Niedoczynność tarczycy w ciąży - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-18, 07:50   #151
Selay
Raczkowanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży

ostatni tydzien strasznie mnie grypa zlapala i dotego moje malutkiego zarazilam kaszlem i katarem.

....wyskoczyla mi chyba opryszczka na dolnej wardze ale jakos sie nierozwija tylko tak jakbym krostke miala, nie swedzi, nie piecze i nie jest twarda...a moze to nie opryszczka ...zwarjowac mozna, niedosc ze w ciazy to jeszcze jakies paskodzwa sie mnie czepiaja

Bylam na badaniach, z dzidzia narazie wszystko w porzadku USG z 9tc OK i serduszko bije ksiazkowo....
TSH spadlo mi do 14 stu ...z 77 co mialam w styczniu, zwiekszono mi E na 150 i nastepna kontrole mam za okolo 6 tygodni. ft3 i ft4 wrocily do normy wiec sie uspokojilam

teraz w piatek mam kolejne USG malenstwa, z ktorego maja wyliczyc dokladna date porodu wiec mam nadzieje ze malenstwo jest na tyle silne iz nic zlego sie przytrafiiiiii ... oby jeszcze ten miesiac minol i juz mniejsze ryzyko poronienia

ja mam 6miesiaszcznego synka ale jeszcze endo niekazala badac TSH...upomne sie za 6 tygdni jak pojde sama na kontrole
Selay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 16:19   #152
martuniss
Przyczajenie

a jakie witaminy łykałyście przed i w czasie ciąży ? czy te z jodem są wskazane ?
martuniss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 16:44   #153
Linka07
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martuniss Pokaż wiadomość
a jakie witaminy łykałyście przed i w czasie ciąży ? czy te z jodem są wskazane ?
O dobre pytanie, ja jestem na etapie starań i mi endo każe brać femibion z jodem, bo w ciąży zapotrzebowanie na jod wzrasta, przez jego brak dziecko może się źle rozwijać, ale słyszałam też że brać się nie powinno bo w diecie jest go wystarczająco dużo. No i biorę ale nie jestem co do tego 100% przekonana Co mówią na ten temat wasi lekarze???
Linka07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 07:08   #154
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Linka07 Pokaż wiadomość
O dobre pytanie, ja jestem na etapie starań i mi endo każe brać femibion z jodem, bo w ciąży zapotrzebowanie na jod wzrasta, przez jego brak dziecko może się źle rozwijać, ale słyszałam też że brać się nie powinno bo w diecie jest go wystarczająco dużo. No i biorę ale nie jestem co do tego 100% przekonana Co mówią na ten temat wasi lekarze???
mi powiedziała, że mam brać z jodem, pomimo, że mam hashimoto
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 08:25   #155
Selay
Raczkowanie

mi endo rowniez kazala brac witaminy z jodem...ja osobiscie biore Centru Materna Plus DHA

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

tez mam Hasimoto i Niedoczynnosc
Stary 2013-02-21, 08:50   #156
anias2
Zadomowienie

o Jak milo zobaczyc taki watek

Mam pytanie... o wyniki hormonow tarczycy

W pazdzierniku 2012 i mialam takie wyniki:
TSH - 0.62 (norma 0,4 - 5,2)
FT4 - 1,00 (norma 0,71 - 1,85)
FT3 - 1,53 (norma 1,68 - 3,54)

Powtarzalam badania terraz i mam takie wyniki:

TSH 1,415 uIO/ml
(norma: 0,4-5,2)

FT4 0,98 ng/dl
(norma:0,71-1,85)

FT3 2,43 pg/ml
(norma:1,68-3,54)

Co sadzicie o moich obecnych wynikach czy jest lepiej czy gorzej?
Bardzo serdecznie dziekuje za odpowiedzi. Czy takie wyniki są ok jesli chodzi o staranie sie o dziecko?
anias2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 10:46   #157
NiteczkA696
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Selay Pokaż wiadomość
ostatni tydzien strasznie mnie grypa zlapala i dotego moje malutkiego zarazilam kaszlem i katarem.

