny porodu? No to pracuj, ale nie powoduj, że inna dziewczyna w związku z Twoją postawą i Twoim (głupim) gadaniem ma wyrzuty do siebie samej. Nikt nie doceni tego, że ona się pomęczy czy to przy biurku, czy przy taśmie nie idąc na zwolnienie, a tylko nabawi się wrzodów na żołądku... |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
kobieta za ladą
|
[quote=precious_81;1107502 1]Tylko różnica jest taka że macierzyński i wychowawczy należy się każdej ciężarnej kobiecie, a zwolnienie lekarskie nie
. no i tu sie droga kolerzanko mylisz macierzyński sie oczywiście należy każdej kobiecie ale wychowawczy już nie... wogóle to ty takie chodzące prawo i sprawiedliwość.....nigdy nie oszukujesz jesteś heroiczna w ciąży oczywiście pracujesz do odejścia wód plodowych a za tydzień stawiasz sie w pracy z uśmiechem na ustach...
![]() |
#153 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pani delikatne jajo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |||
Wtajemniczenie
|
Zgadza się od stwierdzenie niezdolności jest lekarz, ale często według lekarza kobieta może pracować, ale bierze zwolnienie bo jej się po prostu nie chce. A to duża różnica.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nigdy przez tyle lat pracy nie brałam zwolnień bez przyczyny i nie zamierzam ich brać w ciaży. Jeśli lekarz widziałby taką potrzebę to oczywiście bym poszła na zwolnienie. Mam zamiar pracować tak długo jak długo będę czuła się dobrze i lekarz nie będzie widział przeciwwskazań, a po porodzie zjawię się w pracy po pół roku - co w tym złego? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Raczkowanie
|
jezeli ktos ma tylko przedlużona umowe do dnia porodu<tak jak ja>to nie ma wychowawczego. tylko te kobiety co maja umowe na czas nieokreslony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
kobieta za ladą
|
na czas okeślony też sie ma wychowawczy ja mam umowe na czas określony
w ciąże zaszłam na 2 miesiące przed końcam jednej umowy----musiałam wziąść na cały grudzień wziąść LEWE zwolnienie na korzonki od lekarza ogólnego ponieważ od ginekologa oznaczałoby przedłużenie mi owej umowy do dnia porodu a potem macierzyński.......i finito zostałabym na lodzie z zasiłkiem macierzyńskim w wysokości 48 zł miesięcznie cały grudzień byłam w domu od 5 stycznia wiedziałam ze mam następną umowę musiałam wrócić na 10 dni(bo dopiero 15 dostałam ją do podpisania)udając ze nie jestem w ciąży by właśnie"nie wylecieć"i to było najgorsze 10 dni w moim zyciu wiecznie głodna mdliło mnie zawroty głowy bół nóg piersi tam gdzie stałam czy siedziałam momentalnie zasypiałam......15 dostałam umowe a 16 już byłam u gina i dostałam zwolnienie oczywiście przez te 10 dni życzliwe koleżanki musiały odwalać praktycznie całą prace za mnie bo ja nie byłam nawet zdolna palcem kiwnąć precious_81 bądz heroiczna całą ciąże życze ci tego a potem zostaw swoje dzieciątko i wróć do pracy....ciekawe czy dasz rade..... NA TEMAT PRACOWANIA CZY NIE W CIĄZY POWINNY wypowiadać sie tylko kobiety w ciąży lub po...a nie osoby nie będące w temacie.. bo rozmowa wtedy nie ma sensu to jakby z księdzem gadać o wychowywaniu dzieci ![]()
![]() |
#157 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
kobieta za ladą
|
nie kochana nie figa z makiem tylko 48 zł iesięcznie może ojciec dziecka pobierać rodzinnego jeśli pracuje
![]() ![]() ![]()
![]() |
#159 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
48 zl? na waciki chyba.no wlasnie pluje se w brode bo mamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
kobieta za ladą
|
a to przepraszam zwracam honor
![]() no 48 zł......... no a to jest uczczciwe jak cholera ze sie dostaje na dziekooooo tyle kasiory ![]()
![]() |
#161 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
O odciski się nie martw, nie porobią się. Kpić sobie nie musisz ani z opuchlizny, ani tym bardziej ze stresów. Przecież nie będę Cię przekonywać jak bardzo jestem biedna, chyba musiałabym zmysły postradać ![]() Z perspektywy czasu cieszę się, że wylądowałam wcześniej na zwolnieniu i nie będę udawać, że jest inaczej. Nie wyobrażam sobie wstawania wczesnym rankiem i powrotów do domu późnym wieczorem ze względu na szkołę rodzenia, a potem jeszcze uczelnia w weekend... ---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- Cytat:
Zajrzyj: - Gazeta prawna - kobieta i prawo |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Przyczajenie
|
![]()
carrot
![]() aż musiałam konto założyc z wrazenia ![]() ja również bidaczek przybiurkowy jestem ![]() mam w głębokim poważaniu moralizatorskie pogadanki na temat mojej ciąży,mojego samopoczucia,moich odcisków na pupie i gdziekolwiek by nie występowały!!! pracowałam przez tyle lat bez kombinatorstwa,zwolnien itp,więc teraz NALEŻY mi się bez łaski pierdzi matronek,mamusiek i supercięzarówek zwolnionko na który jestem od drugiego miesiaca ciazy,i tak sobie cudnie odpoczywam w domku,czekając na mojego małego misia w spokoju i błogim super lenistwie ![]() i nic nikomu do tego czy na moim L4 zdycham na hemoroidy od siedzenia przy biureczku czy jestem na nim bo pazurek mi sie połamał........ i żal mi was superbabochłopy,żeście takie mało tolerancyjne w tym waszym superheroicznym podejsciu do życia...... ale pracujcie,pracujcie zeby takie jak ja leniuszki mogły sobie z tego kotrzystac do woli na swoim lewym L4 ![]() Edytowane przez patysiak Czas edycji: 2009-02-22 o 00:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W całym temacie chodzi o zasady, o zasady uczciwości, a nie o nękanie kobiet w ciąży na L4. Chodzi o lewe zwolnienia. Czasami warto by było spojrzeć na świat szerzej niż tylko spoglądać na swój mały światek. Każda praca może być cieżka: umysłowa i fizyczna. Prawo polskie przewiduje udogodnienia dla kobiet ciężarnych, które chcą pracować, a ich praca jest ciężka. Istnieją przepisy chroniace kobiety w ciąży i jeśli ktoś zamiast z tych przepisów korzystać łąmie prawo, chachmęci i kombinuje nie powinien liczyć na poparcie czy aprobatę. Pozwolę sobie zacytować. Cytat:
![]() |
![]() |
#164 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale konkretnie z czym mam nie dać rady? Co ma moja praca przez 9 m-cy z powrotem po macierzyńskim bo nie bardzo rozumiem. A co do wypowiadania sie to jest to forum i wypowiadać się mogą wszyscy moim zdaniem - chociaż i tak z tego co zauważyłam to akurat wszystkie kobiety, które się tu wypowiadają są w ciąży lub już urodziły. I jak widać większość z nich jednak uważa, że w ciąży można pracować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
kobieta za ladą
|
tytuł tego forum to CZY PRACUJECIE W CIĄŻY!
DLATEGO nie powinnaś sie wypowiadać...zajdz w ciąże i zobacz jak to jest a potem komentuj... ![]()
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
A może ona jest w ciąży? Więc ma prawo się tu wypowiadać i komentować.
![]() |
#167 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Już zdążyłam Cię wybronić
![]() Podpisuję się pod Twoimi słowami. Ja też mam pracę za biurkiem i mam zamiar pracować do końca. Ciąża to nie choroba, a siedzenie w domu na zwolnieniu to dla mnie strasznie nudne i wkurzające zajęcie ![]()
![]() |
#169 |
kobieta za ladą
|
oki zwracam honor
dla was to takie suuuper oki pracujcie ile wlezie mi to rybka ale nie róbcie nagonki na niepracujące bo to dopiero nie wypada nie każda superancko znosi ciąże nie każda chce być babą herosem i nie każda chce pracować a nazwanie kobiety w takiej sytuacji oszustka naciągaczką leniwą jest nie na miejsu i wierzcie mi nie da sie żyć pod dyktando ludzi ze ty pracujesz nie znaczy to ze ja też musze
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi o nielegalne/lewe zwolnienia chorobowe- bez rzeczywistych wskazań do tego by być na chorobowym. Sprawa jest prosta- jesteś chora- L4 jest akceptowalne, bo L4 jest uzależnione od stanu zdrowia, a nie jest kwestią życzenią czy opcjonalną. To nie powinien być wybór kobiety ot. oh nei chce mi się i dostanę zwolnienie lekarskie na czas ciąży. L4 jest dla ludzi, których zdrowie podczas ciąży jest zagrożone lub pojawia się choroba. Nikt nie musi brać przykładu ze mnie, ale dobrze by b yło gdyby cięzarne działały zgodnie z prawem.
![]() |
![]() |
#171 |
kobieta za ladą
|
zastanawiałyście sie jak sie zmieścicie za biurkim w 8 miesiącu?