....wyskoczyla mi chyba opryszczka na dolnej wardze ale jakos sie nierozwija tylko tak jakbym krostke miala, nie swedzi, nie piecze i nie jest twarda...a moze to nie opryszczka ...zwarjowac mozna, niedosc ze w ciazy to jeszcze jakies paskodzwa sie mnie czepiaja

Bylam na badaniach, z dzidzia narazie wszystko w porzadku USG z 9tc OK i serduszko bije ksiazkowo....
TSH spadlo mi do 14 stu ...z 77 co mialam w styczniu, zwiekszono mi E na 150 i nastepna kontrole mam za okolo 6 tygodni. ft3 i ft4 wrocily do normy wiec sie uspokojilam

teraz w piatek mam kolejne USG malenstwa, z ktorego maja wyliczyc dokladna date porodu wiec mam nadzieje ze malenstwo jest na tyle silne iz nic zlego sie przytrafiiiiii ... oby jeszcze ten miesiac minol i juz mniejsze ryzyko poronienia

ja mam 6miesiaszcznego synka ale jeszcze endo niekazala badac TSH...upomne sie za 6 tygdni jak pojde sama na kontrole
Selay no pięknie prawie same dobre wiadomości przynosisz!oprócz tej opryszczki oczywiścieTsh pięknie spadłoserduszko ładnie bijetrzymam kciuki za piątek

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka07 Pokaż wiadomość
Linka mnie się wydaję że jeśli starasz się o dziecko to nie ma aż takiego nacisku na ten jod.. w ciąży owszem ale czy przy staraniach trzeba go jeść dodatkowo hmm,jeśli jadasz ryby raz dwa razy w tygodniu to myślę że możesz sobie odpuścić ten jod póki nie zaszłaś w ciążę, jeszcze się zdążysz nałykać przez dziewięć miesięcy

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez anias2 Pokaż wiadomość
o Jak milo zobaczyc taki watek

Mam pytanie... o wyniki hormonow tarczycy

W pazdzierniku 2012 i mialam takie wyniki:
TSH - 0.62 (norma 0,4 - 5,2)
FT4 - 1,00 (norma 0,71 - 1,85)
FT3 - 1,53 (norma 1,68 - 3,54)

Powtarzalam badania terraz i mam takie wyniki:

TSH 1,415 uIO/ml
(norma: 0,4-5,2)

FT4 0,98 ng/dl
(norma:0,71-1,85)

FT3 2,43 pg/ml
(norma:1,68-3,54)

Co sadzicie o moich obecnych wynikach czy jest lepiej czy gorzej?
Bardzo serdecznie dziekuje za odpowiedzi. Czy takie wyniki są ok jesli chodzi o staranie sie o dziecko?
Anias jak najbardziej te wyniki są ok mimo że nieco podskoczyły to i tak wszystkie wartości są bliżej normy minimumnic tylko brać się do pracy
NiteczkA696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 11:38   #158
anias2
Zadomowienie

Dziekuje za odpowiedz a mam jeszcze pytanie, czy to prawda ze jak kobieta jest w ciazy to dziecko od matki czerpie FT4 i dobrze by bylo zeby go bylo wiecej???? orientujecie sie jak to jest?
Stary 2013-02-21, 18:20   #159
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Dziekuje za odpowiedz a mam jeszcze pytanie, czy to prawda ze jak kobieta jest w ciazy to dziecko od matki czerpie FT4 i dobrze by bylo zeby go bylo wiecej???? orientujecie sie jak to jest?
podobno tak jest - jak zaszłam w ciążę to od razu przeszłam z dawki 75 na 100, żeby i dziecku i mnie nie zabrakło
Stary 2013-02-22, 08:26   #160
anias2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
podobno tak jest - jak zaszłam w ciążę to od razu przeszłam z dawki 75 na 100, żeby i dziecku i mnie nie zabrakło
a no wlasnie.... a jak ja mam niby w normie to FT4 ale blisko minimum to co wtedy???
Stary 2013-02-23, 08:22   #161
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

anias to jesli bralas wczesniej leki powinnas dalej je brac - bynajmniej w takiej sytuacji tak nakazal mi lekarz ale w sytuacji ft3
odnosnie czerpania dziecka o matki - TAk - lekarze nazywaja dziecko pasozytem - ciagnie ile sie da tego co mu potrzeba - dlatego wiecej witamin nalezy przyjmowac a jesli ktos choruje dodatkowo na choroby tarczycy to wiecej hormonow
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 08:29   #162
Linka07
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NiteczkA696 Pokaż wiadomość
Selay no pięknie prawie same dobre wiadomości przynosisz!oprócz tej opryszczki oczywiścieTsh pięknie spadłoserduszko ładnie bijetrzymam kciuki za piątek

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Linka mnie się wydaję że jeśli starasz się o dziecko to nie ma aż takiego nacisku na ten jod.. w ciąży owszem ale czy przy staraniach trzeba go jeść dodatkowo hmm,jeśli jadasz ryby raz dwa razy w tygodniu to myślę że możesz sobie odpuścić ten jod póki nie zaszłaś w ciążę, jeszcze się zdążysz nałykać przez dziewięć miesięcy
Też tak myślę, tym bardziej że mimo starań w ciąże nie zachodzę już dość długo , no ale endo kazała brać, muszę się jeszcze z ginem skonsultować i może zostanę tylko przy kwasie foliowym
Linka07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 08:58   #163
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
a no wlasnie.... a jak ja mam niby w normie to FT4 ale blisko minimum to co wtedy???
a nie możesz zapytać lekarza?
ja przed zajściem miałam Ft4 przy górnej granicy i po zwiększeniu dawki dalej jest przy górnej - wg gin i endo jest idealnie

być może masz za niskie to Ft4, ale ja się nie znam, najlepiej to skonsultować
Stary 2013-02-23, 22:13   #164
anias2
Zadomowienie

no bede musiala zapytac lekarza, ale ja nigdy na tarczyce sie nie leczylam i nie lecze, takie poprostu mam wyniki bez przyjmowania lekow..
Stary 2013-02-24, 06:13   #165
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
no bede musiala zapytac lekarza, ale ja nigdy na tarczyce sie nie leczylam i nie lecze, takie poprostu mam wyniki bez przyjmowania lekow..
rozumiem - moja koleżanka jak zaszła w ciążę to sobie zrobiła TSH i Ft4 (wcześniej się nie leczyła) i okazało się, że ma za niskie Ft4 i musi brać leki; niestety nie wiem jaki miała poziom Ft4 - najlepiej to skosnultować
Stary 2013-02-26, 13:38   #166
Selay
Raczkowanie

czy znacie moze przypadki, ze nawet leczona niedoczynnosc tarczycy w ciazy (jak przez przyjmowanie lekow) niepomoglo...tzn dziecko urodzilo sie z wadami niedorozwiniecia?
Stary 2013-02-27, 13:03   #167
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

nie znam
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 15:19   #168
Selay
Raczkowanie

koniec 12tego tygonia i narazie wszystko Ok z malenstwem,
25go marca mam kolejne badanie na TSH itd, wiec mam nadzieje ze juz jest w normie...trzymajcie kciuki
Stary 2013-03-15, 11:47   #169
NiteczkA696
Raczkowanie

Cytat:
koniec 12tego tygonia i narazie wszystko Ok z malenstwem,
25go marca mam kolejne badanie na TSH itd, wiec mam nadzieje ze juz jest w normie...trzymajcie kciuki
Selay trzymam mocno kciuki
NiteczkA696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 13:21   #170
Selay
Raczkowanie