![]()
![]() |
#172 |
Przyczajenie
|
***luna.....
biedna ty moralizatorko........ co to by było,jakby wszyscy ludzie byli tacy uczciwi jak ty,nie mieli tak małych zawężonych światkow i spoglądali szerzej,wprost na zagrode sąsiada,niż tylko na wlasne podwórko.... co by to było......... nie musisz cytowac ustaw i innych wypocin,szkoda twojego"kopiuj-wklej", kazda ciężarna sama wie najlepiej,co jest dla niej dobre, niektóre chcą pracować-wolna wola, niektóre nie i mają do tego święte prawo....
![]() |
#173 |
kobieta za ladą
|
ok luna właśnie tysiące zdrowych facetów skacowanych jest na l4 poprosze dla nich też troche nagonki
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
O rany..jeszcze tylko tydzien i wracam do pracy. Po tak długiej przerwie ostro się rozleniwiłam i odwykłam od pracowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie atakuje tych ciężarnych, które są na zwolnieniu, bo na przykład ciąża jest zagrożona. Ale jak się słyszy takie komentarze, że "jestem w ciąży, więc mi się NALEŻY zwolnienie" (znam taki przypadek), to - sorry - ale coś takiego tylko wnerwia
![]() Natomiast jeśli ktoś pisze, że jesteśmy nietolerancyjne, to niech się najpierw ugryzie w język, zanim zacznie przezywać nas od "babochłopów" itp.
![]() |
#176 | ||
Zakorzenienie
|
Pewnie
![]() Wygodnie ![]() Cytat:
![]() Widzisz w UK (gdzie mieszkam) ciężarne nie chodzą na lewe zwolnienia, bo nikt taki zwolnień nie wystawia, zwolnienie chorobowe nie zależy od fanaberii czy kaprysu ciężarnej. I dobrze jest. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#177 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
tak sie akurat składa ze ja jestem na zwolnieniu gdyz mam ciaze zagrozona,ale popieram dziewuszki ktore nie musza leniuchowac a robią to ![]() a dla mnie jestes super ekstra babochłopem ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- """"""Rozumiem,że próbujesz nas tu obrazić, teraz mnie konkretnie ![]() Widzisz w UK (gdzie mieszkam) ciężarne nie chodzą na lewe zwolnienia, bo nikt taki zwolnień nie wystawia, zwolnienie chorobowe nie zależy od fanaberii czy kaprysu ciężarnej. I dobrze jest."""""""""""""" nikogo nie probuje ani nie mam zamiaru obrażać, toż to dyskusja jest,czyż nie? a w jakiej bidaczku ty jestes części UK ![]() tyle moich znajomych tam mieszka,kilka w ciaży i bez żadnego problemu maja lewe,bez trudu zdobyte, zwolnionka,ot tak,dlatego tylko ze taki kaprys mają..... przykro mi że zburzyłam twoja wiarę w uczciwe społeczeństwo ![]()
![]() ![]() Edytowane przez patysiak Czas edycji: 2009-02-22 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
Patysiaku twoje koleżanki Polki w UK, kopletnie mnie nie interesują.
Możliwe,że dostają lewe zwolnienia, ale nie odbywa się to tak jakby się odbywało w PL. A może mają polskich lekarzy ![]() I proszę cię,żebyś przestała tutaj zwracać sie do wizazanek od bidaczków, babochłopów itd. Może nie jesteś tego świadoma, ale to sa okreslenia... hm obraźliwe ![]()
![]() |
#179 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cały czas podkreślam, że jeśli kobieta ma medyczne wskazania to zwolnienia to niech je bierze i nigdy takiej osoby nie nazwę oszustką. Ale wykorzystywanie faktu bycia w ciąży to brania zwolnienia to dla mnie przesada. A dasz radę pisać na komputerze w domu w 8 miesiącu? [quote=patysiak;11103187 kazda ciężarna sama wie najlepiej,co jest dla niej dobre, niektóre chcą pracować-wolna wola, niektóre nie i mają do tego święte prawo....[/quote] Pierwsze słyszę, że kobiety w ciaży mają do tego prawo. Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
Ale, przepraszam, to dobrze, ze maja??? No swietnie, wezmy wszsycy uszukujmy pracodawcow, panstwo, ubezpieczyciela, ze chorzy jetesmy. A no wlasnie, za duzo zjadlam dzis na sniadanie i brzuch mnie boli. Ale moze to nie bol brzucha. A moze jutro bede miala atak? Chyba wezme to zwolnienie... Czekaj na mnie Florydo, jade medytowac nad moja przyszloscia!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.