dzieki NiteczkA696
Stary 2013-04-16, 13:43   #171
Stokrotka18
Raczkowanie

Witajcie

Dolaczam sie do tego watku
W grudniu dowiedzialam sie, ze mam pusty pecherzyk bardzo to przezylam, gdyz byla to moja pierwsza ciaza, na ktora bardzo czekalismy z mezem. W grudniu mialam zabieg lyzeczkowania. Do ginekologa po zabiegu chodzilam na kontrole. Juz wszyskto uregulowalo sie w srodku, ale przy okazji badan dowiedzialam sie, ze mam niedoczynnosc tarczycy. Dawniej bylam nieswiadoma, bo miescilam sie w granichac normy - a mialam THS okolo 3,7. Po zabiegu THS wyszlo mi 5,8 w styczniu. Teraz lecze sie o endokrynologa i probuje zbic TSH - powoli spada, ale jeszcze nie jest idealne. Jak myslicie czy ta tarczyca mogla miec wplyw na pusty pecherzyk? Jak Wy sobie radzicie z tym wszystkim? co zazywacie, co robicie aby w przyszlosci bylo lepiej?

pozdrawiam!
Stokrotka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 01:31   #172
czaszka_
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny, pewnie będę x osobą która pyta o to samo ale ciekawią mnie opinie przede wszystkim osób które były w podobnej sytuacji(pisały tu na forum) a już są mamami i mogą powiedzieć czy ich dzieci są zdrowe.
Jestem w 15 tc i w badaniach wyszło mi tsh 8,15(zakres 0,27-4,20), ft3 3,00(zakres 2,60-4,50), ft4 0,75(zakres 1,00-1,60). Wizytę u endokrynologa mam za 5 dni. Nigdy nie leczyłam się na tarczyce i po przeczytaniu o niedoczynnosci tarczycy o skutkach itd jestem przerazona.
Nawet jesli zaczne leczenie za pare dni to juz bedzie za pozno...
czy sa wsrod was osoby ktore nie leczyly sie na niedoczyynosc albo zaczely sie leczyc w pozniejszym czasie a nie mialy zadnych komplikaccji i maja zdrowe dzieci? Prosze o odpowiedz bo juz odchodze od zmyslow...nieporzebnie tyle sie o tym wszystkim oczytalam

Nasz skarb...Julka... 06.10.2013

czaszka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 14:29   #173
BombelekP
Raczkowanie

Do czaszka_
Witaj! dam Ci jedna dobra rade: nie czytaj tego co jest napisane w internecie! wiem z własnego doświadczenia że to może narobić wiecej szkody niż pożytku.
Ja 3 lata temu miałam małe problemy z tarczyca które sie uspokoiły. Na początku ciąży powiedziałam o tym ginekologowi i on zlecił zbadanie TSH które wyszło w porządku, na początku trzeciego trymestru miałam zrobiony cały komplet i wyszło że jednak z moją tarczycą nie jest wszystko ok. Dodatkowo Pani endokrynolog była bardzo zdziwona że nie biore jodu w ciąży! a ja brałam witaminy z zalecenia ginekologa 2x w tyg. które były bez jodu. Oczywiście naczytałam się o skutkach niedoczynności i niedoboru jodu! co ja wtedy przeżyłam: ryk dzień i w noc przez kolejne 3 miesiące. Doprowadziłam do tego ze trafiłam do szpitala i okazało się że moja córeczka ma hipotrofie czyli jest za mała jak na tydzień ciąży. Wiem że spowodował to mój stres. Także proszę Cie nie denerwuj się. Według mnie masz niedoczynność, powinnaś brać jod. Gdybyś bardzo sie stresowała bierz magnez i omege 3. Słuchaj lekarza i nie czytaj bzdur w internecie. Moja Córcia jest zdrowa i rozwija się prawidłowo ale chyba do końca życia będe nadwrażliwą mamą. Moja kuzynka nie miała leczonej tarczycy w ciazy a po porodzie okazało się że nadaje sie ona tylko do usuniecia, Pani endokrynolog zapytała sie jej tylko czy ma zdrowe dziecko a jej córeczka jest najinteligentniejsza w klasieTrzymaj sie i daj znac co u lekarza.
BombelekP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 18:21   #174
tusia300
Przyczajenie

Witam.
Czaszka, wiem, że mówienie Ci żebyś się uspokoiła nic nie da - i tak się będziesz martwić. Z czasem nabierzesz do tego dystansu. Moja koleżanka ma już 11 letnią prawidłowo rozwijającą się córkę. Przed ciążą chorowała na niedoczynność tarczycy, leczyła się. Gdy zaszła w ciążę to uznała, że nie powinna brać żadnych leków /bo przecież wszędzie się mówi, że w ciąży branie leków jest niewskazane/. I żaden lekarz nie wyprowadził jej z tego błędu. Mieszkamy w małej mieścinie więc specjalistów jak na lekarstwo, a te kilkanaście lat temu to o endo nawet tu nikt nie słyszał. Także przez całą ciążę nie brała nic, pomimo ewidentnej niedoczynności. Córę urodziła grubo przed czasem, ale zdrową. Kilka razy już badała jej poziom hormonów tarczycy i są w normie. Trzymaj się.
tusia300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 10:09   #175
goldika
Zakorzenienie

ooo jak dobrze, ze znalazlam ten watek

mam juz jedno dziecko ale chcielibysmy teraz starac sie o drugie. Czy zeby moc zaczac starani ato trzeba miec unormowany poziom TSH? w grudniu mialam powyzej 6. Leki biore od 2,5mca w dawce 50. Chcielibysmy zaczac sie starac od maja. Gin zlecil mi kolejne badania ale jak zpaytalam czy musze czekac na zbicie TSH to pokrecil glowa i powiedzial, ze tylko w ciazy zwiekszy mi dawke leku.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 10:23   #176
kism
Wtajemniczenie

Odp: Niedoczynność tarczycy w ciąży

Hej goldika, witam dawną współstaraczkę
Tak, powinnaś mieć ustabilizowane tsh w przedziale 1-2. Chodziłam do trzech różnych endo, zanim znalazłam takiego podchodzącego konkretnie i zgodnie ze współczesną wiedzą do problemu. Tzn. najlepiej by było nie tylko dojść do takiego wyniku, ale też sprawdzić, że jest on stabilny przy danej dawce leku po 2-3 mies. Ja powiedziałam pół roku przed staraniami, że zamierzam i bardzo dokładnie miałam regulowaną dawkę ze zmianami rzędu 25/tydz.
Powodzenia!
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 10:30   #177
goldika
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Niedoczynność tarczycy w ciąży

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Hej goldika, witam dawną współstaraczkę
Tak, powinnaś mieć ustabilizowane tsh w przedziale 1-2. Chodziłam do trzech różnych endo, zanim znalazłam takiego podchodzącego konkretnie i zgodnie ze współczesną wiedzą do problemu. Tzn. najlepiej by było nie tylko dojść do takiego wyniku, ale też sprawdzić, że jest on stabilny przy danej dawce leku po 2-3 mies. Ja powiedziałam pół roku przed staraniami, że zamierzam i bardzo dokładnie miałam regulowaną dawkę ze zmianami rzędu 25/tydz.
Powodzenia!
hej

wlasnie przegladalam wyniki swoich badan z pierwszej ciazy i nigdzie w karcie nie mam wpisanego wyniku TSH czy to mozliwe, ze nie mialam badanego tego poziomu?

jak bylam w lutym u endo to wszystkie inne wyniki mialam w normie tylko Tsh wysokie (ale to byl wynik jeszcze z grudnia). Endo mi powiedzial, ze to albo utajona niedoczynnosc albo jest rozregulowany jeszcze przez ciaze.

Eeeeh pierwsza ciaza z toxo mialam, teraz tarczyca mi przeszkadza...

Gratuluje Ci chlopakow tez marzy mi sie drugi synek, wstepnie wlasnie mialby miec na imie Maksymilian
Stary 2013-04-29, 14:04   #178
Selay
Raczkowanie

melduje ze dobilismy do 20 tygodnia, bedzie SYNUS (juz drugi )

TSH mam 2 (przy moim stracie 77!, a 5-6tydzien ~28, 12 tydzien ~7, 17 tydzien =2) ft3 i ft4 od pocztaku na wysokosci polowy normy czasem troche powyzej tej polowy norm

lekarze pocieszaja, ze nieznaja przypadku iz dziecko bylo w jakisposob chore jesli tylko matka miala podawane hormony na tarczyce...ponoc takich negatywnych badan jest BARDZO MALO i niesprawdzone dokladnie...wiec naprawde niema co za duzo czytac

ja zaszalm w ciaze przy TSH 77!!! szok szok a lekarz nazwal CUDEM...schiza i placz non stop przez pierwszy miesiac ciazy

teraz juz jest lepiej i trzymam moco kciuki za wasze malenstwa
Stary 2013-04-29, 14:35   #179
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
melduje ze dobilismy do 20 tygodnia, bedzie SYNUS (juz drugi )

TSH mam 2 (przy moim stracie 77!, a 5-6tydzien ~28, 12 tydzien ~7, 17 tydzien =2) ft3 i ft4 od pocztaku na wysokosci polowy normy czasem troche powyzej tej polowy norm

lekarze pocieszaja, ze nieznaja przypadku iz dziecko bylo w jakisposob chore jesli tylko matka miala podawane hormony na tarczyce...ponoc takich negatywnych badan jest BARDZO MALO i niesprawdzone dokladnie...wiec naprawde niema co za duzo czytac

ja zaszalm w ciaze przy TSH 77!!! szok szok a lekarz nazwal CUDEM...schiza i placz non stop przez pierwszy miesiac ciazy

teraz juz jest lepiej i trzymam moco kciuki za wasze malenstwa
zdrowka zycze strasznie milo czytac takie wiadomosci, ze cuda sie zdarzaja
Stary 2013-05-01, 22:24   #180
mamaada
Przyczajenie

hej dziewczyny i ja zmagam sie z niedoczynnoscią w ciązy (( Dowiedziałam sie o niej zupełnie przez przypadek w 7 tygodniu.Plamiłam i jakoś tak mi przyszło do głowy żeby tarczyce sobie skontrolowac Tsh wynosiło 3,4 od razu dostałam Euthyrox 25 po 6 tyg kontrola i źle zrobiłam badania bo po tabletce pobrano mi krew i wtedy wyniki były ok tsh 1,99 a ft4 12,34 gdzie min to 12 endo zwiekszyla dawke na 50 przez 5 dni i 25 przez 2 dni po 6 tyg kontrola i tsh 2,31 ale ft 4 ponizej normy bo 11,82 Endo powiedziala ze wyniki ok że to nie taki zły poziom bo tylko troche poniżej normy i nic sie nie powinno dziac. Jednak kazała brac przez 4 dni 75 euthyro i 3 dni 50 euthyro Po kolejnych 6 tyg tsh 1,37 natomiast ft4 11,78 Wizyta dopiero w środe za tydzień a ja jestem przerazona że moje dziecko bedzie uposledzone umysłowo. To juz 23 tydzien i boje sie ze na poczatku bralam zbyt niskie dawki. Do endo chodze prywatnie i ona mowi ze wg niej sie patrzy na tsh a ft4 moze byc niskie bo w ciazy czesto tak sie dzieje i ze to nie jest jakis bardzo niski poziom mimo przekroczenia dolnej granicy. chciałbym jej ufac ale wszedzie czytam ze wazne jest ft4 zeby chociaz sie miescilo w tej granicy.
Pocieszam sie ze kiedys nie robili sobie badan tarczycy i dzieci były zdrowe albo na wyspach gdzie nawet lekarza sie nie odwiedza. No i cały czas sobie powtarzam z ejednak biore od poczatku ten Euthyrox i zawsze to jakies leczenie i mam nadzieje ze dzidzia najpierw sobie wziela wszytsko co potzrebowała a mnie brakuje własnie tego ft4.
czy mimo tak niskiego ft4 mam jeszcze szanse na urodzenie zdrowego dziecka??? tak bardzo sie boje ((
mamaada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości